Wybory prezydenckie 10 maja 2020 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 261 do 325 z 2,703 ]

261

Odp: Wybory prezydenckie 10 maja 2020
foggy napisał/a:

A PO zatrudni te 2 mln bezrobotnych? Ma jakas tajna recepte na kryzys? Jaki opozycja ma plan na czas pokryzysowy? Podwyzka wieku emerytalnego, likwidacja 500+ i codzienne powtsrzanie ze za kryzys odpowiada PiS bo nie przygotowal kraju na pandemie? W lstach 2007-15 przez 8 lat ludzie sluchali tylko tego 'wybierzcie nas bo inaczej do władzy dojdzie PiS'. Teraz ludzie chca sluchac jak kraj ms sie podniesc z recesji a nie dlaczego w rezerwach pandtwowych za mało bylo maseczek. Najpierw pokonajmy wirusa, potem wyjdzmy z recesji a na koncu osądzmy winnych nieprxygotowania kraju. Jak zaczniemy od tego ostatniego to na kolejne 8 lst utkniemy w wojnie polsko-polskiej a tych 2 celow nikt realizowac nie bedzie.

Czy rządzilo PO czy PIS zawsze znajdą się zwolennicy i przeciwnicy. Politycy niczym nie różnią się od naszego społeczeństwa. Jedni krytykują i szukają wszędzie drugiego dna, a drudzy bezkrytycznie wszystko chwalą i gloryfikują i od zawsze przydałby się ktoś kto to umiejętnie wypośrodkuje. Politycy dzielą się na dwie kategorie. Ci pierwsi wierzą, że elektorat jest trampoliną jednorazowego użytku, a drudzy, że w zdolnych rękach frajerzy mają wiele zastosowań.
Jeśli chodzi o wybory, przełożenie ich jest dla rządzących nie na rękę , bo wtedy spoleczeństwo bedzie miało wystarczającą iłość czasu, aby zobaczyć i wyciągnąć wnioski z błędów,  ktore popelnią teraz. Po fakcie kazdy będzie mógł krytykować zle działania rządu, bo pewnie znajdzie się  sporo haków. Opozycja  rozdmucha wszystko do niebotycznych rozmiarów i będzie mówila, co ona by zrobiła lepiej w myśl powiedzenia " mądry Polak po szkodzie".   W obecnej sytuacji rząd przeprowadzając wybory jest na fali, dużo zyskuje, ale też ma o wiele więcej do stracenia jeśli ich teraz nie będzie.

Zobacz podobne tematy :

262

foggy napisał/a:

Teraz ludzie chca sluchac jak kraj ms sie podniesc z recesji a nie dlaczego w rezerwach pandtwowych za mało bylo maseczek. Najpierw pokonajmy wirusa, potem wyjdzmy z recesji a na koncu osądzmy winnych nieprxygotowania kraju. Jak zaczniemy od tego ostatniego to na kolejne 8 lst utkniemy w wojnie polsko-polskiej a tych 2 celow nikt realizowac nie bedzie.

Ale kogo obchodzi ile było maseczek w magazynach? Przygotowanie kraju? To było i nie wróci. Jak za myślenie o wyjściu z recesji weźmiemy się za 3 miesiące, to już nie będzie co zbierać. Przedsiębiorcy myślą szybciej niż rząd i chyba lepiej się orientują co się dzieje na świecie. W Hiszpanii rząd zakazał zwalniania pracowników więc u nas kto żyw zwalnia póki i nasi włodarze nie dojdą do tego etapu myślenia. Bo oczywiście u nas rząd nie zapłaci tym pracownikom 80 % pensji jak hiszpański ale zwolnić zabroni. No ale dzięki ich bystrości jedyni nie do zwolnienia to będą pracownicy spółek skarbu państwa i administracji...

263

Az tak xle nie ma. MiŚ zstrudniaja ok..9  mln ludzi, duze firmy 5 mln i 2 mln jednoosobowych. Nie wiem ska w hisxpanii maja tyle kasy aby zaplacic 80 % zwalnianych. Gdyby u nas faktycznie kto zyw zwalnial ludzi to 80% sredniej krajowej dla 5 mln osob to 40 mld wiecej mirsieczniw wydatkow i 20 mld mniej wplywow z samego Pit. Dodaj Zus i Vat czyli 100 mld na miesiac x iles miesiecy. Nie tylko ze nie da sie tego dpłacic, tu nawet odsetek od tego nie da sie spłacic. Moze Hiszpanie stac.

264

Listonosze dostaną ok. 1000 zł brutto podwyżki za pracę w warunkach  z  narażaniem życia.
Krótka się cieszyli bo dziś usłyszeli, ze w zamian za to będą musieli zanieść wszystkim tym milionom uprawnionych karty do głosowania, wziąć podpis od być może chorych ludzi.

265

Mają tylko wrzucać do skrzynek.

266

Snake napisał/a:

Mają tylko wrzucać do skrzynek.

A jak ktoś nie ma skrzynki? Serio, u mnie na wsi dużo osób nie ma. Listonosz często zostawia listy u sąsiadów.

A poza tym sporo osób nie jest zameldowanych tam gdzie mieszka, wynajmują bez meldunku, adresy są nieaktualne.

Karty będzie łatwo przechwycić, zagłosować za kogoś..

267

Jak wybory skończą się fiaskiem, to PiS zrzuci winę na listonoszy.

A z ciekawszych informacji krążących w mediach:

Gowin miał zapowiedzieć, że nie poprze projektu, a Kaczyński oświadczył mu na to, że wyrzuci go z rządu. To by oznaczało, że PiS będzie miał rząd mniejszościowy. Ale znając Gowina może jednak poprzeć, tyle, że nie będzie się cieszył.

Spotkałam się też z opiniami, że PiS specjalnie zwiększa napięcie, a w ostatnim momencie zrezygnuje.

268

Zięć, który mieszka razem z teściami może zabrać im  te karty i zagłosować jak sam chce.
Albo odwrotnie, teściowa przechwyci.

Albo partia rządząca części kart nikomu nie wyśle tylko sama postawi krzyżyki gdzie chce.

269

Kleoma napisał/a:

Zięć, który mieszka razem z teściami może zabrać im  te karty i zagłosować jak sam chce.
Albo odwrotnie, teściowa przechwyci.

Albo partia rządząca części kart nikomu nie wyśle tylko sama postawi krzyżyki gdzie chce.

