Jak zdrowo jeść pączki w tłusty czwartek? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MEDYCYNA NATURALNA - ZIOŁA, ZDROWE ODŻYWIANIE, DIETY » Jak zdrowo jeść pączki w tłusty czwartek?

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 66 ]

1

Temat: Jak zdrowo jeść pączki w tłusty czwartek?

"Klasycznego pączka nie można przygotować na parze czy wykorzystać jakąś inną technikę kulinarną, która omijałaby taką ilość tłuszczu, którą się do niego dodaje" - przyznaje dietetyk dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.

Dr Jarosz podkreśla jednak, że osoby dbające o linię muszą zwrócić uwagę również na to, czym pączek jest nadziany i polany. "Dodając lukier i nadzienie możemy zwiększyć wartość kaloryczną pączka nawet do 350 kalorii, podczas gdy zwykły ma ich około 250" - ostrzega. - Najmniej kaloryczne są pączki bez nadzienia. Wszystkie dodatki - dżem, powidła czy budyń - podniosą jego kaloryczność".

Jej zdaniem, chcąc ograniczyć kalorie najlepiej nie prószyć pączków dodatkowo cukrem i nie polewać lukrem. "Jeśli jemy pączki z nadzieniem, to lepiej zrezygnować z lukru. Jeśli z lukrem, to już bez nadzienia" - radzi dietetyk

A jakie wy macie sposoby na "zdrowe" jedzenie pączków dzisiaj??

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak zdrowo jeść pączki w tłusty czwartek?

Mój sposób do zdrowych nie należy - po prostu zjeeem ich pełno smile

Ale chętnie dowiem się jak można to zrobić w zdrowy sposób

3

tłusty czwartek jest raz w roku więc mozna sobie pozwolic na te kalorie, oczywiście w normalnej ilości ,a taki paczek ze sklepu to jeden mi wystarczy,swoje to już inna bajka smile

nie jem pączków polanych lukrem czy posypanych pudrem,jednak w środku jakaś marmolada musi byc smile
ja robię oponki

4

Powiem tak - raz do roku można tego symbolicznego pączka zjeść wink Wszystko pozostaje kwestią umiaru.

5

Jak jeść zdrowo?

Z umiarem wink  To jest chyba jedyny sposób.
Pączek bez nadzienia i pudru? To po co go w ogóle jeść?
Lepiej wybrać oponki albo chrust wink

6

Bubuś napisał/a:

Jak jeść zdrowo?

Z umiarem wink  To jest chyba jedyny sposób.
Pączek bez nadzienia i pudru? To po co go w ogóle jeść?
Lepiej wybrać oponki albo chrust wink

i to i to smażone na głębokim tłuszczu więc w sumie moim zdaniem tak jak napisałaś: najlepszy jest umiar big_smile

7

Dokłanie z umiarem też tak uważam, chociaż ja juz dwa zjadłam dziś

8

Moja teściowa robi przecudne, po prostu przepyszne pączki, które ani trochę nie są tłuste; dodaje do nich spirytus, który wchłania tłuszcz.

9

Pączek bez lukru? To nie pączek tongue
Ale tak na serio to już prawie wieczór, a ja nie zjadłam ani jednego pączka wink W tym roku postanowiłam nie jeść, nawet nie mam ochoty. Pomyślałam sobie, co za głupota ktoś wymyślił że akurat dzisiaj mam jeść pączki tongue

10

Ja jem bez lukru. Ogólnie nie jadam pączków ze sklepu. Jedynie te zrobione przez moją teściową. I właśnie na nie czekammm big_smile

11

Małgorzatka napisał/a:

Pomyślałam sobie, co za głupota ktoś wymyślił że akurat dzisiaj mam jeść pączki tongue

A ja mam wrażenie, że one w tłusty czwartek są jakieś lepsze smile Więc zjadłam cztery jak na razie smile

Myślę, że raz w roku można jeść pączki niezdrowo... Bo one raczej z definicji zdrowe nie są. Nie lubię substytutów, więc wole rzadziej zjeść obrzydliwie kalorycznego pączka z lukrem i obfitością nadzienia niż częściej jeść coś pączkopodobnego na parze.

12

Jeden taki dzień, to co będę patrzyła na kalorie smile Bez przesady, jak już szaleć to szaleć!

