Wybory prezydenckie 10 maja 2020 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Strony Poprzednia 1 12 13 14 15 16 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 846 do 910 z 2,703 ]

846 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-05-18 10:58:29)

Odp: Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Tak, wejscie  Trzaskowskiego na miarę  Dustina Hoffmana w Tootsie,  gdy odcinek szedł na żywo:)
A TVP tak ubolewa nad Małgorzatą  Kidawą że mam  wrażenie  że ich ból jest większy niż mój  smile
Coz  nie ma chleba,  to przynajmniej  igrzyska.

Nie Misinx.  HOŁOWNIA mimo wszystko jest człowiekiem znikąd,  bo dotąd  politycznie  się nie udzielał. Sprawność  medialną to za mało by wybrać  kogoś niesprawdzonego.
Do debaty  w 2 turze  zwykle dochodzi, z Kosiniakiem Duda  może wygrać to starcie. obawiam się.

Zobacz podobne tematy :

847 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-05-18 10:57:56)

Rafał Trzaskowski to i tak kolejny socjaldemorkata do tego o mocno progresywnym skręcie.
Do przyciągania Obozu Apatii o centrowych poglądach się nie nadaje. Obecnie dalej obstawiam, że obóz wkurzonych "spoza systemu" związanych z SH, jak i stare misz-masze z WKK, jak i młode misz-masze za KB ostatecznie lepiej sobie poradzą.
Z pewnością rozbudowane struktury Rafałowi Trzaskowskiemu bardzo pomogą.

848

Lucyfer666 napisał/a:

Rafał Trzaskowski to i tak kolejny socjaldemorkata do tego o mocno progresywnym skręcie.
Do przyciągania Obozu Apatii o centrowych poglądach się nie nadaje. Obecnie dalej obstawiam, że obóz wkurzonych "spoza systemu" związanych z SH, jak i stare misz-masze z WKK, jak i młode misz-masze za KB ostatecznie lepiej sobie poradzą.
Z pewnością rozbudowane struktury Rafałowi Trzaskowskiemu bardzo pomogą.

Ale Ty piszesz o zaangażowanych politycznie,  A to naprawdę  mniejszość.  Nie oni decydują w wyborach prezydenta.

849

Nie Elu. Ja mówię o olbrzymim kapitale, który tą wojną plemion Hutu i Tutsi jest pierońsko zniechęcony.
PO znane jest z numeru "na liberała" (na tym w swoim czasie Donald Tusk wygrał).

850

Lucyfer666 napisał/a:

Nie Elu. Ja mówię o olbrzymim kapitale, który tą wojną plemion Hutu i Tutsi jest pierońsko zniechęcony.
PO znane jest z numeru "na liberała" (na tym w swoim czasie Donald Tusk wygrał).

O jakim kapitale mówisz? U nas jest tylko: żelazny elektorat i błądzący gdzieś i patrzący na "a co ja będę miał z tego?" Siłą Trzaskowskiego może być teraz zagranie w grę którą zaproponował rząd i media mu podległe. Pokazać czarno na białym jak gra obecna władza, pokazać od podszewki jak MZ kupowało maseczki, pokazywać jaki stosunek ma JK do obywateli wyzywając ich od zdradzieckich mord. Ale spokojnie, jak nie teraz to za parę lat wszyscy będą rozliczeni. Najnowszy przekaz dotyczący PR 3 Polskiego Radia jest taki: Niedźwiedzki brał łapówki aby jakiś utwór szedł do góry w notowaniach, a powiedział to słynny muzyk Tomaldo Banjo którego jakoś nie kojarzę. Powinien dodać że łapówki były w kopertach. To chyba 6 wersja rządzących na temat jak to było z Kazikiem.

851

Janix2 napisał/a:

Ale spokojnie, jak nie teraz to za parę lat wszyscy będą rozliczeni.

To tylko taki żart, przedstawiany przez tych co do władzy chcą się dopchać. PIS też w 2015 obiecywał rozliczenia i co z tego wyszło?

852

Misinx napisał/a:

W sumie to mnie trochę dziwi ten entuzjazm związany z kandydowaniem Trzaskowskiego. Ale niechaj wyjdzie, że ja się mylę. Moim zdaniem jednak Trzaskowskiemu będzie niesłychanie ciężko przekonać do siebie elektorat wiejski i z małych miast. I to może przesądzić o zwycięstwie Dudy. Oby tylko była II tura, bo myślę, że bardzo duże znaczenie będą miały bezpośrednie debaty obu kandydatów. Duda w takich sytuacjach nie będzie faworytem i mogą go zejść nerwy. Ale nie ucieknie przed taką konfrontacją.
Ja uważam, że zarówno Kosiniak jak i Hołownia w II turze będą mieli większe szanse przeciwko Dudzie, niż Trzaskowski.

Jak dojdzie do drugiej tury, to szanse będą wyrównane. Wygrają jak zwykle niuanse, drobne potknięcia, coś nieoczekiwanego w ostatnich dniach. O Hołowni nie będę w ogóle pisał, bo nie lubię kolesi znikąd, za którymi nie wiadomo czyje pieniądze stoją. Trzaskowski i Kosiniak to stare wygi polityczne, każdy ma swoje zalety i wady. Każdy z nich będzie musiał przyciągnąć w II turze elektorat raczej sobie obcy. A jeszcze jest mój ulubiony Bosak wink Najważniejsze pytanie brzmi: czy jeśli dojdzie do II tury elektorat opozycyjny będzie wystarczająco zdopingowany do odesłania Andrzeja Dudy na emeryturę aby przymknąć oczy na braki kontrkandydata?

853

Misinx napisał/a:

W sumie to mnie trochę dziwi ten entuzjazm związany z kandydowaniem Trzaskowskiego.

Myślę, że po prostu Trzaskowski wszedł do gry, stąd te zwrócone na niego oczy, ale podczas kampanii podział głosów może się jeszcze bardzo przechylić na szalę któregoś z pozostałych kontrkandydatów Dudy. Mnie on bardzo przekonuje - jest doskonale wykształcony, po drodze mi z jego poglądami, ma doświadczenie polityczne, w Warszawie pokazał, że jest blisko ludzi i nie jest oderwany od rzeczywistości, do tego jeśli trzeba bezkompromisowy.
To że jego żona pochodzi z mojego miasta, to już tylko sentyment, ale miło, że sam dobrze wypowiada się na temat mojej małej ojczyzny i jej mieszkańców. Z kolei rodzinne powiązania pozwalają mieć nadzieję, że dobrze orientuje się w naszych lokalnych problemach.   

Wczoraj czytałam taki komentarz, w zasadzie pytanie: to kiedy debata Trzaskowskiego z Dudą po angielsku? cool

Janix2 napisał/a:

Najnowszy przekaz dotyczący PR 3 Polskiego Radia jest taki: Niedźwiedzki brał łapówki aby jakiś utwór szedł do góry w notowaniach, a powiedział to słynny muzyk Tomaldo Banjo którego jakoś nie kojarzę. Powinien dodać że łapówki były w kopertach. To chyba 6 wersja rządzących na temat jak to było z Kazikiem.

Żenujące, a najbardziej smutne jest to, że już chyba nikogo nie dziwi.

854

balin napisał/a:
Janix2 napisał/a:

Ale spokojnie, jak nie teraz to za parę lat wszyscy będą rozliczeni.

To tylko taki żart, przedstawiany przez tych co do władzy chcą się dopchać. PIS też w 2015 obiecywał rozliczenia i co z tego wyszło?

A prokuratur Pis udowodnił komuś że popełnił przestępstwo?

855

Widzę, że prawie Wszystkim tutaj marzy się "dożynanie watahy"... brawo.

856 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-05-18 22:26:21)

assassin napisał/a:

Wiesz... rewolucja francuska przebiegła, jak przebiegła nie bez powodu smile
To normalne, że ludzie tracą cierpliwość, zwłaszcza kiedy to efekt świadomego działania klasy politycznej Hutu, jak i Tutsi długo siali wiatr...

857

Lucyfer666 napisał/a:

To normalne, że ludzie tracą cierpliwość, zwłaszcza kiedy to efekt świadomego działania klasy politycznej Hutu, jak i Tutsi długo siali wiatr...

