Julka, a jakie potrawy szykujesz na Wigilię i w ogóle na święta. Sama wszystko szykujesz, czy coś zamawiasz?
Sama z kolezankami. No barszcz, uszka, salatke, bo ciasto to kolezanka robi, kluski z makiem i przekaski . No oplatek trzeba tez zalatwic.
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Swiateczny temat zakladam
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Julka, a jakie potrawy szykujesz na Wigilię i w ogóle na święta. Sama wszystko szykujesz, czy coś zamawiasz?
Sama z kolezankami. No barszcz, uszka, salatke, bo ciasto to kolezanka robi, kluski z makiem i przekaski . No oplatek trzeba tez zalatwic.
Powiedziałaś koleżanki? A ja myślałem, że każde święta spędzasz tylko z córką. A tymczasem Ty masz chatę pełną przyjaciół. To super, to macie wesoło, oj bardzo wesoło, ale o to przecież chodzi
Powiedziałaś koleżanki? A ja myślałem, że każde święta spędzasz tylko z córką. A tymczasem Ty masz chatę pełną przyjaciół. To super, to macie wesoło, oj bardzo wesoło, ale o to przecież chodzi
No tak spedzam z corka i przychodza kumpele tez
New Me może coś mi doradzisz? W drugi dzień świąt mamy mieć gości to jest męża kolega z żoną . Muszę coś przygotować i coraz bardziej się boję że nie sprostam w roli pani domu. Im bliżej tym mam większe obawy jak ich przyjąć, mąż mi mówi żebym się nie przejmowała ,,to tylko kolacja" i bądź na luzie. Nie wiem czy wystarczy jakaś sałatka i może koreczki ma być wino. Jedyne co wiem to że biały obrus i świece.
Wiem, że pytanie nie do mnie ale nie ma nic gorszego niż narzucanie sobie presji by wypaść dobrze w czyichś oczach i bycie idealną Panią domu bo innych jest dużo, każdy lubi co innego i choćbyś stanela na głowie to wszystkim nie dogodzisz wrzuć na luz, ciesz się towarzystwem, postaw na dobrej jakości wino bo na to zwraca się uwagę, czystość a jedzenie zawsze możesz zamówić jak nie czujesz się pewnie w kuchni. Twój mąż ma rację, to tylko kolacja. Choć pamiętam, jak u nas, u mnie i męża mieli przyjść jego koledzy z zarządu z żonami to za pierwszym razem brałam hydroksyzynę
taka byłam zestresowana. A potem miałam wywalone- jedzenie zamówione z restauracji, byle alkohol był jakościowy i było czysto.
Czysto to będzie na pewno , wino kupi mąż i może faktycznie coś zamówię a sama zrobię sałatkę z paluszków krabowych z serem (wszystkim smakuje) ona zawsze mi wychodzi. Chyba faktycznie za bardzo się stresuje i muszę być sobą.
Czysto to będzie na pewno , wino kupi mąż i może faktycznie coś zamówię a sama zrobię sałatkę z paluszków krabowych z serem (wszystkim smakuje) ona zawsze mi wychodzi. Chyba faktycznie za bardzo się stresuje i muszę być sobą.
A moze oprocz tego zostane wam sie jakies potrawy z Wigilii tez
Jak będziesz w stresie, to goście to odczują, a po co.
Wiem, że chcesz się pokazać z jak najlepszej strony, ale przede wszystkim ciesz się tym spotkaniem.
Atmosferę zapamiętają bardziej, niż to, co na stole było.
Wiem, że chcesz się pokazać z jak najlepszej strony, ale przede wszystkim ciesz się tym spotkaniem.
Dokładnie! Chciałam to dopisać. NAJLEPSZE co możesz im dać to, że tak powiem- siebie swój luz, dobry humor, dystans do wpadek i sprawienie, ze poczują się u was swobodnie. A do tego niezbędna jest Twoja swoboda
Dokladnie to goscie a nie wizyta wladz panstwowych.
