Ludzie wy wiecie,że ja dostane emeryture bez potrzeby pracowania w Anglii? Nawet nie wiedziałam tego. Mnie kumpela to powiedziala. Tak pisze na stronie rzadowej - przetlumaczylam
Zasiłek na dziecko (Child Benefit).
Jest to regularna wypłata, która pomaga w pokryciu kosztów wychowania dziecka. Można się o niego ubiegać, jeśli jest się odpowiedzialnym za dziecko poniżej 16. roku życia (lub do 20. roku życia, jeśli kontynuuje naukę w zatwierdzonej formie edukacji lub szkolenia).
Ubiegając się o zasiłek na dziecko(child benefit)możesz uzyskać:
1.Dodatek wypłacany na każde dziecko – zazwyczaj będziesz go otrzymywać co 4 tygodnie lub co tydzień
2.Punkty ubezpieczenia społecznego , które wliczają się do emerytury państwowej
Te punkty wliczają się do Twojej państwowej emerytury, więc nie będziesz mieć luk w swoim rejestrze ubezpieczeń społecznych, jeśli:
-nie pracujesz
-nie zarabiasz wystarczająco dużo, aby płacić składki na ubezpieczenie społeczne
Poprzez zgłoszenie zasiłku na dziecko, automatycznie otrzymujesz składki na ubezpieczenie społeczne (National Insurance, NI)
3Numer ubezpieczenia społecznego dla Twojego dziecka bez konieczności ubiegania się o niego – zazwyczaj otrzymuje ono go na krótko przed ukończeniem 16. roku życia
Oprócz Child Benefits,ktory ma naliczane punkty emerytalne kobietom z dzieckiem/ dziećmi przysluguje:
1. Universal Credit (Zasiłek powszechny)
To wsparcie finansowe dla osób o niskich dochodach lub bez pracy. Matki samotnie wychowujące dzieci często kwalifikują się do wyższych stawek. Universal Credit może pomóc w opłaceniu:
-kosztów życia,
-wynajmu mieszkania (Housing Element),
-opieki nad dzieckiem (Childcare
Element).
Ja mam tez ten zasilek obok chorobowego PIP
2. Maternity Allowance (Zasiłek macierzyński)
Jeśli matka nie kwalifikuje się do Statutory Maternity Pay (ustawowego zasiłku macierzyńskiego z pracy), może ubiegać się o Maternity Allowance. Przysługuje on m.in. osobom samozatrudnionym lub tym, które niedawno zmieniły pracę.
3. Healthy Start Vouchers (Program Zdrowy Start)
Pomoc dla kobiet w ciąży i rodzin z dziećmi poniżej 4. roku życia, które mają niskie dochody. Program oferuje:
-darmowe kupony na mleko, owoce, warzywa i preparaty mleczne dla niemowląt,
-dostęp do bezpłatnych suplementów (kwas foliowy, witaminy C i D).
Ja to mialam jak corka byla mala
4. Free Childcare (Bezpłatna opieka nad dzieckiem)
Matki mogą otrzymać:
-15 lub 30 godzin darmowej opieki tygodniowo dla dzieci w wieku 3–4 lata,
-niektóre dzieci w wieku 2 lat też się kwalifikują, jeśli rodzice mają niskie dochody.
To mialam jak corka za darmo chodzila do przedszkola,ale ja nie pracowalam i tak,bo tylko na 3 godziny dziennie chodzila za darmo
5. Sure Start Maternity Grant (Jednorazowy zasiłek macierzyński)
To jednorazowa wypłata w wysokości £500 dla matek o niskich dochodach, które spodziewają się pierwszego dziecka. Nie trzeba jej zwracać, ale trzeba spełniać określone warunki, np. pobierać Universal Credit lub Income Support.
6. Housing Benefit (Dodatek mieszkaniowy)
Pomaga pokryć koszty wynajmu mieszkania. Matki z niskim dochodem, zwłaszcza samotne, mogą uzyskać częściowe lub całkowite pokrycie czynszu. Nowe wnioski są zazwyczaj składane w ramach Universal Credit, ale nadal funkcjonuje dla niektórych osób.
Ja mam 100% pokrycia kosztow mieszkania
7. Disability Living Allowance for Children (DLA)
Jeśli dziecko ma niepełnosprawność lub przewlekłą chorobę, można ubiegać się o DLA, który pomaga pokryć koszty opieki i/lub poruszania się dziecka.
8. Council Tax Reduction (Ulga w podatku lokalnym)
Matki (zwłaszcza samotne) o zerowych lub niskich dochodach mogą ubiegać się o zmniejszenie opłat Council Tax. Wysokość ulgi zależy od dochodów, liczby dzieci i miejsca zamieszkania.