13

Może nie "zdrowo" ale "zdrowiej" - pączek powinien być smażony na oleju roślinnym (najlepiej na rzepakowym bo się nie przypala), a nie na smalcu (smalec podnosi cholesterol, a olej rzepakowy bo obniża), do tego nadzienie powinno być owocowe, np. dżem lub marmolada, a nie jakieś sztuczne budynie z proszku, a na wierzchu zamiast warstwy lukru odrobina cukru pudru lub polewa z prawdziwej czekolady. Wciąż wysokokalorycznie, ale zdrowiej smile

14

Kilka dni temu natknęłam się na przepis na pączki pieczone. Robi się je niemal tak samo, jak tradycyjne, ale na koniec zamiast smażyć w głębokim tłuszczu, układa się je w foremkach na muffinki i piecze w piekarniku. Podobno smakują równie dobrze, za to na pewno są mniej kaloryczne i zdrowsze smile.

15

Olinka napisał/a:

Kilka dni temu natknęłam się na przepis na pączki pieczone. Robi się je niemal tak samo, jak tradycyjne, ale na koniec zamiast smażyć w głębokim tłuszczu, układa się je w foremkach na muffinki i piecze w piekarniku. Podobno smakują równie dobrze, za to na pewno są mniej kaloryczne i zdrowsze smile.

Też mogą być niezłe smile
Vinnga kiedyś tu pisałaś, że w tłusty czwartek pączki smakują lepiej, oj to fakt. Ja normalnie zjem jednego czy dwa pączki i nie chcę więcej, bo jakoś średnio je lubię, a w tłusty czwartek zazwyczaj jem z 4 pączki w ten dzień albo i więcej- różnie bywało wink Jakoś wtedy lepiej mi smakują big_smile

16

Ja pączki jem raz w roku...pewne ze 3 wsunę.
Że tłuste? Że kaloryczne?I cóż z tego w TŁUSTY trzeba wink
W czwartek mama obiecała pojechać na Górczewską i postać u Zagożdzińskiego...mniam wink

17

no jedna ręka jeść paczka , druga popijac herbata na odchudzanie najlepiej oglądając występy sportowców
po skończonym posilku kiedy przyjdzie sobie powiedzieć to był ostatniej raz ,zajrzeć do torby gdzie pewnie znajdzie się jeszcze jeden paczek
Który to zapewne nie będzie wyglądał znowu tak strasznie zeby nie dało się go zjeść.

18

draceenka napisał/a:

Ja pączki jem raz w roku...pewne ze 3 wsunę.
Że tłuste? Że kaloryczne?I cóż z tego w TŁUSTY trzeba wink
W czwartek mama obiecała pojechać na Górczewską i postać u Zagożdzińskiego...mniam wink

Dokładnie, czasem można sobie pozwolić na więcej smile

19

Nie ma zdrowego sposobu jedzenia pączków, bo one po prostu zdrowe nie są smile Ale jak zjesz sobie raz na ruski rok 1, 2 lub nawet 3 to nic ci się nie stanie.

20

W tłusty czwartek zamierzam na jeden dzień zapomniec o rozsądku i zdrowym odżywianiu. W planach mam zjeść ogromna liczbę pączków. Martwic będę się w piatek wink.

21

Jutro nie powstrzymam się zapewne smile Znalazłam przepis na pączki pieczone , zrobię je. Ale potem idziemy do mojej teściowej a tam będą pączki w lukrze... nie wiem czy dam radę się opierać wink

22

Pączków zdrowo jeść się nie da. Pieczonych próbowałam kiedyś. To nie to. Tradycyjny pączek to pączek ze spirytusem, coby tłuszczu nie wchłaniał, marmoladą, cukrem pudrem/ lukrem/ kandyzowaną skórką pomarańczową, usmażony na głębokim smalcu big_smile

Ja dziś smażyłam pierwszy raz w życiu pączki, tradycyjne jak moja babcia przykazała. Wyszły pyszne, ale i tak jakoś bardzo się pączkami nie opychamy nawet w TŁUSTY. Moje dzieci zjedzą jednego i to pewnie na pół, facet pochłonie ze 2-3, ja jednego,a resztę sąsiadka, szwagierka, moi bracia... kto tam jutro się przewinie big_smile A przewijać się lubią, więc przynajmniej mam "coś do kawy"  wink
No trudno, ktoś, kto na co dzień prowadzi zdrowy tryb życia nie zrobi sobie wielkiej krzywdy hołdując owej tradycji. W końcu jest ona raz w roku:)