To już pewnie długo nie potrwa.
Wszyscy mądrzy ludzie twierdzą, że świat się zmienia, a pojałtańska równowaga idzie w zapomnienie. Supremacja Chin (np.: projek made in china 2025), upadek Rosji, zmiany w USA, zmiany w społeczeństwa starej europy, coraz silniejsza wędrówka ludów Afrykańskich/Muzułmanów na północ, powrót Turcji do ambicji mocarstwowych, potencjalny kryzys gospodarczy, itd...

Ktoś w końcu kopnie w ten domek z kart.

858

Znerx napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

To już pewnie długo nie potrwa.
Wszyscy mądrzy ludzie twierdzą, że świat się zmienia, a pojałtańska równowaga idzie w zapomnienie. Supremacja Chin (np.: projek made in china 2025), upadek Rosji, zmiany w USA, zmiany w społeczeństwa starej europy, coraz silniejsza wędrówka ludów Afrykańskich/Muzułmanów na północ, powrót Turcji do ambicji mocarstwowych, potencjalny kryzys gospodarczy, itd...

Ktoś w końcu kopnie w ten domek z kart.

Dokładnie. Dlatego w pędzie tworzenia się nowych biegunów na świecie każdy chce dostać swój kawałek tortu. Społeczeństwa również.
Już teraz kryzys Covidu ujawnił, jak Europa tkwi obecnie w stagnacji. Gospodarczej, czy demograficznej. Każdy kto choć trochę zagłębia się w zachodzące przemiany, zdaje sobie sprawę, że następne pokolenie będzie miało olbrzymie wyzwanie, a będzie zaczynało na straconej pozycji (bo rosnąca rola Azji jest niezaprzeczalna i nie mam tutaj na myśli tylko ChRL).

Taki moment historii jaka się dzieje na naszych oczach, a wojna plemion trwa. I to jest tragedia Polaków, która sprawia, że zawsze zostajemy w tyle i potem bajkami o honorze i tym jacy sąsiedzi są źli usprawiedliwiamy nasze porażki.

859

assassin napisał/a:

Analogicznie wielu się ciągle marzy dekomunizacja itd.
"Watahę" oczywiście nie ma co dożynać. Ale myślę, że np. drugi raz takiemu Zbysiowi już nie powinni pobłażać.

860

Mimo, że gracze na arenie międzynarodowej się zmieniają, cele i aspiracje pozostają podobne. Jak historia pokazała wielokrotnie żadne imperia( czy ogólnie państwa) nie trwają wiecznie smile

861 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-05-19 09:41:28)

Misinx napisał/a:
assassin napisał/a:

"Watahę" oczywiście nie ma co dożynać. Ale myślę, że np. drugi raz takiemu Zbysiowi już nie powinni pobłażać.

Marzenia dobra rzecz wink 5 lat i z rozliczenia licznych afer PO wielka KUPA. Dziś media donoszą jak bardzo PiS stara się nie sfinalizować oskarżeń wobec byłego szefa NIK, pana Kwiatkowskiego.
Minister Nowak w rządzie PO został zmuszony do ustąpienia, bo nie wpisał w oświadczenie majątkowe zegarka za paręnaście tysięcy złotych. Minister rządu PiS o zmęczonych oczach zostaje ministrem mając z bratem firmę działającą w sektorze podległym temu ministerstwu. Hop siup pozbywa się udziałów w firmie na rzecz małżonki, a to jak wiadomo już zupełnie inne udziały i pieniądze wink Zlecenia na zakupy maseczek itp. środków zdobywa m.in. znajomy ministra z wyjazdów na narty. Oj tam zaraz znajomy... raptem przez kilka lat spotykali się na urlopach więc jaki to znajomy? Jaki kryzys przedsiębiorczości? Panienka jedna rejestruje działalność gospodarczą i bach jak się jej poszczęściło! Tego samego dnia jak grom z jasnego nieba spada na nią rządowe zamówienie na maseczki za drobne 2 miliony złotych! No panowie barany przedsiębiorczości co to was epidemia w miesiąc rozkłada - da się świetnie funkcjonować? Da się. Trzeba tylko mieć do tego talent, a jak ktoś nie posiada, to niech zajmie się czymś innym.
Piękne zdjęcia z Mriją w tle pana premiera i panów ministrów. Załatwiliśmy to! Przechytrzyliśmy cały świat i MAMY TO! Maseczki, kombinezony dla naszych lekarzy, pielęgniarek i ratowników!
Bez certyfikatów albo z oszukanymi papierami. O parametrach 3 klasy niższych niż deklarowane albo bez parametrów. MAMY TO! Lekarze, pielęgniarki, ratownicy - cieszycie się, że wychodziliście do pracy w takim sprzęcie? To już wiecie czemu zgodnie z rozporządzeniem można sobie na twarzy zawiązać kawałek gazy? Bo kawałek gazy ma taką samą wartość jak "profesjonalne maski i kombinezony" jakie rząd PiS dał służbie zdrowia lol

862

bagienni_k napisał/a:

Mimo, że gracze na arenie międzynarodowej się zmieniają, cele i aspiracje pozostają podobne. Jak historia pokazała wielokrotnie żadne imperia( czy ogólnie państwa) nie trwają wiecznie smile

https://universitas.com.pl/public/storage/1/mearsheimer_tragizm.jpg polecam

863

Snake napisał/a:

Tego samego dnia jak grom z jasnego nieba spada na nią rządowe zamówienie na maseczki za drobne 2 miliony złotych!

W samo sedno. Tylko tam chyba kapnęła kwota 5 mln. Ból instruktora narciarskiego jest teraz większy niż mój. Wgłębiłem się w to na innych portalach i wychodzi że tam powiązany był nie tylko instruktor.

864 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-05-19 11:18:32)

No dobrze, to mam pytanie do zorientowanych. Przekręt ze złamaniem prawa miał miejsce czy nie?
Bo to, że wałek jest to nie ulega wątpliwości, ale czy doszło do złamania prawa.
W kwestii przepłaconych maseczek to z odpowiedzialności zwalnia prawo antycovid, bowiem rozwala ona procedury związane z wydawaniem pieniędzy publicznych.

865

Janix2 napisał/a:

W samo sedno. Tylko tam chyba kapnęła kwota 5 mln. Ból instruktora narciarskiego jest teraz większy niż mój. Wgłębiłem się w to na innych portalach i wychodzi że tam powiązany był nie tylko instruktor.

Tam, bo 5 milionów porozbijane były na co najmniej 3 podmioty, w tym tej małżonki instruktora, która dopiero w dniu podpisania umowy zarejestrowała działalność. Gdzie maseczki leżały już w magazynie rządowym w Polsce. Na dodatek wychodzi, że kto inny przyznaje się do sprowadzenia tego sprzętu tj. firma z branży chłodniczej. Potem łańcuszek pośredników narzucających swoją marżę. Firma chłodnicza, która twierdzi, że to ona sprowadziła maseczki sprzedała je pierwszemu polskiemu pośrednikowi z ceną 2,5 razy większą niż swoja cena zakupu. Ostatecznie cena dla ministerstwa 45 zł za maseczkę. 

Lucyfer666 napisał/a:

W kwestii przepłaconych maseczek to z odpowiedzialności zwalnia prawo antycovid, bowiem rozwala ona procedury związane z wydawaniem pieniędzy publicznych.

No i po to były te przepisy, żeby można było robić wałki bezkarnie. Pamiętacie "Misia" i koniaczek? Zostaw, nie stać cię! Ty tu będziesz robił oszczędności, a prawdziwe interesy robi się na wielkich, słomianych inwestycjach!

