Sukienka na wesele - co jest wpadką, a co wzorem - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIZAŻ - STUDIO MODY I WIZAŻU » Sukienka na wesele - co jest wpadką, a co wzorem

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 31 ]

Temat: Sukienka na wesele - co jest wpadką, a co wzorem

Wybieram się w maju na wesele z moim partnerem - do jego dobrego przyjaciela. Jasne, że chciałabym wypaść dobrze, również pod względem stroju. Ostatni raz na weselu byłam jako małolata - już nie dzieciak, ale zdecydowanie nie kobieta, więc wtedy moim jedynym wymaganiem co do stroju było "ładna kiecka" i jakoś szczególnie tego nie rozkminiałam. Teraz rozkminiam. Zastanawiam się, jakie są obecnie "kanony" weselnego ubioru dla gości - co jest wtopą, obciachem, nietaktem, a co jest w dobrym guście ? Jakie były najgorsze i najlepsze kreacje weselne, jakie widziałyście - albo same nosiłyście?

Do tej pory udało mi się ustalić, że wtopą/nietaktem jest założyć sukienkę białą (oczywiste) i czarną (niektórzy dopuszczają, jeśli wesele ma być imprezą wieczorową, ale wielu osobom, szczególnie starszym, wciąż kojarzy się z pogrzebem, żałobą i jest traktowane jako zła wróżba/złe życzenie nowożeńcom). Jakieś inne weselne zasady związane ze strojem przychodzą wam do głowy?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Sukienka na wesele - co jest wpadką, a co wzorem

Dla mnie na wesele i jakiekolwiek inne uroczystości odpadają właśnie te dwa kolory - biały i czarny, bo sama ich nie noszę. Forma sukienki - koktajlowa czy wieczorowa - jak kto chce i jaką długość woli. W moim przypadku odpadają cekiny i świecidełka, aplikacje biżuteryjne, bo tego nie lubię i nie noszę.

Moim zdaniem odpadają ekstremalne mini, wielkie rozcięcia i przepastne dekolty. No chyba, że chcesz pokazać tyłek i biust w tańcu.

4

O ile co do białego koloru się zgadzam, to na każdym, absolutnie każdym weselu, na których byłam, pojawiają się czarne kreacje, w tym nieśmiertelne tak zwane małe czarne, a mimo to nie spotkałam się ze słowami krytyki. Ja sama kocham czarny kolor i dlatego wcale się przed nim nie bronię, choć z racji wieku (w końcu nie mam już nastu lat) od jakiegoś czasu zwykle dobieram do niego coś, co całość nieco przełamie, na przykład czerwone szpilki czy biały żakiet. Zawsze też zakładam wieczorową, elegancką, ale prostą w formie biżuterię. Być może komuś ten kolor rzeczywiście kojarzy się z pogrzebem, ale przecież sam fason odzieży, a tym bardziej fryzura i makijaż robią swoje.
Reasumując - jeśli ktoś się w nim dobrze czuje, to osobiście uważam, że jak najbardziej może wbić się w czarny kolor, choć dobrze jest czymś go jednak przełamać.

Ogólnie obowiązują te same kanony co na wszystkich eleganckich imprezach, które standardowo wymagają podkreślenia charakteru okazji wizytowym, wieczorowym strojem. Zauważyłam jednak, że na weselach panuje ogromna dowolność, a kicz i tandeta aż biją po oczach. No cóż, o gustach podobno się nie dyskutuje cool.

Gdybym miała coś doradzić, to - idąc tropem wypowiedzi Czekoladyzfigami - zrezygnowałabym z wyzywających fasonów, za to postawiła na dobrej jakości tkaniny i elegancję - ta jest zawsze stosowna. Kolory takie, w jakich dobrze się czujesz i które podkreślają Twoją urodę. Długość midi albo maxi, przy czym długie suknie czy spódnice częściej spotyka się na dużych weselach niż mniejszych przyjęciach, co jednak nie znaczy, że na tych drugich są niestosowne.

Może nakreśl, przynajmniej orientacyjnie, w którym kierunku zamierzasz uderzyć, wówczas będzie można coś więcej podpowiedzieć. A nuż się do czegoś przydamy wink.

