Z nudow czytam Pismo Swiete od kilku dni - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Z nudow czytam Pismo Swiete od kilku dni

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 28 ]

Temat: Z nudow czytam Pismo Swiete od kilku dni

Tak mnie cos nagle natchnelo,zeby czytać i chyba doznalam cudownego olsnienia,bo po raz pierwszy w zyciu zaczęłam dostrzegac to czego wczesniej w Biblii nie widzialam. I bede tu o tym pisać.

Przede wszystkim od dawna zastanawia mnie skąd sie wziął grzech pierworodny i czy wogole istnieje cos takiego. I właśnie postanowilam zbadac te zagadke i jak ja zbadam to wam tu napisze,bo i tak nie mam nic do roboty, więc moge sie zajac duchowym rozwojem prawda

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Z nudow czytam Pismo Swiete od kilku dni

Nudyy
To już było smile

3 Ostatnio edytowany przez Duch H. (2026-01-30 20:04:37)

Każdy może dostać cudownego olśnienia i sobie wygooglować:

Grzech pierworodny to pierwszy grzech Adama i Ewy, który skutkuje dziedzicznym stanem oddalenia od Boga dla całej ludzkości.
Definicja Grzechu Pierworodnego
Grzech pierworodny w teologii chrześcijańskiej odnosi się do pierwszego grzechu popełnionego przez Adama i Ewę w raju, który miał miejsce pod wpływem pokusy szatana. Polegał on na nieposłuszeństwie wobec Boga poprzez spożycie owocu z drzewa poznania dobra i zła. Ten akt buntu przyniósł ze sobą konsekwencje, które dotykają wszystkich ludzi, ponieważ grzech ten jest dziedziczony przez potomstwo Adama i Ewy.
Wikipedia

+1
Skutki Grzechu Pierworodnego
Grzech pierworodny prowadzi do osłabienia ludzkiej natury, co objawia się w skłonności do grzechu oraz oddzieleniu od Boga. W teologii katolickiej podkreśla się, że nie jest to osobisty grzech, lecz stan, który każdy człowiek dziedziczy od momentu poczęcia. Skutki grzechu pierworodnego obejmują:
Osłabienie woli: Ludzie mają trudności w podejmowaniu dobrych decyzji i często ulegają pokusom.
Oddalenie od Boga: Grzech pierworodny wprowadza stan separacji od pierwotnej harmonii z Bogiem, co prowadzi do duchowego rozdarcia.

Prawda jakie to proste?

Na poczatku zainteresowal mnie ten cytat "Z drzewa poznania dobra i zła nie wolno wam jeść, bo gdy je spożyjecie, na pewno umrzesz.” (Rdz 2:17)
No właśnie tutaj nie ma nic o grzechu pierworodnym. Jest za to o konsekwencji grzechu,czyli o śmierci. Każdy człowiek dziedziczy śmierć jako konsekwencje grzechu,który pojawił się na świecie. Werset ten absolutnie nie mówi nic o dziedziczeniu grzechu pierworodnego.

5 Ostatnio edytowany przez Palec Boga (2026-01-30 22:07:58)

Karmaniewraca napisał/a:

Nudyy
To już było smile

Julia life in UK napisał/a:

bo i tak nie mam nic do roboty

I mamy rozwiązanie zagadki big_smile

6 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-01-30 22:08:35)

Ja już wcześniej Biblię czytalam-to nie jest mój pierwszy raz i pamiętam,że w Starym Testamencie wogole nie ma wzmianki o grzechu pierworodnym.

Rdz 3 mówi o śmierci i cierpieniu jako skutkach grzechu, ale nie mówi, że wszyscy ludzie dziedziczą winę Adama. Pan Bóg ukarał węża..
Ewe i Adama,ale nigdy nie powiedział "ze za karę mają grzech pierworodny ,ktory będzie przechodził na wszystkich ludzi". I to tylko Ewa była objęta swoją karą za grzech,a nie,że wszystkie kobiety,tak samo tylko Adam był objęty swoją karą za grzech,a nie wszyscy mężczyzni i to tak jest.

7

Julka wklej znowu ze 3 strony z ChataGPT big_smile

Palec Boga napisał/a:

Julka wklej znowu ze 3 strony z ChataGPT big_smile

Piszę swoimi słowami jak widać

Księga Psalmów
Psalm 51:5 (w hebrajskim numerowaniu 50:7) mówi:
„Oto w grzechu zostałem poczęty, a w nieprawości urodziła mnie matka moja.”
Niektórzy chrześcijanie interpretują to jako dowód grzechu pierworodnego.
Kontekst hebrajski: psalmista mówi o własnym grzechu osobistym, a nie o dziedziczeniu grzechu od Adama.