866

Snake napisał/a:
Misinx napisał/a:
assassin napisał/a:

Marzenia dobra rzecz wink 5 lat i z rozliczenia licznych afer PO wielka KUPA. Dziś media donoszą jak bardzo PiS stara się nie sfinalizować oskarżeń wobec byłego szefa NIK, pana Kwiatkowskiego.
Minister Nowak w rządzie PO został zmuszony do ustąpienia, bo nie wpisał w oświadczenie majątkowe zegarka za paręnaście tysięcy złotych. Minister rządu PiS o zmęczonych oczach zostaje ministrem mając z bratem firmę działającą w sektorze podległym temu ministerstwu. Hop siup pozbywa się udziałów w firmie na rzecz małżonki, a to jak wiadomo już zupełnie inne udziały i pieniądze wink Zlecenia na zakupy maseczek itp. środków zdobywa m.in. znajomy ministra z wyjazdów na narty. Oj tam zaraz znajomy... raptem przez kilka lat spotykali się na urlopach więc jaki to znajomy? Jaki kryzys przedsiębiorczości? Panienka jedna rejestruje działalność gospodarczą i bach jak się jej poszczęściło! Tego samego dnia jak grom z jasnego nieba spada na nią rządowe zamówienie na maseczki za drobne 2 miliony złotych! No panowie barany przedsiębiorczości co to was epidemia w miesiąc rozkłada - da się świetnie funkcjonować? Da się. Trzeba tylko mieć do tego talent, a jak ktoś nie posiada, to niech zajmie się czymś innym.
Piękne zdjęcia z Mriją w tle pana premiera i panów ministrów. Załatwiliśmy to! Przechytrzyliśmy cały świat i MAMY TO! Maseczki, kombinezony dla naszych lekarzy, pielęgniarek i ratowników!
Bez certyfikatów albo z oszukanymi papierami. O parametrach 3 klasy niższych niż deklarowane albo bez parametrów. MAMY TO! Lekarze, pielęgniarki, ratownicy - cieszycie się, że wychodziliście do pracy w takim sprzęcie? To już wiecie czemu zgodnie z rozporządzeniem można sobie na twarzy zawiązać kawałek gazy? Bo kawałek gazy ma taką samą wartość jak "profesjonalne maski i kombinezony" jakie rząd PiS dał służbie zdrowia lol

Dlatego takie sprawy powinny być po erze PiS rozliczone do końca. Pewnie jestem naiwny.

867 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-05-19 11:49:03)

Dlatego zadałem pytanie o złamanie prawa, bowiem jeżeli nie doszło do złamania takowego, to żadnych rozliczeń nie będzie, bo na podstawie czego.
W innym przypadku to równie dobrze będzie można pod ścianę dawać w ramach "rozliczeń", które same w sobie będą łamały prawo.

868 Ostatnio edytowany przez Janix2 (2020-05-19 11:52:22)

Oglądam konferencję Szumowskiego. Wyszło z tego że Rząd zapobiegł rozprzestrzenianie się epidemii poprzez niedopuszczenie maseczek nie spełniających norm które sami kupili. Niech ktoś wyprowadzi mnie z błędu i powie że śpię jeszcze. Mój ból jest większy niż Wasz. Wierzy w to ktoś? I gdzie jest Kaśka 950?

869

Janix2 napisał/a:

Oglądam konferencję Szumowskiego. Wyszło z tego że Rząd zapobiegł rozprzestrzenia się epidemii poprzez niedopuszczenie maseczek nie spełniających norm które sami kupili. Niech ktoś wyprowadzi mnie z błędu i powie że śpię jeszcze. Mój ból jest większy niż Wasz. Wierzy w to ktoś? I gdzie jest Kaśka 950?

Tutaj Bareja z Monthy Pythonem wysiadają wink
Rzeczywistość jest absurdalna do tego stopnia, że po pijaku jest ona bardziej logiczna.

870

Dziś na konferencji prasowej dziennikarka TVN24 zaorała Bielana z kolegą. Po pierwsze w jakiej roli występują, bo razem byli w sztabie wyborczym kandydata Dudy, kampanii już/jeszcze nie ma, a o oni właśnie zarzucają kandydatowi na kandydata Trzaskowskiemu, że prowadzi kampanię? Po drugie, czy nie uważają, że nie ma lepszej metody na dowartościowanie "nic nie wartego" kontrkandydata, a właściwie kandydata na kontrkandydata jak ciągle o nim mówić od kilku dni?
A koleżanka pewnie czeka aż wyklaruje się jakiś przekaz dnia wink Cóż, od weekendu PiS w defensywie. Łeee, jaka afera z radiem? Przecież to słabe radio jest. Łeee, dziennikarze dinozaury i agenci bezpieki, a poza tym brali łapówki. Szok. Pisowska władza 5 lat tolerowała agenta bezpieki jako czołowego dziennikarza w publicznej rozgłośni i NIC? W jeden dzień znaleźli się świadkowie łapówek, a przez 5 lat NIC? Jakieś doniesienie do prokuratury jak rozumiem już dyrekcja złożyła? Faktycznie Trójka to słabe radio jest. Od 5 lat. To radio dinozaur ale właśnie takiego radia dinozaura słuchałem jeszcze 5 lat temu właśnie dlatego, że jest dinozaurem. Mogłem włączyć Trójkę po przebudzeniu, towarzyszyła mi przy śniadaniu, w pracy, po pracy, przy zasypianiu. Jego siłą byli właśnie dziennikarze prowadzący. Tylko w Trójce słuchałem takiej muzyki, która normalnie mnie w ogóle nie interesuje. Jazzu, muzyki latynoskiej, country, bluesa. Słuchałem, bo radio było ciągle włączone więc trafiałem na różne audycje i to było fajne. Plus prowadzący, którzy mieli wiedzę i swadę żeby oprócz puszczenia muzyki potrafili coś o niej powiedzieć, sprzedać anegdotę itp. Tego nigdzie indziej nie ma, a przynajmniej tak.
Kiedy przestałem słuchać Trójki? Kiedy słuchając jej ciurkiem zacząłem trafiać siłą rzeczy na audycje prowadzone przez politycznych janczarów wprowadzonych tam przez PiS. Nie dawało się tego słuchać. Trzeba było pilnować dnia, programu żeby unikać konkretnych redaktorów, audycji. To nie dla mnie więc przerzuciłem się na nowocześniejsze, typowo muzyczne stacje ale to już zupełnie inna bajka.

871

Utworzono stanowisko pełnomocnika do spraw kosmosu.
Ciekawe dla kogo?
Satelity będziemy wznosić.
Polska NASA już wkrótce.

872

Jeszcze porę lat temu sprawdzał się sposób aby zaprzeczyć i oczywiście obrzucić przeciwników gnojówką. Teraz to powód do tworzenia memu i pokazaniu jacy jesteśmy płytcy. Też lubiłem PR 3 ale to było dawno. Jak audycję prowadzili Mann, Niedźwiedzki, Kaczkowski. Zawszy czekałem z kaseciakiem gotowy do nagrywania bo muzykę jaką tam puszczali gdzie indziej nie dało rady usłyszeć

873

Kleoma napisał/a:

Ciekawe dla kogo?
Polska NASA już wkrótce.

To akurat nie jest głupie samo w sobie. Niemniej czy teraz to potrzebne? Moim zdaniem nie.

874

Kleoma napisał/a:

Ciekawe dla kogo?
Polska NASA już wkrótce.

To akurat głupie nie jest, bo tak Polska WYNOSI JUŻ satelity. W tym celu nie trzeba mieć kosmodromu. Wykupuje się przestrzeń i ciężar do wyniesienia w komercyjnych usługach. Polska jest członkiem ESA - Europejskiej Agencji Kosmicznej. Istnieje coś takiego jak Polska Agencja Kosmiczna. Pierwszy polski satelita został wyniesiony rakietą ESA w 2012 r. Poza tym wynosiliśmy satelity amerykańskimi rakietami Falcon i Antares, chińskimi Chang Zheng. Tak w Polsce rozwijane są programy samodzielnej zdolności do wynoszenia satelitów na orbitę wokółziemskiej. Na przykład programy rakiet nośnych Perun i Bursztyn, rozważa się wykorzystanie stopni nośnych wojskowych rakiet Wega do wynoszenia satelitów na orbitę po odpaleniu rakiety spod skrzydła wojskowego samolotu transportowego CASA. Tak, z terytorium Polski dokonuje się startów rakiet, które docelowo mają doprowadzić do osiągnięcia zdolności wynoszenia satelitów. Tak, to jest perspektywiczne. Tak, zdolność budowania własnych satelitów jest perspektywiczna, a w zasadzie już obowiązkowa. Tak, Polska powinna JUŻ mieć własnego, a najlepiej ze 2-3 satelity obserwacyjne nad terytorium Polski i do tego się zmierza.

875

Kleoma napisał/a:

Ciekawe dla kogo?
Polska NASA już wkrótce.

Tylko, że to ogłaszał MON.
Posiadanie własnych wojskowych satelitów oraz strzelanie do przysłowiowych Ruskich, w czasie wojny, to dosyć ważna sprawa w dzisiejszych czasach. 
np.: wspomniana Rosja, testowała w kwietniu rakiety do niszczenia satelitów. Covid covidedem, a Władymir nie zamierza siedzieć na tyłku.

