Swieta Hildegarda-moja ulubiona swieta - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Swieta Hildegarda-moja ulubiona swieta

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 27 ]

Temat: Swieta Hildegarda-moja ulubiona swieta

Wybralam sobie swieta Hildegarde za wzor do nasladowania oraz za przewodniczke do Boga i zycia wiecznego w Niebie. Kocham nauki sw Hildegardy,ponieważ laczy ona troskę o zdrowie duszy, jak i troskę o zdrowie ciala. Dlatego postanowilam każdego dnia uczyć się od niej czegos nowego i tego przestrzegac.
•I będę tu o tym pisac w tym temacie
Jezeli wy macie swoich ulubionych świętych, którzy mogli by dla was byc wzorem do nasladowania to o nich tez tu mozecie pisać jak chcecie. Natomiast wielu swietych również mialo za życia jako wzor do nasladowania innych świętych np sw Jacek nasladowal zycie sw Dominika plus oczywiscie dodal tez swoje zasady zgodne z nauką Kościoła, zeby przyszle pokolenia mogły  brac przyklad z niego, tak samo postepowal sw Franciszek z Asyżu, zainspirowany również przykładem świętych wcześniejszych, takich jak święty Antoni z Padwy czy święty Bernard z Clairvaux, starał się żyć w pełnej zgodzie z Ewangelią, głosząc słowo Boże, troszcząc się o ubogich i chorych oraz chroniąc przyrodę jako dzieło stworzenia Bożego , myślę, ze to piekna tradycja  nasladowac świętych. Ja postanowilam naśladowac sw Hildegarde i stosować sie do jej życiowych porad,które zostały jej objawione przez Boga
A jeszcze jedno niektórzy ludzie moga twierdzic, ze powinno sie nasladowac swojego patrona/patronke,ktora sie wybralo przy Sakramecie Bierzmowania. To nie jest prawda..zapytalam w Google i znalazlam odpowiedz
"Choć patron/patronka bierzmowania ma szczególne znaczenie jako osoba, którą wybrałeś na swoje duchowe wsparcie i przewodniczkę w wierze, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś inspirował się i naśladował inne święte lub świętych. W Kościele katolickim istnieje wielu świętych, którzy mogą być dla nas przykładem w różnych dziedzinach życia – na przykład w wierze, modlitwie, pracy, cierpliwości, miłości bliźniego czy w wytrwałości w trudnych chwilach.

Naśladowanie innych świętych nie zmienia tego, że Twoja patronka/Twoj Patron bierzmowania ma szczególną rolę w Twoim życiu duchowym, ale możesz czerpać inspirację i siłę z przykładów innych świętych, którzy mogą Cię wspierać w różnych aspektach życia.

Duchowość katolicka pozwala na wielką różnorodność w podchodzeniu do świętych – każda osoba może znaleźć w innym świętym wyjątkowy wzór do naśladowania, który najlepiej pasuje do jej drogi życiowej. Możesz więc czerpać z ich mądrości i modlitwy, aby pogłębiać swoją relację z Bogiem i wzrastać duchowo."

•Hildegarda tłumaczyła, że Bóg objawił jej głębokie zrozumienie natury świata, jego stworzenia i boskiego porządku. Uważała, że jej wizje były sposobem, w jaki Bóg przekazywał jej prawdy o wszechświecie, ludziach i duchowości. Hildegarda opisywała te objawienia jako wizje pełne światła i symboliki, które pozwalały jej rozpoznać Boży plan dla ludzkości.

Ważnym aspektem jej wizji była także świadomość związku między człowiekiem a przyrodą. Hildegarda uważała, że natura jest odzwierciedleniem boskiego stworzenia i pełni rolę w zrozumieniu Bożego zamysłu. Wiedza, którą uzyskiwała od Boga, dotyczyła nie tylko kwestii duchowych, ale również praktycznych, takich jak medycyna, ziołolecznictwo czy filozofia natury.

Dzięki tym objawieniom Hildegarda mogła opracować swoje traktaty, w których przekazywała nauki o stworzeniu, porządku świata oraz o tym, jak człowiek powinien żyć w harmonii z naturą i Bożym planem.