Czym ty się martwisz? Nawet jak już tą kartę dostaniesz i nawet wyślesz, to kto niby miałby to zliczać? Podadzą co będą chcieli i luz. Nawet Łukaszenko im zazdrości pomysłu. Głosowania korespondencyjnego nikt nigdy nie sprawdzi, więc albo to ściema, albo już mały kapral policzył kto i za ile punktów wygrał.

270

Lucy-on-the-roof napisał/a:

[...]

Spotkałam się też z opiniami, że PiS specjalnie zwiększa napięcie, a w ostatnim momencie zrezygnuje.

Dokładnie to robi.

271 Ostatnio edytowany przez Janix2 (2020-04-02 21:27:37)

A nie można głosować na Messagerze, Tik Toku albo na innym tinderze? Na jedno wyjdzie. Na Fb można by zliczać polubienia np.

272

Nie wiem jak Wy, ale przed chwilą odczułam ogromne zażenowanie, że nikogo z rządu nie będzie w Katyniu w tym roku. Ze względu na tam pomordowanych i nie mam na myśli ofiar katastrofy smoleńskiej tylko, ale polskich oficerów głównie to wstyd że boją się wirusa nawet jakby mieli w maskach w 2 osoby pojechać .

273

Mimo wszystko mają wazniejsze rzeczy na głowie niż składanie hołdów, chociaż patrząc na prezydenta zakładającego konto na tik toku zastanowiłabym się jednak...

274

assassin napisał/a:

[...]

Dokładnie to robi.

Oczywiście. Gadanie o wyborach jest po to, by zająć opozycję. Żadnych wyborów na 99% nie będzie.

275

Ela210 napisał/a:

Nie wiem jak Wy, ale przed chwilą odczułam ogromne zażenowanie, że nikogo z rządu nie będzie w Katyniu w tym roku. Ze względu na tam pomordowanych i nie mam na myśli ofiar katastrofy smoleńskiej tylko, ale polskich oficerów głównie to wstyd że boją się wirusa nawet jakby mieli w maskach w 2 osoby pojechać .

Tłumaczą to tym, że nie dostali odpowiedzi w sprawie logistyki od tamtejszych władz. A ponoć pismo wysłali w lutym.

Nie ma chętnych na wyjazd z szeregów PiS, proponowano miejsca nawet opozycji. Być może to był primaprylisowy żart ale p. Biedroń też dostał zaproszenie do wspólnego lotu, chwalił się.

276

Kleoma, a uważasz, ze nie mają ważniejszych rzeczy teraz na głowie? Wczoraj byla rocznica śmierci Jana Pawła II i też były okrojone obchody. Po za tym 10. 04 będzie u nas szczyt zachorowań. Możemy uczcić ofiary zbrodni pamięcią i w inny sposób.

277

Ela210 napisał/a:

Pozamykali cmentarze i nie można pójść zapalić znicz u swoich bliskich, posprzątać, to tamci w katyńskich grobach też poczekają. Chyba im się od dawna nie spieszy...

278

Meliska21 napisał/a:

Kleoma, a uważasz, ze nie mają ważniejszych rzeczy teraz na głowie? Wczoraj byla rocznica śmierci Jana Pawła II i też były okrojone obchody. Po za tym 10. 04 będzie u nas szczyt zachorowań. Możemy uczcić ofiary zbrodni pamięcią i w inny sposób.

Ja podałam tylko wyczytane fakty.
Osobiście jestem przeciw wszelkim wyjazdom,  przyjazdom, zgromadzeniom...
To wszystko sprzyja rozprzestrzenianiu się wirusa.

279

elizka11 napisał/a:

chociaż patrząc na prezydenta zakładającego konto na tik toku zastanowiłabym się jednak...

I będzie kręcił krótkie-śmieszne filmiki? lol
+10 do zajebistości

Żenada.

Kleoma napisał/a:

Tłumaczą to tym, że nie dostali odpowiedzi w sprawie logistyki od tamtejszych władz. A ponoć pismo wysłali w lutym..

Mogli nie dostać. Władymir nas nie lubi, bo mu przeszkadzamy np.; w budowaniu rury czy nie udała mu się prowokacja w Izraelu.
To nie jest przejażdżka turystyczna, że tak sobie mogą pojechać bez "wcześniejszego umówienia".

280

Nie znasz podejścia Rosjan do oddawania czci bohaterom. Nie tylko swoim. Na pewno dostali

281 Ostatnio edytowany przez Znerx (2020-04-03 20:09:02)

Ela210 napisał/a:

Nie znasz podejścia Rosjan do oddawania czci bohaterom. Nie tylko swoim. Na pewno dostali

Nawet takim których zamordował dziadek Sasza i wujek Iwan? Czy to nie stawia ich, a w efekcie nas (znaczy współczesnych Rosjan, opowiadających o tym. dla jasności) w kiepskim moralnie położeniu?
Niby się w końcu, w latach 90tych, przyznali do tej zbrodni ale ciągle mają tam bardzo duże sentymenty do czasów radzieckich.

No to kiedy wybory? We wrześniu?
A co myślicie o pomyśle PISU żeby przedłużyć kadencję o 2 lata ale zlikwidować możliwość ponownego startu? Aż tak się boją, że kryzys ich zaora?
Chyba jest się czego bać. W końcu już sa głosy, że Włochy i Hiszpania będą chciały wyjść z UE. Albo po prostu chcą ich wyrzucić, bo inaczej zatopią strefę EURO. W końcu te 2 kraja, jak na razie, najbardziej dostały od koronoawirusa ludnościowo a będzie jeszcze gorzej. Przecież u nich, główną gałęzią przemysłu jest turystka, która stoi i będzie stać pewnie przez lata. WIęc co ich czeka? Scenariusz grecki? A oba te kraje mają euro, więc pociągną całą walutę w dół.
Czyli:
- czerwiec - koniec koronawierusa, początek kryzysu gospodarczego,
- wrzesień pogłębianie się kryzysu,
- wyjście/wyrzucenie Włoch/Hiszpanii z UE,
- gdzieś do maja 2021 rozpad UE - druga fala kryzysu
- ?

282

O czyms innym piszesz.
Jestem przekonana że nie ma żadnego veto dla Katynia
Proponuję obejrzeć Spalonych słońcem by zrozumieć trochę rosyjskich dualizmow. Założę się ze 10 kwietnia rosyjskie kwiaty będą i w Smoleńsku i w Katyniu

283

Posłowie PiS wymyślili sposób głosowania: karty do głosowania (w zaklejonych kopertach) mielibyśmy wrzucać do pocztowych skrzynek nadawczych. Poczta miałaby opróżniać te skrzynki co 3 godziny i przewozić koperty do gminnych komisji obwodowych, tam koperty byłyby otwierane a głosy liczone.

