Zmywarka,jakią macie? jaką polecacie? wady i zalety... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Zmywarka,jakią macie? jaką polecacie? wady i zalety...

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 46 ]

Temat: Zmywarka,jakią macie? jaką polecacie? wady i zalety...

Witam,chce kupić zmywarke,wiadomo jak to sprzedawcy bedą kity wciskać byleby sprzedac!
a Wy kobietki już macie doświadczenie i moze juz cos powiedziec o waszych zmywarkach! na co zwracac uwage przy kupnie?
najczęsciej polecają boscha,kolezanka poleca znow mastercooka a inni ja potępiają ze to najwiekszy szajs! hmm to juz nie wiem... hmm pomoze mi ktos?? smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zmywarka,jakią macie? jaką polecacie? wady i zalety...

Miałam już kilka. Każda była dobra przez kilka lat (4-5), a gdy się zpsuła, to tylko do wyrzucenia....
Teraz mam "miele". Droga była, ale nie zawodzi.

3

Whirlpool robi dobre zmywarki- oszczędne, ciche, mają wiele programów. Na pewno wybierzesz coś dla siebie.

4

Ja dostalam 4 lata temu od tescia urzywanego Boscha i nie moge narzekac ale mysle ze za rok kupimy nowa oszczedniejsza.

5

Sprzedawca będzie chwalić to co ma w sklepie a Panie na forum to co mają w kuchni.
W moim wypadku Bosh to byłą droga przez mękę, wiecznie niedomyte naczynia, niezależnie od programu i jakości używanych środków. Nigdy nie było dobrze. Część osób stwierdziła, że to dlatego, że była to małą zmywarka 45 cm.
Obecnie od 5 lat w domu jest zmywarka marki Samsung,  która nawet jeśli wrzucić jej tabletki z biedronki naczynia myje dobrze, nie psuje się a i cenę miała przyjemną. Z tym, że jest większa niż poprzedniczka - 60 cm.

6

A ja się wyróżnię, bo mam zmywarkę z Ikei big_smile Nie jestem pewna jaka firma ją robiła, chyba Electrolux. Jestem zadowolona, działa jak należy.

7

Ja miałam Bosha który miał z 15 lat- odziedziczyłam po teściowej. Teraz też chciałabym Bosha ale boję się, że teraz każdy sprzęt jaki robią to taki który wytrzyma tyle, ile ma gwarancji a potem zaczyna się psuć.

8

Ja też mam Boscha pod zabudowę, od ponad 6 lat - jest OK.

Nie ma to jednak żadnego znaczenia - nie kupisz już starych, sprawdzonych modeli, a nowe jeszcze nie są "przetestowane" w domach. Jakość urządzeń z przed 5 - 10 lat, nie zawsze jest zachowana w nowych modelach, dlatego przede wszystkim zastanów się czego potrzebujesz - czy większej, czy mniejszej zmywarki, zastanów się czy masz jakieś nietypowe rzeczy, które często będziesz zmywać, czasem są dodatkowe uchwyty, koszyki, itp. specjalne funkcje (chociaż to tylko zmywarka - za dużo gadżetów nie da się wymyślić).

9

Ja mam zmywarkę nie cały rok - Beko. Póki co jestem zadowolona. Ma 60 cm, ale możliwość mycia połowy wsadu. Myje dosyć cicho. No i podobała mi się wizualnie.

CO do Boscha. Podobno dzisiejszy Bosch to nie to samo. Wszystkie części w środku są plastikowe. Dobry Bosch kosztuje ponad 2000zł i najlepiej kupić go za zachodnią granicą.

Firmy Ci nie doradzę, ale na co zwracać uwagę:

1. Polecam 60cm, nie węższą. Nas jest tylko dwoje, a zmywarka pełna jest co drugi dzień.
2. Oszczędność energii i zużycia wody na jeden cykl.
3. 1/2 wsadu. Możliwość wymycia mniejszej ilości naczyń w jednym koszu.
4. Czy górny kosz ma regulowaną wysokość. Jest to przydatne, kiedy do umycia mamy coś większych gabarytów.
5. Kiedyś nam radzono, żeby zmywarka miała funkcję zraszania, bo jak naczynia postoją dzień to nie domyje. Nie mamy takiej funkcji i powiem szczerze, rzadko kiedy nie domyje, więc nie uważam tej funkcji za niezbędną.

