Po jakim czasie facet powinien się oświadczyć ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Po jakim czasie facet powinien się oświadczyć ?

Strony 1 2 3 6 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 328 ]

Temat: Po jakim czasie facet powinien się oświadczyć ?

Hej wszystkim ! Dzisiaj rozmawiałam z przyjaciółką, jest z facetem już 3 lata, zadała mi pytanie na które nie znałam odpowiedzi, po jakim czasie on powinien mi się oświadczyć (mieszkają razem dwa miesiące), mój oświadczył mi się też po dluuugim czasie, więc pytanie do Was co powinnam odpowiedzieć swojej najbliższej przyjaciółce ? Oni oboje mają po 30 lat smile dlaczego faceci mają z tym taki problem ? Wiadomo, że małżeństwo jest bardziej dla kobiety natomiast w zamierzchlych czasach zamążpójście było oczywiste, dzisiaj masę ludzi żyje na kocią łapę i nie zamierza tego zmieniać .

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Po jakim czasie facet powinien się oświadczyć ?
Zdruzgotana 2 napisał/a:

Hej wszystkim ! Dzisiaj rozmawiałam z przyjaciółką, jest z facetem już 3 lata, zadała mi pytanie na które nie znałam odpowiedzi, po jakim czasie on powinien mi się oświadczyć (mieszkają razem dwa miesiące), mój oświadczył mi się też po dluuugim czasie, więc pytanie do Was co powinnam odpowiedzieć swojej najbliższej przyjaciółce ? Oni oboje mają po 30 lat smile dlaczego faceci mają z tym taki problem ? Wiadomo, że małżeństwo jest bardziej dla kobiety natomiast w zamierzchlych czasach zamążpójście było oczywiste, dzisiaj masę ludzi żyje na kocią łapę i nie zamierza tego zmieniać .

Po jakim czasie jej facet powinien ci się oświadczyć?
Na pewno nie po krótszym, niż ty powinnaś/powinieneś zaprzestać trollowania big_smile

3

Nie troluje pytam poważnie smile ciekawy temat

4

Małżeństwo dla faceta jest niekorzystne, także wiesz...

5

No właśnie wielu facetów ma takie zdanie, ale czemu ? Przecież w małżeństwie są takie same prawa i obowiązki:) a zdradzać można się zarówno w małżeństwie jak i w zwykłym związku.

6

PiotrNet77 napisał/a:

Małżeństwo dla faceta jest niekorzystne, także wiesz...

Małżeństwo dla kobiety jest wielce niekorzystne, także wiesz ..

7

Zdruzgotana 2 napisał/a:

No właśnie wielu facetów ma takie zdanie, ale czemu ? Przecież w małżeństwie są takie same prawa i obowiązki:) a zdradzać można się zarówno w małżeństwie jak i w zwykłym związku.

A kto zyskuje na rozwodzie?

8

Jak by doszło do tego że bym poznał jakąś kobietę to raczej musiała by być taka że by nie chciała małżeństwa najwyżej zaręczyny i może po wielu latach ale może smile

9 Ostatnio edytowany przez blueangel (2024-02-23 23:31:11)

1. 3 lata
2. malzenstwo jest niekorzystne, ale dla kobiety. zreszta nawet juz samo zamieszkanie razem.

10

Bluangel zamieszkanie razem jest niekorzystne dla kobiety ? Mogłabyś rozwinąć ?

11

juz kiedys rozwijalam, ze wole jak przychodzi w juz wyprasowanej koszuli. nie mam czasu sprzatac jeszcze po kims. dzielenie sie obowiazkami tez juz mam za soba. tak umyl naczynia, ze musialam sama jeszcze raz. to tylko przyklad, zreszta dzis mam zmywarke. do tego ogarne, kiedy chce, a nie jak kolezanki, ktore "musza" do domu obiad zrobic czy ogarnac, a nie zjesc na miescie czy ogarnac sobie jutro. a twoja znajoma na dodatek dla kogos, dla kogo nawet nie jest zona tylko jakas baba. na jego miejscu wcale bym sie nie oswiadczala, bo po co? juz zamieszkali. wszystko ma bez. w tym przypadku slub bylby glupota dla obojga.

12

Rita zrozumiala. ty zapewne jestes jeszcze mloda i glupia.

13

A nie lepiej im się sprawdzić przed ślubem ? Wydaje mi się że ludzie nie chcą kupować kota w worku bo nie wiadomo jak się będzie mieszkało razem

14

i to nie obraza, sama tez mialam takie doswiadczenie, bo bylam mloda i glupia.

15

jak dla mnie to ludzie sobie moga nawet sprawdzac jak sie bedzie mieszkalo pod mostem. wyjasnilam ci tylko moje zdanie, a ty rob jak chcesz.

16 Ostatnio edytowany przez blueangel (2024-02-24 00:09:14)

poprostu juz to mialam, teraz  mieszkam sama i polubilam swoja wolnosc bo mam porownanie.  juz nie wspomne, ze o wszystkim sama decyduje, moge sobie wyskoczyc z kolezanka do glupiego shisha baru po kursie tanca do ktorej godziny chce i tak dalej tak dalej. to tylko przyklady, a mozna tak w nieskonczonosc.

17 Ostatnio edytowany przez blueangel (2024-02-24 00:09:59)

I tu Rita w punkt

Na nowoczesnych modelach, mimo że są kreowane głównie przez kobiety... cierpią głównie kobiety.

A tak to facecik ma wszystko seksik, obiad, posprzątane i jeszcze łaska za nim lata bo taki cud... chuja nie cud. Cwaniak.

a jeszcze poczekaj wlasnie jak dojdzie dziecko. bedziesz zdruzgotana 3. xD a pan sobie wroci z pracy, w ktorej w porownaniu z ogarnianiem chaty i chowaniu dzieciaka jest urlopem, pobawi sie chwilke i tyle. a ty tyrasz tyrasz tyrasz 24 ha 7 dni w tygodniu 365 dni w roku. bez uropu, bez L4 jak jestes chora, nawet z goraczka 4o stopni musisz byc na nogach. ona ma 30, wiec powodzenia. w wieku 20tki dasz rade bez snu, ale 30+ zycze szczescia.

18 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2024-02-24 00:12:43)

R_ita2 napisał/a:
Zdruzgotana 2 napisał/a:

A nie lepiej im się sprawdzić przed ślubem ? Wydaje mi się że ludzie nie chcą kupować kota w worku bo nie wiadomo jak się będzie mieszkało razem

Na nowoczesnych modelach, mimo że są kreowane głównie przez kobiety... cierpią głównie kobiety.

