Podziękowanie rodzicom- co zrobić, żeby nikomu nie było przykro - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Podziękowanie rodzicom- co zrobić, żeby nikomu nie było przykro

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 22 ]

1 Ostatnio edytowany przez Bastat (2014-01-22 17:00:49)

Temat: Podziękowanie rodzicom- co zrobić, żeby nikomu nie było przykro

W sierpniu mój ślub, z czego bardzo się cieszę. Niestety również wesele, co jest dla mnie źródłem wielu zmartwień. Jednym z większych jest podziękowanie rodzicom w czasie wesela. Nie mam zamiaru zapraszać mojego ojca. Będzie moja mama i rodzice przyszłego męża. Tradycja wymaga, żeby w czasie wesela podziękować rodzicom. Było by to dla mnie bardzo bolesne i miała bym zmarnowane resztę wieczoru. Z drugiej strony nie chciała bym, żeby rodzice, którzy będą na weselu poczuli się pominięci, zapomniani. Podpowiedzcie mi co zrobić, żeby uniknąć urażenia kogokolwiek

Tak, wiem piszę chaotycznie, ale naprawdę bardzo mnie to stresuje

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Podziękowanie rodzicom- co zrobić, żeby nikomu nie było przykro

Bastat, może zróbcie tak jak my? Wieczór przed dniem ślubu zaprosiliśmy rodziców do pubu na kolację i tam im podziękowaliśmy. Powiedzieli nam, zwłaszcza tata (teść) że kamień z serca i że super to wymyśliliśmy, bo nie zniósłby wychodzenia na środek, gdy wszyscy na niego patrzą i jeszcze durnego tańczenia w kółku big_smile

3 Ostatnio edytowany przez PodPseudonimem (2014-01-22 17:27:45)

Moja koleżanka, która też ojca nie zaprosiła, podczas podziękowania powiedzieli z mężem że dziękują jej mamie i rodzicom pana młodego. Mama była wzruszona

4

Dziękuję za pomysły. Wcześniejsze podziękowanie to chyba dobry pomysł, tylko nie wiem jak to zgrać w czasie, bo miałam przyjechać do miejscowości w której odbędzie się ślub dopiero na ślub, a wcześniej spędzić dłuższy czas tylko z mamą. Jak już pisałam w czasie wesela to było by zbyt przykre dla mnie. Dziękuję za porady i czekam na inne pomysły!

5

bastat to nie musi być dzień przed- może być tydzień przed smile

6

Myślę, że w przypadku rezygnacji z podziękowań podczas wesela, spotkanie przed brzmi całkiem rozsądnie.
A jeśli będzie to dla kogoś niekomfortowe, bo np. rodzice się między sobą kiepską znają i obawiacie się, że będzie po prostu sztywno, to przecież można też odwiedzić mamę w jej domu i porządnie ją wyściskać, wręczając jakiś pamiątkowy drobiazg, a potem to samo zrobić w odwiedzinach u rodziców przyszłego męża.

Niektórzy też organizują poprawiny w mniejszym gronie albo spotykają się rodzinnie w wieczór przed ślubem, na spotkanie organizacyjne.
To też może być dobry czas na podziękowania. Może w mniejszym gronie i mniej oficjalnie będzie Ci lżej.

Najważniejsze, żebyście mieli z partner komfortowy czas przygotowań i wspaniałe, niezapomniane chwile podczas ślubu i wesela.

7

Bastat przed swoim ślubem miałam identyczny dylemat jak Ty, z tym że u mnie sprawa rozwiązała się sama bo mój ojciec mimo zaproszenia na ślubie się nie zjawił. Na szczęście wiedziałam o tym wcześniej i mogłam ze spokojną głową planować podziękowania dla rodziców, choć szczerze łezka w oku mi się zakręciła gdy moja mama nie miała z kim zatańczyć.
Nie rozumiem tylko dlaczego byłoby to dla ciebie bolesne skoro sama nie chcesz go zaprosić? Dlaczego Twoja mama i teściowie mają być - w tym także dla nich ważnym dniu pominięci z powodu Twojego ojca!? Nie znam twoich teściów i mamy, ale wiem, że dla nich to jest bardzo ważne wyróżnienie i zapewne byłoby im bardzo miło usłyszeć takie podziękowanie przy innych gościach weselnych. W końcu to oni są "twórcami" tego wspaniałego wieczoru.

