Szczerze to nie wiem czy lepiej by ta bandzia przestala rządzić już teraz, a ktoś inny poszedł na rząd straceńczy, a oni wrócą za 4 lata znowu na lepsze czasy, czy niech sobie porządzą, by ich zapamiętano na następne 19 lat..
Oczywiście zakładają, że Duda zawetuje wszystkie ustawy ktore by mogły być podstawą do ich rozliczania. Pewnie też stołków żal, ale od czego duże odprawy.
Z taką kasą każdy bardziej ogarnięty poradziły sobie na wolnym rynku, ale nie politycy
Jest też lekcja z przeszłości kiedy tak chciał Kaczyński zrobić, ale Tusk wygrał 2 raz wybory, mimo grania Smoleńskiem.
W każdym razie rolnicy na linii strzału byli.
Bo trzeba być naiwnym by myśleć że tym Panom zależy na zwykłych ludziach.
I jedyne co ludzi chroni przed politykami wszelkiej maści to przestrzeganie prawa i procedur, a nie wiara w wizjonerów, którzy właściwie to prawo nagną.
Miłych przemyśleń...
Tu chciałam coś napisać na temat posła Czarnka, ale się powstrzymam
Ziobro i Banaś mogą połowę tego towarzystwa wsadzić do klatek
Obstawiam rząd miejszosciowy i wyciąganie posłów od Gowina, Ziobry PSL i Konfederacji.
2,666 2020-09-21 09:10:08 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-21 10:22:30)
2,667 2020-09-21 10:37:11
Szczerze to nie wiem czy lepiej by ta bandzia przestala rządzić już teraz, a ktoś inny poszedł na rząd straceńczy, a oni wrócą za 4 lata znowu na lepsze czasy, czy niech sobie porządzą, by ich zapamiętano na następne 19 lat..
Mam podobne odczucia. Niech wypiją piwo, którego nawarzyli. Aktualnie rządząca ekipa nie ma żadnego spójnego planu gospodarczego, a zaczynają wychodzić z szafy wszystkie trupy, które tam poupychali.
2,668 2020-09-21 10:54:10 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2020-09-21 10:55:12)
Niezależnie od tego ile obecna władza ma za uszami, to mam wrażenie, że najlepsza opozycja są zwierzątka futerkowe
Poza tym obce jest mi przyjęcie pozy „na złość mamie odmrożę sobie uszy” - jeżeli mam cierpieć z powodu dalszych rządów PIS to poproszę o zmianę, zamiast cieszyć się z „pięknej katastrofy”.
Może politycy opozycji na to liczą, ale ja bym wolał żeby się wzięli do roboty i ratowali przed katastrofą.
2,669 2020-09-21 11:09:49 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-09-21 11:10:35)
Niezależnie od tego ile obecna władza ma za uszami, to mam wrażenie, że najlepsza opozycja są zwierzątka futerkowe
Poza tym obce jest mi przyjęcie pozy „na złość mamie odmrożę sobie uszy” - jeżeli mam cierpieć z powodu dalszych rządów PIS to poproszę o zmianę, zamiast cieszyć się z „pięknej katastrofy”.
Może politycy opozycji na to liczą, ale ja bym wolał żeby się wzięli do roboty i ratowali przed katastrofą.
Chodzi o to, że każdy rząd, który będzie rządził w najbliższym czasie będzie musiał zmierzyć się z kryzysem, a społeczeństwo jest rozpasane, więc ci, którzy rozpasali niech teraz wezmą na siebie tego konsekwencje. Bo jak mi podpowiada doświadczenie, łatwiej byłoby przyjść po tych, którzy zrobią porządki, postarają się o inwestycje, zadbają o zaplecze, żeby przejeść owoce przez poprzedników wypracowane, a przeciętny wyborca populistów ma niską świadomość ekonomiczno-gospodarczą.
