Proszę o pomoc, ogromnie zabiedbane zęby. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Proszę o pomoc, ogromnie zabiedbane zęby.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

Temat: Proszę o pomoc, ogromnie zabiedbane zęby.

Nie wiem czy temat zakładam w dobrym działe, w razie czego proszę o przeniesienie.

Wstyd mi pisać, ale zapewne i dentyści i pacjenci mają takie doświadczenia, tj dentyści z pacjentami a pacjenci swoje własne.
Ale do rzeczy.
Mam 23 lata i bardzo zaniedbałam swoje uzębienie raczej jest w tragicznym stanie. Nie chce sie tu usprawiedliwiac, ale moje zęby były zawsze słabe, lecz sama za dzieciaka o nie nie dbałam, nawet nie miałam pasty do zębów, rodziców obchodziła tylko butelka wódki. W sumie to nieważne. Majac chyba 11 czy 12 lat i wszystkie zęby stałe uległam wypadkowi i straciłam pół górnej jedynki. Wtedy też, nie pamiętam kto, ale ktoś ze szkoły wysłal mnie do dentystki w celu naprawienia tego. Dentystka założyła mi koronkę na podbudowie metalowej, koronka wyglądała ładnie, jest solidna, mam ją do dzis, ale ładnie już nie wygląda. Miałam wtedy mnóstwo zębów do plombowania, ale nie poszłam na kolejne wizyty, bo gdy dentystka robiła mi koronkę, strasznie mni bolało, poza tym musiałam daleko dojeżdżać, a żaden z rodziców jechać ze mną nie chciał, ja sie bałam.
I tak mijały lata ja nic nie robiłam, strach i wstyd przed dentystą. zęby myłam ale problem z nimi ogromny.
Dziś nawet rozważam czy u mnie nie zostaje założenie po prostu protezy i wyrwanie pozostałości....
W sumie na dole mam dobre tylko ósemki i zęby od 1-4 po lewej i prawej stronie czyli łącznie 10 zębów. 5,6,7 nie ma dosłownie nic, zostaje wyrywanie.
Ale góra...z górą jest gorzej, jest mi strasznie wstyd. 1 ta obok koronki popsuta, obydwie 2 też, 3 są zdrowe, z 4 niemal nic nie zostało (wyrywanie). Do tego zęby są strasznie żółte, ale takie były od dzieciaka, nie wiem czemu, potem regularne mycie nic nie poprawiło.
Zęby doprowadzają mnie do depresji zresztą to tylko jeden z powodów ale dla mnie duży. - wstydzę się tego ogromnie i niczego w życiu tak nie żałuję.
Nie stać mnie na ich naprawę, wymianę, cokolwiek.
Za jakiś czas zaczynam staż i pomyślałam, że 100% pieniędzy z niego chce zainwestować w zęby ale to będzie zaledwie około 4500 tys. z całości.
I tu moje pytanie, co za taką kwotę mogę naprawić.
Myślałam o wstawieniu koronek na zęby górne 1 i 2 po obu stronach i wymianie tej koronki z 1 bo już jest bardzo brzydka i przebarwiona. Koronki na podbudowie metalowej na droższe mnie nie stać, na 4 zęby górne to jaki może być koszt?
Potem na 3 zdrowe może licówki bądź wybielanie tak by pasowały kolorem z koronkami z 1 i 2. Z 4 problem bo wiem, że można most ale mnie nie stać, czy jest możliwość wstawienia mikroprotez i ile to kosztuje?
Oczywiście zaleczenie i powyrywanie tego co juz uratować się nie da. sad
Możecie po mnie jechać, nie ma dnia bym sama sobie nie wyrzucała takich zaniedbań .
Ale konkretnie:
Cena korony na podbudowie metalowej cena za sztukę? Znajdywałam ceny i wynosiły od 600 do 1000zł, czy to cena za samą koronę czy już z przygotowaniem, leczeniem?

Ceny jakichś tańszych licówek bądź wybielanie tych dwóch 3 jaki koszt?
No i co z tymi 4?
Dalej jedna 5 do plombowania druga zdrowa (piszę cały czas o górze) potem pozostałości 6 obydwóch i 7 jdna do plombowania i 8 zdrowe.
Jest w stanie ktoś mi to objaśnić jak wyglądałoby leczenie i koszty. czy np. Korony są robione pojedynczo czy najpierw leczenie i zakładanie 4 od razu?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Proszę o pomoc, ogromnie zabiedbane zęby.