Aha, ja pączki kładłam na pergaminie,żeby obciekły i sprawdziło się- w dotyku nie są obtłuszczone smile

23

McMiodek napisał/a:

Pączków zdrowo jeść się nie da. Pieczonych próbowałam kiedyś. To nie to. Tradycyjny pączek to pączek ze spirytusem, coby tłuszczu nie wchłaniał, marmoladą, cukrem pudrem/ lukrem/ kandyzowaną skórką pomarańczową, usmażony na głębokim smalcu big_smile

Ja dziś smażyłam pierwszy raz w życiu pączki, tradycyjne jak moja babcia przykazała. Wyszły pyszne, ale i tak jakoś bardzo się pączkami nie opychamy nawet w TŁUSTY. Moje dzieci zjedzą jednego i to pewnie na pół, facet pochłonie ze 2-3, ja jednego,a resztę sąsiadka, szwagierka, moi bracia... kto tam jutro się przewinie big_smile A przewijać się lubią, więc przynajmniej mam "coś do kawy"  wink
No trudno, ktoś, kto na co dzień prowadzi zdrowy tryb życia nie zrobi sobie wielkiej krzywdy hołdując owej tradycji. W końcu jest ona raz w roku:)

Aha, ja pączki kładłam na pergaminie,żeby obciekły i sprawdziło się- w dotyku nie są obtłuszczone smile

Ja jestem wręcz zdania, że jak ktoś zdrowo się odżywia, a rzadko je takie rzeczy i jak nawet jak ja w tłusty czwartek zje 3 lub 4 pączki, to i tak mu nic nie będzie. Tak rzadko jedzone, nawet po 3 lub 4 pączki na pewno nie zaszkodzą smile

24

A ja pączków nie lubię. Za to bardzo pochłaniam różaną konfiturę!

25

Cały rok nie jem pączków (nie wiem czemu, nigdy nie są w stanie mnie skusić), ale jak jest Tłusty Czwartek to zamierzam szaleć i się nie hamować. Górą pączków raz na rok na pewno mnie nie zabije!

26

busiu napisał/a:

Cały rok nie jem pączków (nie wiem czemu, nigdy nie są w stanie mnie skusić), ale jak jest Tłusty Czwartek to zamierzam szaleć i się nie hamować. Górą pączków raz na rok na pewno mnie nie zabije!

Mam dokładnie tak samo smile Jem pączki tylko raz w roku i tylko te własnoręcznie zrobione.

27

W ogóle "odchudzanie" pączków to jakaś herezja tongue

28

McMiodek napisał/a:

W ogóle "odchudzanie" pączków to jakaś herezja tongue

Ja w tym roku eksperymentalnie zamieniłam cukier na stewię i na szczęście w smaku nie ma różnicy smile

29

Mnie prawdę mówiąc pączki zupełnie nie ruszają, ani na co dzień, ani w tłusty czwartek wink.
Co prawda nigdy nie odmówię sobie pączusia wypieku mojej mamy, ale żeby za nimi szaleć? Co to, to nie wink. Wiem, dziwna jestem big_smile, ale ja w ogóle prawie nie jadam słodyczy.

30

Ja tam jem normalne kaloryczne pączki od czasu do czasu i to mnie nie zabiło. Od czasu do czasu człowiek ma prawo zjeść frytki, hamburgera czy pączka. Nie popadajmy w paranoję.

31

Zjadłam dzisiaj dwa pączki, parę faworków i pewnie jeszcze coś się trafi, ale jakoś szczególnie nad tym faktem nie ubolewam. Praktycznie nie jem słodyczy, nie przepadam, poza tym szkoda mi pieniędzy. Jutro trochę odpokutuję jakimś lekkim jedzeniem i to byłoby wszystko. Jeden dzień szaleństwa w przeciągu roku jest niczym.

32

Lily89 napisał/a:

Ja tam jem normalne kaloryczne pączki od czasu do czasu i to mnie nie zabiło. Od czasu do czasu człowiek ma prawo zjeść frytki, hamburgera czy pączka. Nie popadajmy w paranoję.