Z innej beczki: Rok temu Węgrzy ogłosili, że do 2024 wyślą człowieka w kosmos wink

876

Znerx napisał/a:

Z innej beczki: Rok temu Węgrzy ogłosili, że do 2024 wyślą człowieka w kosmos wink

My też wink Rok temu wysłano list intencyjny do prezydenta USA żeby wspomógł Polskę w planach wysłania Polaka w kosmos. Teoretycznie jest na to szansa właśnie po 2025 roku kiedy USA stale odzyskają zdolność samodzielnego transportu ludzi na orbitę, bo na razie korzystają z rosyjskich statków. Jeśli taka będzie propagandowa wola ówczesnej władzy poparta odpowiednią sumą pieniędzy, to nie widzę większych przeszkód. Nie widzę jednak też większego sensu. Za równowartość kosztów wysłania tego drugiego Polaka w kosmosie (drugiego w sensie paszportu, bo Polaków z pochodzenia było co najmniej kilku, niektórzy zabierali ze sobą nawet polską flagę) można zrealizować w kosmosie całą gamę wartościowych programów. Polskie uczelnie i studenci już stale współpracują z NASA i ESA realizując różne programy badawcze. Za trzy lata na orbitę wokół Marsa ma wejść praktycznie polski satelita realizowany we współpracy z Amerykanami. Zresztą już Polska opracowywała komponenty do sondy marsjańskiej więc kawałek Polski jest na Marsie wink W przeciągu 3-4 lat ma powstać konstelacja polskich satelitów obserwacyjnych krążących nad Polską na niskiej orbicie. Mają one umożliwiać stałą obserwację kraju w wysokiej rozdzielczości uzyskiwanej do tej pory przez duże i bardzo drogie satelity. Te mają być tanie i działać jako rozproszona soczewka. Wojsko w naturalny sposób jest zainteresowane taką możliwością plus w zasadzie koniecznością umieszczenia własnego satelity telekomunikacyjnego i jest prowadzone studium wykonalności takiego projektu.
W tej chwili Polska dysponuje dwoma typami rakiet umożliwiających loty suborbitalne do 150 km z ładunkiem nano czyli 10-100 kg. Tyle, że są to możliwości teoretyczne, bo w praktycznym teście przeszkadza... polskie prawo, które zabrania lotów powyżej 15 km. Więc wszystkie próby tych rakiet są przeprowadzane do tej wysokości. Trzecia możliwość, to pomysł armii, o którym pisałem, na wykorzystanie posiadanych, starych rakiet przeciwlotniczych Wega do wynoszenia satelity ze startu z powietrza, po wyniesieniu rakiety w powietrze przez samolot CASA. Na tymi technologiami pracują państwowe instytuty i prywatne, polskie firmy łącznie z planem budowy nad Bałtykiem komercyjnego kosmodromu. Można się z tego śmiać ale do odważnych świat należy.
Opanowanie technologii umożliwiającej wynoszenie na przynajmniej niską orbitę okołoziemską tak do 0,5 - 1 tony ładunku daje kolosalne możliwości. Przede wszystkim posiadanie technologii rakietowej (silniki, paliwa) dającej szerokie możliwości w wojsku. Bez tego płacimy właśnie ciężkie miliardy amerykańskim firmom w programach budowy Tarczy Polski i Homar. Stąd oni nie są zainteresowani żebyśmy umieli to sami zrobić. Państw, które umieją się w to bawić jest na świecie ok. kilkunastu. Większość z nich dodatkowo albo posiada również zdolność budowy broni atomowej, posiada ale oficjalnie temu zaprzecza albo usilnie pracuje nad pozyskaniem takiej zdolności. Jakie to ma konsekwencje nie muszę dodawać. Tu akurat duopol PO-PiS wykazał się solidarnym pozbawieniem Polski na długie lata takiego potencjału. Rządy obu tych ugrupowań solidarnie i dobrowolnie oddały w obce ręce wzbogacone paliwo jądrowe umożliwiające zbudowanie 20-30 bomb atomowych. Na świecie od wielu lat morduje się ludzi dla pozyskania takiej ilości paliwa jądrowego. My oddaliśmy je ot tak...

877

To widać  Orbanowi  4 lata dają..

878

Ela210 napisał/a:

To widać  Orbanowi  4 lata dają..

He, he może. Tu jednak nie ma co się śmiać. Kosmos został uznany oficjalnie za kolejną, główną domeną działania NATO, a dla USA jest to kwestia utrzymania lub nie przewodniej siły na świecie. Istnieje pojęcie oceanu światowego. Na planecie rządzi ten kto kontroluje ocean światowy. Obecnie oceanem światowym rządzi USA. W Waszyngtonie jednak wiedzą, że oceanem światowym kolejnych wieków będzie przestrzeń Układu Słonecznego. Dlatego bez śmichów, chichów utworzyli Space Force jako szósty rodzaj amerykańskich sił zbrojnych. Panowanie nad oceanem światowym przejawia się w zdolności do wyegzekwowania swojej polityki w dowolnym miejscu globu, do kontrolowania lub przerwania szlaków komunikacyjnych i handlowych. Obecnie tylko USA posiada takie zdolności ale Chiny cierpliwie od dekad rozwijają własne zdolności, które za 20-30 lat pozwolą im podważenie prymatu USA. Inni się nie liczą. To samo już dotyczy przestrzeni kosmicznej. Może większość ludzi sobie nie zdaje z tego sprawy ale ilość różnych działalności człowieka w domu, w pracy, która jest zależna od infrastruktury umieszczonej w przestrzeni wokółziemskiej jest ogromna. Ten kto posiada zdolności do kontrolowania ruchu i działalności na orbicie będzie rządził na tej samej zasadzie co kontrolując ocean światowy. Na przykład taka prozaiczna sprawa jak nawigacja w naszych samochodach i smartfonach. Działa tylko wtedy, gdy pozwala na to USA. Dlatego Rosja ma własny system nawigacji satelitarnej, a Chiny miały skończyć budować swój w tym roku. Z tym, że one nie są tak rozbudowane jak ten amerykański. Zbudowane są jednak po to żeby po PSTRYK w USA nie znaleźć się w czarnej d....
Tak się właśnie działa przyszłościowo i tu nie ma śmichów, chichów. A tak w ogóle, to w tej chwili na orbicie krążą chyba trzy polskie satelity.

879 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-05-20 11:18:46)

Noo..Wersalu nie ma:) modne są przejęcia konferencji prasowych..nudno nie ma W sejmie wyłączają mikrofony to mają..Nie mój styl, ale kto mieczem wojuje..:/

880

I bardzo dobrze. To wytrąca z równowagi, a większość to matoły, które muszą wykuć na blachę co mają mówić. Będą się gubić, będą im puszczać nerwy. No i kochane media reżimowe będą musiały ciąć relacje ze swoich pupilków żeby nie pokazać niezadowolenia.

881

Snake napisał/a:
Znerx napisał/a:

