Wasze ulubione śniadanie? ;) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Wasze ulubione śniadanie? ;)

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 67 ]

1 Ostatnio edytowany przez EdytaSz (2016-12-06 15:48:12)

Temat: Wasze ulubione śniadanie? ;)

Bo dla mnie banalna -kanapka razowego chleba z masłem i jajka po wiedeńsku.
Zdrowe,niezbyt kaloryczne-i pyszne.
Oraz tosty z serem żółtym i szynką,musztardą i serem pleśniowym/fetą-ale ani to zdrowe ,ani niezbyt kaloryczne..ale pyyszne wink ;P
No i ostatnio mi teżbrakuje pomysów. +blogi bardzo mile widziane, na których sa przepisy (:

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-12-06 15:50:51)

Odp: Wasze ulubione śniadanie? ;)

Jajecznica na boczku albo na maśle
smile

Kalorycznie, tlusto, zdrowo i energia na pol dnia big_smile

3

Serek tzw. wiejski + rukola + rzodkiewka + sól + dużo grubo zmielonego pieprzu.

4

Kiedyś robiłam sobie taki koktajl wg. diety dr. Budwig - z oleju lnianego, z chudego sera i in. dodatków zmiksowanych. Pomijam kwestie zdrowotne, (że dużo kwasów omega i żelaza), to było bardzo smaczne i bardzo odżywcze, przez wiele godzin potem byłam najedzona, miałam dużo energii.
Pamiętam też Bieszczady, mieliśmy wynajęty domek z tarasem i śniadania jadaliśmy na tym tarasie z widokiem na góry - w takiej scenerii wszystko smakuje obłędnie.

5

Owsianka na wodzie z jabłkiem, bananem, ziarnami, imbirem i cynamonem, do tego trochę jogurtu.
Nic mi nie daje lepszego kopa energii z rana niz takie combo:)

6

Owsianka z owocami (ale nie bakaliami - nienawidzę namokniętych suszonych owoców) - ulubione opcje to gruszki + kiwi, albo banan + miód + cynamon.

A niedzielne letnie śniadanie to obowiązkowo jajecznica z kurkami.

Kanapki z łososiem, jajkiem na twardo i rukolą, albo z łososiem, serkiem śmietankowym, szczypiorkiem i ogórkiem też są fajną opcją. Albo z humusem, chudą wędliną i papryką, albo z serkiem wiejskim/camembertem, pomidorem i świeżą bazylią.

7

1) Kanapki z awokado, mozarellą i pomidorem (odpowiednio przyprawione i posypane jakąś zieleniną).

2) Tosty z awokado, truskawkami i octem balsamicznym.

3) Jajecznica na różne sposoby, tj. z różnymi dodatkami.

8 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-12-07 14:43:25)

a) jajka sadzone na bekonie posypane drobnym szczypiorkiem
b) jajecznica na bekonie
c) jajka na miekko

nic nie poradze, uwielbiam jajka smile
Do kazdej opcji chleb razowy grubo posmarowany prawdziwym dobrze schlodzonym  maslem, a wlasciwie  pokrojonym smile Wszelkim margarynom mowie precz!
Do tego herbata z cytryna.

Takie sniadania jadam tylko w weekendy, bo na codzien sniadan nie jadam przed praca, za wczesna pora, musze miec  conajmniej 2 godziny od wstania na rozruch zoladka  wink a w pracy jakas kanapke przetrace... byle do obiadu :-)

p.s naprawde szczerze podziwiam tych, co jedza owsianki na wodzie. Dla mnie to bylaby okrutna kara big_smile

9

Dla mnie owsianka jest jak tofu - kwestia doprawienia i składników towarzyszących. Sama owsianka na wodzie albo i na mleku by mi przez gardło nie przeszła, ale jak się do niej doda smaczne dodatki, to sama owsianka jest tylko teksturą i zapychaczem, a smak "robi" cała reszta.

10 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-12-07 21:27:45)

ruda102 napisał/a:

Dla mnie owsianka jest jak tofu - kwestia doprawienia i składników towarzyszących. Sama owsianka na wodzie albo i na mleku by mi przez gardło nie przeszła, ale jak się do niej doda smaczne dodatki, to sama owsianka jest tylko teksturą i zapychaczem a smak "robi" cała reszta.

