Ktory swiety/swieta jest dla was wzorem do nasladowania? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Ktory swiety/swieta jest dla was wzorem do nasladowania?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 29 ]

1 Ostatnio edytowany przez New Me (2024-11-19 21:36:57)

Temat: Ktory swiety/swieta jest dla was wzorem do nasladowania?

Ja mam dwie ulubione swiete
Sw Faustyne bo modle sie dzieki niej Koronka do Milosierdzia Bozego ktora gwarantuje mi zycie wieczne z Bogiem dzieki obietnicom Pana Jezusa. Kocham tez modlic sie jej modlitwami z jej Dzienniczka

Sw Hildegarde bo kocham jak laczyla sprawy duszy zbawienia razem ze zdrowiem ciala. Zyla ona w klasztorze i miala bardzo wiele wizji w ktorych Bog objawial jej tajemnice wszystkiego co stworzyl. Dla mnie jest ona wzrorem do nasladowania. Mam tez duzo z nia wspolnego bo ja tez jak sie nawriocilam to dla mnie jest wazne przestrzeganie Bozych Przykazan oraz dbanie o zdrowie a sw Hildegarda to swietnie laczyla ze soba zbawienie i zdrowie czyli dbanie o dusze oraz o cialo

No to sa dwie moje ulubione swiete.
A wy jakie macie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ktory swiety/swieta jest dla was wzorem do nasladowania?

Święty Kajetan.

3

UserNew napisał/a:

Święty Kajetan.

Nie slyszalam o nim. Kim on byl? Czego/kogo jest Patronem i co robil w zyciu?

4 Ostatnio edytowany przez New Me (2024-11-19 23:50:51)

"Hildegarda widziała odblask praźródła życia, żywe światło, blask Miłości Trójjedynej. Jej wizja Boga, to Światło. Najjaśniejsze odnosiła do Ojca, w nim widziała szafirową postać ludzką o piękności doskonałej, którą rozpoznała jako Syna Bożego, który stał się człowiekiem. Szafirowa postać ludzka była zatopiona w delikatnej czerwieni żarzącego się płomienia, w Duchu Świętym. Razem tworzyły jedną pełnię światłości- Trójjedynego Boga."
W koncu juz rozumiem piekno Trojcy Swietej.  Moja ulubiona swieta wzor do nasladowania sw Hildegarda miala wizje Trojcy Swietej.

5

Moim ulubionym świętym jest św Augustyn
była okropnym draniem za młodu

6

New Me napisał/a:
UserNew napisał/a:

Święty Kajetan.

To patron bezrobotnych zdaje się
A co robił bezrobotny święty to nie wiem ?
dopiero co się o nim dowiedziałem

7 Ostatnio edytowany przez Legat (2024-11-20 09:51:43)

Akuratnie UserNew (zapewne wiedząc co czyni) trafił z tym świętym, jeśli chodzi o Julcie. Św. Kajetan przewodził odnowie życia zakonnego, które w średniowieczu i po nowościach reformacji upadało.
Jakby kto się tym interesował (w co wątpię), to warto sobie poczytać, albo pooglądać po co w Kościele powstało coś takiego jak zakony.

8

paslawek napisał/a:

Moim ulubionym świętym jest św Augustyn
była okropnym draniem za młodu

Tak jego mama byla sw Monika ona modlila sie o nawrocenie syna teraz oboje sa swieci w Niebie.

9

Legat napisał/a:

Akuratnie UserNew (zapewne wiedząc co czyni) trafił z tym świętym, jeśli chodzi o Julcie. Św. Kajetan przewodził odnowie życia zakonnego, które w średniowieczu i po nowościach reformacji upadało.
Jakby kto się tym interesował (w co wątpię), to warto sobie poczytać, albo pooglądać po co w Kościele powstało coś takiego jak zakony.

Jak po co powstawaly zakony? Zeby byc blizej Boga i pomagac innym.  Bo niby po co innego?

10

paslawek napisał/a:
New Me napisał/a:
UserNew napisał/a:

Święty Kajetan.

To patron bezrobotnych zdaje się
A co robił bezrobotny święty to nie wiem ?
dopiero co się o nim dowiedziałem

No to super bo okazalo sie ze bezrobotni tez moga isc do Nieba. No w koncu nie bedem czytac "ze grzesze bo nie chodzem do pracy" big_smile

11

Dla mnie Maria Magdalena . Była pierwszą apostołką, ale papież Grzegorz Wielki zrobił z niej ladacznicę. Jej historia pokazuje jak kościół traktuje kobiety.