My też wink Rok temu wysłano list intencyjny do prezydenta USA żeby wspomógł Polskę w planach wysłania Polaka w kosmos. Teoretycznie jest na to szansa właśnie po 2025 roku kiedy USA stale odzyskają zdolność samodzielnego transportu ludzi na orbitę, bo na razie korzystają z rosyjskich statków. Jeśli taka będzie propagandowa wola ówczesnej władzy poparta odpowiednią sumą pieniędzy, to nie widzę większych przeszkód. Nie widzę jednak też większego sensu. Za równowartość kosztów wysłania tego drugiego Polaka w kosmosie (drugiego w sensie paszportu, bo Polaków z pochodzenia było co najmniej kilku, niektórzy zabierali ze sobą nawet polską flagę) można zrealizować w kosmosie całą gamę wartościowych programów. Polskie uczelnie i studenci już stale współpracują z NASA i ESA realizując różne programy badawcze. Za trzy lata na orbitę wokół Marsa ma wejść praktycznie polski satelita realizowany we współpracy z Amerykanami. Zresztą już Polska opracowywała komponenty do sondy marsjańskiej więc kawałek Polski jest na Marsie wink W przeciągu 3-4 lat ma powstać konstelacja polskich satelitów obserwacyjnych krążących nad Polską na niskiej orbicie. Mają one umożliwiać stałą obserwację kraju w wysokiej rozdzielczości uzyskiwanej do tej pory przez duże i bardzo drogie satelity. Te mają być tanie i działać jako rozproszona soczewka. Wojsko w naturalny sposób jest zainteresowane taką możliwością plus w zasadzie koniecznością umieszczenia własnego satelity telekomunikacyjnego i jest prowadzone studium wykonalności takiego projektu.
W tej chwili Polska dysponuje dwoma typami rakiet umożliwiających loty suborbitalne do 150 km z ładunkiem nano czyli 10-100 kg. Tyle, że są to możliwości teoretyczne, bo w praktycznym teście przeszkadza... polskie prawo, które zabrania lotów powyżej 15 km. Więc wszystkie próby tych rakiet są przeprowadzane do tej wysokości. Trzecia możliwość, to pomysł armii, o którym pisałem, na wykorzystanie posiadanych, starych rakiet przeciwlotniczych Wega do wynoszenia satelity ze startu z powietrza, po wyniesieniu rakiety w powietrze przez samolot CASA. Na tymi technologiami pracują państwowe instytuty i prywatne, polskie firmy łącznie z planem budowy nad Bałtykiem komercyjnego kosmodromu. Można się z tego śmiać ale do odważnych świat należy.
Opanowanie technologii umożliwiającej wynoszenie na przynajmniej niską orbitę okołoziemską tak do 0,5 - 1 tony ładunku daje kolosalne możliwości. Przede wszystkim posiadanie technologii rakietowej (silniki, paliwa) dającej szerokie możliwości w wojsku. Bez tego płacimy właśnie ciężkie miliardy amerykańskim firmom w programach budowy Tarczy Polski i Homar. Stąd oni nie są zainteresowani żebyśmy umieli to sami zrobić. Państw, które umieją się w to bawić jest na świecie ok. kilkunastu. Większość z nich dodatkowo albo posiada również zdolność budowy broni atomowej, posiada ale oficjalnie temu zaprzecza albo usilnie pracuje nad pozyskaniem takiej zdolności. Jakie to ma konsekwencje nie muszę dodawać. Tu akurat duopol PO-PiS wykazał się solidarnym pozbawieniem Polski na długie lata takiego potencjału. Rządy obu tych ugrupowań solidarnie i dobrowolnie oddały w obce ręce wzbogacone paliwo jądrowe umożliwiające zbudowanie 20-30 bomb atomowych. Na świecie od wielu lat morduje się ludzi dla pozyskania takiej ilości paliwa jądrowego. My oddaliśmy je ot tak...

Ja typuję, że jak będą szukać kandydata do kolejnego lotu w kosmos to wygra Sasin big_smile O ile jeszcze będzie rządził PiS. Ale Sasin to nasz polski McGyver - człowiek od każdej misji big_smile

882

Ja bym się bał, przecież to człowiek porażka. Organizował lot smoleński i wiadomo. Organizował wybory i wiadomo.

883

No i teraz doprowadzi do tego, że pochłonie nas czarna dziura.

a na to stanowisko dadzą kogoś kto nie odróżnia szybowca od odrzutowca.:)

884

Snake napisał/a:

Ja bym się bał, przecież to człowiek porażka. Organizował lot smoleński i wiadomo. Organizował wybory i wiadomo.

Dochodzi do tego reforma terytorialna aglomeracji Warszawy i organizacja gdzieś tak przed rokiem komisji do spraw pedofilii w kościele. smile

885

Prezydent Andrzej "postaw się" lol

886

Snake napisał/a:

Raczej Andrzej "Twórca Komisji śledczej ds. pedofili" Duda

*Tymczasem w telewizji reżimowej*
W wiadomościach był piękny kolaż: Romana Polańskiego (skazanego w USA pedofila) i osób wyrażających dla niego poparcie m.in wypowiedzi Donalda T. oraz Rafała T. - znanych polityków.
+ mały bonus w formie Michnika i opisu jego bliskich relacji z Danielem Cohn-Benditem (wraz z soczystym fragmentem wywiadu/z publikacji tego pana. W stylu: "seksualność dziecka jest czymś wspaniałym” i „uczucie rozbierania przez 5-letnią dziewczynkę jest fantastyczne, bo jest to gra o absolutnie erotycznym charakterze” Bernard Pivot: Apostrophes. Antenne2, 23 kwietnia 1982.).

Czyżby szykowały się jakieś sąsiadujące cele? roll

887

Znerx napisał/a:
Snake napisał/a:

Raczej Andrzej "Twórca Komisji śledczej ds. pedofili" Duda

*Tymczasem w telewizji reżimowej*
W wiadomościach był piękny kolaż: Romana Polańskiego (skazanego w USA pedofila) i osób wyrażających dla niego poparcie m.in wypowiedzi Donalda T. oraz Rafała T. - znanych polityków.
+ mały bonus w formie Michnika i opisu jego bliskich relacji z Danielem Cohn-Benditem (wraz z soczystym fragmentem wywiadu/z publikacji tego pana. W stylu: "seksualność dziecka jest czymś wspaniałym” i „uczucie rozbierania przez 5-letnią dziewczynkę jest fantastyczne, bo jest to gra o absolutnie erotycznym charakterze” Bernard Pivot: Apostrophes. Antenne2, 23 kwietnia 1982.).

Czyżby szykowały się jakieś sąsiadujące cele? roll

Kolaże to ich specjalność. Gdzie oni będą takie talenty wykorzystywać jak już wylecą z TVPiS ?

888 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-05-22 11:49:40)

Pytanie jak tyłu pedofili czemu nie wsadził ich Ziobro przez 4 lata.
Podawanie zdjęć i nazwisk łudzi bez dowodów albo tylko za to,że bywali w jakimś modnym klubie w Sopocie to głupota i szaleństwo za które zapłaci Latkowski osobiście. I czemu ich prezydent nie podpisał ustawy  uchwalonej przez cały  Sejm to będzie trudno wytłumaczyć.
Zaraz wypłyną sprawy młodocianych prostytutek i gości z PiSu więc wybrali głupią drogę widać panika w szeregach.
I kto zatrudni Holecką i jej kolegów? Rydzyk? big_smile

A propos Kolażu:. Ktoś wyciął głowę Trzaskowskiego i wstawił w miejsce głowy Moniki Jaruzelskiej, gdy stała obok ojca, tylko zapomniał wyciąć jej szalik...:D

889

Ela210 napisał/a:

Podawanie zdjęć i nazwisk łudzi bez dowodów albo tylko za to,że bywali w jakimś modnym klubie w Sopocie to głupota i szaleństwo za które zapłaci Latkowski osobiście.

Obstawiam, że Latkowskiemu mogą skoczyć. Nie oglądałem tego syfu ale z tego co się pisze mam obraz taki, że film słaby i bez żadnych konkretów. Syf po filmie i wymienianie nazwisk, to nie w kontekście "znanych pedofili" tylko, że takie osoby bywały w tym klubie i musiały coś widzieć i wezwanie aby zdecydowały się powiedzieć prawdę. Oczywiście to tak w uproszczeniu. SMS-y upublicznione przez Szyca świadczą o dużej determinacji i przekonaniu pana Latkowskiego, że Szyc ma wiedzę tylko nie chce mówić. Oczywiście świadczą te SMS-y o innych rzeczach na temat pana Latkowskiego wink
Stąd wystąpienie na drogę prawną wobec Latkowskiego wcale nie będzie łatwe, ani szybkie. Długie lata procesowania się, z nieoczywistą perspektywą werdyktu, a gówno przykleiło się już teraz... Oczywiście o to dokładnie chodziło. O presję i formę zemsty na ludziach, którzy mu odmawiali tej wiedzy. O obrzuceniem gównem celebrytów przeciwnych obozowi władzy, bez wątpienia na zamówienie tegoż obozu. O przekazaniu suwerenowi obrzydliwego wizerunku elit, które plują na najjaśniejszą władzę, na ludzi, którzy są za opozycją. To jest właśnie cały Kurski i dlatego taki człowiek będzie dla PiS zawsze niezastąpiony i dla niego można nawet wprost pomiatać swoim własnym prezydentem u progu wyborów. Co jest kolejnym dowodem, że Andrzej Duda nie ma za grosz poczucia godności osobistej. Ponieważ oni lubią odnosić się do pamięci swojego prezydenta Lecha Kaczyńskiego, to choć nie przepadałem za nim, w podsumowaniu uważałem, że jego prezydentura była słaba, to zupełnie nie mogę sobie wyobrazić Lecha Kaczyńskiego pozwalającego żeby ktoś nim pomiatał.