Swieta Hildegarda żyjąc w sredniowieczu przezyla az 81 lat(urodziła się 16 września 1098 roku, a zmarła 17 września 1179 roku
co mozna uznac za cud,ponieważ w tamtych czasach ludzie nie zyli dluzej niż 40 lat. Miala ona objawiona wiedze na temat kazdej rośliny,każdego stworzenia i każdego przedmiotu, ktory stworzyl Bóg. Nie majac nowoczesnego sprzetu medycznego,labolatorium itd wyprzedzedzila swoja wiedza o zdrowiu wszystkich wspolczesnych lekarzy i naukowcow.
,ktorych porady zdrowotne sa czesto(choc nie zawsze) sprzeczne z poradami sw Hildegardy.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Swieta Hildegarda-moja ulubiona swieta

Kilka lat temu mieszkając w innym miejscu miałam w ogrodzie kilkadziesiąt krzaków cudownych róż.
Którejś nocy złapaliśmy na gorącym uczynku 10 letniego sąsiada, który zdążył wyciąć ze 20 sztuk tych kwiatów.
Tłumaczył się, że chciał te róże ofiarować św. Ricie z prośbą aby tata wrócił do nich od nowej kobiety.
W ten sposób dowiedziałam się czyją patronką jest św. Rita, jakie miała życie i czemu ludzie noszą róże na nabożeństwo ku jej czci.

3 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-03-24 11:47:10)

GloriaSoul napisał/a:

Kilka lat temu mieszkając w innym miejscu miałam w ogrodzie kilkadziesiąt krzaków cudownych róż.
Którejś nocy złapaliśmy na gorącym uczynku 10 letniego sąsiada, który zdążył wyciąć ze 20 sztuk tych kwiatów.
Tłumaczył się, że chciał te róże ofiarować św. Ricie z prośbą aby tata wrócił do nich od nowej kobiety.
W ten sposób dowiedziałam się czyją patronką jest św. Rita, jakie miała życie i czemu ludzie noszą róże na nabożeństwo ku jej czci.

Piękne sobie mysle moze tu piszmy kto chce o roznych swietych. Sw Rita miala na czole głęboką rane byl to symbol kolca korony cierniowej Pana Jezusa. Ja z kolei czytalam ,ze sw Hildegarda miala objawione w wizjach od Boga wlasciwosci lecznicze kazdej rośliny, kamieni, zwierzat, drzew itp wszystkiego co stworzył Pan Bóg i tak bardzo skutecznie ludzi leczyla, sama tez przeżyla w sredniowieczu 81 lat, wszystko zapisala w książce "Physica" wlasciwosci lecznicze przekazane jej w wizjach od Boga- ja mam zamiar niedlugo kupic te książkę oraz Scivias-ksiazke, gdzie opisuje swoje wizje m in widzenie Trojcy Świętej,aniolow itd

4

Historia z tym chłopcem jest niesamowita. Życie pisze przeróżne scenariusze.

Alessandro napisał/a:

Historia z tym chłopcem jest niesamowita. Życie pisze przeróżne scenariusze.

Tak ja czytam żywoty swietych. Oprocz sw Hildegardy zainteresowala mnie jeszcze Maria Marta Chambon chociaz jej proces beatyfikacyjny trwa to zgodnie z naukami Kościoła jest ona w Niebie, a siostry zakonne niektorych zgromadzen kazdego dnia odmawiaja jej koronke do Najświętszych Ran Pana Jezusa, ktora Jezus przekazal jej prosto z Nieba. Miała ona dar, ze nie jadla nic oprocz Komuni Swietej i wogole nie odczuwala glodu i wykonywala wszystkie obowiązki z taka sama siła i energia co osoby, ktore jadly regularnie posilki. Dodatkowo wogole nie wygladala na wychudzona, wrecz przeciwnie jej waga ciala byla prawidlowa.  Tez bym chciala miec taki dar-nie musiec jeść ile bym kasy na jedzenie zaoszczedzila i wszedzie bym przetrwala   big_smile

6 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-03-31 16:26:02)

Dostałam właśnie książkę,która zamowilam mojej ulubionej swietej-św  Hildegardy "Psyhica", w której opisuje ona wizje i medyczna wiedzę jaka dał jej Pan Bóg o każdym swoim stworzeniu. Będę ja czytac i wam zapisze trochę ważnych informacji na temat zdrowia(oczywiście nie mogę pisać wszystkiego,bo książka ma prawa autorskie) natomiast wymienię najważniejsze ciekawe rzeczy. Kto ciekawy niech czyta
Na początku napisze, ze wiedza o zdrowym odżywianiu jaka obecnie posiadaja ludzie jest daleka od tej,która Bóg objawil sw Hildegardzie.  Wiedza ta stoi z taką sprzecznością z tym czego ludzie się nauczyli na temat zdrowia, że pisząc wam wiedzę sw Hildegardy o zdrowym odżywianiu itp narażam się na różne nieprzyjemne reakcję z waszej strony. Postanowilam jednak podzielić się wiedzą, która też odkryłam. Pan Bóg stworzył świat-stworzył cała nature i zanim Adam z Ewa zgrzeszyli wszystko było dobre tzn nic co stworzył Pan Bóg nie szkodzilo człowiekowi(oprócz owocu poznania dobra i zła). Gdy grzech pierworodny przyszedł na swiat to skażonych zostalo wiele roślin i owocow i stały się one szkodliwe dla człowieka, tak samo wiele zwierząt. Muszę to napisac drukowanymi literami-NIE WSZYSTKO CO JEST NATURALNE i NIE WSZYSTKO CO NAS NIE ZATRUJE JEST PRZEZNACZONE DLA CZŁOWIEKA. Wśród wielu diet i wskazówek różnych dietetyków i lekarzy wiedza przekazana sw Hildegardzie od Boga na temat zdrowia jest najlepsza dla człowieka z conajmniej dwóch powodów: pierwszy sw Hildegarda stosując się do rad Boga przeżyła w średniowiecznej Europie aż 81 lat, gdzie przeżycie do lat 40 było cudem, a po drugie wyleczyła ona bardzo wiele ludzi żyjących w tamtych czasach.