Oczywiście, że tak wink. Jeśli nie mamy bezwzględnego zakazu spożywania określonych pokarmów, to od jednego hamburgera czy pączka, nawet jeśli są paskudnie niezdrowe, chyba nikt jeszcze nie umarł. Zupełnie nie widzę więc potrzeby, aby drastycznie odmawiać sobie tego, co baaardzo lubimy. Wystarczy po prostu zachować umiar wink.

33

Zjadłam dziś trzy smile Normalnie ich nie jem, ale dzisiaj jest tłusty czwartek to czemu nie. I nie o to nawet chodzi, że dbam o linię, po prostu jakoś tak na co dzień mnie nie kuszą. Bardziej mnie zwykle kusi czekolada i inne.

34

Nie da sie jesc zdrowo paczkow.Zdrowo to mozna je spalic smile (kalorie) Spacer, rowerek  czy co tam kto lubi smile

35

Uwielbiam pączki niezależnie od święta i pory roku smile Najzdrowiej je jeść przyście, czyli 2,4,6,8 itp, żeby równomiernie w cycki poszły XD

36

najlepiej zrobić trening i zaraz po nim wsunąć tego pączka (ewentualnie siedem). jako, że poza oczywiście tłuszczem ma w sobie dużo węglowodanów to pójdzie nam w odbudowe glikogenu a to zawsze coś.

37

Ja robię pączki z fantastycznego dietetycznego bloga Smak Zdrowia. Są pieczone, lekkie jak puch, smakują jak pączki i jeden to tylko 150 kcal smile Wielkie, smaczyste kule z konfiturą...

38

A ja sobie dzisiaj nie żałowałam. Nażarłam się pączków aż mi się do teraz nimi odbija. Poza pączkami nie jadłam już nic więcej, potem byłam na treningu, gdzie wylałam z siebie siódme poty. Jak ktoś na co dzień ma zbilansowaną dietę i prowadzi aktywny tryb życia, to żeby tych pączków dzisiaj zeżarł 10 to nie będzie miało żadnych złych skutków. Dopóki ludzie nie ogarną, że tyje się od codziennych złych nawyków żywieniowych i prowadzenia siedzącego trybu życia, a nie zjedzenia raz na rok dużej ilości pączków, to będą szukać problemu wszędzie, tylko nie tam, gdzie jest.

39 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-02-13 00:57:09)

Ja dzisiaj zjadłam 4 pączki, wprawdzie ich raczej dziś nie spaliłam, byłam z koleżanką i tak gadałyśmy sobie i tak zjadłyśmy, ona 2 (ale wcześniej też podobno dziś jadła jeszcze 2, więc też 4 razem hehe), no i ja 4 łącznie. Właściwie to śniadanie dzisiaj też miałam jak zawsze, obiad, tylko kolacji już nie, bo nie było siły tym razem, ale i tak pewnie dzisiaj więcej kalorii niż zawsze. Wprawdzie wkrótce mam zamiar się odchudzać, dużo ważę (85 kg, przy 170), no ale dzisiaj sobie nie odmawiałam i np samych pączków to bym nie mogła zjeść nawet 4, bo muszę mieć zawsze coś konkretnego, dlatego oprócz 4 pączków było śniadanie i obiad, a obiad taki jak zawsze, nie jakiś mały, normalny. No, ale w inne dni będę się ograniczać, słodycze już powoli ograniczam, wyłączając dzisiejszy dzień już mniej staram się ich jeść. Stopniowo będzie lepiej. A pączki miałam z różą i konfiturą, w sumie nic wymyślnego, z piekarni. Nie załapałam się już np na takie z wiśnią. Szkoda, bo lubię wiśnie smile Jedne z lukrem, drugie z posypką, ale akurat mi się trafiły takie z posypką i fajnie, bo wolę takie, bo lukier mi się wszędzie klei i nie przepadam za tym dlatego.

