Witajcie kochane i kochani.
Piszę dzisiaj do was z nietypową prośbą, chciałabym abyście polecili mi książki warte przeczytania o religiach. Szczególnie interesują mnie te religie mniej znane, bardziej tajemnicze i/lub wierzenia plemienne, mitologia, religie historyczne takie jak wierzenia Słowian. Chciałabym, aby to były książki zawierające fakty i wiedzę, a nie jedynie przypuszczenia autorów.
Dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto będzie w stanie mi pomóc.
Chciałabym, aby to były książki zawierające fakty i wiedzę, a nie jedynie przypuszczenia autorów.
Fakty i wiedza na temat wierzeń i religii, a nie przypuszczenia autorów? Zdajesz sobie chyba sprawę, że w przypadku każdej religii są tylko przypuszczenia vel wierzenia, a nie fakty i wiedza?
Pomijając ten szczegół, to i tak nie istnieje praca dot. wierzeń Słowian, która zawierałaby tylko fakty i wiedzę, bo nie ma żadnych Słowian, którzy w formie faktów i wiedzy przekazali informacje na temat swoich wierzeń. To co wiadomo o religii Słowian w głównej mierze wywodzi się z relacji misjonarzy chrześcijańskich, którzy nie rozumieli tamtej religii, nie obchodziła ich ona, bo ich zamierzeniem było jej wyplenienie i wreszcie skupiali się na jej demonizowaniu. Późniejsi autorzy chrześcijańscy czego nie wiedzieli, to sobie dopowiedzieli i skorzystali przy tym z motywów znanych im z mitologii greckiej i rzymskiej. W rezultacie to co odtworzono na podstawie tych relacji było i zawsze już pozostanie przypuszczeniem naukowców. Z tych lepszych polecam A. Gieysztora.
I z tego masła maślanego korzystają obecnie odtwórcy wierzeń Słowiańskich, co pozostawię już bez komentarza...
Również polecam "Mitologię Słowian" Aleksandra Gieysztora. Możesz również sięgnąć po "Religie Słowian" Andrzeja Szyjewskiego.
Zgodzę się z wypowiedzą Klio. Napiszę więcej. Historia jest dziedziną opartą w dużej mierze o domniemania, a co dopiero religia. Jeżeli chodzi o mitologię, wierzenia plemienne, to jak same nazwy wskazują są to tylko wierzenia, a jak wiadomo w wierzeniach o fakty trudno.
Nie chcę w tym temacie prowadzić offtopu i naprawdę nie chcę mi się tutaj dyskutować, powiem jedynie, że przez fakty miałam na myśli fakty dotyczące wierzeń/religii, a nie tego czy wierzenie są rzeczywiście prawdziwe i nie są to spekulacje autora, a niestety miałam okazję wiele takich książek widzieć. Co innego opierać się na faktach historycznych, które są często wiedzą domniemaną, ale jednak jakąś, a co innego rozwodzić się nad czymś, czego wiedzę mamy z artykułów na Wikipedii, która swoją drogą jest kiepskim narzędziem do research'u. A akurat wierzenia słowian były tutaj przykładów, bo nie ograniczam się jedynie do tego.