Dzięki za miłe porady trochę mnie odstresowały i poprawiłyście mi humor. Stresuję się pewnie bez sensu tematy do rozmów same się znajdą. Oni są starsi od nas ale mąż mówi że duchem są młodzi. To jakoś to będzie.
Motocyklistka napisał/a:Jak będziesz w stresie, to goście to odczują, a po co.
Atmosferę zapamiętają bardziej, niż to, co na stole było.Dokładnie! Chciałam to dopisać. NAJLEPSZE co możesz im dać to, że tak powiem- siebie
swój luz, dobry humor, dystans do wpadek i sprawienie, ze poczują się u was swobodnie. A do tego niezbędna jest Twoja swoboda
O tak! Dystans i umiejętność obrócenia w żart ewentualnej wpadki
Pamiętaj, że goście to też tylko ludzie
Co do tej kolacji to ze swojej strony zaproponowałbym pieczone skrzydełka pikantne. Obok sałatki krabowej czy koreczków byłoby jedno danie na ciepło. Ale sama zdecyduj. Cóż więcej dodać? Dziewczyny wszystko już powiedziały. Można skonkludować, że na Mikołajki dostałaś od Nich cały worek świetnych propozycji, rad i wsparcia
Co do tej kolacji to ze swojej strony zaproponowałbym pieczone skrzydełka pikantne. Obok sałatki krabowej czy koreczków byłoby jedno danie na ciepło. Ale sama zdecyduj. Cóż więcej dodać? Dziewczyny wszystko już powiedziały. Można skonkludować, że na Mikołajki dostałaś od Nich cały worek świetnych propozycji, rad i wsparcia
Dzis Mikolajki. Corka pozniej prezent dostanie a wy obchodzicie?
No jasne, każdy lubi dostać jakiś fajny prezent Nieważne, mały, średni czy duży.
Wszystkiego najlepszego i uśmiechniętego z okazji Mikołajek
Alessandro dzięki za pomysł ze skrzydełkami. Co do Mikołajek to faktycznie super prezenty w formie porad. Po za tym jak rano wróciłam z pracy to czekał na mnie bukiet kwiatów i czekolada. Mam nadzieję że nie pójdzie tam gdzie nie potrzeba. Miło dostać jakiś mały upominek i też dać coś komuś.
Masz rację. Czasami wystarczy tak niewiele, aby wywołać radość i piękny słoneczny uśmiech na twarzy
Julka, wymyśliłaś temat "wigilijny stół". A mi przyszedł do głowy pomysł, żeby może zrobić też temat sylwestrowy, np, "sylwestrowy bar". Co o tym myślisz?
Julka, wymyśliłaś temat "wigilijny stół". A mi przyszedł do głowy pomysł, żeby może zrobić też temat sylwestrowy, np, "sylwestrowy bar". Co o tym myślisz?
Fajny pomysl. To.zrob,ale dzien przed Sylwestrem, bo ludzie na imprezki ida
Wiesz co, tak myślę, że taki wątek założyłbym w "Naszej społeczności". Co Ty na to? Czy radziłabyś w innym miejscu?
Wiesz co, tak myślę, że taki wątek założyłbym w "Naszej społeczności". Co Ty na to? Czy radziłabyś w innym miejscu?
To zaloz jak chcesz
Jak tam prezenty kupiliscie? Ja dzisiaj przez internet polowe kupilam, reszte kupie w nastepnym tygodniu. Kiedy choinke ubieracie? Ja za kilka dni mieszkanie swiatecznie udekoruje z corka
Ja na razie jestem na etapie porządków. A po całym dniu pracy nie zawsze jest ochota na sprzątanie czy zakupy. Jakby co to święta będą na pewno, w kalendarzu
Ja na razie jestem na etapie porządków. A po całym dniu pracy nie zawsze jest ochota na sprzątanie czy zakupy. Jakby co to święta będą na pewno, w kalendarzu
Ja jutro zaczne robic porzadki takie przed swiateczne
Ja przez ostatnie kilka dni upiekłam ciasteczek "przez maszynkę" z 4 kg mąki i piernik staropolski dojrzewający 2 tygodnie z 3 kg. Już pojechały za granicę.
