Czy powinnam iść na psychoterapię mimo że nie mam siły na pracę nad sobą przez depresję? Chciałam iść do psychoterapeuty dopiero gdy będę na lekach które będą na mnie działały, ale zanim zaczną one działać minie być może kilka miesięcy, czy warto tyle czekać z rozpoczęciem psychoterapii?
Czy powinnam iść na psychoterapię mimo że nie mam siły na pracę nad sobą przez depresję? Chciałam iść do psychoterapeuty dopiero gdy będę na lekach które będą na mnie działały, ale zanim zaczną one działać minie być może kilka miesięcy, czy warto tyle czekać z rozpoczęciem psychoterapii?
Jak najbardziej możesz iść na psychoterapię zanim zaczniesz brać leki.
Odnoszę wrażenie, że obawiasz się psychoterapii, a jednocześnie wierzysz w magiczną moc tabletki antydepresyjnej.
Z tabletkami na depresją sprawa nie jest tak prosta jak z tabletkami przepisywanymi przy innych schorzeniach. Nie ma badań ustalających który neuroprzekaźnik potrzebuje wsparcia ani jak duże to wsparcie powinno być.
Zarówno tabletki jak i psychoterapeutę trzeba niejako dobrać do pacjenta. To co działa na jednego przy innym pacjencie nie musi się sprawdzić.
Są pewne ogólne wytyczne, ale nie zawsze dobrze się trafi i trzeba zmienić lek albo dawkowanie. W leczeniu depresji ustalenie leku i dawki może trochę trwać, ale w wielu wypadkach można niemal od początku poczuć dużą poprawę. W trakcie leczenia trzeba być w kontakcie z lekarzem i na bieżąco mu komunikować jakie jest działanie leku.
Najlepiej jest gdy można obyć się bez leków. To właśnie może sprawić dobra psychoterapia, o ile depresja nie jest głęboka.
Nie wiem dlaczego obawiasz się pracy na sobą - ciekawa jestem jak Ty sobie tą pracę wyobrażasz?
Czy mogłabyś napisać coś więcej o sobie?
Z kim mieszkasz, co powoduje depresję( praca, rodzina, złe warunki mieszkaniowe itp), co Twoim zdaniem najbardziej Cię obciąża i nie pozwala normalnie funkcjonować. Nie pytam o szczegóły tylko o jakiś zarys Twojej obecnej sytuacji.
Czy powinnam iść na psychoterapię
Tak
Jak najbardziej możesz iść na psychoterapię zanim zaczniesz brać leki.
Poradzę sobie mimo tego że nie mam na nic siły?
Lady Loka napisał/a:Jak najbardziej możesz iść na psychoterapię zanim zaczniesz brać leki.
To już zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.
Czemu nie poszukasz prywatnie psychiatry z szybszym terminem?
hinarta napisał/a:Lady Loka napisał/a:Jak najbardziej możesz iść na psychoterapię zanim zaczniesz brać leki.
Czemu nie poszukasz prywatnie psychiatry z szybszym terminem?
Nie mam już pieniędzy na prywatne wizyty
Lady Loka napisał/a:hinarta napisał/a:Poradzę sobie mimo tego że nie mam na nic siły?
Czemu nie poszukasz prywatnie psychiatry z szybszym terminem?Nie mam już pieniędzy na prywatne wizyty
To skąd chcesz wziąć kasę na psychoterapię?
Lady Loka napisał/a:Jak najbardziej możesz iść na psychoterapię zanim zaczniesz brać leki.
Chyba nie jest tak źle , bo jednak na coś siły masz , nawet na napisanie tematu
Jak masz możliwość iść na psychoterapię, to idź już teraz ale to Twoja decyzja i nic na siłę .
Hej, nie wiem czy można się tu podpiąć pod posta bo nie chciałabym tworzyć nowego wątku i zaśmiecać forum ale chciałabym się dowiedzieć jeżeli ktoś wie, czy da się dostać na terapię z psychiatra czy psychologiem na NFZ w Krakowie. Nie wiem jak to wygląda wydaje mi się że wszyscy płacą za to gruby hajs mam dużo wydatków mało zarobków i nie stać mnie dodatkowo na to. W ogóle nie chodzę po lekarzach więc nawet nie wiem skąd bym mogła takie skierowanie dostać. Rodzinnemu powiedzieć że potrzebuję i skieruje mnie? Ktoś załatwiał sobie to na fundusz?
Hej, nie wiem czy można się tu podpiąć pod posta bo nie chciałabym tworzyć nowego wątku i zaśmiecać forum ale chciałabym się dowiedzieć jeżeli ktoś wie, czy da się dostać na terapię z psychiatra czy psychologiem na NFZ w Krakowie. Nie wiem jak to wygląda wydaje mi się że wszyscy płacą za to gruby hajs mam dużo wydatków mało zarobków i nie stać mnie dodatkowo na to. W ogóle nie chodzę po lekarzach więc nawet nie wiem skąd bym mogła takie skierowanie dostać. Rodzinnemu powiedzieć że potrzebuję i skieruje mnie? Ktoś załatwiał sobie to na fundusz?
Da się. Bierzesz skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu i rejestrujesz się w poradni zdrowia psychicznego. Wiem, że na pewno jest taka w scan medzie na Armii Krajowej. Ale pewnie jest ich więcej.
Tylko po diagnozie na terapię a NFZ się czeka koło roku.
Sharra napisał/a:Hej, nie wiem czy można się tu podpiąć pod posta bo nie chciałabym tworzyć nowego wątku i zaśmiecać forum ale chciałabym się dowiedzieć jeżeli ktoś wie, czy da się dostać na terapię z psychiatra czy psychologiem na NFZ w Krakowie. Nie wiem jak to wygląda wydaje mi się że wszyscy płacą za to gruby hajs mam dużo wydatków mało zarobków i nie stać mnie dodatkowo na to. W ogóle nie chodzę po lekarzach więc nawet nie wiem skąd bym mogła takie skierowanie dostać. Rodzinnemu powiedzieć że potrzebuję i skieruje mnie? Ktoś załatwiał sobie to na fundusz?
Da się. Bierzesz skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu i rejestrujesz się w poradni zdrowia psychicznego. Wiem, że na pewno jest taka w scan medzie na Armii Krajowej. Ale pewnie jest ich więcej.
Tylko po diagnozie na terapię a NFZ się czeka koło roku.
Kurde długo..ale dzięki