"Zielony Ład do kosza wpadł"?! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » "Zielony Ład do kosza wpadł"?!

Strony Poprzednia 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 130 z 155 ]

66

Odp: "Zielony Ład do kosza wpadł"?!

Zobacz podobne tematy :

67 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-03-26 23:32:30)

Ewika99 napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Gdzie w protestach rolników jest mowa o dopłatach? Przeczytałam o ograniczeniach niekontrolowanych produktów z zagranicy, ochronie hodowli zwierząt i sprzeciwie wobec założeń Zielonego Ładu. 
Ja z tego "tanio i dużo" nie mogę korzystać. Wolę produkty droższe i lepsze jakościowo, choć teraz wszystko podrożało i te same szajsowate artykuły są droższe. Co mi po galarecie mięsnej, po której można się szybko przenieść na tamten świat?
Wiem, że nie mamy jednakowych żołądków i może inni będą kupować tanie produkty, bo coś musza jeść, ale niech każdy ma dostęp do tego, czego potrzebuje.   
Zresztą czy wojna, która spowodowała gorszą koniunkturę, tak się szybko zakończy?

Akurat w moim rejonie raczej rolników popierano, a  protesty też nie były zbyt dokuczliwe dla kierowców.

No właśnie.  Dopłaty nie są postulatem rolników, mimo to w tv podawano je jako trzeci postulat. Masz może jakiś pomysł, dlaczego?
Jeśli chcesz mieć dostęp do żywności eko, musiałabyś się przenieść do Polski czasow przedunijnych. Tam każde gospodarstwo miało swoją ekologiczną żywność.  Niestety, ta Unia, ktora tyle "dała" rolnikom, z drugiej strony wymusiła na nich intensyfikację produkcji, wprowadziła absurdalne przepisy, przez które na wsi nie opłaca się ludziom trzymać zwierząt hodowlanych.

Nie oglądam tv i nie ciekawi mnie, dlaczego tak tam podawano. Pewnie wiąże się z nieszczęsnymi pestycydami albo ugorowaniem, nie mam pojęcia.
Nikt za darmo nic nie daje, rolnictwo się rozwinęło, a teraz odwrót. Gdzieś ktoś na górze musi zarobić.
Ojej, wcale nie muszę cofać do czasów przedunijnych, bo rolnicy, hodując i uprawiając na swój użytek, nie dodają tyle chemii. Jak ktoś uprawia zboże nie będzie nadmiernie częstował chemią zboża przeznaczonego na kaszę czy mąkę na swój użytek, bo nie jest to kasza ani mąka unijna. Zawsze można trochę odkupić.
Jeśli zaś chodzi o zwierzęta hodowlane kompletnie nie jestem w temacie. Wiem, że się nie opłaca hodowla. Jak się wyjedzie na wieś,  to kto, w ogóle, hoduje krowy.

68 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-03-26 23:36:13)

Ewika99 napisał/a:

Ale o co Ci chodzi w tej chwili? O te jablka? Czy o pomidory (ktore ostatnio rowniez zostaly przebadane w Lidlu i Biedronce)? Dlaczego je utylizowac, skoro zawartosc pestycydow nie przekraczala norm? Jedne, jak i drugie byly dopuszczone do spozycia. Jeśli oczekujesz, że nie będą zawieraly pozostalosci, musisz kupowac "bio", "eko". Tamte jablka i owoce nie byly sprzedawane pod tym szyldem, więc z pubktu widzenia prawnego, zdrowotnego, wszystko jest ok. Jeszcze raz napiszę: to przepisy unijne oraz wysokie marże posrednikow przekładają się na to, że rolnik MUSI produkowac duzo. Jakaś czesc zysku zawsze jest wkladana z powrotem w gospodarstwo.

Najpierw spróbuj tych jabłek czy pomidorów i sprawdź, jak smakują.

69

Tamiraa napisał/a:

Wiem, że się nie opłaca hodowla. Jak się wyjedzie na wieś,  to kto, w ogóle, hoduje krowy.

Nie wiem czy widziałaś jak wygląda dziś hodowla krów mlecznych? Laboratorium i tak też kontrolowane jest mleko. Kogo na to stać?
Jak ja spędzałem wakacje co roku na wsi, to u siostry mojej babci i jej męża była jedna nieduża obora. Lewą część stanowił chlewik, gdzie było parę świń. Środek zajmowały 2-3 krowy, ewentualni też koń. Prawą część stanowił kurnik. Wszechobecna zgniła słoma i jaskółki. Acha, jaskółki są obecnie wrogiem UE. Jedna jaskółka w nowoczesnej oborze i koniec...
No i w tej dawnej oborze wszystkie zwierzęta żyły sobie razem w brudzie lol Mleko z porannego dojenia, w takim metalowych kankach zostawiało się przy drodze na specjalnych drewnianych stoliczkach. Zabierał je samochód z mleczarni. Ta mleko konfekcjonowała w szklanych butelkach zamkniętych aluminiową folią. Nie było żadnych masowych zatruć. Mleko nawet w sklepie było mlekiem, choć już było rozrzedzone względem tego od krowy. Nauczyłem się wypijać jajka na surowo, podbierane prosto z kurnika. Nie zatrułem się żadną salmonellą. Nikt nie słyszał o ptasich grypach. Ten sposób hodowli zwierząt wykończyła Unia Europejska. Dziś nie możesz mieć jednej kury jeśli nie zarejestrujesz się jako zakład hodowli kur.

70 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-03-27 00:26:18)

Snake napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Wiem, że się nie opłaca hodowla. Jak się wyjedzie na wieś,  to kto, w ogóle, hoduje krowy.

Nie wiem czy widziałaś jak wygląda dziś hodowla krów mlecznych? Laboratorium i tak też kontrolowane jest mleko. Kogo na to stać?
Jak ja spędzałem wakacje co roku na wsi, to u siostry mojej babci i jej męża była jedna nieduża obora. Lewą część stanowił chlewik, gdzie było parę świń. Środek zajmowały 2-3 krowy, ewentualni też koń. Prawą część stanowił kurnik. Wszechobecna zgniła słoma i jaskółki. Acha, jaskółki są obecnie wrogiem UE. Jedna jaskółka w nowoczesnej oborze i koniec...
No i w tej dawnej oborze wszystkie zwierzęta żyły sobie razem w brudzie lol Mleko z porannego dojenia, w takim metalowych kankach zostawiało się przy drodze na specjalnych drewnianych stoliczkach. Zabierał je samochód z mleczarni. Ta mleko konfekcjonowała w szklanych butelkach zamkniętych aluminiową folią. Nie było żadnych masowych zatruć. Mleko nawet w sklepie było mlekiem, choć już było rozrzedzone względem tego od krowy. Nauczyłem się wypijać jajka na surowo, podbierane prosto z kurnika. Nie zatrułem się żadną salmonellą. Nikt nie słyszał o ptasich grypach. Ten sposób hodowli zwierząt wykończyła Unia Europejska. Dziś nie możesz mieć jednej kury jeśli nie zarejestrujesz się jako zakład hodowli kur.

Nie miałam okazji zobaczyć, jak wygląda dziś hodowla krów. Nie ma nawet okazji zobaczyć tej jednej. Może dlatego tak było, że krowy jednego gospodarza trzymano z daleka od innych, to samo z kurami. Wtedy ogromne gospodarstwa były rzadkością. Potem ludziom przestały się opłacać drobne gospodarstwa i przenieśli się do miast. Jak ktoś hodował 10 kur, to jakby się czymś zaraziły, to od razu było wiadomo. A kto słyszał o trzymaniu kurczaków w klatkach? Jak mi wiadomo z dawnych ogłoszeń, to każda krowa czy świnia miała swoje imię. To też o czymś  świadczy.

71

Tamiraa napisał/a:
Ewika99 napisał/a:

Ale o co Ci chodzi w tej chwili? O te jablka? Czy o pomidory (ktore ostatnio rowniez zostaly przebadane w Lidlu i Biedronce)? Dlaczego je utylizowac, skoro zawartosc pestycydow nie przekraczala norm? Jedne, jak i drugie byly dopuszczone do spozycia. Jeśli oczekujesz, że nie będą zawieraly pozostalosci, musisz kupowac "bio", "eko". Tamte jablka i owoce nie byly sprzedawane pod tym szyldem, więc z pubktu widzenia prawnego, zdrowotnego, wszystko jest ok. Jeszcze raz napiszę: to przepisy unijne oraz wysokie marże posrednikow przekładają się na to, że rolnik MUSI produkowac duzo. Jakaś czesc zysku zawsze jest wkladana z powrotem w gospodarstwo.

