Samotna matka- wyjazd z dzieckiem na stałe do Niemiec. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Samotna matka- wyjazd z dzieckiem na stałe do Niemiec.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1

Temat: Samotna matka- wyjazd z dzieckiem na stałe do Niemiec.

Jak w temacie- Chciałabym zabrać Synia z Polski i przenieść się do Niemiec, tylko nijak nie mam pojęcia jak się za to zabrać, żeby nie wyszła wielka klapa. sad

Przez ostatnie dwa lata jeździłam na podreperowanie budżetu do Niemiec, mam tam teraz kilku znajomych, u których pewnie na początek mogłabym dostać meldunek. Choć w większości sytuacji potrafię się jakoś dogadać z niemcami, w sprawach urzędowych, w momentach, gdy mój niemiecki nie wystarcza, mogliby mi też pomóc załatwić różne sprawy jako "tłumacze". To i tak sporo na początek, tu jednak niejako kończy się możliwość uzyskania pomocy. O resztę chcę, powinnam, muszę zatroszczyć się sama. Chciałabym też rozpocząć ausbildung, jednak na 2015rok nie mam co liczyć ze względu na wymagania językowe. Najpierw polecono zrobić mi na miejscu kurs.

Czy ktoś był lub zna podobne sytuacje??
Nie wiem, czy wziąć dziecko od razu, co zrobić jako pierwsze, kiedy można prosić o pomoc z państwa?? (Pani z doradztwa dla imigrantów radziła mi znależć mieszkanie, dostałabym do niego doplaty, do przedszkola, ubezpieczenia i do kursu o którym wyżej wspomniałam, do tego prace na minijob, żeby pogodzić codzienny kurs, mieć "jakiś wypracowany grosz" i dzieciątko)
Szukać sobie mieszkania, kursu, przedszkola samej i później ewentualnie prosić o te zapomogi? Czy to oni sami muszą mnie skierować, jeśli cokolwiek mają dopłacać??
Co w ogóle zrobić krok po kroku??

Niezbyt to spójnie wszystko wygląda, choć chciałam przedstawić sprawę najjaśniej jak potrafię, ale mój problem jest dla mnie tak skomplikowany i już kompletnie się zgubiłam.

Baaaaardzo proszę Was o porady! Za każdą pomocną uwagę i wskazówkę będę niezmiernie wdzięczna! smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Samotna matka- wyjazd z dzieckiem na stałe do Niemiec.

Praca na stale jest podstawa, a nie zapomogi. Najpierw jedz sama, zalatw sobie prace, bo bez tego nikt ci nie pomoze. Niemcy wprowadzaja teraz ograniczenia pomocy socjalnej dla emigrantow z Unii. Mnie by bylo wstyd zaczac od pomocy socjalnej.

3

Mój początkowy plan był zupełnie inny, nie myślałam nawet o zapomogach. Trochę się zakręciłam przez radę tej "urzędniczki", dlatego przyszłam tutaj pytać o opinie .
Nie jestem osobą, która w myśli ma tylko wyciąganie ręki po kasę.
Chciałam poukładać sobie żcyie w Niemczechz  syniem "poprawnie"- praca, przedszkole... Tylko, że teraz nie bardzo wiem już jak się za to zabrać. Ile spotkanych i zapytanych osób, tyle odpowiedzi, często ze sobą sprzecznych.

4

Tak  jak napisalam w moim poscie. Nie dostaniesz pomocy socjalnej na poczatku. Musisz oficjalnie pracowac na pelny etat. Dopiero po pewnym czasie jak stracisz prace i to nie z wlasnej winy, mozesz sie ubiegac o pomoc socjalna. Zainteresuj  sie hotelami w Niemczech poludniowych. Zaczyna sie sezon zimowy,oni czesto szukaja z mozliwoscia zamieszkania.

5

Dziękuję elfina za odpowiedź:) A co do hoteli, ciekawy pomysł. Akurat Niemcy zachodnie to cel mojej podróży. Spróbuję zaczerpnąć dalszych informacji.

6 Ostatnio edytowany przez Kawashake (2014-11-13 23:04:10)

PannoG.

