Co się zmieniło? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Co się zmieniło?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Co się zmieniło?

Co się dzieje z dzisiejszymi kobietami? Jakie cechy mają kobiety dziś których nie miały ich matki?
Czym się różni dzisiejsza 20 latka od 20 latki z okresu transformacji?
Co nam wyszło na dobre, co się zmienia na gorsze?

Moim zdaniem bardziej widoczne jest czekanie z dzieckiem, aż będzie dobry moment. Wydaje mi się, że kiedyś małżeństo = dzieci. Ludzie dorabiali się wychowując dzieci równocześnie, teraz to jest bardziej podzielone na etapy.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Co się zmieniło?

1. Robią ze swoim czasem, co chcą, bo na to codziennie pracują.
2. Są mniej zastraszone, bardziej samodzielne, mają więcej ambicji, są bardziej zagubione i rozdarte. Obowiązki, których zaniechały, nie zostały przejęte w odpowiednim stopniu przez resztę rodziny. Mam tu na myśli np. planowanie i tworzenie życia rodzinnego.
3. Na dobre - świat staje się zbalansowany. Na złe - świat nie jest na to gotowy (np. kapitalizm jest niekorzystny dla ludzi na obecnym etapie), jednak być może obecne czasy to jedyna droga do rozwoju.
4. Decyzja o dziecku i małżeństwie jest odkładana w czasie przez obie płcie. Jest to lepsze, bo to co działo się kiedyś na tym polu było absurdalne. Być może system nie powinien być aż tak dopięty i przeciętny człowiek powinien mieć więcej czasu, a nie mózg rozrywany reklamami, niepotrzebnymi przedmiotami i usługami.

3

A tyle razy było proszone, żeby nie mówić o kobietach ogólnie. Jak krew w piach. smile

Niewiem jak inni,ale moja matka nigdy nie była i nie będzie takim patentowanym leniem jakim jestem ja. Pracowała, a po pracy ogarniała domowe obowiązki razem z ojcem.Czasem myślę, że mnie podmienili w szpitalu. Niewiem po kim mam to lenistwo.

Dwoistosc napisał/a:

Są mniej zastraszone, bardziej samodzielne, mają więcej ambicji, są bardziej zagubione i rozdarte.

Nie zgodzę się. Myślę że kobiety z klasy wyższej rzeczywiście zaczynają żyć życiem kiedyś zarezerwowanym dla facetów. Samodzielność, własne zachcianki, hobby, kariera. Natomiast tych biedniejszych sytuacja się pogarsza. Media społecznościowe i agresywny marketing działają bardziej destrukcyjnie na nastolatki i potem młode kobiety. Z mediów nie płyną żadne pozytywne wzorce osobowości, płynie natomiast bardzo silny przekaz, że kazdy skrawek kobiecego ciała musi być idealny. Rzeczy które kiedyś miały być swobodą dziś są obowiązkiem.

6

SmutnaDziewczyna007 napisał/a:
Dwoistosc napisał/a:

Są mniej zastraszone, bardziej samodzielne, mają więcej ambicji, są bardziej zagubione i rozdarte.

Nie zgodzę się. Myślę że kobiety z klasy wyższej rzeczywiście zaczynają żyć życiem kiedyś zarezerwowanym dla facetów. Samodzielność, własne zachcianki, hobby, kariera. Natomiast tych biedniejszych sytuacja się pogarsza. Media społecznościowe i agresywny marketing działają bardziej destrukcyjnie na nastolatki i potem młode kobiety. Z mediów nie płyną żadne pozytywne wzorce osobowości, płynie natomiast bardzo silny przekaz, że kazdy skrawek kobiecego ciała musi być idealny. Rzeczy które kiedyś miały być swobodą dziś są obowiązkiem.