890

Snake napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Podawanie zdjęć i nazwisk łudzi bez dowodów albo tylko za to,że bywali w jakimś modnym klubie w Sopocie to głupota i szaleństwo za które zapłaci Latkowski osobiście.

Obstawiam, że Latkowskiemu mogą skoczyć. Nie oglądałem tego syfu ale z tego co się pisze mam obraz taki, że film słaby i bez żadnych konkretów. Syf po filmie i wymienianie nazwisk, to nie w kontekście "znanych pedofili" tylko, że takie osoby bywały w tym klubie i musiały coś widzieć i wezwanie aby zdecydowały się powiedzieć prawdę. Oczywiście to tak w uproszczeniu. SMS-y upublicznione przez Szyca świadczą o dużej determinacji i przekonaniu pana Latkowskiego, że Szyc ma wiedzę tylko nie chce mówić. Oczywiście świadczą te SMS-y o innych rzeczach na temat pana Latkowskiego wink
Stąd wystąpienie na drogę prawną wobec Latkowskiego wcale nie będzie łatwe, ani szybkie. Długie lata procesowania się, z nieoczywistą perspektywą werdyktu, a gówno przykleiło się już teraz... Oczywiście o to dokładnie chodziło. O presję i formę zemsty na ludziach, którzy mu odmawiali tej wiedzy. O obrzuceniem gównem celebrytów przeciwnych obozowi władzy, bez wątpienia na zamówienie tegoż obozu. O przekazaniu suwerenowi obrzydliwego wizerunku elit, które plują na najjaśniejszą władzę, na ludzi, którzy są za opozycją. To jest właśnie cały Kurski i dlatego taki człowiek będzie dla PiS zawsze niezastąpiony i dla niego można nawet wprost pomiatać swoim własnym prezydentem u progu wyborów. Co jest kolejnym dowodem, że Andrzej Duda nie ma za grosz poczucia godności osobistej. Ponieważ oni lubią odnosić się do pamięci swojego prezydenta Lecha Kaczyńskiego, to choć nie przepadałem za nim, w podsumowaniu uważałem, że jego prezydentura była słaba, to zupełnie nie mogę sobie wyobrazić Lecha Kaczyńskiego pozwalającego żeby ktoś nim pomiatał.

Nie wiem, czy w ogóle można porównywać Dudę do Kaczyńskiego. To był całkiem inny kaliber polityków. Tu nie chodzi nawet o godność, bo ile jej miał Kaczyński to nie mam pojęcia. Duda był w momencie wykreowania na prezydenta przeciętniakiem wśród polityków. Sam za pomocą swoich talentów raczej by na wyższy poziom nie wszedł. To nie ten typ. Ktoś po prostu go wykreował i los mu się poszczęścił. Natomiast Kaczyński miał za sobą jednak jakieś osiągnięcia w polityce i to dzięki nim w sporej mierze został prezydentem. Gdyby Kaczyński był prezydentem nadanym w taki sposób jak Duda to prawdopodobnie zachowałby się podobnie.

891

Misinx napisał/a:

Gdyby Kaczyński był prezydentem nadanym w taki sposób jak Duda to prawdopodobnie zachowałby się podobnie.

Myślę, że to działa odwrotnie tongue To znaczy, ponieważ Lech Kaczyński miał wewnętrzną godność osobistą i poczucie honoru, to w pewnym momencie naturalnie znalazł się na najwyższym urzędzie. Oczywiście również dzięki bratu ale to były zupełnie inne relacje dwóch równorzędnych podmiotów. Andrzej Duda nie jest podmiotem relacji, a jej przedmiotem. Stąd Lech Kaczyński nie zachowywał się tak, bo nie miał równie podłych warunków osobowych.

A tak na marginesie tej aferki, to wyraźnie widać, że jedynym celem było obrzuceniem łajnem określonych środowisk i ogólna gównoburza odwracająca uwagę od innych, niewygodnych spraw dla władzy. Latkowski był trzymany właśnie na taką chwilę tzn., że chwila jest dla PiS bardzo niedobra wink Mierny film o sprawie sprzed 5 lat, gdzie sam Latkowski parę lat temu wydał książkę, o sprawie pisały kilka lat temu różne media, było to poruszane w telewizjach komercyjnych. Media co miały zrobić to zrobiły dawno temu. Natomiast od 5 lat sprawą zajmuje się prokuratura pod wodzą Zbigniewa Ziobro i jakie to powalające efekty tych śledztw? Tak powalające, że w uznaniu swojej i podwładnych 5-letniej pracy minister powołuje specjalny zespół lol

892

Kurski znowu wrócił do zarządu TVP.
A przecież od jego odejścia zależało czy prezydent 2 miliardy dla TVP da.
Lada moment zostanie z powrotem prezesem.
Kpią sobie z prezydencika w żywe oczy.

893

Snake napisał/a:
Misinx napisał/a:

Gdyby Kaczyński był prezydentem nadanym w taki sposób jak Duda to prawdopodobnie zachowałby się podobnie.

Myślę, że to działa odwrotnie tongue To znaczy, ponieważ Lech Kaczyński miał wewnętrzną godność osobistą i poczucie honoru, to w pewnym momencie naturalnie znalazł się na najwyższym urzędzie. Oczywiście również dzięki bratu ale to były zupełnie inne relacje dwóch równorzędnych podmiotów. Andrzej Duda nie jest podmiotem relacji, a jej przedmiotem. Stąd Lech Kaczyński nie zachowywał się tak, bo nie miał równie podłych warunków osobowych.

A tak na marginesie tej aferki, to wyraźnie widać, że jedynym celem było obrzuceniem łajnem określonych środowisk i ogólna gównoburza odwracająca uwagę od innych, niewygodnych spraw dla władzy. Latkowski był trzymany właśnie na taką chwilę tzn., że chwila jest dla PiS bardzo niedobra wink Mierny film o sprawie sprzed 5 lat, gdzie sam Latkowski parę lat temu wydał książkę, o sprawie pisały kilka lat temu różne media, było to poruszane w telewizjach komercyjnych. Media co miały zrobić to zrobiły dawno temu. Natomiast od 5 lat sprawą zajmuje się prokuratura pod wodzą Zbigniewa Ziobro i jakie to powalające efekty tych śledztw? Tak powalające, że w uznaniu swojej i podwładnych 5-letniej pracy minister powołuje specjalny zespół lol

Hejt jaki spadł na pewne znane osoby po emisji tego filmu wydaje mi się, że jednak może zaboleć mocno pana Latkowskiego po kieszeni, bo jest wymiernym skutkiem tego co on zawarł w swoim filmie, a zawarł to w formie czytelnej aluzji. To nie jest jakieś tam gadanie. Część tych ludzi jak np. Siwiec i jej mąż mają pieniądze, interesy i mogą w sądzie wymiernie udowodnić jaki wpływ na to miało "dzieło" Latkowskiego. Dla mnie Latkowski to gnida do wynajęcia, coś jak Kurski, chociaż ten jest gnidą ideową. Nie będzie mi go kompletnie żal jeśli pozwy doprowadzą go do bankructwa.

894

Misinx napisał/a:

Nie będzie mi go kompletnie żal jeśli pozwy doprowadzą go do bankructwa.

Naprawdę w to wierzysz? Znajomemu 10 lat zajęła obrona swojego dobrego imienia przed polskimi sądami, a zarówno on jak i przeciwnicy, to małe żuczki. Po 10 latach, wydanych pięciocyfrowych sumach na adwokata wywalczył możliwość dochodzenia odszkodowania od szkodnika. Jak będzie wypłacalny i tylko raz na 10 lat może nasłać na niego komornika. Tak wygląda polski wymiar sprawiedliwości i jak tu się dziwić, że ludzie kibicują PiS w jego rozwalaniu? Latkowski jest straceńcem ale na 100 % obiecano mu wsparcie więc prawda będzie wyglądać tak, że ci obrzuceni gównem będą lata całe z nim walczyć ale jak uzyskają jako taką "satysfakcję", to będziemy już lata świetlne od tej rzeczywistości. Nie wiem czy wszyscy tego dożyją... wink

895

Snake napisał/a:
Misinx napisał/a:

Nie będzie mi go kompletnie żal jeśli pozwy doprowadzą go do bankructwa.