Zastanawia mnie jak to logistycznie miałoby być zorganizowane.

Skrzynek pocztowych, do których można wrzucić list, jest w Polsce ok. 47 tys. (tyle było wg Wikipedii na koniec 2009 r., teraz może być ich mniej). Przy 30 mln pakietów wyborczych (orientacyjna liczba uprawnionych do głosowania) jedna skrzynka musiałaby obsłużyć ok. 640 przesyłek dziennie. To teoretycznie może być wykonalne przy regularnym opróżnianiu. ALE: skrzynki nie są rozłożone równomiernie. Wikipedia podaje, że z tych 47 tys. w 2009 r. 61% było na wsi. A zaludnienie koncentruje się w miastach. Są miejsca, gdzie w okolicy jest kilka skrzynek pocztowych, ale są też takie, gdzie w najbliższej okolicy będzie jedna skrzynka. I przypuszczam, że aktualna liczba skrzynek nadawczych może być mniejsza, bo służą one głównie do nadawania listów przez "zwykłych" ludzi, a takich listów jest coraz mniej. Frekwencja wyborcza też nie rozkłada się równomiernie w ciągu dnia, będą spiętrzenia. Co jeśli skrzynka będzie przepełniona? Postoimy kilka godzin w kolejce do następnego opróżnienia? Kwestie bezpieczeństwa tych pakietów to już nawet pomijam. Bo absolutnie nikt nie zagwarantuje, że jakaś część tych kopert nie zostanie zagubiona/ zniszczona w transporcie, nawet przypadkowo.

PiS swoje, głosowanie w poniedziałek, ostatecznie wszystko będzie zależało od posłów Gowina.

Jeśli to przejdzie, to szkoła w TVP to będzie przy tym mistrzostwo intelektu hmm

284

Znerx napisał/a:

- czerwiec - koniec koronawierusa, początek kryzysu gospodarczego,

Kryzys jest już teraz. Za chwilę wyjdą dane ile osób już zostało zwolnionych, następne będą zwalniane sukcesywnie. Tak do dwóch milionów Polaków. W firmach trwa gorączkowe przeliczanie wszystkiego i cięcie kosztów. Ja już wniosek o umorzenie składek ZUS złożyłem wink Tak jak pisałem wcześniej, jak po świętach nie zacznie się luzowanie obostrzeń uniemożliwiających ludziom pracowanie, a firmom funkcjonowanie, to będzie rzeź. Dla wielu ludzi miesiąc bez dochodów, 2-3 raty w plecy, to granica klęski. W tym kontekście zwisa mi i powiewa jak i czy w ogóle się te wybory przeprowadzi.

Skrzynek pocztowych, do których można wrzucić list, jest w Polsce ok. 47 tys./

U mnie na wsi jest jedna i obsługuje w zasadzie całą gminę, bo urząd pocztowy jest jeden na kilka miejscowości.

285 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-04-03 22:34:19)

Dajcie spokoj!
Ich cyrk, ich małpy.. jak ktoś chce brać w tym udział niech bierze. Wybory to poza wszystkimi nie tylko głosowanie tylko kampania i liczenie uczciwe głosów ponad wszelką wątpliwość. Mamy już parodię różnych urzędów, na niektóre nie mamy wpływu. Na wybory mamy.
Czasem trzeba powiedzieć pass pewnym parodiom w naszym życiu, parodiom związków, małżeństw, pracy .
A teraz tzw rządzącym co przyszła na nich chwila testu .
I dla tych co udają że coś potrafią, jak i dla tych co kreują się na wielkich strategów, zbawców narodu.
Król jest nagi:) Życie mówi - sprawdzam.

286

Gdyby jednak przeforsowano jakąś formę wyborów prezydenckich 10 maja, to uważam, że jedynym sensownym zachowaniem jest powszechny bojkot tych wyborów. Niech twardy elektorat PiS idzie głosować, wysyła te śmieszne koperty ale reszta powinna to zwyczajnie olać. Niech sobie tam odtrąbią 20 % frekwencję i 100 % głosów na Dudę. To tylko przez 5 następnych lat będzie koronnym he, he argumentem przeciw prezydentowi. Instytucji, która szczyci się największym demokratycznym mandatem w Polsce i będzie się mogła szczycić, że wygrał wybory zlane ciepłym moczem przez Polaków, którzy mieli ważniejsze rzeczy na głowie niż jego wybór.

287

Frekwencja frekwencją ale z tego co mówią media to chętnych na kandydatów brak big_smile Będzie Duda vs Duda tongue

288

Skrzynki sie nie przepełnia gdy opozycja zbokotujd i fo wyborow pojdzie 15-20%. Oddanych bedzie 5 mln glosow czyli po 120 kopert na skrzynke. Problem z kolejnymi 5 latami jest taki, ze opozycja sie zmarginalizuje tak jak SLD. Kiedys rzadzili, potem stracili wladze a w kolejnych wyborach nie weszli do sejmu. To czela PO.

289

Snake napisał/a:

Gdyby jednak przeforsowano jakąś formę wyborów prezydenckich 10 maja, to uważam, że jedynym sensownym zachowaniem jest powszechny bojkot tych wyborów. Niech twardy elektorat PiS idzie głosować, wysyła te śmieszne koperty ale reszta powinna to zwyczajnie olać. Niech sobie tam odtrąbią 20 % frekwencję i 100 % głosów na Dudę. To tylko przez 5 następnych lat będzie koronnym he, he argumentem przeciw prezydentowi. Instytucji, która szczyci się największym demokratycznym mandatem w Polsce i będzie się mogła szczycić, że wygrał wybory zlane ciepłym moczem przez Polaków, którzy mieli ważniejsze rzeczy na głowie niż jego wybór.

Zgadzam się z Tobą w 100 %, i tak zamierzam zrobić pierwszy raz, bojkot wyborów, mam nadzieję, że frekwencja będzie tak niska, że wybory będą nieważne.

290 Ostatnio edytowany przez Misinx (2020-04-04 00:44:58)

Snake napisał/a:

Mam mieszane uczucia odnośnie takiego bojkotu. Z jednej strony masz rację, ale z drugiej jak to mówią "nieobecni nie mają racji". PiS i Duda mają kompletnie w dupie jaka będzie frekwencja, byle wygrać. Problem polega na tym, że Polska to nie Węgry i PiS naprawdę nie stanowi w tym kraju większości, a dostaje wszystko. Chciałbym zobaczyć minę Dudy i Kaczyńskiego jak przegrywają te wymuszone wybory.