7 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-03-31 18:08:28)

Ludzie sa w wielkim bledzie dlatego czesto choruja i przedwczesnie umieraja... I tak sliwka- nie jest owocem przeznaczonym dla czlowieka, Bog objawił sw Hildegardzie, ze owoc ten w organizmie człowieka powoduje liczne szkody. Dlaczego lekarze i naukowcy twierdza, ze sliwki sa zdrowe? Sw Hildegarda zalecala nie jeść ludziom sliwek i ludzie wracali do zdrowia... brzoskwinia -Bóg objawil sw Hildegardzie, ze owoc ten powoduje szkodliwy sluz w organizmie czlowieka,a zwlaszcza w ukladzie pokarmowym-sw Hildegarda pisze "brzoskwinie sa dla zdrowego jak i chorego czkowieka szkodliwe" .
W dzisiejszych czasach ludzie sa przekonani, ze jezeli beda jeść naturalnie to beda dlugo zyc i beda dlugo zdrowi,ale nie pomysla,ze przeciez przez wszystkie inne epoki-jedzenie nie tylko bylo naturalne,ale bylo najbardziej eko jakie tylko mozemy sobie wyobrazic, a mimo to ludzie chorowali i umierali duzo wczesniej niz obecnie. Dlaczego? Ponieważ jedli naturalne produkty stworzone przez Boga,ktore Bog stworzyl dla innych stworzen ,a nie dla czlowieka

Ludzie,ale nam bzdury wmawiają jeszcze za to przeplacamy Bóg objawil sw Hildegardzie wiedze "ze oliwa z oliwek jest niezdrowa... że najzdrowszymi tłuszczem jest maslo oraz uwagą tak potępiany przez środowisko dietetyków olej slonecznikowy " cukier też jest człowiekowi do życia potrzebny w umiarkowanych ilościach,ale uwagą cukier, a nie slodycze czy desery, bo to jest różnica. Sobie mysle o tym cukrze i tak sobie myślę,że NIC mi nie ratuje życia żadno inne jedzenie jak glukoza, czyli cukier, gdy mam atak hipoglikemii. Nadmiar cukru szkodzi, ale całkowity brak cukru zabiją komórki mózgowe, ponieważ mozg człowieka "karmi się " głównie glukoza. Na słynnej diecie keto było i jest coraz więcej przypadków powaznych ataków hipoglikemii a także uszkodzenia mozgu po latach stosowania tej diety. Nie słuchajcie ludzie tych oszustów naukowców  oni dobrze wiedzą co im w laboratorium wylazi, a później produkują fałszywe informacje dla publiczności. W końcu władzom tego świata zależy na depopulacji, więc po co mieli by nam podawać prawdziwe informacje na temat zdrowego odżywiania. Pan Bóg wie najlepiej, a sw Hildegarda jest darem dla ludzi od Boga,jej wiedzą jest ponad czasowa dlatego jest to moja ulubiona swieta, bo łączy ona dbałość duszy(modlitwa, dobre uczynki,post) z dbałością ciala(zdrowe odżywianie, zdrowie psychiczne).

9 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-04-05 11:54:41)

Ale jestem szczesliwa mogę kupic książkę sw Hildegardy i zacząć ja nasladowac. Wiecie,ze sw Hildegarda zostala ogloszona Święta Doktor Kościoła-to rzadki tytul dla swietego. To jest moja ulubiona swieta ,wiec postanowilam,że bede ja nasladowac. Ona wielka wiedze od Boga posiadla
"Święta Hildegarda z Bingen, w swojej pokorze i prostocie została wyniesiona przez Boga i obdarzona szczególnym darem nadprzyrodzonej wiedzy o najgłębszych tajemnicach Nieba i ziemi"

A wy macie swoich ulubionych swietych,ktorych chcielibyscie nasladowac? Wzor do nasladowania?