10 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-11-04 20:31:18)

ja się ostatnio z wyborem soowirówki namordowalam, wiec wspolczuje- jesli chodzi o wybor sprzetu to ja sprzawdzam znajomych, a potem opinie w sieci, na koniec zostawiam sobie lekture artykulow takich jak ten: spam

11

n_talcia25 napisał/a:

Witam,chce kupić zmywarke,wiadomo jak to sprzedawcy bedą kity wciskać byleby sprzedac!
a Wy kobietki już macie doświadczenie i moze juz cos powiedziec o waszych zmywarkach! na co zwracac uwage przy kupnie?
najczęsciej polecają boscha,kolezanka poleca znow mastercooka a inni ja potępiają ze to najwiekszy szajs! hmm to juz nie wiem... hmm pomoze mi ktos?? smile

Podstawowe pytanie jaka pojemność. Moim zdaniem lepsza większa, z opcją połowy załadunku.  Skoro koleżanki takich używają i są zadowolone to nic nie stoi na przeszkodzie. Chyba, że szukasz bardziej nowatorskich rozwiązań, to zerknij na zmywarkę parową LG.

12

Zasadniczo wszystko jest robione tak, zeby po jakimś czasie trzeba bylo kupić nowe. Ale zmywarke BOSCHa (taką nawet niekoniecznie z górnej póki) mam już 6 lat i jeszcze żadnych problemów nie było. Ale, trzeba przyznac, obchodze sie z nią jak z jajkiem. Tabletki odkamieniające i tak dalej.

13

Zwracać trzeba przede wszystkim uwagę przy kupnie ile wody pobiera,to jest najważniejsze .Czy ma krótki program mycia,tak z pół godziny,firma nie jest najistotniejsza,najważniejsze parametry.Najlepiej zobaczyć sobie w sklepach internetowych i porównać funkcje.

14

Ja mam Siemens - polecam, w rozmiarze 60 oczywiście. Mniejszej nie ma sensu, jak chcesz myć mniej do dajesz połowę myci i gotowe.

15

Z moich obserwacji wynika, że psują się zmywarki różnych marek. Ja już nie zamierzam fatygować się z kupnem czegoś drogiego, wolę rozejrzeć się za tańszą opcją. Bo jaka to różnica jakościowa?

16

My mamy Amicę i jesteśmy zadowoleni. Dostaliśmy w prezencie Już 3 lata działa dobrze.

17

Mi się marzy electroluxa ta z szufladą zamiast koszyka na sztućce. Już ją sobie kilka razy oglądałam, z każdej strony i tak mam nadzieję, że uda się to w niedalekiej przyszłości.

18

kristal1982 napisał/a:

My mamy Amicę i jesteśmy zadowoleni. Dostaliśmy w prezencie Już 3 lata działa dobrze.

A jakby trzeba było kupować? smile Droga to sprawa? Nikt nie zamierza dać nam takiego prezentu.

19

Yumia napisał/a:
kristal1982 napisał/a:

A jakby trzeba było kupować? smile Droga to sprawa? Nikt nie zamierza dać nam takiego prezentu.

To nie są duże pieniądze. Moi rodzice kupowali jakiś czas temu i nie wykosztowali się, a są zadowoleni.

20

Trzeba sobie czasem pomyśleć jakiej dokładnie zmywarki potrzebujemy. Co innego 1 osoba mieszkająca sama, która rzadko ma gości, a co innego ktoś kto co weekend urządza imprezę, trzeba sobie policzyć co i jak. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na oszczędność czasu, wody i prądu. Czasem dołożenie 200-300 złotych obniży rachunki.
Wpiszcie sobie w google "zmywarki dla gościnnych" - wiele wyjaśnia.
Zerknijcie sobie w ten link, wiele wyjaśnia.