Ciekawe podsumowanie zasadności jedzenia owsianki big_smile

11

nie, no owsianka jest ponoć bardzo zdrowa sama w sobie, tylko ja jakoś, nawet z dodatkami, nie potrafię spojrzeć na nią jak na apetyczne i treściwe danie wink

12

Angielskie śniadanko - smażony boczek, jajko sadzone, fasolka, kiełbaska i tosty. Baaaardzo ulubione smile

13

jajko na miękko z musztardą i kromka z masłem i avokado

kromka z masłem i truskawkami zcukrem

14 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2016-12-12 21:54:25)

Ser pleśniowy, jajka w każdej postaci, czarne oliwki albo twaróg oczywiście pełnotłusty ze śmietaną 18 %, tatar wołowy.

Ale ja to się dziwnie odżywiam wink

15

1) Tost razowy z awokado i jajkiem w koszulce
2) Tofucznica z papryka, cebula i pomidorami
3) Jajecznica z pieczarkami/cebula/pomidorami/ papryka
4) Bananowe nalesniki z sosem jablkowym
5) Shake proteinowy (wersja leniwa smile )
6) Musli z jogurtem, bananem i miodem

16

O rany, ja jajecznicy to nienawidze big_smile

Ja lubie bardzo jesc sucha kromke z jogurtem owocowym (np. jogobella). Z innych rzeczy to jakies salatki owocowe (np. banan+kiwi+jablko).

17

Uwielbiam szakszukę,ale jak nie mam zaataru to jednak już nie to:)
Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty-z wątróbki,twarogów,fety,jajek-kacze są o wiele lepsze do past,wędzonych szprotek z puszki,hummus.
Jadam też pieczoną paprykę z oliwą,bakłażana i cukinię-to jem prawie codziennie.
Uwielbiam różne surówki: szopską,snieżankę,gotowanego brokuła z jajkiem.

18

Uwielbiam bakłażana chociaż nie na śniadanie, trochę za ciężki na mój żołądek.

19

DZIEWCZYNY ! Dziękuję za odpowiedzi ! Nie spodziewałam się takiego odzewu big_smile

No to mnie zainspirowałyście, nie będzie wiało nudą w kuchni !
Jesteście kochane ;D !!

20

Na codzienne śniadanie zwykle jadam rzeczy proste i szybkie w przygotowaniu:
* kawa - najważniejszy punkt śniadania big_smile;
* bułka grahamka z serkiem ziarnistym (wiejskim), pomidorem/papryką/ogórkiem/rzodkiewką, natką pietruszki lub inną zieleniną;
* jajka na miękko plus pieczywo z warzywami;
* tosty na milion sposobów, na przykład z mozarellą albo serkiem topionym i koniecznie z dodatkiem warzyw;
* twarożek z warzywami albo śmietaną i szczypiorkiem.

21 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-12-22 18:15:21)

1. Kawa, kromka chleba orkiszowego z masłem, jajecznica na pomidorach ze szczypiorkiem.
2. Kawa, kromka chleba ciemnego, twarożek z rzodkiewką, cebulą i szczypiorkiem, jabłko/gruszka.
3. Kawa, grahamka z wędliną i pomidorem, jajko na miękko/twardo.
4. Kawa, omlet na maśle z szynką lub z dżemem.
5. Kawa tongue, owsianka z suszonymi owocami i miodem, jabłko/gruszka.

Uwielbiam tosty, ale niestety, nie służą mi, więc musiałam z ogromnym bólem z nich zrezygnować.

22 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2016-12-23 09:47:02)

Jeśli na śniadanko pije kawę to już nic nie jem, traktuje ją jako oddzielny posiłek, kawę piję na tłustym mleku więc się nią najadam tongue

23 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-12-29 12:31:13)

Dwa najczęstsze śniadania u mnie to albo owsianka albo kanapki posmarowane kremem.

Ostatnio odkryłam smaczny krem. Jest ich kilka ale najlepszy jest krem do smarownia [spam] ( jest to jedna z moich ulubionych czekolad tak więc w sumie to nic dziwnego). Używam do smarowania kanapek. A jeśli mam ochotę na coś słodkiego to po prostu wyjadam go łyżką prosto ze słoika tongue

24

pełnoziarniste tosty z masłem orzechowym i bananem big_smile

25

moje ulubione to naleśniki

26

u nas królują muffiny jajeczne z twarogiem pomidorem i bazylią <3

27

Ciemny chleb, masło bez laktozy, chuda pachnąca szynka,pomidory,papryka,ogórek kiszony z beczki.

28

1. owsianka na wodzie (z dodatkiem płatków jeczmiennych i orkiszowych) + ziarenka
2. "wasa" żytnie + twarożek capresi lub tp. + miooodzioo !

29

Owsianka z jogurtem naturalnym i do tego banan! Pychotka

30

Naleśniki amerykańskie z dżemem i cukrem pudrem. Ostatnio mój największy hit!