Naprawdę w to wierzysz? Znajomemu 10 lat zajęła obrona swojego dobrego imienia przed polskimi sądami, a zarówno on jak i przeciwnicy, to małe żuczki. Po 10 latach, wydanych pięciocyfrowych sumach na adwokata wywalczył możliwość dochodzenia odszkodowania od szkodnika. Jak będzie wypłacalny i tylko raz na 10 lat może nasłać na niego komornika. Tak wygląda polski wymiar sprawiedliwości i jak tu się dziwić, że ludzie kibicują PiS w jego rozwalaniu? Latkowski jest straceńcem ale na 100 % obiecano mu wsparcie więc prawda będzie wyglądać tak, że ci obrzuceni gównem będą lata całe z nim walczyć ale jak uzyskają jako taką "satysfakcję", to będziemy już lata świetlne od tej rzeczywistości. Nie wiem czy wszyscy tego dożyją... wink

Obiecanki wsparcia, które może dostał Latkowski są gówno warte, bo ten facet nie jest nikim ważnym i jak przyjdzie co do czego, to nikt nie będzie za niego "umierał". Czytając zapis jego rozmów z Szycem można mieć spore zastrzeżenia co do kondycji psychicznej tego faceta. To jak długo będą się musieli borykać z tym gównem ludzie, których obrzucił w swoim filmie Latkowski to jedno. I pewnie faktycznie może to być długo, choć bez przesady. A to, że Latkowskiemu przyjdzie za to beknąć to drugie. Nasz wymiar sprawiedliwości (i nie tylko nasz) jest owszem, taki jest, ale myślę, że zawartość portfeli ludzi, którzy z niego korzystają też ma pewne znaczenie. Ja nie wiem jak majętny był Twój znajomy, ale Latkowski zadarł z paroma osobami, których naprawdę stać na dobrego adwokata.

896

No dobra, dobra kancelaria, to 5 lat wożenia się ze sprawą. Bo wiesz, jest pierwsza instancja, druga..., a tu jak pisałem sprawa nie jest oczywista. Czeredy rzeczoznawców, zmiany składów sądów, odwołane posiedzenia, a następne za pół roku. Witaj w polskiej rzeczywistości wink A jak pisałem gówno ścieka z tych obrzuconych, a Latkowski ma to gdzieś. Wygrasz sprawę i zadośćuczynienie i z czego go zlicytujesz? Tak smutno, to właśnie wygląda,

897

Snake napisał/a:

No dobra, dobra kancelaria, to 5 lat wożenia się ze sprawą. Bo wiesz, jest pierwsza instancja, druga..., a tu jak pisałem sprawa nie jest oczywista. Czeredy rzeczoznawców, zmiany składów sądów, odwołane posiedzenia, a następne za pół roku. Witaj w polskiej rzeczywistości wink A jak pisałem gówno ścieka z tych obrzuconych, a Latkowski ma to gdzieś. Wygrasz sprawę i zadośćuczynienie i z czego go zlicytujesz? Tak smutno, to właśnie wygląda,

Hehehe, ale to co piszesz to z punktu widzenia Latkowskiego też nie są dobre wiadomości, bo za 5 lat sytuacja będzie już tak inna, że naprawdę nikt tego pana już nie wspomoże. Paradoksalnie, gdyby sprawy sądowe rozgrywały się szybko, kiedy sprawa jest nagłośniona to dla niego byłoby lepiej.

898

Ucieknie znów do Rosji jakby co .) W końcu 5 lat się tam ukrywał, poza dwoma latkami odsiadki w Polsce, a już go chyba licytowali.

899

Snake napisał/a:

Ucieknie znów do Rosji jakby co .) W końcu 5 lat się tam ukrywał, poza dwoma latkami odsiadki w Polsce, a już go chyba licytowali.

O tym nie pomyślałem big_smile Ale gdzie się podziała przenikliwość w PiS, że zatrudnili gościa który 5 lat siedział w Rosji ?

900

Na tą chwilę był wygodny. Taka mała gnida, szantażysta. Miał odciągnąć uwagę od innych spraw i zrobił to. Szyc i tak, że nie zgłosił go o nękanie. Facet prosił się o to.

901

Misinx napisał/a:

Nie wiem, czy w ogóle można porównywać Dudę do Kaczyńskiego. To był całkiem inny kaliber polityków. Tu nie chodzi nawet o godność, bo ile jej miał Kaczyński to nie mam pojęcia. Duda był w momencie wykreowania na prezydenta przeciętniakiem wśród polityków. Sam za pomocą swoich talentów raczej by na wyższy poziom nie wszedł. To nie ten typ. Ktoś po prostu go wykreował i los mu się poszczęścił.

Kampania Dudy w ogromnej mierze oparta była na sieci internetowej. Po raz pierwszy na taką skalę uderzono w media społecznościowe, by dotrzeć do tego grona wyborów, dla których Internet jest głównym nośnikiem informacji. W każdym razie pomysł dobry, na pewno okazał się skuteczny, jednak biorąc pod uwagę, że w dużej mierze odbyło się to metodą "cel uświęca środki", trudno powiedzieć, że była to uczciwa kampania.

Tak na marginesie, kilka dni temu prokuratura w Piotrkowie Trybunalskim przedłużyła lipną sprawę oczerniającą Rafała Trzaskowskiego. Lipną, bo dawno stwierdzono, że to pomówienie, a przynajmniej nie znaleziono żadnych dowodów na nielegalne finansowanie kampanii wyborczej do Parlamentu Europejskiegob w 2009 roku. Oczywiście zupełnym przypadkiem na czele tej Prokuratury jest nominowana przez Zbigniewa Ziobrę Magdalena Witko, żona byłego posła PiS, przyjaciela Andrzeja Dudy. 
Moim zdaniem boją się go i będą wyciągać takie brudy, choćby je sami mieli stworzyć.

Kleoma napisał/a:

Kpią sobie z prezydencika w żywe oczy.

Kpią, bo sobie na to pozwala. Żaden szanujący się polityk, a tym bardziej prezydent wielomilionowego państwa, nie dałby się tak wodzić za nos i ośmieszać. Odnoszę przy tym wrażenie, że nasz nawet nie bardzo zdaje sobie sprawę, że to drastycznie uderza w jego wizerunek. Notabene, nie wiem ile w ogóle ogarnia z tego, co dzieje się przy jego udziale, bo to naprawdę nie jest normalne, żeby świadomie narażać się na taką odpowiedzialność.
Myślicie, że robi to ze strachu?

902

Myślę że wszyscy nasi politycy mają pewność popartą doświadczeniem, że nic złego ich nie spotka. Żeby ktoś ich ukarał czy osądził musiałyby się zmienić świnie które są przy korycie, a na to nie ma szans. Od kiedy pamiętam nie ukarano żadnego polityka. Karano wielokrotnie osoby wytykajace im błędy i przestępstwa, ale samych polityków nigdy.

903 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-05-23 09:14:29)

Muszą  być mocno przekonani, skoro po raporcie ich własnego CBA  na temat Szumowkiego o konflikcie interesów pchają  gościa na świecznik wiedząc  że tam będzie  lepiej oświetlony. Co do prezydenta Dudy to taka osobowość jest raczej, łatwo sterowaną.
Co jakiś  czas Polacy nabierają  się na człowieka znikąd. Bo Duda był znikąd,  czyli żadnych politycznych funkcji nie pełnił,  zwykły urzędnik. Kto nigdy nie pracował  samodzielnie tylko pod jakimś szefem  nie powinien być  prezydentem.
A szef CBA to powinien być  nie tylko nieuwiklany, niezależny  ale i najodwazniejszy szeryf. Bo większość  tych gości idzie do polityki po pieniądze  i układy, więc  afery są nieuniknione, jedyna broń  to nie więzienia post faktum, tylko ujawnianianie ich. Więc  wolne media. Wi krajach autorytarnych dziennikarzy się morduje, torturuje i zastrasza.

I z całym szacunkiem  dla ministra  zdrowia,  dobrze że nie mamy tutaj Włoch,  ale moim bohaterem byłby gdyby zapobiegł zamrożeniu gospodarki, np zamykając  granice jeszcze wcześniej.
Zamknięcie granic gdy już mamy zarazę,  nakazy noszenia masek,  poszukiwanie ich na gwałt po świecie gdy już że 3 miesiące wiadomo że jest zaraza to żaden wyczyn. I to, że Unia  i WHO dała d.. y nikogo nie usprawiedliwia, biorą  pensje za myślenie.
A robienie z siebie bohaterów  za zbiurokratyzowaną celowo tarczę , bo wiadomo że dla wszystkich kasy nie starczy na czas i pałowanie przedsiębiorców to już szczyt.
Ciekawe czy posłowie z PiS i mieliby odwagę  zapukac  do drzwi w Warszawie gdzie pracują urzędnicy  rozpatrujacy  ich wnioski i powiedzieć im jak się opierdalaja  big_smile
Dobrze że poseł Czarnek przy okazji tej akcji ubrał taką  maskę  z czerwonym swinskim noskiem,  pasowała mu..

