Tak w ogóle to uważam że nie powinno się robić takich multiustaw. 1 ustawa 1 sprawa.
2 sprawa że wg mnie Kaczyński chce rozwiązać sejm jak najszybciej, zanim Hołownia i Trzaskowski się rozkręcą i zanim braknie kasy na programy socjalne. Obstawiam grudzień nowy sejm.
2,601 2020-09-18 08:10:29
2,602 2020-09-18 08:16:09
Oby wieś się od nich teraz odwróciła.
2,603 2020-09-18 08:25:01 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-18 08:30:11)
Oby wieś się od nich teraz odwróciła.
Ale za co konkretnie? Bo jeżeli ustawa spowoduje nagle obnizkę cen skupu, to mają za co. Jeśli chodzi o to, że ktoś nie zarobi na futrach czy uboju rytualnym to nie sądzę.
I tak rolnictwo musi iść w stronę upraw i to upraw ekologicznych, hodowli też, a ponieważ taka żywność jest drogą i kupowana chętniej niż te plastiki wszystkie powinno być miejsce na godziny zarobek producenta. Trzeba skrócić drogę żywności z zakątków do dużych miast. Nie rolnicy powinni tracić. A tendencja odchodzenia od mięsa to chyba tendencja nie do zatrzymania. A wiele osób odwróciło się od mięsa nie tylko z powodów etycznych, ale wiele ze zdrowotnych i chodziło też o jakość produkcji.
Może więc powinna być to drogą i ekskluzywna gałąż żywności.
2,604 2020-09-18 08:42:12 Ostatnio edytowany przez assassin (2020-09-18 08:45:39)
assassin napisał/a:Oby wieś się od nich teraz odwróciła.
Ale za co konkretnie? Bo jeżeli ustawa spowoduje nagle obnizkę cen skupu, to mają za co. Jeśli chodzi o to, że ktoś nie zarobi na futrach czy uboju rytualnym to nie sądzę.
I tak rolnictwo musi iść w stronę upraw i to upraw ekologicznych, hodowli też, a ponieważ taka żywność jest drogą i kupowana chętniej niż te plastiki wszystkie powinno być miejsce na godziny zarobek producenta. Trzeba skrócić drogę żywności z zakątków do dużych miast. Nie rolnicy powinni tracić. A tendencja odchodzenia od mięsa to chyba tendencja nie do zatrzymania. A wiele osób odwróciło się od mięsa nie tylko z powodów etycznych, ale wiele ze zdrowotnych i chodziło też o jakość produkcji.
Tja... Względy etyczne. Czy te osoby odpuściły również obuwie skórzane, kremy, leki itd itd. Polecam zapoznać się wszystkim jak i z czego te produkty są robione, jak testowane...
Tu trochę ciekawostek w temacie.
2,605 2020-09-18 08:55:50 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-18 08:58:48)
Ela210 napisał/a:assassin napisał/a:Oby wieś się od nich teraz odwróciła.
I tak rolnictwo musi iść w stronę upraw i to upraw ekologicznych, hodowli też, a ponieważ taka żywność jest drogą i kupowana chętniej niż te plastiki wszystkie powinno być miejsce na godziny zarobek producenta. Trzeba skrócić drogę żywności z zakątków do dużych miast. Nie rolnicy powinni tracić. A tendencja odchodzenia od mięsa to chyba tendencja nie do zatrzymania. A wiele osób odwróciło się od mięsa nie tylko z powodów etycznych, ale wiele ze zdrowotnych i chodziło też o jakość produkcji.Tja... Względy etyczne. Czy te osoby odpuściły również obuwie skórzane, kremy, leki itd itd. Polecam zapoznać się wszystkim jak i z czego te produkty są robione, jak testowane...
Tu trochę ciekawostek w temacie.
Zdziwisz się, ale wiele osób to robi.
Buty skórzane noszę z konieczności, kupuję solidne obuwie i noszę dłużej. Tzw ekoskory to się rozpadają po 2 miesiącach. A nieśmiecenie jest ważne dla mnie
Noszenie takich rzeczy nie oznacza, że hodowla ma być bez zasad. Futro z norek pasowało by mi do urody, ale obejdę się bez trudu, bo welniany plaszcz się sprawdza.
Edit: no i włączam TV i koalicji już nie ma:)
Niby przez futra
2,606 2020-09-18 09:03:04
Już chyba o tryb głosowania nie ma krzyku od tej kadencji. Bo ustawy trafiają do Senatu i tam jest praca nad nimi.
Ustawa pewnie wejdzie z wieloma poprawkami związanymi z hodowlą pewnie.
Z futrami będzie pożegnanie, ale Panowie nie umrą z głodu, będzie vacatio legis. Tak samo jak uboje rytualne itd.
To że to na tym się zarabia duże pieniądze, nie powinno być argumentem głównym dla niczego, bo np na śmieciach byłby lepszy biznes.
A i tak największy krzyk o futerka.
Pokrętna logika. Praktycznie wszystkie sensowne poprawki do tej nowelizacji zostały udupione przez kombo PO-PiS na komisji i w 2/3 czytaniu więc niby dlaczego to samo kombo ma je teraz wprowadzać w senacie?
PO-Lewica właśnie straciły wszelki mandat, to do jęczenia po mediach w jakim to skandalicznym trybie PiS przepycha swoje pomysły. Kiedy im to pasuje radośnie się do tego przyłączają czyli nie chodzi o tryb ale, że to nie MY. Tak jak po cichu, w wakacje chcieli sobie razem podnieść pensje kiedy "ludzie nie widzą". Żenada.
Od pomysłu do przemysłu tydzień. Tyle na przepchnięcie ustawy o dużych konsekwencjach społecznych i gospodarczych. Bez żadnych konsultacji społecznych, głosu zainteresowanych, ekspertów. ZERO.
Zabroniono uboju rytualnego ale tylko na eksport, bo polskie gminy wyznaniowe mają prawo rzezać zwierzątka ile chcą. TK im to zagwarantował. Więc jak, nie można rzezać ale można? Mam takiego pomysła - rzeźnie sprzedają mięsko z uboju rytualnego polskim gminom wyznaniowym, a te odsprzedają nadmiar swoim zaprzyjaźnionym związkom wyznaniowym za granicą. Zakład, że tak się to skończy? Ha, ha, a kto to są te polskie gminy wyznaniowe wcinające mięso z uboju rytualnego?
Minimalny kojec dla pieska 9 m2 jak mały, 12 m2 jak duży. Żadne schronisko w Polsce nie spełnia tego wymogu. Brawo! Kilka lat temu polscy parlamentarzyści znieśli minimalne wymagania powierzchniowe jakie powinny spełniać pomieszczenia mieszkalne gatunku homo sapiens w "tenkraju". Tak właśnie teraz będzie wyglądać porządek prawny w "tenkraju", że człowiek może się gnieździć w klitce zwanej dumnie sypialnią o powierzchni 4 m2 ale dla pekińczyka musi wydzielić 9 m2. Jak słusznie zauważył jeden redaktor - to są IDIOCI.
Pal licho łańcuchy i budy. Choćby tymczasowa więź dla psa musi mu dawać 6 m swobody. Przywiążcie pod sklepem psa z 6 metrową swobodą. To naprawdę są IDIOCI.
Ustawa likwiduje możliwość jakiegokolwiek wykorzystywania zwierząt do celów rozrywkowych. Żegnajcie defilady z okazji świąt państwowych, bo rekonstruktorzy kawalerii i husarii już nie wystąpią. Co ze szkółkami jazdy konnej? Będą zmieniać profil na rehabilitację, bo czysto rozrywkowo konikiem już nie można?
Rok na wejście przepisów w życie. Tyle to ja mam jak mi zmieniają przepisy, gdzie nie wiąże się to z większymi problemami i jest to całkiem uczciwy okres czasu. Tylko te zmiany nie likwidują mojego interesu. Zmieniają nieznacznie jego szczegóły, a i tak daje mi się rok na dostosowanie. Tu jest rok na zamknięcie biznesu, spłatę kredytów i innych zobowiązań. To jest SKANDAL. To jest filozofia "tenkraju" z dykty i tektury. Żenada.
A na koniec te miszcze dbałości o los zwierzątek pokazali fucka organizacjom prozwierzęcym i wszystkie odbierane, bezdomne itp. zwierzątka mają trafiać do państwowych schronisk. Tych samych, które są przepełnione, nie mają miejsca więc większość nowych zwierzątek idzie do gazu. BRAWO WY!
No i kilka wybranych organizacji dostaje prawo do wejścia każdemu do chaty, bez nakazu prokuratora, sądu. Służby policji, straży miejskiej mają obowiązek im pomagać. Czyli na wieść o głodującym piesku policja będzie rzucać robotę, łapanie złodziei, gwałcicieli, bandytów i jeździć po pieski, kotki. To są IDIOCI...
2,607 2020-09-18 09:18:55
Starego po...bało i tyle....
2,608 2020-09-18 09:26:24 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-18 09:46:17)
A co tu pokretnego w mojej logice?
Zauważam tylko, że Sejm od dawna tak pracuje, Senat wcześniej tylko klepał, a teraz będzie poprawiał. Czy to dobrze? No chyba nie skoro Sejm jest 4 razy większy i za coś biorą kasę. Ale odpowiadam na pytanie, czemu nie ma już okrzyków o takie procedowania.