31

Myślę, ze naleśniki, a niedawno pierwszy raz jadłam jajka po benedyktyńsku i powiem, ze też fajna opcja śniadaniowa.

32 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2017-03-08 22:32:31)

Kanapka z pastą z twarożku smile Pyszne i lekkie śniadanie...... przepis na pastę tutaj: [link usunięty]

33

- chleb razowy z serkiem Almette, pomidorem i ogórkiem
- chleb razowy z żółtym serem, pomidorem i ogórkiem
- chleb razowy z szynką w galarecie, pomidorem i ogórkiem
- jajecznica z 2 jaj, bułka kajzerka, pomidory

Płatki jaglane z owocami. Pyszne i zdrowe.

35

Ostatnio u nas się rozgościły pancaky wink Mojemu męzowi bardzo smakują

36

u mnie najlepiej kanapka ze szpinakiem i pomidorem, ewentualnie owsianka na mleku z dźemem truskawkowym albo tosty francuskie z nutellą smile

37

Ja ostatnio wymyśliłam twaróg z jogurtem i kaparami-pyyycha.
Oraz pastę fasolową z fetą smile

38

ciekawe rzeczy tu piszecie, sprobuje niektorych,p

Moje number 1 to chleb tostowy zamoczony w rozbyblanym jajku, odczekac chwile, az posiadnie nasiaknie jajkiem i wchonie prawie cale. Wrzucamy na patelnie (odrobina masla) solimy. Kladziemy plaster sera (topiony) i szynki (delikatna z kurczaka). Przewracamy na druga strone (po 1,5-2minuty na kazdej stronie). Do tego capppucino, ZA-JE-BI-STE

39

vicky85 napisał/a:

Kladziemy plaster sera (topiony) i szynki (delikatna z kurczaka). Przewracamy na druga strone (po 1,5-2minuty na kazdej stronie).

Z ciekawości - tę stronę z serem i szynką też odwracasz bezpośrednio na patelnię? Ja robię coś podobnego, ale na koniec już tylko posypuję tost z jajkiem stratym, żółtym serem, który już sam rozpuszcza się pod wpływem temperatury. Często ląduje też na tym jakieś warzywko czy choćby zwykły, ale pyszny wink, szczypiorek.

40

Moim ulubionym śniadaniem jest jajecznica smile

41

a moim ostatnio jajecznica na pomidorach smile

42

Najlepsze śniadanie dla mnie to jajko w koszulce ze szczypiorkiem, dodatki mogą być różne, od chleba po warzywne sałatki smile

43

Ja mogłabym jeść codziennie jajecznicę na śniadanie. Tylko rzadko mam czas na to.

44

Ja bardzo lubię jajka na miękko, smile kanapki z twarożkiem i szczypiorem, smile jajecznicę z pomidorami, naleśniki z serem. smile
W dni powszednie zazwyczaj zjadam na szybko kanapkę, za to w dni wolne od pracy robimy pyszne śniadania na bogato big_smile

45

Ja dzisiaj miałam takie śniadanko na bogato - pudding chia z bananem i z truskawkami. Muszę to częściej przygotowywać.

46

Takie, które ktoś mi zrobi big_smile

47

Haha, no wiadomo, że takie jest najlepsze. Ale jak już samemu trzeba coś zrobić, to ja często wybieram jajecznicę.

48

Świeży, bardzo cienko pokrojony biały chleb, prawdziwe masło, mikroskopijnie cienko pokrojona polędwica łososiowa, bądź wędzony łosoś.
Grzanki po francusku z szynką, żółtym/pleśniowym serem, ketchupem i majonezem. (Wiem, ten ostatni to kaloryczna wisienka na torcie.)
Pasta jajeczna: jajka na twardo, podsmażona cebulka, pieczarki, chrzan i odrobina majonezu. Bułka, ketchup bądź pomidor.
Winerki na gorąco, pomidor ze świeżo zmielonym pieprzem, ogórek kiszony, musztarda.
Sałatka gyros/ sałatka z ananasem i szynką/ sałatka z tuńczykiem i korniszonami chili/ sałatka z łososiem i makaronem
Jajecznica z cebulką, pomidor, ogórek kiszony, musztarda
Naleśniki z szynką i serem, w jajku
Chleb żytni, twarożek ze szczypiorkiem, świeżo mielonym pieprzem kolorowym, solą i jogurtem naturalnym/ śmietaną, ogórek świeży, pomidor

49

Kasza jaglanna z prazonym jabłkiem - UWIELBIAM!!!