Ja najbardziej kocham u sw Hildegardy fakt,ze laczyla ona zdrowie duszy ze zdrowiem ciała. Pan Bóg objawil sw Hildegardzie, ze wiele chorób bierze się z chorej duszy, ze nienawisc,złość, bezboznosc,zazdrosc itp, że to wszystko oslabia dusze i cialo człowieka i, ze wiele rzeczy, ktore Pan Bóg stworzył sluzy ludziom do uzdrowienia. Pan Bog dal sw Hildegardzie wiedze o wszystkim co stworzył o warzywach,owocach, zwierzętach,drzewach itd -sw Hildegarda korzystala z tej wiedzy i przezyla w sredniowieczu az 81 lat podczas gdzie reszta ludzi zazwyczaj umierala po 30 roku życia. Sw Hildegarda uczyla tez cnót takich jak: poboznosc,milosierdzie, czystość itd ,zeby zachowac zdrowie duszy i ciala. 

Jak ja się ciesze, ze w koncu bede mogla nasladowac moja ulubiona swięta czuję jak moje zycie się zmienia w cos pieknego sw Hildegarda dala tyle pieknych ,pomocnych rad jak byc zdrowym,szczesliwym i przede wszystkim swietym człowiekiem. Juz nawet sobie kupie do tego specjalny notes i codzien bede zapisywac po jednej poradzie sw Hildegardy dotyczacej zdrowia duszy i zdrowia ciala ... juz mnie nie sa potrzebni zaklamane naukowce, ani lekarze he he moga mnie pocalowac ,gdzie światło nie dochodzi ze swoimi klamstwami np lekarze bredza,ze truskawki sa zdrowe, a Pan Bog objawił sw Hildegardzie," ze człowiek nie powinien jeść truskawek,bo On te owoce stworzył dla innych stworzen,a nie dla czlowieka i nawet fakt, ze owoc ten nie jest trujacy to szkodzi w organizmie człowieka ". Eh wyrzucam.wszystkie książki tych glupio mądrych dietetykow, lekarzy coz moge miec lepszego od diety objawionej przez samego Pana Boga sw Hildegardzie. Dzisiaj dostalam wielkiej nadziei na to ze w koncu znow bede zdrowa ,bo jadlam tyle szkodliwych rzeczy np teraz promuje sie sok z surowego selera naciowego,a Pan Bóg objawil sw Hildegardzie "ze to jest trucizna dla czlowieka i zmienia krew co powoduje choroby w przyszlosci " a ja jak ten debil pilam i zarlam to goffno zielone i może dlatego jestem teraz chora na tarczyce i życie mi ucieka, bo nic nie robię tylko leze w łóżku jak ten debil, ale babci sr@nie się skończyło zaczne jak tylko będę mieć swój nowy notes to zaczynam stosować się do każdej porady sw Hildegardy żarówno tej dotyczej duszy,by być swieta i szczesliwa jak i zdrowia ciala-by być zdrowym czlowiekiem.
"Dziękuję Ci Panie Boże za swieta Hildegarde i za to,że jej objawiłeś wielkie tajemnice swojego stworzenia". Amen

10 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-04-05 14:35:39)

Swieta Hildegarda bardzo kochala Najświętsza Maryję Pannę to cudownie, bo ja mogę odmawiać codzien rano i wieczorem Trzy Zdrowaś Maryjo - ta modlitwa jest cudowna

11 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-04-06 14:38:44)

Swieta Hildegarda napisala bardzo madra rzecz " ze każdy człowiek idzie inna drogą do Boga i, że nikt nie może iść te sama droga"
Także no niestety nie mogę w 100% nasladowac św Hildegardy i w sumie to prawda jest. Nie wszystkie jej średniowieczne porady mogę wprowadzić w życie.
Po czym święta Hildegarda dla przykładu wymienia różne zakony,* że każdy z nich działa inaczej, każdy z nich ma inne modlitwy, a także studiuje i praktykuje w życiu inne fragmenty Pisma Świętego i myślę, że warto sobie wybrać np jeden rozdział z Pisma Świętego i go praktykowac w życiu.
Ja czytam Biblię regularnie to jest taka Ksiega,że można np czytać po 10 razy ten sam rozdział, a za każdym razem człowiek ma nowe olsnienie nad tym samym rozdziałem. Św Hildegarda też czytała dużo Pisma Świętego.
Ja bardzo lubię czytać Biblię. Lubię czytać Psalmy i też Listy Apostolskie- to jeżeli chodzi o Księgi Biblii jako całość tych ksiag
Natomiast gdybym miała wybierać swój najbardziej ulubiony rozdział w Biblii to jest to Księga Rodzaju 1. To mój najbardziej ulubiony rozdział w całej Biblii, bo kocham czytać o stworzeniu świata, pewnie dlatego,że kocham przyrodę. Wbrew pozorom to wlasnie w tym rozdziale jest zawarta cala Trojca Święta Bog Ojciec,ktory stworzył swiat, Bog Syn Boży przez ktorego podobienstwo Bóg stworzył człowieka rzekł Bóg uczyńmy  czlowieka na podobieństwo nasze"- w tych słowach Bog Ojciec  mogl sie zwrocic do swojego Syna Jezusa(ponieważ Biblia  uczy ,ze Jezus byl pierworodnym ze wszystkiego stworzenia)i Bóg  Duch Swiety nazwany rowniez Duchem Bożym ktory współdziałał  w stworzeniu swiata.
Dlatego postanowiłam iść za radą św Hildegardy i praktykowac w życiu rozdział 1 Księgi Rodzaju
I o tym napisze osobny temat

