Kto płaci? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Kto płaci?

Kiedy wyjeżdżacie na wycieczkę, weekend ze swoim partnerem kto zwykle płaci za noclegi? czy dzielicie się pół na pół. Np ja z moim chłopakiem umawiamy się, że każdy za siebie płaci nocleg plus cena za paliwo na pół. Dziś znajoma stwierdziła, że to wg niej chore , bo jej wszystko funduje partner. Widziałam Jej minę , no ale cóż niech sobie tak uważa. I jeszcze jedna kwestia. Widzę , że mój partner nie jest zbyt oszczędny, w sensie nie odkłada nic z wypłaty, twierdzi że pieniądze są po to by je wydawać. Ja natomiast staram się około tysiąca mniej więcej sobie odłożyć i nie sknerze bardzo ale fakt, nie szastam, zależy mi by coś odłożyć. Jego już nie zmienię, zresztą nie mam prawa i martwię się jak On widzi przyszłość ;/ od wypłaty do wypłaty, gdyby odkładał jak ja łatwiej by nam było dojść do czegoś razem, a tak...kurcze niepokoi mnie to, bo miłość swoją drogą, ale pieniążki to ważna kwestia w życiu.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kto płaci?

Każda para ma swoje porozumienie.
Ja ze swoimi chłopakami dzieliłam się kosztami zawsze na pół. Żaden z nich nie był milionerem, a wyjeżdżać chcieliśmy oboje.
Na pewno wygodniej, kiedy to facet płaci, ale nie każdego na to stać i nie każda kobieta czuje się z tym dobrze.

Pamiętam, że raz zapłaciłam za wszystko ja, bo weekendowy wyjazd był prezentem urodzinowym. Pamiętam, że brakowało mu wtedy kasy, a ja miałam jej wtedy więcej, więc tak postanowiłam.

Tylko od was zależy jak podejdziecie do tematu.
Nie ma zasady moim zdaniem.

3

Myślę, że tu zasada jest taka sama jak przy każdym innym rachunku - płaci ten kto zaprasza. Jeżeli wyjazd jest propozycją, każdy płaci za siebie. Moim zdaniem, to są zdrowe reguły.

4

Nie trzymamy się tutaj żadnych regułek. On płaci zwykle więcej, bo też i więcej ma. Jak zaczynaliśmy być ze sobą, to głównie było odwrotnie i nie miałam problemu, aby wtedy stawiać.

5 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2016-08-02 23:52:55)

Nie masz co sie klocic z kolezanka, to kwestia indywidualna. U nas jest roznie. Jak nie mielismy pracy lub jedna osoba z nas miala, to bywalo, ze chlopak oplacil wiekszosc na wyjezdzie. U nas nie ma z tym problemu, ale rozumiem, ze kazdy ma inne podejscie i nie ma w tym nic zlego. No i zdarzylo sie, ze na odwrot, ze mialam wiecej pieniedzy i wiecej zaplacilam. Tez uwazam, ze to jest w porzadku, wolelismy pojechac niz odmowic sobie, bo ktos ma mniej pieniedzy.

No niby da sie odlozyc, by bylo mniej wiecej po rowno, ale nie zawsze wyjdzie. No ale jesli np oboje pracujemy jak teraz i nie mamy duzo wydatkow, to oczywiscie moze byc tak, ze ja zaplace swoje noclegi, a on swoje. Zalezy od mozliwosci, elastycznie. Nie mamy teraz samochodu, wiec jedziemy zwykle pociagiem lub autobusem. Placimy za nie tez zaleznie od mozliwosci, ale tu czesciej na pol, bo dojazd to jeszcze nie tak wielkie kwoty jak np jedzie sie w Polske, wiec to kazdy zwykle da rade oplacic.

No albo wtedy za obiad raz ja zaplace, raz on, ale tu tez wedlug mozliwosci. Czesto liczymy ile pieniedzy mamy razem, bo tak najwygodniej i widac mniej wiecej na co starczy. Nie ma sztywnego podzialu moje - Twoje u nas. Robimy tak by nam starczylo bez patrzenia kto wiecej wydal. A Wam skoro pasuje inaczej to tez dobrze :-) Nie ma zlego.modelu, grunt, by obojgu pasowal.