Nawet biorąc pod uwagę ten efekt i tak ich sytuacja jest lepsza. W pewnym wieku zauważą, że seksualność nie jest najważniejsza. Teraz jest dużo więcej możliwości zarobku, a internet ułatwia naukę nawet najbiedniejszym. To duży sukces w porównaniu do przeszłości, gdzie młodzi byli całkowicie zdani na łaskę systemu i swojego kręgu.
Mam też nadzieję, że pustostan panujący w internecie spowoduje znudzenie tematem wyglądu.

7

SmutnaDziewczyna007 napisał/a:

Samodzielność, własne zachcianki, hobby, kariera. Natomiast tych biedniejszych sytuacja się pogarsza. Media społecznościowe i agresywny marketing działają bardziej destrukcyjnie na nastolatki i potem młode kobiety. Z mediów nie płyną żadne pozytywne wzorce osobowości, płynie natomiast bardzo silny przekaz, że kazdy skrawek kobiecego ciała musi być idealny. Rzeczy które kiedyś miały być swobodą dziś są obowiązkiem.

I to mnie wciąż zadziwia... W mediach agresywny marketing działający na nastolatki, a ja właśnie wróciłam z zagranicznych wakacji  z dziewczyną 15 lat. Po prostu czasem funduję wakacje dzieciom, to dla mnie też jakaś forma edukacji.
Do czego zmierzam... Dziewczyna przez cały tydzień nawet nie wspomniała o żadnych ekscesach, za to czytała z upodobaniem książki i mnie też jedną pożyczyła. Wspomniała, że chce w przyszlości studiować dziennikarstwo. Dziewczyna śliczna, naturalna, naprawdę rozgarnięta, jeśli będzie chciała studiować, to na pewno jej w tym pomogę jak będę mogła.

Więc w czym problem? Myślę że w tych diabelnych przekazach. O takich glonojadach wszędzie się pisze, a o takich zwykłych dziewczynach nie, bo nie są medialne.
I tyle.

8 Ostatnio edytowany przez SmutnaDziewczyna007 (2025-09-11 23:48:49)

Dwoistosc napisał/a:

Nawet biorąc pod uwagę ten efekt i tak ich sytuacja jest lepsza.

Nie zgadzam się. Zgodnie z danymi z USA inflacja przestała nadążać za pensją przeciętnego robotnika w okolicach lat osiemdzisiątych. Gdyby inflacja goniła to stawka godzinowa powinna być 2 razy wyższa. Danych z Polski z wiadomych przyczyn nie mamy.
Mamy więc dwa wektory- ubożenie niewykwalifikowanych robotników, co utrudnia przekwalifikowanie, bo kiedyś trzeba ten czas na edukację mieć, oraz marketing, który jest coraz agresywniejszy. Nawet nie chodzi o styl życia, czy tereści ale taki prosty infinite scroll i brain rot.
Wydaje misię, że nastoletnia matka w USA mogła łatwiej odejść od partnera kiedy ogarnie że to patologia kiedyś, niż teraz, choćby ze względu na inflacje. Więc nawet jak popełniła błęd młodości mogła je zamortyzować w dorosłości lepiej.

9

Piękne są te pierdolenia ludków, którzy w większości nawet tamtych czasów nie pamiętają, albo zwyczajnie nie żyją w PL.

Możliwości kobiet stale rosną, bo od 35 lat tak działa system. Jest pierdylion i jeden programów edukacyjnych/dofinansowań/wstaw cokolwiek skierowanych w stronę kobiet w różnym wieku - od nastolatek po emerytki. Nijak nie przekłada się to na ich produktywność, która jest wciąż poniżej średniej europejskiej, choć są lepiej wykształcone od mężczyzn.

Te medialne przekazy i presję to tworzą same kobiety. Faceci mają na to wyjebane czy babka zarabia 10k PLN czy 5k PLN i czy ma długie włosy czy krótkie i czy waga pokazuje kilka kg w tą czy w tamtą. O ile to nie są skrajności, to nie ma faceta, co by narzekał, że jakaś babka pokazała mu cycki.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Co się zmieniło?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024