Nie większą obludą jest że teraz krzyczą Ci, co przez 5 lat im nie przeszkadzały setki procedowanych tak ustaw i niemal natychmiastowe ich zadudowanie.?
A jeszcze było wyśmiewane tych, co mają coś przeciw, od Myszek agresorek itp.
Po prostu niektórzy nie zauważają złych rzeczy dopóki te rzeczy w dupę ich nie gryzą :D
Poza wszystkim jest to ustawka na rozwałkę Sejmu. Na miejscu opozycji dalabym im porządzić tw 2 lata jeszcze:)
A tak to skończy się rządami prawicy po raz 3 i wchlonięciem waszej konfederacji do rządu:)
Zakład? Tusk by się na to nie nabrał. , Budka tak.
Jak się głaszcze kota, nie kobietę, mózg pracuje jak brzytwa :))))
Poza tym w ideologii ustawa słuszną:) diabeł tkwi w szczegółach.
Prezes gdzieś ma obywateli, ale bawi się przednie. :)
2,609 2020-09-18 09:49:46
Oby za dwa lata dalszych rządów nie było w Polsce drugiej Grecji. Mamy gigantyczną dziurę w budżecie. To oszołomy które uległy panice, rozwalili gospodarkę, i cały czas ślepo spełniają zachcianki szeregowego posła. Może te dwa lata jedynie pozwolą na umocnienie Konfederacji na tyle, aby stać się jedyną alternatywą.
2,610 2020-09-18 09:51:11
A co tu pokretnego w mojej logice?
Zauważam tylko, że Sejm od dawna tak pracuje, Senat wcześniej tylko klepał, a teraz będzie poprawiał. Czy to dobrze? No chyba nie skoro Sejm jest 4 razy większy i za coś biorą kasę.
Przepraszam ale czego nie zrozumiałaś w tym, że poprawki cywilizujące i ratujące ten bubel zostały odrzucone w sejmie? Projekt ustawy idzie do senatu i tam senatorzy mogą sobie poprawiać ile tylko chcą ale jeśli wprowadzą poprawki, to ustawa znów wraca do sejmu, gdzie patrz wyżej... W sejmie PO-PiS-Lewica ma nawet wymaganą większość żeby odrzucić weto prezydenta, gdyby jakimś cudem pan Duda się znarowił. Tylko odesłanie ustawy do TK daje jakąś perspektywę ugrzęźnięcia ustawy w kolejce trybunałowej ale bez większych nadziei. Miła pani szefująca tej instytucji na pewno nie zrobi przykrości temu starszemu panu, którego zaprasza na obiadki i szast prast rozprawi się z hipotetycznymi wątpliwościami prezydenta.
2,611 2020-09-18 10:01:14 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-18 10:02:55)
ale w komisjach o poprawkach i głosowaniach decyduje PiS, to nie jest żadne pole do walki. W senacie KO, potem wróci do Sejmu jako gotowiec przejdzie prawdopodobnie bo może nie zdążyć.
A Ciebie co tak i oburza, bo chyba nie psy na 6 metrowej smyczy przed sklepem?
2,612 2020-09-18 10:07:21 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-18 10:13:54)
Widzę że politycznie nie gra żadna partia oprócz PiS. Konfederacja może rządzić tylko z Pisem, Bosaki i inni są zbyt krótkowzroczni i by cokolwiek realnie zrobić. Mogą się skorwinić jedynie.
Widzę że jeszcze tylko Trzaskowski i ekipa co to prowadziła w wyborach coś z polityki
kumają, dlatego jest taki jest na niego w TVPIS cały czas. Hołownia może być za przystawkę co najwyzej.
No widzę właśnie, że marszalek z PSL kuma o co chodzi.:)
2,613 2020-09-18 10:20:13
Widzę że politycznie nie gra żadna partia oprócz PiS.
Konfederacja może rządzić tylko z Pisem, Bosaki i inni są zbyt krótkowzroczni i by cokolwiek realnie zrobić. Mogą się skorwinić jedynie.
Widzę że jeszcze tylko Trzaskowski i ekipa co to prowadziła w wyborach coś z polityki
kumają, dlatego jest taki jest na niego w TVPIS cały czas. Hołownia może być za przystawkę co najwyzej.No widzę właśnie, że marszalek z PSL kuma o co chodzi.:)
Czajkowski niech najpierw się własnym podwórkiem zajmie
2,614 2020-09-18 10:20:33
Jakoś nie widzę Brauna obok Kaczyńskiego, wystarczy jeszcze trochę czasu i elektorat PiS będzie się kruszył.Podwyżki i drożyzna w sklepach oraz opłatach zrobią swoje, a już nie ma kasy na spełnianie obietnic wyborczych. Myślę, że ludzie będą szukać alternatywy dla PO i PiS.
2,615 2020-09-18 10:47:48 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-18 10:50:04)
Tak by chciał PiS, by tym się zajmował cały czas. Z jakiegoś powodu zajmują się nim: w kółko,
10 procent to sufit Konfederacji. Z kim innym będą w rządzie?
2,616 2020-09-18 11:03:52
ale w komisjach o poprawkach i głosowaniach decyduje PiS, to nie jest żadne pole do walki. W senacie KO, potem wróci do Sejmu jako gotowiec przejdzie prawdopodobnie
bo może nie zdążyć.
A Ciebie co tak i oburza, bo chyba nie psy na 6 metrowej smyczy przed sklepem?
Ale o czym ty piszesz? Przecież wszystkie te racjonalne poprawki ratujące bubla zostały odrzucone zgodnymi głosowaniami posłów Platformy Obywatelskiej, PiS i Lewicy. PO praktycznie w całości obecnej na komisji i na głosowaniach sejmowych odrzucało poprawki, Lewica jednogłośnie. To z PiS-u wyłamali się pojedynczy posłowie, a Solidarna Polska i Porozumienie Gowina były za poprawkami ratującymi bubel. Ustawa przeszła przez sejm 356 głosami Platformy, PiS i Lewicy. Przeciw albo się wstrzymało: Konfederacja, PSL, Porozumienie Gowina, Solidarna Polska Ziobry. Ta ustawa ma taki, a nie inny kształt dzięki głosowaniom posłów PO-KO, więc o czym ty piszesz, że potem będą ją zmieniać?
Co mnie oburza napisałem w wcześniejszym poście. Naprawdę nie widzisz, że tylko idiota może zagłosować za obowiązkiem tymczasowego wiązania zwierzęcia na 6 metrowej uwięzi? Idziesz do sklepu, gdzie z psem wchodzić nie wolno i wiążesz psa do słupka przy sklepie na 6 metrowej smyczy. Pies łazi po okręgu o promieniu 6 metrów, włażąc np. na jezdnię pod koła samochodu albo podchodząc do ludzi, którzy sobie tego nie życzą, bo psów nie lubią, boją się itp. Tak mówi ten przepis i nie ma od niego wyjątków.
2,617 2020-09-18 11:12:18 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-18 11:12:43)
Mam pytanie? Jak brzmiała poprawka z tą smyczą w sklepie? Że w sklepie można wiązać krócej, czy że w ogóle trzeba krócej, bo czasem idzie się do sklepu z podwórkowym Burkiem odwiązanym do budy?
Bo jak to drugie, to też bym odrzuciła. Poprawki też trzeba umieć napisać.
2,618 2020-09-18 11:20:31
Czy ktoś w Polsce, a przynajmniej na tym forum jeszcze będzie słuchał posłów PO-KO skarżących się, że PiS nocą przepycha ustawy w trybie 24/48 godzin, zgłaszane jako projekty poselskie, bez konsultacji społecznych? Czy trzeba więcej dowodów na to, że PO-PIS to jedna banda?
Snake, czy ja dobrze rozumiem, że Ciebie uwiera to, że przy procedowaniu ustawy nie utrzymał się podział na PIS i antyPIS?
To chyba oznacza, że podziały nie są aż tak bardzo hermetyczne ;-)
2,619 2020-09-18 12:02:12 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-09-18 12:07:57)
Mam pytanie? Jak brzmiała poprawka z tą smyczą w sklepie? Że w sklepie można wiązać krócej, czy że w ogóle trzeba krócej, bo czasem idzie się do sklepu z podwórkowym Burkiem odwiązanym do budy?
Bo jak to drugie, to też bym odrzuciła. Poprawki też trzeba umieć napisać.
Dodano zupełnie nowy ustęp do art. 9 ustawy w brzmieniu:
Tymczasowe trzymanie zwierząt domowych na uwięzi jest dozwolone na uwięzi o długości minimalnej 6m, zapewniając zwierzęciu korzystanie z wybiegu o powierzchni co najmniej 20 m2 powierzchni
Koniec kropka. Jak chcesz choć na 5 minut uwiązać psa, kota, chomika, świnkę morską, to na sześciometrowym sznureczku...
