Cześć
Od jakiegoś czasu szukam nowej pracy i bardzo trudno jest mi ją znaleźć. Bardzo dużo wydałam pieniędzy na przebranżowienie się, dodatkowe kursy,szkolenia, studia podyplomowe i... W świecie IT ta pozycja właściwie nie jest poszukiwana a jeśli tak, to z doświadczeniem 3 letnim. Przyznam,że jestem rozczarowana tym jak to się potoczyło, biorąc pod uwagę że wszystkie oszczędności i pieniądze wydawałam na podniesienie kwalifikacji i właściwie nic to nie zmieniło.
Czy jest ktoś kto również szuka pracy i mu równie trudno? Jak sobie radzi z tym rozczarowaniem?
własnie kumpel z 4 letnim doswiadczeniem też i dalej nic,..
podobno jest bardzo duzo osób na 1 miejsce ,
tylko z cie przepraszam z góry bo nie znam tych poszczeglnych stanowisk , stopni w tej branzy ; ))
wiem ze w miastach wojewódzkich tragedia bo np jak wyslesz jako 4 cv w kolejnosci , to ono pozostaje bez odp
duzo rekruterów wybiera z 1 z trzech pierwszych wysłąnych. nawet na kolejne nie spojrzy przy kolejnych nawet naborach
wsrod kobiet jest jescze trudniej pewnie
albo it jest przereklamowane albo biorąz mniejszymi kwalifikacjami ze niby ta osoba zgodzi sie pracować za 30 procent mniej ..
koleżanka przebranzawia sie na młodsza bodajże ksiegowa..
czytałas o tych kursach z stypendium unjnym np w Lublinie , tam masz kilka spotkan z coachem, tylko trzeba mieć dowody na sprawowanie opieki nad kims (zasw z zusu)) albo w okolicach gliwic gdzie trzeba niestety spelnic warunek bycia raczedj dlugotrwale bezrobotną ..
Ja robiłam dużo takich powiedzmy top kursów, chociaż nie nazwałbym tego kursami, studia podyplomowe, programy mentoringowe i wiele innych rzeczy które w tze środowisku teoretycznie mają coś znaczyć, w praktyce niewiele. Szczerze mówiąc rozwazam pracę na dodatkowy etat.
ale oni odczytują w ogole te cv--ki? ; //
widze ze ludzie maja i niewyswietlone akumpele znowu problem z tym że nie trafily , nie spotkaly osoby która akurat potrzebowalaby na juz kogos bardziej niż programisty ..
oczywiscie kuzyn rozwaza czy by nie wrócic z powrotem na stan. programisty , niby ze tam praca posostaje jescze powiedzmy stabilniejsza ..
nie wiem czy mozna brac tam zlecenia na takie umowy o dzieło ,? predzej te pojedyncze zlecenia niz stały etat ..
6 2025-04-16 13:11:56 Ostatnio edytowany przez jea1 (2025-04-16 13:13:00)
w akcie rozpaczy moze pisac do profili rekruterów na fb na grupie __ give her a job__ ..przeciez to i tak profil zawodowy , nie prywatny rekruterów .. przynajmniej widac ze człowiekowi zalezy na jak najszybszej robocie i taki ktoś bedzie rzetelny ..
w akcie rozpaczy moze pisac do profili rekruterów na fb na grupie __ give her a job__ ..przeciez to i tak profil zawodowy , nie prywatny rekruterów .. przynajmniej widac ze człowiekowi zalezy na jak najszybszej robocie i taki ktoś bedzie rzetelny ..
Tak, też jest to jakaś opcja. Ale ja nie mam doświadczenia to pozostaje staż na który startują młodzi i którzy również mogą sobie na to pozwolić,żeby np pracować za darmo albo za mniejszą kasę.
Nie mam siły. Próbowałam już wielu rzeczy, myślę że mogę powiedzieć że naprawdę się starałam ale się nie udało /nie udaje.
Cześć
Od jakiegoś czasu szukam nowej pracy i bardzo trudno jest mi ją znaleźć. Bardzo dużo wydałam pieniędzy na przebranżowienie się, dodatkowe kursy,szkolenia, studia podyplomowe i... W świecie IT ta pozycja właściwie nie jest poszukiwana a jeśli tak, to z doświadczeniem 3 letnim. Przyznam,że jestem rozczarowana tym jak to się potoczyło, biorąc pod uwagę że wszystkie oszczędności i pieniądze wydawałam na podniesienie kwalifikacji i właściwie nic to nie zmieniło.
Czy jest ktoś kto również szuka pracy i mu równie trudno? Jak sobie radzi z tym rozczarowaniem?
Najistotniejsze jest właśnie doświadczenie, nie kursy i nie szkolenia, szczególnie w takiej dziedzinie jak IT. Same kursy nie wystarczą, a jeśli ta dziedzina jest dla ciebie zupełnie nowa, to trzeba budować wszystko od początku.
Sama szukam pracy od listopada zeszłego roku. Ogólnie na rynku pracy jest dramat. Jest strasznie ciężko i to dosłownie w każdej branży niestety. IT, marketing, HR ( którego szczerze nienawidzę )