Jutro i pojutrze mycie okien, firany. Od poniedziałku ze 3 dni sprzątania, trzepanie dywanów.
Dekorowanie choinki przed domem to już na końcu prac.
A potem trochę gotowania, ciasto i będę się obżerać i czytać.
Czy zawsze przed każdymi świętami musi być to całe szaleństwo sprzątania, zakupów, szykowania? Znam osoby, które to lubią, to ich żywioł, ale też są osoby, które najchętniej wyjechałyby gdzieś np, w góry albo w ogóle zostałyby w domu chcąc jedynie odpocząć.
Czy zawsze przed każdymi świętami musi być to całe szaleństwo sprzątania, zakupów, szykowania? Znam osoby, które to lubią, to ich żywioł, ale też są osoby, które najchętniej wyjechałyby gdzieś np, w góry albo w ogóle zostałyby w domu chcąc jedynie odpocząć.
Ja dzisiaj zaczelam porzadki,ale robie je swoim rytmem czyli nie biegam z jezorem na wierzchu. No dzis sprzatam kuchnie i salon, a jutro moj i corki pokoj weekend lazienke. Oczywiscie to co juz posprzatam to utrzymuje w czystosci, zeby znow sie nie syfilo- wiec akurat u mnie zadnego szalenstwa porzadkow nie ma. Zakupy zrobilam juz czesc online wczoraj. A tez duzo szykowac nie bede,bo lepie tylko uszka w tym.roku- sie z kumpelami podzielilam robota bedzie nas 4 kazda robi po jednym daniu plus przynosimy przekaski gotowe ze sklepu swiateczne. Takze no, ja akurat mam w Anglii swieta na luzie co roku wogole sie nie narobie prawie
Ja jestem z tych, które lubią gotować, piec ciasta, szykować przyjęcia..
A także przemeblowywać, dekorować.
I mimo, że będę sama w te dni to chcę mieć wysprzątane na błysk i przygotowane do jedzenia tradycyjne potrawy wigilijne.
Ubiorę się nawet w ładną sukienkę, mimo że nikt mnie nie będzie widział.
Mogłabym spędzić Wigilię i święta w piżamie albo dresie, ugotować gar zupy na 3 dni i też by się nic nie stało.
Ale lubię tę atmosferę świąteczną, przygotowania.
Alessandro napisał/a:Czy zawsze przed każdymi świętami musi być to całe szaleństwo sprzątania, zakupów, szykowania? Znam osoby, które to lubią, to ich żywioł, ale też są osoby, które najchętniej wyjechałyby gdzieś np, w góry albo w ogóle zostałyby w domu chcąc jedynie odpocząć.
Ja jestem z tych, które lubią gotować, piec ciasta, szykować przyjęcia..
A także przemeblowywać, dekorować.
I mimo, że będę sama w te dni to chcę mieć wysprzątane na błysk i przygotowane do jedzenia tradycyjne potrawy wigilijne.
Ubiorę się nawet w ładną sukienkę, mimo że nikt mnie nie będzie widział.
Mogłabym spędzić Wigilię i święta w piżamie albo dresie, ugotować gar zupy na 3 dni i też by się nic nie stało.
Ale lubię tę atmosferę świąteczną, przygotowania.
Ja mam co roku atmosfera swiateczna, tyle,ze bez roboty. Teraz wiem czemu np wiele kobiet nie lubi swiat, bo jak sobie pomysli o tych wszystkich potrawach, sprzataniu itp, gosciach to duzo doroslych osob chce ,zeby te swieta zlecialy byle odklepac do Nowego Roku. A przeciez nie trzeba miec 12 potraw na Wigilie-to jest taka tradycja i jak ktos nie bedzie mial tyle to przeciez nie jest grzech. U.mnie co roku na Wigilii sa tylko 4 potrawy i kazda z kolezanek w tym ja losujemy sobie po jednej potrawie-no ja wylosowalam uszka w tym roku to bede lepic z corka . Mieszkanie zaczelam dzis sprzatac w kazdy dzien co innego posprzatam tak zeby nie latac przez caly dzien i sprzatac dzien przed swietami
Święta to szczególny okres. Od małego jesteśmy uczeni tradycji, historii, szacunku do świąt. Nie jest ważna forma przygotowywania świąt, a jeśli ktoś nie chce nic robić na święta to jego sprawa. Uważam, że nie powinno się oceniać ludzi i ich zachowań pod tym kątem. To jest indywidualna sprawa każdego z nas, nasze prawo.