Morfeusz1 napisał/a:

Zgadzam się z Tobą w 100 %, i tak zamierzam zrobić pierwszy raz, bojkot wyborów, mam nadzieję, że frekwencja będzie tak niska, że wybory będą nieważne.

W wyborach prezydenckich nie ma limitu frekwencji, żeby były uznane za ważne. Nawet jakby głos oddali tylko Kaczyński i Duda, to będą ważne.

291

Snake napisał/a:

Kryzys jest już teraz. Za chwilę wyjdą dane ile osób już zostało zwolnionych, następne będą zwalniane sukcesywnie. Tak do dwóch milionów Polaków. W firmach trwa gorączkowe przeliczanie wszystkiego i cięcie kosztów. Ja już wniosek o umorzenie składek ZUS złożyłem wink

Tylko, że to się przebije do ogółu, no i zobaczymy jak to tak naprawdę będzie wyglądać jak sie cały świat odblokuje, dopiero gdzieś z miesiąc "po". Teraz przecież większość osób myśli o własnym zdrowiu i żyje w trybie paniki. Więc tak mniej myślą o tym "jak to będzie".

292

Posłowie PiS wymyślili sposób głosowania: karty do głosowania (w zaklejonych kopertach) mielibyśmy wrzucać do pocztowych skrzynek nadawczych. Poczta miałaby opróżniać te skrzynki co 3 godziny i przewozić koperty do gminnych komisji obwodowych, tam koperty byłyby otwierane a głosy liczone.

Coś tak głupiego może wymyślić tylko desperat. To nie tylko logistycznie i technicznie nie jest do udźwignięcia, ale nawet nie mieści się w żadnych standardach. Jeśli już, to każdy głos powinien być oddany w formie przesyłki zwrotnej rejestrowanej, każdy głosujący wcześniej jakoś zweryfikowany, koperty komisyjnie policzone i ścisłego zarachowania. To co nam zaproponowano to pomysł na jakąś atrapę wyborów, które mają tylko udawać, że są uczciwe.

Janix2 napisał/a:

A nie można głosować na Messagerze, Tik Toku albo na innym tinderze? Na jedno wyjdzie. Na Fb można by zliczać polubienia np.

No nie? Byłoby to tak samo wiarygodne. Sam pomysł wydaje mi się na tyle głupi, że już na wstępie władzę ośmiesza.
Gdyby jednak doszło do korespondencyjnego głosowania, bo ci ludzie są do wszystkiego zdolni, to chyba nikt nie ma wątpliwości jaki będzie wynik.

W sumie ciekawa jestem ostatecznego posunięcia Gowina. A nuż pozytywnie zaskoczy i zachowa się jak należy, tak jak swego czasu Roman Giertych.

293

Chyba prezesowi Poczty Polskiej nie spodobał się pomysł głosowania korespondencyjnego ponieważ w trybie pilnym zastąpił go v-ce szef MON.

294

Janix2 napisał/a:

Chyba prezesowi Poczty Polskiej nie spodobał się pomysł głosowania korespondencyjnego ponieważ w trybie pilnym zastąpił go v-ce szef MON.

Nie wiem jaki był szef poczty polskiej, ale każdy uczciwy człowiek patrząc na działania tego rządu musi dostać torsji.
Głosowanie korespondencyjne... Toż to ewidentny zamach stanu.

295

Janix2 napisał/a:

Listonoszom i pracownikom poczty też się nie podoba, a poza tym nie daliby rady opróżniać skrzynek szczególnie na terenach gdzie miejscowości są rozproszone na dużym obszarze a poza tym papier stanowi zagrożenie bo wirus utrzymuje się na nim długo.
Może tak być, że wojsko będzie musiało działać.

Ludzie do skrzynek muszą jakoś dotrzeć a bywa, że w najbliższa poczta/skrzynka jest w odległości kilku a nawet kilkunastu km.
W mojej wsi była przez lata skrzynka przy sklepie. Jakiś czas temu ją zdemontowano i najbliższa jest ok. 1.5 km dalej.

296 Ostatnio edytowany przez Meliska21 (2020-04-04 11:29:18)

Lagrange napisał/a:
Janix2 napisał/a:

Nie wiem jaki był szef poczty polskiej, ale każdy uczciwy człowiek patrząc na działania tego rządu musi dostać torsji.

Najgorsze jest to, że takie klocki odwalają, kiedy ludzie są bezsilni i nie mogą wyjść na ulicę, kiedy cały kraj i świat patrzy na statystyki dot. koronawirusa. Próbują wykorzystać moment i wmawiać nam, ze to dla naszego dobra.
P.S. U mnie skrzynek wogóle nie ma, ale co dla nich za problem pomontować jakieś, grunt, to żeby wybory się odbyły teraz. Ale spokojnie nie będzie teraz żadnych wyborów, to tylko taki blamaż

297

Do karty do glosowania ma być instrukcja i oświadczenie, że wybory są tajne a jednocześnie w tej samej kopercie masz wysłać kartkę z danymi, nazwisko, PESEL.
Paranoja.

298

Lagrange napisał/a:
Janix2 napisał/a:

Nie będzie żadnych wyborów, o ile ciągle będzie wirus.
To gadanie o korespondencyjnych to tylko gambit prezesa. Takie dociskanie PO, żeby ich wreszcie wykończyć. Zresztą PSL i SLD poczuły krew i uciekły z "totalnej" opozycji, w końcu Kamysz przeskoczył w sondażach Kidawę. Do tego Schetyna, ze swojej jaskini, rzucił, że "trzeba wybrać nowego kandydata PO na jesień".
Pewnie liczy na dogadanie się, właśnie z PSL+SLD + dezerterzy z PO, i zdobycie 2/3 zgromadzenie narodowego i zmianę konstytucji np.: uściślenie sposobów przesuwania wyborów.
A ma bat, bo można to różnie zrobić:
- korzystnie dla SLD+PSL - czyli, że wybory są przesuwane i są ci sami kandydaci,
- korzystnie dla PO - wybory są anulowane i rozpisuje się nowe. Czyli nowe podpisy, kandydaci, itd... więc będa mogli się pozbyć Kidawy i wystawić sensownego kandydata. Schetyna wiedział co robi jak ją wypchnął Budce.
- a jak nikt się z nim nie dogada to będą korespondencyjne i wygra Duda wink

299

Kandydat na prezydenta Mirosław Piotrowski został wywalony z Telewizji Trwam i Radia Maryja gdzie miał swoje felietony.
Bez podania powodu, aby nikt ze słuchaczy nie myślał, że  te media go popierają.