21

Ja mam zmywarkę firmy Miele. Wykosztowałem się albo było warto. Oszczędna, świetnie myje i się nie zepsuła już 10 lat. Zero interwencji serwisu.

22

To ci się udał model, moja zmywarka jest nowa, ale cenię w niej to, ze cicho pracuje i zmywa wszelkie zaschnięte pozostałości z naczyń. No i mogę je wydezynfekować promieniami UV jak dłużej postoją w zmywarce

23

Miele kosztuje sporo, ale warto. Jak to mówią, nie stać żeby oszczędzać. To są sprzęty na lata. Podejrzewam, że i za kolejne 10 nadal będzie działać.

24

ja mam bosha. W sumie sprawdza się, nie mogę narzekać - w żadnej naprawie nie była i nie zapowiada się, aby trzeba było ją oddać;) również nie mogę narzekać, że głośno chodzi.

grunt to dbać o zmywarkę. Np. dobre tabletki, takie, które zadbają o filtr. Można też kupić ten proszek z Beckmanna co obecnie reklamują do czyszczenia pralek od czasu do czasu.
A jakie tabletki używacie? Ja się nie mogę nadziwić - kupiłam tabletki marki duzzit 15 sztuk za chyba 6 zł i nie ma zacieków, wszystko śliczne i błyszczące ;O a często po finishu byłam zawiedziona jakością.
A tu taki bonus - tanie i dobre wink

25

Ja jestem zmywarką. Moja kobieta musi jeszcze pracować, więc do mnie należy zmywanie (między innymi).
Pozdrawiam.

26

ja mam ARISTONA i jestem  niej zadoolona ma 5 programów

My z żoną nie mamy zmywarki (tzn. ja mam dwie ręce i jestem zmywarką) ale mają moi rodzice i teściowie. Rodzice Bosha i są bardzo zadowoleni. Ma już swoje lata i ani razu jakiejś awarii nie było. Myje dobrze i co ważne jest bardzo cicha. Teściowe mają Amicę i narzekają. Ma dwa lata i już się raz zepsuła poza tym jakoś dziwnie głośno chodzi i mimo stosowania wszystkiego co potrzeba zostawia okropne zacieki na naczyniach. Nie wiem, może trafi na jakiś pechowy egzemplarz

28

Przed samym zakupem należy sprawdzić stronę cosiepsuje. com   bo dzięki niej możemy sprawdzić czy model który mamy zamiar kupić jest dobrym pomysłem i czy się nie psuje

29

Amica w modelu ZWM 636 WD. Całkiem nowa ale na prawdę fajna. Mogę napisać że wybajerzona między innymi we wskaźnik braku tej soli regeneracyjnej:). Mało kto o tym wie a to fajna i przydatna funkcja. I poza tym składane elementy na samym dole co powiększa możliwości.

30

My mamy zmywarkę Amici, już trochę czas działa więc mogę jako tako ocenić. Na plus pojemność i sporo programów, opcja namaczania i zmywanie super krótkie w 30 minut. Kupując obowiązkowo musiała mieć niskie zużycie wody i prądu więc tutaj też atut. W środku dobrą rzeczą jest regulacja wysokości górnego kosza. Póki co bez zarzutu i mam nadzieję, że starczy na ładnych parę latek jeszcze smile

31

co prawda watek sprzed 2 lat, wiec zmywarke juz dawno sobie kupilas, ale skoro zostal odgrzebany to wrzuce swoje 3 grosze, moze komus sie przyda. Dzisiaj tak naprawde nie ma wielkiego znaczenia jaka firma. Wiekszosc jak nie wszystkie maja podzespoly robione w Chinach. I psuja sie po okreslonym przez producenta czasie (patrz planned obsolescence).

