Sprawdzone sposoby na czyszczenie płytek podłogowych.HELP! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Sprawdzone sposoby na czyszczenie płytek podłogowych.HELP!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 26 ]

Temat: Sprawdzone sposoby na czyszczenie płytek podłogowych.HELP!

Witajcie Kochani:)
Od pewnego czasu zmagam się małym, a jednak drażniącym problemem.
Mam w kuchni ciemne szare/grafitowe płytki.Takie większe,prostokątne.I nie są one "błyszczące" tylko takie bardziej matowe.
Mam je od kilku miesięcy i bardzo mi zależy żeby zawsze były czyste:)
Jednak zwykłe płyny do mycia podłóg/płytek nie sprawdzają się... jako że jest to kuchnia to wiadomo, zawsze coś kapnie,m.in. tłuszcz...
Mogę zmywać podłogę 3 razy dziennie,gorącą wodą i dużą ilością detergentów...jednak zawsze są plamy...widać je. Jeszcze jak słońce świeci przez okno to już całkiem hmm
Macie jakieś sprawdzone/domowe sposoby? Bardzo proszę o rady.

http://img809.imageshack.us/img809/3944/dqb0.jpg

Mam nadzieję,że na zdjęciu coś widać.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Sprawdzone sposoby na czyszczenie płytek podłogowych.HELP!

Dziś szorowałam podłogę gorącą wodą z płynem do naczyń, nowiutką gąbką.
I dalej są plamy:/ Najgorsze jest to,że nie mam pojęcia od czego.Widać,że coś mi kapało,może jak chciałam do śmietnika wywalić:/

3

Z czego są te płytki, to gres, kamień, glazura?

4

Wiem o co ci chodzi:)Mam ten sam problem,ale w łazience:)W kuchni to rzeczywiście może być tłuszcz,ale powiedz mi od czego w łazience???Jak myję podłogę to widać,że tam gdzie są te plamy,woda w ogóle się na nich nie osiada.Jedyne co zwalcza te plamy u mnie w łazience to chlor.Rozcienczam go z wodą w butelce ze spryskiwaczem i pryskam gdzie trzeba.Szoruję gąbką,potem dokładnie to zmywam,wycieram do sucha i jeszcze na koniec przecieram ręcznikiem papierowym nasączonym spirytusem:p Trochę śmieszne,ale u mnie działa.

5

U mnie płytki w kuchni są z  kamienia naturalnego.
Nie chce próbować na nich jakiś mocniejszych specyfików bo boję się,że zniszczę.

6 Ostatnio edytowany przez Bullinka (2013-07-15 12:03:33)

Po wstepnym umyciu i wyschnieciu podlogi zajmuje sie plamami: odrobina plynu do WC np domestos na szmatke z mikrofobry i szoruje. Pozniej wycieram mokra szmatka. Nastepnie calosc przecieram wilgotna mikrofibrowa scierka.
Pozniej traktuje taka podloge plynem do szyb i wycieram mikrofibra do sucha.
Robie to po malym kawalku, gdyz inaczej plyn wysycha i robia sie zacieki, ktore znowu trzeba pryskac smile

7 Ostatnio edytowany przez agnik (2013-07-15 13:04:29)

Kamień naturalny, teraz pytanie jaki?
Granit? Marmur?
Z marmuru ciężko pozbyć się czegokolwiek a poplamić go może nawet stojąca na nim woda. Natomiast ja granit, z którego zrobiony jest blat kuchenny raz na jakiś czas traktuję środkiem do czyszczenia nagrobków lub impregnatem, zależy co tam uda mi się kupić, efekt zabójczy wysoki połysk zero plam, jednak trzeba się napolerować.

Aaa jeszcze jedno w lidlu jest płyn do mycia podłóg w takiej niebieskiej butelce, można go nakładać bez rozcięczania z wodą na umytą podłogę, w efekcie płytki faktycznie uzyskują połysk bez szorowania, polerowania itd, jednak warstwę tego płynu trzeba nałożyć równo inaczej będzie brzydko wyglądać

8

Nie wiem czy u mnie w Lidlu będzie taki płyn,mieszkam w Niemczech.
Mój narzeczony ma dziś zajechać do sklepu z płytkami i kupić jakiś specyfik do czyszczenia.

I nie wiem jaki to dokładnie rodzaj płytek, na opakowaniu napisane było tylko "Natursteinfliesen" czyli płytki z kamienia naturalnego.