Oczywiście znając wredny gatunek ludzki to zawsze znajdą się osoby, które chętnie skrytykują, oplotkują, oplują każde inne zachowanie. Na szczęście czasy zmieniają się i nasze podejście do świąt także ewoluuje. Nikogo już tak nie dziwią osoby, które wyjeżdżają tak po prostu na wypoczynek w okresie świątecznym lub osoby chcące celebrować święta samotnie.
Niech każdy spędza święta wg własnego przepisu, tak jak chce i tak jak lubi.
Święta to szczególny okres. Od małego jesteśmy uczeni tradycji, historii, szacunku do świąt. Nie jest ważna forma przygotowywania świąt, a jeśli ktoś nie chce nic robić na święta to jego sprawa. Uważam, że nie powinno się oceniać ludzi i ich zachowań pod tym kątem. To jest indywidualna sprawa każdego z nas, nasze prawo.
Oczywiście znając wredny gatunek ludzki to zawsze znajdą się osoby, które chętnie skrytykują, oplotkują, oplują każde inne zachowanie. Na szczęście czasy zmieniają się i nasze podejście do świąt także ewoluuje. Nikogo już tak nie dziwią osoby, które wyjeżdżają tak po prostu na wypoczynek w okresie świątecznym lub osoby chcące celebrować święta samotnie.
Niech każdy spędza święta wg własnego przepisu, tak jak chce i tak jak lubi.
No tak kazdy obchodzi swieta po swojemu
Jakie bedziecie mieli potrawy wigilijne w tym roku? Bedziecie miec 12 tradycyjnych potraw czy mniej? Sprobujecie nowych dan?
Ja bede miec jak co roku 4 potrawy wigilijne w wersji roslinnej, poniewaz moje kumpele tez lubia wege potrawy. Nasze dania w tym rolu to
1. Barszcz z uszkami,ktore ja bede robic z corka
2. Kluski z makiem
3. Salatka jarzynowa
4. Ciasto piernik
A wy jakie potrawy bedziecie mieli? Wigilia juz coraz blizej. Przygotowujecie sie do niej? Zakupy swiateczne macie zrobione na Wigilie?
Z tego, co mi wiadomo (ale mogę się mylić ) to tradycyjnie wszystkie dania wigilijne są bez mięsa
Noworoczne postanowienia tradera: Jak poprawić wyniki na Forex w nowym roku?
Nowy rok to doskonały czas na refleksję nad osiągnięciami, analizę błędów i wyznaczenie celów na przyszłość. Dla traderów na rynku Forex jest to okazja, aby ulepszyć swoje strategie, poprawić wyniki i lepiej zarządzać ryzykiem. Kluczem do sukcesu w nowym roku jest nie tylko wyciągnięcie wniosków z przeszłości, ale również korzystanie z narzędzi i wsparcia oferowanego przez brokerów, takich jak London Partners LTD, którzy zapewniają edukację i analizy na stronie London-uk-ltd.
1. Refleksje nad wynikami handlowymi w mijającym roku
Pierwszym krokiem w przygotowaniach na nowy rok jest podsumowanie wyników osiągniętych w roku poprzednim. Refleksja nad sukcesami i porażkami pozwala zrozumieć, co działało, a co wymaga poprawy.
Kluczowe pytania do analizy wyników:
Jakie strategie przyniosły największe zyski?
Gdzie popełniono błędy i jakie były ich przyczyny?
Czy ryzyko było zarządzane w sposób odpowiedni?