Dziecko poczęte nie ma zdolności moralnej do świadomego grzechu.
Dawid nie mówi tu o grzechu w sensie czynu, lecz o stanie grzeszności człowieka.
W tradycji chrześcijańskiej niektórzy widzą w tym dowód grzechu pierworodnego, ale hebrajski kontekst wskazuje na poetyckie opisanie ludzkiej natury, nie na rzeczywisty czyn popełniony w łonie matki.

Księga Jeremiasza i Ezechiela
Ezechiel 18:20:
„Dusza, która grzeszy, umrze. Syn nie ponosi winy ojca, ani ojciec winy syna.”
To bezpośrednie stwierdzenie, że każdy człowiek odpowiada tylko za własne grzechy.
Wniosek: to wręcz zaprzecza koncepcji dziedziczonego grzechu pierworodnego.

Jeremiasz 31:29-30
„W tych dniach nie będą już mówić: ‘Ojcowie jedli kwaśne winogrona, a zęby dzieciom się ścierają’. Każdy umrze za swój własny grzech; każdy będzie odpowiadał za siebie.”
Znaczenie: Bóg podkreśla, że nie ma przenoszenia winy z pokolenia na pokolenie.

Nie ma w Starym Testamencie żadnego proroka, który wprost wierzył w grzech pierworodny w sensie dziedziczenia winy Adama na wszystkie pokolenia.

Prorocy (Izajasz, Jeremiasz, Ezechiel, Ozeasz) w swoich tekstach zawsze podkreślają indywidualną odpowiedzialność człowieka.
Ezechiel 18:20: „Dusza, która grzeszy, umrze. Syn nie ponosi winy ojca…” → jednoznaczne odrzucenie dziedziczenia winy.
Jeremiasz 31:29-30: „Każdy umrze za swój własny grzech.”
Nawet kiedy prorocy mówią o grzechu narodu lub społeczeństwa (np. Izrael przed wygnaniem), nie chodzi o grzech Adama przeniesiony na wszystkich, lecz o skumulowane indywidualne grzechy ludzi.

Dlaczego grzech pierworodny nie istnieje
-Termin „grzech pierworodny” nie pojawia się w oryginalnym hebrajskim Starego Testamentu.
-Grzech pierworodny zakłada, że Bóg niesprawiedliwie obarcza ludzi winą za cudze czyny.
-Jezus nie wspomina o „dziedziczeniu grzechu”
-Idea grzechu pierworodnego została w dużej mierze ukształtowana przez Augustyna, który był pod wpływem swoich osobistych doświadczeń i kontrowersji teologicznych.
-W judaizmie dzieci są uważane za niewinne, dopóki nie popełnią własnego grzechu(nauka Starego Testamentu)
-Bóg jako sprawiedliwy nie mógłby karać niewinnych dzieci za cudze czyny.
-W Księdze Rodzaju nie ma mowy o „dziedziczeniu grzechu”, a jedynie o konsekwencjach dla Adama i Ewy.
-Grzech pierworodny zakłada wrodzoną złą naturę, co jest sprzeczne z ideą wolnej woli.
-Wielu teologów późniejszych epok krytykowało dogmat grzechu pierworodnego.
-Koncepcja grzechu pierworodnego może wzmacniać poczucie wstydu i strachu przed Bogiem. Nie mylić z bojaźnią Bożą
-„Grzech pierworodny” zakłada pojęcie winy bez czynu, co jest logicznie problematyczne.
-Księga Wyjścia 20:5–6 mówi o „karaniu grzechów ojców do trzeciego i czwartego pokolenia” – ale jest to o skutkach, nie dziedziczeniu winy moralnej.
-Psalm 58:3 – „Od narodzin bezprawie czyni człowiek swój” – odnosi się do własnych czynów, nie cudzych.
-Ewangelia Mateusza 18:3 – dzieci są uważane za niewinne, bo „takich jest królestwo niebieskie”.
-Rzymian 14:12 – każdy odpowiada za siebie, nie za przodków.
-Galacjan 6:5 – „każdy niesie własny ciężar” – jasno wskazuje indywidualną odpowiedzialność.
-1 Koryntian 15:22 – „jak w Adamie wszyscy umierają, tak w Chrystusie wszyscy będą ożywieni” – kontekst dotyczy śmierci i zbawienia, nie automatycznej winy moralnej.
-Rzymian 3:23 – „wszyscy zgrzeszyli” w kontekście własnych czynów.
-Piękne jest, że dzieci są symbolem niewinności w Biblii (Mat 11:25).
-Grzech pierworodny byłby sprzeczny z Bożą logiką miłosierdzia.