Na to pytanie nikt ci tu nie może odpowiedzieć precyzyjnie. Ceny są bardzo różne, przy czym jeśli już jesteś gotowa wydać swoje ciężko zarobione pieniądze na zęby, to nie warto wybierać gdzie najtaniej. Zresztą i nietanie gabinety potrafią stosować tanie wypełnienia. Skąd jesteś, ewentualnie gdzie zamierzasz leczyć zęby?

3

Wielkopolska, nie chcę dokładnie pisać. Stazu jeszcze nie mam, to za pare miesięcy, wcześniej szkolenia. Na necie widziałam tyle rozwiązań, ale licówki chyba odpadają na mocno plombowane zęby, poza tym moje zęby z natury zawsze były słabe (mama mojej mamy choruje na osteoporozę, moze to dziedziczne lecz badan nie robiłam) więc i tak potem bałabym się jakichś złamań, zresztą jedna 2 górna jest za mocno wysunięta do przodu.
Chodzi własnie o to, ze budżet będzie wynosił około 4500zł  i na więcej sobie nie pozwolę, bo zwyczajnie nie będe mieć. No i chodzi mi o zrobienie tej góry zeby ładnie wyglądało. Bo np. wyrwać czy zaplombować mogę na NFZ, a ja chcę aby ten przód estetycznie wyglądał a tego NFZ nie gwarantuje. To jest mój duży kompleks, ogromny i zależy mi, żeby to zrobić w pierwszej kolejności, bo zęby nie pozwalają mi normalnie żyć i funkcjonować.
Mam w sumie w okolicy 3 dentystki, ale póki co nie dowiaduję sie, bo to jeszcze troche czasu. Małe miasteczko, nie jakieś kliniki. Jedna z nich to ta która robiła tą moją koronkę lata temu ale była mega niemiła, zresztą taką ma opinię hmm

No i zastanawiam się czy kwota 4500 pozwoli mi zrobić ładnie ząbki od 1 do 4 po obu stronach (3 po obi stronach mam zdrowe, ale może jakieś wybielanie).

Może ktoś orientuje się w cenach? Ktoś robił i wie jak to wygląda.

4

W ogóle dziekuję za milą odpowiedź niż zjechanie mnie od góry do dołu, niby wiem że są gorsze przypadki no ale....
Po części wina rodziców, potem moja, potem strach i wstyd przede wszystkim, brak kasy, jak była to inne pilne wydatki, a teraz mam taką sytuację że te pieniądze ze stażu w 100% mogę poświęcić na ten cel jakim są zęby. Tylko boję się kosztów, że tyle nie wystarczy. hmm im więcej czytam w necie, tym mniej ogarniam, jest niby tyle metod, a ceny różnią się strasznie, to samo np jeśli chodzi o leczenie kanałowe, nieraz można za 300 a widziała na forum że ludzie za jednego zęba płacili ponad 1000zł, nie wiem jak to możliwe, ale to dobijające.
A NFZ jeśli chodzi o leczenie zębów to porażka w naszym kraju, wyrwać lub założyć czarne plomby....

5

Leczenie kanałowe możesz zrobić na NFZ.
Jeżeli jesteś pewna, że będziesz miała na 100% pieniądze na zrobienie zębów to zacznij już działać teraz.
Po prostu odwiedź paru stomatologów i popytaj co i jak.

Powodzenia!!! smile smile smile

6

Ok, dziękuję, jednak myślałam ze ktoś mniej więcej się orientuje, sam coś wstawiał, koronke czy coś, a tak nie wiem na co się nastawiać, nie chcę doznać ''szoku cenowego''. wink ale dziękuje za rady,

7

ja też bym radziła najpierw odwiedzic ze dwóch, trzech lekarzy i zobaczyć co kazdy z nich zaproponuje. a moze i czterech nawet. wtedy będziesz miala bardziej wiarygodne informacje.