2,670 2020-09-21 11:11:22
Bill.Garret napisał/a:Niezależnie od tego ile obecna władza ma za uszami, to mam wrażenie, że najlepsza opozycja są zwierzątka futerkowe
Może politycy opozycji na to liczą, ale ja bym wolał żeby się wzięli do roboty i ratowali przed katastrofą.Chodzi o to, że każdy rząd, który będzie rządził w najbliższym czasie będzie musiał zmierzyć się z kryzysem, a społeczeństwo jest rozpasane, więc ci, którzy rozpasali niech teraz wezmą na siebie tego konsekwencje. Bo jak mi podpowiada doświadczenie, łatwiej byłoby przyjść po tych, którzy zrobią porządki, postarają się o inwestycje, zadbają o zaplecze, żeby przejeść owoce przez poprzedników wypracowane, a przeciętny wyborca populistów ma niską świadomość ekonomiczno-gospodarczą.
raczej "przeciętny zwolennik socjaldemokracji"
Socjaluchy to w tej kwestii biją wszystkich na głowę
2,671 2020-09-21 11:13:53
MagdaLena1111 napisał/a:Bill.Garret napisał/a:Niezależnie od tego ile obecna władza ma za uszami, to mam wrażenie, że najlepsza opozycja są zwierzątka futerkowe
Może politycy opozycji na to liczą, ale ja bym wolał żeby się wzięli do roboty i ratowali przed katastrofą.Chodzi o to, że każdy rząd, który będzie rządził w najbliższym czasie będzie musiał zmierzyć się z kryzysem, a społeczeństwo jest rozpasane, więc ci, którzy rozpasali niech teraz wezmą na siebie tego konsekwencje. Bo jak mi podpowiada doświadczenie, łatwiej byłoby przyjść po tych, którzy zrobią porządki, postarają się o inwestycje, zadbają o zaplecze, żeby przejeść owoce przez poprzedników wypracowane, a przeciętny wyborca populistów ma niską świadomość ekonomiczno-gospodarczą.
raczej "przeciętny zwolennik socjaldemokracji"
Socjaluchy to w tej kwestii biją wszystkich na głowę
Mogłabym jeszcze napisać faszyści, ale już wolę wygładzić ;-)
2,672 2020-09-21 11:14:44
Na jedno wychodzi
2,673 2020-09-21 11:26:06 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-21 11:33:47)
tylko wiesz..paradoksem jest to, że najbardziej odmrożą sobie uszy Ci co na Pis głosowali.
I po 5 latach walki o jakieś normy, człowiek sobie myśli dlaczego ma walczyć o coś dla ludzi, którzy tego chcą, skoro sam i tak sobie poradzi w takiej czy siakiej sytuacji. A narazi się tylko na hejt.
Drugi raz wybrali PiS i drugi raz wybrali Dudę, widocznie im Ci ludzie bardzo leżą.
więc kupmy popcorn i róbmy swoje.
2,674 2020-09-21 14:37:38
Chodzi o to, że każdy rząd, który będzie rządził w najbliższym czasie będzie musiał zmierzyć się z kryzysem, a społeczeństwo jest rozpasane, więc ci, którzy rozpasali niech teraz wezmą na siebie tego konsekwencje. Bo jak mi podpowiada doświadczenie, łatwiej byłoby przyjść po tych, którzy zrobią porządki, postarają się o inwestycje, zadbają o zaplecze, żeby przejeść owoce przez poprzedników wypracowane, a przeciętny wyborca populistów ma niską świadomość ekonomiczno-gospodarczą.
Taki chichot losu, że ci, którzy właśnie rządzą, przyszli po tych, którzy zostawili im owoce swojej pracy. Przecież PiS bazował na gospodarce pozostawionej w dobrej kondycji i wysokiej pozycji Polski w świecie. Oczywiście wiele było jeszcze do zrobienia, ale raz, że na wszystko trzeba czasu, a dwa - to wszystko zostało koncertowo zdewastowane i teraz trzeba już nie tylko zrobić, ale też najpierw gruntownie naprawiać, a potem odrabiać straty.
Całkiem możliwe, że Kaczyński, który obecnie poległ na każdej linii, powtórzy ruch z 2007 roku i pójdzie na wcześniejsze wybory. Wydaje się niemal pewne, że te wybory pozbawiłyby go większości parlamentarnej i możliwości stworzenia rządu, ale to może być im na rękę, bo pozwoliłoby przeczekanie najbliższych 4 lat, czyli czasu kryzysu, braku pieniędzy, dziurawego budżetu, epidemii będąc zabezpieczonym przez Dudę w roli prezydenta oraz Przyłębską w TK. Rząd stworzony przez KO, Hołownię, PSL, może SLD miałby większość, mógłby administrować krajem, ale już nic więcej nie mógłby zrobić. To bardzo wygodne na trudne czasy.
2,675 2020-09-21 15:54:15
Zdaje się, że nic z tego, Zorro pęka i kaja się.
