'Im nas więcej, tym weselej. Pomyśl o dziecku!' - kampania społeczna. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » 'Im nas więcej, tym weselej. Pomyśl o dziecku!' - kampania społeczna.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 35 ]

Temat: 'Im nas więcej, tym weselej. Pomyśl o dziecku!' - kampania społeczna.

Jak pisze Onet:
"Im nas więcej, tym weselej. Pomyśl o dziecku!" - to hasło zainaugurowanej dziś kampanii społecznej "Fundacji Mamy i Taty". Organizatorzy chcą przekonać rodziców jedynaków, aby rozważyli decyzję o kolejnym dziecku, ponieważ rodzeństwo zapewnia lepszy rozwój. "

Co o tym myślicie? Ja tu widzę tylko jedno: strach polityków o emerytury big_smile
Chwytają się zatem ostatniej deski ratunku, jaką jest "przemawianie" do ludu by się rozmnażał. Ale nie chodzi już tutaj o jedno dziecko, ale o ....kolejne! A tak. Jedno, to za mało, zatem kampania ma na celu uświadomić rodzicom jedynaków jak nieszczęśliwe są ich dzieci niemające rodzeństwa.

Jak czytamy dalej: "W ramach kampanii przez trzy miesiące w kinach oraz w telewizji emitowane będą spoty z hasłem: "Im nas więcej, tym weselej. Pomyśl o dziecku". Przygotowane zostaną także ogłoszenia w prasie, billboardy, plakaty, a na jednym z portali społecznościowych zostanie ogłoszony konkurs "Fajnie mieć rodzeństwo".

Czy czulibyście się zachęceni?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: 'Im nas więcej, tym weselej. Pomyśl o dziecku!' - kampania społeczna.

mam dwoje dzieci i na tym koniec,chociaz sie nie wyrzekam smile

ta kampania w ogóle mnie nie zachęca do tego aby mieć więcej dzieci
w naszym kraju rząd robi wszystko aby właśnie zniechęcić do tego aby dzieci się rodziły

jeśli sytuacja dalej bedzie taka zła,to na emerytury nie bedzie miał kto robić
bo po pierwsze dzieci przestaną sie rodzić
a po drugie te które juz są wyemigrują,bo jak na razie przyszłości tu żadnej nie ma

3

Mnie też nie zachęca. Bo rozumiem, że Fundacja zasponsoruje rodzicom to, co temu kolejnemu dziecku potrzebne? big_smile A tak w ogóle mam alergię na ingerowanie obcych mi ludzi w to, co robię z mężem w sypialni. Nie dość, że ciotki i sąsiadki potrafią bez skrępowania krzyczeć na całą ulicę: "Ale chyba nie poprzestaniecie tylko na jednym?!", to jeszcze teraz jakaś Fundacja...

Grrr... I jeszcze to propagowanie szkodliwych społecznie mitów. Już widzę te zapłakane buzie jedynaków, którym wmówiono w radio, że z powodu braku rodzeństwa powinni czuć się gorsi/smutni/pokrzywdzeni. Już widzę smutek i rozpacz rodziców, zarabiających 1500 zł, błaganych przez synka/córeczkę o braciszka/siostrzyczkę. No ja pier... (przepraszam bardzo).

4

A mnie to raczej bawi. Kto normalny podejmie decyzję o dziecku pod wpływem spotu reklamowego? Kto powie "ojej, kochanie, mieliśmy mieć tylko jedno, ale patrz, tak namawiają, dalej, robimy dzidziusia!"?

5

Eileen napisał/a:

A mnie to raczej bawi. Kto normalny podejmie decyzję o dziecku pod wpływem spotu reklamowego? Kto powie "ojej, kochanie, mieliśmy mieć tylko jedno, ale patrz, tak namawiają, dalej, robimy dzidziusia!"?

HA HA
za 9 miesięcy bedzie widać rezultat ich spotów big_smile

6

Catwoman napisał/a:

Czy czulibyście się zachęceni?

