Brak wiary w siebie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

1 Ostatnio edytowany przez karyna (2016-01-28 14:22:26)

Temat: Brak wiary w siebie

Dzien dobry. Od zawsze towarzyszy mi problem braku wiary w siebie. W szkole co roku zastanawialam sie, czy dam sobie rade w nastepnej klasie, chociaz zawsze konczylam rok ze swiadectwem z paskiem. Teraz, gdy jestem na studiach, presja nie daje mi cieszyc sie zyciem. Stres zwiazany z egzaminami mnie paralizuje, nie moge spac nocami, mam wrazenie, ze jestem na przegranej pozycji. Ludzie, ktorzy poznaja mnie lepiej, dziwia sie. Wedlug ich opinii, z zewnatrz wygladam na wesola osobe, ktora nigdy nie miala problemow z nauka, wiara w swoje umiejetnosci. Tymczasem po lepszym poznaniu okazuje sie, ze jestem strasznie wrazliwa i wszystkim sie martwie. Czy jest jakis sposob na to, aby bardziej wierzyc w siebie, cieszyc sie zyciem i nie stresowac kazdym wydarzeniem?

Zobacz podobne tematy :
Odp: Brak wiary w siebie

Witaj.
Powiem Ci, że tak, jest sposób! Sama kiedyś miałam podobnie jak Ty, a teraz już nie stresuję się tak mocno, jak było kiedyś - czyli wszystkim.  Teraz czuję się spokojna i jedynie towarzyszy mi stres w sytuacjach, w którym prawidłowo jeśli jest ten stres, np. egzamin albo jak coś ważnego dla mnie chcę osiągnąć.

Najważniejsze jest zastanowienie się, dlaczego się stresuję? Czego się tak na prawdę boję? Często stresujemy się, ponieważ chcemy pokazać się z jak najlepszej strony oraz zadowolić kogoś bliskiego. A ważne jest zrozumienie, że naszym zadaniem nie jest zadowalanie innych, ale robienie czegoś, by nam to sprawiło radość.

Jeśli raz, dwa razy nam się coś nie uda, to nic strasznego się nie stanie. Jeśli bardzo się boisz, że czegoś nie zrobisz i coś strasznego się stanie wtedy, to zrób taki test i specjalnie olej jakąś drobną sprawę i wtedy zobaczysz, że świat się nie zawalił!

Warto trochę odpuścić w życiu i nie zamartwiać się wszystkim dookoła, tylko zajmować się tym, co na prawdę jest dla nas ważne. Ty jesteś najważniejsza! nie inni.

Trzymam za Ciebie mocno kciuki! smile

3

Nie ma sposobu w "pigułce". Jest to proces, który u innych może trwać parę dni, a u innych latami. Problem, który masz, towarzyszy niemal każdemu człowiekowi.

Jest takie powiedzenie " nie taki diabeł straszny, jak go malują". Zauważyłem, ze większym utrapieniem jest myślenie o problemie, niż bezpośrednie zderzenie się z nim.

Tak jak koleżanka powyżej napisała "Jeśli bardzo się boisz, że czegoś nie zrobisz i coś strasznego się stanie wtedy, to zrób taki test i specjalnie olej jakąś drobną sprawę i wtedy zobaczysz, że świat się nie zawalił!"
Mało tego! dzięki takiemu podejściu (oczywiście w rozsądnych dawkach) często opanowujemy nowe zdolności.

Być może u Ciebie, problemem jest to, ze nie lubisz krytyki, boisz sie, ze zostaniesz wyśmiana, zle zrozumiana ? Moze nie boisz, sie samego egzaminu i tego, ze dostaniesz dwóje (zgroza) a tego, ze w Twoim mniemaniu zdyskredytujesz sie przed otoczeniem ? Jeżeli tak jest to pamiętaj "Jeśli porównujesz się z innymi możesz stać się próżny lub zgorzkniały, albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie "

4

ja zawsze sie balem publicznych wystapien, ale prawda jest taka, ze im czesciej cos robisz tym mniej sie boisz pryz kazdym nastepnym razie! na poczatku bralem nervomix zeby sie tak nei denerwowac potem juz bylo coraz lepiej smile nie przejmuj sie tym co mysla inni. zawse powtarzaj sobie, ze zycie jest jedno i szkoda go na marudzenie, leki smile najwieksza satysfakcj a jest wtedy gy pokonasz wlasny strach!

