Gdy mniej doświadczona osoba dostaje awans. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Gdy mniej doświadczona osoba dostaje awans.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

1

Temat: Gdy mniej doświadczona osoba dostaje awans.

Witam

Postanowiłem stworzyć taki temat ponieważ powyższa sytuacja od tygodnia mocno mi doskwiera.
Otóż w mojej firmie pracuję w 4 osobowym zespole z trzema kobietami, ja jestem osobą z większym doświadczeniem i wiedzą co mogę udowodnić choćby tym że niejako szkoliłem dziewczyny aby nie popełniały błędów w pracy.
Gdy trzeba było to po pomoc zawsze udawały się do mnie a nie ja do nich.
Niecały tydzień temu dowiedziałem się że jedna z dziewczyn dostała awans i od czerwca będzie pracować stanowisko wyżej.
Nie będę ukrywać że szlag jasny mnie trafił i moja motywacja do pracy spadła o 100% ( no bo w końcu dziewczyna pracuje krócej i też nie miała lepszych statystyk ode mnie, co można łatwo udowodnić).

Ponadto przyznam że poczułem się trochę z dyskryminowany ponieważ nasza szefowa jest kobietą i odniosłem takie wrażenie że to mogło mieć spory wpływ przy decyzji.

Pytanie moje jest takie jak w tej sytuacji zareagować?
Zwolnić się jak znajdę coś innego?
Pracować dalej jak gdyby nigdy nic? (choć to łatwe nie będzie?)

Jak wy byście zareagowali?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Gdy mniej doświadczona osoba dostaje awans.

Porozmawiaj z szefową wprost.
ale awans jest na jakies określone stanowisko. I na tym stanowisku są potrzebne czasem konkretne predyspozycje i sama jako szefowa kiedyś dałabym awans komus kto sie najbardziej nadaje na to konkretne stanowisko, ale osoba która szkoli nowych pracowników powinna być wynagrodzona za to w pensji po prostu. zależy Ci na stanowisku tamtym czy wyższej wypłacie?
bo jak nie na stanowisku to zastanów się czy nie warto walczyć o podwyżkę po prostu.

3

Tom94 napisał/a:

Witam

Postanowiłem stworzyć taki temat ponieważ powyższa sytuacja od tygodnia mocno mi doskwiera.
Otóż w mojej firmie pracuję w 4 osobowym zespole z trzema kobietami, ja jestem osobą z większym doświadczeniem i wiedzą co mogę udowodnić choćby tym że niejako szkoliłem dziewczyny aby nie popełniały błędów w pracy.
Gdy trzeba było to po pomoc zawsze udawały się do mnie a nie ja do nich.
Niecały tydzień temu dowiedziałem się że jedna z dziewczyn dostała awans i od czerwca będzie pracować stanowisko wyżej.
Nie będę ukrywać że szlag jasny mnie trafił i moja motywacja do pracy spadła o 100% ( no bo w końcu dziewczyna pracuje krócej i też nie miała lepszych statystyk ode mnie, co można łatwo udowodnić).

Ponadto przyznam że poczułem się trochę z dyskryminowany ponieważ nasza szefowa jest kobietą i odniosłem takie wrażenie że to mogło mieć spory wpływ przy decyzji.

Pytanie moje jest takie jak w tej sytuacji zareagować?
Zwolnić się jak znajdę coś innego?
Pracować dalej jak gdyby nigdy nic? (choć to łatwe nie będzie?)

Jak wy byście zareagowali?

Wiedza i doświadczenie faktycznie są istotne, przy czym i wiedzę i doświadczenie można "zdobyć". Nabycie zaś miękkich umiejętności, tak cenionych nie tylko w pracy, nie jest tak proste, a dla niektórych poza ich możliwościami.

Pytasz o reakcję.
Gdyby moja motywacja do pracy spadłaby do zera, a tak o sobie napisałeś, to zwolniłabym się jak najszybciej, by nie zostać zwolnioną, gdy tylko zwierzchnicy zobaczą to, co wiem sama o sobie.
Myślenie o byciu dyskryminowanym na podstawach, które opisałeś, jest bardzo niebezpieczne. Dla Ciebie. Myśl o byciu ofiarą rzadko kogo motywuje do działania.
Pracować jakby nigdy nic? Jesteś dobrym aktorem? Potrafisz zagrać zadowolonego i zmotywowanego pracownika?

