Czasami aż cię podziwiam za tą niezachwianą wiarę czy raczej naiwność, że każdy ma takie same możliwości. Jak myślisz dlaczego ci ludzie narzekający na swój los nie skorzystali z tych wszystkich opcji jakie wymieniłeś? Powody są dwa:
Po pierwsze, nie wiedzieli o tym
Po drugie i znacznie ważniejsze, bo nawet gdyby wiedzieli to nie mają możliwości z tego skorzystać
Pierwsze mogę zrozumieć, ale drugiego już nie. To siedzi w głowie, aby nie skorzystać np z darmowych kursów. Albo żeby nie złożyć wniosku o dofinansowanie jakiegoś fajniejszego. Zacznij od czegoś małego. Łatwego. 100% online.
Ja wiem, że to łatwo się pisze, ale nikt cię za rączkę do psychiatry czy psychologa nie zabierze. Ten krok musisz postawić sam.
Piszesz o terapii o to jest dobra rada ale ja na przykład czekam już na taką wiele miesięcy i wciąż nie ma nawet informacji kiedy mogłaby się zacząć.
> https://schm.org.pl/
> https://masculinum.org/
Jak czytam twoje posty to mam wrażenie, że według ciebie każdy człowiek jest taki sam, zaczyna z tego samego punktu, ma dokładnie te same możliwości i patrzy na świat z tej samej pespektywy co ty.
Wręcz przeciwnie. Każdy jest inny. Ale schematy działań są takie same. Czy jesteś wysoki czy niski, czy z bogatego domu czy biednego. Ludzkie potrzeby od tysięcy lat się nie zmieniły. Zmienia się technologia. Zmienia się otoczka do tego. Ale nie sam człowiek.
Co to da, że poradzisz komuś porobić jakieś kursy jak ten ktoś nie ma pojęcia nawet od czego zacząć, jakich kursów szukać i gdzie ich szukać?
Wystarczy zapytać.
Udemy, coursera, uniqskills, skillshare, alison. A jest tego więcej. Zacznij przeglądać i zobacz co cię interesuje. Po prostu próbuj. Baw się tym. Już ci wrzucałem link do darmowego kursu online jak zacząć rysować mange/anime czy coś tam w ten deseń, bo pisałeś, ze się tym interesujesz. To najprostszy motyw, aby mieć też o czym pogadać na eventach czy w grupach tematycznych na ten temat. A wbrew pozorom dziewczyn tam nie brakuje. Co prawda najczęściej nieletnich, ale one też maja mamy