Mężczyzna nic nie musi, ma wszystko na pstryk i wyciągnięcie palcem. To nie mu biję zegarek, sprawdzi sobie jedną, drugą, szóstą i dalej może zostać ojcem. A kobieta co? Ok, może rodzic Po 40 ale to już desperacja.

Testowanie się? W miłości nie ma miejsca na testowanie.  Najpierw jest chemia. Chemia to emocje. Potem jest zakochanie a to uczucie. Dopiero potem jest miłość A miłość to decyzja bo nie udźwigniesz 45 lat związku  na chemii i uczuciach. DECYZJA. DECYZJA. DECYZJA. Kompromisy,  docieranie się, to można robić po jeśli prawdziwie kochasz. A tak to facecik ma wszystko seksik, obiad, posprzątane i jeszcze łaska za nim lata bo taki cud... chuja nie cud. Cwaniak.

Rita.. Mówisz jak jakaś desperatka. Mężczyzna nic nie musi? Od kiedy? Dla mnie osobiście od zawsze facet musiał coś sobą reprezentować, nie pstrykał palcami, ani ja nie pstrykałam. Pewnie, że facet może zostać ojcem częsciej niż kobieta matką, ale czy naprawdę tylko o to chodzi? Masz nawet na  forum facetów którzy są słabymi ojcami, często nawet lichych alimentów n ie płacą, albo w ogóle nie płacą i na czym to ich późne ojcostwo niby ma bić na głowę macierzyństwo ? Faceci którzy kochają swoje dzieci, płacą na nie alimenty nie siedzą na babskim forum i nie udowadniają kobietom, że są od nich gorsze smile Tacy faceci poi prostu nie mają czasu na babskie fora. Tutaj siedzą tylko tacy, którzy swoim dzieciom od ust odejmują a jednocześnie piszą, że ich byłe żony z ich alimentów żyją. Czasem można się pośmiać z ich wpisów, ale często do śmiechu jest po prostu daleko..

19 Ostatnio edytowany przez Zdruzgotana 2 (2024-02-24 00:12:32)

Czyli kobiety powinny rodzić po 20 roku życia, a po 30 to już nie xd dziwna logika, nie każda z pań chce po 20 w pieluchy się ładować xd 30 to już starość hahhah xd to co ma powiedzieć 60 latka ? Do piachu już czas ? Też musi mieć siłę wychować wnuki a czasami większość spada na babcie

20

jak dla mnie to sie laduj nawet po 40. nie moj problem. ja mam 30 i wiem, ze to juz nie dla mnie. ale ja wiem tez co to znaczy miec dziecko.

21

30 to już starość xd

22

nie starosc, ja wlasnie przezywam lepszej jakosci druga mlodosc, rozwijam sie zawodowo, wrocilam na uczelnie-a nawet juz koncze, kazda wolna chwile spelniam na spelnianie marzen, wyprobowywaniu nowych rzeczy, spotkania z przyjaciolmi, ciagle poznaje nowe osoby, wrocilam do swoich pasji, a nawet mam nowe, ale w wieku 20 moglam spac po 2 godz 5 nocy z rzedu i nie sprawialo mi to zadnej roznicy, teraz? jak nie spie 5 godz to nie slysze budzika. a przy dziecku sen to luksus, nawet sie nie wykapiesz, kiedy chcesz.

23

R_ita2 napisał/a:
Salomonka napisał/a:
R_ita2 napisał/a:

Mężczyzna nic nie musi, ma wszystko na pstryk i wyciągnięcie palcem. To nie mu biję zegarek, sprawdzi sobie jedną, drugą, szóstą i dalej może zostać ojcem. A kobieta co? Ok, może rodzic Po 40 ale to już desperacja.

Testowanie się? W miłości nie ma miejsca na testowanie.  Najpierw jest chemia. Chemia to emocje. Potem jest zakochanie a to uczucie. Dopiero potem jest miłość A miłość to decyzja bo nie udźwigniesz 45 lat związku  na chemii i uczuciach. DECYZJA. DECYZJA. DECYZJA. Kompromisy,  docieranie się, to można robić po jeśli prawdziwie kochasz. A tak to facecik ma wszystko seksik, obiad, posprzątane i jeszcze łaska za nim lata bo taki cud... chuja nie cud. Cwaniak.

Rita.. Mówisz jak jakaś desperatka. Mężczyzna nic nie musi? Od kiedy? Dla mnie osobiście od zawsze facet musiał coś sobą reprezentować, nie pstrykał palcami, ani ja nie pstrykałam. Pewnie, że facet może zostać ojcem częsciej niż kobieta matką, ale czy naprawdę tylko o to chodzi? Masz nawet na  forum facetów którzy są słabymi ojcami, często nawet lichych alimentów n ie płacą, albo w ogóle nie płacą i na czym to ich późne ojcostwo niby ma bić na głowę macierzyństwo ? Faceci którzy kochają swoje dzieci, płacą na nie alimenty nie siedzą na babskim forum i nie udowadniają kobietom, że są od nich gorsze smile Tacy faceci poi prostu nie mają czasu na babskie fora. Tutaj siedzą tylko tacy, którzy swoim dzieciom od ust odejmują a jednocześnie piszą, że ich byłe żony z ich alimentów żyją. Czasem można się pośmiać z ich wpisów, ale często do śmiechu jest po prostu daleko..

Zupełnie nie zrozumiałaś. Bazuje na historiach moich 28-35 letnich koleżanek które zostały w czarnej dupie bo chłoptaś się znudził i do odpowiedzisnosci mu dalego wink

Ale akurat mnie do tej historii daleko. Mój mąż zawsze brał odpowiedzialność...

No tak, nie zrozumiałam... I do twojej historii mi daleko smile

24 Ostatnio edytowany przez blueangel (2024-02-24 00:23:21)

poprostu sily juz nie te. biologii nie oszukasz. a teraz super zycie, bo dzieciaka mam to nie musze sobie robic, ale juz odchowane. na dodatek teraz doceniam czas, bo jak byl maly nie mialam go dla siebie i dlatego korzystam, a nie siedze w domu jak przed gdy bylam mloda. np moja siostra dom-praca-dom, a ma 22. ja juz bym nie byla taka glupia.

a myslisz, ze ile matkom sie zdarza siedziec i ryczec z wycienczenia? ale w tv nie pokazali. ja w ieku 30 nie mam zamiaru juz miec dzieci.

25 Ostatnio edytowany przez blueangel (2024-02-24 00:26:24)

+ani nanczyc faceta smile

dobranoc.

