Pracownik idealny :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

1

Temat: Pracownik idealny :)

Wczoraj będąc z koleżanką na kawie byłam świadkiem rozmowy dwóch panów siedzących obok przy stoliku i dzielących się własnymi opiniami. Z ich rozmowy wywnioskowałam, że obaj prowadzą własny biznes i mają kłopoty z rotacją pracowników, więc o pracownikach właśnie była mowa. W końcu zaczęli dyskutować na temat jaki powinien być porządany w ich własnej firmie pracownik idealny. Jeden z nich stawiał na lojalność i bezwzględne posłuszeństwo, wręcz uległość, drugi natomiast był przeciwnikiem takiego podejścia i zwrócił uwagę na pewność siebie, kompetencje i własne zdanie podwładnego (akceptował nawet dyplomatyczną i uzasadnioną  odmowę wykonania polecenia).

A czym Waszym zdaniem powinien charakteryzować się doskonały pracownik, taki, którego same bez mrugnięcia okiem zatrudniłybyście we własnej firmie?

,,Mój" pracownik to osoba kompetentna, samodzielna i naprawdę dobrze zorganizowana. Stawiam na samodzielność, bo z doświadczenia wiem, że osoba, która ma problemy z podjęciem jakiejkolwiek decyzji jest raczej mało efektywna, do wszystkiego trzeba ją popychać. Dla mnie pracownik nie musi mieć z samej zasady pięciu dyplomów, znać sześciu języków, ani posiadać mnóstwa dodatkowych kwalifikacji, które nie będą wykorzystywane, ale ważne, aby był dobry w tym co robi (!) i świetnie wywiązywał z powierzonych zadań. No i oczywiście lojalność, tak, lojalność to bardzo ważna cecha.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pracownik idealny :)

Zależy do czego ten pracownik jest zatrudniony. Przy taśmie w fabryce potrzeba nieskomplikowanej bio-maszyny, do opieki nad klientem potrzeba osoby samodzielnej.

"Jedno dla wszystkich" jest wymysłem komunizujących intelektualistów. Ich szczytowym osiągnięciem jest Trabant.

3

Olinko wielu pracodawców deklaruje, że chce mieć lojalnego pracownika. Tylko pytanie jaka jest powszechna definicja lojalnego pracownika? to taki mały off topic zanim zaczniemy szafować tym sformułowaniem.

Ja się kiedyś zaczęłam nad tym zastanawiać, bo np. skoro szukam pracy, jednocześnie jeszcze pracując i mój obecny pracodawca nic o tym nie wie, tzn. że właśnie nie jestem lojalnym pracownikiem ?
Albo skoro jestem źle traktowanym pracownikiem i na rozmowie mam powiedzieć dlaczego szukam nowej pracy to co czynić? skoro mówienie źle o obecnym/ poprzednim pracodawcy jest traktowane jako objaw braku lojalności?

Jak rozumiecie lojalność?

4

Olina napisał/a:

,,Mój" pracownik to osoba kompetentna, samodzielna i naprawdę dobrze zorganizowana. Stawiam na samodzielność, bo z doświadczenia wiem, że osoba, która ma problemy z podjęciem jakiejkolwiek decyzji jest raczej mało efektywna, do wszystkiego trzeba ją popychać. Dla mnie pracownik nie musi mieć z zasady pięciu dyplomów, znać sześciu języków, ani posiadać mnóstwa dodatkowych kwalifikacji, które nie będą wykorzystywane, ale ważne, aby był dobry w tym co robi (!) i świetnie wywiązywał się z powierzonych zadań. No i oczywiście lojalność, tak, lojalność to bardzo ważna cecha.

Mój mniej więcej też. Przez lojalność rozumiem rzetelną pracę na korzyść firmy i niepodkradanie informacji ani przedmiotów. Zakładam, że w każdej chwili może odejść - takie jego prawo.

Ale to może troszkę utopijne?

5

Lena napisał/a:

Albo skoro jestem źle traktowanym pracownikiem i na rozmowie mam powiedzieć dlaczego szukam nowej pracy to co czynić? skoro mówienie źle o obecnym/ poprzednim pracodawcy jest traktowane jako objaw braku lojalności?

Jak rozumiecie lojalność?

Myślę, że aż tak bardzo nie odbiegamy od tematu... smile
Mówienie źle o obecnym pracodawcy na rozmowie w sprawie nowej pracy generalnie nie jest mile widziane. No i oczywiście jest to nielojalność. Ale pracę zmienia się z bardzo różnych powodów, niekoniecznie musi być to złe traktowanie.

Choć Leno, zahaczyłaś o istotną stronę tego zagadnienia. Moim zdaniem złe traktowanie pracownika zwalnia go z lojalności. Tej cechy możemy wymagać o ile sami jesteśmy w stosunku do podwładnego w porządku.