5

Tredowaty napisał/a:

"Jeśli porównujesz się z innymi możesz stać się próżny lub zgorzkniały, albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie "

Raczej wychodze z zalozenia, ze jesli wydaje nam sie, iz jestesmy najlepsi w swojej dziedzinie, to wystarczy chwila w internecie i zawsze znajdziemy malego azjate, ktory robi to lepiej od nas smile Rzecz jest w tym, ze panicznie boje sie wyzwan, ostatnich terminow, nowego. Ze jesli robie to co lubie i z czym wiaze swoja przyszlosc, to po jednej porazce wszystko zawali sie jak domek z kart. Kazdy egzamin, sprawdzian, test na prawo jazdy, znalezienie wakacyjnej pracy, cokolwiek, jest dla mnie wydarzeniem spedzajacym sen z powiek. Ze wszystkiego, czym sie obecnie zajmuje robie sobie priorytet. Rodzina, znajomi, chlopak, wszyscy mi tlumaczyli ze nie moge tak podchodzic, bo nic dobrego to nie przynosi. Zdaje sobie sprawe z problemu, staram sie zmienic, podejsc do czegos na luzie. Tylko jak usidlic swoje emocje?

6 Ostatnio edytowany przez zaklopotana123451 (2016-01-28 18:19:10)

Dlatego nie warto mówić, że jest się w czymś najlepszym, ale za to można być bardzo dobrym w czymś. I warto się do tego przyznawać, że coś nam dobrze wychodzi.

To wszystko co opisujesz, może wynikać z tego, że nie spotkałaś się w dzieciństwie ze wsparciem osób, którzy byli dla Ciebie ważni. Często brak wiary w siebie jest spowodowany brakiem w młodości do zachęcania przez innych do wyzwań, do rozwiązywania problemów, do motywowania dziecka.

I jeśli dziecko nie jest chwalone, tylko ciągle krytykowane, to potem w dorosłości może nie wierzyć w siebie, bo jest przyzwyczajone do tego, że: "I tak mi to nie wyjdzie".

Wyjście z tego jest takie, że musisz sama zbudować swoją prawidłową samoocenę. Znajdź w sobie zalety, zapisz je, zastanów się w czym jesteś dobra lub do czego masz predyspozycje.
A jeśli już masz coś ważnego do zrobienia, to zamień myśli negatywne na pozytywne. Na początku pewnie będziesz musiała się do tego zmuszać, ale po jakimś czasie przyjdzie to samo. Mów sobie: "Uda mi się", "Zdam to", "Na pewno znajdę fajną pracę". A jeśli już coś Ci dobrze wyjdzie to mów sobie tak: "Świetnie to wykonałam", "Mogę być z siebie dumna", "Namęczyłam się, ale było warto".

Pewność siebie jest możliwa do wyuczenia. Naprawdę smile

7

zaklopotana123451 napisał/a:

To wszystko co opisujesz, może wynikać z tego, że nie spotkałaś się w dzieciństwie ze wsparciem osób, którzy byli dla Ciebie ważni. Często brak wiary w siebie jest spowodowany brakiem w młodości do zachęcania przez innych do wyzwań, do rozwiązywania problemów, do motywowania dziecka.

I jeśli dziecko nie jest chwalone, tylko ciągle krytykowane, to potem w dorosłości może nie wierzyć w siebie, bo jest przyzwyczajone do tego, że: "I tak mi to nie wyjdzie".

Dziekuje za wsparcie i dobre rady smile Widzisz, wlasnie w tym sek, ze moi najblizsi od dziecka pokazywali jak sa ze mnie dumni. Zawsze bylam chwalona, dobrze traktowana, nie bylo absolutnie zadnej presji, po porazce zawsze bylo podniesienie na duchu. Wydaje mi sie, ze to problem we mnie, w osobowosci, bo otoczenie zawsze bylo wspaniale.

8

karyna napisał/a:

(...) Raczej wychodze z zalozenia, ze jesli wydaje nam sie, iz jestesmy najlepsi w swojej dziedzinie, to wystarczy chwila w internecie i zawsze znajdziemy malego azjate, ktory robi to lepiej od nas smile (...)
Ze wszystkiego, czym sie obecnie zajmuje robie sobie priorytet. (...)

