PIT-37 czy moge rozliczyc się jako "samotna matka"? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » PIT-37 czy moge rozliczyc się jako "samotna matka"?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1

Temat: PIT-37 czy moge rozliczyc się jako "samotna matka"?

Proszę o podpowiedź bardziej zorientowanych w temacie. Czy jako kobieta po rozwodzie, wychowująca dwójkę dzieci mogę skorzystać z preferencyjnego rozliczenia się z podatku jako "samotnie wychowująca"?
Dodam, że zgodnie z wyrokiem sądowym dzieci mieszkają na stałe ze mną lecz widują się ze swoim ojcem i spędzają u Niego np. cały jeden miesiąc wakacji. Oboje z byłym mężem mamy nieograniczone prawa rodzicielskie. Czy w takim wypadku przysługuje mi prawo do rozliczenia się z podatku jako "samotnie wychowująca"?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: PIT-37 czy moge rozliczyc się jako "samotna matka"?

W mojej ocenie, jeżeli jesteś  osobą rozwiedzioną, dzieci mieszkają z Tobą i faktycznie jesteś osobą samotną , czyli nie żyjesz np. w konkubinacie, to możesz rozliczyć PIT na preferencyjnych warunkach smile
Możliwość wspólnego rozliczenia dochodów z małoletnim dzieckiem przysługuje tylko jednemu z rodziców, a mianowicie temu, który faktycznie wychowuje dziecko. W przypadku gdy oboje rodzice biorą udział w wychowaniu dziecka, choć zamieszkują oddzielnie, należy ustalić, które z nich ponosi większe ciężary związane z wychowaniem. Jeżeli wychowaniem dziecka zajmuje się jeden rodzic, pod którego opieką dziecko przebywa, a drugi rodzic nie mieszka z dzieckiem i jedynie przyczynia się do kosztów utrzymania dziecka, to nie przysługuje mu prawo do skorzystania z odliczenia. Przez wychowanie rozumieć należy faktycznie wychowanie i faktyczne ponoszenie ciężarów i konsekwencji wychowania dziecka a nie tylko ponoszenie obciążeń finansowych.

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia,  nie obleka tego faktu w słowa"

3

My żyjemy w konkubinacie i mozemy odliczać tę ulgę.W US wołali akty urodzenia dzieci i że są zameldowane u ojca bo to on odlicza.

4

Z tym konkubinatem i statusem osoby samotnie wychowującej dziecko jest trochę ślisko... jeżeli zamieszkujesz z partnerem nie będącym rodzicem dziecka,a osoba te nie ingeruje w proces wychowywania i nie łoży na dziecko, to owszem możesz skorzystać z preferencji...

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia,  nie obleka tego faktu w słowa"

5

Oczywiście jeśli chodzi o skorzystanie z ulgi na dzieci to wiem , że mogę to zrobić i korzystam z tej ulgi. Jednak wątpliwość budziło u mnie czy mogę rozliczać się jako "samotnie wychowująca". Pomyślałam sobie, że skoro ojciec widuje się z dziećmi, "uczestniczy w Ich wychowaniu" to nie do końca samotnie je wychowuję. Faktem jednak jest , że ojciec dzieci z nami nie mieszka, a wg wyroku rozwodowego miejscem zamieszkania dzieci jest każdorazowe miejsce zamieszkania matki. Więc co? Z czystym sumieniem mogę się rozliczać jako SAMOTNA? :-)

6 Ostatnio edytowany przez Volver (2015-02-03 23:26:07)

Jak na moje oko, to Ty wychowujesz dzieci więc przysługuje Tobie możliwość  rozliczenia się z jako samotny rodzic smile Jeżeli nadal masz wątpliwości i wcześniejsze wyjaśnienia dotyczące tematu  nie są dla Ciebie wystarczające, to zawsze możesz przecież zadzwonić z tym pytaniem do jakiegoś Urzędu Skarbowego lub na infolinię podatkową Ministerstwa Finansów smile
Przy okazji... Co do samej ulgi na dzieci ( chodzi mi teraz o ulgę rodzinną) to pamiętaj też, żeby w tym temacie skonsultować się z mężem, które z Was ile rozlicza. Dozwolone ustawowo odliczenie na dane dziecko przysłuchuje na Was dwoje. Ulga może być podzielona między Was w równych częściach lub może być odliczona w dowolnie uzgodnionej proporcji. Warunkiem jest nieprzekroczenie przez Was  obojga kwoty dozwolonego odliczenia na dane dziecko. Wspominam o tym, bo niektórzy zapominają o tym ze ulga jest wspólna dla rodziców... wink

7

proszę mi powiedzieć czy w moim przypadku mogę skorzystać z ulgi podatkowej na dziecko jako samotna matka?
Jestem panna, sama wychowuję synka. Ojciec dziecka mieszka i pracuje za granicą. Ojciec dziecka dobrowolnie łoży na dziecka utrzymanie (bez sądownie orzeczonych alimentów), utrzymuje regularny kontakt z dzieckiem.
Z ojcem dziecka nie pozostaje w związku. Łączy nas rodzicielstwo.
Moją wątpliwość budzi fakt, że ojciec dziecka za granicą pobiera zasiłek rodzinny, który oczywiście jest przekazywany  dziecku + pieniądze na utrzymanie dziecka.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » PIT-37 czy moge rozliczyc się jako "samotna matka"?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2021