Brak perspektyw ? praca zawodowa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Brak perspektyw ? praca zawodowa

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: Brak perspektyw ? praca zawodowa

Cześć dziewczyny, na wstępie chciałabym poinformować, że post będzie długi i niestety może być chaotyczny..
Zacznę trochę od początku - jeszcze mocniejszego.

Jakiś czas temu w trakcie studiów zachorowałam na nerwicę lęku napadowego, w trakcie tej nerwicy dopadła mnie jeszcze nerwica lęku o zdrowie. Byłam wtedy w połowie/pod koniec 4 roku studiów. W lutym/marcu. Niestety ale zmiotło mnie z planszy, chodziłam do psychoterapeuty poznawczo-behawioralnego 6 miesięcy tracąc niestety swoje oszczędności ok 40 tyś... pracowałam wtedy w innym miejscu niekompletnei zwiazanym z moim zawodem i jeszcze miałam własną działalność - sprzedaz przez internet. Nową pracę zaczęłam dopiero w październiku w sklepie odzieżowym, niestety później gdy sezon się skończył (październik-styczeń/luty) straciłam pracę.
Nie obroniłam się w terminie, bo studia były zaoczne, ale na najlepszym Uniwersytecie Ekonomicznym w Polsce. Powinnam obronić się najpóźniej w wrześniu 2023, wracam w październiku 2025 aby dokończyć magisterkę i zaczynam od 3 semestru. Dodam, że na studiach miałam srednią ok 4,88 - zaliczyłam wszystkie przedmioty na 4/5 ale niestety miałam problem z płatnościa i nie zaplaciłam ok 5-6 tyś za czesne za półrocze. Niestety nie pomogli mi, mimo, że odraczali moje raty na inne terminy bo wiedzieli w jakiej sytuacji jestem to Uniwersytet mi nie pomógł.
Mineło troche czasu, dostałam doła, bo wiadomo pieniadze, brak pracy i jeszcze nie obroniłam się i nie wiadomo co to będzie.
Znalazłam pracę jako Doradca klienta w Banku - ale w oddziale Partnerskim. Franczyza banku  - umowa z bankiem, ale uop z agentem. Normalna praca w banku, mogę rowniez brać udział w wewntrznej rekrutacji.
Nie znałam się na pracy w sprzedaży, studiowałam ekonomię i chciałabym pracować w korporacji - myślałam o BNY Melon/PwC itd. ale nie znałam angielskiego miałam problemy to wziełam co było. Bank to bank. Najniższa krajowa ale zarobki co miesiąc ok 4,5-5 tyś netto, ostatnie 3-4 miesiące mialam po 6,2/6,5 netto wypłaty.
Wiele się nauczyłam i zarobiłam, odłożyłam pieniadzę na czesne na powrót na studia i teraz jestem na kursie Stowarzyszenia Księgowych w Polsce, który kończe egzaminem na poczatku lipca/koniec czerwca.
Nie znam angielskiego, mam 26lat i powracam na magisterkę.

Mam umiejętności, excel + power bi na zaawansowanym poziomie, analizę finansową, statystykę itd. bardzo lubie wszystkie rzeczy związane z inwestycjami, chciałabym również przystapić do egzaminu na doradcę inwestycyjnego.

Chciałabym zacząć pracę w PwC albo BNY Melon lub w innej korpo.Mam znajomych po dziennikarstwie/filologi czeskiej/francuskiej itd. a nawet psychologii, którzy robią kariery w korpo. Mnie te rzeczy "kręcą" plus mam cheć ciągłej nauki, doskonalenia i po prostu to lubię - taka jestem.

Niestety, nie znam angielskiego, mój poziom to A2  nie mogę się nauczyć, mam troche pieniedzy odlozonych, znalazłam tanią i fajna szkole jezykowa w okolicy ale nie wiem czy to ma sens.

Myślicie, ze jak wroce na studia to bede mogła nadal brać udzial w rekrutacjach na praktyki/staze? W tych korporacjach są programy np 12-24 miesieczne na praktyki ale ja mam 26lat.