12

Julia life in UK napisał/a:
GloriaSoul napisał/a:

Piękne sobie mysle moze tu piszmy kto chce o roznych swietych. Sw Rita miala na czole głęboką rane byl to symbol kolca korony cierniowej Pana Jezusa. [...]

Proszę Glorię o dokończenie tej opowieści: czy intencja Chłopca miała swoje spełnienie?

Julio, często dorabia się takie legendy do faktów: bardzo mnie zastanowiła (podczas czytania biografii Rity) ta cuchnąca rana na czole, a zwłaszcza cudowne jej uleczenie na czas wyjazdu sióstr ze zgromadzenia do Watykanu, na który to wyjazd przełożona zabroniła wyjazdu Ricie, aby nie przynosiła wstydu fetorem jaki wobec siebie roztaczała.  Ten opis sugeruje bardziej naturalne pochodzenie cuchnącej rany.

Rany neurotyczne bardzo są cuchnące.

Animus napisał/a:
GloriaSoul napisał/a:

Piękne sobie mysle moze tu piszmy kto chce o roznych swietych. Sw Rita miala na czole głęboką rane byl to symbol kolca korony cierniowej Pana Jezusa. [...]

Proszę Glorię o dokończenie tej opowieści: czy intencja Chłopca miała swoje spełnienie?

Julio, często dorabia się takie legendy do faktów: bardzo mnie zastanowiła (podczas czytania biografii Rity) ta cuchnąca rana na czole, a zwłaszcza cudowne jej uleczenie na czas wyjazdu sióstr ze zgromadzenia do Watykanu, na który to wyjazd przełożona zabroniła wyjazdu Ricie, aby nie przynosiła wstydu fetorem jaki wobec siebie roztaczała.  Ten opis sugeruje bardziej naturalne pochodzenie cuchnącej rany.

Rany neurotyczne bardzo są cuchnące.

Ja nie czytalam calej historii sw Rity wiem tylko ,ze mials te rane na czole stygmat kolca korony cierniowej a reszty to niewiem. Cuchnaca rana no coz jakby nie bylo krew to byla nadal sw Rity,a nie Jezusa, zeby miala pachniec fiolkami,po za tym cuchnacy zapach mógł tez symbolizowac grzechy

14

Ja nie czytalam calej historii sw Rity wiem tylko ,ze mials te rane na czole stygmat kolca korony cierniowej a reszty to niewiem. Cuchnaca rana no coz jakby nie bylo krew to byla nadal sw Rity,a nie Jezusa, zeby miala pachniec fiolkami,po za tym cuchnacy zapach mógł tez symbolizowac grzechy

Ja nie przepadam za świętymi, co rzucają przekleństwa na swoich najbliższych, na męża i na synów.

A wokół stygmatów jest czasami za dużo wątpliwości. Zwłaszcza jak cuchną. Wolałbym wtedy używać słowa znaki.

Taki Charbel nawet po śmierci wydzielał pachnący olej skuteczny w chorobach.

15 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-04-08 17:11:57)

Animus napisał/a:

Ja nie przepadam za świętymi, co rzucają przekleństwa na swoich najbliższych, na męża i na synów.

A wokół stygmatów jest czasami za dużo wątpliwości. Zwłaszcza jak cuchną. Wolałbym wtedy używać słowa znaki.

Taki Charbel nawet po śmierci wydzielał pachnący olej skuteczny w chorobach.

Swiety nie rowna sie perfekcyjny
Wiesz kto pierwszy poszedl z ludzi do Nieba?
Dobry lotr,ktory umieral z Jezusem na krzyzu,  a byl przestepca
Dlatego jak czytam "bo przeklinala " albo inne wypowiedzi innych osób "nooo tak,bo poszla ukrasc, a teraz myśli, ze pojdzie do Nieba" to mnie sie smiac chce. Oj gdybyscie wiedzieli ile   swietych w zyciu zbrodni popelnili zanim się nawrocili  big_smile a ludzie myślą,że swiety to jest taka osoba,która po osiągnięciu wieku rozrozniania dobra od zla az do usranej śmierci NIGDY nie zgrzeszyła  big_smile