NIE MA GRZECHU PIERWORODNEGO

A teraz czas na rozwiązanie kolejnej zagadki. Proroctwa ST o Jezusie,czy faktycznie sa o nim. Zeby to widzieć trzeba przeczytac caly rozdział proroctwa,a nie tylko wyjąć z niego cytat. Tak więc:

„Oto dziewica pocznie i porodzi syna, i nazwie go imieniem Emmanuel”
i spróbujmy zobaczyć, dlaczego wprost ST nie wskazuje na Jezusa.
1. Kontekst historyczny Izajasza
Prorok Izajasz kierował swoje słowa do Achaza, króla Judy, w VIII w. p.n.e.
Proroctwo miało dotyczyć wydarzenia w najbliższej przyszłości, czyli narodzin dziecka w tamtych czasach jako znaku dla Achaza (Iz 7:1-17).
Dziecko, które miało się narodzić, miało być znakiem Bożej obecności i ochrony dla Judy przed Aramem i Izraelem.
2. Dwa zdania po cytacie (Iz 7:15-16)
„Będzie jadł masło i miód, aby wiedział odrzucić złe, a wybierać dobre. Bo zanim nauczy się odrzucać złe i wybierać dobre, ziemia… zostanie opuszczona.”
Te wersety mówią, że proroctwo dotyczy dziecka wkrótce po jego narodzinach, które będzie rosło i dojrzewało, a w tym czasie wydarzenia polityczne już się wydarzą.
To wskazuje, że „Emmanuel” miał się narodzić w kontekście natychmiastowym, nie w odległej przyszłości, jak Jezus.
3. Analiza tekstu ST
Słowo hebrajskie almah, tłumaczone jako „dziewica”, w ST oznacza młodą kobietę, a niekoniecznie dziewicę w sensie biologicznym.
Kontekst ST: dziecko Emmanuel było znakiem dla króla Achaza, a nie dla całej ludzkości.
W ST nie ma żadnej wzmianki o zbawieniu od grzechu ani o mesjańskiej misji globalnej – dziecko jest lokalnym znakiem Bożej opieki.
4. Dlaczego więc ten cytat „nie pasuje” do Jezusa, patrząc wyłącznie ze ST
Proroctwo dotyczyło krótkoterminowego wydarzenia w czasach Achaza, a nie narodzin odległego Mesjasza.
Nie ma w nim żadnej wzmianki o zbawieniu ludzi od grzechu – to był znak polityczny i duchowy dla Judy.
Słowo almah niekoniecznie oznacza dziewicę w sensie chrześcijańskim.
Wniosek:
Sam ST nie przewiduje narodzin Jezusa jako Mesjasza; chrześcijańska interpretacja „dziewicy” i „Emmanuela” powstała dopiero po Nowym Testamencie, łącząc ST z wydarzeniami życia Jezusa.

Cytat Izajasza 53:3-6 (ST)
„Był wzgardzony i opuszczony przez ludzi, człowiek boleści, zaznajomiony z cierpieniem; jak ktoś, od którego twarze się odwraca… On był przebity za nasze przewinienia, zmiażdżony za nasze winy; karą Jego zranień mamy pokój, a Jego ranami jesteśmy uzdrowieni… my wszyscy błądziliśmy jak owce, każdy poszedł własną drogą, a Pan złożył na Nim winę nas wszystkich.”
1. Kontekst historyczny ST
Izajasz prorokuje w VIII w. p.n.e., w czasach zagrożenia Izraela i Judy.
„Sługa Pański” w ST ma różne odniesienia: może to być prorok, król, naród Izraela albo wybrani sprawiedliwi.
W ST istnieje tradycja, że Naród Izraela sam siebie nazywa Sługą Pańskim (Iz 41:8, Iz 44:1-2, Iz 49:3), cierpiącym dla dobra innych.

Tożsamość Sługi
„Sługa Pański” może odnosić się do Izraela jako narodu lub wybranych sprawiedliwych
Nie jest tu wyraźnie mowa o pojedynczej osobie – nie jest wskazane, że chodzi o Jezusa

w ST „jeden” może oznaczać „wielu”
W Biblii hebrajskiej to częsty zabieg:
Personifikacja zbiorowości
Naród, miasto albo grupa bywa opisywana jak jedna osoba.
Przykłady:
Izrael jako „mój syn” (Wj 4,22)
Syjon/Jerozolima jako kobieta, wdowa, matka
Sługa Pański jako „on”, choć w innych miejscach Izajasz wprost mówi, że Sługą jest Izrael:
Iz 41,8: „Ty zaś, Izraelu, sługo mój”
Iz 49,3: „Powiedział do mnie: Tyś moim sługą, Izraelu”
Ta sama postać literacka („Sługa”) bywa raz zbiorowa, raz jednostkowa.