26 Ostatnio edytowany przez Zdruzgotana 2 (2024-02-24 00:27:57)

Nie widzę ZADNEJ różnicy xd wręcz teraz mam więcej sił i bardziej o siebie dbam xd nie wiem o czym ty w ogóle gadasz xd to nie 50 czy 60 lat xd i to nie jest główny temat wątku by the way xd

27 Ostatnio edytowany przez Zdruzgotana 2 (2024-02-24 00:45:41)

A co to na wspólnego z tematem? Xd lepiej byc samemu niż z jakimś nie wartym nic facetem, posiadanie faceta to nie centrum wszechświata, a wiek tu nie ma nic do rzeczy xd z dwojga złego to dobrze że takie kobiety mają dzieci i mają dla kogo żyć a nie dla faceta xd widać powyżej co dla ciebie jest najważniejsze i to jest żałosne xd

28

Chciał bym mieć takie problemy a nie mam bo nie mam wyglądu neutral

29

Rita, teraz ty zupełnie nie zrozumiałaś. Matka poleczka czasem ma więcej honoru w imieniu swojego dziecka, aby się z ojcem swojego dziecka o kasę nie szarpać. Wiesz, moja córka np. od ojca nie dostała ani grosza alimentów... Tylko dziś ona zarabia naprawdę wielką kasę, a on choć nigdy na nią grosza nie zapłacił, dzis przypomniało mu się, że ma córkę i że ona może mu coś dać. Tylko się przeliczył smile Sad na pierwszej rozprawie oddalił jego roszczenia i pozamiatane smile

Córka nawet znać go nie chce.

Takie są widzisz historie matek  poleczek, czasem wcale dobrze się kończą jak widzisz smile

30

Moj maz sie oswiadczyl po 3 latach ale gadal o slubie juz po 2. Tylko, ze my w zasadzie nie mielismy okresu tradycyjnych zareczyn, bo zaraz po zareczynach byl slub ktory razem planowalimsy. Nie czekalam jak ksiezniczka na wiezy az mi sie ksiaze z laski swojej oswiadczy. Zareczyny z pierscieniem to byla mezowska fanaberia, bo dla mnie to glupota na glupi pierscionek z kamykiem tyle kasy wydawac, lepiej to zainwestowac albo gdzies pojechac albo trzymac na procent, cokolwiek. No ale uparl sie, ze jak to tak, bez pierscienia xd

Wczeniej to roznie, raz mi sie facet ni z gruszki ni z piertuszki oswiadczyl po roku i odrzucilam od razu,bo to bylo z partyzanta i za wczesnie. Drugi raz po dwoch latach i ale po jakims czasie zerwalam te zareczyny.

W kazdym powaznym zwiazku mieszkalam z partnerem/ka. I nie bardzo wyobrazam sobie inaczej poznac kogos w wystarczajcym stopniu zebym wiedziala, czy chce z nim zyc w malzenstwie.

I nie bardzo tez rozumiem w jaki sposob mieszkanie razem jest niekorzystne dla kobiety. W zwiazku masz to, na co sobie pozwolisz. Jak zwiazek kojarzy sie komus z tym:

blueangel napisał/a:

I tu Rita w punkt

A tak to facecik ma wszystko seksik, obiad, posprzątane i jeszcze łaska za nim lata bo taki cud... chuja nie cud. Cwaniak.

a jeszcze poczekaj wlasnie jak dojdzie dziecko. bedziesz zdruzgotana 3. xD a pan sobie wroci z pracy, w ktorej w porownaniu z ogarnianiem chaty i chowaniu dzieciaka jest urlopem, pobawi sie chwilke i tyle. a ty tyrasz tyrasz tyrasz 24 ha 7 dni w tygodniu 365 dni w roku. bez uropu, bez L4 jak jestes chora, nawet z goraczka 4o stopni musisz byc na nogach. ona ma 30, wiec powodzenia. w wieku 20tki dasz rade bez snu, ale 30+ zycze szczescia.

To sorry ale chyba wchodzil w jakies bardzo chujowe zwiazki z chujowymi ludzmi, bo z nowoczesnymi modelami to nie ma nic wspolnego.

31

Halina dzięki za podzielenie się swoją historią, to jest odwaga na tym forum żeby nie zostać zjedzona smile)

32

Zdruzgotana 2 napisał/a:

Halina dzięki za podzielenie się swoją historią, to jest odwaga na tym forum żeby nie zostać zjedzona smile)

Przetrwalam fora o wiele gorsze niz to, netkobiety to jest pikus przy niektorych miejscach big_smile

33

Po jakim długim czasie Ci się facet oświadczył, skoro 2,5 roku temu zerwałaś z poprzednim?
Nawet zakladajac, że weszłaś w kolejny związek od razu, to 2 lata to nie jest długi czas.

Trollujesz.

34

Ruchać jebać nic się nie bać... wink

35

Ja uważam że rok spotykania się, po tym roku wspólne zamieszkanie, i po roku wspólnego zamieszkania powinny być już oświadczyny z wyraźną datą ślubu.

U mnie było to trochę szybciej po po 5 miesiącach spotykania zamieszkaliśmy razem, i po 5 miesiącach się oświadczyłem, w wigilię. Zaraz po tym okresie świątecznym - noworocznym poszliśmy razem do urzędu i załatwiliśmy papiery, minimalny okres oczekiwania to miesiąc, w lutym był ślub  smile

36

Po jakim czasie facet....powinien?

A co to jest? Jakiś obligatoryjny wymóg?

Facet się oświadcza wtedy, kiedy czuje, że jest na to pora i o ile znajdzie materiał na małżonkę. Jak nie chce? Jego wolna wola.

Związek małżeński to nie przymus. To nie jest też coś, co 'powinno' się zadziać zgodnie z jakąś rozpiską typu bujamy się rok, potem 2 lata mieszkania i oświadczyny, a po kolejnych 2-3 ożenek i dziecko. Bo potem ląduje się w związkach bez szczęścia czy choćby minimalnej satysfakcji tylko i wyłącznie dlatego, że gdzieś po drodze zabrakło powodu do zerwania.

Każdy związek ma swoją dynamikę. Znam małżeństwa, które się rozpadały przed upływem roku. Znam pary żyjące bez ślubu całe życie. Jeśli ktoś pyta po jakim czasie druga strona powinna wykonać gest to sama nie jest gotowa na taki krok. Ani pierścionek ani obrączka nie są żadnymi gwarantami miłości, szczęścia czy wierności.

37 Ostatnio edytowany przez display (2024-02-24 10:47:42)

Powinien oświadczyć się wtedy kiedy czuje że to ta kobieta i ten moment. Jedni dojrzewają do tego po roku, inni po kilku latach a niektórzy w ogóle. Myślę, że najlepiej wyczuje to kobieta która jest z takim facetem w związku i jeśli zależy jej na tym ślubie a widzi, że facet zapiera się rękami i nogami to sama musi ocenić czy warto czekać czy nie. Żaden ślub z przymusu nie wyjdzie na dobre.

ps. Nie rozumiem poglądów typu "po co facet ma się oświadczyć skoro ma posprzątane i ugotowane" to co wasi faceci nie sprzątają? Nie wynoszą śmieci? Nie dzielicie się z nimi obowiązkami domowymi? Dlaczego? Po co stawiacie się w roli sprzątaczki i kucharki a potem narzekacie?