A opozycja znowu nie zauważa, że pociąg odjeżdża ze stacji i dalej dyskutuje kto a nie jak.
Kolejny dowód na to, że to nie PIS jest silny, ale opozycja kiepściutka.
2,676 2020-09-21 16:03:45 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-21 16:06:23)
Tylko kto miałby rządzić w tej dzisiejszej opozycji? Bo posłowie z nielicznymi wyjątkami są bardzo ciency, a młoda lewica jest bardziej lewicowa niż stara i budować z nimi mocną gospodarkę będzie bardzo trudno.
Z kolei po prawej stronie jest za wielu ideowo i religijnie nawiedzonych, by dało się z nimi cokolwiek budować.Zima nadchodzi. A już myślałam, że pokolenie moich dzieci bedzie mieć łatwiej..
Wg mnie Ziobro wcale się nie kaja.
,i może nawet dobra Sasina dostanie.
2,677 2020-09-23 10:21:54
Znaczący dzień: przed Sejmem kapusciany protest, rolnicy zauważyli, że ustaw nie można przepychać szybko, bez konsultacji spolecznych:) zauważyli po 6 latach..
Ale Pan od kapusty mi się podoba, happening z pomysłem.
2,678 2020-09-23 10:23:53
Znaczący dzień: przed Sejmem kapusciany protest, rolnicy zauważyli, że ustaw nie można przepychać szybko, bez konsultacji spolecznych:) zauważyli po 6 latach..
Eeee... Pudło
Agrounia.... mówi Ci to coś?
2,679 2020-09-23 10:47:47
Ja bym powiedział, że to taki łagodny wstęp. Co jak co ale rolnicy mają akurat możliwości oddziaływania nie mniejsze niż górnicy kiedy chcą. Cysterna gnojowicy rozlana pod sejmem miałaby siłę rażenia małej bomby atomowej Zaraz za tym hodowcy wypuściliby pod sejmem z 10 tysięcy norek ale byłby ubaw. Wytępione ptactwo w okolicy, pocięte kable samochodowe itp. atrakcje. Już zresztą rolnicy wrzucają takie zdjęcia z życzliwą informacją dla policji. Na zdjęciu traktor, a informacja, że gdyby komuś wpadło do głowy zablokować trasę przejazdu jakimś ciężkim sprzętem policyjnym, to ten traktor ma uciąg większy niż każdy model czołgu w Polsce.
2,680 2020-09-23 11:01:00 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-23 11:08:31)
Ela210 napisał/a:Znaczący dzień: przed Sejmem kapusciany protest, rolnicy zauważyli, że ustaw nie można przepychać szybko, bez konsultacji spolecznych:) zauważyli po 6 latach..
Ale Pan od kapusty mi się podoba, happening z pomysłem.Eeee... Pudło ;)
Agrounia.... mówi Ci to coś?
Nie chodzi mi o samo zauważenie faktu, że rządzący się nie konsultują z różnymi grupami spokecznymi należycie, bo o to zawsze było ale. Tylko o to, że ktoś wreszcie zauważa, że ma to związek z procedurą prawną, związaną z uchwalanie ustaw przez CAŁY parlament.
To jest wbrew pozorom różnica.
Bo procedury są uniwersalne, należy je poprawiać, ale też dbać o ich przestrzeganie jako świętość.
A nie że jak ktoś tych procedur broni to o co im chodzi? Mnie to nie dotyczy, albo mi to akurat pasuje w danym temacie.
To nie o to chodzi by ludzie musieli zawsze po ulicach chodzić, by bronić swoich interesów.
Czyli wszystko zawsze na piechotę, bez automatycznych zabezpieczeń przed zapędami polityków.
2,681 2020-09-23 11:18:24
No ale to do rolników przytyk? To ludzie, którzy dzień poświęcają na pracę, a nie bimbanie jak politycy. Zresztą jak kolega słusznie zauważył Agrounia od dawna krytykuje decyzyjność rządu, parlamentu w sprawach rolniczych.
A co do procedur, to nie ma większej hipokryzji i żenady jak ta w wykonaniu PO-KO i Lewicy, która tyle razy krytykują PiS za łamanie procedur same radośnie się do tego łamania przyłączyły kiedy im to pasowało. Co zresztą w ogóle nie dziwi, bo jak się pamięta czasy rządów PO, to ono też olewało procedury jak jej pasowało.
2,682 2020-09-23 11:36:44 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-23 11:39:12)
Po pierwsze, nie przytyk do rolników, tylko obserwacja, coś na miarę odkrycia koła być może.
