Bierzecie witaminę D? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Bierzecie witaminę D?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 33 ]

Temat: Bierzecie witaminę D?

Zastanawiam się właśnie czy nie zacząć brać witaminy D. Jestem w 7tc i z tego co czytam ona jest dość ważna w rozwoju dziecka. Macie jakieś doświadczenia? Na co zwrócić uwagę przy zakupie takiej witaminy?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Bierzecie witaminę D?

A bierzesz już jakieś witaminy w ogóle? Ja biorę Mama DHA i tam jest zawarta witamina D. Jest istotna w rozwoju dziecka

3

Na poczatku zobacz sklad swoich witamin o ile je bierzesz.. ja na początku bralam tylko kwas foliowy tak mi moj lekarz doradzil

4

Witamina D jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu zarówno matki jak i dziecka...ale tez ogólnie każdego z nas
Ja przyjmuję wit d w kropelkach, dziecku tak samo podaję codziennie ale nie w dawce która jest napisana na ulotce bo są bardzo zaniżone..daję kilka kropel więcej..uwierzcie że ciężko witaminę d przedawkować więc śmiało można ją zażywać:)

5 Ostatnio edytowany przez allure (2016-08-28 22:58:12)

Dziewczyno, wystaw lepiej nogi na słońce, jedz dużo mięsa i dużo warzyw i wszystko będzie ok.
Na cholerę Ci te witaminy?!
Ciążę przechodziłam za granicą i też tak szalałam, na szczęście miałam mądrego lekarza, który pukał się w czoło i śmiał na słowo witaminy.
Chcesz truć siebie i dziecko? Ja rozumiem, że dochtor chce jak najwięcej opchnąć tego syfu ale bądź od niego madrzejsza.
Witamina d w kropelkach...przecież jest LATO?
Niech zgadnę, pewnie nagadał, że słonce jest niezdrowe?
Tabletki za to, to samo zdrowie.
Badał Ci krew, masz braki, czy taka lekarska ruletka?

6

no to na pewno powinnaś sobie ogarnąć jakiś dobry suplementy bo witaminę d trzeba w zasadzie brać od początku ciąży. I Twój organizm i organizm maluszka ma na nią spore zapotrzebowanie. Towarzystwo ginekologiczne zaleca dawkę 1500-2000 jednostek

7

allure nie mów że witaminy nie są ważne bo są niezwykle ważne w organizmie matki jak i dziecka..owszem wystawić całe ciało na słońce można..pomoże ale potem trzeba się nie myć kilkanaście godzin żeby witamina d się utrzymała i wchłonęła...
tak samo jod jest bardzo ważny a lekarze o tym nie wspominają w ogóle..dawka w tabletkach z zestawu witamin jest minimalna.
Lekarz to powinien siebie popukać w czoło że takie bzdety Ci opowiadał...myślisz ze zapotrzebowanie na witaminy otrzymasz tylko z jedzenia??zapomnij

8

Witaminy sa wazne w rozwoju dziecka..

Chcesz powiedziec ze w owocach i wazywach znajdziemy duza dawke witamin?? Chyba w tych czasach mozemy o tym zapomnieć wszystko jest naszprycowane chemia a owoce i warzywa opryskami.

9

Ja czytalam wrecz ze to jest tak ze jak Ty masz niedobor witaminy d to twoje dziecko ma jej nawet z 20% mniej. Sama akurat suplementowalam. Bralam vitrum d3 i bylo ok. U mnie akurat sprawdzilo sie forte ale dawke mozesz ustalic indywidualnie z lekarzem

10

Płód rozwijający się w brzuchu mamy rzeczywiście ma około 20% mniej witaminy D niż ciężarna, a niedobór dotyczy niestety większości kobiet w ciąży. Według uczonych z Uniwersytetu Cork w Irlandii jest to nawet 91% kobiet! Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie powikłania niesie ze sobą deficyt tej witaminy. Bagatelizujemy kwestię ciążowej suplementacji, podczas gdy każda kobieta w ciąży powinna przyjmować witaminę D w dawce 1500-2000 j.m. praktycznie od momentu stwierdzenia ciąży, przez cały jej przebieg i okres laktacji. Przy stwierdzonym niedoborze dobowa dawka witaminy D wzrosnąć może nawet do 4000-10000 j.m.  – decyduje o tym lekarz prowadzący, na podstawie wyników badań laboratoryjnych. W przypadku niedoboru witaminy D u noworodka może dojść do drgawek wskutek hipokalcemii, czyli zbyt niskiego stężenia wapnia w surowicy krwi. Może mieć ponadto niską masę urodzeniową oraz nieprawidłowo rozwinięty układ kostny. W późniejszych latach ma zwiększone ryzyko rozwoju astmy, cukrzycy, krzywicy, a także chorób autoimmunologicznych, metabolicznych, sercowo-naczyniowych i nowotworowych. Pozdrawiam serdecznie, Justyna Maj