38 Ostatnio edytowany przez Shoggies (2024-02-24 11:15:47)

Moim zdaniem najlepiej takie kwestie omówić na początku związku, jak już ludzie wiedzą, że chcą ze sobą być na bliżej nieokreślony czas. Jak widać ilu ludzi, tyle opinii, więc może się okazać, że dziewczyna będzie czekała magiczne 2-3 lata, a facet wejdzie w związek z intencją, że on na ślub będzie gotowy nie szybciej niż za 6 lat i ich wyobrażenia o wspólnej przyszłości całkowicie się rozjadą.

Więc na początku relacji trzeba usiąść i przegadać, czy i kiedy dopuszczamy małżeństwo (jeśli związek będzie się pomyślnie rozwijał), tak samo ze wspólnym mieszkaniem, dziećmi i każdą dużą życiową decyzją. Siedzenie w kącie jak kwiat paproci i czekanie aż ktoś klęknie z pierścionkiem jest mało rozsądne, bo naprawdę można stracić czas.

Poza tym też nie do końca jest dla mnie jasny argument o tym, że ze związków nieformalnych korzyści czerpią tylko mężczyźni. Dzieci można mieć bez ślubu i oboje rodziców ponosi za nie odpowiedzialność, niezależnie od stanu cywilnego. Czasy, w których każda kobieta musiała sama ogarnąć dom, podać codziennie świeży obiad pod nos, prasować, opierać pana męża, itd dawno minęły. Z mojego doświadczenia wynika, że podział obowiązków związanych z utrzymaniem wspólnego gospodarstwa domowego jest taki, na jaki ludzie się umówią, najczęściej jest on wypadkową ich doświadczeń z rodzinnego domu i osobistych preferencji.

Być samotną matką można nawet w związku małżeńskim, bo małżeństwo nie gwarantuje, że mężczyzna zaangażuje się w wychowanie tak jak kobieta by tego potrzebowała. Istnieje też instytucja rozwodu, więc mąż może rozstać się z żoną, jeśli będzie tego chciał i zostanie ona samotną matką tak czy owak.

Seks moim zdaniem jest korzyścią dla obu stron, nie tylko dla faceta - chyba, że kobieta uprawia go z przymusu, żeby faceta przy sobie zatrzymać.
Kobiety mogą w dzisiejszych czasach pracować, posiadać majątki i dowolnie je pomnażać, więc ślub nie wydaje mi się być bardziej korzystną dla kobiety opcją, zwłaszcza jeśli to ona jest bardziej obrotną stroną układu.

Rozumiem jak najbardziej konserwatywną stronę debaty, gdzie role są dzielone w sposób tradycyjny i tu faktycznie, żeby kobieta nie wyszła na układzie jak Zabłocki na mydle ślub może być konieczny.

Niemniej, każdy żyje tak jak się z partnerem umówi (nie ma społecznie narzuconego jednego wzoru, i dobrze), więc moim zdaniem lepiej te kwestie na wstępie omawiać i wtedy nikt czasu nie straci smile

39

Pytanie zostało źle zadane. Powinno brzmieć:
Po jakim czasie facet MOŻE się oświadczyć ?

R_ita2 ma rację, że okres powinien być ograniczony:

R_ita2 napisał/a:

Kobiety w moim otoczeniu, głównie otoczeniu katolickim nie zamierzają się bujać bez sensu x lat z facetem, który nie jest ich pewien i nie traktuje ich poważnie i stawiają warunki że po 2 LATACH WIESZ CZY TO TO, ALBO WÓZ ALBO PRZEWÓZ,  CZY WIDZISZ TE KOBIETE NA CALE ZYCIE, CZY CHCESZ Z NIĄ BUDOWAĆ CODZIENNOŚĆ.

Czego kobiety nie rozumieją, to to, że ani oświadczyny, ani ślub nie zagwarantują ani zaangażowania, ani opieki mężczyzny.
Bo przecież facet musi ... .

Są osoby, które nie nadają się do małżeństwa, czy nawet do związku. I to samo dotyczy zarówno mężczyzn, jak i kobiet.
Po to służy dłuższy okres chodzenia, zaręczyny i okres do ślubu by sprawdzić partnera/partnerkę:

R_ita2 napisał/a:

Kompromisy,  docieranie się, to można robić po jeśli prawdziwie kochasz.

Doskonały przykład, że ślub dla mężczyzny był przedwczesną decyzją jest w temacie: https://www.netkobiety.pl/t131810.html

Kobietom nie podoba się, że to mężczyzna podejmuje decyzję o zaręczynach i ślubie.
Facet nie musi się oświadczać. I to nie jego goni czas.
Oświadczyny to wstęp do ślubu, a ślub to odpowiedzialność i głównie po stronie mężczyzny.
Odpowiedzialny człowiek zdaje sobie sprawę, że jest to życiowa decyzja, a podejmowanie jej pod wpływem chwili, zauroczenia, czy przymusu to proszenie się o kłopoty.

Mam koleżankę, która była z facetem 10 lat, dobijała do 35 roku życia i postawiła ultimatum. Obecnie dziecko ma już 8 lat.
Druga koleżanka chodziła z chłopakiem 8 miesięcy, szybkie oświadczyny i ślub. Po pół roku był już rozwód.
Jedna jest szczęśliwa, druga jest samotną rozwódką.

To nie papierek, a mężczyzna jest ważny.

Uważam że pytanie jest źle zadane
Mamy 2024 rok i facet w ogóle nie "powinien" się oświadczać. Dwójka ludzi powinna usiąść, porozmawiać i podjąć decyzję o tym, że biorą ślub.

41

Myślę że należałoby tu też rozróżnić dwa przypadki:

1) Jedno i drugie w relatywnie młodym wieku (zwłaszcza intensywnie prokreacyjnym)  czyli dwadzieścia kilka - trzydzieści kilka lat. Wtedy faktycznie częściej ma to miejsce szybciej (a w każdym razie dawniej miało).

2) "Drugie podejście" (przynajmniej dla jednego z nich, będącego po rozwodzie), zwłaszcza gdy mowa o osobach z czwórką z przodu lub starszych; w tym wypadku raz że decyzja o ponownym małżeństwie jest najczęściej podejmowana bardziej na chłodno, z większą ostrożnością (spora część takich osób nawet już w ogóle nie decyduje się na ponowne formalizowanie swojego związku), dwa że nie ma takiej presji czasowej.