Zastanów się, w jakim celu startujesz w tym wyścigu szczurów i dlaczego tak bardzo zależy Ci na byciu najlepszą.

To jeśli przyczyną nie jest brak chwalenia w dzieciństwa, to na pewno brak wiary w siebie u Ciebie ma jakąś inną przyczynę. Bo naturą człowieka jest znanie swojej wartości, docenianie swoich zalet oraz wad i dążenie do tego, czego się pragnie.

A jeśli Ty po jednej porażce chcesz rezygnować i boisz się, że Ci się coś nie uda, to na prawdę musi być tego jakaś przyczyna. Musisz do tego najpierw dotrzeć, aby zacząć lepsze życie.

10

Wielokropek napisał/a:
karyna napisał/a:

(...) Raczej wychodze z zalozenia, ze jesli wydaje nam sie, iz jestesmy najlepsi w swojej dziedzinie, to wystarczy chwila w internecie i zawsze znajdziemy malego azjate, ktory robi to lepiej od nas smile (...)
Ze wszystkiego, czym sie obecnie zajmuje robie sobie priorytet. (...)

Zastanów się, w jakim celu startujesz w tym wyścigu szczurów i dlaczego tak bardzo zależy Ci na byciu najlepszą.

Myslalam nad Twoja wypowiedzia Wielokropku. Na poczatku zirytowalam sie, bo przeciez ja nie podchodze tak do tego, nie rywalizuje z nikim. Ale potem zorientowalam sie, ze ja podswiadomie tak postepuje. Bo martwie sie, co jesli teraz nie dam rady, jak zaloze rodzine, jak utrzymamy swoje dzieci, co z pomoca rodzicom w podeszlym wieku. I dlatego walcze o kazdy szczegol, wszystko co robie staram sie uczynic priorytetem, wyniesc z tego jak najwiecej. I mysle, ze trafilas w sedno, po prostu chyba ,,dalam sie wciagnac" w wyscig szczurow.

11 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2016-01-28 23:44:29)

Nie dasz rady? Hm... To czy dasz, czy nie dasz rady zależy od Ciebie, od tego, jak wysokie cele sobie ustawisz i czy będą adekwatnymi do Twoich możliwości i umiejętności. Rozumiem też Twój stres, bo jeśli od każdej Twej decyzji, każdego zachowania zależy Twa przyszłość... . Presja ogromna, w każdej minucie walczysz o życie.

Współczuję. Możesz (?) przestać się ścigać.

12

Troche to przykre, ze przychodze z problemem i slysze ironiczne oraz pogardliwe ,,wspolczuje". Ale ok, sprobuje przetrawic problem, skoro poznalam przyczyne smile Dziekuje za wszystkie wypowiedzi smile

13

Pogarda? Na pewno nie z mojej strony.
Ja naprawdę Tobie współczuję. Żyć w takim stresie, pod ciągłą presją, jest bardzo trudne.

A dlaczego rywalizujesz z innymi?
Bo jeśli tego nie wiesz, to nie poznałaś jeszcze niestety żadnej przyczyny.

15

Nie rywalizuje z innymi. Raczej mysle w kategorii, ze musze pokonac jakas przeszkode niezaleznie od innych. Musze zrobic cos na maksa swoich mozliwosci, nie zostawiac niedokonczonego itd. Bardziej niz rywalizacja z innymi jest to pogon za kolejnymi celami, ktore sobie postawie.

Napisałaś o tym wyścigu szczurów, więc po prostu wywnioskowałam tak z Twojej wypowiedzi. Czyli dążysz do perfekcjonizmu, chcesz wszystko zrobić doskonale, chcesz sama być doskonała. To też z czegoś wynika. smile
Tak to już jest na tym świecie, że jeśli mamy z czymś problem, to jest tego jakaś przyczyna. I pierwszym krokiem w rozwiązaniu problemu jest odszukanie, gdzie tkwi ta przyczyna. Potem dopiero można działać.

