Toksyczna matka czy wyrodna córka? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Toksyczna matka czy wyrodna córka?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1 Ostatnio edytowany przez Dzika.Lania (2025-05-17 15:55:23)

Temat: Toksyczna matka czy wyrodna córka?

Mojego brata córka ma w 17. urodziny. Pomyślałam że z tej okazji zabiorę ją i jej młodszą siostrę na obiad. Żeby spędzić z nimi trochę czasu i w ramach prezentu urodzinowego. Mój chłopak też miał z nami iść. Cieszyłam się na to wyjście bo właśnie rzadko mamy okazję być z dziewczynkami sami

(zawsze jest albo mój brat i jego żona albo moja mama - powiedziałam nawet do chłopaka że fajnie będzie z nimi pobyć i pogadać bez nikogo innego).

No i teraz dostaję sms od mojej mamy: "czy na obiad mogę iść z wami?" (ja jej o tym nie mówiłam, pewnie dowiedziała się od którejś z dziewczynek)

i nie wiem co jej powiedzieć. Nie chcę żeby szła. Chłopak powiedział że on nie idzie, jak ona będzie... Głupio mi jej odmówić, ale dość często pojawiają się sytuację, w których moja mama chce  na siłę uczestniczyć w naszym życiu

Pls help co byście zrobiły?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Toksyczna matka czy wyrodna córka?
Dzika.Lania napisał/a:

Mojego brata córka ma w 17. urodziny. Pomyślałam że z tej okazji zabiorę ją i jej młodszą siostrę na obiad. Żeby spędzić z nimi trochę czasu i w ramach prezentu urodzinowego. Mój chłopak też miał z nami iść. Cieszyłam się na to wyjście bo właśnie rzadko mamy okazję być z dziewczynkami sami

(zawsze jest albo mój brat i jego żona albo moja mama - powiedziałam nawet do chłopaka że fajnie będzie z nimi pobyć i pogadać bez nikogo innego).

No i teraz dostaję sms od mojej mamy: "czy na obiad mogę iść z wami?" (ja jej o tym nie mówiłam, pewnie dowiedziała się od którejś z dziewczynek)

i nie wiem co jej powiedzieć. Nie chcę żeby szła. Chłopak powiedział że on nie idzie, jak ona będzie... Głupio mi jej odmówić, ale dość często pojawiają się sytuację, w których moja mama chce  na siłę uczestniczyć w naszym życiu

Powiedzieć wprost, że tym razem chcielibyście iść tylko z dziewczynkami.

Nie widze w tym nic wyrodnego

4

Nie znamy struktury, na której oprata jest wasza rodzina, a ty próbujesz nas w to jeszcze wkręcić. smile

5 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2025-05-17 19:57:57)

Dzika.Lania napisał/a:

. Nie chcę żeby szła. Chłopak powiedział że on nie idzie, jak ona będzie... Głupio mi jej odmówić, ale dość często pojawiają się sytuację, w których moja mama chce  na siłę uczestniczyć w naszym życiu

.............

Matka może chcieć, jej prawo, a twoje odmówić, powiedzieć po prostu, że macie jakieś swoje plany na ten wieczór i zaprosicie ją innym razem.

Czy się obrazi? Nie wiem, ale nie powinna.

Natomiast postawa twojego chłopaka jest delikatnie mówiąc.. mało kurtuazyjna.

Co jak co, ale nawet gdyby twoja matka z wami poszla, to jesteście rodziną i do was należy decyzja kiedy, jak i czy w ogóle się spotykacie. Twój chlopak zdaje się ma się za pana i władcę który wymaga i nie dyskutuje, nawet w sprawach które go póki co nie dotyczą.
Zastanawiam się, na ile decyzja żeby twojej matki nie zapraszać jest twoją decyzją, a na ile jest wymuszona przez twojego chlopaka.
Jeśli jest tak, że to on decyduje za ciebie i wymusza na tobie jakieś posunięcia szantażem, to sorry ale źle wybrałaś.

6

Dzika.Lania napisał/a:

Na pewno będzie lepsza okazja do spotkania się z nami, niż obiad z dziećmi szwagra" - coś takiego powiedz. - Jeśli jesteś nie do końca szczera.
A jeśli lubisz być szczera, to powiedz, że "nie, nie tym razem". smile

7 Ostatnio edytowany przez Solaris (2025-05-17 20:36:49)

Dziwne te wasze relacje, że krępujesz się odmówić mamie tak błahej rzeczy. Nie możesz po prostu powiedzieć jej prawdy, że chcecie zaprosić dziewczyny na urodzinowy obiad starszej i z nimi pogadać na luzie, bez czujnego oka babci? smile Ćwicz asertywność.

p.s Chyba, że jest coś na rzeczy, że cała rodzina tak się stara, aby dziewczyny z wami nie zostawały same...

8

Dzika.Lania napisał/a:

"Dziękuję Mamo, że pytasz, czy możesz z nami iść. Otóż z (tu wpisz imię swojego Chłopaka), chcemy sprawdzić nasze kompetencje rodzicielskie, bo traktujemy się poważnie. Ja chcę także zobaczyć jak (tu wpisz imię Chłopaka) zachowuje się w takich sytuacjach i czy jest opiekuńczy. W Twojej obecności tego nie zrealizujemy, bo jesteś dla nas zbyt ważna, abyśmy nie sugerowali się Twoimi reakcjami.

Czyżbyś uważała naszą inicjatywę takiej formy prezentu dla Solenizantki za coś niewłaściwego?"

Taka forma odpowiedzi wyjaśnia Wasze motywy, bez wdawanie się w szczegóły. Pytanie na końcu jest prośbą o ujawnienie motywów Mamy.

To jest tylko propozycja, oczywiście i można tekst zupełnie inaczej skonstruować. Chodzi jednak o poinformowanie o kontekście tego pomysłu.

9

A czemu od razu toksyczna? big_smile

Ja bym powiedziała "Mamuś, przepraszam cię bardzo, ale widzę się z nimi tak rzadko i chciałabym pobyć tylko z nimi, pogadać od serca, a wiesz jak to nastolatki - będą się wstydziły przy babci mówić o niektórych rzeczach. Innym razem ok?"

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Toksyczna matka czy wyrodna córka?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024