904

"Prezydent został uprzedzony o powrocie Kurskiego i to zaakceptował"

Widzi defekty swojej kampanii, widzi powiększający się słupek poparcia dla Trzaskowskiego, liczy na pomoc Kurskiego w prowadzeniu kampanii w TVP.

905 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-05-23 10:19:26)

Co do filmu Latkowskiego  stając w prawdzie  wypływają  nowe fakty, lokal był podejrzany, prasa o tym pisała miasto chciało to zamknąć,  celebryci mogli się zastanowić  czy warto podnosić  kartkę z napisem tak dla "zatoki sztuki" trzeba się zainteresować,  zanim się udostępni  swoją buzię. W tym aspekcie tylko Majdan może  mieć  pretensje bo nie bywał  a jest najbardziej znanym Radosławem M.

906

Dobrze, że 3 lata temu łażąc po Sopocie z rodziną nie wpadłem na to miejsce. Zrobiłbym sobie zdjęcie i klops wink Lokal ma już jakiś czas nową nazwę i teoretycznie nowych właścicieli. Głosi image miejsca dla rodzin z dziećmi. Ja idąc do lokalu nie przeglądam jego historii w internecie wink Z drugiej strony rzadko chodzę po lokalach nocą ale czasem się zdarza. Tabuny ewidentnie nastolatek wymalowanych, zrobionych na wampy. Okupują okolice barów, snują się nawalone. Dla amatorów żniwa...

907

Snake napisał/a:

Dobrze, że 3 lata temu łażąc po Sopocie z rodziną nie wpadłem na to miejsce. Zrobiłbym sobie zdjęcie i klops wink

Co ja mam powiedzieć jak miejsce znam i w nim bywałam, bo jest super położone przy samej plaży i podawali tam pyszną sałatkę z grillowanymi burakami? Może nawet gdzieś jest moja fota z tego miejsca :-D 

A wracając do tematu wątku, to obserwuję, że tygodniowy prawie-kandydat na prezydenta pnie się sukcesywnie do góry w publikowanych sondażach. Duda już tam obgryza paznokcie. Z ciekawości wrzuciłam sobie w przeglądarkę „komorowski duda sondaż kwiecień 2015” i okazuje się, że dzisiejsza sytuacja sondażowa ma się analogicznie do tej sprzed 5 lat, z tym, że Duda wskoczył na miejsce Komorowskiego. Komorowski w ówczesnych sondażach miał niekwestionowane zwycięstwo w pierwszej turze, a na drugim miejsce Duda z 20 kilkoma procentami, a w drugiej turze wygrana Komorowskiego 55% do 40% dla Dudy. Wszyscy wiemy, jak to się finalnie zakończyło.

908 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-05-23 20:46:01)

Oj ta wiara w nowego prezydenta to przesada. Przecież widać, kto za wynikami stoi. Słynne 11% wink
Tak na start miał słynny wyjazdowicz na Maderę Ryszard Petru, jak i znany z wprowadzenia Krzysztofa Bęgowskiego, Janusz Palikot… Nie zapominajmy o projekcie Kukiz 15, jak i projekcie Biedroń.
Bardzo traktowałbym to jako zastępcza karta, bowiem projekt Hołownia zaczyna się sypać.
Że ktoś się łapie na te pompowane sondaże jeszcze smile

Duda obgryza paznokcie z innego powodu. Jego własny obóz, go tak mocno..., że aż wióry lecą. Naprawdę trzeba być, nie powiem kim, żeby tak pozwalać sobą miotać.
Do tego ta marna propaganda, że PRL niech się schowa. Dzisiaj to szczyt żenady.

Dziś Pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów - Norbert Maliszewski przekroczył kolejny poziom sprzedaży godności za garść srebrników.
"Wczoraj pochowałem ojca. Ostatnie 4 miesiące spędził patrząc w sufit (rak kręgów szyjnych). Był dumny z tego, jak rząd radzi sobie w czasie pandemii, jak mało jest zgonów Najważniejsze jest życie (kraje, które mają najwięcej testów na milion, mają  także najwięcej zgonów) cdn"

"Bulwersuje zakłamanie. Tekst na portalu x o sukcesie Niemiec 100 zgonów na milion w porównaniu do Polski, a u nas 26 (we Francji 433, UK 536). Kraje tamte na początku źle zareagowały, miały wiele przypadków i zgonów, mają stromą krzywą i nominalnie wciąż więcej zgonów i zakażeń"

"W Polsce krzywa jest płaska,  ale ogólnie było bardzo mało zgonów na milion. Kształt stromej krzywej w wielu krajach- duzo zachorowań i zgonów (a teraz szybsze spadki) to nie sukces, a efekt błędów. A niektórym ciężko mi będzie podać rękę, za zakłamanie w takiej sprawie"

909

Moim skromnym zdaniem w obozie władzy mogła wybuchnąć panika, bo stan formalnego zawieszenia kampanii nie wpływa korzystnie na pracę sztabu prezydenta. Coraz wyraźniej można też odczuć jak bardzo władza nie radzi sobie z obecną rzeczywistością i widzą to nawet jej dotychczasowi zwolennicy. Tutaj nawet propaganda przestaje pomagać. Notabene, przecież jeszcze kilkanaście tygodni temu sztab wyborczy prezydenta działał bardzo czynnie, a poparcie dla niego rosło, polityczna sytuacja była jednak zupełnie inna. W nowych warunkach rządzącym trudno jest się odnaleźć i siłą rzeczy traci na tym obecny prezydent, a raczej ta figura prezydenta, którą prezydentem nazwano. Dziwi tylko, że tak bardzo chcą władzy, a tak bardzo Dudę ośmieszają - tę logikę są w stanie pojąć chyba tylko oni sami.

Widać to nawet w sondażach. W najnowszym badaniu Andrzej Duda stracił aż 20 punktów procentowych poparcia (spadek z 59% do 39%), co znaczy, że w ciągu zaledwie kilku ostatnich jego dni zmalało ono aż o 10%. To oznacza już nie tylko czerwoną lampkę ostrzegawczą dla rządzących, ale wręcz alarm. Strach się bać co czego mogą się posunąć.

Generalnie wygląda na to, że przesunięcie terminu wyborów może się PiS mocno odbić czkawką, bo nie tylko PAD ma wyraźnie mniejsze poparcie, ale też opozycja miała możliwość politycznego restartu, czyli czas na wystawienie nowego kandydata. Wystarczyło wprowadzenie Rafała Trzaskowskiego na miejsce Małgorzaty Kidawy-Błońskiej i zmiana narracji z "śmiertelnie groźne wybory" na "idźmy na wybory", by kampania nabrała zupełnie innej dynamiki.

910 Ostatnio edytowany przez Misinx (2020-05-23 21:30:19)

Snake napisał/a:

Dobrze, że 3 lata temu łażąc po Sopocie z rodziną nie wpadłem na to miejsce. Zrobiłbym sobie zdjęcie i klops wink Lokal ma już jakiś czas nową nazwę i teoretycznie nowych właścicieli. Głosi image miejsca dla rodzin z dziećmi. Ja idąc do lokalu nie przeglądam jego historii w internecie wink Z drugiej strony rzadko chodzę po lokalach nocą ale czasem się zdarza. Tabuny ewidentnie nastolatek wymalowanych, zrobionych na wampy. Okupują okolice barów, snują się nawalone. Dla amatorów żniwa...

Hehehe dzisiaj czytałem w necie świetny komentarz, że dobrze, że Latkowski nie nakręcił filmu o pedofilii w Kościele, bo kto z nas chociaż raz w życiu nie był na mszy. Normalnie strach big_smile

Ale swoją drogą to teraz się boję iść na pierogi do mojego ulubionego baru na osiedlu. A cholera wie co tam za interesy za tym stoją ?

Posty [ 846 do 910 z 2,703 ]

Strony Poprzednia 1 12 13 14 15 16 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024