300

Kleoma napisał/a:

Kandydat na prezydenta Mirosław Piotrowski został wywalony z Telewizji Trwam i Radia Maryja gdzie miał swoje felietony.
Bez podania powodu, aby nikt ze słuchaczy nie myślał, że  te media go popierają.

Kara więzienia za nieoddanie/ nieodesłanie karty do glosowania.
Tak się zmusi obywateli do wzięcia udziału w wyborach.
Projekt  PiS.

Sejm przegłosował, wybory będą korespondencyjne.

301

To ja tylko uściślę, że nie, nie jest powiedziane wprost, że jak nie weźmiesz udziały w wyborach to masz karę więzienia wink i jeszcze jest senat, który może ustawę zatrzymać.

Poseł Lewicy Krzysztof Śmiszek odniósł się do opinii Łukasza Schreibera (PiS) sprzed kilku lat, w której polityk PiS wskazywał na ryzyko fałszerstw podczas głosowania korespondencyjnego. Śmiszek wskazał też na art. 17 projektu ustawy, który - jak relacjonował - "pod karą pozbawienia wolności do lat trzech sankcjonuje ukrywanie karty wyborczej". - Co się stanie, jeżeli nie odbiorę karty ze swojej skrzynki pocztowej, a termin wyborów minie? Czy to znaczy, że ukradłem kartę wyborczą? Czy to znaczy, że ją zniszczyłem? Czy to znaczy, że będę musiał sam na siebie donieść? - pytał poseł Lewicy.

za onet.pl

Tak naprawdę nie ma nic pewnego. Standardowo.

302 Ostatnio edytowany przez Znerx (2020-04-06 23:23:32)

Lady Loka napisał/a:

To ja tylko uściślę, że nie, nie jest powiedziane wprost, że jak nie weźmiesz udziały w wyborach to masz karę więzienia wink i jeszcze jest senat, który może ustawę zatrzymać.

Poseł Lewicy Krzysztof Śmiszek odniósł się do opinii Łukasza Schreibera (PiS) sprzed kilku lat, w której polityk PiS wskazywał na ryzyko fałszerstw podczas głosowania korespondencyjnego. Śmiszek wskazał też na art. 17 projektu ustawy, który - jak relacjonował - "pod karą pozbawienia wolności do lat trzech sankcjonuje ukrywanie karty wyborczej". - Co się stanie, jeżeli nie odbiorę karty ze swojej skrzynki pocztowej, a termin wyborów minie? Czy to znaczy, że ukradłem kartę wyborczą? Czy to znaczy, że ją zniszczyłem? Czy to znaczy, że będę musiał sam na siebie donieść? - pytał poseł Lewicy.

za onet.pl

Wetnę się wink. Przecież karty do głosowania są chronione prawnie i w normalnym trybie głosowania. Jak ci dadzą do ręki to nie można ich niszczyć czy wynosić z lokalu wyborczego. Za wyniesienie karty do głosowania poza lokal wyborczy grozi kara grzywny albo do 2 lat więzienia.
Nic nowego. Chociaż, jak widać, jest to problem z punktu widzenia głosowania korespondencyjnego, bo ludzie dostają karty a wcale ich nie chcą, bo nie mają zamiaru głosować.

303

Znerx napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

za onet.pl

Wetnę się wink. Przecież karty do głosowania są chronione prawnie i w normalnym trybie głosowania. Jak ci dadzą do ręki to nie można ich niszczyć czy wynosić z lokalu wyborczego. Za wyniesienie karty do głosowania poza lokal wyborczy grozi kara grzywny albo do 2 lat więzienia.
Nic nowego. Chociaż, jak widać, jest to problem z punktu widzenia głosowania korespondencyjnego, bo ludzie dostają karty a wcale ich nie chcą, bo nie mają zamiaru głosować.

Ano jest problem. Ale zawsze można odesłać puste. Albo z głosem nieważnym.
Ale zawsze trochę paniki trzeba zasiać big_smile

304

Lady Loka napisał/a:

za onet.pl

Ale mi chodzi o to, że do lokalu to mogłaś pójść albo nie.
A w tym wypadku MUSISZ brać udział. Twój głos uznany będzie jako nieważny jeśli nic nie zaznaczysz ale do frekwencji zaliczony.
Więc ludzie będą odsyłać bo będą się bali kary.

305 Ostatnio edytowany przez Znerx (2020-04-06 23:38:41)

Generujesz problemy roll

*puk puk*
- Kto tam?
- Poczta polska, karta do głosowania. Proszę otworzyć i pokwitować!
- Nie odbieram, żegnam.
Koniec scenki.

No chyba, że będą chcieli wysyłać bez pokwitowania, ale to by był kompletny absurd. To nie będzie zwykły list, więc każdy kto to będzie miał w rękach, na każdym etapie będzie się musiał podpisywać na jakichś pokwitowaniach.

306

Witamy w państwie pełnym absurdów i bezprawia! hmm

Artykuł 62 Konstytucji RP wyraźnie mówi:
1.  Obywatel polski ma prawo udziału w referendum oraz prawo wybierania Prezydenta Rzeczypospolitej, posłów, senatorów i przedstawicieli do organów samorządu terytorialnego, jeżeli najpóźniej w dniu głosowania kończy 18 lat.
2.  Prawo udziału w referendum oraz prawo wybierania nie przysługuje osobom, które prawomocnym orzeczeniem sądowym są ubezwłasnowolnione lub pozbawione praw publicznych albo wyborczych.

Prawo, ale nie obowiązek. Obowiązkowy udział w głosowaniach, w których to notabene wynik z góry był przesądzony, pamiętamy z czasów PRL.

307

Olinka napisał/a:

Witamy w państwie pełnym absurdów i bezprawia! hmm

Artykuł 62 Konstytucji RP wyraźnie mówi:
1.  Obywatel polski ma prawo udziału w referendum oraz prawo wybierania Prezydenta Rzeczypospolitej, posłów, senatorów i przedstawicieli do organów samorządu terytorialnego, jeżeli najpóźniej w dniu głosowania kończy 18 lat.
2.  Prawo udziału w referendum oraz prawo wybierania nie przysługuje osobom, które prawomocnym orzeczeniem sądowym są ubezwłasnowolnione lub pozbawione praw publicznych albo wyborczych.

Prawo, ale nie obowiązek. Obowiązkowy udział w głosowaniach, w których to notabene wynik z góry był przesądzony, pamiętamy z czasów PRL.