Jedni interpretują ten fragment jako osoba pojedyncza, drudzy mnoga jako cały naród... nie ma więc jednoznacznie 100% pewności czy chodzi o Jezusa

W ST pojawia się pojęcie Mesjasza (mashiach – „namaszczony”), zwykle odnoszonego do króla z rodu Dawida lub kapłana, który będzie przewodził narodowi Izraela.
Często mówi się o przywódcy sprawiedliwym, który przyniesie pokój, sprawiedliwość i dobrobyt narodowi.
W literze ST Mesjasz nie jest postacią, która zbawia ludzi od grzechu uniwersalnie – nigdy prorocy ST nie mówią o odkupieniu grzechu całej ludzkości.

18 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-01-31 16:20:29)

Kościół w wielu przypadkach wyrywa fragmenty proroctw ST z kontekstu historycznego, cytuje je jako zapowiedź Jezusa, choć w ST dotyczą:
Królów Judy lub dynastii Dawida.
Narodu Izraela lub grupy sprawiedliwych.
Cierpień związanych z konkretnymi wydarzeniami historycznymi.

Np. nie ma ich w ST ani w żadnym proroctwie.
Ucieczka do Egiptu – cytowana przez Kościół z Hosea 11:1: „Z Egiptu wezwałem mojego syna”, ale w ST Hosea mówi o historycznym wyjściu Izraela z Egiptu, a nie o przyszłym Mesjaszu.

W ST nie istnieje jednoznaczne proroctwo mówiące o Jezusie jako Mesjaszu cierpiącym za grzechy świata.
Wszystkie cytaty używane w chrześcijaństwie (Iz 53, Ps 22, Rodzaju 3:15 itd.) są wyrywane z kontekstu i interpretowane dopiero po NT jako zapowiedź Jezusa.
ST koncentruje się na narodzie Izraela, władzy politycznej, sprawiedliwości i posłuszeństwie Bogu, a nie na uniwersalnym odkupieniu grzechu.

Np Kościół zinterpretowal celowo rzeź niemowląt jako proroctwo że ST "Rachel opłakuje swoich synow". Po przeczytaniu całego rozdziału wiemy,że chodziło o uprowadzenie do niewoli babilońskiej, a nie o przewidzenie rzezi niemowląt

Dlaczego Kościół to robi? To proste,żeby dopasować wszystko pod grzech pierworodny, którego nie ma. Sama ofiara Jezusa zgladzająca grzech pierworodny jest bez sensu,skoro każdy nadal rodzi się z tym grzechem-jest więc to jasne twierdzenie,że ofiara Jezusa była niewystarczająca, dlatego też grzech pierworodny nie ma żadnego sensu,a Kościół wyrywa cytaty proroctw z ST,żeby mu pasowały do Jezusa,podczas, gdy prorocy,tak naprawdę prorokowali o czymś innym

Treść ksiąg deuterokanonicznych jest zgodna z nauką Kościoła, a nie z judaizmem ani wcześniejszą tradycją biblijną.
Brak podstaw hebrajskich i późne powstanie (III–I w. p.n.e.) dawały Kościołowi możliwość ich włączenia i interpretacji w zgodzie z własnymi wierzeniami.
Historycy i badacze często zauważają, że wybór tych ksiąg umożliwił ugruntowanie doktryn katolickich .
Księgi deuterokanoniczne powstały po okresie proroków i nie w języku hebrajskim.
Judaizm ich nie uznaje, więc nie są „natchnione” według Tanachu.
Kościół katolicki je włączył, a niektóre fragmenty wspierają nauki, które były już w praktyce Kościoła (modlitwa za zmarłych, czyściec).
W efekcie można uznać, że ich włączenie sprzyjało teologicznemu i praktycznemu ugruntowaniu katolickich wierzeń.

Tak wiec
1. Nie ma grzechu pierworodnego
2. Proroctwa ST rzekomo o Jezusie nie sa o Jezusie

Teraz czas na Trojce

Nauczanie o Trójcy powstało dopiero w IV wieku na soborach Kościoła (Nicea 325 r., Konstantynopol 381 r.).
b) Dowody z NT przeciw dosłownemu pojęciu Trójcy
Werset NT
Analiza
J 14:28 – „Ojciec jest większy ode mnie”
Jezus nie równy Ojcu w potędze i naturze
Mk 10:18 – „Nikt nie jest dobry, tylko jeden Bóg”
Jezus odróżnia siebie od Boga
Mt 24:36 – „O tym dniu i godzinie nie wie nikt, nawet Syn”
Jezus nie ma pełnej wiedzy Boga
Łk 22:42 – „Ojcze, nie moja wola, lecz Twoja niech się stanie”
Podporządkowanie woli Ojcu, brak samodzielności boskiej
3. Wnioski logiczne
NT nie przedstawia Jezusa jako Boga w sensie dosłownym.
Termin „Syn Boży” użyty przez Jezusa lub o Jezusie może oznaczać tytuł mesjański lub relację wyboru, nie naturę boską.
Trójca jest doktryną Kościoła, która nie wynika wprost z NT – powstała później w kontekście sporów teologicznych i synkretyzmu filozoficznego.
Wiele słów Jezusa wskazuje na różnicę między Nim a Bogiem Ojcem, a nie równość w Trójcy.