9

Jakiś czas temu zadałam podobne pytanie, może jakieś skuteczne podpowiedzi znajdziesz tutaj: http://www.netkobiety.pl/t53493.html

10 Ostatnio edytowany przez sandra9011 (2013-07-17 13:43:37)

Dziękuję za link, przeczytałam wszystko, od góry do dołu.
Nabłyszczanie jakimiś olejkami nie wchodzi w grę, bo jak sama pisałaś...nie będzie można po nich chodzić.
Też próbowałam specyfikiem do czyszczenia ram okiennych i nie podziałało.
Jutro chyba wypróbuję ten ocet...najwyżej będę wietrzyć kuchnie 24/7.

11

I jak, Sandro, ocet zadziałał? Jestem też ciekawa co polecono Twojemu narzeczonemu?

12

U mnie do mycia podłóg genialnie sprawdził się mop parowy. Płytki i panele są tak czyste, że mogą przejść test "białej rękawiczki". Nie każdy mop się sprawdza, ja dopiero za drugim razem trafiłam na swój ideał smile polecam

13

Joga, co to za ideał? wink Od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem mopa parowego, bo doszłam do wniosku, że para może dać radę tam, gdzie środki chemiczne zawodzą.

14 Ostatnio edytowany przez Joga (2013-07-25 17:46:00)

Olinka napisał/a:

Joga, co to za ideał? wink Od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem mopa parowego, bo doszłam do wniosku, że para może dać radę tam, gdzie środki chemiczne zawodzą.

Nie wstawię linka do mopa, bo to będzie reklama i zaraz mnie wywalicie big_smile ale postaram się wytłumaczyć.
Miałam najpierw takiego jak w reklamie mango czy innego sklepu TV czyli na dole taki trójkąt plastikowy na który nakładasz mikrofibrowe podkładki i myjesz, był do doopy bo się przegrzewał ja mam duuuuużo do mycia, miał mały pojemnik i co najważniejsze tak naprawdę szorowałam tym trójkątem plastikowym po podłodze, więc nie mył dokładnie, i się te podkładki/ściereczki czy jak to nazwać mikrofibrowe przecierały, robiły się dziury, wywaliłam jak się zepsuł z przegrzania.

Później na allegro kupiłam taki, który wygląda jak zwykły odkurzacz, ma pojemnik na wodę tam gdzie zwykle jest pojemnik na śmieci, dalej jest rura przez która idzie para i szczota jak w odkurzaczu, na tą końcówkę ze szczotą nakładasz nakładki mogą być mikrofibrowe ale  ja żeby sobie ułatwić pocięłam stary ręcznik, zaczepiasz zaczepami i myjesz, co jakiś czas wymieniając nakładkę na nową jak stara się ubrudzi. Podłoga się błyszczy, bez płynów, jest czysta idealnie - ja próbowałam w różnych miejscach ręcznikiem papierowym sprawdzić i był czysty smile Jak ktoś będzie zainteresowany to mogę podesłać na maila, nawet nie chodzi o ten konkretny model i producenta ale zasadę działania. Ten drugi jest rewelacyjny, można nim myć drzwi, okna, taras, w kuchni cały tłusty brud, ściany w łazience. Ma kilka wymiennych końcówek. No tylko trzeba pamiętać o regularnym raz na tydzień albo dwa o odkamienianiu np. zwykłym octem. Jak dla mnie rewelacja bo mam dwa duże psy, które świnia na potęgę, o dzieciach już nie wspomnę big_smile
Koszt zakupu ok 225PLN z przesyłką i gwarancja 12 miesięcy - 2 lata temu.

15 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-03-26 09:52:00)

zgadzam się, że najlepsze są szmatki z mikrofibry. testowałam już wszystko, ocet, płyn do naczyń, nawet sodę oczyszczoną ( Perfekcyjna Pani domu ) i oczywiście specyfiki do czyszczenia płytek - i nic! smugi, smugi i na dodatek płytki się kleiły ;/ Gdzieś na forum przeczytałam o  spray mopie z płynem do czyszczenia płytek. Zainwestowałam w taki spray mop spam i jestem bardzo zadowolona! Płyn przyjemnie pachnie i usuwa zabrudzenia nawet w zagłębieniach. pad jest z mikrofibry, dobrze chłonie i nie zostawia smug, można go wyprać w pralce i z powrotem przyczepić na rzep, nie niszczy się. Dla mnie to najlepsze wyjście z sytuacji, wystarczy kilka razy przetrzeć podłogę po spryskaniu i jest czysta, bez szorowania na kolanach smile polecam smile

16

Ja mam podobny problem - mam zwykłe płytki, też takie niby matowe i są na nich plamki, które wyglądają jak zwykłe plamki z wody, jakby zacieki i nie chcą zejść. Dzisiaj wypróbuję ocet.