11

Mój ginekolog mówi że najlepiej to jeść zdrowo, tak by jak najwięcej z pożywienia czerpać. Tylko kwas foliowy brałam.  Witaminy trzeba brać gdy są braki Ale przeważnie pojedyncze a nie całe hordy wciskane w kobiety które nie chcą ryzykować. A ryzykując jeszcze więcej własnym zdrowiem bo te całe witaminy to chemia w czystej postaci. to nie są przecież naturalne składniki tylko wyrób chemiczny.

Każdy robi jak chce. Ale jeżeli witaminy to pod okiem lekarza który wie co robi , zleca badania. Gdy przy pierwszej ciąży zapytałam o nie lekarza a ten powiedział "aaa można brać", a na na pytanie jakie? " weźmie pani tańsze w aptece, w zasadzie to co pani chce" to wtedy zmieniłam lekarza.

12

A jak to jest z przebywaniem na słońcu? To nie wystarczy? Skoro to witamina którą bierze się właśnie ze słońca myślałam w sumie że taka dawka z codziennego spaceru chociażby może być ok

13

to nie jest takie proste bo trzeba wtedy wychodzic na to slonce o okreslonych godzinach, odslaniac 18% ciala i nie mozna uzywac kremow z filtrem. Ja bym nie ryzykowala bo o brzydkie przebarwienia od slonca w ciazy trudno nie jest

14

caro3109 napisał/a:

Mój ginekolog mówi że najlepiej to jeść zdrowo, tak by jak najwięcej z pożywienia czerpać. Tylko kwas foliowy brałam.  Witaminy trzeba brać gdy są braki Ale przeważnie pojedyncze a nie całe hordy wciskane w kobiety które nie chcą ryzykować. A ryzykując jeszcze więcej własnym zdrowiem bo te całe witaminy to chemia w czystej postaci. to nie są przecież naturalne składniki tylko wyrób chemiczny.

Każdy robi jak chce. Ale jeżeli witaminy to pod okiem lekarza który wie co robi , zleca badania. Gdy przy pierwszej ciąży zapytałam o nie lekarza a ten powiedział "aaa można brać", a na na pytanie jakie? " weźmie pani tańsze w aptece, w zasadzie to co pani chce" to wtedy zmieniłam lekarza.

Na stronie [spam] znalazłam artykuł o witaminie D i najlepiej swoją dietę urozmaicić po prostu o rybki morskie smile Oczywiście będą osoby, które ryb nie znoszą, więc są zawsze żółtka i produkty mleczne. Warto więc najpierw zmienić nawyki żywieniowe, zanim pójdziemy po suplement diety. Ale tak jak mówisz, na samym szczycie tej piramidy, jest opinia lekarza.

15

Brałam tylko folik , przed ciążą i praktycznie całą ciążę.

16

Niestety ciężko zaspokoić dobowe zapotrzebowanie na witaminę D witaminę naturalnie wyłącznie poprzez regularne przebywanie na słońcu. Nie pozwala na to szerokość geograficzna naszego kraju i kąt padania promieni słonecznych zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Aby doszło do syntezy skórnej witaminy D, na pełnym słońcu należałoby spędzać około 15 minut dziennie między godziną 10 a 15. Trzeba odsłonić wówczas minimum 18% powierzchni ciała (ramiona, twarz, nogi) oraz nie stosować wówczas  kremu z filtrem ochronnym, co jest szczególnie niezalecane w przypadku ciężarnych. Są one bowiem narażone na wystąpienie przebarwień skórnych, spowodowanych zmianami hormonalnymi zachodzącymi w organizmie. Pod uwagę wziąć należy również fakt, że syntezę skórną witaminy D zaburzyć mogą różne niezależne od nas czynniki - zachmurzenie, zanieczyszczenie powietrza, grubość tkanki podskórnej, karnacja skóry oraz jej starzenie. Pozdrawiam serdecznie, Justyna Maj

17

A co z dietą? Przecież witamina d jest w jajach, serze, rybach. Nie wystarczy się odpowiednio odżywiać?