Dalej co lepsze kwiatki:
3b) „kojcu” – rozumie się przez to ogrodzoną przestrzeń przeznaczoną do utrzymywania psa poza pomieszczeniem mieszkalnym z dostępem do światła dziennego, uniemożliwiającą wydostanie się psa poza teren, posiadającą zadaszenie oraz co najmniej w połowie swojej powierzchni utwardzone podłoże
5. Trzymanie zwierząt w kojcu jest dozwolone, pod warunkiem zapewnienia
zwierzęciu odpowiedniej powierzchni, zapewniając zwierzęciu o wysokości w
kłębie:
1) do 50 cm – powierzchnię kojca wynoszącą nie mniej niż 9 m2
;
2) od 51 cm do 66 cm – powierzchnię kojca wynoszącą nie mniej niż 12 m2
;
3) powyżej 66 cm – powierzchnię kojca wynoszącą nie mniej niż 15 m2
.
6. W przypadku trzymania więcej niż jednego zwierzęcia w kojcu,
powierzchnię kojca na każde kolejne zwierzę powiększa się o połowę powierzchni
określonej odpowiednio w ust. 5 .
7. W przypadku trzymania w jednym kojcu zwierząt o różnej wysokości w
kłębie, określonej w ust. 5, do obliczenia powierzchni kojca przyjmuje się
powierzchnię określoną dla zwierzęcia o większej wysokości w kłębie.”
To jest po prostu przepiękne. Dla przeciętnego Burka trzeba postawić konstrukcję o wymiarach 3x3 m, w całości zadaszoną i przynajmniej 4,5 m2 utwardzoną. Normalnie konstrukcja budowlana!
Dalej. Mamy dużą sunię więc musimy jej postawić poważną konstrukcję budowlaną 3x5 m, w całości zadaszoną, 7,5 m2 kostki. Kurczę, jak garaż, bo taki minimalny to właśnie 3x5 metra. Co na to prawo budowlane?!
Teraz uwaga najlepsze! Sunia nam się oszczeni i zostajemy kryminalistami! Gdyż, ponieważ sunia plus np. 4 szczeniaczki, to 15+(4*4,5)=33 m2!
Gdyby to nie było dramatycznie idiotyczne, to byłoby nawet śmieszne.
Z rynku wypadają właśnie wszystkie standardowe kojce o wymiarach 3x2 m, bo mają tylko 6 m2. Pal licho producentów, przestawią produkcję ale co z tymi wszystkimi co dbając o swojego psa kupili i postawili taki kojec 6 m2? No przestępcy!
Snake, czy ja dobrze rozumiem, że Ciebie uwiera to, że przy procedowaniu ustawy nie utrzymał się podział na PIS i antyPIS?
Absolutnie nie, bo jak sięgniesz do archiwum moich wypowiedzi, to bez trudu zobaczysz, że wielokrotnie pisałem, że w wielu głosowaniach PO głosuje ręka w rękę z PiS. To jest po prostu PO-PiS od wielu lat, a jedyna różnica sprowadza się do kwestii kto właśnie obsadza stanowiska dające władzę i pieniądze. Podstawowy ból PO-KO wobec PiS jest taki, że obecnie to nie PO-KO ma stanowiska i pieniądze. Reszta to pierdolety dla durnej tłuszczy przed telewizorami. Szczególnie te pierdolety o tym jak to PiS łamie regulaminy sejmowe, dobre obyczaje, procedury legislacyjne itd.
2,620 2020-09-18 12:03:55
Sporo schronisk właśnie będzie łamało nowe prawo.
Do tego to schroniska zbudowane przez samorządy
2,621 2020-09-18 12:07:56 Ostatnio edytowany przez assassin (2020-09-18 12:10:22)
Należałoby teraz pooddawać te psy do państwowych schronisk i/lub uśpić... niech se państwo radzi...
Ciekaw jestem, czy ktokolwiek zadał sobie trud, żeby obejrzeć film, który wyżej wstawiłem...
2,622 2020-09-18 12:10:03
Należałoby teraz poddawać te psy do państwowych schronisk i/lub uśpić... niech se państwo radzi...
Ciekaw jestem, czy ktokolwiek zadał sobie trud, żeby obejrzeć film, który wyżej wstawiłem...
Ja znam
Śledzę działalność Otokeła
2,623 2020-09-18 12:11:41
assassin napisał/a:Należałoby teraz poddawać te psy do państwowych schronisk i/lub uśpić... niech se państwo radzi...
Ja znam
Śledzę działalność Otokeła
Czekamy zatem na dzisiejsze podsumowanie w jego wykonaniu.
2,624 2020-09-18 12:35:05
Pal licho norki, psy i dobrostany. Grilluje się Zbyszka, najlepszego z najlepszych obrońców prawa. Niedobry Zbyszek nie chce zagłosować za bezkarność+ co oznacza, że nie będzie większości dla bezkarności, głównie jego szefa, premiera Morawieckiego. Tak się bowiem chyba składa, że to głównie premier odpowiada za większość dziwnych decyzji covidowych o czym zresztą ostatni wyrok sądu administracyjnego. Nawet Sasin był taki bystry, że pod niczym się nie podpisał A jedyną osobą, która decyduje o tym czy jakieś śledztwo się wszczyna czy nie, jest Zbyszek. Problematyczny Zbyszek, bo ma pod kontrolą coraz więcej wymiaru sprawiedliwości. Zbyszek, który co chwilę wrzuca na agendę coś za co biedny PiS obrywa od lewaków, lgbt, UE itd.
2,625 2020-09-18 12:53:38
No ok. To ustawa, ale jak brzmiała odrzucona poprawka?
2,626 2020-09-18 13:50:15
Która?
2,627 2020-09-18 14:13:07
Kary dla niepokornych... Masakra. Komendant na starość zwariował.
2,628 2020-09-18 14:30:25 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-09-18 14:30:59)
He, he, Platforma poprawi ustawę "rzeźnia nr 5" w senacie. Pani Piekarska już podała jakie poprawki chce PO-KO wprowadzić w senacie: obowiązek czipowania zwierząt i zwiększenie uprawnień organizacji pozarządowych. Najlepiej żeby nawet bez policji mogli się włamywać ludziom na ich posesje i zabierać co im się spodoba! O to, to...
W końcu skoro jakiś debil mógł zgłosić poprawkę regulującą czas spaceru zwierzątka, to nic mnie nie zdziwi. Piesek na dworze minimum dwa razy dziennie o łącznym czasie spaceru nie mniej jak godzina. Naprawdę, jakim czubem trzeba być żeby zgłaszać takie propozycje brzmienia przepisu regulującego życie milionów Polaków?
Połączcie fakty. Myślicie, że was to nie dotyczy, bo wy przecież pieska dobrze traktujecie, ma jak pączek w maśle. A tu wredny sąsiad was przez tydzień nagrywa, że wasz piesek jest wyprowadzany dziennie nawet 3 razy ale łącznie tylko na 49 minut! Bach, donos do aktywistów i macie wjazd na chatę i to jak was w domu nie ma, bo torturujecie psa! Wracacie do domu, a tam zamek wypruty i pieska nie ma...
2,629 2020-09-18 14:41:54
Ta o smyczach.
2,630 2020-09-18 14:45:57
To musisz przebrnąć przez protokół z posiedzenia komisji (10 godzin?), a z posiedzeń sejmu nie znalazłem.
2,631 2020-09-18 14:59:29 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-18 15:07:56)
To musisz przebrnąć przez protokół z posiedzenia komisji (10 godzin?), a z posiedzeń sejmu nie znalazłem.
Ale po co? Jak zgłosili poprawkę to gdzieś pewnie jest .
Ja słyszałam tylko o poprawę o uboju rytualnym coś chyba o podłożu ekonomicznym, dla mnie to nie argument, bo tak można wszystko argumentować, nawet palenie śmieci czy złożenie ich tutaj z Europy oraz o całkowitym zakazie aborcji przy okazji.
2,632 2020-09-18 15:06:44
He, he, Platforma poprawi ustawę "rzeźnia nr 5" w senacie. Pani Piekarska już podała jakie poprawki chce PO-KO wprowadzić w senacie: obowiązek czipowania zwierząt i zwiększenie uprawnień organizacji pozarządowych. Najlepiej żeby nawet bez policji mogli się włamywać ludziom na ich posesje i zabierać co im się spodoba! O to, to...
W końcu skoro jakiś debil mógł zgłosić poprawkę regulującą czas spaceru zwierzątka, to nic mnie nie zdziwi. Piesek na dworze minimum dwa razy dziennie o łącznym czasie spaceru nie mniej jak godzina. Naprawdę, jakim czubem trzeba być żeby zgłaszać takie propozycje brzmienia przepisu regulującego życie milionów Polaków?
Przecież dobrze wiesz, że ci aktywiści z tego żyją więc "wojna o poprawę losu zwierząt/homoseksualistów/kobiet/lasów/... nigdy się nie skończy". W ogóle wszelkie fundacje/organizacje społeczne w PL to siedlisko patologii.
Choćby takie miasto jest nasze z wawy. np. kiedyś wyskoczyli z takim pomysłem, żeby powstał nakaz oddawania połowy budowanych inwestycji na mieszkania komunalne i socjalne.
Połączcie fakty. Myślicie, że was to nie dotyczy, bo wy przecież pieska dobrze traktujecie, ma jak pączek w maśle. A tu wredny sąsiad was przez tydzień nagrywa, że wasz piesek jest wyprowadzany dziennie nawet 3 razy ale łącznie tylko na 49 minut! Bach, donos do aktywistów i macie wjazd na chatę i to jak was w domu nie ma, bo torturujecie psa! Wracacie do domu, a tam zamek wypruty i pieska nie ma...