Ja place tylko £16 na miesiac podatku lokalnego ,a inni nawet po 100 iles funtow placa, ci co pracuja
9. Free School Meals (Darmowe posiłki w szkole)
Dzieci matek o zerowych lub niskich dochodach (np. pobierających Universal Credit) mogą otrzymywać bezpłatne obiady w szkole. Pomaga to zaoszczędzić nawet kilkaset funtów rocznie-moja corka ma za darmo posiłki w szkole
10. Childcare Grant (Dotacja na opiekę nad dzieckiem – dla studentek)
Dla matek studiujących na pełen etat w szkolnictwie wyższym. Grant pokrywa do 85% kosztów opieki nad dzieckiem podczas nauki – do około £188 tygodniowo na jedno dziecko.
11. Parents' Learning Allowance (Dodatek edukacyjny dla rodziców)
Dodatkowe wsparcie finansowe dla rodziców studiujących na pełny etat w Anglii – pomaga pokryć codzienne koszty wychowania dziecka w trakcie nauki.
12. NHS Low Income Scheme (Pomoc w ramach NHS dla osób o niskich dochodach)
Możliwość uzyskania zniżek lub całkowitego zwolnienia z opłat za recepty, okulary, dentystę itp. Dla matek z niskimi dochodami – również w ciąży i po porodzie.
Ja mam za darmo leczenie i corka tez w razie choroby
13. Budgeting Loan (Pożyczka budżetowa z DWP)
Bezpłatna, nieoprocentowana pożyczka dla osób pobierających określone zasiłki (np. Income Support, Jobseeker’s Allowance). Może pomóc matce pokryć nieoczekiwane wydatki, np. zakup ubranek dla dziecka, mebli lub kosztów przeprowadzki.
-tez to mialam
14. Travel Discounts for Single Parents (Zniżki na podróże)
Niektóre lokalne władze oferują zniżki na transport publiczny dla samotnych rodziców lub rodzin o niskich dochodach
15. Local Welfare Assistance Schemes (Lokalne programy wsparcia społecznego)
Każdy samorząd (council) może mieć własny system pomocy dla rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji. Może obejmować pomoc rzeczową, bony zakupowe, jedzenie czy środki higieniczne dla matek i dzieci.
16. Local Food Banks (Lokalne banki żywności)
Samotne matki o niskich dochodach mogą skorzystać z pomocy lokalnych banków żywności, które oferują bezpłatne produkty spożywcze i inne artykuły codziennego użytku, takie jak środki czystości, odzież czy zabawki dla dzieci.
17. Council-run Holiday Schemes (Bezpłatne zajęcia wakacyjne dla dzieci)
Wiele samorządów organizuje bezpłatne lub bardzo tanie zajęcia wakacyjne dla dzieci, co pomaga matkom pracującym lub samotnie wychowującym dzieci w czasie ferii i wakacji
18. Internet & Tech Support for Low-Income Families
Niektóre organizacje charytatywne i lokalne rady oferują darmowe laptopy, tablety lub dostęp do internetu dla rodzin z dziećmi, które uczą się zdalnie lub potrzebują wsparcia edukacyjnego.
19. Legal Aid (Pomoc prawna z urzędu)
Matki w trudnej sytuacji (np. rozwód, przemoc domowa, sprawy o opiekę nad dzieckiem) mogą uzyskać bezpłatną pomoc prawną, jeśli mają niskie dochody i sprawa spełnia kryteria ważności.
20. Help to Save (Program oszczędnościowy)
Rządowy program zachęcający osoby o niskich dochodach (np. pobierające Universal Credit) do oszczędzania. Za każde £1 oszczędzone, rząd dopłaca 50p – do £1,200 w ciągu 4 lat.
21. Baby Banks (Banki niemowlęce)
Lokalne organizacje oferujące bezpłatnie wyprawki dla niemowląt: ubranka, pieluchy, łóżeczka, wózki, zabawki itp. Pomoc dla matek w trudnej sytuacji materialnej.
22. Domestic Abuse Support Services (Wsparcie dla ofiar przemocy domowej)
Organizacje takie jak Refuge, Women’s Aid czy lokalne centra pomocy oferują: schronienia, doradztwo prawne, wsparcie psychologiczne i finansowe dla matek uciekających z toksycznych relacji.
Universal Credit,ktory rowniez pobieram dzieki niemu przysluguje mi wlasnie:
-pokrycie kosztow mieszkania
-wsparcie dla osób wychowujących dzieci : dodatkowe pieniądze na dziecko/dzieci.
-Zasiłek dla osób niezdolnych do pracy z powodu choroby lub niepełnosprawności tzw. limited capability for work- czyli tu jest wliczany moj zasilek chorobowy,więc tez nie musze szukać pracy pomimo pobierania Universal Credit
-Bezpłatne recepty i leczenie dentystyczne NHS
-Budgeting Advance – pożyczka na nieprzewidziane wydatki, np. naprawa lodówki czy zakup ubrań.