Po drugie: nie cierpię takich haseł że co co pracują fizycznie to pracują ciężej, ich praca jest bardziej godna szacunku itd. Takie to komunistyczne .
Po trzecie: masz rację, po przemyśleniach opozycja zmarnowała szansę by pokazać zła praktykę może oni siedzą że jeszcze Senat itd ale przeciętny obywatel się tym nie interesuje
.
Była szansa z czymś dotrzeć do ludzi może.
Poza wszystkim ten Pan z Agro coś słusznie podzielił tą multiustawę na 3 niezależne części do rozpatrywania osobno.
2,683 2020-09-23 11:53:19
Po drugie: nie cierpię takich haseł że co co pracują fizycznie to pracują ciężej, ich praca jest bardziej godna szacunku itd. Takie to komunistyczne
Wręcz przeciwnie, bo w tym chodziło o pracę za swoje, na swoim. Niekoniecznie przecież fizyczną. O odpowiedzialność za swój i rodziny los z własnego interesu. Świetnie to ujął pan Braun w sejmowym przemówieniu na temat ustawy futerkowej do posłów głosujących za ustawą "ponieważ większość z was w życiu z uczciwej pracy się nie utrzymywała. Ponieważ większość z was żyje od żłobka do nagrobka na państwowym. Ponieważ większość z was nie orała, dosłownie i w przenośni w swoim życiu. Hańba wam!"
Komunistycznie to działa PiS i TVP. Hodowcy norek, to nie rolnicy, to biznesmeni. Brakuje mi tylko słowa prywaciarze
2,684 2020-09-23 12:17:19 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-23 12:20:04)
Praca na swoim też nie może wszystkiego uświęcać pisze to jako wnuczka rolników i to takich co żadnych etacikow w pobliskim miasteczku nie mieli i ktoś kto u "kogoś" moze 3lata pracował. Więc tu są inne aspekty sprawy.
Rolnik to ma jeszcze te aureolę, że jeść trzeba. I żywi nie tylko siebie.
A bez futer można się obejść. No może niektórym panom bez sztucznych rzęs z norek będzie ciężko.:D
2,685 2020-09-23 14:47:01 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2020-09-23 14:58:56)
Zauważ , że cała totalna opozycja poparła tą ustawę autorstwa PIS, akceptując ten brak konsultacji społecznych i akceptując to że można wywracać prawo w ciągu kilku godzin pod osłona nocy.
Dlaczego - bo to było działanie w „słusznej sprawie ochrony futrzaków” , bardzo poprawne politycznie.
Nieważne, że przyłożyli rękę do kolejnego spadku zaufania do państwa , nieważne że przedsiębiorca który wcześniej wziął kilkaset milionów kredytu na legalny biznes, w czasie swojego snu został bankrutem bez przyszłości bo nie przewidziano okres przejściowych czy jakichkolwiek innych prowizorium na bezpieczne wycofanie się z biznesu.
To nie jest kwestia kasy, ale podstawowych zasad zachowania się państwa prawa, które jest wiarygodne i przewidywalne.
Cała totalna opozycja jest mocno umoczona w tej skandal.
Teraz zapowiadają konsultacje podczas procedowania w senacie. Za późno.
W Sejmie Okazali się być takimi samymi łamiącymi zasady państwa prawa jak PIS.
BTW
Futro będzie można nadal legalnie kupić. Byleby nie z Polski.
Można za nie zapłacić rolnikowi z dowolnego kraju, byleby nie był to rolnik z Polski.
Totalna hipokryzja nie opozycja.
2,686 2020-09-23 15:11:23
Ela210 napisał/a:Znaczący dzień: przed Sejmem kapusciany protest, rolnicy zauważyli, że ustaw nie można przepychać szybko, bez konsultacji spolecznych:) zauważyli po 6 latach..
Ale Pan od kapusty mi się podoba, happening z pomysłem.Zauważ , że cała totalna opozycja poparła tą ustawę autorstwa PIS, akceptując ten brak konsultacji społecznych i akceptując to że można wywracać prawo w ciągu kilku godzin pod osłona nocy.
Dlaczego - bo to było działanie w „słusznej sprawie ochrony futrzaków” , bardzo poprawne politycznie.