Kiedys wygladalo to troche inaczej, sprzety sluzyly nam dlugie lata. Moj ojciec ma lodowke ktora chodzi  juz 30 lat i nie widac aby miala zamiar isc na emeryture :-)
Ja mam zmywarke 14 lat i nic jej nie dolega, lodowke 17 i zero awarii. Kuchenke mikrofalowa mialam 20 lat i pozbylam sie jej nie dlatego, ze sie zepsula, tylko, ze chcialam kupic sobie nowszy model z wodotryskami. Kuchenka dalej chodzi w biurze u znajomych! Dobija juz do 30-stki :-)
Pralke tez mialam dluugie lata i zadnej awarii, Sprzedalam ja, bo kupilam sobie z wiekszym bebnem.  I daje sobie palca uciac, ze ta juz nie bedzie dzialac 20 lat. Teraz zywotnosc sprzetow jest krotsza. Tak ma byc. Naprawde wiec nie ma sie czym ekscytowac, czy bosch, amica, candy, mastercook, whirlpool...
Moje stare sprzety byly kazdy z innej parafii - bosch, candy, whirlpool... Dzialaly dlugie lata, bo tak mialo byc :-)

32

Adiaphora, ja mam zmywarkę Boscha (do zabudowy) kupioną w 2007 roku. Działa bez zarzutu. Zero ingerencji serwisu. Nic się nie psuje, nie łamie. Używam środków czyszczących i wygląda w środku jak nowa.  Tak naprawdę to często wiele zależy od tego, na jaki egzemplarz się trafi. Już nie raz słyszałam o jakimś sprzęcie, że to totalny bubel (tak było z moją pralką i laptopem), że psuje się po roku lub ze dwa razy do roku wink A okazuje się, że u kogoś działa z 10 lat albo i dłużej.

33

Margolinka napisał/a:

Adiaphora, ja mam zmywarkę Boscha (do zabudowy) kupioną w 2007 roku. Działa bez zarzutu. Zero ingerencji serwisu. Nic się nie psuje, nie łamie. Używam środków czyszczących i wygląda w środku jak nowa.  Tak naprawdę to często wiele zależy od tego, na jaki egzemplarz się trafi. Już nie raz słyszałam o jakimś sprzęcie, że to totalny bubel (tak było z moją pralką i laptopem), że psuje się po roku lub ze dwa razy do roku wink A okazuje się, że u kogoś działa z 10 lat albo i dłużej.

tak, czasem trafiaja sie wyjatkowe egzemplarze. Nie tylko w AGD...

Rozmawiają lekarze:
- Mam dziwny przypadek. Pacjent powinien już dawno zejść a on zdrowieje.
- Tak... czasem medycyna jest bezsilna.
:-D

34

a co możecie powiedzieć o zmywarkach miele?

35

kaisa_malene napisał/a:

A ja się wyróżnię, bo mam zmywarkę z Ikei big_smile Nie jestem pewna jaka firma ją robiła, chyba Electrolux. Jestem zadowolona, działa jak należy.

Akurat jeśli chodzi o sprzęt z Ikei to nie jest on taki zły bo to nie Ikea go produkuje, druga sprawa, jak to fajnie wkomponować w meble czy otoczenie. Nie wiem czy ktoś ma w domu może zmywarkę oklejoną takimi specjalnymi naklejkami - http://stikero.pl/pol_m_Naklejki_Naklej … e-233.html jeśli ktoś ma to bym prosił o informacje odnośnie jakie to jest trwałe. Chce coś takiego kupić do siebie nie tylko na zmywarki, ale ogólnie na sprzęt.

36

Amica. Na razie nie widzę wad poza tym, że moja jest trochę mała.

37

No właśnie, moja obecna zmywarka, także jest za mała i rozgladam się za wiekszą.
Czytałam dobre opinie o Candy i ma tą zaletę, ze pomieści, aż 16 kompletów naczyń. Może któraś z Was ma taką?

38 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2018-02-26 10:14:53)

Kupując zmywarkę biorę pod uwagę firmę ale także fakt,że zmywarka za tysia lub półtora po prostu nie jest rewelacyjna.I nie posłuży dłużej niż trzy lata.
Dlatego ja wolę zapłacić 2000 i więcej i mieć zmywarkę na parę ładnych lat bez napraw.