5

Na ostatnim weselu na którym byłam pani koło 30-tki miała na sobie rozkloszowaną (bardzo) krótką sukienkę z pianki. Jak się domyślacie, w tańcu wszystko było na wierzchu... I co z tego, że miała zgrabne nogi, piękne ciało, jak to było po prostu niesmaczne... Ja bardzo lubię sukienki z koronki do kolan. Jakbyście szukały jakiś fajnych inspiracji to polecam stronę [spam], gdzie jest cała zakładka ze stylizacjami na wesele smile

6

Kurcze, nie rozumiem czemu moje posty są okrajane sad

7

ewa89100 napisał/a:

Kurcze, nie rozumiem czemu moje posty są okrajane sad

Zapoznając się z regulaminem, którego znajomość i akceptację potwierdziłaś w chwili rejestracji, wiedziałabyś, że łamiesz obowiązujące na Netkobietach zasady, stąd konieczność dokonywania edycji postów. Uwadze polecam zwłaszcza punkt 11 RF, choć pisanie postów jeden pod drugim, jak również off top też są niemile widziane. 
Z pozdrowieniami, Olinka

8

Dzięki za odzew, niezawodne Netkobiety smile

Dziś dostaliśmy oficjalne zaproszenia, obejrzałam zdjęcia lokalu i już przynajmniej mam punkt odniesienia do klimatu i stylu całego wesela. Będzie rustykalnie, wiosennie - wesele w maju, lokal w odremontowanym spichlerzu, impreza z elementami garden-party (oprócz sali, dla gości będzie dostępny duży taras i ogród). W związku z tym kolory raczej jasne, nie klasycznie wieczorowe (typu granat, bordo, czerń) i długość midi (albo jakaś bezpretensjonalna, prosta sukienka maxi, ale nie balowa , bo to już by moim zdaniem zakrawało o stylistykę "stróż na Boże Ciało"). I najlepiej coś, co nie będzie absurdalnie wyglądać z balerinami, jakby trzeba było zmienić obuwie w połowie imprezy wink

I tu mam kolejny powód do rozkmin. Generalnie urodę mam bardzo dziewczęcą. I na co dzień nie narzekam - młodość w cenie wink poza tym, na co dzień chodzę w ciuchach powiedzmy "biznesowych", więc to mnie chroni przed wyglądem licealistki na wagarach. Także przyszła kolej na pytanie pomocnicze: jaki krój/materiał/stylizację uważacie, za optycznie dodającą "dorosłości", "powagi"? Pobieżny rzut okiem na sukienki w sklepach internetowych podpowiedział mi, że jeśli nie ciemne, nie w kwiatki, to koniecznie pastelowe koronki, tiule i rozkloszowane spódnice - w czym będę na 100% wyglądać jak przedszkolak na gigancie w szpilkach ukradzionych mamie (ok. przesadzam, ale nie bardzo wink )

Sugestie?

9

ruda102 napisał/a:

Dzięki za odzew, niezawodne Netkobiety smile

Dziś dostaliśmy oficjalne zaproszenia, obejrzałam zdjęcia lokalu i już przynajmniej mam punkt odniesienia do klimatu i stylu całego wesela. Będzie rustykalnie, wiosennie - wesele w maju, lokal w odremontowanym spichlerzu, impreza z elementami garden-party (oprócz sali, dla gości będzie dostępny duży taras i ogród). W związku z tym kolory raczej jasne, nie klasycznie wieczorowe (typu granat, bordo, czerń) i długość midi (albo jakaś bezpretensjonalna, prosta sukienka maxi, ale nie balowa , bo to już by moim zdaniem zakrawało o stylistykę "stróż na Boże Ciało"). I najlepiej coś, co nie będzie absurdalnie wyglądać z balerinami, jakby trzeba było zmienić obuwie w połowie imprezy wink

I tu mam kolejny powód do rozkmin. Generalnie urodę mam bardzo dziewczęcą. I na co dzień nie narzekam - młodość w cenie wink poza tym, na co dzień chodzę w ciuchach powiedzmy "biznesowych", więc to mnie chroni przed wyglądem licealistki na wagarach. Także przyszła kolej na pytanie pomocnicze: jaki krój/materiał/stylizację uważacie, za optycznie dodającą "dorosłości", "powagi"? Pobieżny rzut okiem na sukienki w sklepach internetowych podpowiedział mi, że jeśli nie ciemne, nie w kwiatki, to koniecznie pastelowe koronki, tiule i rozkloszowane spódnice - w czym będę na 100% wyglądać jak przedszkolak na gigancie w szpilkach ukradzionych mamie (ok. przesadzam, ale nie bardzo wink )

Sugestie?

