Pomyśl o tym co zrobiłeś dobrze - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Pomyśl o tym co zrobiłeś dobrze

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Pomyśl o tym co zrobiłeś dobrze

Pomyśl o tym co zrobiłeś dobrze- to jedno z haseł książki, którą niedawno czytałam (Nie zadręczaj się drobiazgami w domu- Richard Carlson).

Pisze on, że skupianie się na własnych błędach powoduje ciągłe napięcia i życie w stresie. Musimy być wobec siebie tolerancyjni i pozwolić sobie na popełnianie błędów.  Przypominanie sobie o sukcesach pozwala na dostrzeżenie wysiłku jaki wkładamy w pracę i zauważenie, że pomimo błędów wiele rzeczy robimy jednak dobrze.

Rzeczywiście większość ludzi  jest krytycznie nastawiona do siebie i skupia się tylko na błędach. Czy myślicie, że można zmienić swój tok myślenia i zacząć cieszyć się z własnych sukcesow, a nie tylko zadręczać się porażkami?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pomyśl o tym co zrobiłeś dobrze

ja mam tak ze z sukcesów się cieszę ale krótko, niestety kiedy przeżywam porażkę wiąże się to z dłuższym dołkiem.. Nie wiem czemu tak jest.. po prostu...

3

Tak jak większość osób, w tym ja smile Trudno mi myśleć o tym co zrobiłam dobrze, kiedy coś mi się nie uda. Ale może coś w tej zasadzie jest i trzeba próbować.

4

Ja podziwiam Carlsona za to że na takich prostych, banalnych, ale potrzebnych prawdach zrobił taką karierę.

5

tego  typu  ksiazki podnosza  na  duchu -przypomina  mi  to ksiązki  j.murphego  o  potedze podświadomości -cos  w  tym  jest .
Zobaczcie  jak  nastepuje   jakaś  klęska ,nieszczęście -idzie  to  po  sobie  jak  burza  gradowa-łańcuszek nieszcześć-jedno  gorsze  od  drugiego  i  popadamy  w  stan  kiedy  twierdzimy   ze  nic  juz  nas  dobego  nie  spotka ...ze  wszystko jest bez  sensu i błedne koło  sie  nakręca.
Ale  jak  jeste sukces  to  idziemy  za  ciosem i  zawsze moze  byc  juz  tylko  lepiej

6

No właśnie zawsze może być już tylko lepiej. Porażki nas dołują i stawiają coraz wyższą poprzeczkę a my jesteśmy święcie przekonani, że nie damy rady tego pokonać i poddajemy się. Ale tak nie powinno być. Według mnie jeżeli chcemy zapracować na sukces to musimy się starać a później w końcowym efekcie spijać całą słodką śmietankę i mobilizować się do działania. Porażki porażkami ale sukcesy wyznaczają nam drogę i nią się kierujmy wink

7

Niestety na porażkach skupiamy się bardziej przede wszystkim dlatego, że w moim przekonaniu częściej się ludzie wzajemnie karcą i wypominają błędy oraz niepowodzenia niż chwalą i umacniają wzajemnie poczucie wartości. Łatwo to dostrzec w szkołach, pamiętacie pewnie wielu nauczycieli, którzy wytykali wam każdy błąd, a rzadko mówili pochlebnie o osiągnięciach. To jak jesteśmy traktowani wpływa na to jak reagujemy sami na swoje porażki. Możemy rozpamiętywać jedno niepowodzenie całe wieki, a sukcesy potrafimy bagatelizować i jeszcze sobie wmawiać, że to nie sukces tylko nasz obowiązek.

Inna kwestia to niedocenianie tego co się ma. Wciąż patrzymy tylko na to czego jeszcze nie osiągnęliśmy, zupełnie zaprzepaszczając to co już mamy. Tym sposobem wciąż zdobywamy nowe 'obiekty', ale nawet nie przychodzi nam do głowy to by spojrzec na to co już mamy w rękach.