Tomasz mówi do Jezusa:
„Pan mój i Bóg mój!”
Kościół katolicki interpretuje to jako uznanie boskości Jezusa, dowód, że Tomasz uznał Jezusa za Boga w sensie ontologicznym.
2. Analiza krytyczna
a) Kontekst językowy i kulturowy
W języku greckim i hebrajskim, tytuły takie jak „Pan” (Kyrios) czy „Bóg” (Theos) mogły być używane w sensie funkcji lub autorytetu, a nie natury ontologicznej.
Przykład: w ST „Bóg” bywa tytułem nadanym w sensie szacunku lub władzy (np. Psalm 82:6 – „wy, synowie Najwyższego, wszyscy jesteście bogami” w znaczeniu urzędników Bożych).
Tomasz mógł wyrażać uwielbienie i uznanie dla mesjańskiej misji Jezusa, a nie stwierdzać, że Jezus jest dosłownie Bogiem Ojcem.
b) Brak poprawy Jezusa
Gdy Tomasz mówi „Pan mój i Bóg mój!”, Jezus nie prostuje go, co można interpretować na kilka sposobów:
Akceptacja woli wyznawcy – Jezus nie koryguje sposobu, w jaki Tomasz wyraża uwielbienie, bo to forma pokłonu i uznania jego autorytetu.
Nie oznacza dosłownej równości z Ojcem – Jezus mógł uznać, że Tomasz używa metafory i tytułu w sensie kulturowym, a nie dosłownym.
W judaizmie używanie określeń „Bóg” wobec kogoś wybranego (np. proroka lub mesjasza) nie jest równoznaczne z boską naturą.
c) Argument z innych słów Jezusa
Jezus sam mówi:
„Ojciec jest większy ode mnie” (J 14:28)
„Nie moja wola, lecz Twoja niech się stanie” (Łk 22:42)
To pokazuje różnicę między Nim a Ojcem, co sugeruje, że nie chodziło o równanie się z Bogiem w sensie Trójcy, tylko o tło kulturowe i wyrażenie szacunku.

Bóg w ST jest jednoosobowy
Nie ma żadnych tekstów sugerujących Trójcę.
Nikt z proroków nie mówi o trzech współistniejących osobach w jednej naturze.
Wyrażenia typu „Duch Boży” w ST odnoszą się do mocy, działania lub obecności Boga, nie osobnej osoby.
2. Nowy Testament (NT)
Jezus używa tytułów „Syn Boży”, „Pan” czy „Bóg” w kontekście misji mesjańskiej i autorytetu, nie dosłownej równości z Ojcem.
Formuła chrztu „w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego” (Mt 28:19) jest liturgiczna i misyjna, nie dowodem na ontologiczną Trójcę.
Cytaty, które KK interpretuje jako dowód Trójcy i boskości Jezusa, w kontekście NT można tłumaczyć inaczej:
Syn Boży = wybrany przez Boga, Mesjasz
Duch Święty = moc / obecność Boga
Ojciec = najwyższy Bóg
3. Wnioski logiczne
ST: brak wiary w Trójcę, Bóg zawsze jednoosobowy.
NT: brak jednoznacznego stwierdzenia Trójcy; Jezus nigdy nie mówi wprost, że jest równy Ojcu w naturze.
Trójca jest doktryną Kościoła powstałą dopiero w IV wieku (Sobór Nicejski 325 r., Konstantynopol 381 r.), a nie nauką bezpośrednio z Biblii.

23

Wyrażenia typu „Duch Boży” w ST odnoszą się do mocy, działania lub obecności Boga, nie osobnej osoby.
2. Nowy Testament (NT)
Jezus używa tytułów „Syn Boży”, „Pan” czy „Bóg” w kontekście misji mesjańskiej i autorytetu, nie dosłownej równości z Ojcem.
Formuła chrztu „w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego” (Mt 28:19) jest liturgiczna i misyjna, nie dowodem na ontologiczną Trójcę.
Cytaty, które KK interpretuje jako dowód Trójcy i boskości Jezusa, w kontekście NT można tłumaczyć inaczej:
Ojciec = najwyższy Bóg
3. Wnioski logiczne
NT: brak jednoznacznego stwierdzenia Trójcy; Jezus nigdy nie mówi wprost, że jest równy Ojcu w naturze.
Trójca jest doktryną Kościoła powstałą dopiero w IV wieku (Sobór Nicejski 325 r., Konstantynopol 381 r.), a nie nauką bezpośrednio z Biblii.