12

łotzarazyswintorozalijo

13 Ostatnio edytowany przez New Me (2024-11-20 12:32:33)

Iza19 napisał/a:

Dla mnie Maria Magdalena . Była pierwszą apostołką, ale papież Grzegorz Wielki zrobił z niej ladacznicę. Jej historia pokazuje jak kościół traktuje kobiety.

Jak traktuje? Wg mnie dobrze. Zobacz na Maryje jak ja traktuje Kosciol albo na inne swiete. A ze byla prostytutka Maria Madgalena to nie wymysl Kosciola lecz Biblii. Maria Magdalena sie nawrocila i zostala swieta

14

Julka ale Maria Magdalena nie była prostytutką. Może nie uważnie czytałaś Biblię.

15 Ostatnio edytowany przez New Me (2024-11-20 14:24:13)

Iza19 napisał/a:

Julka ale Maria Magdalena nie była prostytutką. Może nie uważnie czytałaś Biblię.

Oprocz tego co zapisane w Biblii jest jeszcze tzw Tradycja ustna przekazywana wsrod ludzi zanim spisano Pismo Swiete. A sama Biblia nie dala by rady pomiescic wszystkiego poniewaz by musiala miec chyba miliardy stron i byc wielka jak Mount Everest gdyby trzeba w niej bylo wszystko zapisywac kazde slowo i wydarzenie.  Sw Jan sam pisze w Ewangelii Jana 21:25" Jest ponadto wiele innych rzeczy,ktorych Jezus dokonal i nauczal ,a ktore gdyby je szczegolowo opisac to sadze ze caly swiat nie pomiescilby ksiag ktore by trzeba napisac"
Czyli dowod ze sola scriptura "tylko Biblia" u Protestantow jest falszywa
I po tym wersie mozna tez wnioskowac ze Maria Magdalena mogla byc prostytutka zanim sie nawriocila a jedynie Ewangelia nie wspominaja o tym co nie znaczy ze nie bylo to przekazywane ustnie poprzez Tradycje

16

Iza19 napisał/a:

Dla mnie Maria Magdalena . Była pierwszą apostołką

Trochę naciągane. Jezus gdy ją spotkał po swoim zmartwychwstaniu potraktował ją nijak. Co jest bardzo widoczne. Nawet jej nie przywitał.
Gdy przyszedł do apostołów, powitał ich słowami pokój wam.

17

No właśnie jest tylko kilka wzmianek o Marii Magdalenie. A z tego co sama piszesz to mogła też być Rzymskim żołnierzem lub alpinistką itp. Może jak już trafisz do zakonu to się więcej dowiesz w temacie i przekażesz co się dowiedziałaś. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Izabella.
  P.S A jaka dziś pogoda u Ciebie śnieg odpuścił ?

18

Legat napisał/a:
Iza19 napisał/a:

Trochę naciągane. Jezus gdy ją spotkał po swoim zmartwychwstaniu potraktował ją nijak. Co jest bardzo widoczne. Nawet jej nie przywitał.

Ewangelia sw Jana 20 11-18 sobie poczytaj. Jezus ukazal sie Marii Magdalenie jako pierwszej kobiecie nawet przed uczniami.

19

Iza19 napisał/a:

No właśnie jest tylko kilka wzmianek o Marii Magdalenie. A z tego co sama piszesz to mogła też być Rzymskim żołnierzem lub alpinistką itp. Może jak już trafisz do zakonu to się więcej dowiesz w temacie i przekażesz co się dowiedziałaś. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Izabella.
  P.S A jaka dziś pogoda u Ciebie śnieg odpuścił ?

No tak pewnie sie wiecej dowiem ale ja wierze w to co uczy Kosciol Katolicki. Dzis tez snieg ale topnieje bedzie lod i kaluze

20

New Me napisał/a:
Legat napisał/a:
Iza19 napisał/a:

Ewangelia sw Jana 20 11-18 sobie poczytaj. Jezus ukazal sie Marii Magdalenie jako pierwszej kobiecie nawet przed uczniami.

No i jak ją przywitał?

21

New Me napisał/a:
Iza19 napisał/a:

Jak traktuje? Wg mnie dobrze. Zobacz na Maryje jak ja traktuje Kosciol albo na inne swiete.
A ze byla prostytutka Maria Madgalena to nie wymysl Kosciola lecz Biblii. Maria Magdalena sie nawrocila i zostala swieta

A to już zależy którą ewangelię się czytało, bo oprócz czterech oficjalnych było jeszcze 29 mało znanych, w tym ewangelia Marii Magdaleny.