Mam nadzieję, że mój post nie będzie potraktowany jako reklama smile. Ruda102, popatrz sobie na sukienki Mosquito, Mohito, Pretty Girl. Z pretty girl mam kilka takich koktajlowych sukienek, proste bez wzorów, w różnych kolorach. Na to jakiś żakiet lub trencz. Buty zakładam na niewysokim max 6 cm obcasie, czółenka gładkie czarne albo beżowe.

10

Moim zdaniem idealna dlugosc sukienki to taka do kolan, no chyba, że pani troche starsza lub nie przepada za swoją figurą to trochę za, nie przepadam za długimi sukniami. Ja polecam sie wybrać do sklepu typu VanGraf lub Peek&Cloppenberg (czy jakoś tak), nie wiem czy we wszystkich miastach takie są. Chodzi mi o to, że tam jest duzo różnych marek w jednym miejscu i ubrania są rozdzielone na konkretne kategorie i mozna przebierać w różnych stylach. Skoro wesele w maju to jeśli nie biały to może jakiś błękitny, kremowy, zalezy kto w jakich kolorach się czuje.
Myślę, że mimo wszystko podstawą udanej stylizacji będzie dopasowanie sukienki do swojej figury.

11

No, dzięki za wszystkie porady, niebawem mi się na pewno przydadzą.

12

Ja często chodze w czarnych sukienkach na wesela. Dodaje do tego bezowe buty i jasną torebkę,  połyskującą biżuterię,nie uważam, że to zakazany kolor. Czarne  ubranie nie znaczy pogrzebowe.
Ale na temat - wg mnie nie powinno się zakładac bardzo krótkich sukienek lub sukienek z przesadnym dekoltem, ale mówię o takich bardzo bardzo wygolaszonych. Kiedyś byłam na weselu, gdzie jedna z dziewczyn (wiek około 20 -22 lata)przyszła w szortach i t-shircie. Wygląłała jakby szła na rower, nie za bardzo jej to wyszło, uważam, że przed szacunek do Państwa Młodych trzeba się ubrać w miarę elegancko, można skromnie, ale chociaz troche się postarać.

13

NA forum było już kilka podobnych tematów, warto poszukać i wiedzieć więcej odnośnie sukienek weselnych i tego co jest w modzie, a tak na dobrą sprawę- ważne jest to co Tobie się podoba, też nie jestem zwolenniczką zbyt krótkich sukienek z głębokim dekoltem lub zbyt długich sukni wieczorowych.

14 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-09-10 07:35:36)

Moim zdaniem wpadką jest ubieranie sukienek zbyt jasnych, albo szczególnie negliżujących. Obie opcje nie nadają się na ślub. Jasny kolor odbiera wyjątkowość pannie młodej, a ubieranie ciuszka, który zbyt wiele odsłania nie jest po prostu zbyt eleganckie i gustowne. Warto także szukać ładny model z materiałów wyższej jakości, by nie wyglądać słabo i nieatrakcyjnie. Mi ostatnio wpadły w oko Sukienki spam, ale czas pokaże, czy coś wśród nich wybiorę na poprawiny i ślub.

15 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2019-10-22 21:21:01)

Kanony mody weselnej stale się zmieniają. Ja osobiście, nie umiem już za nimi nadążyć. Generalnie uważam, że nie ważne co jest aktualnie w modzie, przy takich wydarzeniach jakim jest ślub i wesele, konieczne jest zachowanie dobrego smaku. Czy jak w modzie będzie chodzenie w samej bieliźnie, to też ktoś pójdzie tak na ślub? Rozumiecie, co mam na myśli. Grunt to ubrać się w dobrym stylu, elegancko i jak ktoś lubi, nieszablonowo. Każdy inaczej będzie rozumiał pojęcie wpadki. Dla mnie karygodnym jest ubrać się na czyjś ślub tak, że odsłonięty jest brzuch, biust się wylewa a jak się kobieta schyli, to widać całą pupę. Jeśli dołączyć do tego jakieś kiczowate, jaskrawe dodatki to katastrofa gotowa. Dużo też zależy od indywidualnego podejścia i szacunku do tego typu wydarzeń. Ja gdy idę na wesele to wybieram stylizacje eleganckie i stonowane bo jest zasada, że nie można wyglądać ładniej od panny młodej. Ja też przede wszystkim stawiam na wygodę więc dobrze się czuję w nieregulaminowy link i spam. Do takich wygodnych sukienek z łatwością mogę dobrać odpowiednie dodatki które sprawią, że cała stylizacja wygląda modnie, świeżo i przede wszystkim estetycznie. Musi być zachowana równowaga czyli ja jako gość żebym się czuła dobrze ubrana i żeby mój ubiór pokazywał, że mam duży szacunek dla tych ludzi, którzy mnie zaprosili.