-Dodatkowe wsparcie dla opiekunów – tzw. Carer Element, jeśli opiekujesz się kimś przez co najmniej 35 godzin tygodniowo.
-Cold Weather Payment – dodatkowe pieniądze w czasie wyjątkowo zimnych dni (dotyczy określonych warunków i miesięcy zimowych).
-Dodatki dla samotnych rodziców – wyższe wsparcie finansowe niż dla par.
-Pomoc w przypadku dużych wydatków na energię – pomoc w opłaceniu wysokich rachunków za energię (jeśli spełnia się określone kryteria).
-Dodatkowe wsparcie w przypadku katastrof losowych – np. pomoc w sytuacji klęsk żywiołowych, pożarów czy innych kryzysów.
-Pomoc w opłaceniu kosztów kształcenia dla dorosłych – możliwość uzyskania wsparcia na edukację dla dorosłych, np. na studia lub kursy zawodowe. Ja nie moge z tego korzystac,bo mam chorobowe,ale kto ma tylko samo UC bez chorobowego to ma tez rozne darmowe kursy, studia itd
-Pomoc w kosztach opieki nad osobą starszą – wsparcie finansowe na opiekę nad osobami starszymi, które wymagają pomocy.
-Wsparcie w zakresie zdrowia psychicznego – dostęp do dodatkowego wsparcia psychologicznego lub terapeutycznego, jeśli jest to potrzebne.
-Dodatki dla osób w okresie ciąży i po porodzie – wsparcie finansowe w czasie ciąży oraz po narodzinach dziecka.
-Pomoc w zakresie kosztów edukacji dla dzieci – wsparcie na zakup książek, ubrań szkolnych lub innych materiałów edukacyjnych
-Pomoc w kosztach zapewnienia opieki nad zwierzętami – wsparcie dla osób, które mają zwierzęta, które wymagają opieki weterynaryjnej. Moj kot ma za darmo weterynarza
-Pomoc dla osób, które są w trakcie procesu rozwodowego – wsparcie finansowe dla osób przechodzących przez rozwód i związane z tym koszty.
-Pomoc w opłaceniu kosztów nauki dla dorosłych – wsparcie na kursy edukacyjne, szczególnie dla osób powyżej 18. roku życia, które chcą zdobyć nowe kwalifikacje.
-Dodatki na zakup sprzętu komputerowego dla dzieci – pomoc finansowa na zakup sprzętu komputerowego dla dzieci, zwłaszcza dla tych w wieku szkolnym.
-Dofinansowanie do badań lekarskich i zdrowotnych – wsparcie w pokryciu kosztów badań medycznych, które nie są objęte standardowym ubezpieczeniem zdrowotnym.
-Pomoc w uzyskaniu dostępu do internetu – wsparcie finansowe lub zniżki na dostęp do internetu, szczególnie dla osób poszukujących pracy lub uczących się online.
-Dodatkowe wsparcie dla osób, które są w trakcie procesu adopcji – wsparcie finansowe dla osób, które adoptują dziecko.
-Pomoc w opłaceniu kosztów edukacji wyższej – wsparcie finansowe dla osób kontynuujących naukę na studiach wyższych. Ja to moge otrzymać dla corki,gdyby chciala studiowac
-Dofinansowanie do zakupu odzieży dla dzieci – pomoc w zakupie odzieży dla dzieci, zwłaszcza w przypadku rodzin o niskich dochodach. Ja dostalam £200 na mundurek szkolny dla dziecka. Z tego mnie sie jeszcze duzo kasy zostało,bo kupilam duzo tanszy w supermarkecie ,gdzie sa mundurki, zamiast kupowac w sklepiku szkolnym. Pamietam kupilam za to tez inne ubrania dla corki
-Pomoc w opłaceniu rachunków za wodę wsparcie w płaceniu rachunków za wodę i ścieki dla osób, które mają trudności finansowe.
-Pomoc w opłaceniu kosztów remontu mieszkania – wsparcie na drobne naprawy lub remonty w mieszkaniu, szczególnie dla osób w wynajmowanych mieszkaniach.
-Pomoc w zakresie prawnej porady – dostęp do bezpłatnej pomocy prawnej w przypadku trudności związanych z Universal Credit lub innymi sprawami życiowymi.
-Wsparcie w uzyskaniu prawa jazdy – pomoc finansowa na kursy prawa jazdy, zwłaszcza w przypadku konieczności dojazdów do pracy
-Dofinansowanie na zakup niezbędnych sprzętów AGD – pomoc w zakupie sprzętu gospodarstwa domowego (np. pralka, lodówka) w sytuacjach kryzysowych. Tez to miałam i dostałam za darmo kuchenke gazowa i pralke
-Pomoc w opłaceniu kosztów terapii psychologicznej – wsparcie na leczenie psychologiczne lub psychiatryczne, jeśli osoba potrzebuje takiej pomocy
-Bezpłatne porady finansowe – pomoc w zarządzaniu budżetem domowym i porady dotyczące planowania finansów.