Prawo zamiast obowiązku to jedno, a inna kwestia, że zgodnie z Art. 127 Konstytucji RP:
1. Prezydent Rzeczypospolitej jest wybierany przez Naród w wyborach powszechnych, równych, bezpośrednich i w głosowaniu tajnym.
Jaka to bezpośredniość w wyborach, skoro pośredniczyć będzie poczta polska (jeszcze ze specjalnymi uprawnieniami do otwierania przesyłek)?
Jakie to tajne głosowanie, skoro będą wiedzieli czy i jak kto głosował?
Czy każdy ma taki sam dostęp do skrzynek, urzędów pocztowych też mam wątpliwości, więc ta równość też stoi pod znakiem zapytania.

W ogóle te wybory, a właściwie to, co się teraz wokół nich dzieje to istny cyrk.

308 Ostatnio edytowany przez Meliska21 (2020-04-06 23:51:51)

Aha, czyli mamy jechać do skrzynek we własciwej gminie, czyli niektórzy 10 km, aby odesłać kartę do głosowania. I jeszcze rozumiem, że wtedy to nie będzie nieuzasadnione wyjście, a co zrobią ci którzy nie mają samochodu? To ma być bezpieczniej? Mieszkam na wsi, która jest bardzo duża ciągnie się 7km i ma 4000 mieszkańców i co wszyscy mamy wyjść na ulicę, zeby poszukac jakiejś skrzynki pocztowej, której u nas nie ma od 10 lat albo iść/jechac do gminy-  14km. Ok, bezpieczeństwo przede wszystkim. No i jeszcze ta tajność głosowania zapewniona konstytucyjnie, wolność wyborów i dobrowolność. To po kiego nam Konstytucja, żeby sobie byla? Jedyna nadzieja ,że to utknie w Senacie
Zenex, przeciez pokwitowanie odbioru, to narażanie sie na zakażenie i praktycznie to samo, co iść do lokali wyborczych.

309

https://youtu.be/3DrGNbPpmK0  spełnia marzenia, za wszelką cenę

310

Znerx napisał/a:

Generujesz problemy roll

*puk puk*
- Kto tam?
- Poczta polska, karta do głosowania. Proszę otworzyć i pokwitować!
- Nie odbieram, żegnam.
Koniec scenki.

No chyba, że będą chcieli wysyłać bez pokwitowania, ale to by był kompletny absurd. To nie będzie zwykły list, więc każdy kto to będzie miał w rękach, na każdym etapie będzie się musiał podpisywać na jakichś pokwitowaniach.

Nie zdziwiłabym się gdyby wyszła ustawa, że kto nie odbierze to też grzywna.

311

Meliska21 napisał/a:

Zenex, przeciez pokwitowanie odbioru, to narażanie sie na zakażenie i praktycznie to samo, co iść do lokali wyborczych.

Można by to zrobić higienicznie i bez chodzenia do skrzynek.

1. Przygotowujesz pakiety do głosowania: karta, imienna koperta która robi też za potwierdzenie/gdzieś tam miejsce na parafkę, koperta zwrotna zabezpieczona, itd. Przygotowane wcześniej żeby po zapakowaniu odleżały w jakimś magazynie/napromieniować czy co tam - żeby było sterylnie.
2. Wyposażamy kurierów w środki ochronne (maska + szybka na twarz)  + zapas żelu odkażającego.
3. Przyjeżdża, daje chętnym, zostawia na progu/whatever... czeka aż wypełnisz i oddasz w kopercie zwrotnej. Tak jak się np. podpisywało umowy np. z mbankiem kiedyś.

Nie napluje na ciebie, pakiet możesz otwierać we własnych rękawiczkach (nie wiem po co, bo przez skórę się nie przenosi), podpisać własnym długopisem, zaraz potem umyć ręce i nie musisz nigdzie iść.
Trochę schiza ale było by pewnie koronafree.

ps.
Przyjmę fuchę rządowego doradcy ds. głosowań korespondencyjnych lol

Nie zdziwiłabym się gdyby wyszła ustawa, że kto nie odbierze to też grzywna.

Szkoda, że nie łamanie kołem.

312

Koperty z kopertami zwrotnymi, , kartą i oświadczeniem mają być wrzucane do skrzynek obywateli bez podpisywania, ze się otrzymało.

313

Kleoma napisał/a:

Koperty z kopertami zwrotnymi, , kartą i oświadczeniem mają być wrzucane do skrzynek obywateli bez podpisywania, ze się otrzymało.

W takim razie po prostu nie wyjmę jej ze skrzynki i będzie tam spoczywać na wieki, wieków amen. Nie mam obowiązku opróżniania skrzynki. Poza tym ciekawi mnie coś innego. Ja  z dziećmi jestem zameldowana u mamy, mąż u swoich rodziców. W mieszkaniu, w którym mieszkamy nikt nie jest zameldowany. Jak w takim razie będą rozsyłane karty? pod adres zameldowania?

314 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2020-04-07 00:47:35)

Nirvanka87 napisał/a:
Kleoma napisał/a:

W takim razie po prostu nie wyjmę jej ze skrzynki i będzie tam spoczywać na wieki, wieków amen. Nie mam obowiązku opróżniania skrzynki. Poza tym ciekawi mnie coś innego. Ja  z dziećmi jestem zameldowana u mamy, mąż u swoich rodziców. W mieszkaniu, w którym mieszkamy nikt nie jest zameldowany. Jak w takim razie będą rozsyłane karty? pod adres zameldowania?

Pod adres jaki mają z poprzedniego spisu.

Chore bo mnóstwo ludzi od tamtego czasu się przeprowadziło. Lub jak np. młodzież, która ma prawo głosu pierwszy raz nie była na listach.
Pewnie będzie możliwość podania nowego adresu jeśli ktoś będzie chciał glosować a adres zmienił.

315

no wlaśnie, my się nie przemeldowywaliśmy, bo i tak kupujemy nowe mieszkanie i dopiero tam sie wszyscy zameldujemy. Mieszkamy blisko rodziców, więc nie było problemu spacerkiem przejśc się na wybory do mojej mamy, i do teściów. Jest mnóstwo takich osób, które mimo, że mieszkają w innym miejscu, głosują w miejscach swojego poprzedniego zameldowania, zamieszkania. Jednym slowem, czyli ja nie dostanę swojej karty, dostanie ją moja mama, do skrzynki? no i co dalej, ja nie oddam głosu- zresztą i tak nie miałam zamiaru brac udziału w tym cyrku, i co? będę pociągnięta do odpowiedzialności karnej? albo moja mama bo nie przekaże mi karty?

