Japonia z RIGCZEM - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1

Temat: Japonia z RIGCZEM

Na fb wyświetlił mi się post z Bankier.pl odnośnie faktu, że w Japonii urodziło się najmniej dzieci od XIX w. - czyli w Japonii urodziło się najmniej dzieci od 1899r tutaj cały artykuł do przeczytania https://www.bankier.pl/wiadomosc/W-Japo … 55031.html  Uważam, że to bardzo dobrze i mam wielką nadzieję, że będzie się rodzić jeszcze mniej dzieci nie tylko w Japonii, ale także na całym świecie. W Tokio już współczynnik dzietności wynosi 0,96 co oznacza, że dwie osoby będące w związku nie mają często nawet jednego bombelka i to po mimo wzrostu liczby małżeństw. Japonia to kraj w którym mieszkają jedni z najbardziej inteligentnych ludzi na świecie, moim zdaniem to nie przypadek że inteligetni ludzie doszli do wniosku że dzieci to tylko kłopot i wydatek.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Japonia z RIGCZEM

Gdyby byli tacy inteligentni historycznie jak prawisz, dawno by już wymarli. big_smile

3 Ostatnio edytowany przez Socjallibertarianin (2025-06-16 01:14:44)

Inteligencja jest tylko po części w genach w Japonii szybko rośnie IQ
Dobra AI nie kłamie (kosztem braku kreatywności).
1.W literaturze anglojęzycznej wielokrotnie wykazano, że w krajach rozwiniętych istnieje tendencja do negatywnej korelacji między IQ a liczbą dzieci: osoby o wyższym ilorazie inteligencji statystycznie mają mniej dzieci. To zjawisko było obserwowane m.in. w Stanach Zjednoczonych oraz w analizach międzynarodowych, gdzie wyższy poziom wykształcenia (często powiązany z IQ) wiązał się z późniejszym zakładaniem rodziny i mniejszą liczbą potomstwa.
2. Efekt Flynna i zmiany środowiskowe
Efekt Flynna, czyli systematyczny wzrost średniego IQ w kolejnych pokoleniach, sugeruje, że środowisko, edukacja i warunki życia mają ogromny wpływ na poziom IQ w populacji. W krajach, które przechodzą modernizację i poprawiają dostęp do edukacji, obserwuje się wzrost IQ, ale niekoniecznie wzrost liczby dzieci – wręcz przeciwnie, często towarzyszy temu spadek dzietności.
3. Różnice regionalne i kulturowe
W krajach rozwijających się oraz w społeczeństwach o niższym poziomie edukacji, związek między IQ a liczbą dzieci może być słabszy lub nawet odwrotny. Wzrost wykształcenia i poprawa warunków życia przyczyniają się do wzrostu IQ, ale także do spadku dzietności. W krajach rozwiniętych, gdzie edukacja jest powszechna, wyższy IQ i wykształcenie często wiążą się z mniejszą liczbą dzieci, m.in. ze względu na późniejsze rozpoczynanie życia rodzinnego i większą koncentrację na karierze.

PS, dlaczego czasem pisze, że zostałem zbanowany ?

Zostałeś zbanowany na tym forum. Administrator lub moderator, który Cię zbanował zostawił Ci następującą wiadomość:

Z czystej sympatii doradzam kontakt ze specjalistą od zaburzeń psychicznych/ Isabella.Netkobiety@wp.pl/ 05.02.21

Proszę kierować bezpośrednie prośby do administratora: redakcja@netkobiety.pl.
21 ja piszę od dawna... A od końca 2022 roku mieszkam w Niemczech...
Pojawia się i znika jakiś błąd. Nie jestem trollem jak ręka boga big_smile

4 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2025-06-16 02:29:28)

Pawkud, a co Ci te dzieci taką solą w oku? Nie masz, nikt Cię do nich nie zmusza, nie narzuca ojcostwa, więc zajmij się swoim kawałkiem podwórka.
Tak sobie przy okazji myślę, że może powinieneś się zastanowić, co byłoby, gdyby Twoi rodzice uważali jak Ty, czyli że dziecko to tylko problem, który zabiera wolność i ciągnie kasę.
No chyba, że myśleli, stąd Twoja frustracja?