Podstawa jest meldunek, bez niego nie zalatwisz nic-pracy, przedszkola dla dziecka, zasilku na dziecko.Jesli Twoi znajomi  moga Cie zameldowac to juz plus.Jak najszybciej musialabys podjac legalna prace, to da Ci mozliwosc ubieganie sie o Kindergeld.Papierologia trwa jakis czas, ale jesli panstwo go przyzna, dostaniesz go od miesiaca, w ktorym zlozylas wniosek.Tak jak napisala Elfina-Niemcy wprowadzili ograniczenia socjalne dla obcokrajowcow, przez pierwsze trzy miesiace pobytu bez pracy jestes skazana tylko na siebie.Po 3 miesiacach pracy mozesz starac sie o Wohngeld-sa to pieniazki, ktore panstwo doplaca Ci do czynszu.Po roku pracy mozesz sie starac o mieszkanie socjalne.Wszelkie wnioski mozna sciagnac z internetu i wyslac do nalezytego Urzedu poczta, mozna sie udac osobiscie.Mozliwosci jest wiele, Niemcy sa w dalszym ciagu panstwem, w ktorym opieka socjalna jest duza, ale trzeba pracowac.Pomiedzy mity mozna schowac opowiastki, ze siedzi sie w domku, pobiera zasilek a panstwo doplaca do czynszu.
Jak chcesz jechac od razu z dzieckiem to powinnas miec cos na start.Przy zalozeniu,ze znajomi Cie zamelduja, pomoga znalezc szybko prace, zapiszesz dziecko do przedszkola-musisz miec pieniadze na przezycie do pierwszej wyplaty.I nie sa to male pieniadze.
Wiesz, wszystko jest mozliwe do ogarniecia, a jesli, tak jak napisalas, znasz  jezyk w stopniu komunikatywnym i nie boisz sie go uzywac-powinnas dac sobie rade w Urzedach.
Powodzenia

7

Kawashake

Bardzo, ale to bardzo rzeczowa odpowiedź! No super:)

Meldunek nie jest problemem, pierwsze noce byłyby z dachem nad głową, język jakiś tam jest, że na ulicy nie zginę. Kasa na start... też by się coś oszczędności znalazło, nie wiem tylko, czy to by wystarczyło, muszę rozeznać się w kosztach, bo ważną rolę gra ubezpieczenie- nie wiem jak je ogarnąć i od której strony, no i przedszkole. Do tanich, podejrzewam nie należy.

8

Masz znajomych, powinni toba pokierowac. W Niemczech kazdy Land ma swoje przepisy. Koszty zycia SA dosyc wysokie. Najtaniej jest na terenach dawnego NRD. Ogolnie ja nie chce CI radzic ze wzgledu Nate roznice. Ja mieszkam na polnocy.