Nieważne, że przyłożyli rękę do kolejnego spadku zaufania do państwa , nieważne że przedsiębiorca który wcześniej wziął kilkaset milionów kredytu na legalny biznes, w czasie swojego snu został bankrutem bez przyszłości bo nie przewidziano okres przejściowych czy jakichkolwiek innych prowizorium na bezpieczne wycofanie się z biznesu.
To nie jest kwestia kasy, ale podstawowych zasad zachowania się państwa prawa, które jest wiarygodne i przewidywalne.
Cała totalna opozycja jest mocno umoczona w tej skandal.
Teraz zapowiadają konsultacje podczas procedowania w senacie. Za późno.
W Sejmie Okazali się być takimi samymi łamiącymi zasady państwa prawa jak PIS.BTW
Futro będzie można nadal legalnie kupić. Byleby nie z Polski.
Można za nie zapłacić rolnikowi z dowolnego kraju, byleby nie był to rolnik z Polski.
Totalna hipokryzja nie opozycja.
Do tego najlepsza antyreklama dla inwestorów zagranicznych.
W takich warunkach pisania prawa, wraz z brakiem (coraz większego) poszanowania prawa własności, to nic więcej nie trzeba robić.
A potem płacz, bo inwestycje spadają.
2,687 2020-09-23 15:31:50 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-09-23 15:32:36)
Nawet nie macie pojęcia, jak mnie te ostatnie posty śmieszą.
Ojejku, opozycja zagłosowała za swoimi programowymi postulatami :-D Tragedia no!
Pamietam, jak się niedawno Snake naśmiewał z opozycji, że ich Kaczor zrobił na szaro, bo przepchnął w tarczach antycovidowych masę niezwiązanych z covidem zmian w prawie, dobrze wiedząc, że tamci w imię pomocy przedsiębiorcom nie będą się burzyć. To co się dziwić, że głosują za tym, co jest związane z ch programem.
2,688 2020-09-23 16:27:53 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-23 16:45:37)
Tu się nie zgodzę. Jeśli za podstawowy postulat obiera się dobre i sensowne stanowienie prawa i obywatelskość, to była okazja w sumie, by to udowodnić. Tylko trzeba do tego patrzeć daleko i ogarniać całość.
Jak się jest na takie podarki losu ślepym, to jest się tam, gdzie się jest.
2,689 2020-09-23 16:31:49
Nawet nie macie pojęcia, jak mnie te ostatnie posty śmieszą.
Ojejku, opozycja zagłosowała za swoimi programowymi postulatami :-D Tragedia no!
Pamietam, jak się niedawno Snake naśmiewał z opozycji, że ich Kaczor zrobił na szaro, bo przepchnął w tarczach antycovidowych masę niezwiązanych z covidem zmian w prawie, dobrze wiedząc, że tamci w imię pomocy przedsiębiorcom nie będą się burzyć. To co się dziwić, że głosują za tym, co jest związane z ch programem.
A niech sobie każdy głosuje zgodnie ze swoimi programami ale niech nie będzie zaślepiony w ich wprowadzaniu.
Byle jak, byle szybko i byle zgodnie z programem ??
Niedawno tak płakali ze PIS pod osłona nocy burzy państwo prawa.
A teraz sami postąpili dokładnie tak samo.
Postulaty programowe nic tu nie maja do rzeczy, państwo prawa najpierw.
W przypadku przeciwnej kolejności legitymizują anarchię.
2,690 2020-09-23 16:50:44 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-23 16:51:21)
No niestety, jest to ciągle Państwo, gdzie politycy i urzędnicy mogą komuś wszystko zburzyć jak domek z kart.
Jeśli postawili na Senat, że będzie wszystko naprawił to rodzi się pytanie po co nam tych 400 darmozjadow.
2,691 2020-09-23 17:25:25
Dla mnie coś takiego jak debata parlamentarna, wysłuchania, konsultacje w sejmie już dawno stały się pojęciami abstrakcyjnymi, a przyspieszony tryb uchwalania ustaw to nie jest łamanie praworządności, ale dobrych parlamentarnych obyczajów.
Mnie wcale nie dziwi, biorąc pod uwagę to, co się dzieje od kilku lat w sejmie w zakresie procedowania ustaw, że posłowie opozycji puścili ustawę dalej do senatu, gdyż tam jest szansa na merytoryczną dyskusję, a w sejmie byłaby tylko kolejna nawalanka.
Fakt, że w tych okolicznościach, to sejm traci rację bytu, ale przecież o maszynce do głosowania mówi się już od conajmniej kilku lat i jakoś nikogo to specjalnie nie wzrusza i nie porusza.
