Idealny pierwszy dzień w nowej pracy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Idealny pierwszy dzień w nowej pracy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1

Temat: Idealny pierwszy dzień w nowej pracy

Nowa praca to nowe oczekiwania i nadzieje, ale także stres czy aby na pewno uda nam się w niej odnaleźć, zaadaptować, poczuć na właściwym miejscu.

Oczywiście pierwsze wrażenie jest bardzo ważne, dlatego warto zadbać, aby było ono jak najlepsze.

W serwisie pracuj.pl znalazłam osiem kroków do idealnego pierwszego dnia w nowej pracy. Oto i one:
1. Wyśpij się, bo kiedy debiutujesz w nowej pracy nie możesz pozwolić sobie na senność i mimowolne ziewanie podczas spotkań.   
2. Odrób pracę domową - zanim przekroczysz próg nowej firmy, postaraj się dowiedzieć o niej jak najwięcej. 
3. Przygotuj wszystko (ubranie, buty, drugie śniadanie do pracy) dzień wcześniej, dzięki temu rano nie będziesz biegać i panikować, tylko skupisz się na tym, by wyglądać pewnie i profesjonalnie. Jeśli nie masz pewności czy w pracy obowiązuje dress code, po prostu zadzwoń do działu HR lub przyszłego szefa i zapytaj.
4. Nie spóźnij się. Najlepiej wcześniej sprawdź trasę dojazdu do pracy, a jeśli jedziesz samochodem zastanów się jak duże jest ryzyko, że utkniesz w kroku albo będziesz mieć problem z zaparkowaniem pojazdu. 
5. Weź ze sobą jakąś przekąskę, czyli na przykład jabłko, bakalie albo słodką bułkę. Bardzo prawdopodobne, że już pierwszy dzień będzie obfitować w nowe wrażenia i spotkania, które uniemożliwią ci spokojne zjedzenie obiadu. 
6. Nie żyj przeszłością, czyli unikaj przechwalania się swoimi dotychczasowymi osiągnięciami lub wspominania złych chwil z poprzedniej pracy. Zamiast tego obserwuj nowe środowisko, współpracowników i panujące między nimi relacje. Daj sobie kilka dnia na wdrożenie i zapoznanie z nowymi obowiązkami.
7. Nie wstydź się i przedstaw się pierwszy. Twój przełożony na pewno przedstawi Cię członkom Twojego nowego zespołu, ale czasem niemożliwe jest szybkie zapoznanie ze wszystkimi. Dlatego jeśli w kuchni podczas przygotowywania kawy spotkasz kogoś nowego, nie bój się go zaczepić i przedstawić. Na pewno zostanie to miło odebrane. Nie bój się też pytać – nie ma lepszego sposobu na wdrożenie. Zadajesz kolejne pytania i czujesz się z tym trochę głupio? Niesłusznie, takie jest prawo początkującego.
8. Zaufaj swojej intuicji i od początku graj fair. Nowi współpracownicy mogą od pierwszego dnia zasypywać cię "pomocnymi” komentarzami na temat innych członków zespołu czy zasad panujących w firmie. Wysłuchaj ich, ale pamiętaj, aby dać sobie chwilę na samodzielne wyrobienie opinii. Nowa praca to nowa, czysta karta w twoim życiu, nie zaczynaj jej pełen uprzedzeń i ze wszystkim graj fair.
Na koniec jeszcze jedna, bardzo ważna rada - nigdy nie zapominaj o uśmiechu. On naprawdę potrafi skrócić kilometry.

A Wy jak wspominacie swój pierwszy dzień w nowej pracy? Coś Was szczególnie zaskoczyło? Dodalibyście coś jeszcze do powyższej listy?

---------------
(Autorką tekstu, na podstawie którego powstał powyższy post, jest Maja Gotowska)

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Idealny pierwszy dzień w nowej pracy

Wiadomo ze pierwszy dzien w pracy jest stresujacy. Pamietam, ze nie moglam sie wyspac. Co z tego ze polozylam sie wczesniej spac zeby dluzej pospac,ale i tak rozmyslalam jak to bedzie,jak zostane przyjeta i tym podobne smile dla mnie byl to mega stresujacy dzien,chyba juz tak mam ze wszystko przezywam smile ale nie bylo zle,fajni ludzie. Dziewczyna ktora wprowadzala mnie w moje nowe obowiazki byla bardzo cierpliwa,pomocna,sympatyczna,polubilam ja. I tak po paru dniach sie wdrozylam. Wiadomo ze pierwsze dni sa trudne,ale wazne zeby byc pozytywnie nastawionym wobec ludzi/starac sie i bedzie dobrze smile

3

Ja bym powiedziała, że najlepiej się porządnie wyspać, to podstawa w pracy.

4

Najważniejsze jest dobre nastawienie - nie ma co się denerwować na zapas. Zresztą pierwsze kilka dni to zawsze jest okres adaptacji, więc inni będą też patrzeć na nas łaskawym okiem.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Idealny pierwszy dzień w nowej pracy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024