8

Wyszukaj sobie dobrego lekarza - porozmawiaj z ludźmi, w Warszawie mogłabym ci polecić, w Wielkopolsce niestety nie ale może inni tu mogą.
Pójdź do niego na konsultację- omów z nim co jest do zrobienia, co możesz zrobić na NFZ a co prywatnie. Niech ci wyceni całość.
Mając już tę podstawę możesz skonsultować się z innymi lekarzami, żeby porównać.
Jeśli będziesz wszystko robiła u jednego lekarza zawsze możesz negocjować zniżkę, normalnie powiesz mu, że chcesz u niego wszystko zrobić i jaki rabat może ci zaoferować.

Ja jakoś tak niedawno robiłam małą plombę przyszyjkowo - nie było dużo roboty, bo to był po prostu odprysk szkliwa ale brałam do tego mocne znieczulenie, bo jestem bojdusza i zapłaciłam chyba 300-350, jakos tak chyba.

9

Swanen napisał/a:

Wyszukaj sobie dobrego lekarza - porozmawiaj z ludźmi, w Warszawie mogłabym ci polecić, w Wielkopolsce niestety nie ale może inni tu mogą.
Pójdź do niego na konsultację- omów z nim co jest do zrobienia, co możesz zrobić na NFZ a co prywatnie. Niech ci wyceni całość.
Mając już tę podstawę możesz skonsultować się z innymi lekarzami, żeby porównać.
Jeśli będziesz wszystko robiła u jednego lekarza zawsze możesz negocjować zniżkę, normalnie powiesz mu, że chcesz u niego wszystko zrobić i jaki rabat może ci zaoferować.

Ja jakoś tak niedawno robiłam małą plombę przyszyjkowo - nie było dużo roboty, bo to był po prostu odprysk szkliwa ale brałam do tego mocne znieczulenie, bo jestem bojdusza i zapłaciłam chyba 300-350, jakos tak chyba.

Dzięki.
Ale za plombę tyle kasy to sporo całkiem.

10

Za plombę i za znieczulenie. Ona mi tak je podała, że nic nie poczułam, nie wiem chyba jakoś ciśnieniowo - za to wszystko się płaci. Poza tym ona nie jest tania.  Dlatego ci pisałam, że powinnaś zaczać od konsultacji z dentystą a jak dostaniesz wycenę, to możesz to zweryfikować.

11 Ostatnio edytowany przez Krejzolka82 (2017-09-27 22:04:35)

taka_tam93 napisał/a:

Ok, dziękuję, jednak myślałam ze ktoś mniej więcej się orientuje, sam coś wstawiał, koronke czy coś, a tak nie wiem na co się nastawiać, nie chcę doznać ''szoku cenowego''. wink ale dziękuje za rady,

Ja Ci mogę podać cennik, ale to i tak nic nie da, bo:
1. Na pewno nie będziesz tam leczyła/robiła zębów.
2. Najlepiej zapytać u konkretnych stomatologów, którzy będą widzieli na żywo, jakie masz ubytki.

Napisze tyle: to nie jest tanie leczenie, ale na pewno cenniki w poszczególnych miastach się różnią ba nawet i w poszczególnych gabinetach.

12

No dobrze tak zrobię. Mam 3 dentystki, wszystkie blisko siebie, pewnie mają konkurencyjne ceny. Dowiem się co i jak. Ewentualnie poszukam kawałek dalej. wink

13

taka_tam93 napisał/a:

No dobrze tak zrobię. Mam 3 dentystki, wszystkie blisko siebie, pewnie mają konkurencyjne ceny. Dowiem się co i jak. Ewentualnie poszukam kawałek dalej. wink

Powodzenia!!! smile smile smile

14

Dzięki;) ale to jeszcze nie teraz. Kasa będzie zacznę działać, teraz to trochę bezsensu.

15

Popytaj u dentystów, może dostaniesz jakąś zniżkę jeśli jest dużo zębów do leczenia. Może znajomi mają sprawdzone namiary. Czasami można zanaleźć dobrego dentystę, który nie jest drogi. Nie zwlekaj z tym działaniem, bo im większe ubytki tym bardziej boli.

16

Akurat nie boli, myję, dbam. Teraz nie mogę iść do dentysty bo brak kasy hmm
Wiem, że są dentyści którzy biorą sporo mniej za uslugi a równie się starają.

Nie rozumiem tylko jak mogą być tak duże różnice w cenach za te same usługi.

17

Fakt że chciałabym jak najszybciej, no ale finanse hmm

18

Napisalam do Ciebie maila.

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Proszę o pomoc, ogromnie zabiedbane zęby.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024