40

Moim zdecydowanym faworytem jest pączek z bitą śmietaną big_smile Opanować się nie mogę jak widzę. Ja wciągnęłam dzisiaj 6 z różnego rodzaju nadzieniem. Myślałam, że mi napędzą apetyt, ale tak się zapchałam, że nawet głodu nie odczuwałam przez cały dzień, co u mnie raczej się nie zdarza, bo mnie się przecież ciągle chce jeść. A od jutra powrót do planu żywieniowego i już. Następna okazja do bezczelnego nażarcia się na szczęście dopiero na Wielkanoc.

41

Takiego jeszcze nie jadłam, ale bitą śmietanę bardzo lubię smile Dlatego lubię wszystko co z bitą śmietaną: kremówki, ptysie. One są pyszne, lepiej jak za często ich nie kupuję, bo na jednym czy dwóch się nie skończy u mnie tutaj ;p Aha rozumiem, no to fajnie smile

42

Ja też nie zamierzam sobie dziś żałować. big_smile Tym bardziej, że zrobię domowe pączki, bo te kupne jakoś mi nie smakują. A że domowe pączki najlepsze są tego samego dnia, to pewnie sporo ich wpadnie. big_smile Na pewno reszta posiłków będzie lekka i zdrowa, a do tego dodam trochę aktywności fizycznej, by spalić nieco kalorii.

43

Tak sobie myślę, że jak już jeść pączki, to lepiej zjeść ich mniej, ale za to niech będą prawdziwe, a nie jakieś substytuty wink. Jeśli więc ma być zdrowo, zachowajmy po prostu umiar.
I tak najlepsze na świecie pączki pamiętam z dzieciństwa - pieczone przez moją mamę. Wtedy mogłam się nimi opychać bezkarnie, więc jakieś pięć, sześć to było skrajne minimum big_smile.

44

Genaralnie trochę nie rozumiem dlaczego ludzie uważają, że jak już jest Tłusty Czwartek, to pączkami, faworkami trzeba objadać się bez umiaru. Czasy najadania się na zapas, aby przez kolejnych czterdzieści dni pościć, już dawno przecież minęły wink. Ja sama na co dzień pączków niemal nie jadam, więc dwa to i tak będzie dla mnie sporo wink.

45

Ja tez tego nie ogarniam. Według mnie najlepszy sposób, to po prostu umiar – jak zjecie raz do rooku jednego lub dwa, to nic wam się nie stanie …

46

Przyznać się, łasuchy, ile pączków już wcięliście? wink Weźmy też pod uwagę, że mamy dopiero godziny wczesnopopołudniowe, a gdzie tam do północy!

47

Olinka napisał/a:

Przyznać się, łasuchy, ile pączków już wcięliście? wink Weźmy też pod uwagę, że mamy dopiero godziny wczesnopopołudniowe, a gdzie tam do północy!

nie miałem jeszcze żadnego:D

48

Olinka napisał/a:

Właśnie wciągam pierwszego :-D
Po ponad godzinie w kolejce do starej pączkarni należą mi się przedbiegi ;-)), a za mniej więcej godzinkę przychodzą dziewczyny, to podejrzewam, że jeszcze parę pączków dam radę, tym bardziej, że ostatnio schudłam zbyt mocno i muszę dobić do swojej normalnej wagi.

49

Jedyny sposob na zdrowe pączki to ograniczenie ich ilosci np. do jednego. Wtedy nikomu nic nie bedzie. Trochę podobnie jak z butelkami piwa.

50

foggy napisał/a:

Jedyny sposob na zdrowe pączki to ograniczenie ich ilosci np. do jednego. Wtedy nikomu nic nie bedzie. Trochę podobnie jak z butelkami piwa.

Nic dodać, nic ująć. Jeden pączek na pewno nikomu nie zaszkodzi, co stwierdzają nawet specjaliści. Zresztą natknęłam się przed chwilą na wypowiedź pani dietetk i edukator żywieniowej Magdaleny Sierny, która zdecydowanie nie zniechęca, by sięgnąć po pączka:

Ja sama zamierzam bez wyrzutów sumienia wchłonąć takiego obficie skąpanego lukrem. I jedynym problemem, jaki widzę w związku z tym, to wielkie kolejki do cukierni.

Lubimy (...) dogadzać sobie codziennie małymi słodkościami, bo przecież nam się należą, a nasz organizm potrzebuje cukru! Dlatego to, czy pączek lub dwa w tłusty czwartek będą nic nieznaczącą dla naszego zdrowia przekąską, czy wręcz przeciwnie – gwoździem do trumny, zależy od tych około 350 pozostałych dni w roku.