2,692 2020-09-23 17:54:44
A bez futer można się obejść. No może niektórym panom bez sztucznych rzęs z norek będzie ciężko.:D
Łaaał, dziś można obejść się bez futer, a jutro bez mięsa? A przepraszam, już dziś aktywistki pustogłowia atakują w internecie za wrzucanie zdjęć potraw mięsnych. W niewybrednych słowach atakują, że to pochwalanie mordu na zwierzątkach i takie tam. Tylko czekać aż starego całkiem odpierdzieli i wrzuci w któryś piątek (bo i tak bezmięsny) na sejm projekt ustawy zakazujący w Polsce hodowli zwierząt na mięso, i te tępe maszynki do głosowania w pół nocy to przemielą...
Jeśli ty się możesz obejść bez futra, to się obchodź. Co ci do tych, którzy chcą nosić futra? Zapewniam cię, że gdyby nie było ich odpowiednio dużo, to nikt by nie hodował zwierząt na futra, bo skoro jest popyt, to i jest podaż.
Ja nie noszę futer, nie moja bajka estetycznie. W sensie wyglądu, nie poglądu Moja jedna ciotka za to tylko w futrach z lisa, czapach, tych na szyję itp. Całe życie od wielu lat. Mąż jej upolowywał, a potem sama nauczyła się strzelać. Sama chodzi do lasu z fuzją i morduje te niebożątka, a już siedem krzyżyków na grzbiecie.
Ja mam dwie kurtki z tzw. ekoskóry i dwa płaszcze z prawdziwej skóry. W porównaniu z nią ta ekoskóra, to rzadkie gówno. Przy czym w ogóle już sama nazwa "ekoskóra" jest kłamliwa, bo jej produkcja nie ma nić wspólnego z ekologią, szybko się niszczy i trzeba ją utylizować, znów na bakier z ekologią. Sofa z obiciem ekoskórą kosztuje dajmy na to 3 tysie, a taka sama z prawdziwą skórą pod dychę. Tyle, że ekoskóra po paru latach użytkowania jest do wyrzucenia. Wiem, przerabiałem. Powtórne obicie, to koszt niewiele mniejszy niż nowa sofa więc ten błąd popełniłem tylko raz. No to siup nowa sofa, a stara, kilkuletnia na śmieci. Super, interes się kręci. Więcej nieekologicznie produkowanej ekoskóry, więcej śmieci, więcej utylizacji, więcej spalarni... Eko
Liderem hodowli norek jest Dania, a my zajmujemy zaszczytne drugie miejsca, trzecie Chiny. Polskie futra mają tą przewagę, że są dużo lepszej jakości niż chińskie. To uzyskuje się tylko w jeden sposób, przez kulturę hodowli tj. godne warunki trzymania zwierząt. Jeśli komuś nie podobają się warunki w polskich hodowlach, to niech pomyśli jakie są w chińskich skoro odbija się to na jakości futer.
W Holandii jest wciąż dużo hodowli norek ale obowiązuje tam 12-letni okres wygaszania hodowli. 12 letni... Cóż, taka cywilizacja jeszcze do Polski nie dotarła. Poza tym innym z potentatów futrzarskich jest Finlandia.
Teraz tak, nikt nie zakazał produkcji i sprzedaży futer i wyrobów z futer. Kto szyje futra dalej będzie to robił i sprzedawał w Europie, USA itp., bo przecież niby gdzie te futra się sprzedają? Tyle, że skóry będzie kupował z Ukrainy, Białorusi, Rosji, Chin itd.
No ale futra to w sumie pikuś. Choć pozostaje kwestia powiązań tych otwartych klatek z firmami utylizującymi odpady poubojowe. Mówi się wprost, że zakaz hodowli norek, to wzrost cen drobiu i ryb w Polsce. Bo odpady III klasy po uboju drobiu i ryb trafiały do skarmiania norek. Jak ich zabraknie, to odpady trzeba będzie oddawać specjalistycznym firmom do utylizacji. Ten koszt pokryje nie kto inny ale klient w sklepie spożywczym.