Codziennie jem nasze jablka. Tam, gdzie pracuję mogę je jeść do oporu. Poza tym sama mam jablka od siebie z sadu. Jem te same, które sprzedaję. Nie mam oddzielnego poletka z eko zywnoscia. Dziwisz się smakowi jablek czy pomidorow o tej porze roku? A jakie mają byc w smaku jablka, ktore w komorach czy przechowalniach leżą juz od jesieni? Pomidory też raczej slonca jeszcze nie widzialy o tej porze roku, a więc i smak nie ten. I udzial pestycydów nie ma tu wiekszego znaczenia. Ot, po prostu nie sezon na te owoce i warzywa.

72 Ostatnio edytowany przez Ewika99 (2024-03-27 21:52:11)

Dubel

73

Ewika99 napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
Snake napisał/a:

Nie miałam okazji zobaczyć, jak wygląda dziś hodowla krów. Nie ma nawet okazji zobaczyć tej jednej. Może dlatego tak było, że krowy jednego gospodarza trzymano z daleka od innych, to samo z kurami. Wtedy ogromne gospodarstwa były rzadkością. Potem ludziom przestały się opłacać drobne gospodarstwa i przenieśli się do miast. Jak ktoś hodował 10 kur, to jakby się czymś zaraziły, to od razu było wiadomo. A kto słyszał o trzymaniu kurczaków w klatkach? Jak mi wiadomo z dawnych ogłoszeń, to każda krowa czy świnia miała swoje imię. To też o czymś  świadczy.

A dzisiaj mają paszporty. Mam na sasiedniej wiosce Ukrainkę, od ktorej kupuję jajka 100% eko- kury na wolnym wybiegu. Doslownie. Najczesciej spacerują sobie u mojej babci po podworku (babcia jest sasiadka) albo po polanie za domem. Co zjedzą, to ich. Jajka piękne, duże, a kury nigdzie nie zgłoszone, "nie zaksiegowane". Nikt nigdy się nie zatrul. A jajka po 80 gr sprzedaje. I to dopiero od miesiąca taka "wygorowana" cena, wczesniej sorzedawala po 60 gr. Ta Ukrainka z mezem Polakiem hodują nawet świnie. Oczywiscie nielegalnie, w pelnej konspiracji przed urzednikami, na uzytek wlasny. Tak, jak to było jeszcze przed wejsciem Polski do Unii. Oczywisie będą hodowac dopoty, dopoki ktos zyczliwy nie doniesie urzedasom o tym bezprawiu, które się wyprawia u nich w chlewiku. Ot, takich unijnych czasow doczekalismy- ze świnie, jak za okupacji , potajemnie hodujemy.

74

Ewika99 napisał/a:

Pomidory też raczej slonca jeszcze nie widzialy o tej porze roku, a więc i smak nie ten. I udzial pestycydów nie ma tu wiekszego znaczenia. Ot, po prostu nie sezon na te owoce i warzywa.

Ale to nawet nie chodzi o brak smaku z powodu braku słońca, w którym powinny dojrzewać, ale o to, że zdarzało mi się wypluć, jak tylko ugryzłam kanapkę, na której leżał taki marketowy pomidor. Nie wiem też, czy zauważyłaś, ale jak taki pomidor poleży kilka dni, to pojawiają się na nim czarne kropki, które wyraźnie wskazują na nakłucie, którym coś zostało wpuszczone do środka. I to pewnie to samo coś potem tak psuje smak pomidora. O ich nienaturalnym kolorze nawet nie wspomnę. Wiem jak wygląda, smakuje i pachnie dobrej jakości (czytaj: czysty od chemii) pomidor, a to co proponuje nam handel wyglądem przypomina plastik, o smaku już wspomniałam i na pewno nie pachnie pomidorowym krzaczkiem.

O, a marchewka? Dlaczego ta, którą mam z działki mojej mamy, przywożę ze wsi albo kupuję w sklepie ze zdrową żywnością ma zupełnie inny kolor? 

A choć uważam, że jak najbardziej można kupić smaczne jabłka, to jednak to by było na tyle ich walorów, bo jak tylko takie jabłko się umyje i pozostawi na wierzchu, to zaraz bardzo szybko gnije, co pozwala sądzić, że skórka pokryta jest czymś, co owoc konserwuje i to coś na pewno nie ma nic wspólnego ze zdrowym jedzeniem, pomimo że jabłka jako takie są niesamowicie wartościowe. O opryskach i innych pestycydach nawet szkoda wspominać. 

Tyle mojego szczęścia, że w sezonie mam dostęp do czystych od chemii warzyw i owoców, ale sezon trwa relatywnie krótko, a potem to już szkoda gadać.

75

Ewika99 napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
Ewika99 napisał/a:

Codziennie jem nasze jablka. Tam, gdzie pracuję mogę je jeść do oporu. Poza tym sama mam jablka od siebie z sadu. Jem te same, które sprzedaję. Nie mam oddzielnego poletka z eko zywnoscia. Dziwisz się smakowi jablek czy pomidorow o tej porze roku? A jakie mają byc w smaku jablka, ktore w komorach czy przechowalniach leżą juz od jesieni? Pomidory też raczej slonca jeszcze nie widzialy o tej porze roku, a więc i smak nie ten. I udzial pestycydów nie ma tu wiekszego znaczenia. Ot, po prostu nie sezon na te owoce i warzywa.

Nie zmieniaj tematu. Spróbuj owoców  z sieciówki: z Lidla , Lewiatana czy Biedronki. Kiedy poczujesz gorzki ich smak, nie powiesz, że o tej porze roku, itd., itp.  Pewne produkty  nie powinny być sprzedawane. Czy dziecku kupilibyśmy taki owoc czy warzywo? Zachęcamy je do jedzenia warzyw i owoców, więc proponujemy produkty, które grożą zatruciem. Ale masz rację w tym, że jedynie niektóre jabłka nadają się do spożycia przez małe dzieci, nawet odpuszczamy sobie marchewki.
Ewiko, jeśli masz możliwość spożywania smacznych jabłek, to super, nie każdy jednak taką możliwość posiada, poza tym zwyczajnie nie ma na to czasu.

76

Priscilla napisał/a:

Tyle mojego szczęścia, że w sezonie mam dostęp do czystych od chemii warzyw i owoców, ale sezon trwa relatywnie krótko, a potem to już szkoda gadać.

Na szczęście poza sezonem świeże warzywa uprawiane są na biegunie północnym i stamtąd ekspresem dowożone do naszych sklepów.

77

Snake napisał/a:

Na szczęście poza sezonem świeże warzywa uprawiane są na biegunie północnym i stamtąd ekspresem dowożone do naszych sklepów.

Taaaak, oczywiście... Zapomniałeś dodać, że przekopem są dostarczane, na saniach reniferów cool

78

Ucichły protesty i tak naprawdę nie wiadomo czy Zielony Ład  się rozpanoszy u nas.
Pojawiły się pierwsze polskie truskawki. A w  głowie klienta pojawiają się wątpliwości: czy to na pewno polskie i czy na pewno nie trują. Jak donosi Portal Spożywczy  'od środy 10 kwietnia polskie truskawki są dostępne w cenie regularnej 10,49 zł za opakowanie o pojemności 250 g. Pierwsze w tym roku owoce tego gatunku, które trafią do sklepów sieci Biedronka to odmiana Malling Centenary. Pochodzą z 2,5 hektarowej uprawy zlokalizowanej niedaleko Połańca w województwie świętokrzyskim". Pojawiają się także truskawki na przydrożnych straganach.

79 Ostatnio edytowany przez Socjallibertarianin (2024-05-03 00:33:57)

Oto moje spostrzeżenia. Jaki jest w ogóle sens dopomagać tym rolnikom jeśli oni i tak zagłosują na PIS. I to się nie zmieni. Co ksiądz powie rolnik uzna za prawdę objawioną. Gdy zielony ład zatwierdzał Morawiecki rolnicy byli cicho. Polski ład cisza. Toż to 80% rolników głosuje na PiS a 15% z nich na Hołownię i tylko 3% na PO i na lewicę. Olać i zaorać a nie pomagać. Zrobić tak jak robił to PIS z innymi grupami społecznymi  które nie głosowały na nich. Niech dalej leja gnojówkę to można jeszcze znieść KRUS.