Dietetyk twierdzi też, że nie ma najmniejszego sensu zastanawianie się w tłusty czwartek, jaki pączek zrobi nam najmniej krzywdy. - Że trzeba wybierać te z konfiturą, a nie z adwokatem, a cukier puder najlepiej strzepać przed jedzeniem. A już w ogóle najlepiej zrobić własne fit pączki, które właściwie jak pączki nie smakują. Tak naprawdę, jeśli już jemy tego pączka, wybierzmy dokładnie takiego, na jakiego mamy ochotę. Jedyne, na co warto zwrócić uwagę, to dobra jakość i świeżość – nie warto wybierać hipermarketowej chemii za 39 groszy, ale pachnącego, świeżo smażonego pączka w dobrej cukierni.

I na koniec najważniejsze: umiar. Nie będzie dobrym pomysłem, gdy zdecydujemy się na konsumpcję np. 12 pączków. Jak to mawiał Paracelsus, wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, to zależy od dawki. Albo jak mówią dietetycy, pierwszy pączek smakuje dokładnie tak samo, jak ten dwunasty (no chyba, że każdy jest z innym nadzieniem).

51

nie przepadam za pączkami więc zjadłam wczoraj gofra z bitą śmietaną i kilka rurek smile Niebo w gębie!

52

Ja zazwyczaj jak pisałam w wątku jadłam z 3-4 pączki w te święto, więc jak na to, że rzadko jem takie rzeczy, więc też nie tak źle, czasem można zaszaleć, ale wczoraj zjadłam więcej, bo aż 8. Byłam nieźle opchana. No ale że rzadko takie rzeczy jem, a słodycze też staram się już ograniczać, to nawet taka ilość raczej nie zaszkodzi. W inne dni się spala, dzisiaj dużo spacerowałam i w inne dni się normalnie, więc ok.

53

Co by nie powiedzieć, to...

https://puu.sh/Fcs5Z/8055d9ad0f.jpg

... one nadchodzą! big_smile

Biorąc pod uwagę, że dla zdrowia ważny jest umiar, ile pączków zamierzasz dziś pochłonąć?

P.S.
Ciekawe czy na koniec dnia pączkowy bilans okaże się dodatni czy ujemny wink.

(źródło zdjęcia: znalezione w sieci, autor nie jest mi znany)

54

Jestem na diecie cukrzycowej, ale zjem jednego pączka, bo w innym razie będę głęboko nieszczęśliwa tongue

55

Mnie wolno zjeść jednego, ale w zamian za jeden posiłek, żeby kalorie się zgadzały smile

56

Ja planuję maksimum 3 smile Z granicą błędu statystycznego (1 pączek) big_smile

57

Ja pozwolę sobie dzisiaj na jednego, wielkiego, puchatego, z lukrem i słodkim nadzieniem z róży smile Już się cieszę na popołudniową kawę. Jutro za to obowiązkowo godzinka na rowerze nawet mimo złej pogody, ale co tam... warto smile

Wszystkim dziś życzę smaczego pączka i w ogóle miłego dnia smile

58

Witam.Ja sobie zjem dwa pączki.Myślę,że to tak w sam raz.Więcej nie dam rady.

59

Swoją drogą to ja swojego pączka mam zamiar kupić i zjeść w sobotę smile dzisiaj są przede wszystkim gigantyczne kolejki, a te pączki robione bardziej masowo są mniej smaczne smile więc ja daruję sobie dzisiejszy szał, zresztą nie lubię takich przymusowych "świąt" smile bojkotuję je wszystkie.

60

Jak zdrowo jeść pączki?
Tak samo jak śpieszyć się powoli, pływać po suchym oceanie, bawić się zimnymi ogniami, it.d..

Dzisiaj jeść pączek? Wolę zjeść (jeśli już) wtedy, gdy będę mogła kupić go bez stania w długiej kolejce i będzie naprawdę świeży. A poza tym... lepsze są owoce. smile

61 Ostatnio edytowany przez marakujka (2020-02-20 20:42:25)

KGB napisał/a:

"Klasycznego pączka nie można przygotować na parze czy wykorzystać jakąś inną technikę kulinarną, która omijałaby taką ilość tłuszczu, którą się do niego dodaje" - przyznaje dietetyk dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.