Pewnie już wszystkie prozwierzęce-lewicowe fundacje przebierają nogami.
I pozostaje jeszcze ważniejsze pytanie: Kto będzie pierwszy i odbierze koty Kaczafiemu
2,633 2020-09-18 15:09:35 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-18 15:16:46)
Snake napisał/a:He, he, Platforma poprawi ustawę "rzeźnia nr 5" w senacie. Pani Piekarska już podała jakie poprawki chce PO-KO wprowadzić w senacie: obowiązek czipowania zwierząt i zwiększenie uprawnień organizacji pozarządowych. Najlepiej żeby nawet bez policji mogli się włamywać ludziom na ich posesje i zabierać co im się spodoba! O to, to...
W końcu skoro jakiś debil mógł zgłosić poprawkę regulującą czas spaceru zwierzątka, to nic mnie nie zdziwi. Piesek na dworze minimum dwa razy dziennie o łącznym czasie spaceru nie mniej jak godzina. Naprawdę, jakim czubem trzeba być żeby zgłaszać takie propozycje brzmienia przepisu regulującego życie milionów Polaków?Przecież dobrze wiesz, że ci aktywiści z tego żyją
więc "wojna o poprawę losu zwierząt/homoseksualistów/kobiet/lasów/... nigdy się nie skończy". W ogóle wszelkie fundacje/organizacje społeczne w PL to siedlisko patologii.
Choćby takie miasto jest nasze z wawy. np. kiedyś wyskoczyli z takim pomysłem, żeby powstał nakaz oddawania połowy budowanych inwestycji na mieszkania komunalne i socjalne.Połączcie fakty. Myślicie, że was to nie dotyczy, bo wy przecież pieska dobrze traktujecie, ma jak pączek w maśle. A tu wredny sąsiad was przez tydzień nagrywa, że wasz piesek jest wyprowadzany dziennie nawet 3 razy ale łącznie tylko na 49 minut! Bach, donos do aktywistów i macie wjazd na chatę i to jak was w domu nie ma, bo torturujecie psa! Wracacie do domu, a tam zamek wypruty i pieska nie ma...
![]()
I pozostaje jeszcze ważniejsze pytanie: Kto będzie pierwszy i odbierze koty Kaczafiemu
Mowa jest o uzasadnionych przesłankach.
Czyli co, ktoś kto maltretuje psy może to robić bo wolność Tomku w swoim domku?
Sorry Snke ale przesadzasz z tym strachem że będą masowo pieski zabieranie. W jaki sposób i na jakiej podstawie chciałbyś egzekwować coś od ludzi znecających się nad zwierzętami?
2,634 2020-09-18 15:24:53
Znerx napisał/a:Snake napisał/a:He, he, Platforma poprawi ustawę "rzeźnia nr 5" w senacie. Pani Piekarska już podała jakie poprawki chce PO-KO wprowadzić w senacie: obowiązek czipowania zwierząt i zwiększenie uprawnień organizacji pozarządowych. Najlepiej żeby nawet bez policji mogli się włamywać ludziom na ich posesje i zabierać co im się spodoba! O to, to...
W końcu skoro jakiś debil mógł zgłosić poprawkę regulującą czas spaceru zwierzątka, to nic mnie nie zdziwi. Piesek na dworze minimum dwa razy dziennie o łącznym czasie spaceru nie mniej jak godzina. Naprawdę, jakim czubem trzeba być żeby zgłaszać takie propozycje brzmienia przepisu regulującego życie milionów Polaków?Przecież dobrze wiesz, że ci aktywiści z tego żyją
więc "wojna o poprawę losu zwierząt/homoseksualistów/kobiet/lasów/... nigdy się nie skończy". W ogóle wszelkie fundacje/organizacje społeczne w PL to siedlisko patologii.
Choćby takie miasto jest nasze z wawy. np. kiedyś wyskoczyli z takim pomysłem, żeby powstał nakaz oddawania połowy budowanych inwestycji na mieszkania komunalne i socjalne.Połączcie fakty. Myślicie, że was to nie dotyczy, bo wy przecież pieska dobrze traktujecie, ma jak pączek w maśle. A tu wredny sąsiad was przez tydzień nagrywa, że wasz piesek jest wyprowadzany dziennie nawet 3 razy ale łącznie tylko na 49 minut! Bach, donos do aktywistów i macie wjazd na chatę i to jak was w domu nie ma, bo torturujecie psa! Wracacie do domu, a tam zamek wypruty i pieska nie ma...
![]()
I pozostaje jeszcze ważniejsze pytanie: Kto będzie pierwszy i odbierze koty KaczafiemuMowa jest o uzasadnionych przesłankach.
Sorry Snke ale przesadzasz z tym strachem że będą masowo pieski zabieranie. W jaki sposób i na jakiej podstawie chciałbyś egzekwować coś od ludzi znecających się nad zwierzętami?
Przesłanki się "zrobi" i tyle.
A poza tym za znęcanie nad zwierzętami już zapadają wyroki, a tu nie o znęcanie chodzi.
Stary pozamiatał swoim elektoratem i tyle w temacie.
2,635 2020-09-18 15:26:28 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-09-18 15:28:50)
Reszta to pierdolety dla durnej tłuszczy przed telewizorami. Szczególnie te pierdolety o tym jak to PiS łamie regulaminy sejmowe, dobre obyczaje, procedury legislacyjne itd.
Jak dla mnie to jest jeszcze kilka wyraźnych różnic pomiędzy jedną ekipą a drugą, a to, co się dzieje przy uchwalaniu prawa chyba nikogo już nie powinno zaskakiwać, skoro trwa od kilku lat. Tyle różnych poprawek, prób wyhamowania machiny sejmowej, podejmowanych przez opozycję, które zostały storpedowane przez sejmową większość, spowodowało zobojętnienie.
2,636 2020-09-18 15:27:54
Snake napisał/a:Reszta to pierdolety dla durnej tłuszczy przed telewizorami. Szczególnie te pierdolety o tym jak to PiS łamie regulaminy sejmowe, dobre obyczaje, procedury legislacyjne itd.
Jak dla mnie to jest jeszcze kilka wyraźnych różnic pomiędzy jedną ekipą a drugą, a to, co się dzieje przy uchwalaniu prawa chyba nikogo już nie powinno zaskakiwać, skoro trwa od kilku lat. Tyle różnych poprawek, prób wyhamowania machińy sejmowej pod
Tylko do tej pory nie było likwidowane pół gałęzi przemysłu i podcinane pół drugiej....
2,637 2020-09-18 17:31:49 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-18 17:34:46)
Jak nie? Całą branżę eveentową wycięto w pień, turystyka poza wakacjami też nie ma wesolo
I wszystko co z tym powiazane.
Czyli co? Bez ubojow rytualnych nie da się prowadzić takiej branży? Nie sądzę.
Tak jak pisałam wyżej, może trzeba pomyslec inaczej chcą ludzie jeść ekologiczne mięso, niech placą. Nie muszą jeść codziennie.
Przedsiębiorca też może się trochę przestawić, na to trzeba czasu.
A sposobom iprocedowania przez 5 lat klaskano. Że tak sprawnie i super. To teraz niech się branża uśmiecha do Senatu, żeby ogarnął niedoróbki i dał czas ludziom na przestawienie się..
2,638 2020-09-18 19:09:54
Mowa jest o uzasadnionych przesłankach.
Zwisa mi i powiewa czy odbiera się, odbierałoby się 10 czy 10000 psów. Nie zwisa mi, że ktokolwiek ma pretekst żeby psa zabrać. Po co tworzyć przepis "oj taki sobie, nikt z tego powodu nie będzie psa zabierał"? Żeby dyscyplinować ludzi i mieć na nich dźwignię nacisku. To takie nitki sieci zniewolenia, gdzie nawet nie wiesz, że w końcu jakiś przepis złamałeś.
Jak nie? Całą branżę eveentową wycięto w pień, turystyka poza wakacjami też nie ma wesolo.
Niczego nie wycięto intencjonalnie "wasz biznes nam się nie podoba".
Czyli co? Bez ubojow rytualnych nie da się prowadzić takiej branży? Nie sądzę.
Tak jak pisałam wyżej, może trzeba pomyslec inaczej chcą ludzie jeść ekologiczne mięso, niech placą. Nie muszą jeść codziennie.
Przedsiębiorca też może się trochę przestawić, na to trzeba czasu.
A sposobom iprocedowania przez 5 lat klaskano. Że tak sprawnie i super. To teraz niech się branża uśmiecha do Senatu, żeby ogarnął niedoróbki i dał czas ludziom na przestawienie się..
Przyjdzie ci ktoś do pracy, zweryfikuje twoją pracę i płacę i powie: Pani Elu, ja tu widzę, że pani świetnie sobie poradzi w życiu z połowę mniejszą pensją, to my pani od przyszłego miesiąca będziemy płacić połowę mniej. Jesteś przeszczęśliwa! W końcu jak w starym dowcipie o Stalinie "a mógł zabić!"