Jogurt naturalny, 2% tłuszczu     170 g (małe opakowanie)    
Kasza jaglana     50 g (1/2 woreczka)    
Jabłko     300 g (duża sztuka)
Słonecznik, nasiona     20 g (2 łyżki)    
Miód pszczeli     20 g (łyzka stołowa)    

Sposób przygotowania

Kaszę ugotować, wymieszać z jogurtem, uprazonym jabłkiem i słonecznikiem, dodać miód i wymieszać.

Stosuję dietę lionfitness i tam mam takie cudeńka smile

50

ja za kaszami nie przepadam, a na sniadanie najlepsza według mnie jajecznica z pomidorkiem i szczypiorkiem.  Na sniadanie w wersji fit polecam jogurt  naturalny z owocami i musli.

51

tosty smile

52

Justa233 napisał/a:

ja za kaszami nie przepadam, a na sniadanie najlepsza według mnie jajecznica z pomidorkiem i szczypiorkiem.  Na sniadanie w wersji fit polecam jogurt  naturalny z owocami i musli.

Niesamowite jest, że w świadomości ludzi wciąż pokutuje mit, że jogurt z musli to "śniadanie fit". Już ta jajecznica jest bardziej fit, pod warunkiem, że zjedzona bez pieczywa wink Jeśli komuś zależy na schudnięciu lub ma jakieś problemy zdrowotne, to powinien zrezygnować z węglowodanowych śniadań (a już na pewno ze sklepowego jogurtu ze sklepowym musli) na rzecz posiłku białkowo-tłuszczowego.

53

ja   tez lubię takie śniadanie, a jogurt typu greckiego kupuje  od pani ze wsi. Podobnie jak jajka także to zależy też jakie macie źródło jeśli chodzi o jedzenie.

54

W sumie to ja najbardziej lubię to co na jajkach. No i frankfurterki, czy parówki.

55 Ostatnio edytowany przez Jesiennowiosenna (2017-08-23 13:17:20)

Ciemne pieczywo z masłem, 2 jajka sadzone na szynce, trochę czerwonej papryki, cebulka (też czerwona, na surowo) i rzodkiewka smile A po wszystkim kubek czarnej mocnej kawy smile

Ale masło drożeje jak szalone więc raczej nieprędko powtórzę takie luksusy tongue

56

Ja najbardziej lubię  naleśniki na słodko, zdecydowanie.

57

U mnie na pierwszym miejscu omlet z wędliną i szczypiorkiem. Proste i smaczne smile a dzieciom zawsze szykuję coś pożywnego, żeby miały siłę psocić cały dzień tongue np. owsianka z owocami, twarożek z miodem, pasta jajeczna, płatki musli z mlekiem, placuszki bananowe, ryż z jabłkami i cynamonem, smażony chleb w jajku. A na wzmocnienie i taki jakby deser dostają muffinki (znalazłam kiedyś Przepisy Wedla i zrobiłam muffinki, żadne inne tak dzieciom nie smakowały) owoce, jogurt lub budyń.

58

Dla mnie nie ma nic lepszego niż kolorowe kanapki. Tym się najem najbardziej, a że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, to chyba o to nasycenie najbardziej chodzi wink .

59

Nalesniki

60

Jajka sadzone na wodzie na bardzo dobrym chlebie. Jeżdze po ten chleb na drugi koniec Warszawy a w Niemczech są to bułeczki z orzechami włoskimi. Do tego herbata i czasem jogurt naturalny ze świeżymi owocami.

61

Bułka kajzerka z twarożkiem ze szczypiorkiem, świeżym pomidorkiem, czerwoną cebulą i rzodkiewką smile

62

Owsianka gotowana na mleku, z bananem, odrobiną kakao i miodu <3

63

Sama szukam inspiracji.

64

Moje ulubione śniadania to na pewno
owsianka - dodaję do niej jabłko i cynamon, dzięki temu owsianka smakuje tak samo jak szarlotka, mozna ją poza tym przygotować dzień wcześniej co jest bardzo wygodne
jajka na miękko
omlet
jak również kanapeczki z warzywami oraz plasterkiem szynki

Do pracy zabieram ze sobą natomiast na drugie śniadanie sok świeżo wyciśnięty z warzyw oraz owoców. Mój faworyt to jabłko, pomarańcza, natka pietruszki oraz burak. Sok w buraka jest bardzo zdrowy.  Oczywisćie z wyciskarki do soków. Od siebie polecam szczególnie Sanę z eujuicers. Mam i bardzo sobie chwalę.

65

Mogę też polecić wyciskarki do soków od Eujuicers, świetna jakość.

Posty [ 1 do 65 z 67 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Wasze ulubione śniadanie? ;)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024