Socjallitbertarianin napisał/a:

Zostałeś zbanowany na tym forum. Administrator lub moderator, który Cię zbanował zostawił Ci następującą wiadomość:

Z czystej sympatii doradzam kontakt ze specjalistą od zaburzeń psychicznych/ Isabella.Netkobiety@wp.pl/ 05.02.21

Pojawia się i znika jakiś błąd. Nie jestem trollem jak ręka boga

Mnie akurat nic takiego się nie wyświetla, ale sporo osób zgłaszało ten sam problem. Przypuszczam, że ktoś się włamał i zrobił forum głupiego psikusa albo to po prostu błąd systemu, który być może przyporządkowuje Twój profil pod jakiegoś zbanowanego niegdyś przez Isabellę użytkownika.
Moim zdaniem pewnie uciążliwe, ale nie wydaje się, żeby było szkodliwe.

Socjallibertarianin napisał/a:

Inteligencja jest tylko po części w genach w Japonii szybko rośnie IQ
Dobra AI nie kłamie (kosztem braku kreatywności).
1.W literaturze anglojęzycznej wielokrotnie wykazano, że w krajach rozwiniętych istnieje tendencja do negatywnej korelacji między IQ a liczbą dzieci: osoby o wyższym ilorazie inteligencji statystycznie mają mniej dzieci. To zjawisko było obserwowane m.in. w Stanach Zjednoczonych oraz w analizach międzynarodowych, gdzie wyższy poziom wykształcenia (często powiązany z IQ) wiązał się z późniejszym zakładaniem rodziny i mniejszą liczbą potomstwa.
2. Efekt Flynna i zmiany środowiskowe
Efekt Flynna, czyli systematyczny wzrost średniego IQ w kolejnych pokoleniach, sugeruje, że środowisko, edukacja i warunki życia mają ogromny wpływ na poziom IQ w populacji. W krajach, które przechodzą modernizację i poprawiają dostęp do edukacji, obserwuje się wzrost IQ, ale niekoniecznie wzrost liczby dzieci – wręcz przeciwnie, często towarzyszy temu spadek dzietności.
3. Różnice regionalne i kulturowe
W krajach rozwijających się oraz w społeczeństwach o niższym poziomie edukacji, związek między IQ a liczbą dzieci może być słabszy lub nawet odwrotny. Wzrost wykształcenia i poprawa warunków życia przyczyniają się do wzrostu IQ, ale także do spadku dzietności. W krajach rozwiniętych, gdzie edukacja jest powszechna, wyższy IQ i wykształcenie często wiążą się z mniejszą liczbą dzieci, m.in. ze względu na późniejsze rozpoczynanie życia rodzinnego i większą koncentrację na karierze.

Pojawia się i znika jakiś błąd. Nie jestem trollem jak ręka boga big_smile

Tez tak mam z tym komunikatem-to nic takiego  big_smile

Co do ilosci dzieci i IQ no coz ja mam tylko jedno dziecko(więcej miec nie chce) i jakos siedze na zasiłkach, nie poszlam na studia,a więc no niewiem czy Twoja teoria do mnie pasuje big_smile

6 Ostatnio edytowany przez pawkud (2025-06-20 20:14:00)

Priscilla napisał/a:

Pawkud, a co Ci te dzieci taką solą w oku? Nie masz, nikt Cię do nich nie zmusza, nie narzuca ojcostwa, więc zajmij się swoim kawałkiem podwórka.
Tak sobie przy okazji myślę, że może powinieneś się zastanowić, co byłoby, gdyby Twoi rodzice uważali jak Ty, czyli że dziecko to tylko problem, który zabiera wolność i ciągnie kasę.
No chyba, że myśleli, stąd Twoja frustracja?

No nic by nie było, po prostu bym nie istniał tak jak przed urodzeniem i dobrze, bo uważam że życie jest co do zasady kijowe i nie ma sensu powiększać puli cierpień przez sprowadzanie tutaj na świat nowych istnień, które jeszcze na dodatek będą dla nas z naszej perspektywy złodziejem czasu i pieniędzy.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024