Wczoraj będąc z koleżanką na kawie byłam świadkiem rozmowy dwóch panów siedzących obok przy stoliku i dzielących się własnymi opiniami. Z ich rozmowy wywnioskowałam, że obaj prowadzą własny biznes i mają kłopoty z rotacją pracowników, więc o pracownikach właśnie była mowa. W końcu zaczęli dyskutować na temat jaki powinien być porządany w ich własnej firmie pracownik idealny. Jeden z nich stawiał na lojalność i bezwzględne posłuszeństwo, wręcz uległość, drugi natomiast był przeciwnikiem takiego podejścia i zwrócił uwagę na pewność siebie, kompetencje i własne zdanie podwładnego (akceptował nawet dyplomatyczną i uzasadnioną odmowę wykonania polecenia).
A czym Waszym zdaniem powinien charakteryzować się doskonały pracownik, taki, którego same bez mrugnięcia okiem zatrudniłybyście we własnej firmie?
,,Mój" pracownik to osoba kompetentna, samodzielna i naprawdę dobrze zorganizowana. Stawiam na samodzielność, bo z doświadczenia wiem, że osoba, która ma problemy z podjęciem jakiejkolwiek decyzji jest raczej mało efektywna, do wszystkiego trzeba ją popychać. Dla mnie pracownik nie musi mieć z samej zasady pięciu dyplomów, znać sześciu języków, ani posiadać mnóstwa dodatkowych kwalifikacji, które nie będą wykorzystywane, ale ważne, aby był dobry w tym co robi (!) i świetnie wywiązywał z powierzonych zadań. No i oczywiście lojalność, tak, lojalność to bardzo ważna cecha.