Jakie były największe wyzwania podczas handlu?
Traderzy korzystający z London Partners LTD często w swoich opiniach podkreślają, że dostępne na London-uk-ltd. raporty transakcji i analizy historyczne są nieocenioną pomocą przy ocenie wyników.
Przykład: Michał z Gdańska wspomina:
"Korzystając z raportów transakcyjnych na platformie London Partners LTD, zrozumiałem, że zbyt często otwierałem pozycje bez planu. W tym roku zamierzam bardziej skupić się na analizie fundamentalnej."
2. Porady dotyczące tworzenia planów tradingowych na przyszłość
Nowy rok to idealny moment na stworzenie solidnego planu tradingowego, który pomoże uniknąć chaotycznych decyzji i skoncentrować się na osiąganiu długoterminowych celów.
Elementy skutecznego planu tradingowego:
Cele finansowe i edukacyjne
Wyznacz realistyczne cele zysków na podstawie wyników z poprzedniego roku.
Zarezerwuj czas na naukę nowych strategii i technik handlowych.
Określenie ryzyka
Ustal maksymalny poziom ryzyka na każdą transakcję i cały portfel.
Skorzystaj z narzędzi do zarządzania ryzykiem dostępnych na London-uk-ltd., takich jak kalkulatory pozycji czy zlecenia stop-loss.
Dopasowanie strategii do własnego stylu handlu
Jeśli w ubiegłym roku skupiłeś się na krótkoterminowym handlu, zastanów się, czy nie warto spróbować swing tradingu lub analizy fundamentalnej.
Harmonogram handlu
Ustal konkretne godziny handlu, które pasują do Twojego harmonogramu i najbardziej aktywnych sesji na rynku.
Traderzy współpracujący z London Partners LTD w swoich opiniach podkreślają, że indywidualne konsultacje z ekspertami brokera pomagają w tworzeniu skutecznych planów tradingowych.
3. Rola edukacji i wsparcia brokera
Edukacja i dostęp do wsparcia są kluczowe dla osiągnięcia sukcesu w nowym roku. Brokerzy, tacy jak London Partners LTD, oferują swoim klientom szereg zasobów, które pomagają rozwijać umiejętności i unikać powtarzania błędów z przeszłości.
Jak London Partners LTD wspiera traderów w nowym roku?
Programy edukacyjne
Kursy i webinary dostępne na London-uk-ltd. obejmują szeroki zakres tematów, od podstaw handlu Forex po zaawansowane strategie.
Traderzy mogą uczyć się, jak lepiej analizować rynek, zarządzać ryzykiem i optymalizować swoje strategie.
Codzienne analizy i prognozy rynkowe
Analitycy London Partners LTD przygotowują raporty, które pomagają traderom przewidywać ruchy rynku i podejmować trafne decyzje.
Indywidualne konsultacje
Traderzy mogą skorzystać z pomocy specjalistów, którzy doradzą, jak ulepszyć plan handlowy lub dostosować strategię do bieżących warunków rynkowych.
Wsparcie techniczne
Platforma London Partners LTD oferuje zaawansowane narzędzia, które ułatwiają planowanie i realizację transakcji. Opinie klientów wskazują, że szczególnie pomocne są funkcje monitorowania ryzyka i historii transakcji.
Opinie klientów o London Partners LTD
„Dzięki kursom na London-uk-ltd. nauczyłem się, jak lepiej zarządzać ryzykiem. W tym roku planuję stosować bardziej przemyślane strategie i już widzę efekty!” — Tomasz, Kraków.
„Moje noworoczne postanowienie to poprawa wyników w handlu EUR/USD. Dzięki analizom od London Partners LTD wiem, na co zwrócić uwagę.” — Anna, Warszawa.
„Platforma London Partners LTD pomogła mi zrozumieć, jakie błędy popełniłem w zeszłym roku. W nowym roku zamierzam skupić się na lepszym wykorzystaniu ich narzędzi.” — Michał, Gdańsk.