Swieta Hildegarda pisala, ze ten kto je liscie salaty na surowo ten ma pusty mózg i, ze najpierw trzeba te salate zamarynowac w przyprawach i dopiero pozniej mozna jeść. Pewnie chodzilo jej o to,ze salata zabija komorki nerwowe w mózgu.
Pan Bóg objawil sw Hildegardzie te wiedze,a ja na szczęście nawet na diecie roslinnej rzadko kiedy jadlam to warzywo,ale jak bylam mlodsza to non stop kanapki, liscie salaty i inne warzywa na to. Pewnie przez to duzo komorek mozgowych mnie sie zabilo

W chwili kiedy dusza rozstaje się z ciałem, człowiek — choćby był nieprzytomny, choćby śmierć nastąpiła momentalnie, czy we śnie — ma błysk chwili, na ułamek sekundy, ma świadomość własnej śmierci.
Zobaczcie jakie to straszne, a ludzie myślą,że jak umrą we śnie to nic nie będą czuć, że umierają i sobie umrą w niewiedzy, że umarli.
Ja bym właśnie w życiu nie chciała umrzec tak szybko- ludzie nie wiedzą, że tak umarło wielu zlych ludzi, ponieważ Bóg nie pozwolil im wzbudzic żalu doskonałego za grzechy  tak iz nawet Czysca dostąpić nie mogli

18 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-04-08 22:47:57)

Szybka, bezbolesna smierc- klamstwo szatana!

" Najlepsza jest śmierć ostrzegawcza to znaczy, że człowiek wie,że za jakiś czas umrze i został mu dany czas na nawrócenie. Druga jest smierc łaski ,gdy umieracy na łożu śmierci dostaje od Stwórcy czas na to by wzbudzic żal doskonaly i o takie dwa rodzaje smierci powinien zabiegac człowiek... niestety szatan oszukał ludzi przedstawiając im smierc szybką i nagla jako najlepsza- w ten sposób dusze wielu grzeszników poszło na zatracenie,bo nie dostali oni nawet minuty czasu na żałowanie za grzechy... dlatego bledem wielkim jest twierdzic, że smierc najlepsza to smierc nagla i niespodziewana "

Swieta Hildegarda jest patronka naukowcow.  Pewnie dlatego, że była bardzo madra i w sredniowieczu posiadła od Boga wielką wiedzę na temat stworzonego przez Boga swiata.

Wizje swietej Hildegardy
1. "Stosunki pozamałżeńskie, które ludzie powszechnie uprawiają, są odrażające, ponieważ stworzyłem mężczyznę i kobietę od początku w prawości, a nie w niegodziwości. Dlatego ci hipokryci, którzy mówią, że legalne jest popełniać cudzołóstwo, ze zwierzęcą ochotą, z kimkolwiek chcą, są niegodni Mojego wzroku, ponieważ gardząc honorem oraz wyniosłością swojej rozumności, patrzą na bestie i są podobni do nich.”
2. „Modlitwa jest jak klucz, który otwiera niebo.”
3. „Kiedy ludzie żyją w zgodzie z Bożymi przykazaniami, mogą poznać tajemnice wszechświata.”
4. „Ziemia i niebo, w swej harmonii, głoszą chwałę Bożą.”
5. „Człowiek, który nie żyje w harmonii z naturą, oddala się od Boga.”
6. „Ciało jest darem od Boga, a człowiek ma obowiązek dbać o nie z szacunkiem.”
7. „Gdy człowiek odwraca się od Boga, zaczyna tracić sens życia.”
8. „Nie ma nic bardziej szlachetnego niż życie w zgodzie z Bożą wolą.”
9. „Pokój, który pochodzi od Boga, jest w stanie uzdrowić ciało i duszę.”

Swieta Hildegarda została ogłoszona doktorem Kościoła przez papieża Benedykta XVI w 2012 roku — to jedno z najwyższych wyróżnień w Kościele katolickim. I to uwaga została ogłoszona po swojej smierci, czyli otrzymała tytuł szczególny dla osoby swietej. Super mam ulubiona święta co nie? Św Hildegarda była bardzo mądra kobietą

22

Wizje swietej Hildegardy
1. "Stosunki pozamałżeńskie, które ludzie powszechnie uprawiają, są odrażające, ponieważ stworzyłem mężczyznę i kobietę od początku w prawości, a nie w niegodziwości. Dlatego ci hipokryci, którzy mówią, że legalne jest popełniać cudzołóstwo, ze zwierzęcą ochotą, z kimkolwiek chcą, są niegodni Mojego wzroku, ponieważ gardząc honorem oraz wyniosłością swojej rozumności, patrzą na bestie i są podobni do nich.”
.”

Jak rozumiesz tę "wizję" Św. Hildegardy?

I jak to się ma do twojego pójścia do nieba Julka?

Salomonka napisał/a:

Wizje swietej Hildegardy
.”

Jak rozumiesz tę "wizję" Św. Hildegardy?

