Zastanawiam się właśnie czy nie zacząć brać witaminy D. Jestem w 7tc i z tego co czytam ona jest dość ważna w rozwoju dziecka. Macie jakieś doświadczenia? Na co zwrócić uwagę przy zakupie takiej witaminy?
A bierzesz już jakieś witaminy w ogóle? Ja biorę Mama DHA i tam jest zawarta witamina D. Jest istotna w rozwoju dziecka
Na poczatku zobacz sklad swoich witamin o ile je bierzesz.. ja na początku bralam tylko kwas foliowy tak mi moj lekarz doradzil
Witamina D jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu zarówno matki jak i dziecka...ale tez ogólnie każdego z nas
Ja przyjmuję wit d w kropelkach, dziecku tak samo podaję codziennie ale nie w dawce która jest napisana na ulotce bo są bardzo zaniżone..daję kilka kropel więcej..uwierzcie że ciężko witaminę d przedawkować więc śmiało można ją zażywać:)
5 2016-08-28 22:56:08 Ostatnio edytowany przez allure (2016-08-28 22:58:12)
Dziewczyno, wystaw lepiej nogi na słońce, jedz dużo mięsa i dużo warzyw i wszystko będzie ok.
Na cholerę Ci te witaminy?!
Ciążę przechodziłam za granicą i też tak szalałam, na szczęście miałam mądrego lekarza, który pukał się w czoło i śmiał na słowo witaminy.
Chcesz truć siebie i dziecko? Ja rozumiem, że dochtor chce jak najwięcej opchnąć tego syfu ale bądź od niego madrzejsza.
Witamina d w kropelkach...przecież jest LATO?
Niech zgadnę, pewnie nagadał, że słonce jest niezdrowe?
Tabletki za to, to samo zdrowie.
Badał Ci krew, masz braki, czy taka lekarska ruletka?
no to na pewno powinnaś sobie ogarnąć jakiś dobry suplementy bo witaminę d trzeba w zasadzie brać od początku ciąży. I Twój organizm i organizm maluszka ma na nią spore zapotrzebowanie. Towarzystwo ginekologiczne zaleca dawkę 1500-2000 jednostek
allure nie mów że witaminy nie są ważne bo są niezwykle ważne w organizmie matki jak i dziecka..owszem wystawić całe ciało na słońce można..pomoże ale potem trzeba się nie myć kilkanaście godzin żeby witamina d się utrzymała i wchłonęła...
tak samo jod jest bardzo ważny a lekarze o tym nie wspominają w ogóle..dawka w tabletkach z zestawu witamin jest minimalna.
Lekarz to powinien siebie popukać w czoło że takie bzdety Ci opowiadał...myślisz ze zapotrzebowanie na witaminy otrzymasz tylko z jedzenia??zapomnij
Witaminy sa wazne w rozwoju dziecka..
Chcesz powiedziec ze w owocach i wazywach znajdziemy duza dawke witamin?? Chyba w tych czasach mozemy o tym zapomnieć wszystko jest naszprycowane chemia a owoce i warzywa opryskami.
Ja czytalam wrecz ze to jest tak ze jak Ty masz niedobor witaminy d to twoje dziecko ma jej nawet z 20% mniej. Sama akurat suplementowalam. Bralam vitrum d3 i bylo ok. U mnie akurat sprawdzilo sie forte ale dawke mozesz ustalic indywidualnie z lekarzem
Płód rozwijający się w brzuchu mamy rzeczywiście ma około 20% mniej witaminy D niż ciężarna, a niedobór dotyczy niestety większości kobiet w ciąży. Według uczonych z Uniwersytetu Cork w Irlandii jest to nawet 91% kobiet! Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie powikłania niesie ze sobą deficyt tej witaminy. Bagatelizujemy kwestię ciążowej suplementacji, podczas gdy każda kobieta w ciąży powinna przyjmować witaminę D w dawce 1500-2000 j.m. praktycznie od momentu stwierdzenia ciąży, przez cały jej przebieg i okres laktacji. Przy stwierdzonym niedoborze dobowa dawka witaminy D wzrosnąć może nawet do 4000-10000 j.m. – decyduje o tym lekarz prowadzący, na podstawie wyników badań laboratoryjnych. W przypadku niedoboru witaminy D u noworodka może dojść do drgawek wskutek hipokalcemii, czyli zbyt niskiego stężenia wapnia w surowicy krwi. Może mieć ponadto niską masę urodzeniową oraz nieprawidłowo rozwinięty układ kostny. W późniejszych latach ma zwiększone ryzyko rozwoju astmy, cukrzycy, krzywicy, a także chorób autoimmunologicznych, metabolicznych, sercowo-naczyniowych i nowotworowych. Pozdrawiam serdecznie, Justyna Maj
Mój ginekolog mówi że najlepiej to jeść zdrowo, tak by jak najwięcej z pożywienia czerpać. Tylko kwas foliowy brałam. Witaminy trzeba brać gdy są braki Ale przeważnie pojedyncze a nie całe hordy wciskane w kobiety które nie chcą ryzykować. A ryzykując jeszcze więcej własnym zdrowiem bo te całe witaminy to chemia w czystej postaci. to nie są przecież naturalne składniki tylko wyrób chemiczny.