A czym moim zdaniem jest lojalność? Powiem tak jak ja ją pojmuję będąc pracownikiem. Nie działam na szkodę pracodawcy (cokolwiek by to nie miało znaczyć), pilnuję jego dobrze pojętego interesu, nawet jeśli coś mi się nie podoba to na zewnątrz o tym nie mówię (w granicach takich, aby nie szkodzić, bo oczywiście w luźnych prywatnych rozmowach trzeba się czasem poskarżyć, aby sobie ulżyć smile), kiedy sytuacja tego wymaga stoję za nim murem, wyrażam się z szacunkiem, nie robię nic przeciwko niemu, pracuję wyłącznie na jego korzyść. Dużo, może i tak, ale jeśli kogoś naprawdę szanuję nie stanowi to dla mnie problemu.

6

Olinko dla mnie idealny pracownik to pracownik dopasowany do firmy, zespołu i stanowiska pracy. To znaczy osoba, która w sposób naturalny przejawia zachowania których wymaga firma, praca w zespole i stanowisko pracy. Dlatego słowo idealny powinno być rozpatrywane zawsze indywidualnie.

7

Agnieszka128 napisał/a:

Olinko dla mnie idealny pracownik to pracownik dopasowany do firmy, zespołu i stanowiska pracy. To znaczy osoba, która w sposób naturalny przejawia zachowania których wymaga firma, praca w zespole i stanowisko pracy. Dlatego słowo idealny powinno być rozpatrywane zawsze indywidualnie.

Oczywiście masz rację smile, zauważ jednak, że jest też zespół cech uniwersalnych, które są pożądane niemal na każdym stanowisku pracy.
Natomiast zgodzę się, że każda praca wymaga dodatkowo spełnienia określonych indywidualnych oczekiwań, które mogą być jednak ważne wyłącznie dla osoby budującej zespół. I to właśnie można zauważyć na podanym przeze mnie na samym początku przykładzie.

8

Czy mogłabyś Olino podać Twój zestaw cech uniwersalnych które są pożądane niemal na każdym stanowisku pracy?

Pozdrawiam:)

9

Proszę bardzo smile. Na pewno jest to pracowitość, odpowiedzialność, punktualność, rzetelność, zaangażowanie i mogłabym tak dalej. To są cechy, które moim zdaniem są pożądane na każdym (bez wyjątku) stanowisku pracy. Oczywiście nie każde stanowisko będzie wymagało każdej z tych cech w równym stopniu, niemniej każda z nich będzie zawsze mile widziana. Bo chyba się nie mylę?

10

Zgadzam się z Tobą w pełni:) Są to cechy o których marzy wielu pracodawców. Warto też wziąć pod uwagę, że wiele z nich zależy też od drugiej strony - to znaczy pracodawcy. Właściwe dopasowanie pracownika, system motywacyjny, styl kierowania itd. będą miały wpływ na ujawnianie się lub nie podanych przez Ciebie cech pracownika.

Pozdrawiam cieplutko:)

11

Ja bym zatrudniłam pracownika który jest bystry, pomysłowy, szczery, odpowiedzialny, oczywiście chętny do pracy, punktualny i uprzejmy. smile

12

Agnieszka128 napisał/a:

Zgadzam się z Tobą w pełni:) Są to cechy o których marzy wielu pracodawców. Warto też wziąć pod uwagę, że wiele z nich zależy też od drugiej strony - to znaczy pracodawcy. Właściwe dopasowanie pracownika, system motywacyjny, styl kierowania itd. będą miały wpływ na ujawnianie się lub nie podanych przez Ciebie cech pracownika.

Pozdrawiam cieplutko:)

Oczywiście, każdy pracownik powinien znaleźć się na właściwym miejscu (w zależności od kwalifikacji, predyspozycji, ale i cech osobowościowych) i tu właśnie pracodawca ma ogromną rolę do spełnienia. Warto więc umieć wnikliwie obserwować, wyłuskać, a później w pełni wykorzystywać te możliwości. Przedtem jednak trzeba umieć świadomie panować nad całym tym procesem, mieć oczy i uszy szeroko otwarte (co wbrew pozorom wcale nie jest zbyt częste), a w rezultacie obydwie strony mogą już tylko skorzystać- pracownik, bo zostanie doceniony i skierowany na właściwe miejsce, będzie więc prawdopodobnie osiągał satysfakcję, a pracodawca, bo osiągnie z tego wymierną korzyść.

Pozdrawiam równie ciepło smile.

13

Nic dodać nic ująć Olino:) Podpisuję się obiema rękoma pod Twoim postem;)

14 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2012-12-12 13:09:50)

Wiecie, generalnie wszystko w kwestii pracownika rozbija się tak naprawdę o to, kogo my szukamy. Na pewno pracownik w firmie ochroniarskiej będzie potrzebował innych predyspozycji, niż ten, który zajmuje się kotami hehe. Tak czy inaczej, warto jest sprawdzić przede wszystkim to, co takiemu siedzi w głowie np. spam czy czymś w tym guście.

15

Wszystko co napisałyście + pasja. Pracownik, który lubi swoją pracę zwykle wykonuje ją lepiej, z większym zaangżowaniem i dużo bardziej zależy mu na efektach, nawet jeśli nie przekładają się one na jego zarobki.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024