8

mirella napisał/a:

Na szczęście wiedziałam o tym wcześniej i mogłam ze spokojną głową planować podziękowania dla rodziców, choć szczerze łezka w oku mi się zakręciła gdy moja mama nie miała z kim zatańczyć.

To nie można było tego tańca pominąć???

mirella napisał/a:

Nie znam twoich teściów i mamy, ale wiem, że dla nich to jest bardzo ważne wyróżnienie i zapewne byłoby im bardzo miło usłyszeć takie podziękowanie przy innych gościach weselnych. W końcu to oni są "twórcami" tego wspaniałego wieczoru.

Pozostaje mieć nadzieję, że mama autorki wątku i rodzice jej narzeczonego nie mają tak próżnego i egoistycznego podejścia i przede wszystkim są nastawieni na to, że córka będzie szczęśliwa i radosna tego dnia.

9

dorota.f napisał/a:
mirella napisał/a:

Na szczęście wiedziałam o tym wcześniej i mogłam ze spokojną głową planować podziękowania dla rodziców, choć szczerze łezka w oku mi się zakręciła gdy moja mama nie miała z kim zatańczyć.

A niby dlaczego mam karać teściów i mamę z powodu niedojrzałości mojego ojca? Dla nich jak i dla mnie były to wzruszające chwile. A na sali weselnej czy poza nią niedosyt byłby zawsze w takiej sytuacji.

dorota.f napisał/a:

Pozostaje mieć nadzieję, że mama autorki wątku i rodzice jej narzeczonego nie mają tak próżnego i egoistycznego podejścia i przede wszystkim są nastawieni na to, że córka będzie szczęśliwa i radosna tego dnia.

Jeśli nie chce zaprosić ojca to znaczy że nie ma mu za co dziękować - to jest jej decyzja.

10

mirella napisał/a:
dorota.f napisał/a:
mirella napisał/a:

A niby dlaczego mam karać teściów i mamę z powodu niedojrzałości mojego ojca? Dla nich jak i dla mnie były to wzruszające chwile. A na sali weselnej czy poza nią niedosyt byłby zawsze w takiej sytuacji.

Chodziło mi o formę podziękowań.
Twoja mama nie miała z kim zatańczyć;Tobie było smutno, jej pewno niezręcznie.
W takich sytuacjach lepiej z tańca zrezygnować.

Zresztą ja bardzo nie lubię tego zwyczaju, bo mało kto się komfortowo w tym czuje i jak obserwowałam to wiele razy, to często było to jakieś takie sztuczne i dziwaczne.

11

Taką mamy tradycję i dylematy z nią związane w takich sytuacjach nie są łatwe. Gorzej gdy jedno z rodziców nie żyje - przykro jest wszystkim - młodym, rodzicom jak i dziadkom.

A tak na marginesie najlepszym podziękowaniem dla rodziców jest szacunek jakim ich darzymy przez całe życie. Podziękowania na weselach to tylko symbol - często właśnie wymuszony.

12

U nas nie było żadnych podziękowań podczas wesela (a dlatego, że moja teściowa przed całym weselem stroiła fochy, nie zadała sobie trudu żeby pomóc COKOLWIEK i dużo by jeszcze mówić), moim zdaniem nie jest to aż tak ważny element ślubnej tradycji.

13

My mieliśmy wesele w małym gronie. Z racji tego że ślub odbył się po śmierci mojej Mamy umówiliśmy się że w ramach podziekowań podejdziemy do swoich rodzicow wreczajac kwiaty. Moj mąż dał kwiaty swojej mamie a potem pojechaliśmy na cmentarz gdzie ja złożyłam taki sam bukiet na grobie Mamusi. Było mi niesamowicie przykro, wrócilam z tej wycieczki na sale bez makijażu. Ale nie wyobrażam sobie pominac tak ważnej dla mnie osoby w ten dzien.

Tylko  że u mnie wyglądało to inaczej bo ja z Mamą byłam bardzo związana.

14

Dziękuje wszystkim za wypowiedzi.

Nie zapraszam mojego ojca i rzeczywiście nie mam mu za co dziękować. Marzę o tym, żebym w czasie trwania ślubu i wesela mogła po prostu zapomnieć o jego istnieniu. A moment podziękowania rodzicom był by wyraźnym przypomnieniem. Przypomnieniem trudnych chwil, strachu, poczucia że jestem do niczego i wszystko to moja wina. Podkreślanie, że "coś jest nie tak" przy tłumie ludzi z których większości nie znam, albo znam z widzenia (większość gości to rodzina mojego narzeczonego) było by również bardzo niekomfortowe dla mojej mamy.