Julka, jesteś za głupia żeby zdobyć jakiekolwiek wykształcenie, ledwie co pisać i czytać dajesz radę, a śmiesz podważać religię która ma ponad dwa tysiące lat?  Wciąż dajesz świadectwo swoich ograniczeń umysłowych, a czujesz się właścicielką tego forum. To, że masz poparcie wsród forumowych głupich jasiów i głupich wiejskich gąsek,  nie znaczy że możesz wszystko.

Skończ tę dyskusję, bo zarobisz za chwilę nokaut z religii wszelkich chrześcijańskich i ja ci to załatwię, na wieki.
Wreszcie będziesz miała czas na biznes biżuteryjny. 

Nikt w necie nie jest anonimowy, pamiętaj.

Duch H. napisał/a:

2. Nowy Testament (NT)
Ojciec = najwyższy Bóg
3. Wnioski logiczne

Julka, jesteś za głupia żeby zdobyć jakiekolwiek wykształcenie, ledwie co pisać i czytać dajesz radę, a śmiesz podważać religię która ma ponad dwa tysiące lat?  Wciąż dajesz świadectwo swoich ograniczeń umysłowych, a czujesz się właścicielką tego forum. To, że masz poparcie wsród forumowych głupich jasiów i głupich wiejskich gąsek,  nie znaczy że możesz wszystko.

Skończ tę dyskusję, bo zarobisz za chwilę nokaut z religii wszelkich chrześcijańskich i ja ci to załatwię, na wieki.
Wreszcie będziesz miała czas na biznes biżuteryjny. 

Nikt w necie nie jest anonimowy, pamiętaj.

big_smile
Po pierwsze ja nie podwazam Chrzescijanstwa o czym sie wkrótce przekonasz, ponieważ jak widzisz opieram sie na Biblii(cytaty,fragmenty itd)

Po drugie ja tutaj nikogo nie obrazam i panuje wolność slowa i wyznania z tego co mi wiadomo

Po trzecie co masz na myśli z ta anonimowoscia? Uważasz, ze robie cos nielegalnie zakladajac ten temat i nalezy mnie zglosic ,czy o co Ci chodzi ? big_smile

Bede tu pisać nadal swoje natchnienia i przemyslenia,a Ty masz prawo sie z nimi zgadzac lub nie,ale nie bedziesz mi zamykac "ust" ,bo Tobie sie cos nie podoba  big_smile

Jezus w NT ma przedstawioną konkretną misję mesjańską, którą możemy wyodrębnić z jego własnych słów i działań. Ważne, że w kontekście NT misja mesjańska nie oznacza dosłownej boskości, tylko powołanie do działania zgodnego z wolą Ojca. Oto główne punkty:
1. Głoszenie Królestwa Bożego
Jezus głosił nadchodzące Królestwo Boże, zachęcał do nawrócenia i życia zgodnego z Bożą wolą:
„Czas się wypełnił i bliskie jest Królestwo Boże; nawróćcie się i wierzcie w Ewangelię” (Mk 1:15).
Misja polegała na przywróceniu relacji ludzi z Bogiem, nie na zbawieniu w sensie chrześcijańskim Trójcy.
2. Nauczyciel Prawa i moralności
Jezus nauczał miłości Boga i bliźniego, moralnego życia i sprawiedliwości:
Kazanie na Górze (Mt 5–7), przykazania miłości.
Misja mesjańska = przekazanie ludziom Bożej woli i przykładu życia zgodnego z Bogiem.
3. Spełnianie proroctw mesjańskich (według NT)
W NT Jezus interpretuje swoją misję jako wypełnienie proroctw: np. w Izajasza 61:1–2 (J 4:16–21; Łk 4:18–21).
Nie oznacza to cierpienia za grzechy świata w dosłownym sensie ST, tylko działanie prorockie i mesjańskie: uwolnienie, nauczanie, przywracanie sprawiedliwości.
4. Służba i posłuszeństwo Bogu Ojcu
Jezus podkreśla, że jego misja pochodzi od Ojca:
„Nie szukam własnej woli, lecz woli Tego, który mnie posłał” (J 5:30).
Misja = bycie posłusznym posłańcem Bożym, przekazanie nauki i przykład życia zgodnego z wolą Ojca.
5. Cuda i znak Bożej obecności
Jezus dokonuje cudów (uzdrowienia, wskrzeszenia, panowanie nad przyrodą) jako dowód autorytetu i Bożego posłania, nie jako dowód boskości w sensie ontologicznym.