Ubój rytualny to są dopiero jaja. Przez lata III RP ciężką pracą hodowców weszliśmy do ścisłej czołówki hodowców bydła. 40 % importu mięsa w Izraelu pochodzi z Polski. Koniec z tym. Kraje arabskie, Turcja, Iran kupowały w Polsce. Koniec z tym. Eksportowaliśmy mięso z uboju rytualnego do krajów Europy Zachodniej, gdzie rośnie społeczność muzułmańska. Koniec z tym. Żeby było jeszcze śmieszniej idioci, a właściwie maszynki do głosowania dali w sprawie uboju rytualnego miesiąc na wejście przepisów w życie. Amok...
To jest coś niesamowitego jak kraj sam na siebie nakłada embargo. W czasie epidemii, kiedy sypie się gospodarka, budżet państwa.
2,693 2020-09-23 18:18:07 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-23 18:21:26)
Ze wzxględów etycznych próbowałam przejść na całkowity wegetarianizm, ale nie dałam rady mniejsza o szczegóły zdrowotne. Nie mogę jeść wielu zamienników, soji nie cierpię, a na korzonkach nie mam siły pracować.
ale nie sądzę, by ktoś bardzo był poszkodowany bez futra.
a proceder jest paskudno klatkowy. To że jest niszowy ułatwia sprawę.
w czasach dzieciństwa w komunie, gdy ciężko było kupić ciepłą kurtkę, w domu były szaliki z łapkami... wtedy mama się cieszyła , że ma ciepło..
ubierałam takiego liska i szpilki mamy i paradowałam dla popisu. wczoraj to wspominałam z mieszanymi odczuciami..
2,694 2020-09-23 18:25:48
Ze wzxględów etycznych próbowałam przejść na całkowity wegetarianizm, ale nie dałam rady mniejsza o szczegóły zdrowotne. Nie mogę jeść wielu zamienników, soji nie cierpię, a na korzonkach nie mam siły pracować.
ale nie sądzę, by ktoś bardzo był poszkodowany bez futra.
a proceder jest paskudno klatkowy. To że jest niszowy ułatwia sprawę.
w czasach dzieciństwa w komunie, gdy ciężko było kupić ciepłą kurtkę, w domu były szaliki z łapkami... wtedy mama się cieszyła , że ma ciepło..
ubierałam takiego liska i szpilki mamy i paradowałam dla popisu. wczoraj to wspominałam z mieszanymi odczuciami..
Dodaj jeszcze, że rolnicy to mordercy, tak jak zresztą padło z mównicy sejmowej i będzie komplet etyki i moralności...
2,695 2020-09-23 18:29:21
ale nie sądzę, by ktoś bardzo był poszkodowany bez futra...
Z jednej strony podziwiam łatwość decydowania o cudzym życiu i cudzych wyborach oraz potrzebach. Z drugiej strony zapewne zrozumiesz łatwość z jaką przychodzi prawym wskazywanie różnym takim odmiennym w swoich życiowych wyborach i schematach zachowań, że te swoje wybory i orientacje niech schowają głęboko w buty i nimi nie epatują.
2,696 2020-09-23 18:30:42 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-23 21:56:52)
Nie dodam, bo tak nie uważam.
no chyba ze przyjąć ogólny sens, że wszyscy jesteśmy mordercami. w jakimś sensie tak.
Oglądam Ogniem i Mieczem. Futer tam zatrzęsienie. ale oni nie mieli opcji.
2,697 2020-09-25 08:24:37 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-25 08:29:49)
To, co uchwałono w okrągłym cyrku na szybko teraz rozbierają na części pierwsze w Senacie.
Ale wygląda na to, że była to celowe robienie zamieszania by odwrócić uwagę od bałaganu w tzw. rządzie.
Przy okazji wieść gminna niesie ze Jarosław K. spełni swoje marzenie i mianuje się prezydentem bez wyborów.
Bo mają mu podlegać 3 resorty siłowe, co poniewierana Konstytucja gwarantuje człowiekowi wybranemu w powszechnych nietajnych wyborach.
Dla niepoznaki ma się to nazywać wicepremier : )
Może od razu było się koronować na Wawelu?
2,698 2020-09-25 08:45:34
Tylko, że dla prezesa to zmiana in minus. Przecież te resorty, jak każdy inny podlegają mu od 5 lat. Bez żadnego trybu. Widać musi wejść do rządu żeby chłopców dyscyplinować. Od miesięcy jak nie dłużej było wiadome, że Zbyszek nawet nie przychodzi na posiedzenia rady ministrów tylko kogoś przysyła.