Myślałam o tym, aby pójść i do października uczyć sie w szkole jezykowej, szkolic sie i ciagle robic rożne projekty z tego co potrafię i jak juz wroce na uczelnie, to zapisac sie do kola naukowego, chodzic jeszcze na angielski ale wziac licencje napisac cv i pojsc do biura karier - myslicie ze cos by mi znalezli? Czy to ma sens? czy w moim wieku jeszcze mam szansę dostać tam pracę?
Jako doradca w banku zajmuje się rowniez klientami firmowymi - JDG + spółki zoo + klienci detaliczni. Mam umowę do października, ktorą chcą mi przedłużyć a w lipcu chca zrobic mnie managerką oddziału co wiąże sie z dodatkowym stresem, bo są ciezkie duze plany i ogromny stres zwiazany z sprzedaza.
Robilismy tez testy Gallupa i wyszły mi takie jak ; strateg/organizator/naprawiacz/analityk itd. wiec mysle ze to zawsze moge umiescic w CV

Jeśli macie dziewczyny jakies rady/porady to prosze, bo boje sie ze zostane w tej pracy do emerytury a jestem ambitna i chce w zyciu cos osiagnac.. mam doła i wypalenie w pracy, mam wrazenie ze tym razem lapie mnie depresja.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2025-05-12 21:54:29)

Odp: Brak perspektyw ? praca zawodowa

Jak jesteś ambitna to załóż wlasną działalność , usługi księgowe czy consultingowe
Praca w korpo jest specyficzna i w zasadzie wszyscy ludzie których ja znam pracownicy korpo są znerwicowani, tracą kreatywność i albo boją się własnego cienia, albo idą po trupach do celu, często kosztem prywatnego życia. I wcale nie zarabiają tak wiele ma tych niższych stanowiskach.
Myślę że mając swoje biuro po 5, 6 latach zarobisz podobnie,  możesz zatrudnić kogoś, zyskasz wolność i będziesz mieć czas na prywatne życie, np przerwę na dzieci,  bez drzenia serca że nie wyrzucą Cię z pracy

3

Zacząłbym od nauki "pod kims". Mnie zawsze księgowość nudziła ale jak się w tym ogarniesz to dobrze można z tego żyć a jak Cie to interesuje to tym bardziej.  Ale trzeba zdobyć jakieś doświadczenie najlepiej u kogoś dobrze okopanego w tym. Za prowadzenie jednej spółki w której "się dzieje" można zarabiać więcej niż etat w korpo na nizszym stanowisku. Kilka spolek i kasa nie bedziesz sie przejmowac. Ale wymagana jest wiedza i doświadczenie. Nie wiem czy korpo jest dobrym kierunkiem raczej szedłbym w mniejsze organizacje wyspecjalizowane w tym. A jak zrobisz "przebiegłego rewidenta", level wyzej , to będziesz miała spokojne, dostatnie życie. Ale najpierw doświadczenie. Trudno znaleźć dobrego księgowego. Każdy oczekuje funkcji łączącej księgowość z doradcą. Z tym na rynku jest slabo. Znalezienie kogos kto zadba o interes klienta "kompleksowo". Kogoś kto wie jak się poruszać żeby zaoszczędzić tu czy tam. Za to ludzie zaplaca. Ale znow: wiedzą i doświadczenie. Dobrze też połączyć to z kadrami ale to już współpraca raczej z kimś. Sugerowałbym na horyzoncie mieć własną działalność ale nie rzucaj się na to "na starcie" bo trzeba się najpierw douczyc.  Angielski w moim odczuciu "must be". Teraz wiele spółek ma powiązania międzynarodowe- jak chcesz takich na których można zarobić to musisz być lepsza od innych, np. dogadywac się swobodnie po angielsku.

4

Autorko,
Angielski źle do tego podchodzisz, to nie jest kwestia A2 zapomnij o tych nazwach, mnie nie interesuje czy ktoś zna czas zaprzeszły tylko czy jest komunikatywny. Serio znam babkę która jest na bardzo wysokim stanowisku i bardzo dużym międzynarodowym korpo i jedzenia za bardzo nie umie zamówić, w knajpie no jak to, normalnie. W pracy wykorzystuje tylko język finansowy, do tego jakieś inne prost komunikaty, co więcej co miesiąc to samo bo transakcje bankowe jak sama wiesz są cykliczne, powtarzają się.
Pisząc w CV A2 to jesteś skreślona nikt Cię na rozmowę nie zaprosi, ale język to nie jest cos co nie idzie opanować w miarę szybko. Problem polega na tym, ze myślisz tylko o sowich brakach a nie myślisz o zaletach. Rozmowa o pracę idzie się przygotować, nikt w banku nie będzie Cię pytał o wykorzystanie twórczości Klimta we współczenej modzie.

Ja będąc na studiach marzyłam o pracy w korpo ale tak się złożyło, ze nigdy w korpo nie pracowałam, dziś raczej nie chciałabym tam nawet iść.
Skup się na tym, co jest ważne dla Ciebie, co daje Tobie możliwości. Branża finansowa to nie tylko bycie księgowym, jest szereg innych pokrewnych które często dają większe możliwości finansowe rozwoju i radości z pracy. Masz 26 lat najprawdopodobniej masz przez soba co najmniej 35 lat pracy a może i więcej schematy nie zawsze się opłacają. smile

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Brak perspektyw ? praca zawodowa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024