Czy można być osobą zdolną, pojętną, ale głupią zarazem? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Czy można być osobą zdolną, pojętną, ale głupią zarazem?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Czy można być osobą zdolną, pojętną, ale głupią zarazem?

Nie chodzi mi o kujoństwo, ale o zdolność, np. z matmy, fizyki. Można takim być, a mimo to głupim?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy można być osobą zdolną, pojętną, ale głupią zarazem?

Oczywiście że można.

3 Ostatnio edytowany przez Animus (2025-05-08 09:29:21)

Taka Ja 7 napisał/a:

Nie chodzi mi o kujoństwo, ale o zdolność, np. z matmy, fizyki. Można takim być, a mimo to głupim?

Warto rozróżnić kilka pojęć:

IQ = iloraz inteligencji, to zdolność do kojarzenia znaków i dostrzegania prawidłowości, jest kilka typów inteligencji (matematyczna, techniczna); angażuje tzw. rozum (rozumowanie, wnioskowanie).

Wykształcenie - kompetencje zdobyte w procesie kształcenia; angażuje pamięć i uwagę.

Mądrość - umiejętność podejmowania trafnych decyzji życiowych z zastosowaniem zdobytej wiedzy oraz inteligencji albo za pomocą intuicji, czyli drogi na skróty; angażuje wyobraźnię i wolę.

W ten oto sposób zaprezentowałem także pięć władz umysłu: rozum, pamięć, uwagę, wolę i wyobraźnię.

P.S. Po co Ci drugi watek na ten sam temat?

4 Ostatnio edytowany przez Samba (2025-05-08 22:45:52)

Taka Ja 7 napisał/a:

Co masz na myśli pisząc "głupim"? Czyli jakim?
Znam nawet taki przykład fizyczki, skończyła studia - fizykę - na dobrym uniwersytecie,  ale życiowo, pod kątem wyborów życiowych głupia baba  jak but.

Zdecyduj się czego potrzebujesz w życiu?

Chcesz być szczęśliwa? Módl się o to, aby być jak najbardziej mądra, a jak najmniej inteligentna.

Chcesz być nieszczęśliwa? Módl się o inteligencje i mądrość jednocześnie.

Chcesz być nieszczęśliwa x2? Módl się o brak mądrości i sporą inteligencje.

Jeśli się nie modlisz i nie wierzysz w Boga, została ci już tylko modlitwa o inteligencję.

6

Taka Ja 7 napisał/a:

Inteligencja, to splot jakości wykształcenia, doświadczeń i możliwości.
Z domu wyniosłem empatię. Moich rodziców, pierwszych i ostatnich teściów już dawno nie ma.
Wiem jedno z tej lekcji.
IQ, jakie by ono nie było, nie zastąpi zwykłego myślenia. To tyle. smile

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Czy można być osobą zdolną, pojętną, ale głupią zarazem?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024