Osobiście przychylam się do opinii, którą wczoraj wyraził pan Kamiński, który prezesa zna raczej dobrze, że prezes wchodzi do rządu żeby premiera wzmocnić. Daje sygnał do szarej, partyjnej braci "patrzcie, Morawiecki, to jest taki przegość, że ja prezes Jarosław mogę być jego podwładnym".
2,699 2020-09-25 11:35:28
Osobiście przychylam się do opinii, którą wczoraj wyraził pan Kamiński, który prezesa zna raczej dobrze, że prezes wchodzi do rządu żeby premiera wzmocnić. Daje sygnał do szarej, partyjnej braci "patrzcie, Morawiecki, to jest taki przegość, że ja prezes Jarosław mogę być jego podwładnym".
Też jestem tego zdania.
Prezes wcale nie idzie do rządu, żeby rządzić, ale żeby dać jasny sygnał, że to Morawiecki jest liderem. Z tego powodu zrezygnował ze swojej strefy komfortu i wygodnego tylnego siedzenia.
W sumie mnie to pasuje, bo Morawiecki jest bardziej liberalny, a Ziobro z tym swoim zamordyzmem po prostu niebezpieczny. Ciekawe jak to się rozwinie.
2,700 2020-09-25 13:21:09 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-25 13:21:37)
Raczej taki manewr to podkreślenie że ktoś jest słaby i trzeba go wspierać. Zdrowsza sytuacja byłaby gdyby starszy Pan wziął na siebie odpowiedzialność premiera, a Morawiecki zostal ministrem finansów i wicepremierem. Wtedy może sobie wzmacniać kogo trzeba i ma mu temu tytuł.
2,701 2020-09-25 14:23:20
Raczej taki manewr to podkreślenie że ktoś jest słaby i trzeba go wspierać. Zdrowsza sytuacja byłaby gdyby starszy Pan wziął na siebie odpowiedzialność premiera, a Morawiecki zostal ministrem finansów i wicepremierem. Wtedy może sobie wzmacniać kogo trzeba i ma mu temu tytuł.
Na pewno to pokazuje, że Morawiecki potrzebował wsparcia, tak samo jak Ziobro prztyczka w nos, żeby znał swoje miejsce i przestał się wychylać przed szereg.
Gdyby miał mieć miejsce taki scenariusz jak proponujesz, tj. z Kaczyńskim jako premierem, to byłoby to osłabienie Morawieckiego, a chodziło o to, żeby jednak go wesprzeć. Mnie się wydaje, że jak Kaczyński pofatygował się do rządu, żeby stanąć pomiędzy Morawieckim i Ziobrą, przy czym jeden otrzymał pozycję nad nim, a drugi pod nim, wyraźnie pokazuje, jak bardzo zależy mu jednak na tym, aby role były jasne.
Chciałabym tylko wierzyć, że to postawienie na Morawieckiego, przy jednoczesnym utarciu nosa Ziobrze, ma swoje podstawy nie w osobistych animozjach prezesa, który pamięta, że go Ziobro zostawił, więc niejako zdradził, ale w świadomości, że Ziobro z tymi swoimi skrajnymi jazdami i zapędami, to nieciekawa wizja i dla partii, i dla Polski.
2,702 2020-09-25 18:50:06 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-25 18:54:43)
Panowie w krótkich spodenkach bawią się w swoje gry wojenne.Ich rodziny i pociotki są zabezpieczeni finansowo do końca życia więc mają czas ..Jak ktoś z was będzie potrzebował szpitala, to niech sobie radzi, oni sobie poradzą. Rząd się sam wyżywi.
Jak im to będzie pasować do gry to zmiotą Cię jak liście. Czas zlikwidować to koryto w jakimś referendum, bo sami tego nie zrobią.
Pierdzielą takie głupoty o tym jak mało nas dotknęła pandenii, ale stało się to tylko dlatego że gospodarka jest mniej rozwinięta w tych mniej podstawowych niebytowych dziedzinach gdyby zaraza nie dotyczyła ludzi, tylko np zwierząt czy zboża to mielibysmy największy dół w EU.
2,703 2022-02-15 23:51:14
Notabene, statystyki pierwszej tury wyborów wskazują, że największa grupa wyborców głosujących na Dudę ma wykształcenie podstawowe i zasadnicze zawodowe, na Trzaskowskiego wyższe. To też o czymś świadczy.
Jak się okazuje o niczym nie świadczy, co doskonale obrazuje ten sondaż. Blisko 40% super wykształconego elektoratu PO domaga się państwowej regulacji cen.