Olinka napisał/a:Joga, co to za ideał?
Od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem mopa parowego, bo doszłam do wniosku, że para może dać radę tam, gdzie środki chemiczne zawodzą.
Nie wstawię linka do mopa, bo to będzie reklama i zaraz mnie wywalicie
ale postaram się wytłumaczyć.
Miałam najpierw takiego jak w reklamie mango czy innego sklepu TV czyli na dole taki trójkąt plastikowy na który nakładasz mikrofibrowe podkładki i myjesz, był do doopy bo się przegrzewał ja mam duuuuużo do mycia, miał mały pojemnik i co najważniejsze tak naprawdę szorowałam tym trójkątem plastikowym po podłodze, więc nie mył dokładnie, i się te podkładki/ściereczki czy jak to nazwać mikrofibrowe przecierały, robiły się dziury, wywaliłam jak się zepsuł z przegrzania.
Później na allegro kupiłam taki, który wygląda jak zwykły odkurzacz, ma pojemnik na wodę tam gdzie zwykle jest pojemnik na śmieci, dalej jest rura przez która idzie para i szczota jak w odkurzaczu, na tą końcówkę ze szczotą nakładasz nakładki mogą być mikrofibrowe ale ja żeby sobie ułatwić pocięłam stary ręcznik, zaczepiasz zaczepami i myjesz, co jakiś czas wymieniając nakładkę na nową jak stara się ubrudzi. Podłoga się błyszczy, bez płynów, jest czysta idealnie - ja próbowałam w różnych miejscach ręcznikiem papierowym sprawdzić i był czysty
Jak ktoś będzie zainteresowany to mogę podesłać na maila, nawet nie chodzi o ten konkretny model i producenta ale zasadę działania. Ten drugi jest rewelacyjny, można nim myć drzwi, okna, taras, w kuchni cały tłusty brud, ściany w łazience. Ma kilka wymiennych końcówek. No tylko trzeba pamiętać o regularnym raz na tydzień albo dwa o odkamienianiu np. zwykłym octem. Jak dla mnie rewelacja bo mam dwa duże psy, które świnia na potęgę, o dzieciach już nie wspomnę 
Koszt zakupu ok 225PLN z przesyłką i gwarancja 12 miesięcy - 2 lata temu.