17

Ocet trochę pomógł smile

18

Ja też często używałam octu, ale nie mogłam znieść tego zapachu! Wiedziałam, że jedna z moich koleżanek miała mop parowy, więc poprosiłam o pożyczenie tego "cuda" na kilka dni i płytki wreszcie były błyszczące - kto by pomyślał, że wystarczy para wodna?! wink Teraz kupiłam sobie mop Russell Hobbs i jest jak najbardziej w porządku. Raczej nie ryzykowałabym kupna czegoś plastikowego za grosze... A przy okazji - czy te szmatki z mikrofibry naprawdę są takie dobre, jak piszecie? Np. czy można nimi skutecznie wycierać kurz z szafek bez użycia płynów/sprayów itp.?

19

Ja osobiście próbowałam octem. Niestety nie pomogło. Spróbowałam sokiem z cytryny i plama zeszła. Potarłam sokiem, przetarłam mokrą ściereczką i plamy nie ma. Polecam, bo wszystkiego warto spróbować, a w przypadku tej plamy pomogło smile

20 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-01-25 17:49:08)

Z tym sokiem z cytryny to prawda. Fajnie własnie plamy schodza  z takich płytek wink Ja mam ciemne płytki w łazience , a w sumie to są one czarne , gres polerowany i przysięgam , przekleństwo , najchętniej bym to wyrąbała i dała jakieś jasne . Na tych płytkach widać dosłownie każdy brud . I mimo tego ,ze podłoge umyje to za pare godzin znowu to samo :[ Jeszcze co do różnych porad na temat czyszczenia płytek powinno coś być na [spam] ale nie jestem pewna , tam sa różne inspiracje , porady itd . ale na ten temat to nie wiem .

21

Zwykła czysta Wódka i problem znikł. Wylalem wódkę na podłogę w łazience(zwykłe kafelki podłogowe szare półmat) przetarlem ręcznikiem  papierowym i nawet nie ma śladów jak gołą stopą przejdę. Ja akurat miałem wódkę stock ale nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Używałem wszystkiego, domestos, perfumy, meglio najlepszy płyn do wszystkiego i odziwo nie zadziałał.

22 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-12-05 15:01:47)

Domyślam się, że w takim razie płytki  masz z jakiegoś gresu bądź kamienia? Nic nie napisałaś JAKIE to płytki. Wysuwam takie wnioski, bo zwykle na takim materiale ciężko o usunięcie zanieczyszczenia… Ja mam w jadalni, część z ozdobnego marmuru. Nikt mi przy zakupie i zakładaniu nie powiedział, że powinnam to zaimpregnować. Marmur był jasny, mam małe dzieci, z czym się wiąże fakt, że szybko został zabrudzony. Za nic w świecie nie mogłam tego doczyścić. Zaczęłam szukać pomocy wśród znajomych. Na szczęście dowiedziałam się, że można to usunąć. Polecono mi firmę, która specjalizuje się takimi i innymi przypadkami nazywa się [spam]. Uratowali moją podłogę, zaimpregnowali i teraz nie ma już tego problemu. Polecam

23 Ostatnio edytowany przez Olinka (2017-01-04 11:44:46)

Wg mnie najwięcej problemów sprawiają fugi. Od czasu do czasu czyszczenie płytek można zlecić firmie sprzątającej. U nas przed świętami  czyszczeniem płytek bardzo dobrze zajęła się firma [spam].

24 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2019-12-21 06:33:54)

Na początek musisz doczyścić podłogę środkiem czyszczącym. Próbowałam u siebie octu i cytryny ale nie pomogło. Kupiłam środek ze sklepu [spam] i doczyściło. Dodatkowo żeby za często nie czyścić podłogi kup jeszcze impregnat hydrofobowy. On zabezpiecza powierzchnię i zapobiega wnikaniu substancji w głąb kamienia/marmuru/ granitu.

25 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2019-11-08 16:40:08)

Nie wiem czy Panie próbowały ale środki spam czyszczą nie tylko wierzchnią warstwe ale wnikaja tez w strukture i usuwaja nawet bardzo stare zabrudzenia. SERDECZNIE POLECAM, warte swojej ceny

26 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2019-12-21 06:34:19)

U mnie sprawdza się automatyczny odkurzacz z opcją mopowania na mokro ([spam]). Programuje tak, że odkurza i myję podłogę, kiedy nikogo nie ma w domu. Efekt jest okej, jedyne co sama robię to mycie cokołów (mamy cokoły z płytek).

Posty [ 26 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Sprawdzone sposoby na czyszczenie płytek podłogowych.HELP!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2023