Medycyna jak zaczac? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Medycyna jak zaczac?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1

Temat: Medycyna jak zaczac?

Czesc. Zaczne od tego ze rodzice mi narobili metlik w glowie co do mojej przyszlosci (chyba jak nam wielu) Chca jak najlepiej wsparaja nas ale dalsze decyzje powinnismy podejmowac sami w zyciu.

Jestem 22 letnim chlopakiem , studiowalem 3 letnia szkole ekonomiczna , skonczylem ja na cale szczescie. Zawsze to jakis licencjat.

Sytuacja wyglada tak mieszkam na stale w Norwegii , wiele znajomych ode mnie z klasy licealnej poszlo na studia medyczne , tzn Pojechali studiowac medycyne w Polsce po angielsku.
Czy moze ktos poradzic gdzie szukac porad w internecie na temat studii medycznych? Bo wiadomo sam internet , Google malo o medycznych mowi , w praktyce pewnie jest inaczej.

I teraz tak skladac mozna do 31.lipca na Polskie studia wlasnie. mature mam zdana rozszerzona z biologii ,chemii i fizyki z bardzo dobrymi rezultatami wiec tutaj raczej nie bedzie problemu. Jak to dalej rozegrac?

Czy jest mozliwosc studiowania w jezyku Polskim jadac wlasnie z Norwegii na studia? Czy jednak musze sie wybrac na angielskie studia?
Bardzo bylbym wdzieczny za jakies nakierowanie gdzie moge szukac pomocy.

Sytuacje finansowa tez mam rozwiazana takze nic nie szkodzi na przeszkodzie zeby skladac papiery mysle.

Napewno licze sie z tym ze beda to wymagajace studia 6 lat normalne + 6 lat specjalizacja ale mysle ze warto bo caly czas mi chodzi medycyna po glowie.

Pozdrawiam ,

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Medycyna jak zaczac?

Mozesz studiowac po polsku. Kazdy moze, obcokrajowcy tez smile przynajmniej w moim miescie.
I gratuluje wyboru kierunku!!!!!!
Chyle czola smile

3

Świetnie, że chcesz dalej studiować i spełniać marzenia smile

Jesteś Polakiem? Pytam, bo w tekście są małe błędy, ale i Polacy mieszkający w Polsce nie piszą poprawnie, więc trudno zgadywać wink  Łatwiej Ci się porozumiewać po polsku, czy norwesku/angielsku?
Dlaczego chcesz studiować w Polsce, skoro mieszkasz w Norwegii? Ja bym wybrała możliwie najlepszą uczelnię, a nie taką, na którą poszli znajomi. Ok, nie orientuję się w poziomie polskich uniwersytetów medycznych, może są w europejskiej czołówce, nie mam pojęcia. Po prostu ja bym się nie ograniczała do jegnego kraju ze względu na znajomych, czy sentymenty, jeśli finansowo i językowo możesz studiować na lepszej uczelni.

4

W Polsce uczelnie medyczne są na wysokim poziomie a przy tym nie kosztuje to tyle ile za granicą. Chociaż jeśli to nie kwestia finansów wyjechałabym do USA na medycynę...

5

Dzieki za odpowiedzi i slowa uznania , Tak jestem Polakiem chociaz mam norweski paszport a te bledy bo szybko pisze smile Co do Norge , to chyba dlatego medycyna w Polsce bo tutaj sie trudno dostac , tak jak w USA pewnie , najlepiej miec 5.8 + srednia , a wiem ze znajomi placa grosze 1000 zl /mc w Szczecinie i zyja sobie jak chca w mieszkaniu 140 kvm z jakuzzi i ze wszystkim , takze maja dobre warunki. Oczywiscie znajomi mi mowia ze bardzo kombinuje i zebym sie nie pchal w to ale to juz decydowalem ze to bedzie medycyna. Pozdrawiam Serdecznie. Teraz tylko dzialac.

6

Tylko pamietaj, ciagle kucie i no-life wink
Wiem, bo mam sporo znajomych - sasiad rodzicow - lekarz, 4 synow -  2 na medycynie, 2 juz po. Fajne chlopaki (mowie jako niegdys zainteresowana najstarszym big_smile ) ale na nic nie maja czasu.

7

E tam u mnie bedzie i party party big_smile No ale nauka to rzecz swieta wiadomo smile Na wszystko jest czas.

8

Xardes napisał/a:

Na wszystko jest czas.

Ależ oczywiście wink
Studenci medycyny też prowadzą życie towarzyskie, wchodzą w związki, choć nauki istotnie jest dużo.
Powodzenia.

9

Dziekowac, uczyc sie trzeba ale imprezowac kocham a zwiazki to poczekaja jeszcze xD

10

Jeśli maturę masz norweską, to będziesz przyjmowany trochę na innych zasadach niż Polacy. Nie wiem, jak jest w Norwegii, ale u nas trzeba mieć te przedmioty, które wymieniłeś prawie maksymalnie, żeby wybrać się na lekarskie dzienne. Wszystko oczywiście przez ograniczoną liczbę miejsc, jaką wymyśliło sobie ministerstwo. Można również pójść na płatne - to samo, tak samo, ale kwoty są tragicznie wysokie.
Ja na Twoim miejscu zadzwoniłabym do uniwersytetu, który Cię interesuje i zapytała, gdzie masz szukać informacji i na jakich zasadach będziesz przyjmowany według Twoich dokumentów.

11

Bedzie albo Szczecin albo Lublin , jeszcze mysle nadal.

12

Wejdź w takim razie na strony tych dwóch uczelni i przeczytaj zasady rekrutacji. smile Tam powinno wszystko być, sama czytałam (tylko na inny kierunek na medycznym), ale nie pamiętam już dokładnie. Jeżeli tam nie znajdzesz odpowiedzi na Twoje pytania, to dzwoń do sekretariatu.

Co do medycyny. Wcale nie jest aż tak ciężko. To serio zależy od człowieka. Mam na lekarskim sporo znajomych. Są tacy, co mówią, że się z niczym nie wyrabiają i tacy, co mają mnóstwo czasu. I wszystkie te osoby mają niezłe bądź dobre wyniki! Jeżeli masz mocną psychikę i nie jesteś podatny na stres, to znajdziesz czas na wszystko. smile Większość znajomych jest w Poznaniu, w Szczecinie mam tylko jedną koleżankę. Z tego co wiem, jest bardzo zadowolona. wink

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Medycyna jak zaczac?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024