Wyprowadzam się od mamy - co zrobić, żeby było to jak najmniej bolesne - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Wyprowadzam się od mamy - co zrobić, żeby było to jak najmniej bolesne

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Wyprowadzam się od mamy - co zrobić, żeby było to jak najmniej bolesne

Mam 25 lat, za miesiąc wyprowadzam się z mieszkania, w którym się wychowałam. Mój tata zostawił mamę niedługo po moim urodzeniu, więc w praktyce byłam wychowywana przez nią oraz przez babcię.

Będę mieszkać ze swoim chłopakiem, to moja pierwsza wyprowadzka. Szukałam mieszkania jak najbliżej mamy i babci (mieszkają obok siebie), ostatecznie padło na mieszkanie oddalone o kilka przystanków (nie ma tragedii). Czuję się trochę winna temu, że "zostawiam" mamę. Mama nie należy do towarzyskich osób, nie wychodzi ze znajomymi, niestety po rozstaniu z ojcem z nikim nie była (a jest atrakcyjną i inteligentną kobietą).

Nie chcę, żeby nasze relacje uległy pogorszeniu. Mam wręcz nadzieję, że paradoksalnie teraz się poprawią. Jak to jednak zrobić? Jak postępować, żeby mama nie czuła się samotnie i nie odczuwała mojego braku w codziennym życiu?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2016-08-03 16:18:18)

Odp: Wyprowadzam się od mamy - co zrobić, żeby było to jak najmniej bolesne

Kochana, to poczucie winy wzbudziła w Tobie mama i tego miej świadomość!!! Oczywiście nie zdajesz sobie z tego sprawy, a ona robi to nieświadomie ale tak jest. Mama jest dorosła już jakiś czas wink i nie Twoja wina, ze nie jest towarzyska. Nie jesteś jej matką, która może mieć pretensje, ze źle wychowała dziecko a potem je porzuciła. Odwracasz role bo w rodzinach dysfunkcyjnych to częste zjawisko.... niezdrowe niestety.
Co zrobić?
Najpierw pozbyć się wyrzutów sumienia,bo  to nie Twoja wina, ze tak się życie mamie ułożyło, a taka jest kolej rzeczy, ze dzieci opuszczają dom rodzinny.
Życ swoim życiem i być szczęśliwa bo jeśli będziesz żyła w poczuciu winy i mamy życiem to unieszczęśliwisz 3 osoby (siebie, chłopaka i matkę).
Na co dzien dzwoń do mamy, pytaj o jej zdrowie, czy w czymś pomóc, czy zrobić jej zakupy i opowiadaj co u Ciebie aby czuła się wtajemniczona w Twoje życie ale UWAGA!!!- bez przesady bo stanie się zazdrosna, że z chłopakiem jesteś szczęśliwsza niż z nią. Zapraszaj czasem do siebie, jedźcie do niej czasami np. w niedzielę na obiady lub raz w m-cu na weekend. Daj jej czasem jakieś zajęcie by czuła się potrzebna, aby poszła coś załatwić, rozejrzeć się za czymś w sklepie, coś kupić/zrobić za Ciebie.
Z własnego doświadczenia Ci piszę.
W razie pytań pomogę.

3

Jeszcze coś: nie wiem jakie miałyście relacje, czy np. wyznania miłości i przytulanki były w Waszym codziennym życiu. Jeśli tak, to często jej mów, ze kochasz lub pisz sms-y lub wyślij kartkę pocztą. Przytulaj za każdym razem gdy sie zobaczycie, kup kwiaty lub czekoladki ulubione gdy do niej przyjedziesz... rozumiesz o co mi chodzi?
A jeśli nie maiłyście takiego zwyczaju to zawsze warto go wprowadzić w życie. Nigdy nie jest za późno.

4

Queen jeśli jesteś bardzo związana emocjonalnie z mamą to normalne, że jest Ci przykro i chciałabyś zapewnić mamie to żeby nie czuła się samotnie.. ale to jej wybór i decyzja czy ma znajomych, jak spędza wolny czas i jak zorganizuje swoje życie po Twojej wyprowadzce. Ty jesteś dorosłą kobietą i czas najwyższy na samodzielność i wyprowadzkę. smile Zawsze możesz do mamy zadzwonić czy ją odwiedzić, będziesz tylko kilka ulic dalej, natomiast mama sama musi zorganizować swoje życie, i przede wszystkim dać Tobie zorganizować własne smile Wcale nie powiedziane, że ona się zwyczajnie nie ucieszy z tego, że jej córka się usamodzielnia i może sobie znajdzie jakiegoś partnera. A nawet jeśli nie - to jej sprawa. Ciesz się na nowy etap w życiu, korzystaj z "wolności" i nie martw na zapas. Jeśli Twoja mama jest zrównoważoną, rozsądną i ciepłą osobą, to bez problemu sobie poradzi a Tobie na pewno życzy jak najlepiej.

5

Jak najbardziej zgadzam się z dziewczynami smile

Przede wszystkim nie "zostawiasz" jej - bo nie przeprowadzasz się na drugi koniec świata, nie zrywasz z nią kontaktu, nie odcinasz się... Po prostu jesteś już dorosłą kobietą i jak na nią przystało, czas postawić na siebie i swoje życie wink  Zazwyczaj wyprowadzka z domu jest trudnym momentem dla dwóch stron. My się martwimy o to, jak zniosą to rodzice, oni martwią się jak my sobie poradzimy... Jednak zawsze przychodzi ten czas, kiedy trzeba "przeciąć pępowinę".
Upewnij mamę, że w dalszym ciągu może na Ciebie liczyć, tak jak to miało miejsce do tej pory. (Niby nic takiego, ale na pewno poczuje się lepiej.) Oczywiście, tak jak pisały już wcześniej dziewczyny - wpadanie do mamy z wizytą, też pomoże przetrwać Wam obu ten czas smile Wbrew pozorom rozłąka częściej działa na plus, niż nam się wydaje wink

Więc nie martw się na zapas o mamę... Może właśnie nowa sytuacja zmobilizuje ją do zmian dotychczasowego trybu życia i wyjścia do ludzi. Jak to się mówi "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło" big_smile Ciesz się tym co właśnie dzieje się w Twoim, życiu i nie trać energii na zadręczanie się.

Pozdrawiam Cię i trzymam mocno kciuki, by wszystko jak najlepiej się ułożyło big_smile

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Wyprowadzam się od mamy - co zrobić, żeby było to jak najmniej bolesne

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024