Nie chcę również, żeby rodzice narzeczonego i moja mama poczuli się w jakiś sposób pominięci. Szczególnie jego rodzina jest bardzo mocno przywiązana do tradycji i pominięcie pewnych tradycyjnych elementów będzie miało dla nich duże znaczenie. Wiem, że jeśli w ogóle nie zrobili byśmy jakiejś formy podziękowania to poczuli by się z tym źle. Uznali by, że wyprowadzka, ślub, a rodziców to już mamy w d...

Na razie najbardziej logiczne wydaje mi się wcześniejsze podziękowanie. Na spokojnie, bez żadnych dodatkowych osób wgapiających się, a potem zadających niedyskretne pytania.

15

A nie lepiej zeby Twoja mama zatanczyla z Twoim wujkiem jakims, chrzesnym albo z Twoim mezem?

16

Rising_Sun napisał/a:

A nie lepiej zeby Twoja mama zatanczyla z Twoim wujkiem jakims, chrzesnym albo z Twoim mezem?

Wiesz, ale tu nie chodzi o to kto z kim zatańczy i czy w ogóle. Chodzi mi o ten moment w którym wychodzimy na parkiet razem z rodzicami i dziękujemy im za to co dla nas zrobili. Dla mnie, ale też dla mojej mamy, ten moment będzie bardzo przykry, bo przywoła wiele niechcianych wspomnień.  Na dodatek gdyby ktoś w tym momencie puścił melodię w stylu "Cudownych rodziców mam" skończyło by się to dla mnie wybiegnięciem z sali i nie wróceniem na nią. Mam kochaną mamę, ale to że mój ojciec jest draniem po prostu powoduje, że się rozkładam i przez dłuższy czas nie mogę zebrać...

17

Należy mniej kombinować, a więcej słuchać własnych potrzeb.
Rozwiązanie będzie dla Ciebie najlepsze, a jednocześnie najbliżsi nie zostaną pominięci.

Bastat napisał/a:

Na dodatek gdyby ktoś w tym momencie puścił melodię w stylu "Cudownych rodziców mam" skończyło by się to dla mnie wybiegnięciem z sali i nie wróceniem na nią.

Wszystkie utwory, jakie mają być grane podczas wesela ustala się wcześniej z Parą Młodą. Można też wcześniej dla pewności dopisać ten utwór na listę utworów, których kapela/dj mają kategorycznie nie puszczać, jeśli ktoś przypadkiem się zjawi i zacznie zamawiać utwór (co zdarza się na weselach).
Możesz to zrobić dla własnego spokoju, żeby przypadkiem komuś "pomocnemu" nie przyszło do głowy, żeby za Was takie podziękowanie jednak wyprosić.

18

Na ślubie kuzynki młodzi podziękowali swoim rodzicom specjalnie dedykowanym utworem odtańczonym we czwórkę smile  i koszami ze słodyczami oraz alkoholem. Zastanawiamy się właśnie z narzeczonym, czy nie skopiować ich pomysłu.

19 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-04-24 11:06:28)

Ze swojej strony polecamy ze spampodziękowania dla rodziców:

umieszczanie reklam na naszym forum jest płatne

20

Siedzę w branży już od kilku lat i powiem wam że nie ma nic głupszego niz podziekowania przy wszystkich. W moim odczuciu to powinien byc momemt kontemplowany w ścisłym gronie. Fajna kolacja, wspólny wyjazd, czy też drobny prezent ale wręczany face to face a nie w gronie jeszzcze 100 innych osób i przynudnej oprawy muzycznej.

U mnie też niestety tylko po jednym rodziców z każdej strony, nie robiliśmy nic oficjalnie. Po wszystkim wręczyliśmy im fotoalbumy z naszymi zdjęciami rodzinnymi z różnych wycieczek, świąt, jeszcze z czasów kiedy byliśmy w komplecie. Wyszło świetnie dużo było wspominek i śmiechu smile Wiem, że można taki album zamówić w empiku i w kserkopie i pewnie gdzieś jeszcze. Podziękowania najfajniej zrobić w takiej formie sentymentalnej

22

Byłam na takim weselu, gdzie nie było ojca panny młodej, więc leciała jakaś piosenka o rodzicach i podziękowaniach a matka panny młodej w kółeczku za rączki trzymała z rodzicami młodego. Nie widziałam w tym nic złego

Posty [ 22 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Podziękowanie rodzicom- co zrobić, żeby nikomu nie było przykro

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024