316

MagdaLena1111 napisał/a:

Prawo zamiast obowiązku to jedno, a inna kwestia, że zgodnie z Art. 127 Konstytucji RP:
1. Prezydent Rzeczypospolitej jest wybierany przez Naród w wyborach powszechnych, równych, bezpośrednich i w głosowaniu tajnym.
Jaka to bezpośredniość w wyborach, skoro pośredniczyć będzie poczta polska (jeszcze ze specjalnymi uprawnieniami do otwierania przesyłek)?
Jakie to tajne głosowanie, skoro będą wiedzieli czy i jak kto głosował?
Czy każdy ma taki sam dostęp do skrzynek, urzędów pocztowych też mam wątpliwości, więc ta równość też stoi pod znakiem zapytania.

W ogóle te wybory, a właściwie to, co się teraz wokół nich dzieje to istny cyrk.

Kwestia równości przede wszystkim odnosi się do samych kandydatów, którzy jednak nie mieli możliwości przeprowadzenia pełnych kampanii wyborczych.   

Czytałam, że policja ma prawo skontrolować naszą torbę, by sprawdzić czy na zakupy wybraliśmy się po artykuły pierwszej potrzeby, bo przecież teraz tylko ważne życiowe potrzeby dają nam prawo do wyjścia z domu, a jak to się ma do wyborów? Serio są nam do życia niezbędne? W dodatku takie, że nie można mieć ani krzty pewności, że będą uczciwe?
Zapomniałam jeszcze, że prawdopodobnie nawet jeśli będziemy w szczycie zachorowań, to nagle dostaniemy zielone światło do uprawiania aktywności fizycznej i swobodnego spacerowania - do urzędów, skrzynek pocztowych i innych takich (zależy co tam sobie ostatecznie wymyślą), byle nikt się nie zasłaniał ani nie zarzucał, że nie wolno.
O kosztach tej prezesowej fanaberii, kiedy walczymy o każdy grosz, bo kasa pusta, nawet nie wspomnę.

Edit:
Niemieckie dzienniki "Frankfurter Allgemeine Zeitung” i "Sueddeutsche Zeitung” tak dziś opisały to, co dzieje się w naszym kraju: – Dla utrzymania władzy rządzący gotowi są zaryzykować zdrowie i życie tysięcy Polaków. 
Reinhard Veser z "FAZ" stwierdził, że już od trzech tygodni jest jasne, że w Polsce wybory nie powinny mieć miejsca w maju, ale partia rządząca dostrzegła szansę, by w łatwy sposób dopomóc urzędującemu prezydentowi Andrzejowi Dudzie w zwycięstwie, bo kandydaci opozycji musieli de facto zawiesić swoje kampanie. Dla tego celu z trudnym do zniesienia cynizmem gotowa jest zaryzykować zdrowie i życie wielu tysięcy Polaków.
– Jego porażka zakończyłaby przebudowę Polski w kierunku państwa autorytarnego, którą od pięciu lat prowadzi PiS. Jego reelekcja dałaby partii kolejne trzy lata bez wyborów.

Z kolei drugi z dzienników, "Sueddeutsche Zeitung”, sugeruje, że wybory powinny zostać przełożone choćby ze względu na standardy demokracji. – Ale przywódca Polski Jarosław Kaczyński tego nie chce. Słusznie obawia się, że jego partyjny kolega Duda przegra wybory, gdy kryzys się pogłębi, niewystarczające przygotowanie na epidemię będzie widoczne, a rząd będzie musiał przystopować z dobrodziejstwami dla wyborców, które przez długi czas zapewniały władzę.
Wprost napisano, że wszystkie menewry Kaczyńskiego mające na celu doprowadzenie do wyborów korespondencyjnych i przedłużenia kadencji Dudy są sprzeczne z prawem, a przynajmniej nieprzyzwoite i mają tylko jeden cel: ukazanie polskiej opozycji, która z dobrych powodów broni się przed planami rządu, jako siły destrukcyjnej.

Przytaczam, bo bardzo się z tymi wszystkimi stwierdzeniami zgadzam, a ponadto warto zobaczyć jak nasza sytuacja wygląda z pewnego dystansu. Jak widać równie źle, jak i z naszej własnej perspektywy.

317 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-04-07 08:23:34)

Lady Loka napisał/a:
Znerx napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

za onet.pl

Chyba czegoś nie zrozumiałaś. Nie odeślę takiej pustej karty bo nie chcę narażać kogoś kto by ją musiał otwierać. I się narażać. Poza tym, nie wierzę w uczciwość takiego głosowania. Wg konstytucji udział w wyborach jest dobrowolnym prawem chyba?

318

Ela210 napisał/a:

Chyba czegoś nie zrozumiałaś. Nie odeślę takiej pustej karty bo nie chcę narażać kogoś kto by ją musiał otwierać. I się narażać. Poza tym, nie wierzę w uczciwość takiego głosowania. Wg konstytucji udział w wyborach jest dobrowolnym prawem chyba?

Ale konstytucja przestała obowiązywać. W imię konstytucji utrzymają termin wyborów, których tryb przeprowadzenia narusza konstytucję. Czego tu nie rozumiesz?

319

Ela210 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
Znerx napisał/a:

Oczywiscie, że zrozumialam, natomiast uważam, że nikt nie będzie chodził z mandatami i nikt do sądu nie poda kilku milionów ludzi, którzy nic z tą kartą nie zrobią. A takich będzie sporo.

Uważam jednocześnie, że wybory powinny byc nie tylko naszym prawem, ale też i naszym obowiązkiem, więc widziałabym chętnie jakieś inne kroki w kierunku tego, żeby właśnie każdy obywatel faktycznie realnie glosował. Może nie teraz, może w kolejnych.

Swoją drogą oni też są w odwłoku, bo sami mówią, że trzyma ich przy terminie wyborów konstytucyjna zasada, że kadencja trwa określony czas. I tak naprawdę w każdym momencie będą między młotem a kowadłem, bo gdyby przełożyli wybory to zawsze znalazłby się jakiś krzykacz i panikarz (buziaczki dla Kleomy), który by pisał, że kadencja jest przedłużona i to jest zamach na naszą wolność i już pewnie nigdy nie będzie wyborów tylko dyktatura PiSu masakra, aaaa, wszyscy umrzemy. Projekt głosowania korespondencyjnego na chwilę obecną daje dodatkowe dwa tygodnie do wyborów bo z tego co czytałam zakładają, że byłoby to koło 23 maja. Więc może to tylko projekt mający na celu przesunięcie wyborów?