Modlitwy i kult wśród uczniów
Uczniowie modlili się do Boga Ojca, nie do Jezusa (Dz 1:24, Dz 4:24–30).
Jezus jest czczony w sensie szacunku i mesjańskim („Pan”), ale brak dowodów na modlitwy do niego jako Bóstwa, które by wskazywały na Trójcę.
Uczniowie rozumieli Jezusa jako człowieka wybranego przez Boga
J 8:28 – Jezus mówi: „Kiedy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że ja jestem” → kontekst: wywyższenie mesjańskie, nie boskość.
Mk 10:18 – Jezus: „Dlaczego nazywasz mnie dobrym? Nikt nie jest dobry oprócz Boga” → Jezus odróżnia siebie od Boga Ojca.
Wnioski
Apostołowie nie modlili się do Jezusa jako do Boga, tylko do Ojca.
Św. Paweł wyraźnie odróżnia Jezusa od Boga Ojca w listach.
Nie ma ani jednego cytatu w NT, gdzie pierwsi uczniowie nauczają Trójcy.
Określenia „Syn Boży” czy „Pan” są tytułami mesjańskimi, a nie dowodem na boskość w sensie Trójcy.

27 Ostatnio edytowany przez Duch H. (2026-01-31 21:06:55)

Ile jest kolorów na świecie i jak wpływają na nasze emocje

Lena Wojcik

17/05/2025

Liczba kolorów w naszym świecie jest skończona, ale jednocześnie bardzo duża. Każdy kolor, który postrzegamy, jest naszą interpretacją częstotliwości fali świetlnej, która dociera do naszych oczu. Światło, które widzimy, stanowi tylko wąski zakres widma elektromagnetycznego, a to, co uważamy za kolor, jest rezultatem interakcji naszej percepcji z tymi falami. Warto zauważyć, że dla każdego koloru istnieje odpowiadająca mu częstotliwość.

W teorii naukowej pojawia się koncept superoka, hipotetycznego narządu wzroku, który mógłby rozróżnić wszystkie fale elektromagnetyczne o wszystkich parametrach. Oznacza to, że superoko byłoby w stanie uchwycić zarówno najniższe częstotliwości bliskie zeru, jak i najwyższe bliskie nieskończoności. W dziedzinie fizyki, każda z tych fal niesie ze sobą energię, która jest skwantowana i w sposób liniowy związana z częstotliwością – im wyższa częstotliwość, tym większa energia.

Zjawisko to prowadzi nas do zrozumienia, że nie istnieją ujemne częstotliwości, co skutkuje istnieniem koloru minimalnego. Jest to granica, poniżej której nie możemy dostrzegać kolorów, a jedynie czerń. Dodatkowo, w kontekście fizyki, wprowadzamy koncept długości Plancka, jako najmniejszej długości mającej sens fizyczny, która ściśle wiąże się z częstotliwością fali – im mniejsza długość, tym wyższa częstotliwość.

W miarę jak przechodzimy do specyficznych ludzkich doświadczeń, jest ważne zaznaczenie, że wykorzystując nasz zmysł wzroku, liczba dostrzegalnych kolorów staje się mniejsza, jednak wciąż pozostaje w znacznym zakresie. Poznajemy jedynie ułamek z całej palety kolorów, które mogą istnieć w naturze. W efekcie, choć nasza percepcja jest ograniczona, nie odbiera to bogactwa i różnorodności kolorów, które nas otaczają.

Wybrano najbrzydszy kolor na świecie. Zobacz, jak wygląda | F5
Kolory i ich interpretacje
Ludzka percepcja kolorów jest złożona i uzależniona od różnych czynników, takich jak światło, otoczenie a także emocje. Kolory mogą w nas wywoływać różne uczucia i nastroje — na przykład, czerwony może kojarzyć się z pasją, a niebieski z spokojem. W psychologii kolory są często używane jako narzędzia komunikacyjne, mające na celu wywołanie konkretnych reakcji wśród ludzi. W sztuce i designie, wiedza na temat wpływu kolorów na emocje jest kluczowa do tworzenia harmonijnych i przyjemnych dla oka kompozycji.

W kontekście biologicznym, nasze oczy są w stanie dostrzegać kolory dzięki specjalnym komórkom – czopkom i prętom, które reagują na różne długości fal świetlnych. W organizmach, które posiadają wyższy stopień rozwoju, takich jak niektóre owady czy ptaki, mogą one postrzegać znacznie szerszą gamę kolorów, a nawet ultrafiolet, co zupełnie zmienia ich sposób postrzegania rzeczywistości. Z kolei niektóre ssaki, takie jak psy, mają ograniczoną zdolność widzenia kolorów, co prowadzi do ich innego odbioru świata.