I jak to się ma do twojego pójścia do nieba Julka?

Ta wizja jest prosta i bardzo konkretna bez zgadywanek mistycznych. Pan Bóg mówi w niej "ze każdy kto popełnia grzechy cudzołóstwa jest podobny do bestii" co to znaczy, że ludzie którzy uprawiają seks pozamałżeński, zdrady, seks gejowski, lesbijski,  trojkoty, prostytucje itp zostaną potepieni (jedyna ich szansa to nawrocenie) Bóg powiedział wyraźnie "On nie patrzy nawet na takich grzesznikow czyli nie ma nad nimi Opatrzności Bożej" wiele świętych miało wizje,gdzie w piekle znajdują się kobiety i mężczyźni popełniający grzechy nieczystości.  Wizjonerka Natuzza miała wizje ,gdzie widziała potępiona kobietę "która za rozkazem Bożym przyznała się, że uprawiała nierząd za życia" nie pamiętam ,ale chyba zmarła tragicznie zamordowana właśnie w trakcie usługi seksualnej. Najświętsza Maryja Panienka w Fatimie powiedziała "ze wiele dusz idzie do piekła za grzechy nieczystości" , to samo zostało objawionione św Faustynie.... jak ma się ta wizja do mojego pójścia do Nieba? Np tak,że już od czasie zerwania że swoim ex nie popełniam grzechu cudzołóstwa, żyje w czystości niczym dziewica big_smile. Plus ten temat jest o św Hildegardzie nie o moim pójściu do Nieba

W końcu jestem gotowa na wysoki poziom swietosci i duchowości zgodnie z naukami św Hildegardy,która żyjąc według nauki Kościoła Katolickiego miała przekazana wiedze od Boga. Życie według Przykazan Bozych połączone z praktykowaniem porad zdrowotnych św Hildegardy oraz harmonia z naturą jako stworzeniem Boga.
Sw Hildegarda uczyla, że człowiek w pełni szczęśliwy to taki,który osiagnie zdrowie duszy poprzez przestrzeganie Przykazan Bożych jednocześnie osiągając zdrowie ciała-dlatego też Pan Bóg przekazał jej wiedze medyczna o stworzeniach i rzeczach, które stworzył św Hildegarda korzystając z tej wiedzy przeżyła w średniowiecznej Europie aż 81 lat. Osiągnęła wysoki stopień swietosci(ogloszona zostala Doktorem Kościoła  jako osoba swieta),duchowosci, harmonii z naturą, zdrowia duszy i ciała (mimo,że Bog raz dopuścił na nią chorobę zrobił to po to,by wiedzą Hildegardy mogła być przekazana wśród duchowieństwa,a następnie opublikowana dla reszty wierzących) św Hildegarda osiagnela też wysoki poziom szczęścia i sensu życia. Jej mistyczne wizje, objawienia Boże to wielki dar od Boga dla świata, który kazał św Hildegardzie zapisywac to co słyszała i widziala. Jej największe dziela to Scivias-zbior duchowych objawien Bozych oraz Physica-medycyna Boga dla zdrowia człowieka(jakże różna od porad współczesnych lekarzy i dietetyków). Oprócz tego św Hildegarda stworzyła muzyke sakralną kościelna,której melodia ma uzdrawiajaca moc i porusza wszystkie czasteczki duszy czlowieka ,a nuty do muzyki pochodzą od jej wizji z Nieba- toka muzyke Aniołowie śpiewają w Niebie na chwałę Bogu św Hildegarda otrzymala tylko mały ulamek tej muzyki dla świata, ponieważ pełnię jej piękną dusza człowieka usłyszy dopiero wtedy, gdy dostapi zbawienia. Św Hildegarda kochala naturę jako dar Boży dla człowieka,dbała o piękno natury,kochala zwierzęta, przebywała wśród piękną natury, gdzie układała modlitwy do Boga. Była Benedyktynka-zyla w klasztorze, gdzie później została przelozona,  pomagała biednym ,dbała o chorych leczac ich z chorob wedlug wiedzy przekazanej od Boga,  spelniala uczynki milosierdzia,  posiadała duża wiedze jak na kobietę tamtych czasów-po jej rady przychodzili nawet najbardziej szanowani duchowni oraz inni ważni ludzie.
Dla mnie św Hildegarda to wielki wzór do naśladowania. Jak pójdę do Nieba to chciała bym dużo czasu spędzić że św Hildegarda- ona napewno jest w Niebie szczęśliwa,że chce ją nasladowac i tak jak ona osiągnąć wysoki stopien świętości poprzez zdrowie duszy i zdrowie ciala. Pan Bóg też jest napewno z tego bardzo zadowolony. Jak bede w Niebie to będę żyła w wielkiej przyjaźni ze św Hildegarda, będziemy razem dużo czasu spedzac na różnych ciekawych zajeciach, wędrując przez niebiańskie,piękne krainy. Już prawie wszystko przeczytalam-ksiazki sw Hildegardy, posiadłam wiedze teoretyczną a wiec od jutra zaczynam to wszystko praktykowac