Każdy robi jak chce. Ale jeżeli witaminy to pod okiem lekarza który wie co robi , zleca badania. Gdy przy pierwszej ciąży zapytałam o nie lekarza a ten powiedział "aaa można brać", a na na pytanie jakie? " weźmie pani tańsze w aptece, w zasadzie to co pani chce" to wtedy zmieniłam lekarza.
A jak to jest z przebywaniem na słońcu? To nie wystarczy? Skoro to witamina którą bierze się właśnie ze słońca myślałam w sumie że taka dawka z codziennego spaceru chociażby może być ok
to nie jest takie proste bo trzeba wtedy wychodzic na to slonce o okreslonych godzinach, odslaniac 18% ciala i nie mozna uzywac kremow z filtrem. Ja bym nie ryzykowala bo o brzydkie przebarwienia od slonca w ciazy trudno nie jest
Mój ginekolog mówi że najlepiej to jeść zdrowo, tak by jak najwięcej z pożywienia czerpać. Tylko kwas foliowy brałam. Witaminy trzeba brać gdy są braki Ale przeważnie pojedyncze a nie całe hordy wciskane w kobiety które nie chcą ryzykować. A ryzykując jeszcze więcej własnym zdrowiem bo te całe witaminy to chemia w czystej postaci. to nie są przecież naturalne składniki tylko wyrób chemiczny.
Każdy robi jak chce. Ale jeżeli witaminy to pod okiem lekarza który wie co robi , zleca badania. Gdy przy pierwszej ciąży zapytałam o nie lekarza a ten powiedział "aaa można brać", a na na pytanie jakie? " weźmie pani tańsze w aptece, w zasadzie to co pani chce" to wtedy zmieniłam lekarza.
Na stronie [spam] znalazłam artykuł o witaminie D i najlepiej swoją dietę urozmaicić po prostu o rybki morskie Oczywiście będą osoby, które ryb nie znoszą, więc są zawsze żółtka i produkty mleczne. Warto więc najpierw zmienić nawyki żywieniowe, zanim pójdziemy po suplement diety. Ale tak jak mówisz, na samym szczycie tej piramidy, jest opinia lekarza.
Brałam tylko folik , przed ciążą i praktycznie całą ciążę.
Niestety ciężko zaspokoić dobowe zapotrzebowanie na witaminę D witaminę naturalnie wyłącznie poprzez regularne przebywanie na słońcu. Nie pozwala na to szerokość geograficzna naszego kraju i kąt padania promieni słonecznych zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Aby doszło do syntezy skórnej witaminy D, na pełnym słońcu należałoby spędzać około 15 minut dziennie między godziną 10 a 15. Trzeba odsłonić wówczas minimum 18% powierzchni ciała (ramiona, twarz, nogi) oraz nie stosować wówczas kremu z filtrem ochronnym, co jest szczególnie niezalecane w przypadku ciężarnych. Są one bowiem narażone na wystąpienie przebarwień skórnych, spowodowanych zmianami hormonalnymi zachodzącymi w organizmie. Pod uwagę wziąć należy również fakt, że syntezę skórną witaminy D zaburzyć mogą różne niezależne od nas czynniki - zachmurzenie, zanieczyszczenie powietrza, grubość tkanki podskórnej, karnacja skóry oraz jej starzenie. Pozdrawiam serdecznie, Justyna Maj
A co z dietą? Przecież witamina d jest w jajach, serze, rybach. Nie wystarczy się odpowiednio odżywiać?