17

Kurcze, ciezko mi tak wchodzic we wlasny mozg, bo widze normalnie sama glupote w swoim postepowaniu big_smile Wzdryga mnie na sama mysl o stwierdzeniu ,,dazysz do perfekcjonizmu". Przeciez to niemozliwe, jestesmy tylko ludzmi, popelniamy bledy. Ale to niestety fakt- nie umiem sobie wybaczyc porazek, wszystko musi dzialac. No i niszcze tylko swoje nerwy w taki sposob. Tylko kompletnie nie mam pomyslu na poradzenie sobie z tym. Zastanawialam sie nad psychologiem, ale czy warto isc z takim problemem? Wydaje sie z pozoru błahy, lecz meczy mnie to juz dlugo.

18 Ostatnio edytowany przez zaklopotana123451 (2016-01-29 01:59:13)

Jeżeli myślałaś o psychologu, to powiem Ci że to jest świetny pomysł. Często tak bywa, że nie potrafimy sobie poradzić ze swoim problemem sami, wtedy szukamy pomocy u innych ludzi. To nie żaden wstyd, ale odwaga, aby wyciągnąć do kogoś rękę o pomoc.
Twój problem nie jest wcale błahy. Brak wiary w siebie moim zdaniem jest jednym z poważniejszych problemów w życiu, bo praktycznie bez tego nie ma nic. Do wszystkiego jest potrzebna wiara w siebie. Np. do spełniania swoich marzeń, do osiągania sukcesów, do życia takiego, na jakie zasługujemy!
Aby żyć w pełni, wiara w siebie jest konieczna. A dobry psycholog (bardziej psychoterapeuta) może pomóc Ci stworzyć lepszą wersję siebie i tak będzie działać, że efektem tego będzie wiara w siebie i życie szczęśliwe.

Naprawdę jest to możliwe - i to bardzo smile
Wierzę w Ciebie!

19

Czasami nie potrafimy sobie pomóc, więc warto skorzytsać z pomocy specjalisty. Na pewno Ci pomoże rozwiązać ten problem.
Trzymam kciuki i życzę powodzenia smile

20

Hej - jest na to sposób - prawdziwy przyjaciel...

21

atomeek ma sporo racji - przyjaciel ,ktos kto zlapie za reke i powie cieple slowo, to bardzo duzo ! nie boj sie przyznac do swoich slabosci, kazdy ma jakies , nie kazdy to zauwaza. Jestem podobnie jak Ty bardzo wrazliwa, martwie sie prawie wiecznie, ALE wiem, ze trzeba z tym walczyc. Pomaga mi postawa meza, on sie nie rozczula, on powie "zorbilas glupio, a teraz po prostu trzeba to naprawic". Kiedys myslalam, ze potrzebuje poglaskania po glowce, ale czesto widze ,ze konkretne wsparcie daje mi wiecej pewnosci, ze dam rade. Oczywiscie osoby ktore malo mnie znaja mysla, ze jestem super pewna siebie i nic mi nie straszne. A to nie tak. To codzienna walka. Ale wychodzi coraz lepiej smile
Przede wszystkim SKONCZ z katastrofalnym mysleniem "ostatnia szansa, jak zawiode to bedzie armagedon". nie bedzie ! Ludzie poprawiaja egzaminy, zdaja warunkowo, kombinuja i zyja szczesliwie ! Studiowalam z jednym z bardzo znanych dziennikarzy, kiedy ja trzeslam portkami przed ezg., on zwiedzal knajpy, obronil sie chyba rok po mnie, a kto odniosl wiekszy sukces i jest teraz znanym ,lubianym i super ogarnietym czlowiekiem ? On smile Bo ,o ile nikomu krzywdy nie robisz, to wazny jest OSTATECZNY CEL i jego osiagniecie, a nie droga do niego! czy Twoja kochana rodzina chce SZCZESLIWEJ corki czy KLEBKA nerwow ktory z calymi zdolnosciami trafi kiedys z rozstrojem nerwowym do szpitala !? Musisz walczyc o siebie ,dla siebie ! Bardziej sie zmarnujesz wiecznym zamartwianiem niz dwiema 3 w Indeksie!
A wogole uwazam, ze jestes SUPER - zdolna, wrazliwa, uczciwie podchodzaca do zycia ! Brawo ! Tylko nie swiruj big_smile OK ?

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024