80

Niefajna jest  reakcja reprezentanta ukraińskich rolników w odpowiedzi na zakaz importu ukraińskiego zboża, które nie odpowiada standardom Unii. Niech Polacy hodują kwiaty i marihuanę.

81

Tamiraa napisał/a:

Niefajna jest  reakcja reprezentanta ukraińskich rolników w odpowiedzi na zakaz importu ukraińskiego zboża, które nie odpowiada standardom Unii. Niech Polacy hodują kwiaty i marihuanę.

Oni to niech najlepiej NIC nie hoduja jak maja truc ludzkosc rakotworczym syfem... wogole byly protesty w Warszawie przeciwko zielonemu nie-ladowi zielone swirusy siedza na drogach i wszystko blokuja

82

Socjallibertarianin napisał/a:

Oto moje spostrzeżenia. Jaki jest w ogóle sens dopomagać tym rolnikom jeśli oni i tak zagłosują na PIS. I to się nie zmieni. Co ksiądz powie rolnik uzna za prawdę objawioną. Gdy zielony ład zatwierdzał Morawiecki rolnicy byli cicho. Polski ład cisza. Toż to 80% rolników głosuje na PiS a 15% z nich na Hołownię i tylko 3% na PO i na lewicę. Olać i zaorać a nie pomagać. Zrobić tak jak robił to PIS z innymi grupami społecznymi  które nie głosowały na nich. Niech dalej leja gnojówkę to można jeszcze znieść KRUS.

Na podstawie czego te spostrzezenia, bo ja mam zupelnie inne. Dopuki rolnik jako tako żył ze swojej pracy to siedzial w domu. Jak musi dokladac do gospodarstwa to nie ma wyboru. Z tym kosciolem to powtarzasz brednie. Gwarantuje ci ze co najmniej polowa nie chodzi do kosciola, lub idzie od swieta. Roznica tylko taka, ze pis sie uginal jak walczyli o swoje, a tusk kaze strzelac gumowymi kulami. Wiec na kogo maja glosowac wedlug ciebie??

83 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2024-05-11 00:48:18)

Marynarz napisał/a:

Roznica tylko taka, ze pis sie uginal jak walczyli o swoje, a tusk kaze strzelac gumowymi kulami. Wiec na kogo maja glosowac wedlug ciebie??

To ja tylko przypomnę poprzez pytanie: kto podpisał Zielony Ład? Tusk??? A przypadkiem nie poprzednia władza?? <pytanie oczywiście retoryczne>

PiS będąc u władzy wręcz chwalił się Zielonym Ładem na czele ze swoim unijnym komisarzem ds. rolnictwa Januszem Wojciechowskim. Rolnicy nadal przypominają, że ten przez dwa lata ich przekonywał, jak bardzo będą z tego zadowoleni. Skoro tak, to jak sobie głosowali, tak mają, więc o co teraz chodzi?
Pomijając przy tym, że PiS też nagle zmienia retorykę kreując się na obrońców rolników, ale że u tych oszustów to jest ich partyjny standard, to nawet nie chce się tego komentować.

84

Priscilla napisał/a:
Marynarz napisał/a:

Roznica tylko taka, ze pis sie uginal jak walczyli o swoje, a tusk kaze strzelac gumowymi kulami. Wiec na kogo maja glosowac wedlug ciebie??

To ja tylko przypomnę poprzez pytanie: kto podpisał Zielony Ład? Tusk??? A przypadkiem nie poprzednia władza?? <pytanie oczywiście retoryczne>

PiS będąc u władzy wręcz chwalił się Zielonym Ładem na czele ze swoim unijnym komisarzem ds. rolnictwa Januszem Wojciechowskim. Rolnicy nadal przypominają, że ten przez dwa lata ich przekonywał, jak bardzo będą z tego zadowoleni. Skoro tak, to jak sobie głosowali, tak mają, więc o co teraz chodzi?
Pomijając przy tym, że PiS też nagle zmienia retorykę kreując się na obrońców rolników, ale że u tych oszustów to jest ich partyjny standard, to nawet nie chce się tego komentować.

A kto w UE forsuje zielony lad? Ugrupowania prawicowe, czy zieloni i lewica z ktorymi Tusk jest zwiazany? Jakby pis nie pidpisal tego gowna to bys pisal teraz ze sa zacofani, walcza z cala europa itp. Fakt te glaby liczyly na kase i podpisaly ten badziew, ale trzeba pamietac tez, kto jest ojcem tego gowna. Pamietac przy wyborach do eurokolhozu

85

Marynarz napisał/a:

A kto w UE forsuje zielony lad?

Zielony Ład jest akurat nam potrzebny i tak szczerze jego założenia i tak są za mało restrykcyjne.

Przypomnę ci jedynie, że główne cele to uniezależnienie się od surowców z Rosji i firm zależnych od Chin.

86

Marynarz napisał/a:
Priscilla napisał/a:
Marynarz napisał/a:

A kto w UE forsuje zielony lad? Ugrupowania prawicowe, czy zieloni i lewica z ktorymi Tusk jest zwiazany? Jakby pis nie pidpisal tego gowna to bys pisal teraz ze sa zacofani, walcza z cala europa itp. Fakt te glaby liczyly na kase i podpisaly ten badziew, ale trzeba pamietac tez, kto jest ojcem tego gowna. Pamietac przy wyborach do eurokolhozu

Tyle tylko, że ja pisałam o czymś zupełnie innym, a Ty płynnie od tego odszedłeś kierując myśl na inne tory.
W nawiązaniu do Twojej wypowiedzi, że niby na kogo mieli głosować, przypomniałam po prostu, że to sami rolnicy pomogli dojść do władzy, a potem popierali PiS, który im to zrobił. Teraz zaś wielu z nich, łącznie zresztą z samym PiS-em, dopada standardowa amnezja.

Ja z kolei będę popierać wszystko, co pozwoli mi mieć w zasięgu ręki ZDROWĄ, wolną od rakotwórczej chemii, żywność.

87

Z Zielonym ładem, to w Polsce walczy ruska agentura, ta sama agentura popiera CPK.

88

Nie podoba mi się mowa nienawiści na proteście rolników w Warszawie. Protest miał być apolityczny, a i tak dołączyli do niego politycy. No, i te emblematy i hasła mające świadczyć o prorosyjskości marszu.

Legat napisał/a:

Z Zielonym ładem, to w Polsce walczy ruska agentura, ta sama agentura popiera CPK.

W sumie komu zależy na pokazaniu prorosyjskości? Rolnicy chcą referendum, może to i dobry pomysł?

89

Priscilla napisał/a:
Snake napisał/a:
Priscilla napisał/a:

Ale ceny czego Ci spadły? Jeśli chodzi o spożywkę, to chyba tylko masła, a być może też cukru, bo ta była absurdalna, ale że prawie nie kupuję, to nie wiem. Mnie w każdym razie na paragonach niczego nie ubywa, a wcale nie kupuję więcej, a nawet przeciwnie.

CENY SKUPU SPADŁY! Jeju, gadaj ze ślepym o kolorach... Właśnie ty jako konsument jesteś dymana, bo w sklepach nic nie spada, a rolnik za swoją pracę dostaje mniej. Już czaisz?

Ale ja mam w głębokim poważaniu, ile dostaje rolnik, jeśli u mnie na paragonach nic się nie zmienia. Dlatego nadal nie widzę związku między protestami rolników a moim biznesem, z powodu którego miałabym go popierać.

Popelniasz blad tylko jeszcze o tym nie wiesz:). Rolnik dostaje okolo 20% z ceny ktora jest w sklepie. Nie bedzie rolnika to twoje ceny na paragonie drastycznie wzrosna. Przeciez to zwykle prawa rynku:). Przykladowo masz 20 producentow opon konkurujacych miedzy soba. Co sie stanie jak zostanie tylko jeden producent? Opony napewno nadal beda tylko ze wtedy zaplacisz za nie tyle ile on bedzie chcial:)

90 Ostatnio edytowany przez Legat (2024-05-12 08:56:58)

Tamiraa napisał/a:

Rolnicy chcą referendum, może to i dobry pomysł?

Nie wiesz czy tego chcą rolnicy. To jednak dość spora grupa społeczna. Do tego niestety wykorzystywana w lwiej części przez PIS, a teraz też przez ruską agenturę.
Z całą pewnością chcą rentowności swoich gospodarstw. I z całą pewnością nie jest w ich interesie wystąpienie Polski z UE.