320

Widzisz Loka, ja z tych co pamiętają poprzedni system. smile I nic nie muszę w kwestii wyborów, MOGĘ.
Ale spokojna twoją glowa, jak Andrzej taki super, to z palcem w d..go wybiorą w przyszłym roku chyba? big_smile.
Ktoś kwestionuje że będzie prezydentem dłużej?
I nie ma sensu gdybanie że znajdą się tacy,ojoj...nie znajdują się, prawda?

321

Czy ja powiedziałam gdzieś, że on jest taki super? tongue i że chciałabym, żeby dalej robił to, co robi?

322

Olinka napisał/a:

Niemieckie dzienniki "Frankfurter Allgemeine Zeitung” i "Sueddeutsche Zeitung” tak dziś opisały to, co dzieje się w naszym kraju: – Dla utrzymania władzy rządzący gotowi są zaryzykować zdrowie i życie tysięcy Polaków. 
(...) – Jego porażka zakończyłaby przebudowę Polski w kierunku państwa autorytarnego, którą od pięciu lat prowadzi PiS. Jego reelekcja dałaby partii kolejne trzy lata bez wyborów.

To ciekawe, bo Niemcy zrobili sobie wybory w Bawarii, w 25% korespondencyjne (10 mln ludzi) i nie było narzekania, że to nieodpowiedzialne i wszyscy umrą. Typowa niemiecka hipokryzja. Przecież to samo było np.: z reformą sądownictwa, gdzie praktycznie zrobili kopiuj-wklej z przepisów niemieckich. Tylko, że w Niemczech takie przepisy są "gut", a w PL to już nie.
Tu nie chodzi o żadną demokrację a o kasę. Serio, ktoś uważa, że Niemców obchodzi demokracja w PL?
Szczególnie Nord Stream 2 kontra polski gazoport. To są miliardy z tytułu tranzytu/reeksportu gazu, a oni się nie chcą dzielić tortem, wiec "agenci wpływu" cisną.

Inna wiadomość ekonomiczna sprzed kilku dni:

Niemiecki land Brandenburgia apeluje do polskiego rządu o ustępstwa w związku z zamknięciem granic - informuje portal Deutsche Welle.
Bliskie relacje na brandenbursko-polskim pograniczu nie mogą się rozpaść. Zwłaszcza teraz musimy trzymać się razem i proponować dobre rozwiązania – powiedział sieci redakcji RND premier Brandenburgii Dietmar Woidke.

Z powodu epidemii koronawirusa Niemcom nie wolno obecnie wjeżdżać do Polski, a Polacy, którzy przyjechali z Niemiec, muszą przebywać w dwutygodniowej kwarantannie. Brandenburgia i inne niemieckie kraje związkowe oferuje pracownikom z Polski wsparcie finansowe, aby na czas zamknięcia granic mogli dalej pracować w Niemczech i płacić za zakwaterowanie po niemieckiej stronie. Brandenburgia oferuje dziennie po 65 euro na jednego pracownika i po 20 euro na członków ich rodzin - pisze Deutsche Welle.

Znieśli też ograniczenia antywirusowe/inne kwarantanny dla pracowników sezonowych z PL, Czech i ogólnie Europy Wschodnie. Czemu? Bo nie ma kto szparagów zbierać. Znowu chodzi o kasę, a nie żadne zdrowie publiczne czy inną demokrację.

Lady loka napisał/a:

Swoją drogą oni też są w odwłoku, bo sami mówią, że trzyma ich przy terminie wyborów konstytucyjna zasada, że kadencja trwa określony czas. I tak naprawdę w każdym momencie będą między młotem a kowadłem, bo gdyby przełożyli wybory to zawsze znalazłby się jakiś krzykacz i panikarz (buziaczki dla Kleomy), który by pisał, że kadencja jest przedłużona i to jest zamach na naszą wolność i już pewnie nigdy nie będzie wyborów tylko dyktatura PiSu masakra, aaaa, wszyscy umrzemy. Projekt głosowania korespondencyjnego na chwilę obecną daje dodatkowe dwa tygodnie do wyborów bo z tego co czytałam zakładają, że byłoby to koło 23 maja. Więc może to tylko projekt mający na celu przesunięcie wyborów?

Dokładnie tak będzie. Niezależnie od wszystkie będzie kłapnie i niszczenie państwa. W obu przypadkach (przełożą czy nie przełożą) opozycja powie, że nie uznaje wyborów i zrobi się cyrk.

Lagrange napisał/a:

Ale konstytucja przestała obowiązywać. W imię konstytucji utrzymają termin wyborów, których tryb przeprowadzenia narusza konstytucję. Czego tu nie rozumiesz?

To też jest ciekawe. Przecież opozycja przestała uznawać polską konstytucję, dla nich wyrok TSUE był (ciągle jest?) ważniejszy niż Trybunał Konstytucyjny, który jest w tejże konstytucji. big_smile
Obie strony są kompletnie odjechane, a dogadać się - jak na razie - nie chcą.

323

Widzę, że niektórzy tu ciągle w wyborczej gorączce jak Kaczyński..Co mnie obchodzi co robią Niemcy ze swoimi apelami, robią co w ich interesie, co nas to obchodzi.
Dla nas ważne są jedynie doświadczenia z tym, ze GROMADZENIE SIE ludzi powoduje ogniska epidemii.
I nic więcej. A niektórych dalej jarają wybory. Chodzi i o niewyobrażalny rozwój epidemii jak i o to, że liczy się czas jej wytłumienia, zanim gospodarka padnie.
My nie mamy tyle kasy co Niemcy. Jedyne wyjscie to wykazac rozsądek i olać te wyborcze strategie teraz.

324

Właśnie do firmy wpadł listonosz i zażartowałem, że co, już karty do głosowania? On też się zaśmiał i powiedział, że jak będzie miał roznosić karty wyborcze, to pójdzie na L4.

325

Tyle szumu cały czas wokół tego cyrku, nazywanego wyborami. Tymczasem każdy rozsądny człowiek, w obliczu tego, co się dzieje, powinien pokazać karakanowi środkowy palec nie biorąc udziału w tej maskaradzie.
Ja w każdym razie zamierzam tak zrobić i powiem szczerze, że w normalnych warunkach chętnie bym jednak zagłosował, bo zawsze miałem pecha do jakichkolwiek wyborów - zazwyczaj nie było mnie w miejscu zameldowania, tak z 4 czy 5 razy pod rząd smile

Posty [ 261 do 325 z 2,703 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024