Na ubój rytualny jest popyt więc jest i odpowiedź w postaci takiej produkcji. Dla twojej wiadomości - mięso z uboju rytualnego, to dla jego odbiorców właśnie ekologiczne mięso, na dodatek płacą za nie więcej, że ma certyfikat koszernosci. Można się z tego śmiać, nie rozumieć ale tak jest, bo wynika z tradycji, która stanowczo zakazywała człowiekowi żarcia padliny. Człowiek nie jest padlinożercą. W tradycyjnym obrocie mięsa tylko ubój rytualny dawał gwarancję, że mięso nie pochodzi z padliny.
Podobnie hodowla zwierząt na futra. To ludzie chcą chodzić w futrach. Skoro ktoś chce, to ktoś będzie te futra dostarczał. Produkcja futer nie jest nielegalna. Noszenie futer nie jest nielegalne. Jak patrzyłem takie kobiece futerko to lekko licząc pod 10 tysięcy złociszy. Biedna pani Ogórek dopiero w okolicach średniego wieku zorientowała się, że jej futerka i kołnierze, to z żywych stworzonek były zrobione. Chyba łezkę nawet uroniła...
Co zabawniejsze z zakazu wyłączono króliki. Po pierwsze przemiłe stworzonka wielokrotnie sympatyczniejsze niż szczurowate norki. Po drugie, w Polsce praktycznie nie hoduje się królików na futra, bo futra z królika są byle jakie. Hoduje się na mięso, a futra, to ubocznie. Zgaduję, że tak najłatwiej zrobić z norkami. Zmienić na papierze profil, hodowla norek na mięsko, jakaś symboliczna sieć dystrybucyjna, a futra? No cóż, produkt uboczny ale też się sprzedaje...
2,639 2020-09-18 19:37:12 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-18 19:37:56)
Jakoś mnie to strasznie wzrusza, gdzie można wpłacić datek na zupę dla właściciela zakładów futrzrarskiich?
Nie wiem pod jakim kloszem żyjesz Snake, ale ja nie miałam parasoli ochronnych w życiu i dałam radę. Wiele osób musiało się przebranżiwić, albo dostosować przepisy w swojej dziedzinie całe zakłady.
2,640 2020-09-18 19:41:08 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-09-18 19:41:22)
Jakoś mnie to strasznie wzrusza, gdzie można wpłacić datek na zupę dla właściciela zakładów futrzrarskiich?
Nie wiem pod jakim kloszem żyjesz Snake, ale ja nie miałam parasoli ochronnych w życiu i dałam radę. Wiele osób musiało się przebranżiwić, albo dostosować przepisy w swojej dziedzinie całe zakłady.
Dla mnie to głupota wymuszać takie rzeczy ustawą.
Niech te socjalistyczne głąby może jeszcze napiszą ustawę znoszącą biedę i głód na świecie.
Jeżeli branża i tak stopniowo topniała to powinno się jej pozwolić naturalnie zniknąć. Ręka urzędasa do niczego nie była potrzebna.
2,641 2020-09-18 20:20:19
Ela210 napisał/a:Jakoś mnie to strasznie wzrusza, gdzie można wpłacić datek na zupę dla właściciela zakładów futrzrarskiich?
Nie wiem pod jakim kloszem żyjesz Snake, ale ja nie miałam parasoli ochronnych w życiu i dałam radę. Wiele osób musiało się przebranżiwić, albo dostosować przepisy w swojej dziedzinie całe zakłady.Dla mnie to głupota wymuszać takie rzeczy ustawą.
Niech te socjalistyczne głąby może jeszcze napiszą ustawę znoszącą biedę i głód na świecie.Jeżeli branża i tak stopniowo topniała to powinno się jej pozwolić naturalnie zniknąć. Ręka urzędasa do niczego nie była potrzebna.
no jak upadająca, jak Bosaki grzmiały że rosnąca
2,642 2020-09-18 21:19:03
Ja też nie miałem no i co z tego ma niby wynikać? Obywatel ma prawo do zaufania wobec własnego państwa. Ta ustawa nie ma nic wspólnego z zaufaniem. Rok na dostosowanie się to kpina. Po prostu.
Zresztą. Najpierw Konfederaci co zabawne, teraz i prawnicy podnoszą kwestię braku unijnej notyfikacji ustawy. Co to oznacza w praktyce? Ano to, że można mieć tą znowelizowaną ustawę w nosie (a nawet gdzie indziej) i w razie pociągania do odpowiedzialności sąd musi zbadać kwestię notyfikacji, a przy jej braku praktycznie oddalić sprawę. To są właśnie królowie państwa z tektury z PO-PiS-Lewica! To jest casus obowiązku noszenia namordnika, za który pociąga się do odpowiedzialności mandatami leszczy, a ci co mają odwagę i czas nie przyjmować mandatów wygrywają sprawy w sądach. I tak będzie, że zgnoją pana Zbyszka za psa na 4 metrowym sznurku przy budzie i kojcu o powierzchni 4 m2, a właściciel fermy norek z obsługą kancelarii prawnej będzie się śmiał. O takie Polskie my walczyli...
2,643 2020-09-18 21:21:14
Lucyfer666 napisał/a:Ela210 napisał/a:Jakoś mnie to strasznie wzrusza, gdzie można wpłacić datek na zupę dla właściciela zakładów futrzrarskiich?
Nie wiem pod jakim kloszem żyjesz Snake, ale ja nie miałam parasoli ochronnych w życiu i dałam radę. Wiele osób musiało się przebranżiwić, albo dostosować przepisy w swojej dziedzinie całe zakłady.Dla mnie to głupota wymuszać takie rzeczy ustawą.
Niech te socjalistyczne głąby może jeszcze napiszą ustawę znoszącą biedę i głód na świecie.Jeżeli branża i tak stopniowo topniała to powinno się jej pozwolić naturalnie zniknąć. Ręka urzędasa do niczego nie była potrzebna.
no jak upadająca, jak Bosaki grzmiały że rosnąca
Rynek mięsa rośnie nie futer.
2,644 2020-09-18 21:43:34
Rynek mięsa rośnie nie futer.
Rośnie populacja muzułmanów w Europie i coś jeść muszą Nie będą żreć jak pani Spurek sałaty. Mnie sprawa takiego uboju rytualnego zwisa i powiewa, tzn. jeśli jest możliwość zarobienia pieniędzy, to się zarabia. Pięknoduchostwo najlepiej zostawić innym. Jak się ma pieniądze, to skamlenie pięknoduchów można olać. Niestety u nas się lubi poklepywania po ramieniu - zuch! W ten sposób prawie zlikwidowano polski eksport broni 30 lat temu. Znaleziono bez trudu odpowiednich idiotów, którzy zamrozili polski eksport do krajów, gdzie tradycyjnie mieliśmy silną pozycję. W nasze miejsce od razu wskoczyli choćby Czesi
Amerykanie itd. No ale jak się możemy z tym dobrze czuć! Moralni zwycięzcy! Na szczęście czasem nawet w Polsce zwycięża głos rozsądku jak z konwencją o zakazie amunicji kasetowej. Polska nigdy nie przystąpiła do tej konwencji obok USA, Rosji i Chin. Na szczęście, bo niestety w przypadku konwencji o zakazie min przeciwpiechotnych PO ratyfikowało konwencję. Na tym polega bycie poważnym politykiem, że się umie oddzielić interes państwa od ślicznych hasełek.
2,645 2020-09-18 22:36:11
Bardzo mi przykro, ale nie widzisz ważnych tendencji w spostrzeganiu świata, ludzi, planety i jesteś trochę nie na czasie.
Stosunek ludzi do planety, zwierząt się zmienia w krajach rozwiniętych i nie jest to chwilowa tendencja. Patrzenie na różne rzeczy tylko przez pryzmat kasy i czynienia sobie Ziemi poddanej bez względu na skutki jest passe i zawracanie Wisły kijem.
Więc nie wróżę politykom którzy kroczą tą drogą kariery.
2,646 2020-09-18 22:42:53 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-09-18 22:43:50)
Obecnie to postępowcy bardziej kochają roślinki i zwierzęta od ludzi
Wygląda na to, że na postępowcach powinno się praktykować kanibalizm - spełni to wszystkie ich postulaty.
Owszem pewne zmiany będą zachodzić Elu - bez dwóch zdań, ale niech następują ewolucyjnie (naturalnie), a nie rewolucyjnie (przez przemoc)
2,647 2020-09-18 23:02:40
Jak to możliwe, że w nowoczesnym kraju w centrum Europy dochodzi do tak antysemickich i islamofobicznych wydarzeń?
Bo czym innym jest deprecjonowanie tradycyjnej sztuki uboju koszernego/halal.
Chciałbym zauważyć, że Jerusalem Post opisał sprawę.
A na euronews mamy piękny wywiad z muzułmaninem z Polski, który prowadzi tutaj produkcję halal, od kilkunastu lat, na eksport no i narzeka, że właśnie mu wbili nóż w plecy.
Poland is a major exporter of halal meat to the Islamic world, and one of Europe’s primary exporters kosher meat to Israel. Poland’s National Council of Agricultural Chambers said that religion-compliant beef alone is worth €1.5 billion to the country’s economy, accounting for 5% of exports of agri-food products. Meanwhile, 40% of poultry exports are of halal and kosher meat.
Idzie kryzys, kasa na socjal się kończy a rząd co robi?
Morduje sobie miliardowe wpływy do budżetu, bo się jacyś wyznawcy bambizmu obrażają. Ciekawe, że we Francji czy Niemczech nie mają takich pomysłów, a u nich jest to znacznie większa gałąź przemysłu.