16

Mała czarna broni się zawsze. Co więcej, czarna sukienka w mojej ocenie nie prezentuje się źle na weselu, wręcz przeciwnie- dobra biżuteria i uśmiech i nie ma mowy o mrocznym żałobnym kolorze. Tylko uwaga! Materiał- najtańsza sukienka która się gniecie przy każdym kroku, albo dresówka, odpadają! Białą sukienka- zwyczajowo odpada. Ale też uwazam, że koktalowe, tiulowe kiecki z cekinami czy koronką również nie powinny mieć miejsca Ostatnio byłem na weselu, na którym gość panny młodej miał bardziej ślubną sukienkę, niżsuknia panny młodej. Było to męga widac. Nie chodzi o to, żeby starać się wyglądać gorzej niż Państwo Młodzi, ale ona nie ma co przesadzać. Klasyczne proste sukienki, dobrze skrojona w fasonie, który pasuje do naszej figury, co więcej bardzo zwrócić uwgaę na to, czy posiadają one materiałową podszewkę- sukienka nie będzie się podwijąc, a dzięki niej zachowa odpowiedni fason. Jasne sukienki w kwiaty, a nawet czerwienie myślę, że stają się popularne. Zawsze wybroni się długa kiecka:

https://ubierzsie.com/product_picture/fit_in_510x680/5ce7558bf38c00e41e13c6511950d4b8.jpg Sukienka Patrizia Pepe
https://ubierzsie.com/product_picture/fit_in_510x680/72085fb866b5832237fe3edf11920461.jpg Sukienka Pinko
https://ubierzsie.com/product_picture/fit_in_510x680/f1d99665d4228bdf90caf2168730bfcd.jpg Sukienka Pinko bordowa
https://ubierzsie.com/product_picture/fit_in_510x680/125c26d89d0e554e356db6062980d96e.jpg Sukienka Patrizia Pepe

17

Oj tam ja byłam w czerni i widzę że często pojawia się na weselach wink
Natomiast dla mnie brakiem taktu na weselach są kreacje jak na dyskotekę. Uważam że mini za tyłek nie wypada, a dwa że nie ma komfortu przy tańcu, odpadają też cekiny. Dekolt może być, nawet lekko wskazany wink
Jakoś sobie upodobałam koronki, elegancja zawsze na czasie smile
A jak jak to rozkloszowane sukienki kwieciste, pastelowe kolory, delikatne empire, według mnie byle by z elegancją bo jest zawsze dobrze widziana, dodaje klasy smile

18

Jak teraz sobie myślę, to główną wpadką jest pójście na wesele w wypaskudzonych, wygniecionych, wczorajszych ciuchach. Przy tym już nawet te zbyt krótkie mini i za duże dekolty wyglądają lepiej.

19 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2020-01-31 11:50:13)

śliczne sukienki mają na spam
nigdy sie nie zawiodłam a kupowałam u nich już na dwa wesela

20

marakujka napisał/a:

Jak teraz sobie myślę, to główną wpadką jest pójście na wesele w wypaskudzonych, wygniecionych, wczorajszych ciuchach. Przy tym już nawet te zbyt krótkie mini i za duże dekolty wyglądają lepiej.

Oj i tutaj się zgodzę big_smile

21

Ile ja ostatnio naszukałam się klasycznej, prostej sukienki na wesele.. W końcu zdecydowałam się na jeden model ze strony Laberie i byłam bardzo zadowolona. Przepiękne, klasyczne sukienki balowe, krótsze bardziej letnie, klasyczne małe czarne. Jak na tak świetną jakość ceny też w porządku. Bardzo polecam, na pewno jeszcze coś od nich kupię.

22

joasialas napisał/a:

Jak myślicie, jakie kolczyki będą pasować do sukienki w kolorze butelkowej zieleni? Chciałabym wybrać któreś ze sklepu [spam]. Sukienka ma głęboki dekolt i cieniutkie ramiączka więc myślę o jakichś wiszących smile

Byłoby miło, gdybyś po pierwsze zwróciła uwagę, że temat dotyczy sukienek, a po drugie, i to przede wszystkim, żebyś przestała spamować.

