Kochani moja sytuacja jest dość specyficzna mam 38 lat i nie mam żadnego doświadczenia zawodowego choruję od dziecka na drżenie samoistne ,dodatkowo w wieku 3 miesiecy długo byłam reanimowana przez co mam problem min z pisaniem , z pamięcią z koncentracją . Na codzień zajmuję się domem .Jestem mężatką . Jestem pod opieką psychoterapeuty od paru lat . Jako , że byłam ofiarą przemocy , fizycznej ,psychicznej w domu rodzinnym zamknęłam się na świat . Ostatnio miałam kryzys psychiczny i powiedziałam sobie , że mam dość siedzenia w domu i albo coś ze sobą robię albo po prostu odchodzę z tego świata . Chciałabym zacząć normalnie żyć ale nie wiem jak zacząć . Mam wykształcenie średnie sprzedawca ale ze względu na chorobę nie nadaję się do zawodu . Pomyślałam o orzeczeniu o niepełnosprawności , że może z takim orzeczeniem byłoby mi łatwiej o jakieś zatrudnienie co myślicie ? Bardzo długo zwlekałam z napisaniem tego postu wiem , że moja sytuacja ani pod względem zawodowym ani zdrowotnym nie wygląda różowo ale chciałabym wyjść do ludzi i wreszcie być samodzielna .
Kochani moja sytuacja jest dość specyficzna mam 38 lat i nie mam żadnego doświadczenia zawodowego choruję od dziecka na drżenie samoistne ,dodatkowo w wieku 3 miesiecy długo byłam reanimowana przez co mam problem min z pisaniem , z pamięcią z koncentracją . Na codzień zajmuję się domem .Jestem mężatką . Jestem pod opieką psychoterapeuty od paru lat . Jako , że byłam ofiarą przemocy , fizycznej ,psychicznej w domu rodzinnym zamknęłam się na świat . Ostatnio miałam kryzys psychiczny i powiedziałam sobie , że mam dość siedzenia w domu i albo coś ze sobą robię albo po prostu odchodzę z tego świata . Chciałabym zacząć normalnie żyć ale nie wiem jak zacząć . Mam wykształcenie średnie sprzedawca ale ze względu na chorobę nie nadaję się do zawodu . Pomyślałam o orzeczeniu o niepełnosprawności , że może z takim orzeczeniem byłoby mi łatwiej o jakieś zatrudnienie co myślicie ? Bardzo długo zwlekałam z napisaniem tego postu wiem , że moja sytuacja ani pod względem zawodowym ani zdrowotnym nie wygląda różowo ale chciałabym wyjść do ludzi i wreszcie być samodzielna .
Tak, z orzeczeniem o niepełnosprawności jest nieraz łatwiej o pracę bo sporo pracodawców chce zatrudnić takie osoby ze względu na dofinansowanie z PFRON.
Możesz też zrobić sobie jakiś kurs zawodowy czy studium policealne dające jakiś zawód.
Zacznij od zdobycia tego orzeczenia.
Pomyśl czy w pobliżu są jakieś zakłady gdzie mogłabyś pracować.
W firmach ochroniarskich chętnie przyjmują osoby z orzeczeniem.
Pomysł bardzo dobry, pony86 nie zaczynaj od zera, zacznij od załatwiania orzeczenia o niepełnosprawności. Skieruj się do lekarza rodzinnego o wypełnienie wniosku do odpowiedniej komisji. Rozejrzyj się w okolicy - z niepełnosprawnością zatrudniają ZPCh (Zaklad Pracy Chronionej) gdzie 40% zatrudnionych to ludzie z niepełnosprawnością, zakłady takie są przystosowane dla niepełnosprawnych, otrzymują dotacje na każdego zatrudnionego niepełnosprawnego. Wyjdziesz do ludzi (kontakt) o podobnym statusie zdrowotnym - wypracujesz sobie staż do emerytury, ewentualnie jeżeli z czasem zdrowie bardziej zaszwankuje będziesz mogła ubiegać się o rentę chorobową. W takich zakładach zatrudniają na stanowiska odpowiednie do schorzenia. W zakładzie takim pozostałe 60% zatrudnionych to ludzie zdrowi i oni wykonują prace cięższe. Miałam znajomą, która pracowała w takim zakładzie przy produkcji perfum, kobietki pracowały przy nalewaniu i pakowaniu pachnideł i inne lekkie prace.
Działaj, najważniejsze, że chcesz pracować i wyjść do ludzi co poprawi Ci psychikę, no i trochę budżet domowy.
Poczytaj o ZPCh dowiesz się więcej. Działaj. Życzę powodzenia.