Podsumowanie
Noworoczne postanowienia tradera to doskonała okazja, aby poprawić swoje podejście do handlu na rynku Forex. Refleksja nad wynikami, stworzenie spersonalizowanego planu tradingowego i korzystanie z edukacji oraz wsparcia oferowanego przez brokera, takiego jak London Partners LTD, to kluczowe elementy sukcesu. Strona London-uk-ltd. dostarcza traderom nie tylko niezbędnych narzędzi, ale również inspiracji i wiedzy, które pomogą osiągnąć lepsze wyniki w nowym roku.
Masz całkowitą rację Motocyklistko. Chociaż co do Wigilii to już kilka lat temu Kościół zmienił zasady w tym zakresie.
Mi nie przeszkadza, że Wigilia jest dniem postnym.
Mi zupełnie też nie.
Jak już wspominałam nie jestem wierząca, ale jakieś tradycje trzymać lubię.
Nie śledzę poczynań władz kościelnych, ale tak coś tam do mnie dotarło, że mięsko już można (chyba)
u nas na stole zawsze sporo dań.
A na drugi dzień świąt pieczona kaczka.
Kiedyś określone dania były tylko na święta, a przez to bardziej smakowały. W końcu czekało się na nie tyle czasu. Dziś już tak nie jest, gdyż praktycznie wszystko mamy przez cały rok.
Poza tym dawne Boże Narodzenie było piękniejsze. Śnieg, siarczysty mróz, okna pomalowane mrozem, sanki, a teraz? Szkoda gadać. Zero klimatu, nastroju świątecznego.
wychodzę z założenia, że za nastrój świąteczny odpowiadamy sami.
Skoro nie mamy bezpośredniego wpływu na aurę za oknem trzeba się dostosować i samemu zadbać o klimat.
Mimo żałoby postanowiłam jednak powiesić te światełka, dekoracje, a w domu unosi się zapach pomarańczy i goździków dla osób, z którymi zasiądę przy tym stole.
Masz rację. Mi chodziło bardziej o tą całą oprawę prawdziwie zimową.
Ale co tam, nie można mieć wszystkiego. Poza tym od wielu lat Wigilia kojarzy się z Kevinem. Kevin musi być, koniecznie
Nie ma sensu skupiać się na czymś, na co nie masz wpływu.
Zadbaj o to, o co możesz.
Och Kevin przy grzańcu, to absolutne must have.
Nie ma sensu skupiać się na czymś, na co nie masz wpływu.
Zadbaj o to, o co możesz.Och Kevin przy grzańcu, to absolutne must have.
U mnie sie w Polsce tez co roku ogladalo Kevina, a teraz to mi corka nowa tradycja wprowadzila-co roku musi byc Grincz i koniec , ale Grincha tez lubie ogladac
Masz rację. Mi chodziło bardziej o tą całą oprawę prawdziwie zimową.
Ale co tam, nie można mieć wszystkiego. Poza tym od wielu lat Wigilia kojarzy się z Kevinem. Kevin musi być, koniecznie
To zle, ze tak sie kojarzy, bo powinna sie kojarzyc z Narodzeniem Jezusa. A wszystkie inne tradycje to tylko dodatki jak milo spedzic ten dzien
To, że Kevin kojarzy się ze świętami to był żart. Od wielu już lat człowiek przyzwyczaił się, że w święta leci w tv Kevin, tak jak u Ciebie Grinch. Tak jak na Wielkanoc w polskiej tv leci stary Znachor i Potop. Ja najlepiej lubiłem święta będąc dzieckiem. Teraz człowiek odbiera je zupełnie inaczej. Wtedy była ta beztroska, czekanie na Mikołaja, a w dzień oczywiście obowiązkowo sanki, a potem z czasem łyżwy i narty. Lepienie bałwana i bitwa na śnieżki też były super. A mówiąc o sankach to najlepiej zjeżdżało się na workach z sianem lub napompowanych dętkach czy nawet na tyłku. Była kupa śmiechu przy tym.
