Tekst jest najważniejszą częścią utworu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Tekst jest najważniejszą częścią utworu

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1

Temat: Tekst jest najważniejszą częścią utworu

Świetny tekst to taki, który ma znaczenie dla czytelnika i pasuje do tematu i muzyki. Powinno być ciekawe i skłaniające do refleksji.

Tekst jest ważną częścią piosenki, ponieważ piosenkarz używa go do wyrażania swoich uczuć. Z drugiej strony zły tekst może zdezorientować czytelnika, a nawet sprawić, że będzie chciał przestać słuchać.

Kiedy autor tekstów wpada na pomysł na piosenkę, zwykle ma wstępny szkic utworu napisany w formie atrapy lub poważnej. Jest to podstawowy zarys utworu, który autor tekstów będzie później edytował i modyfikował, tworząc narrację utworu.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Teufel (2023-02-06 08:08:54)

Odp: Tekst jest najważniejszą częścią utworu

Coś źle kliknęłaś?
Bo to  nijak nie pasuje do tego działu.

3

Oczywiście, że tekst nie jest najważniejszą częścią piosenki. Kiedyś na innym forum założyłem wątek pt. Piosenki Janusza Kondratowicza. Każdy myślał, że on jest kompozytorem. Gdy się dowiedzieli, że pisał teksty do piosenek, to powiedzieli. Jakie piosenki? Teksty. Autorem piosenki jest kompozytor. smile

4

Dla mnie również, nie tekst jest ważniejszy.
Muzyka wystarczy.
Często słucham utworów w obcym języku, tekstu w o ogóle nie rozumiem.

Uwielbiam jakiś utwór,
słucham ciągle,
potem sobie tłumaczę i szok..
mój "tekst", moje emocje były zupełnie inne od wykonawcy..

Tekst jest ważny w poezji smile
Muzykę tworzy kompozytor, ale efekt końcowy, indywidualnie odbiorca,
czasem jest spójna z tekstem, a niekiedy zupełnie nie.

Ja, dlatego uwielbiam słuchać bez rozumienia tekstu,
dopiero później sprawdzam, czy pokrywa się to z moimi emocjami.

5 Ostatnio edytowany przez Legat (2023-02-07 10:08:36)

logika napisał/a:

Uwielbiam jakiś utwór,
słucham ciągle,
potem sobie tłumaczę i szok..
mój "tekst", moje emocje były zupełnie inne od wykonawcy..

To chyba też kwestia jak dana piosenka powstała. Jeżeli pierwszy był tekst, wiersz - to razem to dobrze współgra. A jeśli pierwsze była melodia, a do niej ktoś napisał tekst - no to właśnie różnie bywa. I dochodzi to o czym piszesz, odbiorca ma swoje przeżycia, emocje i swoją wyobraźnię. smile
I jeszcze ostatnia sprawa. Dobry tekściarz kosztuje i jest to spora bariera, przy powstaniu dobrej piosenki. Pójście na łatwiznę i oszczędzanie - ma taki wynik, a nie inny.

6

Dla mnie tekst jest bardzo ważny.

Melodie wpadają w ucho i wypadają. Niektóre pozostają dłużej w pamięci i po latach nadal ożywają, jednak w takich piosenkach najczęściej głos wokalisty niesie jakiś przekaz, jakby do nas przemawiał w uniwersalnym języku ludzkich uczuć. "Przekazuje" nam jakąś treść. Pewnie dlatego piosenki mają przewagę nad utworami czysto muzycznymi.

Tekst piosenki, jeśli do nas przemawia, to zapada w serce, budzi emocje. Jest ponadczasowy.
Dobry autor tekstów  jest poetą.

7

Agnes76 napisał/a:

Dla mnie tekst jest bardzo ważny.

Melodie wpadają w ucho i wypadają. Niektóre pozostają dłużej w pamięci i po latach nadal ożywają, jednak w takich piosenkach najczęściej głos wokalisty niesie jakiś przekaz, jakby do nas przemawiał w uniwersalnym języku ludzkich uczuć. "Przekazuje" nam jakąś treść. Pewnie dlatego piosenki mają przewagę nad utworami czysto muzycznymi.

Tekst piosenki, jeśli do nas przemawia, to zapada w serce, budzi emocje. Jest ponadczasowy.
Dobry autor tekstów  jest poetą.

Zgadzam się. Uwielbiam np Warszawę, Muńka Staszczyka, czysta poezja.

8 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2023-02-07 14:01:28)

Pewnie w utworze literackim tekst jest najważniejszy, w utworze muzycznym, jak sama nazwa mówi, to muzyka gra pierwszoplanową rolę. Tekst najlepiej, aby podkreślał walory muzyki, coś przekazywał, może nawet poruszał, ale żeby przynajmniej nie przeszkadzał ;-)

9

Piosenka nie jest utworem tylko  muzycznym. Utwory muzyczne wcale nie cieszą się  wzięciem i popularnością.
Gdyby tekst nie był ważny kompozytorzy nie musieliby dzielić się sławą i chwałą, a co za tym idzie kasą, z tekściarzami.

10 Ostatnio edytowany przez Legat (2023-02-07 15:07:45)

Agnes76 napisał/a:

Piosenka nie jest utworem tylko  muzycznym. Utwory muzyczne wcale nie cieszą się  wzięciem i popularnością.
Gdyby tekst nie był ważny kompozytorzy nie musieliby dzielić się sławą i chwałą, a co za tym idzie kasą, z tekściarzami.

Kiedyś czytałem, że kompozytor z całości dochodu z piosenki, to tak około 9% dostaje. smile

11

Dla mnie tekst nie ma znaczenia, a najlepiej jak nie przeszkadza jakimiś idiotyzmami. Dlatego rzadko słucham polskiej muzyki.

12

Są utwory,
gdzie tekst jest na 1-ym miejscu,
a muzyka dodatkiem..

Są utwory,
gdzie muzyka jest na 1-ym miejscu,
a tekst dodatkiem,

No i te idealne, muzyka i tekst - jako całość.

Istnieje jednak różnica,
między tym kiedy wszystko tworzy jedna osoba: i tekst i muzykę,
a kiedy robią to 2 osoby..

a co z głosem?
nawet najcudowniejsza muzyka i tekst, który do nas przemawia,
może zepsuć czyjeś wycie..

dla mnie w takiej kolejności mimo wszystko:
1.muzyka
2.głos
3.tekst na ostatnim miejscu,

mimo, że jestem fanką Dżemu, gdzie nic nie dominuje nad niczym - to po prostu całość,
gdy za bardzo skupiasz się na tekście,
tak naprawdę nie słyszysz muzyki,
a gdy wsłuchasz się w muzykę, tekst nie jest Ci potrzebny..

no, jak kto lubi zresztą..

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Tekst jest najważniejszą częścią utworu

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024