Co do wydawania pieniedzy, to tez uwazam, ze warto cos odlozyc, choc i tak sporo odkladasz jak tysiac miesiecznie, chyba,ze zarabiasz naprawde bardzo dobrze. No, ale nawet i cokolwiek odlozyc tez dobrze. Jednak kazdy ma inne podejscie, moze byc inaczej nauczony, no ale da sie to zmienic. Lepiej jednak moze porozmawiaj z nim jak widzi Wasza przyszlosc. Potem mozesz nawiazac do tego, ze warto cos na te przyszlisc oszczedzic ;-) Taka rozmowa jest wazna. Moze to pozwoli Wam sie dogadac, trzeba miec razem cel i widziec to podobnie, by sie udalo.

6

SonyXperia napisał/a:

Myślę, że tu zasada jest taka sama jak przy każdym innym rachunku - płaci ten kto zaprasza. Jeżeli wyjazd jest propozycją, każdy płaci za siebie. Moim zdaniem, to są zdrowe reguły.

Tutaj nie ma moim zdaniem regul, kwestia dogadania sie. Nie ma tu lepszego czy gorszego podejscia, nie trzeba robic koniecznie tak jak piszesz :-)

7 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-08-03 09:38:51)

to zalezy od wielu rzeczy. Od tego, kto dysponuje wiekszymi finansami, jaki jest stopien zazylosci zwiazku, czy ma sie gest i checi.... No, po prostu, jak pisaly wczesniej dziewczyny, kwestia porozumienia, tu nie ma regulek.
U nas akurat sprawa byla prosta, on mial wiecej kasy, ja nie pracowalam wtedy, wiec za wszystko placil on. Nie narzekal. Zreszta mlody byl, dobrze zarabial to na cos w koncu musial wydawac te kase wink W zasadzie do dzis tak zostalo. Ja oczywiscie dokladam sie do tzw. rachunkow, ale symbolicznie a wszelkie wyjazdy, wakacje i inne rzeczy zbedne i niezbedne, finansuje on, jako glowa rodziny. 

Co do waszego przypadku, zastanawiam sie, czy to nie przesada z tym skrupulatnym dzieleniem sie na pol  nawet w przypadku paliwa. No juz za te paliwo to moglby sam zaplacic. Zwlaszcza, ze ma lekki stosunek do pieniedzy, twierdzac, ze sa po to, aby je wydawac. Troche wiec sknerzy, uwazam. Ale moze nie mam racji, bo jestem nieco rozpuszczona....

8

U nas wszystko jest po równo. Teraz wybieramy się wspólnie na wycieczkę do Izraela z Konsorcjum.pl — każdy płaci za siebie i wszyscy są zadowoleni. Cieszymy się, bo Izrael to niesamowity i różnorodny kraj! Chcemy go zobaczyć i doświadczyć!

9

Konsorcjum.pl to są podobno mega oszuści. Lepiej ich sprawdzić.

10 Ostatnio edytowany przez Kris_Doc (2023-06-23 15:25:52)

kochajkochać napisał/a:

Kiedy wyjeżdżacie na wycieczkę, weekend ze swoim partnerem kto zwykle płaci za noclegi? czy dzielicie się pół na pół. Np ja z moim chłopakiem umawiamy się, że każdy za siebie płaci nocleg plus cena za paliwo na pół. Dziś znajoma stwierdziła, że to wg niej chore , bo jej wszystko funduje partner. Widziałam Jej minę , no ale cóż niech sobie tak uważa. I jeszcze jedna kwestia. Widzę , że mój partner nie jest zbyt oszczędny, w sensie nie odkłada nic z wypłaty, twierdzi że pieniądze są po to by je wydawać. Ja natomiast staram się około tysiąca mniej więcej sobie odłożyć i nie sknerze bardzo ale fakt, nie szastam, zależy mi by coś odłożyć. Jego już nie zmienię, zresztą nie mam prawa i martwię się jak On widzi przyszłość ;/ od wypłaty do wypłaty, gdyby odkładał jak ja łatwiej by nam było dojść do czegoś razem, a tak...kurcze niepokoi mnie to, bo miłość swoją drogą, ale pieniążki to ważna kwestia w życiu.

Zadaj sobie proste pytanie. Chcesz mieć chłopaka czy sponsora. Twoja koleżanka raczej to drugie ale poczuje to jeśli związek się rozpadnie. Ten demot fajnie pokazuje w jakiej będzie sytuacji:
https://images.app.goo.gl/pLP2QTpwTMQHotFs7

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024