Wygląda na to, że na postępowcach powinno się praktykować kanibalizm
- spełni to wszystkie ich postulaty.
Spóźniłeś się, oni już to postulowali. Potem się niby naukowiec tłumaczył, że przekręcili jego wypowiedź ale... w oryginale to wcale lepiej nie brzmiało.
Jedzenie ludziny znacząco obniży ślad węglowy
2,648 2020-09-18 23:08:46 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-18 23:11:34)
Jaka rewolucja? Jak olbrzymia większość ma takie nastawienie to już tylko pieczątka.
Mało mnie obchodzą tego typu problemy muzulman.
Ja nie jadę do ich krajow domagając się szynki. Niech się dostosują.tak jak do paru innych rzeczy.
2,649 2020-09-18 23:10:47
Jaka rewolucja? Jak olbrzymia większość ma takie nastawienie to już tylko pieczątka.
Zdefiniuj większość - jaka większość.
Jak większość zacznie chodzić na głowie to też to przyjmiesz mimo, że nie ma w tym logiki ani kalkulacji, a tylko ideowy sos Elu?
2,650 2020-09-18 23:13:57 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-18 23:14:55)
Ela210 napisał/a:Jaka rewolucja? Jak olbrzymia większość ma takie nastawienie to już tylko pieczątka.
Zdefiniuj większość - jaka większość.
Jak większość zacznie chodzić na głowie to też to przyjmiesz mimo, że nie ma w tym logiki ani kalkulacji, a tylko ideowy sos Elu?
To się zastanowię dlaczego chodzą na głowie, bo wszystko ma przyczynę.
I było się nie czepiać tych nietoperzy, to mielibyśmy dzisiaj spokój. Logikę opisałam. A że się nie podoba, trudno.
2,651 2020-09-18 23:15:38 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-09-18 23:17:05)
Ja uważam, że nawet mając większość z sejmie nie chciałbym ostatecznie narzucać swojego sumienia w pełni.
Zwłaszcza, że likwidacja branży następuje w skandalicznych warunkach, iście bolszewickich, co nie miało miejsca w innych krajach w Europie.
1 rok!
2,652 2020-09-18 23:47:52
Bardzo mi przykro, ale nie widzisz ważnych tendencji w spostrzeganiu świata, ludzi, planety i jesteś trochę nie na czasie.
Stosunek ludzi do planety, zwierząt się zmienia w krajach rozwiniętych i nie jest to chwilowa tendencja. Patrzenie na różne rzeczy tylko przez pryzmat kasy i czynienia sobie Ziemi poddanej bez względu na skutki jest passe i zawracanie Wisły kijem.
Więc nie wróżę politykom którzy kroczą tą drogą kariery.
Dobry żart, tynfa wart!
2,653 2020-09-19 00:05:22
Zbytnie i nie przemyślane ingerowanie państwa w jakąś gałąź produkcji czy handlu często odnosi tylko porażkę i destrukcję na całe lata. Pamiętam czasy jak ludzie z terenów Radziejowa czy Inowrocławia sprzedawali cebulę na wschód za dolary, płatne często z góry. Gospodarstwa rozwijały się, inwestowały w technologie. Dziś zapytasz Niemca o embargo na warzywa czy owoce na wschód to się śmieją, a u nas szkoda gadać, czasem ludzie hektary orzą bo nie opłaca się kopać. Rok na zmianę branży, sposobu zarabiania to skandal.
2,654 2020-09-19 07:04:58 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-19 08:38:54)
Zbytnie i nie przemyślane ingerowanie państwa w jakąś gałąź produkcji czy handlu często odnosi tylko porażkę i destrukcję na całe lata. Pamiętam czasy jak ludzie z terenów Radziejowa czy Inowrocławia sprzedawali cebulę na wschód za dolary, płatne często z góry. Gospodarstwa rozwijały się, inwestowały w technologie. Dziś zapytasz Niemca o embargo na warzywa czy owoce na wschód to się śmieją, a u nas szkoda gadać, czasem ludzie hektary orzą bo nie opłaca się kopać. Rok na zmianę branży, sposobu zarabiania to skandal.
Ale przecież embargo to inna sprawa, polityczną i nie masz wpływu na to, co Władimir wymyśli.
Lucyfer, dobrze wiesz, że akurat nie o warunki czy czas do zmian tu chodzi, bo to są szczegóły do uzgodnienia.
O jakości procedowania przez obecny rząd pisałam. Było się sprzeciwiać takiemu sposobowi rządzenia od początku, a nie mówić moja chata z kraja...
Przekonamy się czy to żart za rok albo 3 lata. Wyjdą jeszcze że 2 roczniki młodych że szkół i zaglosują.
Czyli że bez muzulman branża mięsna nie ma prawa istnieć?
2,655 2020-09-19 08:57:43
Morfeusz1 napisał/a:Zbytnie i nie przemyślane ingerowanie państwa w jakąś gałąź produkcji czy handlu często odnosi tylko porażkę i destrukcję na całe lata. Pamiętam czasy jak ludzie z terenów Radziejowa czy Inowrocławia sprzedawali cebulę na wschód za dolary, płatne często z góry. Gospodarstwa rozwijały się, inwestowały w technologie. Dziś zapytasz Niemca o embargo na warzywa czy owoce na wschód to się śmieją, a u nas szkoda gadać, czasem ludzie hektary orzą bo nie opłaca się kopać. Rok na zmianę branży, sposobu zarabiania to skandal.
Ale przecież embargo to inna sprawa, polityczną i nie masz wpływu na to, co Władimir wymyśli.
Lucyfer, dobrze wiesz, że akurat nie o warunki czy czas do zmian tu chodzi, bo to są szczegóły do uzgodnienia.
O jakości procedowania przez obecny rząd pisałam. Było się sprzeciwiać takiemu sposobowi rządzenia od początku, a nie mówić moja chata z kraja...
Przekonamy się czy to żart za rok albo 3 lata. Wyjdą jeszcze że 2 roczniki młodych że szkół i zaglosują.
Czyli że bez muzulman branża mięsna nie ma prawa istnieć?
I Żydów... 50% wołowiny i 40% drobiu idzie na te rynki. Skoro to nie będzie szło, to obrywają po kolei, rolnicy od kukurydzy i zbóż, producenci pasz, hodowcy drobiu i bydła, przetwórcy, transport i wiele innych, o których powiązaniach ciężko teraz sobie wyobrazić....
No ale to tryumf lewactwa...
2,656 2020-09-19 09:15:38
Embarga pojawiają się przecież z polityki rządów wobec siebie i mają wielki wpływ na gospodarkę. Względy ekonomiczne powinny wygrywać. Nie powinno się nie przemyślanie uśmiercać rynku pracy i dochodów.
2,657 2020-09-19 09:28:39
Za czasów poprzedniego zakazu uboju rytualnego szacowane straty polskiego rolnictwa wynosiły miliard złotych rocznie. W ramach poprawy dobrostanu bydlątka wożono je kilkaset kilometrów poza granice kraju, tam zarzynano koszernie i z powrotem przywożono do kraju. Albo już z stamtąd tusze jechały do miejsca przeznaczenia jako polskie. Mięso halal, to jest najbardziej perspektywiczny rynek mięsa, także w ramach UE, bo społeczności muzułmańskie stanowią istotną część społeczeństw wielu krajów UE i stan ten będzie się tylko powiększał. Akurat w temacie hodowli bydła mięsnego polscy rolnicy zrobili przez lata olbrzymie postępy, bo u nas wcześniej były słabsze tradycje hodowli ras typowo mięsnych. Stąd do dziś najłatwiej dostać byle jaką wołowinę, pochodzącą ze starej krowy mlecznej, gdzie de facto mięso jest odpadem po zakończeniu eksploatacji mleczno-rozrodczej krowy. Zresztą jak ktoś widział jak wygląda krowa nowoczesnej rasy mlecznej, to sam może ocenić jakie jest mięso z takiej krowy, na dodatek starej. Na prawdziwą, smaczną wołowinkę hoduje się młode byczki ras mięsnych. I w takie stada od lat inwestowali rolnicy, a ostatnio szczególnie ze względu na kłopoty z hodowlą świń związaną z ASF czy ptasimi grypami u drobiu.
No i taki jeszcze głos a propos prawa do włażenia każdemu na posesję, nawet bez jego zgody przez aktywistów organizacji tzw. pro zwierzęcych. Pyta się rolnik na jakiej zasadzie ma mu włazić taki koleś na gospodarstwo, gdzie obowiązuje ścisły reżim sanitarny, badania sanepidowsko - weterynaryjne każdego pracownika, kombinezony, dezynfekcja itp. o czym przeciętny zjadacz schabowego nie ma pojęcia? Gdzie złamanie zasad sanitarnych może oznaczać weterynaryjny nakaz wybicia stada.
2,658 2020-09-19 11:35:02 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-19 11:46:12)
Rosyjskie embargo na różne rzeczy były w zależności od tego jak się to Rosji opłacało.
Czyli co, Snake, jak chciałabym kupić taką wołowinę z certyfikatem że mięso jest dobre, to nie można humanitarne zakończyć życia takiego hodowlanego jakby nie było, czyli nie żyjącego luzem nigdzie zwierzątka?
Mięso wtedy straci swoją wartość?
