Hej zakładam post ponieważ od niedawna mieszkam w Holandii i powoli poznaje tutejsze zwyczaje. Staram się odnaleźć w nowy kraju. Chciałam bym aby wszyscy którzy mieszkają czy mieszkali, na stałe lub tymczasowo w Holandii podzielili się z innymi swoim przemyśleniami czy problemami które musieli rozwiązać. Chodzi mi o to jak wam się żyje, gdzie robicie zakupy, gdzie można kupić tanie a dobre kosmetyki (mam na myśli takie kosmetyki które kupię w tutejszych sklepach Kruidwacie czy Etosie itd.), czy macie problem ze znalezieniem mieszkania lub z sąsiadami. Poruszajcie także sprawy urzędowe (szkoła, praca, urzędy, Banki itd.). Sama dopiero poznaję tutaj wszystko na nowo, nowy język, inne jedzenie, nowe kosmetyki (oczywiście taki tanie marki) itd. Chciałabym aby każdy kto ma jakikolwiek problem napisał tu a może ktoś będzie mógł pomóc.
Mieszkam w Holandii z chłopakiem i po zmianie szamponu dostał mega łupieżu a przecież nie będę kupowała szamponu w Polsce, ,,head shoulders,, na niego nie działa i w końcu znaleźliśmy w ,,Etos,, szampon leczniczy przeciwłupieżowy ,,Resdan Anti Rooss Forte Kuur,, Kosztuje on 10 euro za 125 ml wiem że to dużo, ale pomógł mu już po pierwszym myciu. Później będzie go stosować raz w miesiącu. Polecam
Jak chodzi o zakupy kosmetyków czy środków czystości to kupujemy takie rzeczy w taki sklepach jak (Action, Zeeman, Big-Bazar czy Wibra itd.) Kosmetyki są tańsze i mam na myśli też takie normalne marki jak Dove czy Axe. Ogólnie to niektóre rzeczy są dla mnie drogie i szukam tanich właśnie w tych sklepach. Czasem niektóre produkty to niestety porażka jednak zdarzają się też całkiem fajne (W Etos są kosmetyki pod ich nazwą sklepu i są tanie jeszcze nic od nich nie kupiłam ale pewnie się skuszę) W niektórych z tych sklepów znajduje się także odzież. Czasem idzie coś fajnego kupić za nie wielkie pieniądze.
Jak sobie radzicie z pogodą która tutaj panuje. Wiem że niektórych może dołować a innym zaś się podoba. Mi osobiście ta pogoda nie przeszkadza, da się przyzwyczaić.
A więc podoba wam się życie w Holandii, jesteście w stanie założyć tutaj rodzinę?
Pozdrawiam