42 Ostatnio edytowany przez blueangel (2024-02-24 16:00:24)

u mnie zawsze bylo do roku. powyzej 3 mysle, ze juz tego nie zrobi. ale ja tez nie wyobrazalabym sobie go przymuszac. jesli to wymuszone to czy taki zwiazek przetrwa? choc to teoretyczne dywagacje, bo na dzis dzien nie wyobrazam sie wiazac. moja sasiadka tez jest 5 lat ze swoim bez mieszkania razem, mimo ze on od kilku lat nalega, czyli jest nas wiecej. mamy jednak cos wspolnego, bo juz raz mialysmy i malzenstwo, i mieszkanie razem, i podrosniete dziecko, i obie sobie cenimy nasza niezaleznosc i wolnosc. mamy obie 30, ale ze wzgledu, ze jednod ziecko mamy, ie mamy tez presji biologicznego zegara. zreszta szczerze mowiac ze wzgledu na roznice wiekowa to nam sie nie oplaca w ogole po raz drugi zachodzic w ciaze, bawic sie w dom czy nanczyc faceta.

Farmer: nikt ci nie mowi, ze musisz sie zenic dzien po zareczynach. mnie faceci sie zareczali 2 razy, w obu przypadkach do roku czasu. pierwsze zerwalam, a co do tych drugich to bylismy najpierw 2 lata jeszcze narzeczenstwem zanim sie pobralismy.

Poza tym kolezanka, a jak ja mniemam autorka, tylko pisze o kolezance, ma 30, wiec nie ma czasu chodzic ze soba jeszcze 10 lat, zeby sie sprawdzac. jaja za to beda, gdy sie okaze, ze on jednak nie ma zamiaru sie zenic, ale to sie powinno ustalac na samym poczatku, jeszcze przy poznawaniu sie. zreszta po 10 latach to nie wiem jaki jest sens nagle formalizowac.. zalezy od kraju i jego prawa rodzinnego i czy mialabym doradzac kobiecie czy np mojemu synowi smile

43

R_ita2 napisał/a:

Bo facet ma wszystkie benefity płynące w związku "za darmo". Seks jest? Jest, obiad jest? Jest, posprzątane jest? Jest, wsparcie i duchowa podpora jest? Jest!
Po co ma się starać by coś zmieniać skoro mu dobrze?

Prawdopodobnie trochę po ślubie tego seksu będzie mniej i nie taki sam.
Młode pokolenie polek coraz mniej widzi się w tradycyjnych rolach więc to nie jest tak, że młode polki dadzą Ci zawsze obiad pod nos obiad. Podobnie ze sprzątaniem.
Wsparcie i podpora duchowa? Z moich obserwacji wynika, że jeśli się ma problem to z kumplem przy piwie można pogadać. Zawsze jak próbowałem mówić kobietom o swoich problemach to albo tego nie chciały słuchać albo wręcz tym gardził(jakby jakie przejawy słabości u faceta je odpychały). Za to same oczekiwały wsparcia.

Mało tego z tego co wiem ponad 70% rozwodów jest inicjowanych przez kobiety.
Dzieci rodzi się coraz mniej.

Zmieniła się kultura, zmienił się podział ról, na małżeństwie można sporo stracić to coraz więcej mężczyzn woli tego unikać.

44 Ostatnio edytowany przez blueangel (2024-02-24 19:36:13)

Inicjuja, bo maja dosc. moze przeanalizuj, nie kto sklada o rozwod, ale z czyjej winy. dzis kobiety same sie utrzymuja i  nie musza dozgonnie siedziec przy takim, ktory pije i bije. wy narzekacie, to tylko przyklad, ale jak juz zdarzy sie tragedia, jak jakies dziecko jest zostal zmaltretowane na smierc to komenty ze winna tak samo, bo z nim siedziala. moze sie zdecyduj. moja kuzynka nie chciala dziecka, jej maz chcial. gdy zaszla w ciaze, dla niego, on ja zdradzil. najczesciej prawdziwy charakterek faceta wychodzi jak juz pojawi sie dziecko. wedlug ciebie powinna dozgonnie z nim siedziec, podczas gdy on moglby sobie korzystac? tak tylko dodam, ze jest i sliczna i zgrabna niczym modelka, bedac mezatka nie szukala nikogo na boku.  kiedys kobiety nie mialy wyjscia. dzis maja. tak, ten aspekt sie zmienil. i bardzo dobrze.

45

blueangel napisał/a:

Inicjuja, bo maja dosc. moze przeanalizuj, nie kto sklada o rozwod, ale z czyjej winy. dzis kobiety same sie utrzymuja i  nie musza dozgonnie siedziec przy takim, ktory pije i bije. wy narzekacie, to tylko przyklad, ale jak juz zdarzy sie tragedia, jak jakies dziecko jest zostal zmaltretowane na smierc to komenty ze winna tak samo, bo z nim siedziala. moze sie zdecyduj. moja kuzynka nie chciala dziecka, jej maz chcial. gdy zaszla w ciaze, dla niego, on ja zdradzil. najczesciej prawdziwy charakterek faceta wychodzi jak juz pojawi sie dziecko. wedlug ciebie powinna dozgonnie z nim siedziec, podczas gdy on moglby sobie korzystac? tak tylko dodam, ze jest i sliczna i zgrabna niczym modelka, bedac mezatka nie szukala nikogo na boku.  kiedys kobiety nie mialy wyjscia. dzis maja. tak, ten aspekt sie zmienil. i bardzo dobrze.

W moim otoczeniu znam przypadki gdy to kobiety zdradzały mężów, mając dzieci. Gdy np. mąż robił za granicą by wybudować dom. Nie wiem czy znam przypadek kiedy to było na odwrót.
Zauważ, że co do zasady to kobiety mają łatwiej zdradzić. Facet musi włożyć jakiś wysiłek żeby kogoś do "zabawy" sobie znaleźć, kobieta może odpalić tindera i sobie znajdzie kogoś do przelotnej relacji.
Z tego co ja widzę, to nawet jeśli tylko kobieta zdradza to jakoś dziwnym trafem rozwód nie jest z orzeczeniem o jej wyłącznej winie.

Poza tym z tego co widzę, to związki w których dzieje się źle bo faceta odwala to związki które nie powinny mieć miejsca bo od początku było wiadomo jakie podejście ma faceta do życia.
Natomiast tam gdzie kobiety zdecydowały się na spokojnych, ułożonych gości to nie widzę, żeby się odwalało, ale pewnie niemała część kobiet lubi dostawać emocje a spokojnych facet ich aż tyle nie da.