Nie, to jest indywidualna sprawa każdego rodzica i każdej rodziny. Okoliczności, a po części nasza decyzja, sprawiły, że mam w domu jedynaka. Jest wesołym, radosnym i ciekawym świata młodym człowiekiem, zresztą zawsze taki był. Nie jest ani rozkapryszony, ani roszczeniowy, w żadnym wypadku nie jest też egoistą. Na pytanie czy jest szczęśliwy bez wahania i stanowczo odpowiada, że tak. Owszem, był czas, kiedy żałowałam, że nie zdecydowaliśmy się na drugą latorośl, był też czas, kiedy to sam syn przebąkiwał, że chciałby mieć rodzeństwo, ale dziś ma już prawie 16 lat i jest to wystarczająco dużo, abym mogła stwierdzić, że nie unieszczęśliwiliśmy go.

Oczywiście, że rodzeństwo jest dla człowieka ważne, wpływa na jego rozwój emocjonalny, uczy budowania więzi, relacji, wzajemnej pomocy, niemniej obserwacje pokazują, że wcale nie tak rzadko rodzeństwo się po prostu nie lubi, bywa o siebie zazdrosne, a w dorosłości zupełnie ucina wzajemne kontakty.

Tak więc uważam, że wspomniana kampania ma zadziałać jak swego rodzaju szantaż emocjonalny, wbić do głowy rodzicom, że nie decydując się na więcej niż jedno dziecko, temu pierwszemu robimy krzywdę, a w rzeczywistości chodzi o drugie dno, czyli całkiem inny, sprytnie ukryty cel. Skoro jednak państwo mi nie pomaga, to tym bardziej nie widzę powodu, aby na siłę odwzajemniać się tym samym.

7

Państwo przecież pomaga - dając zasiłek rodzinnym najbiedniejszym.I dzięki temu na osiedlach socjalnych mnoży się potomstwo alkoholików i wieczystych bezrobotnych.Niedożywione, często z FAS i bez perspektyw.Podoba mi się polityka Niemców tam dodatki najwyższe rodzinne dostają kobiety dobrze zarabiając.I tak powinno być, rodzic operatywny i zaradny odpowiednio wychowa i wykształci dziecko.
Kampania społeczna to kolejne wyrzucone pieniądze.Może lepiej byłoby zainwestować w żłobki czy zachętę dla pracodawców by zatrudniali młode kobiety i nie robili problemów z macierzyństwa.

8

Zachęconym do powiększania rodziny można się czuć i bez durnych kampanii, tylko niestety samymi chęciami i miłością rodziców dzieci nie żyą.

Dla mnie takie kampanie, to jak te teściowe uparcie domagające się wnuka. Irytujące i odnoszące zupełnie inny skutek, niż było zamierzone.

Szkoda, że zamiast rozmnażania się na potęgę, nie promują tak świadomego rodzicielstwa.

9

Eileen napisał/a:

Normalny nie podejmie wink Ale jestem w stanie sobie wyobrazić:
-mamuśki-kwoki, które dla dzidziusia dziubdziusia zrobią wszystko, więc skoro brak rodzeństwa to taaaaka straszna krzywda, to szybciutko prędziutko na przytulanki z misiaczkiem big_smile
-osoby panicznie bojące się "co ludzie powiedzą?" - wszędzie trąbią, że TRZEBA mieć drugie dziecko, to miejmy
-zwolenniczki powiedzonka "dał Bóg dziecko, da i na dziecko" - a co tam, postarajmy się, jk się uda, to widocznie tak miało być.

Wystarczy spojrzeć, ilu osobom reklamy zrobiły wodę z mózgu. Takim mamuśkom na przykład, które podają dzieciom słodycze ZAMIAST posiłku, powtarzając z dumą, że przecież ten produkt pokrywa dzienne zapotrzebowanie na coś tam... yikes

10

BabaOsiadła napisał/a:

Normalny nie podejmie wink Ale jestem w stanie sobie wyobrazić:
-mamuśki-kwoki, które dla dzidziusia dziubdziusia zrobią wszystko, więc skoro brak rodzeństwa to taaaaka straszna krzywda, to szybciutko prędziutko na przytulanki z misiaczkiem big_smile
-osoby panicznie bojące się "co ludzie powiedzą?" - wszędzie trąbią, że TRZEBA mieć drugie dziecko, to miejmy
-zwolenniczki powiedzonka "dał Bóg dziecko, da i na dziecko" - a co tam, postarajmy się, jk się uda, to widocznie tak miało być.