4

Szczerze to nie dziwię się Tobie.
Moim zdaniem powinieneś przedstawić sprawę przed szefową.
Zastanawia mnie inna sprawa - Twoje zdolności miękkie i autoprezentacji. Jak potrafisz się sprzedać?
Może właśnie tutaj jest pewne sedno, które jedna z pracownic wykorzystała lepiej.

5 Ostatnio edytowany przez BlackOxyde (2021-05-22 17:01:34)

Postaram się może odpowiedzieć z drugiej strony - w pewnym momencie pojawił się w mojej firmie konkurs na managera działu i jego zastępcę. Z samego działu, włącznie ze mną, do konkursu stanęły trzy osoby, ja - ze stażem w branży 2 lata i dwie koleżanki odpowiednio 7 i 12 lat doświadczenia. Wybrali mnie na zastępcę, pół roku później zostałam managerem. Myślę, że zdecydowała umiejętność do podejmowania decyzji pod presją czasu i stosunek do współpracownków (dziewczyna wybrana najpierw okazała się być mocno konfliktowa po awansie). Wiem, że z boku mogło to wyglądać, zwłaszcza dla dziewczyn, niesprawiedliwie, ale jeśli poszukiwali osoby o konkretnych umiejętnościach "międzyludzkich" i charakterze to sam staż pracy nie mógł zdecydować.

Oczywiście nie mi oceniać, jak jest w Twojej pracy i co zdecydowało w tym przypadku.

6

Najlepszy fachowiec niekoniecznie jest najlepszym przełożonym... to inne kompetencje.

7

Ja zauważyłam, że jak ktoś jest świetnym fachowcem, to nie pozwolą mu awansować bo  się nie opłaca pozbywac kogoś kto pomaga szybko ogarnąć problematyczne sytuacje.
1) Dziewczyna, moja koleżanka z pracy, szybka, mądra, ponadprzeciętne zdolności, ciągle przegrywała w konkursach. Było dla mnie logiczne dlaczego. Po co pozbywać się kogoś kto odwala robotę za innych?
2) Sytuacja opowiedziana.  Chłopak z ogromną wiedzą, w sumie jakby trzeba było sam w swoim dziale ogarnąłby wszystko. Oczywiście nie awansuje, bo bez niego menager by sobie nie poradził, nie ma innego tak dobrego i tak taniego pracownika dla tej firmy. Ciekawe jak długo będzie tam tkwił.

8

Tak długo jak będzie chciał.
Kiedyś w pracy zaproponowajo mi awans . Ale nie miałam planów robić tam kariery a w związku awansem przybyłoby mi obowiązków za podobną  w sumie kasę. 
Wysłuchałam pochwał i wynegocjowalam większe pieniądze na swmoim stanowisku.
Na awans skusiła się koledzy.
Więc proponuję  autorowi by się sam zastanowił na  czym w tej pracy mu zależy.

9

Na kompetencje składa się wiedza+doświadczenie+postawa, więc osoba podejmująca decyzję o awansie mogła brać pod uwagę więcej czynników niż samo doswiadczenie. Ale to tak na marginesie.
Na Twoim miejscu umowiłabym się z szefową na rozmowę, podczas ktorej poprosiłabym o przedstawienie kryteriów koniecznych do spełnienia, aby otrzymać awans. Jak nie bedzie pokrywało się to z zaistniałą sytuacją, w której awansowała koleżanka z mniejszym doświadczeniem, to zawsze możesz o tym wspomnieć i powiedzieć, jak demotywujące jest to dla Ciebie. Jako menedżer powinna dbać m.in. o motywację swoich podwladnych, więc zakladam, że Cię nie zbyje.

10

A ładne chociaż te koleżanki z pracy? Kobiety duża uwagę zwracają na wygląd i na prestiż społeczny faceta. U tej nowej kierowniczki raczej już nie masz szans, bo jesteś jej podwładnym. A co do pytania, jeśli masz jaja, powinieneś rzucić tę robotę w cholerę...i znaleźć sobie prace, w której bedą sie  z Tobą liczyć. Takie jest przynajmniej moje zdanie, choć sam jestem obiektem kpin jesli chodzi o pozycje społeczną...

11

Pozostaje Ci albo porozmawiać z kierowniczką i coś ugrać albo szukać nowej firmy i możliwości.

Pytanie, czy masz kompetencje na nowe stanowisko? Może potrzebne są umiejętności, nad którymi możesz popracować?

