Psycholog - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Psycholog

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Psycholog

Witam. Mam pytanie do osób które już były /mają za sobą wizyty u psychologa? Czy warto się wybrać? Jak to jest, czy one faktycznie pomagają ? Z jakimi problemami można się zgłosić do niego ? Czy spotkaliście się z sytuacją ze psycholog na nfz nie za bardzo przykładał się do swojej pracy ?
z góry dzięki za odpowiedzi.

Zobacz podobne tematy :
Odp: Psycholog

Jeżeli ma się jakikolwiek problem, z którym nie potrafimy sobie sami poradzić, to naprawdę warto udać się do psychologa. Takie spotkania mogą bardzo pomóc, jednak to zależy od konkretnego problemu, po jakim czasie będzie poprawa. Ja spotkałam na swojej drodze wspaniałe osoby z NFZ, ale oczywiście bywa różnie (jak w każdym zawodzie), jednak warto szukać do tej pory, aż znajdziemy takiego psychologa, który będzie dobrym pracownikiem z pasją.

3

Spotkałem się z fatalną psychoterapią właśnie na NFZ kobieta ewidentnie łamała kodeks psychoterapeuty i ciągle pieprzyła o duchowości. Pewnie zależy gdzie, ale lekarze i psycholodzy się bardziej przykładają prywatnie rzecz jasna niestety...

4

A jeśli chodzi o lęk , który pojawia się szczególnie wieczorami, o zamartwianie się , kłopoty ze snem , trudności w relacjach z rodzicami i ogólnie ludźmi. Myślicie że znajdzie się ktoś na NFZ kto ze chce się tym zająć ?

Nie znajdzie się ''ktoś'', tylko KAŻDY psycholog się takimi problemami zajmuje. Głowa do góry, odważ się na wizytę, a później już sama zobaczysz jak to wygląda. Warto! smile

6

Oczywiście, że znajdzie się ktoś, kto będzie w stanie pomóc. W założeniu powinien być to każdy psycholog, który na początku cię wypyta o wiele różnych rzeczy - kiedy pojawia się lęk, co jest jego treścią, od jak dawna, jak to się objawia itd. Zazwyczaj na początku jest to dokładny wywiad, w zależności od tego, co powiesz, będą kolejne pytania. Pewnie zostaniesz skierowana na kolejne konsultacje, na przykład do innego psychologa, który jest bardziej wyspecjalizowanych w którejś z dziedzin, w których potrzebujesz pomocy (tak samo, jak jest lekarz ogólny, a czym innym jest kardiolog, urolog etc). Może do psychiatry, który ma za zadanie ocenić funkcjonowanie układu nerwowego w kontekście zachowań i emocji itd.
Czasem jest tak, że na jednej wizycie u psychologa się kończy - można na przykład dostać środki na uspokojenie i skierowanie na badania hormonalne. Czasem psycholog poleca psychoterapię.
No i z tym jest różnie. Praca z umysłem i emocjami jest delikatna. Na nfz czy nie na nfz - w sumie nie ma znaczenia, bo wszędzie można trafić na różnych profesjonalistów (jak na dobrych i kiepskich dentystów i tak dalej). Ważne, żebyś ty w czasie rozmowy czuła, że twoje uczucia są szanowane. Że nikt ci niczego nie narzuca, nie osądza, nie doradza po 5 minutach od wejścia do gabinetu, nie krytykuje. Ważne, żebyś czuła, że zasady spotkania są jasne, wiesz, czego się spodziewać, macie zawartą umowę (w czasie psychoterapii), czujesz się bezpieczna, czujesz, że ta osoba chce ci pomóc. I co jeszcze bardzo ważne - jeśli po rozmowie z jednym terapeutą poczujesz, że to beznadziejny człowiek, warto jest spróbować z innym terapeutą. Najważniejsza w pracy terapeutycznej jest relacja dwóch osób - klienta i terapeuty. Jeśli coś między wami nie będzie działać, to nie znaczy, że z innym terapeutą nie będzie lepiej. Może się okazać, że ten drugi psychoterapeuta będzie właśnie najwłaściwszą osobą dla ciebie.
Jest tak dlatego, że każdy terapeuta pracuje trochę inaczej. Są różne nurty psychologiczne, w których terapeuci pracują. Musisz trafić na tego właściwego.
Z NFZ jest taki problem, że na wizytę trochę się czeka, a jak z jednym psychologiem nie wyjdzie, to na kolejnego trzeba znów czekać. Dlatego łatwiej i wygodniej (oraz drożej) jest prywatnie. Prywatnie też masz tą dowolność, że możesz poczytać, w czym specjalizuje się dany terapeuta (np. w pracy z lękiem, z depresją, z anoreksją, z otyłością, z problemami w relacjach itd.) i dzięki temu możesz wybrać, do kogo chcesz pójść.

7

Powiem tak bylam jakis czas temu u psychologa na nfz jednak nie w swojej sprawie tylko z misja, chcialam zapytac jak pomoc bliskiej mi osobie. Uwazam to za najlepsza decyzje jaka moglam podjac. Fakt stresowalam sie, bo nie latwo obnazyc sie ze swoich mysli, opowiedziec o czesto nie latwej sprawie, ale to tez element terapii nie bac sie mowic glosno o naszych problemach. Pan psycholog rozwial moje watpliwosci, doradzil, poswiecil mi nawet wiecej czasu niz powinien. Ja na pewno trafilam na kompetentna osobe, warto probowac to naprawde pomaga tylko trzeba sie szczerze otworzyc smile

8

Strasznie,  potwornie trudno(w moim przypadku ) jest sie  "otworzyc " , dzis byłem drugi raz , i chyba psycholozka "poddała się "  tak to odebrałem , bo pytała na koniec czy jeszcze chcę przyjsc . A tak ogulnie to zasugerowała terapie grupową , wyszukała osrodek , dlatego mysle że "poddała się" , przerosnoł  ją moj przypadek? A tak dla scisłosci było to na NFZ.

9

Nie każdy psycholog zajmuje się każdym problemem. Najczęściej mają swoje specjalizacje, więc jeżeli ktoś z problemem małżeńskim zwróci się do psychologa zajmującego się uzależnieniami (lub odwrotnie), to zostanie oddelegowany w miejsce, gdzie są ludzie, którzy mają narzędzia i doświadczenie konieczne do udzielenia pomocy.
Oczywiście, psychologa też może "przerosnąć" jakiś problem - gdy ma za mało doświadczenia, wie, że nie zna metody, która może pomóc, albo problem klienta jest zbyt podobny do tego, z czym sam się kiedyś w przeszłości zmagał. Wtedy mądrze jest oddać klienta w dobre ręce, a nie spróbować i na przykład zaszkodzić.
Klientom sugeruje się terapię grupową i ośrodek wtedy, gdy jest się przekonanym, że tego potrzebuje. W zależności od rodzaju trudności, ich nasilenia i innych czynników, albo się proponuje terapię indywidualną, terapię par, terapię rodzin, terapię grupową, poleca się innych lekarzy specjalistów. Nie ma jednej odpowiedzi.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Psycholog

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024