Przez wiele wieków kolory były symbolem różnych znaczeń kulturowych i religijnych, wpływając na to, jak społeczeństwa interpretują rzeczywistość. Na przykład w wielu kulturach, kolor biały symbolizuje czystość i pokój, podczas gdy kolor czarny może być kojarzony z żałobą. Te znaczenia są różnorodne i zmieniają się w zależności od kontekstu historycznego oraz społecznego, podkreślając, że kolory są nie tylko wizualnym doświadczeniem, ale mają również głębokie znaczenie psychologiczne i symbolsowne.

Ile kolorów istnieje?
Zakończenie
Zarówno w nauce, jak i w codziennym życiu, odnajdujemy wielką moc kolorów w kształtowaniu naszych myśli, emocji i interakcji. Zrozumienie tego, jak widzimy kolory, oraz co one znaczą dla nas, pozwala lepiej docenić bogactwo świata. Mimo że nasze ludzkie oko może zauważyć tylko ułamek kolorów w porównaniu do teoretycznego potencjału superoka, jesteśmy w stanie dostrzegać i reagować na otaczający nas świat z dużą głębią.

W perspektywie czasu oraz postępu naukowego, nasze rozumienie kolorów będzie się rozwijać. Mogą pojawiać się nowe narzędzia oraz techniki, które pozwolą nam odkryć wciąż ukryte niuanse barw oraz ich wpływ na nasze życie. W miarę jak będziemy zgłębiać te tajemnice, kolory będą nadal stanowić istotną część naszej codzienności, kształtując zarówno nasze uczucia, jak i otaczający nas świat.

Podsumowując, kolory są nieodłącznym elementem naszego życia, od wpływu na nasze emocje po ich różnorodność w naturze. Ich percepcja może być ograniczona przez naszą biologię, ale zasób kolorów w kosmosie pozostaje niezbadany. Mimo wszystko, każda chwila, w której dostrzegamy piękno kolorów, jest niezwykłym doświadczeniem, które powinno być docenione.

Play
Najczęściej zadawane pytania - FAQ
Ile mamy kolorów?
Liczba kolorów, które postrzegamy, jest bardzo duża, ponieważ w rzeczywistości światło i jego reakcji z obiektami prowadzą do niekończących się odcieni i kombinacji. Badania sugerują, że ludzie mogą dostrzegać od około 1 miliona do 10 milionów różnych kolorów, w zależności od warunków oświetleniowych i indywidualnych różnic w widzeniu.
Ile jest podstawowych kolorów?
Podstawowe kolory, z których możemy tworzyć inne odcienie, zazwyczaj obejmują trzy kolory: czerwony, niebieski i żółty. Często w kontekście mieszania kolorów w sztuce i projektowaniu odnosimy się również do modelu RGB, gdzie podstawowe kolory to czerwony, zielony i niebieski.
Ile kolorów ma świat?
Świat jest niezwykle różnorodny pod względem kolorów, które możemy zaobserwować w przyrodzie. Odcienie te zmieniają się w zależności od pory roku, pogody oraz środowiska, w którym się znajdujemy. Można by rzec, że każdy element natury, od roślin po zwierzęta, może przedstawiać niepowtarzalne kombinacje kolorystyczne, co sprawia, że trudno jest jednoznacznie określić ich liczbę.
Ile kolorów istnieje na świecie?
Nie da się precyzyjnie oszacować całkowitej liczby kolorów istniejących na świecie, ponieważ wiele z nich jest poza zakresem ludzkiego postrzegania. W teorii, kolory mogą być określone nie tylko na podstawie widzialnego spektrum światła, ale także na podstawie subiektywnego doświadczenia. Przyjmuje się, że istnieje niezliczona ilość odcieni, które są wynikiem mieszania podstawowych kolorów oraz ich modyfikacji w różnych warunkach.

28

Tak mnie cos nagle natchnelo,zeby czytać i chyba doznalam cudownego olsnienia,bo po raz pierwszy w zyciu zaczęłam dostrzegac to czego wczesniej w Biblii nie widzialam. I bede tu o tym pisać.

Przede wszystkim od dawna zastanawia mnie skąd sie wziął grzech pierworodny i czy wogole istnieje cos takiego. I właśnie postanowilam zbadac te zagadke i jak ja zbadam to wam tu napisze,bo i tak nie mam nic do roboty, więc moge sie zajac duchowym rozwojem prawda

@Julia life in UK
Okoliczności nie mają znaczenie przy analizowaniu Biblii - instrukcji życia w ekosystemie. Aby w ekosystemie nie czynić destrukcji, za którą na pewno poniesie się konsekwencje.

Posty [ 28 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Z nudow czytam Pismo Swiete od kilku dni

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024