46 Ostatnio edytowany przez blueangel (2024-02-24 20:21:57)

ammon napisał/a:
blueangel napisał/a:

W moim otoczeniu znam przypadki gdy to kobiety zdradzały mężów, mając dzieci. Gdy np. mąż robił za granicą by wybudować dom. Nie wiem czy znam przypadek kiedy to było na odwrót.
Zauważ, że co do zasady to kobiety mają łatwiej zdradzić. Facet musi włożyć jakiś wysiłek żeby kogoś do "zabawy" sobie znaleźć, kobieta może odpalić tindera i sobie znajdzie kogoś do przelotnej relacji.
Z tego co ja widzę, to nawet jeśli tylko kobieta zdradza to jakoś dziwnym trafem rozwód nie jest z orzeczeniem o jej wyłącznej winie.

Poza tym z tego co widzę, to związki w których dzieje się źle bo faceta odwala to związki które nie powinny mieć miejsca bo od początku było wiadomo jakie podejście ma faceta do życia.
Natomiast tam gdzie kobiety zdecydowały się na spokojnych, ułożonych gości to nie widzę, żeby się odwalało, ale pewnie niemała część kobiet lubi dostawać emocje a spokojnych facet ich aż tyle nie da.

Ci mezczyzni tez sami sobie tak wybrali. To dziala w obie strony. Od jakiegos czasu na forum nie zaglada jedna dziewczyna, ktora podobno ma bardzzo dobry charakter, ale mimo wszelkich prob jest sama, bo nie grzeszy uroda. Chyba wszyscy wiemy, czym sie kierujecie i to nie sa wewnetrzne wartosci, ale wyglad. kobiety leca moze i na emocje, a wy na wyglad. nie ma sie co oszukiwac, ze liczy sie dobre serduszko. tylko ze to tyczy sie obu plci.

chociaz tu bym sie klocila, bo tzw dobrzy chlopacy maja swoje zalety, ale juz nie chce tworzyc dyskusji w tym watku, wiec zalozmy, ze masz racje.

47

Zdruzgotana 2 napisał/a:

Myślę, że jeśli wybiera się partnera z powodu realnego zauroczenia i miłości, to propozycja o ślubie wychodzi dość szybko. Jeśli jest to partner/ka z braku laku, to wówczas trzeba się długo namyślać - długo czyli ileś lat, a nie - ileś miesięcy. Bo na co czekać? Chyba że na spieniężenie wesela. Choć może przesadzam.

48

Samba napisał/a:
Zdruzgotana 2 napisał/a:

Myślę, że jeśli wybiera się partnera z powodu realnego zauroczenia i miłości, to propozycja o ślubie wychodzi dość szybko. Jeśli jest to partner/ka z braku laku, to wówczas trzeba się długo namyślać - długo czyli ileś lat, a nie - ileś miesięcy. Bo na co czekać? Chyba że na spieniężenie wesela. Choć może przesadzam.

Możliwe więc że właśnie dlatego przy "drugim podejsciu" te rozważania trwają dłużej. Bo w drugim podejsciu częściej wybieramy partnerkę (lub partnera) głową, a mniej w wyniku zaburzenia (jak to ma z kolei miejsce przy "pierwszym podejsciu".

49

Zdruzgotana 2 napisał/a:

Wiadomo, że małżeństwo jest bardziej dla kobiety natomiast w zamierzchlych czasach zamążpójście było oczywiste, dzisiaj masę ludzi żyje na kocią łapę i nie zamierza tego zmieniać .

Wiadomo? Komu wiadomo?
Zdradzę Ci sekret, ale ciiiiiii ;-) Wielu kobietom wcale do szczęścia nie są potrzebne oświadczyny, zaręczyny i śluby. Bo i po co? Przecież jak się ludzie kochają, dogadują z sobą, widzą wspólny cel, potrafią się z sobą śmiać i rozwiązywać problemy, to nie potrzebują żadnej „pieczątki”, żeby swój związek formalizować.

50

MagdaLena1111 napisał/a:
Zdruzgotana 2 napisał/a:

Wiadomo, że małżeństwo jest bardziej dla kobiety natomiast w zamierzchlych czasach zamążpójście było oczywiste, dzisiaj masę ludzi żyje na kocią łapę i nie zamierza tego zmieniać .

Wiadomo? Komu wiadomo?

Na przykład. Statystycznie kobiety zarabiają mniej. Wejście w związek, gdzie dzielimy 50/50 jest dla niej opłacalne. Dlatego kobiety często proste czynności typu pranie w pralce automatycznej, zrównują z trudem i wartością pracy np. inżyniera, czy ostatnio bardzo dobrze płatnej pracy spawacza, czy budowlanego wykończeniowca.

51 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2024-02-25 11:30:27)

Legat napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
Zdruzgotana 2 napisał/a:

Wiadomo? Komu wiadomo?

Na przykład. Statystycznie kobiety zarabiają mniej. Wejście w związek, gdzie dzielimy 50/50 jest dla niej opłacalne. Dlatego kobiety często proste czynności typu pranie w pralce automatycznej, zrównują z trudem i wartością pracy np. inżyniera, czy ostatnio bardzo dobrze płatnej pracy spawacza, czy budowlanego wykończeniowca.

Myślisz, że bez zaręczyn, ślubów to ludzie nie potrafią dzielić wydatków z uwzględnieniem swoich dochodów? Byłes kiedykolwiek w związku? Zresztą pisałam o dogadywaniu się w części, której łatwo było nie zacytować, jak się ma tezę, że małżeństwo rozwiązuje w jakiś magiczny sposób kwestie finansowe.

52

Legat napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
Zdruzgotana 2 napisał/a:

Wiadomo? Komu wiadomo?

Czynność prania zazwyczaj nie kończy się na pralce automatycznej.
Pralka nie posegreguje prania z kosza, nie załaduje wkładu, nie rozwiesi, nie zdejmie, nie poukłada/wyprasuje prania i nie położy czystych ręczników do szafki, nie włoży na kołdrę ani nie powiesi wyprasowanych  koszuli na wieszaku. Gdyby pranie ograniczało się do wciśnięciu guzika każdy facet robiłby pranie w domu i chwalił się wykonaną ciężką pracą tongue

Coraz więcej kobiet wykonuje pracę inżyniera i coraz więcej kobiet ma w nosie związki, bo im się związek z facetem nie opłaca.

53 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2024-02-25 12:24:43)

Agnes76 napisał/a:

Coraz więcej kobiet wykonuje pracę inżyniera i coraz więcej kobiet ma w nosie związki, bo im się związek z facetem nie opłaca.

To nie chodzi o kwestię „opłacalności”, ale „alternatyw”, jakie ma się do wyboru.