Rzeczywiście witaminę D można znaleźć w produktach takich jak ryby, sery, jaja, grzyby czy mleko, jednak jest jej na tyle mało, że nie jesteśmy w stanie dostarczyć naszemu organizmowi odpowiedniej ilości witaminy D wyłącznie poprzez stosowanie zdrowej i zbilansowanej diety. Ciężarne powinny ponadto ograniczyć konsumpcję ryb ze względu na występujące w nich metale ciężkie. Pozdrawiam serdecznie, Justyna Maj
Dieta nie wystarczy. Przed ciążą brałam witaminę D w miesiącach jesienno-zimowych, a od kiedy dowiedziałam się o ciąży, lekarz od razu zalecił suplementowanie tej witaminy, ponieważ odpowiednia dieta jest istotna, ale nie jest wystarczająca. Oczywiście lekarz zalecił mi również okresowe badanie i monitorowanie stężenia tej witaminy we krwi, żeby wszystko było pod kontrolą.
a jakie dokladnie jest zagrozenie dla samej kobiety? Bo slyszalam ze nie tylko dziecko moze na tym niedoborze ucierpiec
To prawda, że niedobór witaminy D może mieć także niekorzystny wpływ na zdrowie kobiety. Ciężarna z niedoborem witaminy D w wyższym stopniu narażona jest na nadciśnienie tętnicze indukowane ciążą, stan przedrzucawkowy, rzucawkę, cukrzycę ciążową oraz bakteryjne zapalenie pochwy, które prowadzić może do poronienia czy przedwczesnego porodu, z przyczyn infekcyjnych. Warto zatem suplementować witaminę D w zalecanych dawkach, aby zapobiec tego typu komplikacjom i przejść przez ciążę i poród bez żadnych problemów. Pozdrawiam serdecznie, Justyna Maj
Ja przed invitro mialam przepisania witmine D 2000j bo mialam duzy niedobór
Ja biorę taki suplement diety dla kobiety w ciąży i tam jest i witamina D i Jod i kwas foliowy i jeszcze kilka innych składników. Myślę, że jeśli nie macie jakiś znaczących niedoborów, to taka ilość powinna wystarczyć Ale oczywiście o tym decyduje lekarz
Witamina D jest wręcz wspaniała- polecam ją wszystkim.
ja też witaminę d miałam w takim bardziej złożonym suplemencie i to było w sume fajne bo przynajmniej nie musiałam łykać kilku tabletek na raz i jeszcze o nich wszystkich pamiętać
A w jakich w ogóle suplementach miałyście tą witaminę D i w jakich dawkach? Słyszałam że w tych multi te dawki są jednak zaniżone
ja brałam akurat prenatal i tam tej witaminy d było 2000 jm więc to taka normalna dawka dla kobiet w ciąży no chyba że ma się jakieś niedobory. No ale masz racje że trzeba to sobie sprawdzać bo kojarzę też takie suplementy które mają np 600 jm i to już jest za mało
A co tam jeszcze miałaś w tym prenatalu oprócz witaminy D?
miałam prenatal duo i to były dwie tabletki. W jednej dha, w drugiej razem z witaminą d była jeszcze cholina, żelazo, witamina b6 i b12, selen, jod i byc może coś jeszcze ale nie pamiętam dokładnie
jasne, od roku biorę ją regularnie w postaci suplementu vita d express. Nie ma co jej lekceważyć, gdyż witamina d ma bardzo istotny wpływ na nasz organizm, nie tylko zdrowie fizyczne ale też samopoczucie, więc warto o nią zadbać. A na ci zwrócić uwagę? Na dawkowanie, witaminy d można też wziąć za dużo i to też niesie za sobą konsekwencję, ale polecam brać, bardzo się przydaje zwłaszcza w tej wiecznej jesieni i zimie
też łykam szczególnie w okresie jesienno-zimowym
Ważne jest, aby przed rozpoczęciem suplementacji witaminowej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Tylko specjalista może ocenić Twoje indywidualne potrzeby, przeprowadzić ewentualne badania i zaproponować odpowiednią suplementację, dostosowaną do Twojego stanu zdrowia i stylu życia. Ponadto, zdrowa i zróżnicowana dieta, bogata w świeże owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, zdrowe źródła białka i zdrowe tłuszcze, jest zazwyczaj wystarczająca, aby dostarczyć organizmowi większości potrzebnych witamin i składników odżywczych.
Od siebie polecam poczytanie sobie również o działaniu karnozyny: https://karnozyna.com/ Ma ona duże znaczenie dla organizmu, jednoczesnie jej zawartość z wiekiem w organizmie znacznie spada.
Systematycznie biorę witaminę D, C oraz probiotyk w płynie Cudo. To sprawia, że w okresie jesienno-zimowym nie choruję.