23

Ja uważam, że jak chodzi weselne wpadki, to nie wiem, jak ktokolwiek może uważać, że białą sukienka na czyimś weselu to dobry pomysł... No i moim zdaniem generalnej sukienki takie szykowne, sylwestrowe sukienki, cekinowe jak te tutaj https://molerin.pl/blog/post/na-jakie-o … i-cekinowe nie są zbyt dobrym pomysłem na wesele. No ale wiadomo, o gustach się nie dyskutuje, komuś się to może podobać... (ale to dalej nie znaczy, że wypada...)

24

Generalnie unikaj raczej białego i czarnego kolor. Ja do nich nic nie mam, ale rożnie to bywa. Po co ma ktoś mieć do Ciebie pretensje.
Jakby ktoś szukał sukienek to fajną ofertę ma sklep bombardina.

25

j.polk1990 napisał/a:

(...) to fajną ofertę ma sklep bombardina.

Zerknęłam z ciekawości i stwierdzam, że prawie nic mi się z ich oferty nie podoba. Większość to tandeta, nie nadaje się na wesele.

26

Nie założyłabym białej ani czarnej sukienki, no chyba że para młoda by sobie zażyczyła. Z tego co pamiętam jakaś celebrytka organizując własny ślub zażyczyła sobie, żeby wszyscy goście przyszli na biało. Na wiosnę szykuje się wesele mojej siostry, będę zakładać cassie z loola w kolorze różowego złota a do tego mam beżowe dodatki i biżu rosegold.

27

Nie rozumiem tego demonizowania czarnego koloru. W końcu dodatki i wymyślne fasony robią swoje, a czerń jest bardzo eleganckim kolorem. W wielu innych okolicznościach jest oznaką szacunku, doniosłości danego wydarzenia, także w teatrze czy operze nikt nie mówi, że to kolor żałoby.

28

Kiedy wybierasz strój na wesele, unikaj sukienek białych i czarnych (czarna może kojarzyć się z pogrzebem). Zasady weselnego ubioru obejmują eleganckie, ale nieprzytłaczające kreacje. Często obserwuje się różnorodność stylów i kolorów. Sprawdź oferty lumpeksów, gdzie możesz znaleźć unikalne i przystępne cenowo suknie ślubne. Pamiętaj, że najważniejsze jest wygodne i pewne siebie czucie w wybranym stroju.

29

Niezłamna napisał/a:

Sprawdź oferty lumpeksów, gdzie możesz znaleźć unikalne i przystępne cenowo suknie ślubne. Pamiętaj, że najważniejsze jest wygodne i pewne siebie czucie w wybranym stroju.

Nie wiesz przypadkiem po co komuś, kto wybiera się na wesele w charakterze gościa, przeglądać oferty sukien ślubnych, nawet tych unikalnych i przystępnych cenowo? <pytanie oczywiście retoryczne>

30

Ja znalazłam taki ciekawy artykuł o sukienkach weselnych: mamrzeczy.pl/blog/jaka-sukienka-na-wesele

31

ruda102 napisał/a:

Wybieram się w maju na wesele z moim partnerem - do jego dobrego przyjaciela. Jasne, że chciałabym wypaść dobrze, również pod względem stroju. Ostatni raz na weselu byłam jako małolata - już nie dzieciak, ale zdecydowanie nie kobieta, więc wtedy moim jedynym wymaganiem co do stroju było "ładna kiecka" i jakoś szczególnie tego nie rozkminiałam. Teraz rozkminiam. Zastanawiam się, jakie są obecnie "kanony" weselnego ubioru dla gości - co jest wtopą, obciachem, nietaktem, a co jest w dobrym guście ? Jakie były najgorsze i najlepsze kreacje weselne, jakie widziałyście - albo same nosiłyście?

Do tej pory udało mi się ustalić, że wtopą/nietaktem jest założyć sukienkę białą (oczywiste) i czarną (niektórzy dopuszczają, jeśli wesele ma być imprezą wieczorową, ale wielu osobom, szczególnie starszym, wciąż kojarzy się z pogrzebem, żałobą i jest traktowane jako zła wróżba/złe życzenie nowożeńcom). Jakieś inne weselne zasady związane ze strojem przychodzą wam do głowy?

Idz w takiej sukience jakiej lubisz nie patrz na mode

Posty [ 31 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIZAŻ - STUDIO MODY I WIZAŻU » Sukienka na wesele - co jest wpadką, a co wzorem

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024