Oczywiście nie trzeba mieć jakichkolwiek umiejętności, zdolności, wiedzy itd., żeby cytując Szeptucha „rozkładać nogi na życzenie faceta”, rodzić dzieci (sorki Smutna_dziewczyno, wiem, że mi gratulowałaś urodzenia dziecka i uważasz to za wyczyn, ale de facto może to każda ;-)), robić za opiekunkę, kucharkę, praczkę i pomywaczkę. Nie twierdzę, że to nie jest ciężka praca, ale po prostu każdy może to robić. Dlatego to była, jest i będzie zawsze opcja zero dla kobiet, które do niczego więcej się nie nadają.i zawsze znajdą się faceci poszukujący w kobiecie dziury między nogami z opcją pieczenia ciasteczek.
Ale jak któraś ma trochę oleju w głowie, potrafi i może o siebie zadbać, ma ambicje, wierzy w siebie i mimo częstych przeciwności losu, uwarunkowań społeczno-kulturowych idzie po swoje (niech znowu wspomnę o Smutnej_dziewczynie :-)), to nie bardzo chce „odpracowywać” swoją „finansową gorszości” poprzez włączanie guzika w pralce wraz z towarzyszącemu temu szeregiem czynności, o których wspominasz, Agnes. Ona sama wybiera bardziej wymagającą alternatywę, a do tego potrzebny jest też „wymagający” facet ;-)

54

blueangel napisał/a:

Ci mezczyzni tez sami sobie tak wybrali. To dziala w obie strony. Od jakiegos czasu na forum nie zaglada jedna dziewczyna, ktora podobno ma bardzzo dobry charakter, ale mimo wszelkich prob jest sama, bo nie grzeszy uroda. Chyba wszyscy wiemy, czym sie kierujecie i to nie sa wewnetrzne wartosci, ale wyglad. kobiety leca moze i na emocje, a wy na wyglad. nie ma sie co oszukiwac, ze liczy sie dobre serduszko. tylko ze to tyczy sie obu plci.

chociaz tu bym sie klocila, bo tzw dobrzy chlopacy maja swoje zalety, ale juz nie chce tworzyc dyskusji w tym watku, wiec zalozmy, ze masz racje.

Trochę się zgodzę, trochę nie. Przeciętny mężczyzna ma mniejszy wybór niż przeciętna kobieta.
Mężczyźni kierują się wyglądem ale przez właśnie brak wyboru bardzo obniżają swoje wymagania. Nie raz widzę średnio wyglądające, nie dbające o siebie kobiety które mają bardzo normalny facetów.
Z moich obserwacji wynika, że przeciętny facet zadowoli się przeciętną kobietą. Natomiast przeciętna kobieta celuje wyżej, być może to właśnie wynika z łatwości znalezienia jakiegokolwiek partnera.
Jeśli ktoś raz czy dwa mógł znaleźć, chociażby na krótką relację partnera z wyższej ligi(kobiecie jest znacznie łatwiej to zrobić - chociaż już nie koniecznie utrzymać trwałą relację z taką osoba), to utwierdza się sam w przekonaniach, że może kogoś takiego mieć na stałe. Natomiast jak już wspomniałem, to że raz się miało na jakiś krótki okres czasu takiego partnera nie znaczy, że będzie tak zawsze, a "przekonanie" zostaje.

Agnes76 napisał/a:

Bardzo szczere wyznanie. Jak się "biznes" nie opłaca to życzymy miłego dnia...

55

MagdaLena1111 napisał/a:

Ale jak któraś ma trochę oleju w głowie, potrafi i może o siebie zadbać, ma ambicje, wierzy w siebie i mimo częstych przeciwności losu, uwarunkowań społeczno-kulturowych idzie po swoje (niech znowu wspomnę o Smutnej_dziewczynie :-)), to nie bardzo chce „odpracowywać” swoją „finansową gorszości” poprzez włączanie guzika w pralce wraz z towarzyszącemu temu szeregiem czynności, o których wspominasz, Agnes. Ona sama wybiera bardziej wymagającą alternatywę, a do tego potrzebny jest też „wymagający” facet ;-)

Zgadzam się z Tobą, niemniej chodziło mi o coś zupełnie innego smile
Wiele prac wykonywanych przez kobiety jest lekceważonych, a całe zajęcie spłycane i wyśmiewane. Pranie w pralce automatycznej jest tego przykładem, dlatego się do niego odniosłam.
Przedsiębiorca gdy ma 3-4 pracowników pobiera wynagrodzenie za zarządzanie biznesem i przeznacza na to czas w pracy.. Kobieta zarządzająca domem składającym się z 3-4 osób robi to pomiędzy jedną "nieważną" czynnością a drugą i nie ma za to żadnych gratyfikacji.
Jak się przyjrzeć płacom w  zawodach zdominowanych przez kobiety ( nauczycielki, pielęgniarki, urzędniczki),  to przez długie dziesięciolecia prace  były nisko opłacane w przeciwieństwie do  zawodów "męskich".
Dopiero od kilku lat kobiety zaczęły się upominać o swoje i nie muszą już szukać męskiego portfela aby  mogły się utrzymać. Dlatego cenią siebie, swój czas i swoją pracę.

56

R_ita2 napisał/a:
Zdruzgotana 2 napisał/a:

Bluangel zamieszkanie razem jest niekorzystne dla kobiety ? Mogłabyś rozwinąć ?

Bo facet ma wszystkie benefity płynące w związku "za darmo". Seks jest? Jest, obiad jest? Jest, posprzątane jest? Jest, wsparcie i duchowa podpora jest? Jest!

Po co ma się starać by coś zmieniać skoro mu dobrze?

No okej, a kobieta tego/niczego innego nie ma? To po co z tym facetem jest? W takim wypadku to brak oświadczyn jest raczej pozytywnym zjawiskiem dla kobiety, skoro obrączka miałaby stanowić jedyną zapłatę za wszystko powyższe. No, chyba że tu wchodzi w grę wiara w "zmieni się po ślubie"?

W pozostałych przypadkach jednak kobieta dostaje tyle samo. Też ma seks*, też ma wsparcie, też ma posprzątane i ugotowane albo - w zależności od podziału - coś tam innego zrobione. Tak że mężczyzna nie dostaje nic za darmo; obojgu im łatwiej i o to przecież chodzi.

*Jak w ogóle można zaszufladkować seks jako coś "dla mężczyzny", jeśli się nie aspiruje do roli prostytutki?

57

Agnes76 napisał/a:

Pytanie jakim kosztem. Ukończenie trudnych studiów - 5 lat. Wypracowanie dobrej pozycji w zawodzie, gdzie konkuruje się zwykle z mężczyznami 5-10 lat. Gdzie jej rówieśniczki maja pozakładane rodziny. A ona odnośnie rodziny po 30-tce startuje od zera.