To, że Kevin kojarzy się ze świętami to był żart. Od wielu już lat człowiek przyzwyczaił się, że w święta leci w tv Kevin, tak jak u Ciebie Grinch. Tak jak na Wielkanoc w polskiej tv leci stary Znachor i Potop. Ja najlepiej lubiłem święta będąc dzieckiem. Teraz człowiek odbiera je zupełnie inaczej. Wtedy była ta beztroska, czekanie na Mikołaja, a w dzień oczywiście obowiązkowo sanki, a potem z czasem łyżwy i narty. Lepienie bałwana i bitwa na śnieżki też były super. A mówiąc o sankach to najlepiej zjeżdżało się na workach z sianem lub napompowanych dętkach czy nawet na tyłku. Była kupa śmiechu przy tym.
No tak,bo dla dzieci swieta =zabawa i prezenty, a dla doroslych swieta =wydatki i obowiazki. Natomiast ja i tak nadal lubie swieta
A dla mnie święta to od 5 lat kojarzą się ze spotkaniem z cudowną rodziną. Są moi teściowie, dwie babcie mojego męża, dziadek i oczywiście mój kochany mąż. Przed kolacją dziadek czyta fragment Pisma Świętego a po kolacji śpiewa się kolędy i później wszyscy idziemy na pasterkę.
Już nieźle się zaczyna i dlatego myślę sobie, że Julki "Wigilijny stół" przyniesie wiele interesujących i niesamowitych historii, opowieści. To dobrze. Niech się dzieje, w końcu to święta.
Już nieźle się zaczyna i dlatego myślę sobie, że Julki "Wigilijny stół" przyniesie wiele interesujących i niesamowitych historii, opowieści. To dobrze. Niech się dzieje, w końcu to święta.
Tez mam nadzieje, ze moj temat bedzie ciekawy
Choinka dzis ubrana z corka. Zawsze wybieram 2 kolory bombek, bo to lepiej wyglada niz wszystkie mix masz kolorow. W tym roku srebrno-blekitne bombki plus bialy lancuch i platki sniegu- cos na wzor bajki Krainy Lodu . Plus swiatelka. A wy jak choinki ubieracie?
Julka, kiedy chcesz ruszać ze swoim tematem wigilijnym?
Julka, kiedy chcesz ruszać ze swoim tematem wigilijnym?
Przed Wigilia
dobre
Ja niedługo zacznę sprzątanie przedświąteczne: sprzątanie swojego pokoju, zmywanie łazienki i kibla, zmywanie schodów i przedpokoju, kupię prezenty dla mamy, potem będę kroić warzywa na sałatkę jarzynową, potem będę ubierać choinkę i to wszystko.
Ja niedługo zacznę sprzątanie przedświąteczne: sprzątanie swojego pokoju, zmywanie łazienki i kibla, zmywanie schodów i przedpokoju, kupię prezenty dla mamy, potem będę kroić warzywa na sałatkę jarzynową, potem będę ubierać choinkę i to wszystko.
Jakie warzywa dajesz do salatki?
Co do sałatki to mam pytanie. Dajecie tylko zielony groszek czy także fasolę (nieważne jaką), a może i kukurydzę? Reszta warzyw to wiadomo. Chodzi mi o te konkretne składniki.
Co do sałatki to mam pytanie. Dajecie tylko zielony groszek czy także fasolę (nieważne jaką), a może i kukurydzę? Reszta warzyw to wiadomo. Chodzi mi o te konkretne składniki.
U mnie w domu przez wiele lat dawało się drobną, białą fasolkę ze swojego ogródka. Bez groszku i kukurydzy.
A potem sam groszek z puszki bo fasolkę trzeba było umiejętnie gotować aby się nie rozpadła a zarazem była miękka.
Ja daję sam groszek, bez kukurydzy.
Ja w tym roku nie robie salatki tylko jedna moja kumpela, ale pewnie doda kukurydze i groszek bez fasoli
Choinka już ubrana? Wszystkie zakupy zrobione? Porządki także?
Choinka już ubrana? Wszystkie zakupy zrobione? Porządki także?
