Wczoraj wieczorem wykonałam test ciążowy płytkowy firmy pre-test, który wyszedł negatywny. Po kilkunastu minutach koleżanka na siłę "dopatrzyła się" w nim drugiej kreski. Nie jest ona wybarwiona na żaden kolor - to taki bezbarwny "prześwit" w miejscu gdzie ta kreska powinna być i pojawił się jak już wspomniałam po kilkunastu minutach. Godzinę później wykonałam test płytkowy nordtest - jedna czysta krecha bez żadnych prześwitów. Rano wykonałam kolejny pre-test jedna kreska - wracam po kilkunastu godzinach do domu i jest ten sam "prześwit". Przyjmuję antykoncepcję hormonalną od kilku lat. Czy mogę być w ciąży, czy po prostu w tych testach tak jest. Czy któraś z was drogie Panie też miała taką sytuację?
Na każ dej chyba ulotce jest adnotacja, że wynik odczytuje się po upływie OKREŚLONEGO przez producenta czasu, a nie po kilku godzinach.
Zadałam tylko pytanie bo jestem nieco zdenerwowana tym, że ktoś usiłuje mi wbić w głowę, że na pewno jestem w ciąży bo tam JEST kreska. Przeczytałam ulotkę kilka razy, nie jestem idiotką. Stosuję antykoncepcję po to, żeby właśnie NIE być w ciąży, ale byłam przeziębiona. Dziecko to bardzo duża odpowiedzialność, dlatego tak bardzo się denerwowałam cały weekend, bo nigdzie nie mogłam zrobić testu z krwi.
Dla pewności i świętego spokoju zrób test z krwi
5 2016-04-25 10:36:14 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-04-25 10:37:18)
Zadałam tylko pytanie bo jestem nieco zdenerwowana tym, że ktoś usiłuje mi wbić w głowę, że na pewno jestem w ciąży bo tam JEST kreska. Przeczytałam ulotkę kilka razy, nie jestem idiotką. Stosuję antykoncepcję po to, żeby właśnie NIE być w ciąży, ale byłam przeziębiona. Dziecko to bardzo duża odpowiedzialność, dlatego tak bardzo się denerwowałam cały weekend, bo nigdzie nie mogłam zrobić testu z krwi.
Test ciążowy to wskaźnik chemiczny reagujący na określony czynnik o określonym stężeniu (HCG) - po kilku godzinach nawet minimalna dawka tego czynnika może zareagować i dać wynik "pozytywny".
Oczywiście może się zdarzyć, że w bardzo wczesnym stadium test da wynik fałszywie ujemny, ale wynik po kilku godzinach nie ma żadnego znaczenia - nawet test zrobiony z moczu mężczyzny po kilku godzinach będzie dawał dwie kreski ![]()