9 Ostatnio edytowany przez Kawashake (2014-11-14 15:32:46)

Od jakiegos czasu panstwo niemieckie wprowadzilo obowiazek posiadania ubezpieczenia zdrowotnego.Po podjeciu legalnej pracy na caly etat masz owe ubezpieczenie z ''marszu''.Ale o taka prace trudno.Wiec tak po krotce:
-przyjezdzasz, zalatwiasz meldunek w Urzedzie Miasta
-z papierkiem potwierdzajacym meldunek idziesz do wybranej Kasy Chorych i oplacasz dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne(znajoma placi w AOK 160 ? za miesiac)
-wynajmujesz mieszkanie-nie wiem jak dlugo mozesz pomieszkiwac u znajomych.Koszty wynajmu mieszkania sa duze, bardzo czesto wynajmujacy zyczy sobie kaucji.
-zalatwiasz przedszkole dla dziecka.Tu tez koszty sa rozne, w zaleznosci od Landu, Twoich zarobkow, czasu, w jakim dziecko bedzie przebywalo w przedszkolu.Owa znajoma placi okolo 100? miesiecznie.
-mozesz podjac prace na tzw.Basis-dostajesz na reke 400 ?, to praca w niepelnym wymiarze godzin, takie jakby pol etatu.Ogloszen pelno, najczesciej w sklepach.Nie musisz  od raz siedziec na kasie(jezyk!)mozesz wykladac towar.Jak sie sprezysz, mozesz pociagnac dwie takie prace.Niestety, praca na Basis nie daje Ci ubezpieczenia zdrowotnego, ktore w dalszym ciagu oplacasz sama.Moja znajoma zatrudnila sie przy opiece osoby starszej-pomoc dochodzaca.Druga prace ma w DM(drogeria)Legalnych pieniedzy dostaje 800 ?, okolo 400 dorabia na sprzataniu(ma 10 na godzine).Za mieszkanie placi 450, udalo sie wynajac bez kaucji.
Czyli liczymy: 450 mieszkanie+160 ubezpieczenie+100 przedszkole daje 710.Jej dochod to 1200 plus Kindergeld 184.Na zycie zostaje prawie 700 ?.W zupelnosci wystarczy na 2 osoby.Od tej kwoty nalezaloby odliczyc koszty np telefonu.Ja mam umowe w T-mobile, za 35 ? miesiecznie mam telewizje, internet, rozmowy na terenie Niemiec i Polski na nr stacjonarne w abonamencie.No i koszty zuzycia pradu, gazu, wody-tu tez roznie, w zaleznosci od zuzycia.Jesli masz mieszkanie socjalne koszt mediow wliczona jest w czynsz, jest to rozliczane raz w roku-spis licznikow, pomiary.Iwtedy ewentualna doplata lub nadplata.Ale tak jak wspomnialam wyzej, jak po jakims czasie uda Ci sie dostac takowe mieszkanie, mozesz ubiegac sie o rozne dodatki.Ile wydasz na zycie-to zalezy gdzie bedziesz robila zakupy.Tu Ci nie podpowiem, mieszkam z mezem, dorosla corka jest w kraju, mamy inne potrzeby.
Masz wiec taki malutki zarys.Oczywiscie, jak pisze Elfina-w kazdym Landzie jest inaczej.Troche tych pieniedzy na start potrzeba.Ale jesli masz znajomych i znasz jezyk, masz jakies oszczednosci w kraju-mozna sprobowac.Lekko nie jest.Ale da sie zyc.
Proponowalabym Ci poszukac w sieci-jest taka fajna stronka dla Polakow w Niemczech(nie moge podac linku ze wzgledu na regulamin), sa wyodrebnione miasta, mozna pogadac z ludzmi, poczytac.
Probuj, naprawde zycze Ci powodzenia.

10

Najlepiej, żebyś pierwsze trzy miesiące przepracowała na normalnym etacie, jak napisała Kawashake. To Ci otworzy drzwi do Job Center, no i sprawa ubezpieczenia z głowy. Pracę na cały etat chyba najszybciej znaleźć przez Zeitfirmy, pośredników pracy, ale z reguły godziny pracy są zupełnie rozbieżne z przedszkolem sad o miejsca dość ciężko, tym bardziej w trakcie roku szkolnego.

Wszystko musisz załatwiać sama, nikt Cię nie skieruje, może jedynie na kurs Cię "zmuszą" iść ;P Pierwsze formalności załatwia się baaardzo długo, dwa miesiące temu straciłam pracę na pełny etat, jeszcze nie dostałam żadnych świadczeń, także zabezpieczenie finansowe potrzebne dość duże niestety.

Jeśli jesteś samotną matką, to jest możliwość, że Jugendamt sfinansuje przedszkole smile Ale najpierw Job Center - tam się większość rzeczy zaczyna, jeśli cokolwiek potrzebujesz załatwić zawsze wymagany papier z JC. Do przedszkola składałam papiery na końcu roku szkolnego, moja mała dostała miejsce miesiąc po rozpoczęciu kolejnego roku szkolnego. Szybko, ale niestety to przedszkole czynne tylko do 13. Jest jeszcze coś takiego jak Tagesmutter, panie, które prowadzą takie małe domowe przedszkola, mają do pięciu dzieci chyba, zawsze jakaś opcja dopóki przedszkola się nie znajdzie i to też może być sfinansowane przez Jugendamt.

Z mieszkaniami dość ciężko, te bez pośredników z reguły schodzą jak ciepłe bułeczki, szybciej przez pośrednika, ale musisz liczyć kaucję (2-3xkaltmiete, do zwrotu przy wyprowadzce) i prowizję dla pośrednika (2xkaltmiete+19%vat).

Gdzie się mniej więcej wybierasz? smile

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Samotna matka- wyjazd z dzieckiem na stałe do Niemiec.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024