Witam wszystkie net-kobietki oraz mamy.
Od urodzenia podawalam swojej corce tylko wode mineralna zywiec zdroj i czasem takie herbatki specjalne z hippa. Teraz corcia ma prawie dwa latka iczasem jej dawalam soki z bobofruta, jakas herbatke owocowa, ale tez nie razjej kupilam Kubusia zwyklego.
Kilka dni tematu odwiedzila mnie szczagierka i przyniosla corce Kubus Play, stanowczo odp ze nie daje jej takich napojow,ale moja szwag.uwaza ze one sa zdrowe tak samo jak te wody owocowe z Kubusia i ze jek dzieci caly czas je pija.
Ja osobiscie uwazam inaczej, bo kiedys slyszalam ze to sa same konserwanty(choc na etykiecie jest napisane BEZ KONSERWANSTOW I SZTUCZNYCH BARWNIKOW)
ale chcialabym poznac zdanie innych mam w tej kwestii, czy dajecie swoim pociechom te napoje?
Nie daję bo smak ma okropny,ma syrop glukozowo-fruktozowy i jakies aromaty,nie polecam.
Nie jest zdrowy to syf i niestety Cię nie pocieszę ale Kubuś sok też nie jest zdrowy., jest dosładzany jakby w owocach było za mało cukru.
Co prawda mamą nie jestem, ale sama ostatnio miałam w ręku sok tego typu w sklepie, przeczytałam skład i odstawiłam z powrotem na półkę. Więc odpowiadając: nie kupiłabym tego napoju sobie, a co dopiero dziecku. Nic, co zawiera dodany cukier i syrop glukozowo-fruktozowy nie jest dziecku potrzebne i nie jest zdrowe dla nikogo. Jeszcze gorsze są "wody smakowe", które z wodą mają tyle wspólnego, że ją w jakimś procencie zawierają. W praktyce mają niewiele mniej cukru niż popularne napoje gazowane typu cola.
Wystarczy przeczytać skład tego napoju. Sam cukier! A później dziecko nadpobudliwe od tego syfu .. Mojemu dziecku sama robie kompoty przez caly rok - to z jabłuszka, to z truskawek , wiśni .. Zdrowo a córka chce cały czas jeszcze i jeszcze :-)