I tacy ludzie mają prawo głosować w wyborach... -.-

11

No mnie raczej nic nie zachęci nawet do jednego dziecka.
Haha
Ale ogólnie brzmi to dla mnie strasznie głupio.

12

Taaa i "Danonki" bo w reklamie widziały. A czytałam co na temat Danonek mówi dietetyczka; zło, sodoma, gomora- w telegraficznym skrócie big_smile

Mniejsza o to. Mnie takie akcje rozdrażniają, a nie zachęcają. Bo ja to odebrałam jak przykry żart, wyśmiewanie się ze społeczeństwa - w dobie, gdy na potęgę zamykane są żłobki, przedszkola, ludzie pracy nie mają, kobiety po macierzyńskim często wracają już tylko po wypowiedzenie, a nagle wesoła, balonowa akcja: Róbmy dzieci, będzie weselej!

Ja serdecznie za takie wesele dziękuję.

13

Szczerze mówiąc na wieść o tym, że nasz "miodem i mlekiem płynący" kraj namawia obywateli, by mieli więcej dzieci, nie wiem, czy się roześmiać, czy rozpłakać. Większość Polaków z trudem utrzymuje samych siebie, a co dopiero dzieci. Najpierw należałoby zrobić porządek z tym, co w Polsce od lat stoi na głowie: głodowymi pensjami, zatrudnianiem na śmieciowe umowy, żałosnym socjalem, a dopiero potem namawiać do rozmnażania się. Żaden człowiek, który nie jest w stanie zaspokoić swoich podstawowych potrzeb, nie podejmie świadomie i dobrowolnie decyzji o posiadaniu potomstwa.

14

...a ci co i tak chcą mieć 2 i więcej dzieci to będą je mieć choćby nie wiem co.

15 Ostatnio edytowany przez chaber05 (2013-04-29 18:30:34)

Taaa.. Przedszkola  dla każdego malucha poszło się eee, no wiecie. Tyle było o tym szumu, pieniędzy z ledwością wystarczy na obiecywaną podwyżkę zasiłków pielęgnacyjnych.

To jedynie będzie zasłona dymna dla tych co twierdzą, że dzieci powinny się rodzic bez względu na wszystko.
Uczciwa płaca i możliwy powrót do pracy, przedszkola, żłobki, i to czynne do późnych godzin, a nie 16.30 i panie drepczą przy wyjściu.

Ta fundacja to skąd kasę na to wzięła?

16

chaber05 napisał/a:

Ta fundacja to skąd kasę na to wzięła?

Ano właśnie? Z ich strony wynika, że proszą o datki na ten cel. Kupę dzieci by można nakarmić/odziać za tę kasę, ale nie, lepiej zmarnować na spoty reklamowe... yikes

No ale działacze tej Fundacji uważają, że:

dla dzieci często dużo ważniejszą niż potrzeby materialne jest potrzeba posiadania rodzeństwa

Ręce, nogi i cycki opadają.

17

...przekładając na nasze polskie warunki, dużo ważniejsze jest rodzeństwo niż etat rodziców; bo kwestia nie rozbija się już o wakacje w tropikach dla całej rodziny, najnowocześniejszy sprzęt RTV AGD ani kursy językowe, jeździectwa i strzelectwa dla dziecka, ale o PODSTAWOWE potrzeby jak chociażby zapłacenie rachunków, zapłacenie za prywatne przedszkole (bo państwowe zamykają) opłacenie niani (bo żłobki zamykają) kredyt na dom na 30 lat bo gdzieś mieszkać trzeba
no i utrzymanie etatu przez rodziców by mieli z czego za to wszystko zapłacić.