91

Legat napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Nie wiesz czy tego chcą rolnicy. To jednak dość spora grupa społeczna. Do tego niestety wykorzystywana w lwiej części przez PIS, a teraz też przez ruską agenturę.
Z całą pewnością chcą rentowności swoich gospodarstw. I z całą pewnością nie jest w ich interesie wystąpienie Polski z UE.

Zauwaz ze protesty sa w calej UE.  Jak zachodni rolnicy ktorzy sa lepiej sytuowani niz polscy wychodza na ulice, to to o czyms swiadczy chyba. Polscy mimo ze od lat maja gorzej niz europejscy to i tak z kultura strajkuja. To ze pis sie probuje do nich podczepic to normalka. Partie polityczne niestety tak dzialaja ze szukaja wyborcy wszedzie gdzie sie da i sa w stanie wszystko obiecac. W sumie w Polsce kto moze strajkowac. Glownie rolnicy i gornicy bo jeszcze jako tako potrafia sie zjednoczyc i walczyc o swoje. W kraju w ktorym zwiazki zawodowe potrafily obalac komune, dzis praktycznie nie istnieja bo je zaorano i duze korporacje dbaja zeby ich nie bylo

92 Ostatnio edytowany przez Jack Sparrow (2024-05-12 11:54:26)

Marynarz napisał/a:

Popelniasz blad tylko jeszcze o tym nie wiesz:). Rolnik dostaje okolo 20% z ceny ktora jest w sklepie. Nie bedzie rolnika to twoje ceny na paragonie drastycznie wzrosna. Przeciez to zwykle prawa rynku:). Przykladowo masz 20 producentow opon konkurujacych miedzy soba. Co sie stanie jak zostanie tylko jeden producent? Opony napewno nadal beda tylko ze wtedy zaplacisz za nie tyle ile on bedzie chcial:)

A wiesz, że 20% to jest BARDZO DUŻO ?

W średnich przedsiębiorstwach wartość średnia marży dla okresu 2014-2020 wynosiła 6 proc., zaś w latach 2021-2022 odnotowano poziom 7 proc. Handel detaliczny – w sektorze średnich przedsiębiorstw średnia marża w latach 2014-2020 wynosiła 4 proc., a w latach 2021-2022 było to kolejno 5 proc. i 4,3 proc.

Taki rolnik na sprzedaży swoich produktów zarabia średnio 4-5 RAZY WIĘCEJ niż każdy inny sprzedający. A to tylko różnice w marży. Jak się uwzględni różnice w podatkach, to nie ma grupy społecznej, która miałaby lepiej jak rolnicy.

93

Jack Sparrow napisał/a:
Marynarz napisał/a:

A wiesz, że 20% to jest BARDZO DUŻO ?

W średnich przedsiębiorstwach wartość średnia marży dla okresu 2014-2020 wynosiła 6 proc., zaś w latach 2021-2022 odnotowano poziom 7 proc. Handel detaliczny – w sektorze średnich przedsiębiorstw średnia marża w latach 2014-2020 wynosiła 4 proc., a w latach 2021-2022 było to kolejno 5 proc. i 4,3 proc.

Taki rolnik na sprzedaży swoich produktów zarabia średnio 4-5 RAZY WIĘCEJ niż każdy inny sprzedający. A to tylko różnice w marży. Jak się uwzględni różnice w podatkach, to nie ma grupy społecznej, która miałaby lepiej jak rolnicy.

Nie do konca sie zgodzę.  Odlicz od tego ceny produkcji: paliwo, nawozy, srodki ochrony roslin, ceny maszyn i czesci do nich. Do tego koszty jak kazdy bo trzeba utrzymac gospodarstwo domowe. Na ubezpieczenie rolnika nie stac mimo ze jest zobowiazany do ubezpieczenia czesci upraw. Tu tez zaczynaja sie schody bo nie ma ubezpieczenia uniwersalnego na wszystko i musi wrozyc z fusow jaka kleska moze go dopasc. Do tego wlasnie kleski, szkodniki, mroz, susza, opady, gradobicie, pożar. Wiec siejac nie ma pewnosci czy cos zbierze. W obecnej chwili gdyby ktos mi dal gospodarstwo 200ha za darmo ze sprzetem i bez dlugow, to bym podziekowal. Bo pewna jak w banku to bym mial prace czesto od 5 do 23:). A o zyskach nie ma co marzyc. Wiekszosc rolnikow duzych to jedniodniowi milionerzy, czyli po tym jak wplyna doplaty. Nastepnego dnia jak wszystko poplacaja to juz z milionera robi się dziad, wiec czego tu zazdroscic. Wystarczy im dac mozliwosc zeby cos tam zarobili i protestow nie bedzie, bo oni tylko chca przezyc. Wyobrazacie sobie przebranzowienie tysiecy ludzi? Niktorzy by chcieli. Gdybym mial firme to tez bym chcial, bo wtedy bedzie jak przed wojna. Pracownicy do wyboru za kromke suchego chleba

94 Ostatnio edytowany przez Jack Sparrow (2024-05-12 13:19:27)

Marynarz napisał/a:

Nie do konca sie zgodzę.  Odlicz od tego ceny produkcji: paliwo, nawozy, srodki ochrony roslin, ceny maszyn i czesci do nich. Do tego koszty jak kazdy bo trzeba utrzymac gospodarstwo domowe. Na ubezpieczenie rolnika nie stac mimo ze jest zobowiazany do ubezpieczenia czesci upraw. Tu tez zaczynaja sie schody bo nie ma ubezpieczenia uniwersalnego na wszystko i musi wrozyc z fusow jaka kleska moze go dopasc. Do tego wlasnie kleski, szkodniki, mroz, susza, opady, gradobicie, pożar. Wiec siejac nie ma pewnosci czy cos zbierze. W obecnej chwili gdyby ktos mi dal gospodarstwo 200ha za darmo ze sprzetem i bez dlugow, to bym podziekowal. Bo pewna jak w banku to bym mial prace czesto od 5 do 23:). A o zyskach nie ma co marzyc. Wiekszosc rolnikow duzych to jedniodniowi milionerzy, czyli po tym jak wplyna doplaty. Nastepnego dnia jak wszystko poplacaja to juz z milionera robi się dziad, wiec czego tu zazdroscic. Wystarczy im dac mozliwosc zeby cos tam zarobili i protestow nie bedzie, bo oni tylko chca przezyc. Wyobrazacie sobie przebranzowienie tysiecy ludzi? Niktorzy by chcieli. Gdybym mial firme to tez bym chcial, bo wtedy bedzie jak przed wojna. Pracownicy do wyboru za kromke suchego chleba

Ale co ty chcesz odliczać? Ty myślisz, że firmy nie mają opłat? Opłać lokal, wodę, prąd, opłać ZUSy i zobacz ile ci zostanie. A to nie wszystko.

Cen maszyn nie licz. Sprzęt rolniczy jest dotowany. Podobnie jak cała reszta wliczając w to paliwo, do którego są dopłaty (zwroty akcyzy), prąd itp. Zebyś miał jasność - rolnik płaci 41GROSZY za kilowatogodzinę. Średnia dla kraju, dla zwykłego kowalskiego to 1zł.

Klęski i brak pewności plonów? To najlepszy scenariusz dla rolnika, bo oprócz odszkodowań dostają dodatki np suszowe + inne, jak np w pomorze afrykańskim świń, gdzie zagwarantowano im odpowiednie odszkodowania + i tak odkupiono mięso z ASF i zrobili z tego puszki z karmą dla więźniów, żołnierzy, szkół itp.

Nie bez przyczyny rolnicy nie prowadzą rachunkowości żadnej i walą w chuja na każdym kroku.

Nie ma drugiej tak bogatej i tak uprzywilejowanej grupy w Polsce jak rolnicy. Oni to wiedzą i dlatego protestują, bo boją się funkcjonować na podobnych zasadach jak wszyscy inni.

95

Jack Sparrow napisał/a:
Marynarz napisał/a:

Ale co ty chcesz odliczać? Ty myślisz, że firmy nie mają opłat? Opłać lokal, wodę, prąd, opłać ZUSy i zobacz ile ci zostanie. A to nie wszystko.

Cen maszyn nie licz. Sprzęt rolniczy jest dotowany. Podobnie jak cała reszta wliczając w to paliwo, do którego są dopłaty (zwroty akcyzy), prąd itp. Zebyś miał jasność - rolnik płaci 41GROSZY za kilowatogodzinę. Średnia dla kraju, dla zwykłego kowalskiego to 1zł.