39

Co myślicie o marce electrolux i ich zmywarkach? Potrzebuję czegoś do zadań specjalnych, dużo gotuję, piekę, często mamy gości, szukam czegoś co dużo pomieści naczyń i szybko mi to umyje. Mają coś takiego jak maxi flex, że są jakby trzy kosze, w tej zmywarce jaką mam teraz to sztućce są w tam koszyku małym i on zajmuje sporą część dolnego kosza niestety

40

Witam, odkopuję stary temat bo nie ma sensu zakładać nowego skoro moje pytanie też dotyczy zmywarki smile otóż może ktoś powie że jestem dinozaurem ale zmywarkę kupiłam dopiero teraz i jest to dla mnie nowość bo to moja pierwsza zmywarka stąd nie wiem do końca jeszcze wszystkiego. Mam BOSHa i 60 cm, jest nas tylko dwójka osób więc planujemy tak co 2gi dzień ją odpalać aż się cała uzbiera bo nie ma sensu marnować wody i prądu na pustą zmywarkę, ale pytanie brzmi kiedy lądujecie ją brudnymi naczyniami? Na bieżąco? Jak coś macie brudnego to od razu dajecie do zmywarki i to tam leży i czeka na mycie? Ja tak planowałam robić żeby mi te naczynia brudne nie leżały w zlewie i przeszkadzały ale po kilku godzinach w zmywarce z brudnymi naczyniami zbiera się smrodek a co to będzie po 2 dniach? Sama nie wiem jak to rozwiązać

41

Tak na bieżąco zapełniam zmywarkę naczyniami. Właśnie za to między innymi  ją lubię, ze gary brudne nie czekają na blacie na mycie i nie czuję smrodu. Ale nie wiem jak to jest z garami po mięsie, rzadko takie mam. Może inni napiszą.

42

Kobieta 2000.

Ja lubie w naszej zmywarce ze swieci na niebiesko jak rusza a jak dojedzie do stacji wyjmoj bo wystyglo to nie swieci na niebisko.
Wasze tez swieca na niebiesko?

44

Moja świeci na czerwono big_smile

Display, nie wiem co u Ciebie śmierdzi, u mnie puszczamy co 3 dni, czasami nawet co 4 i nic nam ze zmywarki nie śmierdzi. Może coś z filtra?

45

Lady Loka napisał/a:

Display, nie wiem co u Ciebie śmierdzi, u mnie puszczamy co 3 dni, czasami nawet co 4 i nic nam ze zmywarki nie śmierdzi. Może coś z filtra?

Zmywarka jest nowa, ma kilka dni, chodzi mi o to że gdy naczynia leżą w zmywarce i czekają na umycie dzień czy 2 to zaczynają śmierdzieć (naczynia, nie zmywarka) wiadomo są tam resztki jedzenia itp oczywiście przed włożeniem do zmywarki wyrzucam do kosza wszystko z talerzy ale nie płuczę naczyń

46

display napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Zmywarka jest nowa, ma kilka dni, chodzi mi o to że gdy naczynia leżą w zmywarce i czekają na umycie dzień czy 2 to zaczynają śmierdzieć (naczynia, nie zmywarka) wiadomo są tam resztki jedzenia itp oczywiście przed włożeniem do zmywarki wyrzucam do kosza wszystko z talerzy ale nie płuczę naczyń

No to zamykaj zmywarkę?
Sarkazm, ale ja nie wiem czego oczekujesz. Umyjesz i nie będzie śmierdzieć. Moze ja jestem przyzwyczajona do zmywarki i nie zwracam na to uwagi, ale to normalne, że jak trzymasz brudny talerz 3 dni to on tam zacznie lekko śmierdzieć. Ale to dalej nie jesr stan, w ktorym w zmywarce na talerzach miałabyś pleśń, albo w którym byloby to czuć przy zamkniętej zmywarce albo minutę po tym jak ją zamkniesz.

Ja czasami puszczam co 4 dni i nie mi nie śmierdzi.

Posty [ 46 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Zmywarka,jakią macie? jaką polecacie? wady i zalety...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024