Bo przecież tak jest z kurczakami i i jajkami, patrzymy na źródło płacąc więcej.
Uważasz że nie ma na to rynku w Polsce?
2,659 2020-09-19 12:06:56
[...]
Uważasz że nie ma na to rynku w Polsce?
Nie rozumiem o czym piszesz w kontekście tej ustawy. To znaczy co, uważasz, że niby nie ma problemu, bo po prostu rolnicy zrobią sobie fajne certyfikaty i odrobią sprzedając mięso drożej, bo w Polsce tylko ludzie czekają żeby kupić drożej mięso? Czy o co ci chodzi? Jajek masz co najmniej kilka rodzajów i na każdy z nich jest grupa nabywców, w tym na ten najbardziej chamski chów klatkowy. Dla przykładu ja kupuję jaja tylko z chowu klatkowego Po prostu są najtańsze, a reszta niewiele mnie interesuje. Co więcej od czasu do czasu mam jajka od sąsiadki, która trzyma kury. Tradycyjnie, chodzą sobie po podwórku, skubią trawkę, ziarno, robaczki i kamyki. Sorki ale dla mnie ich jajka niczym się nie różnią od najtańszych jajek z Biedry z chowu klatkowego.
Sednem uboju rytualnego nie jest brak ogłuszenia ale konieczność otrzymania certyfikatu koszerności od imama czy rabina. Nie za darmo Ponoć można znaleźć certyfikatora, który dopuszcza możliwość znieczulenia zwierzęcia ale to raczej wyjątki od reguły. Tradycja nakazuje zabijanie zwierzęcia przytomnego, bo racjonalnie była to kiedyś podstawowa zasada zabezpieczające przed jedzeniem padliny. Człowiek nie jest padlinożercą i padlina może mu szkodzić. Nawet dziś biegunka potrafi dać w kość, a nawet zabić. Kiedyś mogła się równać wyrokowi śmierci. Wszystkie zwierzęta, a przynajmniej duże, ciepłokrwiste zabija się przez wykrwawienie. Mięso musi być wykrwawione, a to najlepiej i najszybciej zapewnia pracujące do końca serce. W tradycji chrześcijańskiej mimo, że wywodzi się również z praktycznych zaleceń Starego Testamentu nie utrzymały się rygory koszerności związane z metodologią uboju jak też zakazami spożywania określonych zwierząt. Być może z powodu rozprzestrzenienia się chrześcijaństwa na chłodniejszych terenach Europy. W cieplejszym klimacie mięso psuje się szybciej, a nie spuszczona krew bardzo przyśpiesza psucie. Poza tym krew zawiera składniki pogarszające smak mięsa.
Ogłuszanie zwierzęcia ma przyczynę nie w humanitaryzmie ale usprawnieniu uboju. Ogłuszone zwierzę mniej się rzuca i tyle. Aczkolwiek w porządnych gospodarstwach kiedyś świniaka czy byczka wieszano za tylne nogi do belki we wrotach stodoły i podrzynano gardło. Operacja szybka, sprawna i na dodatek w ówczesnych warunkach w miarę higieniczna, bo tusza od początku do końca rozbioru nie taplała się w błocie.
2,660 2020-09-19 12:31:17 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-19 13:02:15)
Jak pisałam, jest to multiustawa nie pierwsza za rządów PiS.
Więc są tam rzeczy do poprawienia i jak w każdej ustawie do przedyskutowania że srodowiskami zainteresowanymi.
Też uważam że rok to bardzo mało nawet dla przebranżowienia kiosków ruchu.
Ale tak, uważam że rynek na droższe produkty i lepszej jakości jest i będzie rósł.
Edit: nie chcę być hipokrytką o twierdzić że znam się na zabijaniu.
Przez jakiś czas ludzie na pewno będą jeść mięso. Ktoś się na tym zna jednak i ostatecznie nie chciałabym jeść mięsa okupionego ogromnym cierpieniem zwierzęcia, które za życia było źle traktowane.
2,661 2020-09-19 15:09:39
Jak pisałam, jest to multiustawa nie pierwsza za rządów PiS.
Więc są tam rzeczy do poprawienia i jak w każdej ustawie do przedyskutowania że srodowiskami zainteresowanymi.
Super, najlepiej dyskutować z zainteresowanymi już po wejściu w życie ustawy! PiS rozumiem ale, że ręce do takiego trybu przykłada PO i Lewica już nie.
Przez jakiś czas ludzie na pewno będą jeść mięso. Ktoś się na tym zna jednak i ostatecznie nie chciałabym jeść mięsa okupionego ogromnym cierpieniem zwierzęcia, które za życia było źle traktowane.
Jakiś czas? Jeśli nie wejdzie technologia produkcji sztucznego mięsa, to zwierzaczki będą ginąć jeszcze bardzo długo.
A propos roku na dostosowanie się. W takiej Irlandii bydło pastwiskuje się ok. 300 dni w roku. Tyle sobie łażą swobodnie po pastwiskach, praktycznie 24 h na dobę. W Polsce przeciętnie jest to 150 - 180 dni. To oznacza, że utrzymanie bydlątka jest w Polsce droższe, wymaga większych inwestycji i nakładów. W Irlandii idziesz do byle marketu i masz całe półki pięknej wołowiny, przygotowane porcje, steki itd. W Polsce ceny wołowiny w sklepie oscylują koło 50 zł/kg ale dobrej wołowiny raczej 70-100 zł. Wieprzowina kosztuje 2-3 razy mniej, drób kurzy jeszcze mniej. Wołowina z Polski idzie głównie na eksport, bo tam jest popyt. W tym rynku udało nam się zdobyć głównie rynki koszer i halal. To nie... Po prostu pogłowie bydła w Polsce się istotnie zmniejszy, a część produkcji dostosuje się męcząc zwierzęta transportem poza kraj. Dla polskiego konsumenta oznacza to, że wołowina w polskich sklepach będzie jeszcze droższa. Po prostu.
2,662 2020-09-20 19:56:49
Wlasnie zostalam wywalona z grupy ch*jowe panie domu. Wlasnie przez ta afere z LGBT. Bo ja powiedzialam, ze on nie powinien sie dziwic, ze zostal aresztowany skoro zlamal prawo. Adminka na to, ze co mial zrobic, ze ta furgonetka obrazliwa bla bla bla... Ok, tylko, ze ja nie mowie o tym czy mial powod czy nie tylko, ze to co zrobil jest niezgodne z prawem... I oczywiscie jak to jest z ekstremalna lewica oni nie moga zniesc innej opini bo sa totalitarni.
Jak dla mnie to powinno byc referendum i nich narod zdecyduje czy chce zwiazki partnerskie czy nie. Jest demokracja i to znaczy, ze wiekszosc decyduje o tym jak wyglada panstwo i jak sie nie podoba to sobie mozna stworzyc panstwo totalitarne w swoim domu.Moje podejscie do tego wszystkiego jest bardzo liberalne, a jednak teraz za takie karaja wszedzie bo jest im malo jeszcze:
Jak dla mnie to zwiazki partnerskie i adopcje powinny byc legalne.
Nie ma czegos takiego jak non-binary, jest to zwyczajny wymysl oparty na stereotypach plci (chlopak lubi mejkap to jest non binary, bo mejkap w zalozeniu jest dla kobiet) i dla mnie takie stereotypy to glupota. Chlopak lubiacy kiece to jest nadal chlopak w sukience.
Plec jest dla mnie tylko i wylacznie biologiczna, a reszta to stereotypy, ktorych nie zamierzam wspierac.
Jezeli chodzi o osoby trans to sa to osoby, ktore maja tzw gender dysphoria i te osoby maja silne poczucie, ze chca byc innej plci niz sa. Te osoby maja niechec do wlasnego ciala poniewaz nie pasuje do tego czego chca.
Jest to schorzenie pewne poniewaz nie da sie wiedziec, ze chce sie byc czyms czym sie nigdy w zyciu nie bylo. Facet biologiczny nie wie jak to jest byc kobieta i nigdy sie nie dowie, wiec to, ze 'jest' kobieta wynika z tego schorzenia, a nie dlatego, ze jest kobieta. I nie, nie ma zadnych badan potwierdzajacych na 100%, ze mozg jest niby jak u kobiety. To sa teorie i to srednio poparte.
Teraz mowi sie o tym, ze np trans kobieta to kobieta biologiczna i penis to organ kobiecy. Nie.
Jezeli osoba ma gender dysphorie i ta osoba prezentuje sie w taki sposob w jaki odpowiada (np jak Blaire White, trans kobieta) to ja taka osobe bede traktowac jako jej wybrana plec i bede sie do tej osoby zwracac tak jak ta osoba chce.
Jezeli osoba wyglada jak facet, ma brode lub prezentuje sie jak 'Margot' to nie zamierzam grac w zadne gierki i ratyfikowanie bycia idiota.
Nie bede mowic 'uterus haver' na kobiety ani 'chest feeding' na karmienie piersia. Nie bede mowic 'ludzie z szyjka macicy'.
Proby zwalnania ludzi z pracy, uciszania, cenzurowania? Dlatego, ze mowia 'kobieta ma macice' sa idiotyczne.
Moim zdaniem non binary i aktywisci lgbt sa szkodliwi. Sa szkodliwi dla osob transseksualnych, sa szkodliwi dla osob homoseksualnych.