18

Rzeczywiście witaminę D można znaleźć w produktach takich jak ryby, sery, jaja, grzyby czy mleko, jednak jest jej na tyle mało, że nie jesteśmy w stanie dostarczyć naszemu organizmowi  odpowiedniej ilości witaminy D wyłącznie poprzez stosowanie zdrowej i zbilansowanej diety. Ciężarne powinny ponadto ograniczyć konsumpcję ryb ze względu na występujące w nich metale ciężkie. Pozdrawiam serdecznie, Justyna Maj

19

Dieta nie wystarczy. Przed ciążą brałam witaminę D w miesiącach jesienno-zimowych, a od kiedy dowiedziałam się o ciąży, lekarz od razu zalecił suplementowanie tej witaminy, ponieważ odpowiednia dieta jest istotna, ale nie jest wystarczająca. Oczywiście lekarz zalecił mi również okresowe badanie i monitorowanie stężenia tej witaminy we krwi, żeby wszystko było pod kontrolą. smile

20

a jakie dokladnie jest zagrozenie dla samej kobiety? Bo slyszalam ze nie tylko dziecko moze na tym niedoborze ucierpiec

21

To prawda, że niedobór witaminy D może mieć także niekorzystny wpływ na zdrowie kobiety. Ciężarna z niedoborem witaminy D w wyższym stopniu narażona jest na nadciśnienie tętnicze indukowane ciążą, stan przedrzucawkowy, rzucawkę, cukrzycę ciążową oraz bakteryjne zapalenie pochwy, które prowadzić może do poronienia czy przedwczesnego porodu, z przyczyn infekcyjnych. Warto zatem suplementować witaminę D w zalecanych dawkach, aby zapobiec tego typu komplikacjom i przejść przez ciążę i poród bez żadnych problemów. Pozdrawiam serdecznie, Justyna Maj

22

Ja przed invitro mialam przepisania witmine D 2000j bo mialam duzy niedobór

23

Ja biorę taki suplement diety dla kobiety w ciąży i tam jest i witamina D i Jod i kwas foliowy i jeszcze kilka innych składników. Myślę, że jeśli nie macie jakiś znaczących niedoborów, to taka ilość powinna wystarczyć smile Ale oczywiście o tym decyduje lekarz smile

24

Witamina D jest wręcz wspaniała- polecam ją wszystkim.

25

ja też witaminę d miałam w takim bardziej złożonym suplemencie i to było w sume fajne bo przynajmniej nie musiałam łykać kilku tabletek na raz i jeszcze o nich wszystkich pamiętać

26

A w jakich w ogóle suplementach miałyście tą witaminę D i w jakich dawkach? Słyszałam że w tych multi te dawki są jednak zaniżone

27

ja brałam akurat prenatal i tam tej witaminy d było 2000 jm więc to taka normalna dawka dla kobiet w ciąży no chyba że ma się jakieś niedobory. No ale masz racje że trzeba to sobie sprawdzać bo kojarzę też takie suplementy które mają np 600 jm i to już jest za mało

28

A co tam jeszcze miałaś w tym prenatalu oprócz witaminy D?

29

miałam prenatal duo i to były dwie tabletki. W jednej dha, w drugiej razem z witaminą d była jeszcze cholina, żelazo, witamina b6 i b12, selen, jod i byc może coś jeszcze ale nie pamiętam dokładnie

30

jasne, od roku biorę ją regularnie w postaci suplementu vita d express. Nie ma co jej lekceważyć, gdyż witamina d ma bardzo istotny wpływ na nasz organizm, nie tylko zdrowie fizyczne ale też samopoczucie, więc warto o nią zadbać. A na ci zwrócić uwagę? Na dawkowanie, witaminy d można też wziąć za dużo i to też niesie za sobą konsekwencję, ale polecam brać, bardzo się przydaje zwłaszcza w tej wiecznej jesieni i zimie smile

31

też łykam szczególnie w okresie jesienno-zimowym

32

Ważne jest, aby przed rozpoczęciem suplementacji witaminowej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Tylko specjalista może ocenić Twoje indywidualne potrzeby, przeprowadzić ewentualne badania i zaproponować odpowiednią suplementację, dostosowaną do Twojego stanu zdrowia i stylu życia. Ponadto, zdrowa i zróżnicowana dieta, bogata w świeże owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, zdrowe źródła białka i zdrowe tłuszcze, jest zazwyczaj wystarczająca, aby dostarczyć organizmowi większości potrzebnych witamin i składników odżywczych.
Od siebie polecam poczytanie sobie również o działaniu karnozyny: https://karnozyna.com/ Ma ona duże znaczenie dla organizmu, jednoczesnie jej zawartość z wiekiem w organizmie znacznie spada.

33

Systematycznie biorę witaminę D, C oraz probiotyk w płynie Cudo. To sprawia, że w okresie jesienno-zimowym nie choruję.

Posty [ 33 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Bierzecie witaminę D?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024