Klęski i brak pewności plonów? To najlepszy scenariusz dla rolnika, bo oprócz odszkodowań dostają dodatki np suszowe + inne, jak np w pomorze afrykańskim świń, gdzie zagwarantowano im odpowiednie odszkodowania + i tak odkupiono mięso z ASF i zrobili z tego puszki z karmą dla więźniów, żołnierzy, szkół itp.

Nie bez przyczyny rolnicy nie prowadzą rachunkowości żadnej i walą w chuja na każdym kroku.

Nie ma drugiej tak bogatej i tak uprzywilejowanej grupy w Polsce jak rolnicy. Oni to wiedzą i dlatego protestują, bo boją się funkcjonować na podobnych zasadach jak wszyscy inni.

Glupoty piszesz az sluchac sie nie chce. Chodzby z tymi dotacjami smile. Rolnik kupuje np traktor za 650000 tysiecy. Jak nie bylo dotacji to taki traktor kosztowal 400000. Wyklada kase, glownie z kredytu. Pozniej dadza mu zwrot 250000, albo i nie bo np uznaja ze jakichs wymogow nie spelnil. To na miejscu rolnika wolalbym uzywany kupic jak to wiekszosc robi i gleboko miec te dotacje. O dotacjach na paliwo piszesz. Wytlumacz mi to jak to jest ze kowalski majacy firme kupuje mercedesa i odpisuje z podatku, pozniej jedzie na stacje paliw i bierze fakturę z paliwa? Po co mu ta faktora? Czy ten mercedes jest jego narzedziem do pracy i nie moglby miec zamiast mercedesa np 10 letniego punto, albo fiata? Pozniej ten kowalski jak jest posrednikiem skupuje od rolnika np zboze i juz ma 50% zysku a kolejne 30% sklepy. Gosc ktory ponosi najwieksze koszty i najwiekszy wysilek fizyczny dostaje 20% i wedlug ciebie to ok. Wiekszosc rolnikow nawet w krus zalega, a ty mowisz o zusach. Za pomor swin dostali odszkodowania, czy komornika po tym jak im zlikwidowano hodowle ? W moich rodzinnych stronach przeszli od domu do domu i jak ktos nawet na wlasny uzytek mial to placil za utylizacje plus 2000 kary za nielegalna hodowle od sztuki. Minely lata, dziki ktore niby to przenosza maja sie dobrze i mnożą sie zamiast wyginac, a rolnicy nadal nie moga nawet na wlasny uzytek. Ale co tu dyskutowac. Skoro rolnik ma tak dobrze, to czemu nie zostaniesz rolnikiem, bedziesz zyl w dobrobycie. Poczekaj jeszcze z rok, bedziesz mogl kupic gospodarstwa za bezcen od komornikow.

96 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-05-12 14:47:56)

Legat napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Na razie  nie bardzo wiadomo, co z tego wyniknie. Za dużo niektórzy chcą na tym skorzystać. Szczerze wątpię  żeby nasi rolnicy byli prorosyjscy, pomimo tych haseł, odznak, i nie wiem, czego jeszcze. 
Rentowności nie będą mieli, gdy będzie walka o władzę.

97

Tamiraa napisał/a:
Legat napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Na razie  nie bardzo wiadomo, co z tego wyniknie. Za dużo niektórzy chcą na tym skorzystać. Szczerze wątpię  żeby nasi rolnicy byli prorosyjscy, pomimo tych haseł, odznak, i nie wiem, czego jeszcze. 
Rentowności nie będą mieli, gdy będzie walka o władzę.

Z ukraina konkurowac nie moga bo tam nie obowiazuja zadne normy, dla tego wlasnie rolnicy w calej UE strajkuja. Sytuacja wyglada tak, ze UE narzuca swoim rolnikom specjalne normy na nawozy srodki ochrony roslin. Chodzby taki nawoz mącznik, musi byc powleczony specjalnym preparatem zeby wolniej sie rozkladal. Ten preparat kosztuje, a firma prodokujaca kosztu nie pokryje tylko doliczy rolnikowi. Srodki ochrony roslin sa eko. Czesto rolnik kilka razy powtarza zabieg bo nie ma efektu, a to kosztuje sporo. Wiele jest takich przykladow. Produkty z ukrainy nie musza spelniac wysrubowanych norm i wpuszcza sie je do krajow UE bez cla. Wiec jak rolnik europejski ma z tym konkurowac? Wedlug mnie nie ma szans. Sprawa tez ma drugie dno, bo to koncerny zagraniczne uprawiaja tam tysuace ha ziemi. Zalewajac swoja produkcja rynki UE niszcza rolnikow z UE.  Za pare lat jak tak dalej bedzie, to rolnik za darmo odda ziemie, bo nie bedzie go stac nawet na oplacenie podatku rolnego. Taki koncern chetnie ja przygarnie i jeszcze rolnika w ramach taniej sily roboczej. Zresztą tusk czy morawiecki obiecywali juz prace za miske ryżu

98 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-05-12 21:42:14)

Marynarz napisał/a:

Z ukraina konkurowac nie moga bo tam nie obowiazuja zadne normy, dla tego wlasnie rolnicy w calej UE strajkuja. Sytuacja wyglada tak, ze UE narzuca swoim rolnikom specjalne normy na nawozy srodki ochrony roslin. Chodzby taki nawoz mącznik, musi byc powleczony specjalnym preparatem zeby wolniej sie rozkladal. Ten preparat kosztuje, a firma prodokujaca kosztu nie pokryje tylko doliczy rolnikowi. Srodki ochrony roslin sa eko. Czesto rolnik kilka razy powtarza zabieg bo nie ma efektu, a to kosztuje sporo. Wiele jest takich przykladow. Produkty z ukrainy nie musza spelniac wysrubowanych norm i wpuszcza sie je do krajow UE bez cla. Wiec jak rolnik europejski ma z tym konkurowac? Wedlug mnie nie ma szans. Sprawa tez ma drugie dno, bo to koncerny zagraniczne uprawiaja tam tysuace ha ziemi. Zalewajac swoja produkcja rynki UE niszcza rolnikow z UE.  Za pare lat jak tak dalej bedzie, to rolnik za darmo odda ziemie, bo nie bedzie go stac nawet na oplacenie podatku rolnego. Taki koncern chetnie ja przygarnie i jeszcze rolnika w ramach taniej sily roboczej. Zresztą tusk czy morawiecki obiecywali juz prace za miske ryżu

Rolnicy z jednej strony mają perspektywę podwyższenia norm UE czyli podwyżkę kosztów, z drugiej przywożenie żywności spoza Unii.  A oprócz tego lekka inflacja, mała opłacalność drobnej przedsiębiorczości, przy tym wszystkim obce wpływy i kłótnie polityczne w państwie. Możliwe, że obce koncerny ostrza sobie zęby, wszystko zależy od postawy naszego rządu.

99

Jack Sparrow napisał/a:
Marynarz napisał/a:

Zielony Ład jest akurat nam potrzebny i tak szczerze jego założenia i tak są za mało restrykcyjne.

Przypomnę ci jedynie, że główne cele to uniezależnienie się od surowców z Rosji i firm zależnych od Chin.

Się uśmiałem, a Legat następny nawiedzony, ruska agentura i ruska agentura... Jprdl.

Na Zielonym Ładzie drogie misie zarobią banki, bo taki rolnik czy inny szary zjadacz chleba, który coś ma czyt. chałupę, samochód będzie się musiał zadłużyć do końca życia, żeby tą chałupę doprowadzić do norm unijnych czy auto mieć fullwypasekosreko. Aaa... za najbiedniejszych zadłuży się w bankach państwo, żeby te chałupy doprowadzić do tych unijnych norm. A hipoteki odwrócone... super przekręt i mokry sen banksterów zarazem. 

Ale jedziemy dalej. Z utęsknieniem czekajmy teraz na drastyczne podwyżki cen energii elektrycznej, której już ponad 3/4 stanowią unijne parapodatki. Do tej pory firemki które jakoś funkcjonowały, od dłuższego czasu znikają w coraz szybszym tempie ze względu na koszty. Zawijają się z tego Eldorado również giganci jak Michelin, ABB.

PS. A jak się chce, żeby coś było ekologiczne, to niech ten produkt (pralka, lodówka, auto, narzędzia itd) wytrzymuje użytkowanie 3 razy dłużej niż obecnie, czyli mniej energii i surowców żeby obsłużyć potrzeby użytkownika przez pewien okres czasu. Wtedy byłoby to logiczne.
PS2. Niemiecka prasa już się cieszy, że uwalone zostały inwestycje strategiczne w Polsce będące konkurencją dla ich gospodarki. Znaczy oni już coś wiedzą, a my się dopiero dowiemy

100

assassin napisał/a:

Zawijają się z tego Eldorado również giganci jak Michelin, ABB.