-Dodatkowe wsparcie dla osób z historią bezdomności – pomoc w uzyskaniu stałego mieszkania i wsparcie w przypadku problemów mieszkaniowych.
-Pomoc w opłaceniu kosztów lektur szkolnych – wsparcie finansowe na zakup podręczników lub innych materiałów edukacyjnych dla dzieci przy edukacji domowej-,he he to jednak duzo kasy nie wydam uczac corke w domu. Sobie zaaplikuje na to
-Pomoc w pokryciu kosztów rehabilitacji – wsparcie na rehabilitację fizyczną lub psychiczną, jeśli jest to konieczne dla zdrowia osoby otrzymującej Universal Credit.
-Dofinansowanie do kosztów zajęć rekreacyjnych – wsparcie na zajęcia sportowe lub inne formy aktywności, które pomagają poprawić zdrowie
-Pomoc na zajęcia pozalekcyjne dla dzieci – dofinansowanie do zajęć pozaszkolnych, takich jak kursy artystyczne, sportowe czy naukowe.
-Pomoc w pokryciu kosztów związanych z rozpoczęciem działalności gospodarczej – wsparcie finansowe dla osób, które chcą rozpocząć własną działalność.
-Pomoc w uzyskaniu dostępu do kursów językowych – wsparcie na kursy językowe, szczególnie dla osób, które nie mówią płynnie po angielsku i chcą poprawić swoje szanse na rynku pracy.
-Pomoc na zakup artykułów higienicznych – wsparcie na zakup podstawowych artykułów higienicznych dla osób o niskich dochodach.
-Pomoc na zakup specjalistycznych butów ortopedycznych – wsparcie na zakup butów ortopedycznych dla osób z problemami zdrowotnymi stóp.
-Pomoc w organizacji opieki nad zwierzętami domowymi – wsparcie finansowe dla osób, które muszą zadbać o opiekę nad swoimi zwierzętami, szczególnie w przypadku nagłych sytuacji.
-Pomoc na zakup mebli do nowego mieszkania – wsparcie finansowe na zakup niezbędnych mebli, gdy osoba wprowadza się do nowego mieszkania
-Pomoc w uzyskaniu dostępu do usług terapeutycznych dla dzieci – wsparcie w zakresie leczenia dzieci z problemami emocjonalnymi lub behawioralnymi.
-Pomoc na zakup leków, które nie są dostępne w ramach NHS – wsparcie finansowe w przypadku potrzeby zakupu leków, które nie są objęte standardową opieką zdrowotną.
-Dofinansowanie do przeglądów technicznych samochodu – wsparcie w opłaceniu obowiązkowych przeglądów technicznych samochodu
-Pomoc na zakup odzieży na zimę – wsparcie finansowe na zakup odzieży w okresie zimowym, zwłaszcza dla dzieci i osób o niskich dochodach.
I wiele wiele innych . I to jest stan na 2025 rok. Także tego strasza ucinaniem zasilkow zazdrosnice pracujacy, bo ja się tu naliczalam z 10 nowych przywilejow dla niepracujacych osób zwłaszcza matek,a pracujacy sobie nas strasza, ze zasilki się skończa he he tak sie koncza,ze nam rosna. Od kwietnia byly podzwyzki. Ja dostalam podwyzke Child Benefit. Chcialam wrocic do Polski, ale chyba juz nie wroce, bo tam bym emerytury nie miala. Sobie w Anglii pojde do zakonu. Po za tym jak juz corka bedzie dorosla to bedzie pewnie w Anglii chciała ulozyc sobie życie. W Polsce drozyzna, trudno mlodym ludziom o mieszkanie- ja od narodzin córki nic nie pracowalam i dostalam mieszkanie za ktore mi placa w 100% ,a w Polsce to 10 lat trzeba harowac, zeby kredyt na dom dostac. Mam jako samotna matka duze wsparcie finansowe z urzedu, a nie jak w Polsce matki się musza z ex mezusiami o alimenty uzerac latami a później maja ochlapy i tak z tego. Ja bym w Polsce w życiu dziecka nie miala. A do pracy też w życiu nie pojde-bo nie jestem frajerka i wiem,że gdybym poszła do pracy to bym musiała płacić podatki na osoby pobierające zasilki . Także mam do wyboru albo pracować i mieć ZERO pomocy od panstwa, wszystkie rachunki opłacać samej za mieszkania,prąd,gaz woda-bez znizek ,obiady w szkole,dojazdy do pracy itp oraz płacić podatki na bezrobotnych albo sama byc bezrobotna. No i co mnie sie bardziej opłaca?