Dr Jarosz podkreśla jednak, że osoby dbające o linię muszą zwrócić uwagę również na to, czym pączek jest nadziany i polany. "Dodając lukier i nadzienie możemy zwiększyć wartość kaloryczną pączka nawet do 350 kalorii, podczas gdy zwykły ma ich około 250" - ostrzega. - Najmniej kaloryczne są pączki bez nadzienia. Wszystkie dodatki - dżem, powidła czy budyń - podniosą jego kaloryczność".

Jej zdaniem, chcąc ograniczyć kalorie najlepiej nie prószyć pączków dodatkowo cukrem i nie polewać lukrem. "Jeśli jemy pączki z nadzieniem, to lepiej zrezygnować z lukru. Jeśli z lukrem, to już bez nadzienia" - radzi dietetyk

A jakie wy macie sposoby na "zdrowe" jedzenie pączków dzisiaj??

Prościej jest odjąć sobie kalorii i tłuszczu skądśtam w tym dniu, niż modyfikować przepis robiąc w sumie z pączka niepączka.
Pani dietetyk zapomniała w swoim dietetycznym wzburzeniu przestrzec przed glutenem w pączusiach, więc dopowiem, że pączuszki powinny być z mąki bezglutenowej, a najlepiej w ogóle po co robić je z podejrzanej mąki, gdy lepiej zrobić je od razu z ciasta marchwiowego oczywiście stosując mąkę bezglutenową najlepiej jakąś egzotycznie deluxe brzmiącą np. mąkę z tapioki. big_smile ;D big_smile

Zjadłam dzisiaj jednego, zostały mi jeszcze dwa-trzy.

62

marakujka napisał/a:

Prościej jest odjąć sobie kalorii i tłuszczu skądśtam w tym dniu, niż modyfikować przepis robiąc w sumie z pączka niepączka.
Pani dietetyk zapomniała w swoim dietetycznym wzburzeniu przestrzec przed glutenem w pączusiach, więc dopowiem, że pączuszki powinny być z mąki bezglutenowej, a najlepiej w ogóle po co robić je z podejrzanej mąki, gdy lepiej zrobić je od razu z ciasta marchwiowego oczywiście stosując mąkę bezglutenową najlepiej jakąś egzotycznie deluxe brzmiącej np. na mące z tapioki.

Zjadłam dzisiaj jednego, zostały mi jeszcze dwa-trzy.

Ja też zjadłam i był po prostu pyszny smile Pozdrawiam wszystkich pączkopochlaniaczy w dniu dzisiejszym smile Cieszmy się życiem i pączkami w ostanie dni karnawału. W końcu zycie jest takie krótkie, cieszmy się nim smile

63

Miałam zjeść jednego, zjadłam 4.
Spłonę w piekle, ale za to szczęśliwa. big_smile

64 Ostatnio edytowany przez marakujka (2020-02-21 19:44:24)

Własnie, życie jest krótkie, więc można sobie dogodzić.
Wczoraj za dnia zjadłam tylko jednego, ale już dziś nad ranem wszamałam jeszcze dwa. Zresztą mam kaprys by sobie przedłużyć wczorajszego tłuściocha na dzisiejszy piąteczek - zawsze na drugi dzień lepiej smakuje. wink

65 Ostatnio edytowany przez Ajko (2020-02-22 22:30:21)

Dla mnie tłusty czwartek to dzień słodyczowy. Nie jadam na co dzień słodyczy, pozwalam sobie tylko w dni słodyczowe (urodziny, święta), ponieważ jestem słodyczoholiczką smile i nie mam umiaru. Tłusty czwartek nie jest po to by zdrowo jeść pączki i faworki, jest po to by się wreszcie można było zapomnieć. Pączki i faworki jem w sumie tylko raz w roku w tłusty czwartek. Zjadłam dużo, było mi niedobrze, ale jestem szczęśliwa smile. Kolejne pączki i faworki za rok.

Posty [ 1 do 65 z 66 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MEDYCYNA NATURALNA - ZIOŁA, ZDROWE ODŻYWIANIE, DIETY » Jak zdrowo jeść pączki w tłusty czwartek?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2023