Michelin przenosi się z Polski do Rumuni, a ABB będzie budował mega fabrykę między innymi w Szwecji. Rumunia i Szwecja zdaje się też są w UE. No i co? Zielonego ładu tam nie ma? big_smile
Dobrze, że można u nas przynajmniej tymi Niemcami postraszyć. smile

101

assassin napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:
Marynarz napisał/a:

Się uśmiałem, a Legat następny nawiedzony, ruska agentura i ruska agentura... Jprdl.

Na Zielonym Ładzie drogie misie zarobią banki, bo taki rolnik czy inny szary zjadacz chleba, który coś ma czyt. chałupę, samochód będzie się musiał zadłużyć do końca życia, żeby tą chałupę doprowadzić do norm unijnych czy auto mieć fullwypasekosreko. Aaa... za najbiedniejszych zadłuży się w bankach państwo, żeby te chałupy doprowadzić do tych unijnych norm. A hipoteki odwrócone... super przekręt i mokry sen banksterów zarazem. 

Ale jedziemy dalej. Z utęsknieniem czekajmy teraz na drastyczne podwyżki cen energii elektrycznej, której już ponad 3/4 stanowią unijne parapodatki. Do tej pory firemki które jakoś funkcjonowały, od dłuższego czasu znikają w coraz szybszym tempie ze względu na koszty. Zawijają się z tego Eldorado również giganci jak Michelin, ABB.

PS. A jak się chce, żeby coś było ekologiczne, to niech ten produkt (pralka, lodówka, auto, narzędzia itd) wytrzymuje użytkowanie 3 razy dłużej niż obecnie, czyli mniej energii i surowców żeby obsłużyć potrzeby użytkownika przez pewien okres czasu. Wtedy byłoby to logiczne.
PS2. Niemiecka prasa już się cieszy, że uwalone zostały inwestycje strategiczne w Polsce będące konkurencją dla ich gospodarki. Znaczy oni już coś wiedzą, a my się dopiero dowiemy

Wlasnie tego doswiadczamy od lat. Male sklepy znikaja na korzysc w wiekszosci niepolskich marketow. A w marketach kasy samoobslugowe redukujace ilosc kasjerow. Czlowiek chce sie napic piwa i ma do wyboru, tylko ten sam smak. Nazwy zostaly po malych browarach a w butelki leja duze korporacje swoje szczyny. Dlatego sie zastanawiam czy ta polityka UE jest dobra dla jej obywateli. Czy unia chroni swoich obywateli, czy politycy graja na konto bogatych, ktorzy ich sponsoruja

102 Ostatnio edytowany przez Legat (2024-05-13 09:41:26)

Marynarz napisał/a:

Dlatego sie zastanawiam czy ta polityka UE jest dobra dla jej obywateli. Czy unia chroni swoich obywateli

Nie ma wyjścia. Cza z tej Unii wyjść i iść w ramiona matuszki Rasiji. Tam to dopiero dbają o swoich obywateli. smile Nawet ten zbiegły sędzia pokazuje, jak to pięknie żyje się na Białorusi. smile
Mały cytacik z Tomasza Szmydta, który może służyć jako komentarz do twojego postu jak to źle się dzieje w UE smile 

A to dopiero początek. Już tylko ten stan rzeczy, jest sygnałem, że warto pomyśleć o lokowaniu biznesu na Białorusi. Doskonałe wyjscie na rynki Rosji i Azji. Dobry system prawny, przyjaźni urzędnicy, którzy starają się we wszystkim pomóc.

103

Legat napisał/a:
Marynarz napisał/a:

Dlatego sie zastanawiam czy ta polityka UE jest dobra dla jej obywateli. Czy unia chroni swoich obywateli

Nie ma wyjścia. Cza z tej Unii wyjść i iść w ramiona matuszki Rasiji. Tam to dopiero dbają o swoich obywateli. smile Nawet ten zbiegły sędzia pokazuje, jak to pięknie żyje się na Białorusi. smile
Mały cytacik z Tomasza Szmydta, który może służyć jako komentarz do twojego postu jak to źle się dzieje w UE smile 

A to dopiero początek. Już tylko ten stan rzeczy, jest sygnałem, że warto pomyśleć o lokowaniu biznesu na Białorusi. Doskonałe wyjscie na rynki Rosji i Azji. Dobry system prawny, przyjaźni urzędnicy, którzy starają się we wszystkim pomóc.

Co ma wspolnego wyjscie z UE z pójściem w ramiona Rosji? Znaczy że Anglia poszla??? Takie pier... kacapolow dla idiotow. No chyba że sam w to wierzysz:)

104 Ostatnio edytowany przez Legat (2024-05-13 13:24:34)

Marynarz napisał/a:

Co ma wspolnego wyjscie z UE z pójściem w ramiona Rosji? Znaczy że Anglia poszla??? Takie pier... kacapolow dla idiotow. No chyba że sam w to wierzysz:)

Porównanie sytuacji Polski i Wielkiej Brytanii jest żartem. I to z każdego punktu widzenia.

105

Legat napisał/a:
Marynarz napisał/a:

Porównanie sytuacji Polski i Wielkiej Brytanii jest żartem. I to z każdego punktu widzenia.

Co ma wspolnego wyjscie z UE z wejsciem w lapy Rosji?

106 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-05-13 14:02:56)

Marynarz napisał/a:
Legat napisał/a:
Marynarz napisał/a:

Co ma wspolnego wyjscie z UE z wejsciem w lapy Rosji?

Nic nie ma wspolnego.  Anglia wyszla z Unii i jakos nie zauwazylam, zeby byla pod panowaniem Rosji... to takie glupie straszenie jest. Mozna wyjsc z UE i nadal byc w NATO. Tak naprawde to jedyna najwieksza korzysc z UE czerpia tylko Niemcy i Francja poki co, reszta krajow musi sie im podparzadkowac

107

Marynarz napisał/a:

Wlasnie tego doswiadczamy od lat. Male sklepy znikaja na korzysc w wiekszosci niepolskich marketow. A w marketach kasy samoobslugowe redukujace ilosc kasjerow. Czlowiek chce sie napic piwa i ma do wyboru, tylko ten sam smak. Nazwy zostaly po malych browarach a w butelki leja duze korporacje swoje szczyny. Dlatego sie zastanawiam czy ta polityka UE jest dobra dla jej obywateli. Czy unia chroni swoich obywateli, czy politycy graja na konto bogatych, ktorzy ich sponsoruja

Unia  Unią, gdy trzeba podawać klasę owoców i miejsce pochodzenia, roi się od oszustów na stoiskach handlowych, gdzie sprzedawca sobie wyznacza cenę i  miejsce pochodzenia. Greckie i albańskie truskawki sprzedawane jako polskie. Najgorzej wychodzą na tym klienci.

108

Tamiraa napisał/a:
Marynarz napisał/a:

Unia  Unią, gdy trzeba podawać klasę owoców i miejsce pochodzenia, roi się od oszustów na stoiskach handlowych, gdzie sprzedawca sobie wyznacza cenę i  miejsce pochodzenia. Greckie i albańskie truskawki sprzedawane jako polskie. Najgorzej wychodzą na tym klienci.

Rolnicy tez. Pozniej mowisz ze Polski rolnik badziew wytwarza i zarabia kokosy. Prawda jest tak ze towar nie jest jego. Za swoja prace ma nedzne grosze

109

Marynarz napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
Marynarz napisał/a:

Rolnicy tez. Pozniej mowisz ze Polski rolnik badziew wytwarza i zarabia kokosy. Prawda jest tak ze towar nie jest jego. Za swoja prace ma nedzne grosze

Jak ci się wydaje, kto powinien kontrolować stoiska, żeby nie dochodziło do takich sytuacji?
Wiadomo, że chcielibyśmy kupować polskie truskawki, świeże, a nie takie które przyjechały do nas z innych krajów.

110

Tamiraa napisał/a:
Marynarz napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Jak ci się wydaje, kto powinien kontrolować stoiska, żeby nie dochodziło do takich sytuacji?
Wiadomo, że chcielibyśmy kupować polskie truskawki, świeże, a nie takie które przyjechały do nas z innych krajów.

Tu sprawa jest ciezka, bo towar mozna przepakowac i szukaj wiatru w polu

111

Wogole slyszeliscie o tych pozarach w Polsce? Myslicie,ze to Rosja czy lewica podpala?