Tak choinka ubrana, prezenty kupione, porzadki prawie skonczone
Ale mówisz o choince w domu czy o tej w ogrodzie? A może obie ubrałaś?
Ale mówisz o choince w domu czy o tej w ogrodzie? A może obie ubrałaś?
W domu. Na ogrodzie ubiore w weekend
Jak długa jest przerwa świąteczna w szkołach angielskich? System ferii szkolnych jest podobny do polskiego? Pytam tak z ciekawości. Wiem, że np. w Niemczech jest bardzo dużo wolnego w szkołach w ciągu roku szkolnego ale za to wakacje są przez to krótkie.
Jak długa jest przerwa świąteczna w szkołach angielskich? System ferii szkolnych jest podobny do polskiego? Pytam tak z ciekawości. Wiem, że np. w Niemczech jest bardzo dużo wolnego w szkołach w ciągu roku szkolnego ale za to wakacje są przez to krótkie.
Moja corka zaczyna w ten piatek przerwe i ma do 6 stycznia jakies 2 tygodnie. U nas nie ma ferii,ale dzieci maja wolne co ok 6 tygodni w roku szkolnym po tydzien lub dwa tygodnie. Wakacje sa pod koniec lipca
Tak ten czas zlecial szybko. Jutro Wigilia. Dzis z corka uszka lepimy. Prezenty juz gotowe zapakowane . Niewiem czy tu jeszcze bede miec czas zagladac, prawdopodobnie dopiero 27 grudnia bede miec wiecej czasu,wiec Wesolych Swiat wszystkim
Dziś Wigilia. Wszystkim wesołych i radosnych Świąt oraz bogatego Mikołaja
No i prawie po świętach.
Spędziłam je sama. Nie licząc psa sąsiadów, który wskakuje u nich na kupę kompostu leżącą tuż przy płocie, z tego kompostu przeskakuje do mnie przez płot.
W odwrotną stronę to już nie potrafi bo u mnie nic wysokiego pod płotem nie leży.
Muszę mu więc otwierać moją furtkę, podprowadzić pod jego, zadzwonić do sąsiadów aby swoją otworzyli.
A gdy jest u mnie to kładzie się pod drzwiami wejściowymi na wycieraczce i tak leży na słoneczku.
Dlatego dziś uszyłam mu posłanie ze starej zasłony z wypełnieniem z pociętej, pikowanej kurtki.
No i teraz leży na nim, zadowolony.
Ma też u mnie swoją miskę.
Nie mogę mieć własnego psa bo często wyjeżdżam na dłużej.
Ugotowałam sobie dużo dobrego jedzenia.
W Wigilię zjadłam wszystkie 3 opłatki jakie rada parafialna przyniosła.
Zjadłam barszcz z uszkami i rybę po grecku.
Potem włączyłam komputer i z różnymi chórami i solistami śpiewałam kolędy prawie 3 godziny
Wczoraj byłam na czterech cmentarzach.
Po powrocie jadłam i znowu śpiewałam.
Dziś od rana szyłam śpiewając. Zjadłam resztę potraw wigilijnych, pomyłam garnki.
Teraz chwila przed komputerem, zrobię kawkę i z ciastem będę czytać.
Zrobiłam taki eksperyment.
Nikomu oprócz najbliższej rodziny z pierwszej linii nie wysłałam życzeń ani nie zadzwoniłam z życzeniami.
Chciałam zobaczyć kto o mnie pamięta.
Bo zawsze tak było, że ja wysyłałam pierwsza smsy albo dzwoniłam.
Do kilkunastu osób. A oni odpowiadali wcześniej czy później.
I jak do tej pory to dostałam tylko smsa od pana kuriera, który dostarcza mi paczki i czasami częstuję go kawą.
Wiadomości od niego nie spodziewałam się bo nie zaliczam go do grona znajomych.
I nikt więcej.
No trudno, jak widać potrzebna jestem gdy czegoś ode mnie potrzebują.
To tyle jeśli chodzi o moje świętowanie.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Swiateczny temat zakladam
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024