18

Catwoman napisał/a:

zapłacenie za prywatne przedszkole (bo państwowe zamykają)

I zakup wyprawki do przedszkola, bo w niektórych prywatnych placówkach nawet kredek dziecku nie zapewnią (mimo czesnego 500-700 zł) yikes

19

Mam natomiast znajomych (wielu!) którzy zdecydowali się na 2 dzieci (nie mając nawet 30-tki) i nie sądzę, by jakakolwiek kampania to zmieniła. Na pewno narzekają na to, co się dzieje (żłobki, przedszkola itd.) ale chcieli mieć dwójkę dzieci, to mają.

20

Śmierdzi mi ta cała sprawa z finansami owej fundacji. Tak z nagła, tak znikąd, tyle kasiory na reklamy?  Jeszcze na badania opinii publicznej mieli. Kurde, u nas jest bardzo rozreklamowane dziecięce hospicjum domowe, ale chyba o takich funduszach pomarzyc mogą.

Fundacja Mamy i Taty - pierwsze słyszę i widzę.

Ktoś w komentarzach napisał: Im nas więcej, tym weselej głodowac w większym gronie. Padłam!

21

Mnie się wydaje, ze to ściśle katolicka organizacja (słyszę o niej czasem w Radio Trójka) bo wystarczy wejść na pierwszą stronę i poczytać o zdaniu nt. związków partnerskich. Cytuję:

"Dlatego zachęcamy do podpisanie przygotowanego przez nas listu z podziękowaniami kierowanymi do 228 posłów, którzy zagłosowali za odrzuceniem projektu ustawy o umowie związku partnerskiego. Chcemy, jak najszybciej, zebrać pod nim jak najwięcej podpisów i wysłać, w wersji papierowej, indywidualnie do każdego z nich."

Tak mądre jak kampania: "Róbcie więcej dzieci".

22

Podpatrzyli "Contra in vitro". Następni, którzy założyli coś pozarządowego, bo pracy nie ma.

23

A czy znacie może jakieś wyniki badań skuteczności jakiejkolwiek z kampanii społecznych? Bo zaczęłam się zastanawiać kto w ogóle tym się przejmuje.
Ja zgadzam się jako tako z przesłaniem, że rodzeństwo jest bardzo dobrze mieć (większość jedynaków, których znam, żałuje, że nie ma brata czy siostry) i niewątpliwie najlepsza zabawka nie zastąpi ani brata ani siostry. Jednak czy taka kampania może kogokolwiek przekonać? Nie sądzę. Co najwyżej może przypomnieć co niektórym o swoich marzeniach ''Kochanie, nasza córcia już tak podrosła, chcieliśmy mieć dwójkę, może już czas? ''. Wiadomo jednak, że czynnik ekonomiczny ma tu znaczenie...

24

Lepiej zainwestowac w przedszkola , zlobki , i w tabletki antykoncepcyjne dla patologi , niz namawiac wlasnie patologie na kolejne dzieci , ludzie ograniczeni zawsze rozmnarzaja sie bez probelmowo , proste nie maja przemyslen, sex po pijaku ,ciepria tylko maluchy czesto z problemami , z  koncetracja i nie tylko.
W Polsce przyszlosci niema , wiec , wyjada wszyscy mlodzi wtedy rzad bedzie myslal , gdzie sie podziali mlodzi obywatele.
Moze cos sie zemieni    , ale to jeszcze   z 50 lat tzreba poczekac..........

25

mnie nic do bachorka nie przekona tongue a na emeryture to sie powinno samemu odkladac a nie robic dzieci by na nas harowaly, nikt nikomu nie broni skorzystac z magii procentu skladanego, lokat i innych a odkladajac juz 100zl miesiecznie z kazdej pensji jest sie w stanie samemu sobie zapewnic emeryture zakladajac 30 lat pracy

26

Nie wiem jaka jest skuteczność takich akcji, ale chyba niewielka.
Jak mówię: ci, którzy zawsze chcieli mieć dziecko lub więcej niż 1 dziecko, potrzebują zrobić sobie taką akcję w sypialni- niepotrzebne im banery wink
Innych i tak nic nie przekona. Moda na dziecko owszem, bywa, ale głównie wśród celebrytek i gimnazjalistek.

