Nie wiem czego chcę - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Nie wiem czego chcę

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Nie wiem czego chcę

Nie wiem, czy chcę być w związku, czy nie. Czy chce mieć przyjaciół, czy spędzić życie w samotności. Kontynuować swoją karierę naukową czy olać to wszystko. Ogólnie nic nie wiem. Nie wiem na czym mi naprawdę zależy. Czy ktoś tak miał?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nie wiem czego chcę

Nie, z reguły dokładnie wiem czego na daną chwilę chcę, oczekuję, potrzebuję. Czasem tylko nie słuchałam intuicji, co nierzadko okazywało się błędem, dlatego teraz słucham jej uważniej i postępuję zgodnie z tym, co podpowiada wink.

Jak sądzisz, z czego wynika Twoje niezdecydowanie - z ciągłego niezadowolenia, wygórowanych oczekiwań, wewnętrznego rozdarcia?

Hahaha, ja wiem dokładnie czego chcę smile ale piętnaście minut później wszystko mi się zmienia o sto osiemdziesiąt stopni...

4

Zuza ile masz lat ?

Jakie przeżycia  poprzedziły Twoje obecne przemyślenia ?

5 Ostatnio edytowany przez podobno_zuzanna (2016-10-12 12:58:59)

Pisałam, pisałam i mnie wylogowało. Więc jeszcze raz, tym razem trochę krócej.

Cześć, dziewczyny. Mam 29 lat. Zawsze byłam niezdecydowana i miałam wiele wątpliwości. Nie mówię tutaj o problemach z cyklu: nie wiem jaki jogurt wybrać i stoję przed sklepową półką pół godziny (w takich codziennych sytuacjach, o dziwo, działam szybko wink ). Mam wielkie dylematy w ważnych kwestiach życiowych. I chcę robić karierę naukową, i miewam chwile, kiedy sobie myślę, że wolę proste życie i intelektualne wyzwania nie są dla mnie, że się do tego nie nadaję, a potem trafiam na konferencję i wychodzę stamtąd zachwycona, uskrzydlona, do czasu... zanim znowu nie zaczną mnie męczyć wątpliwości. Dodatkowo boję się, że być może mam większe ambicje niż możliwości. Kolejny przykład: i chciałabym być w związku, z którym jestem i prędzej niż później założyć rodzinę, bo uwielbiam dzieci (zawsze chciałam mieć ich kilkoro, jestem jedynaczką) i czasem myślę, że wcale nie chcę, bo lubię mieć spokój, lubię swoją samotność. Chciałabym mieć bliskich przyjaciół, takich naprawdę od serca, lubię ludzi, cenię ich obecność, kontakt z nimi, ale przez to, że to swoje samotnictwo i potrzebę emocjonalnej i psychicznej niezależności chyba nie umiem nawiązać bliskiej, emocjonalnej relacji z drugim człowiekiem (kilka przyjaźni już w ten sposób straciłam). A jeśli wybiorę samotność, a po 10 latach okaże się, że zaczyna mi ona dokuczać, ale będzie już za późno na związek, dzieci? A może to wszystko kwestia lenistwa? Kariera naukowa, przyjaźnie, rodzina, ludzie wymagają poświęcenia, działania, odpowiedzialności, a mi się nie chce, bo jestem wygodna, leniwa, ospała życiowo? Ale mam jeszcze jeden pomysł: może moje niezdecydowanie wynika z tego, że byłam i nadal jestem dość... zmienna. Dotyczyło to zakochiwania się, gustu, zainteresowań. Może obawiam się tego, że wybiorę coś, podejmę jakąś decyzję, zainwestuje w nią czas, energię, pieniądze, a później przejdzie mi i będę miała poczucie porażki, straty czasu, zawodu i stąd taka inercja, tkwienie w miejscu? Nie wiem, czy moja zmienność to naturalna ewolucja, rozwój (!) czy niestabilność, chwiejność (znowu to niezdecydowanie...). Mimo wszystko uważam jednak, że jestem mądrzejszą, ciekawszą, atrakcyjniejszą intelektualnie i towarzysko osobą niż byłam kilka lat temu... Chyba... Macie jakieś inne diagnozy? Pozdrawiam!

6

Odnoszę wrażenie, że jesteś z tych osób, które chciałyby zjeść ciastko i nadal je mieć, a tak się niestety nie da. Mam jednak dobrą informację - takich osób wbrew pozorom jest całkiem sporo.

Niemal każda życiowa sytuacja, to kwestia wyborów, a każdy wybór ma swoje dobre i złe strony. To co mogłabym Ci poradzić, to wyznaczyć sobie priorytety oraz nauczyć pewnego rodzaju elastyczności. Jeśli więc na Twojej liście znajdzie się chęć posiadania dzieci, bo uznasz, że to jest w życiu najważniejsze, to zastanów się czy będziesz potrafiła zaakceptować te obowiązki i wyrzeczenia, które się z tą nową sytuacją wiążą, a przede wszystkim czy jesteś skłonna zrezygnować z dużej ilości wolnego czasu, spokoju, wygody. Podobnie z karierą - to ogromna satysfakcja, ale i odpowiedzialność, spory nakład pracy, obowiązki - zastanów się zatem na czym zależy Ci bardziej.

Wyznaczenie priorytetów zwykle jest doskonałym punktem wyjścia do podejmowania ważnych, życiowych decyzji, tym bardziej, że w chwili pojawiających się wątpliwości szybko będziesz mogła przypomnieć sobie dlaczego tak czy inaczej postępujesz i w jakim celu to robisz. Uwierz - to naprawdę działa! smile

7 Ostatnio edytowany przez celinienne (2016-10-12 18:07:16)

Mam wrazenie, ze jestes niezorganizowana i boisz sie,z e sobie nie pooradzisz, jezeli zreaalizujesz swoje plany -) Wiesz, istnieja pomoce domowe, nianie, istnieja kolonie dla dzieci itd itd. Jezeli wybierzesz na partnera zyciowego madrego czlowieka, to zrozumie, ze potrzebujesz chwile samotnosci - uwierz, ze mezcyzni to nie bestie bezmozgowe.

Mam wrazenie, ze ty nie potrzebujesz psychologa, ale raczej coacha (jest ich wielu -). Powodzenia!

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Nie wiem czego chcę

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024