Czy kierowniczka jest dobrą kierowniczka czy słabą i awansuje nieodpowiednie osoby? Też może być, widziałam i takie sytuacje, gdzie kiepski kierownik faworyzował ludzi i swoimi pomysłami oraz zachowanie doprowadził do bardzo wysokiej rotacji. W takich sytuacjach najlepiej uciekać, słaby kierownik nie zmieni się w dobrego jak za machnięciem czarodziejskiej różdżki.

12

W moim przypadku jestem niemalże pewien że zdecydowały znajomości.
Kierowniczka i koleżanka która awansowała mają dobre kumpelskie relacje a relacje moje a kierownictwa są że tak powiem oficjalne więc myślę że to było kluczowym czynnikiem tutaj.
Cóż jak będzie okazja to zmienię pracę a i wówczas wygarnę kierowniczce co mi leży na wątrobie.

13

Ja jestem taką osobą, która przegoniła koleżankę z o wiele dłuższym stażem - ja ok 3 lat, ona chyba z 15. Ubiegałyśmy się o to samo stanowisko, była trzyetapowa rekrutacja i to ja dostałam pracę.

Staż pracy nie ma tu nic do rzeczy. Owa koleżanka jest znana z wykonywania połowy przydzielonego zadania, z tego, że zostawi coś w połowie i nawet nikogo nie poinformuje, z tego, że ledwie daje radę z obowiązkami na obecnym stanowisku. Dlaczego ktoś miałby jej powierzać wyższe stanowisko z większą odpowiedzialnością?

14

Na wyższym stanowisku mogą się liczyć zupełnie inne kompetencje, cechy i zadania też są inne. Co innego np planowanie, zarządzanie zespołem, negocjacje, rozmowy z klientem, prezentacje a co innego rzetelne wykonanie projektu, specjalistyczna wiedza, szczegółowość i dokładność, która może być kluczowa na niższym stanowisku.

15

Co byś nie zrobił i tak nie dostaniesz awansu za swoją koleżankę. W tym momencie wyższe stanowisko zostało już zajęte, więc nic się nie da zrobić. Myślę, że nie chodzi tu o dyskryminację, bo raczej faworyzowanie częściej występuje gdy szefem jest mężczyzna a awansowaną kobieta.

Jedyne co możesz zrobić to zastanowić się, czy jesteś zadowolony z tego co robisz i ile zarabiasz. W końcu praca jest po to, żeby zarabiać, a unoszenie się honorem i zwalnianie się nic tu nie daje

16

Miałam kiedyś w pracy podobną, a nawet gorszą sytuację. Była dziewczyna, nazwijmy ją Ania. Ania była słabym pracownikiem, niewiele umiała, miała problemy z logicznym myśleniem. Ale za to była głośna i robiła wokól siebie szum. Udawała wiecznie zapracowaną, mimo ze nic nie robiła. Przedstawiała cudze pomysły jako swoje. Przypisywała sobie cudzą pracę. Ja niestety jeszcze byłam za młodziutka, by w pore ogarnąć, co się dzieje. Starałam się być koleżeńska i jak pokazywała coś, co ja zrobiłam, jako rzekomo "nasze", to nie robiłam awantury. Dziś bym zachowała się inaczej. Tak czy inaczej Ania awansowała i jak już była na wyższym stanowisku, to dalej jechała na pracy innych. Ludzie byli wściekli, rozgoryczeni. Dużo osób liczyło na ten awans i ciężko na niego pracowało. I skończyło się tak, ze dziewczyna, która dotąd prowadziła za Anię całą komunikację po angielsku przestała jej pomagać. Tak się okazało, ze Ania wcale nie zna angielskiego i zaczęła wypisywać do klientów jakieś dziwne maile z Google Translatora. I tak się jej kariera skonczyła, ale i tak źle nie wylądowała, bo wypowiedzenie było za porozumieniem stron, a ona wyszła stamtąd mają w CV stanowisko kierownicze w logistyce i znalazła nową pracę bez problemu.

Dlatego każdej osobie radzę nie denerwować się, że awansował ktoś, kto zasłużył nawet jeśli jest to osoba młodsza, mniej doświadczona, może słabsza od nas w czymś. Skupmy się na sobie. Natomiast jak widzimy, że zamiast nas awansowała taka Ania, to dajmy jej się "wykazać" i niech pokaże, co naprawdę umie.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Gdy mniej doświadczona osoba dostaje awans.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024