112 Ostatnio edytowany przez assassin (2024-05-14 19:29:23)

Legat napisał/a:
Marynarz napisał/a:

Sztandarowy tekst nawiedzonych, albo Euro kołchoz albo ruski kołchoz... Polska jest poważnym krajem albo nic nie wartą plamą na mapie, która bez obcego buta nie jest w stanie funkcjonować.

113

assassin napisał/a:
Legat napisał/a:
Marynarz napisał/a:

Sztandarowy tekst nawiedzonych, albo Euro kołchoz albo ruski kołchoz... Polska jest poważnym krajem albo nic nie wartą plamą na mapie, która bez obcego buta nie jest w stanie funkcjonować.

Jest w stanie funkcjonowac tylko obcych wplywow trzeba się pozbyc

114

assassin napisał/a:

Polska jest poważnym krajem albo nic nie wartą plamą na mapie, która bez obcego buta nie jest w stanie funkcjonować.

No tak będziemy prowadzić wymianę handlową z Albanią i Mołdawią. smile
A tak bez żartów. Polska jest poważnym krajem, tylko będąc w UE.

115

Legat napisał/a:
assassin napisał/a:

Polska jest poważnym krajem albo nic nie wartą plamą na mapie, która bez obcego buta nie jest w stanie funkcjonować.

Tak napewno powazny kraj i mamy najwiecej do powiedzenia w Unii,  my ustalamy nowe przepisy i kazdy sie nam podporzadkowuje. No wogole co za glupoty piszesz.  Polska bedzie dopiero powazna i powaznie traktowana jak kopnie Unie w cztery litery

116

Legat napisał/a:
assassin napisał/a:

Czemu w ciagu 10lat 1.5mln rodowitych niemcow spuerd... z Niemiec?

117

Marynarz napisał/a:

Zakładając, że to prawda*, to jakie to ma znaczenie? To kraj, który ma ponad 83 miliony obywateli i ogromne, globalne interesy w wielu krajach, do których wysyła swoich pracowników i któzy niejednokrotnie poznają tam partnerów i się osiedlają.

Tu masz coś z GUSu:

Zgodnie z wynikami opracowanego szacunku, w końcu 2016 roku poza granicami Polski przebywało czasowo około 2515 tys. mieszkańców naszego kraju, tj. o 118 tys. (4,7%) więcej niż w 2015 roku. W Europie w 2016 r. przebywało około 2214 tys. osób, przy czym zdecydowana większość – około 2096 tys. – w krajach członkowskich UE.

Zadaj sobie lepsze pytanie: czemu w kraju o tak szerokich perspektywach jak Polska, tak bardzo ubywało ludzi, że doprowadziło to do zapaści demograficznej?

* bo nie chodzi o emerytów, prawda? Bo niemieccy emeryci emigrujący gdziekolwiek, gdzie jest ciepło to nihil novi > taka norma.

118

Marynarz napisał/a:

Zakładając, że to prawda*, to jakie to ma znaczenie? To kraj, który ma ponad 83 miliony obywateli i ogromne, globalne interesy w wielu krajach, do których wysyła swoich pracowników i któzy niejednokrotnie poznają tam partnerów i się osiedlają.

Tu masz coś z GUSu:

Zgodnie z wynikami opracowanego szacunku, w końcu 2016 roku poza granicami Polski przebywało czasowo około 2515 tys. mieszkańców naszego kraju, tj. o 118 tys. (4,7%) więcej niż w 2015 roku. W Europie w 2016 r. przebywało około 2214 tys. osób, przy czym zdecydowana większość – około 2096 tys. – w krajach członkowskich UE.

Zadaj sobie lepsze pytanie: czemu w kraju o tak szerokich perspektywach jak Polska, tak bardzo ubywało ludzi, że doprowadziło to do zapaści demograficznej?

* bo nie chodzi o emerytów, prawda? Bo niemieccy emeryci emigrujący gdziekolwiek, gdzie jest ciepło to nihil novi > taka norma.

119

Jack Sparrow napisał/a:
Marynarz napisał/a:

Tu masz coś z GUSu:

Raczej o cos innego chodzi. Nie czuja się bezpiecznie w swoim kraju, wiec go opuszczaja. W szczegolnosci ci bogaci. Z Polakami inna sprawa. Po upadku komunizmu nasi rzadzacy zaorali ten kraj. Bogaci niemcy w tej orce tez wzieli udzial, wiec Polacy jada szukac lepszych perspektyw

120

Marynarz napisał/a:

Po upadku komunizmu nasi rzadzacy zaorali ten kraj.

Największy mit i kłamstwo.
Lata komunizmu zaorało Polskę. Byliśmy biedakami, z gospodarką kompletnie oderwaną od rzeczywistości gospodarczej Europy i świata. Bez nowoczesnej technologii i bez kapitału.
Przykład pierwszy z brzegu polonezy, małe i duże fiaty. Niemiecki szrot był o niebo lepszy. Wszyscy Polacy rzucili się na zajechane przez Niemców golfy, audi, czy beemki.
Byliśmy po komunizmie bankrutem, żyjącym w technologicznym skansenie.

121

Legat napisał/a:
Marynarz napisał/a:

Lata komunizmu zaorało Polskę. Byliśmy biedakami, z gospodarką kompletnie oderwaną od rzeczywistości gospodarczej Europy i świata. Bez nowoczesnej technologii i bez kapitału.
Przykład pierwszy z brzegu polonezy, małe i duże fiaty. Niemiecki szrot był o niebo lepszy. Wszyscy Polacy rzucili się na zajechane przez Niemców golfy, audi, czy beemki.

Guzik nie bankrutem. W samych pgr ile bylo kasy? A balcerowicz i jego ekipa za grosze to oddali. W czechach nadal te gospodarstwa istnieja i maja sie dobrze. Pozniej Niemcy swoje wzieli. Po wejsciu do UE wpuszczono bezmyslnie konkurencje i dobito polskie biznesy

122

Marynarz napisał/a:
Legat napisał/a:
Marynarz napisał/a:

Guzik nie bankrutem. W samych pgr ile bylo kasy? A balcerowicz i jego ekipa za grosze to oddali. W czechach nadal te gospodarstwa istnieja i maja sie dobrze. Pozniej Niemcy swoje wzieli. Po wejsciu do UE wpuszczono bezmyslnie konkurencje i dobito polskie biznesy

Tylko dlaczego u nas PGR-y się nie udały?

123

Tamiraa napisał/a:

Z tej samej przyczyny co cała gospodarka w tamtym czasie. Przyczyna główna. Brak dokapitalizowania. Tu musiało by wejść coś czego bardzo nie lubi Marynarz - kapitał zagraniczny. Czyli mniej więcej coś co mamy na Ukrainie. Odnośnie wydajności super sprawa. Ale czy tego chcemy?
Mamy przykład finansowania państwowego z tamtego czasu, co dalej ciągniemy. Oczywiście chodzi o kopalnie i miliardy złotych w nie wpakowane. Pytanie. Czy dzięki energetyce opartej na węglu, jesteśmy konkurencyjni na rynku europejskim? Czy nie lepiej było te miliardy zainwestować np. w elektrownie jądrowe?

124 Ostatnio edytowany przez Jack Sparrow (2024-05-23 15:55:48)

Marynarz napisał/a:

Raczej o cos innego chodzi. Nie czuja się bezpiecznie w swoim kraju, wiec go opuszczaja. W szczegolnosci ci bogaci. Z Polakami inna sprawa. Po upadku komunizmu nasi rzadzacy zaorali ten kraj. Bogaci niemcy w tej orce tez wzieli udzial, wiec Polacy jada szukac lepszych perspektyw

Gówno prawda. Odkąd pamiętam było tak, ze emeryci bogatych krajów wyjeżdżali gdzieś gdzie jest ciepło, albo emigrowali w strony swojego dzieciństwa lub miejsca, gdzie ich rodziny żyły wcześniej. Swego czasu kupowali mnóstwo działek na mazurach i na pomorzu spędzając emeryturkę u nas, bo finansowo im się to opłacało ze względu na dużą siłę nabywczą euro, a dawniej marek.

Kolejne kłamstwo. Padło tylko to, co było przestarzałe i nierentowne. Kiedy my produkowaliśmy jeszcze Żuki, to Mercedes wypuszczał już Sprintery. Porównaj STARa z lat 90tych z równolatkiem z MANa. Powiedzieć, że to kosmiczna przepaść, to nie powiedzieć nic. My nawet pasów bezpieczeństwa w nich nie montowaliśmy, jak MANy miały pełną hydropneumatykę.