27

allegra90 napisał/a:

Ja zgadzam się jako tako z przesłaniem, że rodzeństwo jest bardzo dobrze mieć (większość jedynaków, których znam, żałuje, że nie ma brata czy siostry) i niewątpliwie najlepsza zabawka nie zastąpi ani brata ani siostry.

Z tym akurat też się zgadzam.
Ale to jest moje prywatne zdanie i w życiu bym nikomu nie ględziła "zrób sobie drugie". A taka akcja jest co najmniej śmieszna, kosztuje majątek, nikomu nie pomaga. Wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Lepiej niech się rząd skupi nad tym, żeby ludzi było stać na dwoje dzieci pomimo niskich zarobków. Jak będą zarobki, przedszkola, ochrona młodych matek to wtedy część rodziców zdecyduje się na drugie dziecko bez durnych kampanii.

28

Dlaczego Polki rodzą coraz mniej dzieci? Nie chcą zakładać rodziny, czy mają obawy?
Na ten temat będzie można porozmawiać już 9 maja o18.00 podczas kolejnego spotkania z cyklu Akademia PWN: wiedza na łączach w Skwerze ? Filii Centrum Artystycznego Fabryki Trzciny, przy ulicy Krakowskie Przedmieście 60a. Inspiracją do podjęcia rozmowy na ten temat jest wydana przez Wydawnictwo Naukowe PWN książka Współczesne Społeczeństwo Polskie pod redakcją Anny Gizy i Małgorzaty Sikorskiej.  W dyskusji udział wezmą obie wymienione Panie oraz inni goście: socjolożka, feministka i publicystka - dr Julia Kubisa, socjolog, badacz zmian obyczajów w kulturze zachodniej prof. dr hab. Tomasz Szlendaka. Rozmowę poprowadzi Jacek Żakowski. Spotkanie będzie transmitowane na żywo w serwisie www kropka wiedza kropka pwn kropka pl

A Waszym zdaniem, co najczęściej powstrzymuje Polki przed podjęciem decyzji o posiadaniu dziecka?

29

Sytuacja materialna; niepewna gospodarka + wrogie państwo: tak to trzeba nazwać, bo jak inaczej nazwać rzucanie kłód pod nogi na każdym kroku? Chociażby sytuacja ze żłobkami, przedszkolami, opieką zdrowotną, płacami - nic z tych rzeczy nie sprzyja powiększaniu rodziny.

30

Straszna głupota.
Generalnie wszystko już napisaliście, więc nie bardzo wiem, co dodać.

Nikt normalny się żadną głupawą kampanią nie przejmie, bo albo logiczne, że chce mieć dziecko, albo nie chce czy tam nie może (bo np. nie ma warunków).

31

Nie wypowiadam się na temat pomocy państwa, bo nie o tym jest wątek wink

Mnie kampania by nie zachęciła, raczej poirytowała, a jak sobie jeszcze pomyślę o tych wszystkich parach, które nie mogą mieć dzieci...

32

No właśnie. To odrebna sprawa... A przecież według niektórych srodowisk invitro to grzech, morderstwo wrecz. Nie do konca to rozumiem, bo przecież to poczatek zycia...

33

Kampania nie tylko zachęca do posiadania pierworodnego, ale wręcz do większej ilości dzieci.

34

To jest jakaś kpina z tym spotem. Jakby by więcej ludzi miało godne warunki bytu i mniej głodowe pensje, to by było więcej dzieci samo z siebie, bez kretyńskich spotów. Ludzie nie mają za co życia ze sobą normalnego rozpocząć, a tu pieprzą o większej liczbie dzieci. No i jeszcze ględzenie, że się lepiej dzieci rozwijają jak mają rodzeństwo... Mojej kuzynki dzieciak jest jedynakiem, kuzynka twierdzi, że jak ktoś jej chrzani o drugim, to jej się scyzoryk w kieszeni otwiera. Dzieciak od małego był dość nieznośny, aczkolwiek wyrósł na chłopca wybitnie zdolnego, inteligentnego i wiele można o nim powiedzieć, ale nie, że się źle rozwija.

Posty [ 35 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » 'Im nas więcej, tym weselej. Pomyśl o dziecku!' - kampania społeczna.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024