22

Legat napisał/a:
New Me napisał/a:
Legat napisał/a:

No i jak ją przywitał?

Powiedzial  "Mario" pierwsze slowo do niej. No i co z tego?. W Ewangelii jest wiele przypadkow gdzie Jezus gdzies wchodzil bez przywitania tylko od razu  zaczynal cos mowic i jakos nikt z tego nie robil dramatu ze nie powiedzial Dzien Dobry   big_smile

23

Oj przepraszam wszystkich za rozpętanie burzy ja tylko chciałam napisać jaki święty jest lub może być moim wzorem.

24 Ostatnio edytowany przez Legat (2024-11-20 14:41:04)

New Me napisał/a:

Powiedzial  "Mario" pierwsze slowo do niej. No i co z tego?. W Ewangelii jest wiele przypadkow gdzie Jezus gdzies wchodzil bez przywitania tylko od razu  zaczynal cos mowic i jakos nikt z tego nie robil dramatu ze nie powiedzial Dzien Dobry   big_smile

Julcia to ma wielkie znaczenie. Przecież nawet na mszy masz przekazanie znaku pokoju. A tobie wsio rawno. smile

25

Legat napisał/a:
New Me napisał/a:

Julcia to ma wielkie znaczenie. Przecież nawet na mszy masz przekazanie znaku pokoju. A tobie wsio rawno. smile

Idac Twoim tokiem  myslenia to na Mszy Swietej spiewa sie tez piesni to rozumiem ze Pan Jezus tez musial spiewac bo na Mszy sie spiewa big_smile

26

To znaczy, że niewiele rozumiesz z Tradycji Apostolskiej, na którą się powołujesz. smile

27

Legat napisał/a:

To znaczy, że niewiele rozumiesz z Tradycji Apostolskiej, na którą się powołujesz. smile

Czego np nie rozumiem?

Legat napisał/a:
Iza19 napisał/a:

Wybranie kobiet jako pierwszych świadków, posłanie ich z nowiną do uczniów, to nie jest potraktowanie nijak. Przeciwnie.

Kobieta w tamtych czasach znaczyła niewiele, o wiele mniej niż mężczyzna. Taki krok, jak na tamte czasy, był rewolucyjny i niewyobrażalny.
Gdyby, jak się czasem sugeruje, ktoś chciał to wydarzenie sfingować, świadkami powinni być mężczyźni, najlepiej dobrze postawieni, z autorytetem. To byłoby o wiele bardziej wiarygodne dla tamtych ludzi.
Tymczasem, nie pierwszy raz, jest tam wszystko postawione na głowie- a mimo to, działa.

Jeśli chodzi o Marię Magdalenę, prawdopodobnie zostały połączone dwie osoby. Pierwowzór nie miał nic wspólnego z nierządem.

29

RozrabiakaWmalinowymGaju napisał/a:
Legat napisał/a:
Iza19 napisał/a:

Wybranie kobiet jako pierwszych świadków, posłanie ich z nowiną do uczniów, to nie jest potraktowanie nijak. Przeciwnie.

Kobieta w tamtych czasach znaczyła niewiele, o wiele mniej niż mężczyzna. Taki krok, jak na tamte czasy, był rewolucyjny i niewyobrażalny.
Gdyby, jak się czasem sugeruje, ktoś chciał to wydarzenie sfingować, świadkami powinni być mężczyźni, najlepiej dobrze postawieni, z autorytetem. To byłoby o wiele bardziej wiarygodne dla tamtych ludzi.
Tymczasem, nie pierwszy raz, jest tam wszystko postawione na głowie- a mimo to, działa.

Jeśli chodzi o Marię Magdalenę, prawdopodobnie zostały połączone dwie osoby. Pierwowzór nie miał nic wspólnego z nierządem.

Dokladnie Pan Jezus wlasnie bardzo dobrze potraktowal Marie Magdalene bo po pierwsze gdyby nie On to by zostala ukamieniowana po drugie to pierwszy jej sie objawil po Zmarwychwstaniu... a ja wlasnie odmowilam Koronke do Milosierdzia Bozego o 15 i 7 minut mi to zajelo  o15 :07 skonczylam sobie mysle 7 minut dziennie i mam gwarancje Nieba tak jak Pan Jezus obiecal.

Posty [ 29 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Ktory swiety/swieta jest dla was wzorem do nasladowania?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024