Jak pomoc przyjaciolce? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Jak pomoc przyjaciolce?

Moja przyjaciolka jest ode mnie starsza, ma 36 lat. Niedawno "zwiazala sie" (specjalnie napisalam w cudzyslowie, bo do konca tego zwiazkiem nazwac nie mozna) z chlopakiem o 14lat mlodszym. On jest Wlochem, bardzo zaborczym, zazdrosnym, a przede wszystkim niedojrzalym psychicznie. Ona - aniol, najlepsza osoba jaka znam, oddalaby wszystko wszystkim, chocby sama miala nie miec nic. Pozwolila mu totalnie soba zawladnac i przeplakala przez niego niejeden dzien.

Martwimy sie o nia, bo jest dorosla kobieta, a daje soba tak manipulowac. Sama mowi, ze wie o tym, ze to jej wina, ze pozwolila mu na za wiele, ale nie umie sie odkochac i to wszystko ja przerasta.

Jak jej pomoc? Wiem, ze ja nie mam wplywu na to, zeby ona sie odkochala, ale powoli trace juz nadzieje - ile razy ona dzwoni/przyjezdza z placzem, tlumaczymy jej, ze powinna zerwac z nim wszelkie kontakty, ze on jest jeszcze niedojrzaly, ze tylko sie nia bawi.. ona kiwa glowa, ale po kilku jego telefonach, wciaz wraca do tego trujacego bluszczu.
Czy jest cos, co my, jako jej przyjaciolki - mozemy dla niej zrobic? Serce mi sie kraja, kiedy patrze jak ona ciepi.

Life is hard. After all it kills you.
Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak pomoc przyjaciolce?

A dlaczego tak się stało? Czemu 36-letnia kobieta nie zna jeszcze swojej wartości, dlaczego nie nabyła jeszcze rozumu?
Efekt będzie jeden: wyjdzie z tego związku bardziej poraniona i nieufna wobec mężczyzn, niż teraz to przeżywa.

3

przestańcie jej mówić że "przez niego cierpi itp" bo jak widzicie nie ma to sensu.
po prostu następnym razem użyjcie stwierdzeń.. "znasz już nasze zdanie, sama wybrałaś jaki chcesz mieć związek". musi zrozumieć że ona takiego chłopaka wybrała. to może da jej do myślenia..

4

No i przede wszystkim, gdy wszyscy będą jej wysłuchiwać w nieskończoność, głaskać po głowie, współczuć i doradzać, ona czuje się tak, jakby tę odpowiedzialność dzieliła z innymi ludźmi.
A tak nie jest.
Ma tylko i wyłącznie swoje życie do przeżycia.

"znasz już nasze zdanie, sama wybrałaś jaki chcesz mieć związek"

dobrze napisała Pani powyżej.
Nie ma rady. Jest dorosła i sama za siebie decyduje, Wy za nią życia nie przeżyjecie, ani ona za was. Dbajcie o siebie, ale pomagajcie jej w razie czego. Ale nic za wiele

6

Odpowiedzcie sobie czy Ona naprawdę potrzebuje Waszej pomocy. Prosiła o nią czy tylko się użala nad sobą? Pieknanieznajoma ma rację. Ona jest dorosła (pełnoletnia) i sama ponosi konsekwencje swoich wyborów.

7

Ja nie napisalam nigdzie, ze chce przezyc jej zycie za nia, albo zmieniac jej wybory. Ona sama wie, ze tkwi w toksycznym zwiazku i ze musi sie od niego (tego faceta) uwolnic.
Pytalam, jak jej pomoc? Bo nie chce tylko ciagle jej przytulac i patrzec na jej lzy. Czy moge cos dla niej zrobic?
Pogadac z nim, zeby zostawil ja w spokoju? Wziac ja do ludzi zeby poznala kogos nowego? Nigdy nie bylam w takiej sytuacji, ale chce jej pomoc jakos sie z tego otrzasnac.

Life is hard. After all it kills you.

8

loveaellie napisał/a:

Pytalam, jak jej pomoc?

Co odpowiedziała?

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2021