Niestety ciężko jest czasem pomyśleć o sobie i swoich osiągnięciach dobrze, szczególnie dlatego, że może nam brakować tego by to ktoś inny nas pochwalił i potwierdził "tak, to jest sukces", ale to oznacza, że trzeba popracować nad chwaleniem samego siebie, nad zmniejszeniem znaczenia reakcji innych na to, co robimy. Nie jest to łatwe, przyznam, że sama lepiej mam w tej dziedzinie rozwiniętą teorię, ale staram się nad tym pracować i polecam to innym! Powodzenia smile

8

Jak czytam Twojego posta harmony11, to pomyślałam, że już wśród dzieci jest tak, że jeśli któreś się czymś chwali to jest uznawane za gorsze i tak później to wpływa na dalsze życie. Wśród dorosłych często jeszcze bardziej to jest widoczne. W konsekwencji w człowieku jest sprzeczność: mam coś/osiągnąłem coś i powinienem się z tego cieszyć, ale nie będę sie z tym obnosić wśród znajomych bo będzie im przykro, bo będą mi zazdrościć, mogę ich stracić więc lepiej nic nie powiem.

9

Zgadzam się, myślę że  często uczy się nas zbyt dużej skromności, bo trzeba zachować umiar. I potem dochodzimy do etapu kiedy przed samym sobą wstyd się pochwalić, bo to próżne. Ajjj dużo pracy trzeba w siebie włożyć gdy się zauważy taki mechanizm u siebie.

10

Dokładnie tak. Tak nas rodzice wychowali, bo sami też są tacy.
Tak pomyślałam odnosząc się jeszcze do książki, że łatwo można wpaść w drugą skrajność-myśląc o tym co zrobiło się dobrze i tym samym wypierać z pamięci porażki możemy nie zauważać swoich błędów i nie będziemy ich naprawiać. Bo analizując porażkę widzimy zrobiliśmy źle. Nie myśląc o tym nie zastanawiamy się nad tym tak naprawdę.

11

Tak większość z nas skupia sie na błędach i porażkach w swoim życiu.Przeżywamy wszystko tak mocno i chyba nieraz niepotrzbnie.Ja też należę do tych osób,które dołują się z byle jakiego powodu.A pózniej jest tak jak  to Bożenko napisałaś  żyję w stresie i niepotrzebnie sie denerwuję.Ale od jakiegoś czasu pracuję nad sobą i są efekty.Widać zmiany i będę nadal pracować nad sobą ,ponieważ lepiej sie żyje,gdy nie skupiam sie na porażkach i podchodze do tego z uśmiechem.Więc uważam Bożenko,że idzie zmienic swój tok myślenia i należy popracowac nad sobą.

12

pewnie  ze  mozna  zmienic  swój sposób  myslenia ,wymaga  to  sporej  pracy  lecz  efekty  będą wkrótce-pamietajmy  pozytywne  myslenie  przyciagaja  pozytywne  wydarzenia więc  wierzmy  ze  wszystko  sie  uda cieszmy  sie  sukcesami  i  siegajmy  po  kolejne -ja  tak  staram  sie  robic i  jakos to  utrzymuje  mnie  na  powierzchni i ide do  przodu-czasem  jakis  krok w  tył  ale  zaraz  po  nim  kolejne  dwa  znów  do  przodu

13

Jak na razie udało mi się raz nie skupiać na błędach, ale to rzeczywiście nie takie łatwe.  Ja chyba nie tyle, że się przejmuję, ale za bardzo się przejmuję porażkami i też niepotrzebnie (chyba) myślę o problemach innych. I to później wpływa na mój sposób myślenia.

14

Taka nasza ludzka natura, że bardziej zwracamy uwagę na swoje błędy i porażki zamiast na nawet drobne powodzenia..... o ile lepszy byłby świat.
Najgorsze jest jednak to kiedy nasi bliscy lub znajomi w pracy wytykają nam nasze błędy sad  a zdarza się to bardzo często .....przynajmniej mi.

15

ja też ze świetowaniem sukcesów mam wielki problem. Analizuję je , niby sie cieszę ale i tak coś mi w głowie świat, że pewno nie do końca jest to moim sukcesem...

natomiast porażki tkwią we mnie jak jakiś kolec wbity w środek serducha. i choć niby mówi sie że z czasem o nich zapominamy, to i tak w najniedogodniejszym momencie takie zdarzenie potrafi wypłynąć!

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Pomyśl o tym co zrobiłeś dobrze

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024