NIC nie jest tak szkodliwe dla osob trans jak aktywisci lgbt. Poniewaz robi sie z nich idiotow, a jak ktos ma gender dysphoria to nie jest to samo co jakis chlopaczek, ktory wymysli nagle, ze jest non binary i sie nazywa Margot. I teraz co? On moze wejdzie do przebieralni dla kobiet? Bo przeciez sie samozwanczo nazywa 'ona' mimo, ze zadnej zmiany plci nie bylo. Ile facetow teraz korzysta i nazywa siebie lesbijkami i drze sie, ze lesbijki maja akceptowac penisa bo to 'penis kobiecy'. Ten caly Mateusz i ludzie wokolo niego tylko to pogarszaja.
Te wszystkie nazwy nowe sa wymslone tylko po to zeby moc brac udzial w olimpiadzie ofiar.
Takie jest moje zdanie i te zdanie okazuje sie strasznie nietolerancyjne. Bo jak to tak? Ja nie chce zmienic mojego jezyka dla kogos? Ja siebie nie bede nazywac womxn? Ja nie bede mowic 'ona' do kogos kto wyglada jak Mateusz?Zastanowmy sie lepiej czy chcemy takiego czegos w Polsce, bo wydaje mi sie, ze narod w wiekszosci nie chce bo ten caly aktywizm jest beznadziejnie prowadzony i zle oni to robia. Ja zawsze uwielbialam LGBT, a teraz. Predzej zwymiotuje tecza niz ja ubiore i to tylko przez ich wlasne zachowanie. Jestem na social media dla kobiet, dla radykalnych feministek i zadna z nich tam nie popiera LGBT nawet lesbijki juz nie popieraja bo maja dosyc, zmienily sie z przyjaciol we wrogow.
Caly czas sie w Polsce mowi 'przeciez oni chca tylko rownych praw'... Czyli slubow i adopcji. Ok, ale czy tylko? Czy tylko tego chca? Nie chca przypadkiem tego co jest na zachodzie, ze jak powiesz do takiej 'Margot' 'on' to on moze Ci zalatwic wyrzucenie z pracy? Ze szkoly? Zadzwonic na policje?
Właśnie przedzieram się przez cały ten wątek i uważam tak samo jak Winter. Lepiej bym tego nie ujęła
2,663 2020-09-20 20:14:24
I tak oto ziszcza się sen totalnej opozycji.
- PIS przegrywa sam ze sobą
Opozycyjne kiepściuchy nie były w stanie tego dokonać, nie były w stanie z nim wygrać.
Ciekawe jest temat który jest powodem rozpadu koalicji - afera futerkowa....
Każdego ranka, zdecydowana większość polityków koalicji rządzącej ale i opozycji totalnej oraz tej mniej totalnej, zjada na śniadanie kiełbaskę, ubiera skórzane buty, bierze skórzaną teczkę bądź torebkę i gna do pracy.
Tego ranka zjawili się w Sejmie na głosowaniu dotyczącego obrony zwierząt wszystkich futerkowych zgromadzonych w celu obdarcia ze skóry.
Niektórzy wykorzystywali te skórzane buciska do tego żeby zatupać głosy przeciwne wprowadzenia obrony futrzaków, a na koniec dnia z poczuciem uczynionego dobra biednym zwierzakom, radością pognali do domu na kawałek schabowego albo bardziej wyrafinowanie przyrządzonej sztuki miesa.
Prezes zamieszania, miał okazję pomruczeć do ucha swojego ulubionego zwierzaka : "zrobiłem coś dla ciebie, miau..., rozpierdzieliłem całe te towarzystwo "
Naprawdę, nie spodziewałem się że sprawa futerkowa stanie się czarnym łabędziem polskiej polityki.
Na szczęście, przy okazji afery futerkowej utopiony został projekt "Bezkarność+" .
Podobno już znalazł się deweloper, który skorzystał z projektu małej bezkarności, zawartej w tarczy Covidowej - brak posiadania pozwolenia na budowę dla inwestycji mającej pomagać osobom które ucierpiały w pandemii.
Buduje całe osiedle domków jednorodzinnych bez pozwolenia. No ale... przecież w szlachetnym celu!
Dlatego może łamać prawo i nie ponosić konsekwencji.
2,664 2020-09-20 21:00:47
Na szczęście, przy okazji afery futerkowej utopiony został projekt "Bezkarność+"
Raczej to bezkarność + jest sednem problemu, a szerzej to co za nią stoi. Na linii Morawiecki - Ziobro zgrzytało już od dawna. Pan minister nawet raczył był rzadko zaszczycać swą obecnością posiedzenia Rady Ministrów. Formalnie premier jest najbardziej umoczony w covidowe decyzje plus towarzystwo z Ministerstwa Zdrowia. Zbyszek by premiera nie pociągnął do odpowiedzialności ale brak takie ustawy, to całkiem niezły sposób nacisku. Piszą, że w tym tygodniu ministrem sprawiedliwości ma zostać ten gałgan z moich okolic (wstyd jak ch....) i ma być rzeź w ministerstwach, zarządach, spółkach itd.
Ja obstawiam, że nie bezkarnie. Nie lubię bardzo Zbyszka ale osobiście obstawiam, że czegoś się nauczył przez te lata. 5 lat dla człowieka w tym miejscu, to aż nadto aby zebrać nie teczkę ale wagon haków. Może być bardzo ciekawie w tą jesień Pytanie zasadnicze brzmi czy Zbyszek ma grono wiernych i oddanych posłów, którzy zniosą utratę koryta. Jeśli tak, to PiS nie będzie miał większości i de facto utraci zdolność rządzenia. Każde głosowanie w sejmie to będzie cyrk.
To nie jest tożsama sytuacja z poprzednim outem Zbyszka. Dziś obaj są starsi ale każdy przyboczny Zbyszka musi gorączkowo myśleć, że A.D. 2020 jeden prezes ma statystycznie już niewiele czasu, a drugi to jeszcze młody chłop. A wojenka w sumie rozgrywa się o to kto będzie rozdawał karty za 3-4 lata.
Polityka znosi każdą niemożliwą koalicję. Dziś Solidarna Polska i Porozumienie są samodzielnie pod kreską. Tak jak PSL-Kukiz15. Łączy je stanowisko wobec ustawy futrzanej, a i wielu innych kwestiach też są zgodni. Na pewno są zgodni, że lepiej być w sejmie niż poza nim. PSL zaś od dawna nie pali się do rozpłynięcia w morzu PO-KO.
Tak poza tym polecam przemówienie Kosiniaka w czasie obrad nad futerkami. Bardzo dobre, widać wrócił do formy po wyborach. Nie tak dobre jak przemówienie Brauna ale też dobre.
2,665 2020-09-20 23:40:02
Bill.Garret napisał/a:Na szczęście, przy okazji afery futerkowej utopiony został projekt "Bezkarność+"
Raczej to bezkarność + jest sednem problemu, a szerzej to co za nią stoi. Na linii Morawiecki - Ziobro zgrzytało już od dawna. Pan minister nawet raczył był rzadko zaszczycać swą obecnością posiedzenia Rady Ministrów. Formalnie premier jest najbardziej umoczony w covidowe decyzje plus towarzystwo z Ministerstwa Zdrowia. Zbyszek by premiera nie pociągnął do odpowiedzialności ale brak takie ustawy, to całkiem niezły sposób nacisku. Piszą, że w tym tygodniu ministrem sprawiedliwości ma zostać ten gałgan z moich okolic (wstyd jak ch....) i ma być rzeź w ministerstwach, zarządach, spółkach itd.
Ja obstawiam, że nie bezkarnie. Nie lubię bardzo Zbyszka ale osobiście obstawiam, że czegoś się nauczył przez te lata. 5 lat dla człowieka w tym miejscu, to aż nadto aby zebrać nie teczkę ale wagon haków. Może być bardzo ciekawie w tą jesieńPytanie zasadnicze brzmi czy Zbyszek ma grono wiernych i oddanych posłów, którzy zniosą utratę koryta. Jeśli tak, to PiS nie będzie miał większości i de facto utraci zdolność rządzenia. Każde głosowanie w sejmie to będzie cyrk.
To nie jest tożsama sytuacja z poprzednim outem Zbyszka. Dziś obaj są starsi ale każdy przyboczny Zbyszka musi gorączkowo myśleć, że A.D. 2020 jeden prezes ma statystycznie już niewiele czasu, a drugi to jeszcze młody chłop. A wojenka w sumie rozgrywa się o to kto będzie rozdawał karty za 3-4 lata.
Polityka znosi każdą niemożliwą koalicję. Dziś Solidarna Polska i Porozumienie są samodzielnie pod kreską. Tak jak PSL-Kukiz15. Łączy je stanowisko wobec ustawy futrzanej, a i wielu innych kwestiach też są zgodni. Na pewno są zgodni, że lepiej być w sejmie niż poza nim. PSL zaś od dawna nie pali się do rozpłynięcia w morzu PO-KO.
Tak poza tym polecam przemówienie Kosiniaka w czasie obrad nad futerkami. Bardzo dobre, widać wrócił do formy po wyborach. Nie tak dobre jak przemówienie Brauna ale też dobre.
W sumie trudno powiedzieć jak byłoby dziś, po występie starego...