A wiesz, ze byliśmy i jesteśmy światową potęgą jeśli chodzi o produkcję miedzi i srebra? Wiesz, że jesteśmy światową potęgą jeśli chodzi o sprzęt gaśniczy czy rynek żeglarski? Wiesz, że taka armia USA korzysta m.in z urządzeń łączności produkowanej przez polskie WB Electronics ? Chuja wiesz, tylko łykasz tą propagandę jak to nas sprzedano i zaorano.

125

Tamiraa napisał/a:
Marynarz napisał/a:
Legat napisał/a:

U nas sie nieudaly bo przejeli je w sporej czesci byli kierownocy z jedynie slusznej partii pzpr:( za symboliczna zlotowke:(. A kapital zagraniczny wszedl:(. Przed wejsciem do UE niemcy wykupili np cukrownie. Po wejsciu do UE byly limity na produkcje cukru, kto zamykal cukrownie dostawal rekompensate. Wiec zamkneli te w Polsce zbijajac dobra kase. Po zamknieciu tych dukrowni UE zniosla limity na cukier. Stocznie w Polsce padly bo okazalo sie ze panstwo nie moze dotowac stoczni. Tusk zamykal:). Jak stocznie na zachodzie mialy problem to zmieniono prawo w UE i wtedy juz panstwa mogly ratowac swoje stocznie. Wiele mozna by wymieniac, a prawda jest taka ze setki Polaków tracac prace w pl musialy szukac jej za granica:(. Jak widac w UE sa rowni i rowniejsi. Do tego jeszcze dochodzi przekupnosc polskich politykow. Czy w Niemczech masz tyle obcych marketow co w Polsce? Nie bo na swoj rynek obcych nie wpuszczaja

126

Marynarz napisał/a:

Stocznie w Polsce padly bo okazalo sie ze panstwo nie moze dotowac stoczni.

I dlatego jesteśmy potęgą na rynku jachtów śródlądowych i nie tylko?

Czy w Niemczech masz tyle obcych marketow co w Polsce? Nie bo na swoj rynek obcych nie wpuszczaja

PSS Społem ma więcej sklepów w PL niż biedra z lidlem razem wzięte do kupy. Szok, co?

127

Jack Sparrow napisał/a:
Marynarz napisał/a:

Stocznie w Polsce padly bo okazalo sie ze panstwo nie moze dotowac stoczni.

I dlatego jesteśmy potęgą na rynku jachtów śródlądowych i nie tylko?

Czy w Niemczech masz tyle obcych marketow co w Polsce? Nie bo na swoj rynek obcych nie wpuszczaja

PSS Społem ma więcej sklepów w PL niż biedra z lidlem razem wzięte do kupy. Szok, co?

Jacht porownujesz do statku? To tak jak bys malucha z tirem porownywal:). To samo z tymi twoimi spolem:). Jedna biedra to 6 spolem:).

128

Marynarz napisał/a:

Jacht porownujesz do statku? To tak jak bys malucha z tirem porownywal:). To samo z tymi twoimi spolem:). Jedna biedra to 6 spolem:).

Ale czemu deprecjonujesz żeglarstwo śródlądowe? Bo ci nie pasuje do tezy? Stocznie morskie były wydmuszkami koncepcji ZSRR co do porządku przemysłowo-wojennego. Fizycznie nie mamy do tego za specjalnych możliwości ze względu na specyfikę Bałtyku i naszych zatok (np Gdańskiej vide Gdańsk i Gdynia). Co by byś chciał? Produkcji super tankowców? Przecież największa cieśnina łącząca Bałtyk z resztą mórz i oceanów ma tylko 12m głębokości w najpłytszym miejscu. A to i tak więcej niż tory wodne do Gdańska i Gdyni (jak nic się nie zmieniło to max jest 14,5m zanurzenia). Dla zobrazowania - statki oceaniczne (kontenerowce, tankowce) mają zazwyczaj 15-25 metrów zanurzenia.

Społem jest potęgą. Posiada też całe domy handlowe w kluczowych i prestiżowych lokalizacjach wielu mniejszych miejscowości. Problemem Społem jest scheda poprzedniego systemu i rozdrobnienie. Bo to nie jest jedna sieć. To jest ponad 300 niezależnych spółdzielni z ogromnym przerostem zatrudnienia w sferze zarządu. Dlatego mają wyższe ceny od konkurencyjnych sieci, a ogólny obrót jest mniejszy niż wspomniana Biedra czy Lidl odprowadzają podatku.

Tutaj warte jest wspomnienia, że brandy lidlowe czy biedronkowe to polscy podwykonawcy.

129

Jack Sparrow napisał/a:
Marynarz napisał/a:

Ale czemu deprecjonujesz żeglarstwo śródlądowe? Bo ci nie pasuje do tezy? Stocznie morskie były wydmuszkami koncepcji ZSRR co do porządku przemysłowo-wojennego. Fizycznie nie mamy do tego za specjalnych możliwości ze względu na specyfikę Bałtyku i naszych zatok (np Gdańskiej vide Gdańsk i Gdynia). Co by byś chciał? Produkcji super tankowców? Przecież największa cieśnina łącząca Bałtyk z resztą mórz i oceanów ma tylko 12m głębokości w najpłytszym miejscu. A to i tak więcej niż tory wodne do Gdańska i Gdyni (jak nic się nie zmieniło to max jest 14,5m zanurzenia). Dla zobrazowania - statki oceaniczne (kontenerowce, tankowce) mają zazwyczaj 15-25 metrów zanurzenia.

Społem jest potęgą. Posiada też całe domy handlowe w kluczowych i prestiżowych lokalizacjach wielu mniejszych miejscowości. Problemem Społem jest scheda poprzedniego systemu i rozdrobnienie. Bo to nie jest jedna sieć. To jest ponad 300 niezależnych spółdzielni z ogromnym przerostem zatrudnienia w sferze zarządu. Dlatego mają wyższe ceny od konkurencyjnych sieci, a ogólny obrót jest mniejszy niż wspomniana Biedra czy Lidl odprowadzają podatku.

Tutaj warte jest wspomnienia, że brandy lidlowe czy biedronkowe to polscy podwykonawcy.

Oprucz super tankowcow sa jeszcze setki innych typow statkow. Polskie stocznie budowaly calkiem dobre statki. No dobra ok, nie oplacilo się, przynosily niby straty itp. zeby pasowalo do twojej narracji:). To czemu Niemcy za wszelka cene chca utrzymac swoje stocznie? Gdzie jest rownosc? To oznacza ze w tej calej UE mamy byc pionkiem i tanczyc jak nam zagraja. Nie sadzisz? W Polsce najlepiej wszystko zaorac. Jak cos sie dzieje w Niemczech to poprostu prawo sie zmienia:(. Wiec o jakiej rownosci my tu mowimy:(

130

Marynarz napisał/a:

Oprucz super tankowcow sa jeszcze setki innych typow statkow. Polskie stocznie budowaly calkiem dobre statki. No dobra ok, nie oplacilo się, przynosily niby straty itp. zeby pasowalo do twojej narracji:). To czemu Niemcy za wszelka cene chca utrzymac swoje stocznie? Gdzie jest rownosc? To oznacza ze w tej calej UE mamy byc pionkiem i tanczyc jak nam zagraja. Nie sadzisz? W Polsce najlepiej wszystko zaorac. Jak cos sie dzieje w Niemczech to poprostu prawo sie zmienia:(. Wiec o jakiej rownosci my tu mowimy:(

Gdybyś trochę zszedł z tego nacjonalistycznego nadęcia, łatwiej by było ci zrozumieć rzeczywistość.
Polska znalazła swoją niszę w produkcji jachtów. Niemcy to jednak zupełnie inny potencjał. Ale oni też mają ogromne problemy z konkurencją z Azji. My takich możliwości kapitałowych nie mieliśmy i nie mamy.
Dobry przykład twojego oderwania od rzeczywistości są właśnie sklepy Społem i porównanie z Lidlem czy Biedronką. Tak to niestety wyglądało w polskim wykonaniu. Nie ta organizacja, nie ten kapitał, 0 możliwości konkurowania. To właśnie obraz Polski, której tak usilnie bronisz. Zawsze można sobie tłumaczyć, bo Niemiec, bo zaorali, bo spiski przeciwko ukochanej ojczyźnie.

Posty [ 66 do 130 z 155 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » "Zielony Ład do kosza wpadł"?!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024