Zainteresowałam się niesprawiedliwością wobec kobiet i zapytałam czata,żeby mi pomógł być feministkom i walczyć o prawa dla kobiet. Czuję, że to jest moje nowe powołanie życiowe. Oto co mi czat napisał:
Feministka to osoba (nie tylko kobieta), która popiera feminizm, czyli ruch i pogląd dążący do równości praw i szans kobiet i mężczyzn w życiu społecznym, prawnym, edukacyjnym i zawodowym.
W praktyce feministka:
-uważa, że wszyscy powinni mieć równe prawa, niezależnie od płci,
-sprzeciwia się dyskryminacji i stereotypom,
-wspiera możliwość wolnego wyboru (np. edukacji, pracy, stylu życia),
-zwraca uwagę na problemy, z którymi częściej spotykają się kobiety (np. nierówne płace).
Przykład z domu:
Bez feminizmu (niesprawiedliwie):
-mama zawsze sprząta i gotuje,
-tata „nie musi”, bo „to nie jego sprawa”,
-córka pomaga w kuchni,
-syn nie musi, bo „to dziewczyńskie”.
Z podejściem feministycznym (sprawiedliwie):
-każdy w domu pomaga,
-zarówno mama, tata, córka i syn mogą sprzątać, gotować, naprawiać rzeczy,
-obowiązki są dzielone nie według płci, tylko według możliwości.
Pierwsze feministki walczyły m.in. o to, żeby kobiety mogły chodzić do szkoły i na studia, wcześniej w wielu krajach było to zabronione.
Dzięki temu dziś dziewczyny mogą się uczyć tak samo jak chłopcy
Dzięki działaniom feministek kobiety zyskały m.in. prawo głosu w wyborach, czego wcześniej nie miały.
Feministki walczyły o to, aby kobiety mogły uprawiać sport i brać udział w zawodach na równi z mężczyznami.
Feministki przyczyniły się do tego, że kobiety mogą dziś pracować w zawodach, które kiedyś były tylko „dla mężczyzn”.
To tylko przyklady. Cudowny wzór do naśladowania. Że mnie wcześniej nie natchnęło na taką drogę życia
JAK BYC FEMINISTKA
1. Nie powielaj stereotypów
Nie mów, że coś jest „dla dziewczyn” albo „dla chłopaków”, każdy może robić to, co lubi.
2. Nie krytykuj ludzi za to, co chcą robić w życiu np. dziewczyny, które chcą grać w piłkę, albo chłopaków, którzy lubią tańczyć.
3. Dziel obowiązki w domu po równo
4.Wspieraj równe płace
5.Krytykuj krzywdzące żarty i komentarze jeśli ktoś mówi coś, co obraża ludzi ze względu na płeć
6.Nie oceniaj ludzi po stereotypach np. nie zakładaj, że chłopak nie potrafi gotować, a dziewczyna nie umie naprawić roweru.
7.Wspieraj inicjatywy równościowe
8.Szanuj różnorodność wyglądu i stylu
nie krytykuj nikogo za to, jak się ubiera lub jak wygląda.
I wiele innych. Od teraz zaczynam być feministom. To moja nowa życiowa droga walczyć o prawa kobiet i położyć kres niesprawiedliwości okrutnej