W końcu jestem gotowa na wysoki poziom swietosci i duchowości zgodnie z naukami św Hildegardy,która żyjąc według nauki Kościoła Katolickiego miała przekazana wiedze od Boga. Życie według Przykazan Bozych połączone z praktykowaniem porad zdrowotnych św Hildegardy oraz harmonia z naturą jako stworzeniem Boga.
Sw Hildegarda uczyla, że człowiek w pełni szczęśliwy to taki,który osiagnie zdrowie duszy poprzez przestrzeganie Przykazan Bożych jednocześnie osiągając zdrowie ciała-dlatego też Pan Bóg przekazał jej wiedze medyczna o stworzeniach i rzeczach, które stworzył św Hildegarda korzystając z tej wiedzy przeżyła w średniowiecznej Europie aż 81 lat. Osiągnęła wysoki stopień swietosci(ogloszona zostala Doktorem Kościoła  jako osoba swieta),duchowosci, harmonii z naturą, zdrowia duszy i ciała (mimo,że Bog raz dopuścił na nią chorobę zrobił to po to,by wiedzą Hildegardy mogła być przekazana wśród duchowieństwa,a następnie opublikowana dla reszty wierzących) św Hildegarda osiagnela też wysoki poziom szczęścia i sensu życia. Jej mistyczne wizje, objawienia Boże to wielki dar od Boga dla świata, który kazał św Hildegardzie zapisywac to co słyszała i widziala. Jej największe dziela to Scivias-zbior duchowych objawien Bozych oraz Physica-medycyna Boga dla zdrowia człowieka(jakże różna od porad współczesnych lekarzy i dietetyków). Oprócz tego św Hildegarda stworzyła muzyke sakralną kościelna,której melodia ma uzdrawiajaca moc i porusza wszystkie czasteczki duszy czlowieka ,a nuty do muzyki pochodzą od jej wizji z Nieba- te  muzyke Aniołowie śpiewają w Niebie na chwałę Bogu św Hildegarda otrzymala tylko mały ulamek tej muzyki dla świata, ponieważ pełnię jej piękną dusza człowieka usłyszy dopiero wtedy, gdy dostapi zbawienia. Św Hildegarda kochala naturę jako dar Boży dla człowieka,dbała o piękno natury,kochala zwierzęta, przebywała wśród piękną natury, gdzie układała modlitwy do Boga. Była Benedyktynka-zyla w klasztorze, gdzie później została przelozona,  pomagała biednym ,dbała o chorych leczac ich z chorob wedlug wiedzy przekazanej od Boga,  spelniala uczynki milosierdzia,  posiadała duża wiedze jak na kobietę tamtych czasów-po jej rady przychodzili nawet najbardziej szanowani duchowni oraz inni ważni ludzie.
Dla mnie św Hildegarda to wielki wzór do naśladowania. Jak pójdę do Nieba to chciała bym dużo czasu spędzić że św Hildegarda- ona napewno jest w Niebie szczęśliwa,że chce ją nasladowac i tak jak ona osiągnąć wysoki stopien świętości poprzez zdrowie duszy i zdrowie ciala. Pan Bóg też jest napewno z tego bardzo zadowolony. Jak bede w Niebie to będę żyła w wielkiej przyjaźni ze św Hildegarda, będziemy razem dużo czasu spedzac na różnych ciekawych zajeciach, wędrując przez niebiańskie,piękne krainy. Już prawie wszystko przeczytalam-ksiazki sw Hildegardy, posiadłam wiedze teoretyczną a wiec od jutra zaczynam to wszystko praktykowac

O CHOROBACH:
1. „Każda choroba ma swój początek w duszy, a objawia się w ciele.”

2. „Kiedy człowiek oddala się od harmonii stworzenia, ciało słabnie, a duch traci siłę. Stąd bierze się wiele chorób.”

3. „Zdrowie rodzi się z równowagi: między duszą a ciałem, między człowiekiem a naturą.”

Nadszedl ten uroczysty dzien- życia wedlug nauk sw Hildegardy-połączenie Przykazan Bożych z poradami zdrowotnymi sw Hildegardy około poludnia zaczelam. 
1. Przypomnienie czytania Pisma Świętego: dzisiaj czytalam m in o tym jak Pan Jezus rozmnozyl chleby i ryby. Czytajcie Biblie ona ma wiele pieknych historii. Sw Hildegarda tez czytala Pismo Święte.  Biblia to podstawa całego Chrześcijaństwa

Posty [ 27 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Swieta Hildegarda-moja ulubiona swieta

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024