58

ammon napisał/a:
Agnes76 napisał/a:

Bardzo szczere wyznanie. Jak się "biznes" nie opłaca to życzymy miłego dnia...

I wzajemnie, powodzenia smile

59

Legat napisał/a:
Agnes76 napisał/a:

Pytanie jakim kosztem. Ukończenie trudnych studiów - 5 lat. Wypracowanie dobrej pozycji w zawodzie, gdzie konkuruje się zwykle z mężczyznami 5-10 lat. Gdzie jej rówieśniczki maja pozakładane rodziny. A ona odnośnie rodziny po 30-tce startuje od zera.

Takim samym kosztem jak mężczyzna smile
Mężczyźni też uważają, że mogą się skupić na karierze zawodowej, a wspaniała rodzina spadnie im z nieba.

Małżeństwo polega na tym, że każda praca/wysiłek jest ważny i potrzebny. Gdy kobieta skupia się na dziecku, mężu i domu  to robi to kosztem swojej kariery zawodowej. Jeśli po latach ma się dowiedzieć, że wszystko zawdzięcza kasie męża, co często można zaobserwować, to kicha taki układ i dlatego niejedna  inwestuje w siebie i swoją karierę. Przynajmniej po kilku latach nie zostanie z dzieckiem/dziećmi , głodowymi alimentami i brakiem szans na awans przez długie, długie lata, dopóki nie odchowa potomstwa.

60

SaraS napisał/a:

No okej, a kobieta tego/niczego innego nie ma? To po co z tym facetem jest? W takim wypadku to brak oświadczyn jest raczej pozytywnym zjawiskiem dla kobiety, skoro obrączka miałaby stanowić jedyną zapłatę za wszystko powyższe. No, chyba że tu wchodzi w grę wiara w "zmieni się po ślubie"?

Dla kobiety związek to dopiero początek. Zakończeniem jest ślub.
I to mężczyzna o tym decyduje. Dlatego często jest okres "demo", gdy kobieta pokazuje się jedynie z najlepszej strony.

Kobieta ma nadzieję, że zmieni mężczyznę po ślubie.
Mężczyzna ma nadzieję, że kobieta nie zmieni się po ślubie.
Taki mały paradoks.

SaraS napisał/a:

W pozostałych przypadkach jednak kobieta dostaje tyle samo. Też ma seks*, też ma wsparcie, też ma posprzątane i ugotowane albo - w zależności od podziału - coś tam innego zrobione. Tak że mężczyzna nie dostaje nic za darmo; obojgu im łatwiej i o to przecież chodzi.

Niektóre kobiety uważają, że to za mało.
Rozstanie szybko weryfikuje takie postrzeganie.

SaraS napisał/a:

*Jak w ogóle można zaszufladkować seks jako coś "dla mężczyzny", jeśli się nie aspiruje do roli prostytutki?

Niektóre kobiety kupczą seksem i jest on w nagrodę.
Zrób to, kup tamto albo zasponsoruj wyjazd.
Pieniądze nie przechodzą klasycznie z ręki do ręki, ale wymiana (kupczenie) jest.

61

Zdruzgotana 2 napisał/a:

Oni oboje mają po 30 lat smile dlaczego faceci mają z tym taki problem ? Wiadomo, że małżeństwo jest bardziej dla kobiety natomiast w zamierzchlych czasach zamążpójście było oczywiste, dzisiaj masę ludzi żyje na kocią łapę i nie zamierza tego zmieniać .

Odpowiedź jest prosta, bo to się kompletnie dla faceta nie opłaca, a jeszcze możne spowodować spore straty. Na ślubie zyskuje tylko kobieta, a stracić może tylko facet. Osobiście znałem przypadki gdzie kobieta skrzętnie przygotowała plan jak faceta załatwić by zabrać mu jak najwięcej, nawet będąc sporo bogatszą od niego. Miałem jeden taki przypadek w rodzinie i to jak bardzo ona była wyrachowana i całkowicie bezlitosna wręcz przyprawiało o ciarki.

Jest prosty sposób jak sprawdzić czy kobieta na prawdę chce ślubu z miłości. Wystarczy zapytać czy zgodzi się na intercyzę, a odpowiedź rozwieje wszelkie wątpliwości.

62

Agnes76 napisał/a:

Wiele prac wykonywanych przez kobiety jest lekceważonych, a całe zajęcie spłycane i wyśmiewane. Pranie w pralce automatycznej jest tego przykładem, dlatego się do niego odniosłam.

I porównujesz to do ciężkości pracy np spawacza czy odpowiedzialności inżyniera?

63

SaraS napisał/a:

Nie zadawaj trudnych pytań wink

64

A co w dzisiejszych czasach facet miałby zyskać biorąc ślub? Kiedyś ślub był prawie nierozerwalny. Dzisiaj nie daje żadnych gwarancji. Poza tym według statystyk większość rozwodów jest inicjowana przez kobiety. Kobiety z reguły chcą facetów, którzy zarabiają więcej od nich. Zatem po co facetowi cały ten bajzel z małżeńską wspólnotą majątkową i perspektywy na stratę majątku, na który pracował latami na przykład swoją pozycją zawodową. To nam się w ogóle nie opłaca.

65

Shinigami napisał/a:

Jest prosty sposób jak sprawdzić czy kobieta na prawdę chce ślubu z miłości. Wystarczy zapytać czy zgodzi się na intercyzę, a odpowiedź rozwieje wszelkie wątpliwości.

Durnowaty shit test. Ja bym nie miała nic przeciwko intercyzie, ale ja nie planuję dzieci. Nie wiem, czy gdybym celowała w wesołą gromadkę, zgodziłabym się na to. Możesz planować szybki powrót do pracy, ale nie masz gwarancji, że dzieciak będzie zdrowy czy choćby mało wymagający. Gdybym miała w perspektywie ryzyko braku możliwości zarabiania nie wiadomo jak długo ze względu na WSPÓLNE dziecko, to tak, uważałabym, że to, co w tym czasie wypracuje mąż, jest tak samo wspólne.
I, Shini, jeśli dobrze pamiętam, Ty też dzieci nie chcesz, ale gdybyś planował i musiał brać pod uwagę wypadnięcie z rynku pracy, bo np. chory dzidziuś, to nie wiem, czy byłbyś zachwycony faktem, że Ty robisz za pełnoetatową nianię, a wszystkie dobra należą do drugiej połówki, bo intercyza.

Posty [ 1 do 65 z 328 ]

Strony 1 2 3 6 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Po jakim czasie facet powinien się oświadczyć ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024