Czy dbanie o siebie odzwierciedla zaangażowanie religijne? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Czy dbanie o siebie odzwierciedla zaangażowanie religijne?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Czy dbanie o siebie odzwierciedla zaangażowanie religijne?

Wśród niektórych osób spotkałam się ze zdaniem, że osoby prawdziwie wierzące są... zaniedbane (bo im nie zależy na atrakcyjności) bądź niezbyt atrakcyjne (stąd ich rozwój duchowy (w domyśle - no bo co im pozostało :])). Czy też tak uważacie??

Czy dbanie o siebie może nas oddalić od Boga? Chodzi mi tu o możliwość popadnięcia w próżność i kult ciała. Gdzie przebiega ta subtelna granica? A może w ogóle jej nie ma i nie ma między tymi sprawami żadnego związku? wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy dbanie o siebie odzwierciedla zaangażowanie religijne?

"Uciekajcie przed wszeteczeństwem. Wszelki grzech, jakiego człowiek się dopuszcza, jest poza ciałem; ale kto się wszeteczeństwa dopuszcza, ten grzeszy przeciwko własnemu ciału.
Albo czy nie wiecie, że ciało wasze jest świątynią Ducha Świętego, który jest w was i którego macie od Boga, i że nie należycie też do siebie samych?
Drogoście bowiem kupieni. Wysławiajcie tedy Boga w ciele waszym." ( 1 Koryntian 6,17-20)  smile

3

Każdy z nas może być głęboko wierzący i zadbany jednocześnie. Wszystko zależy od interpretacji ( a raczej nadinterpretacji ) tego na co mu pozwala jego wiara. Znam osobiście osobę, która uważa, że jak nie odmówi 5 razy dziennie różańca to jest "nieczysta".. co oczywiście jest nadinterpretacją. O ile szanujesz się i dbasz o życie w zgodzie z własną wiarą, to nie ma żadnego problemu. Wiara jest nam potrzebna do tego by uzasadnić swoje życie i jego cel, jednak jeśli przestaniesz dbać o siebie ( jednocześnie pogarszając poziom życia ) w imię wiary, to zaprzeczysz sensowi jej istnienia...

4

To tak jakby powiedzieć ,że jak ktoś jest niezadbany to jest wierzący ,a jak jest zadbany to nie wierzy.Ja uważam ,że to nie ma w obecnych czasach większego związku.

5

Może nie tyle zaniedbane, co nie przywiązują uwagi do wizerunku. W szczególności nie akcentują swojej seksualności, ubierają się "grzecznie".
Jeżeli tak ująć sprawę, to moim zdaniem istnieje korelacja wink

6

ZaubererDE napisał/a:

W szczególności nie akcentują swojej seksualności, ubierają się "grzecznie".

A czy seksualność i ciało nie pochodzą też od Boga?

7

Musiałabyś pytać o to kogoś wierzącego, bo ja ich podejścia nie rozumiem.

Co ciekawe w Biblii jest kilka fragmentów, otwarcie zachęcających kobiety do uwodzenia mężczyzn urokami swojego ciała.

8

To może ja się wypowiem jako osoba "wierząca"; człowiek wierzący i wolny (podkreślam, bo jest to ważne) w Bogu nie ma z tym tematem problemu. Tyle na temat smile

Polecam
http://www.youtube.com/watch?v=vfFyWf8Ctxg

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Czy dbanie o siebie odzwierciedla zaangażowanie religijne?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024