To prawda, wraz z wiekiem, wraz z naszymi doświadczeniami życiowymi nasza twarz nabiera charakteru, często jest to twarz bardziej interesująca, intrygująca, wbrew pozorom, twarz z historią.
Co do zjawiska wyśmiewania innego człowieka za wygląd, wytykania innemu człowiekowi inności, niedoskonałości wyglądu, to robi człowiek nie potrafiący myśleć głębiej , ubogi duchowo/niedojrzały mentalnie,
ograniczony umysłowo, nie znający życia.
I najzabawniejsze że ludzie którzy wyśmiewają, obgadują czyjś wygląd, wytykają innemu człowiekowi niedoskonałości wyglądu, sami nie są piękni, idealni, takie zachowanie jest niskich lotów, i świadczy o nich samych.
Jak mężczyzna bądź kobieta boi się niedoskonałości u kobiety, mężczyzny/u partnera to niech sobie lepiej da spokój z szukaniem/byciem w związku 
Na zachodzie bardzo tępiony jest rasizm.
Zjawisko wyśmiewania człowieka za wygląd,
traktowanie człowieka mniej „idealnego” gorzej, również powinno być bardzo tępione.
Czytając niektóre posty tym bardziej na forum psychologicznym jest przerażające że przychodzą tu ludzie tak bardzo ograniczeni umysłowo, bez wyrozumiałości, jakby te osoby w ogóle nie znały życia, absolutnie nie rozumiały nic z psychologii umysłu ludzkiego, jakby psychika ludzka była im bardzo obca, brak zrozumienia, brak głębszej refleksji.
Przecież to że człowiek Kobieta, poprawiła /zmieniła sobie coś w wyglądzie, nos, uszy, usta, piersi, figurę, wyprasowała zmarszczki, lubi makijaż, lubi podreślić swoją urodę, i przeznacza na to czas, nie oznacza że jest pustą lalą, a wyzywanie jej od pustych lal sztucznych, mówi wiele o człowieku który wysławia
się w ten sposób.
Większość pań prezenterek z Tv i nie tylko pań, jest dyskretnie poprawionych,
i nie są to głupie, puste, sztuczne osoby.
Niektórzy zapominają że są osoby które poprawiają, zmieniają swój wygląd przede wszystkim DLA SIEBIE, bo wtedy czują się lepiej, bo tak im się podoba, i wcale nie chodzi im o to żeby wyglądać prawie idealnie, mam tu na myśli przypadki gdy kobieta/mężczyzna poprawił/a sobie niewiele, nie mam tu na myśli osób które poprawiają prawie całą twarz/ciało by wyglądać prawie idealnie, i to przede wszystkim ich cel.
Nie zapominajmy o tym że Człowiek który poprawił sobie coś tam z wyglądu może być bardziej wartościowszym, życiowym człowiekiem, niż ten który nie poprawił swojego wyglądu zabiegami.
Ktoś tu wspominał o nosach? być może są najczęściej poprawiane?
każdy nos może mieć swój urok,
rzymskie, greckie…
Nosy dostajemy małe, średnie, duże, często jest to pamiątka po naszych babciach, i nie każdy mały nos ładnie wygląda
Pragnienie Obsesyjne - by wyglądać prawie idealnie
i tu właśnie pojawia się problem - Ogromna obsesja na punkcie wyglądu,
by wyglądać prawie idealnie,
by poprawić co się da,
prawie za każdą cenę, by mnie podziwiano za wygląd,
i to zjawisko możemy nazwać wielkim niezdrowym zaburzeniem, często łączy się to z zaburzeniem narcystycznym(u Kobiet, jak i Mężczyzn)
ALE też bardzo często obserwuje zjawisko, nie tylko w necie, ze strony kobiet które chcą obrzydzić inną kobietę - tą która poprawiła coś w swoim wyglądzie, bądź taką która lubi makijaż, lubi podkreślić swoją urodę, kobiecość(ostatnio czytałam w necie wypowiedzi kobiet
o innej kobiecie, wyśmiewały ją że bez makijażu nie wygląda fajnie)
dyskryminują ją,
pokazując ją jako tą gorszą,
a ja to ta lepsza bo się nie poprawiłam…
Skąd to się bierze? chyba nikomu nie trzeba tego tłumaczyć.
Przerażajace to kobiece zjawisko,
brak głębszego myślenia.
Nie trzeba się dobrze znać na psychologii, by wiedzieć że Kobieta która
poprawiła sobie coś w wyglądzie, miała jakiś problemu z wyglądem jakiejś części jej ciała? bądź po prostu chęci zmiany?przyczyn jest wiele,
to przecież nie bierze się to znikąd, za tym zawsze stoi jakaś ludzka Historia,
niestety nie każdy potrafi myśleć głębiej, by zrozumieć, niektórych ludzi ograniczenie umysłowe jest przerażające.
Często niesprawiedliwie oceniają kogoś - po opakowaniu, powierzchownie, a za tym „wyglądem” może stać coś „dużego”
Chyba każdy z nas wie jak
wygląd może bardzo zmylić.
Albo przypadek gdy facet chce mieć prawie idealną z wyglądu kobietę, i jest to dla niego ważne, często wręcz obsesyjnie ważne, i za tym zachowaniem stoi coś…jakieś braki, kompleksy…
Inteligencja, to nie mądrość, inteligencja oznacza że jesteś mocny w „myśleniu”,
ale nie dostrzegasz żadnej prawdy.
Obecny system edukacji daje wiedzę,
ale nie uczy zrozumienia.
To jest problem edukacji”
„Ani dobry wygląd, ani dobre wykształcenie, jak i bogactwo materialne, nie gwarantuje nam
mądrego, wartościowego człowieka”